ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 JAN 2025 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ଜୀ ।
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଜିଷ୍ଣୁ ଦେବ ବର୍ମାଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ ଜୀ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ମନୋଜ ସିହ୍ନାଜୀ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମାର ଅବଦୁଲ୍ଲା ଜୀ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରେବନ୍ତ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ଭି ସୋମୈୟା ଜୀ, ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଜୀ, ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ।
ଆଜି ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ଉତ୍ସବ । ଏହା ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଆମକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଜୀଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ଉତ୍ସବର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୨୫ ଆରମ୍ଭରୁ ଭାରତ ଯୋଗାଯୋଗର ଦ୍ରୁତ ଗତି ବଜାୟ ରଖିଛି । ଗତକାଲି, ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଏକ ଚମତ୍କାର ଅନୁଭୂତି ପାଇଲି, ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କଲି। ଗତକାଲି ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ଆମ ଦେଶରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ଏଠାରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତରରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ପୂର୍ବରେ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା - ଆଜି ଦେଶର ଏକ ବୃହତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ 'ନ୍ୟୁ ଏଜ୍ କନେକ୍ଟିଭିଟି' ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ। ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଆରମ୍ଭ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆଉ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ରଙ୍ଗ ଦେଉଛି । ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ଆମ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ଅଟେ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଲାଗିଛି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି । ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଏହା ଦେଶର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନୋବଳ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ରେଳବିକାଶର ଚାରୋଟି ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆମେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ପ୍ରଥମତଃ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଦ୍ଵିତୀୟ, ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା, ତୃତୀୟ- ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରେଳବାଇର ସଂଯୋଗ, ଚତୁର୍ଥ- ରେଳବାଇରୁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି, ଶିଳ୍ପକୁ ସହାୟତା। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏହି ନୂତନ ଡିଭିଜନ, ନୂତନ ରେଳ ଟର୍ମିନାଲ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ରେଳପଥରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧିର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ, ରେଳପଥର ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୪ରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ର ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ଅମୃତ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ରେଳର ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି । ଆଜିର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଲମ୍ବା ଦୂରତା ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ରୁଟରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ୧୩୬ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ଲୋକଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରୁଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତର ନୂଆ ସ୍ଲିପର ଭର୍ସନ କିପରି ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି ୧୮୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ ଚାଲିଛି ତାହାର ଏକ ଭିଡିଓ ମୁଁ ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ତଳେ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ କେବଳ ମୁଁ ନୁହେଁ, ଯେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁବେ। ଏଭଳି ଅନୁଭୂତି କେବଳ ଆରମ୍ଭ, ସେହି ସମୟ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଚାଲିବ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରଥମ ଷ୍ଟେସନରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଯାତ୍ରାକୁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ଲାଇନରେ ବିଦ୍ୟୁତସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ରେଳ ଲାଇନର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହେଉଛି । ଆମେ ରେଳବାଇର ପହଂଚକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ରେଳ ଧାରଣା ବିଛାଯାଇଛି, ଶହ ଶହ ରୋଡ୍ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ରୋଡ୍ ଅଣ୍ଡର ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ମାନବ ବିହୀନ କ୍ରସିଂ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦେଶରେ ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର ଭଳି ଆଧୁନିକ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଡର ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ସାଧାରଣ ଟ୍ରାକ୍ ଉପରେ ଚାପ କମିବା ସହ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥୀମାନେ
ରେଳବାଇରେ ଆଜି କୟାକଳ୍ପର ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଚାଲିଥିବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଯେପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି, ମେଟ୍ରୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋଚ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି, ରେଳବାଇ ପାଇଁ, ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ କରାଯାଉଛି, ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ସୌର-ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଯାଉଛି, 'ୱାନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍, ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ' ପାଇଁ ଷ୍ଟଲ୍ ଲଗାଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ରେଳବାଇରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ମିଳିଛି। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଯେଉଁ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ର କୋଚ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ସେହି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ ଅନ୍ୟ କାରଖାନାରୁ ଆସୁଛି। ସେଠାରେ ଚାହିଦା ବଢ଼ିବା ଅର୍ଥ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ। ରେଳବାଇ ସହ ଜଡିତ ବିଶେଷ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗତିଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ନୂଆ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଓ ଡିଭିଜନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଜମ୍ମୁ-ଡିଭିଜନର ଲାଭ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ସହିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ଅନେକ ସହରକୁ ମଧ୍ୟ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଲେହ-ଲଦାଖର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଆଜି ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲା ରେଳଲାଇନ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହ ଯୋଡ଼ିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଲୱେ ଚେନାବ ବ୍ରିଜ୍ ର କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ କେବୁଲ୍ ଷ୍ଟେଡ୍ ରେଳ ସେତୁ ଅଞ୍ଜି ଖଡ଼ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ। ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଅତୁଳନୀୟ ଉଦାହରଣ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ନତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥୀମାନେ
ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏତେ ବଡ଼ ସାମୁଦ୍ରିକ ତଟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଓଡ଼ିଶାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆଜି ଓଡ଼ିଶାରେ ନୂଆ ରେଳ ଧାରଣା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଏଥିରେ ୭୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟରେ ୭ଟି ସ୍ପିଡ୍ ପାୱାର କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି। ଆଜି ବି ଓଡ଼ିଶାର ରାୟଗଡ଼ା ରେଳ ଡିଭିଜନର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ରାଜ୍ୟର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ଥିବା ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଏହା ବେଶ୍ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମେ ବିକଶିତ କରୁଥିବା ଅତି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ମୋତେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଚର୍ଲପଲ୍ଲୀ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆଉଟର ରିଙ୍ଗରୋଡ ସହ ଏହି ଷ୍ଟେସନର ସଂଯୋଗ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଷ୍ଟେସନରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଲିଫ୍ଟ, ଏସ୍କେଲେଟର ଭଳି ସୁବିଧା ରହିଛି। ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଏହି ଷ୍ଟେସନକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କରାଯାଉଛି । ନୂତନ ରେଳ ଟର୍ମିନାଲ ସିକନ୍ଦରାବାଦ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ କାଚିଗୁଡ଼ା ଭଳି ସହରର ବର୍ତ୍ତମାନର ଟର୍ମିନାଲ ଉପରେ ଚାପକୁ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ ସହିତ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଏକ ମହାଯଜ୍ଞ ଚାଲିଛି। ଭାରତର ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ, ଜଳପଥ, ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଆଜି ଦେଶର ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୪ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହା ୧୫୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ମାତ୍ର ୫ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୨୧ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍କେଲ ଏବଂ ସ୍ପିଡ୍ ସହ ମେଳ ଖାଇବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ସବୁ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହା ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of various Railway Projects
06 JAN 2025 3:26PM by PIB Delhi
Namaskar!
Telangana Governor Shri Jishnu Dev Varma Ji, Odisha Governor Shri Hari Babu Ji, Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir Shri Manoj Sinha Ji, Chief Minister of Jammu & Kashmir Shri Omar Abdullah Ji, Chief Minister of Telangana Shri Revanth Reddy Ji, Chief Minister of Odisha Shri Mohan Charan Majhi Ji, my cabinet colleagues —Shri Ashwini Vaishnaw Ji, Shri G Kishan Reddy Ji, Dr Jitendra Singh Ji, Shri V Somaiya Ji, Shri Ravneet Singh Bittu Ji, Shri Bandi Sanjay Kumar Ji, other Ministers, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, distinguished guests, ladies, and gentlemen!
Today marks the birth anniversary of Guru Gobind Singh Ji. His teachings and exemplary life continue to inspire us to work towards building a prosperous and strong Bharat. I extend my heartfelt wishes to everyone on this auspicious occasion.
Friends,
Bharat has been maintaining a remarkable pace of progress in connectivity since the start of 2025. Just yesterday, I had the privilege of experiencing the Namo Bharat Train in Delhi-NCR and inaugurating significant projects of the Delhi Metro. Yesterday, Bharat achieved an extraordinary milestone—our country’s metro network now spans over a thousand kilometres. Today, projects worth several crores of rupees have been inaugurated, and foundation stones for future developments have been laid. From Jammu and Kashmir in the north to Odisha in the east and Telangana in the south, today is a significant day for ‘new-age connectivity’ across a large portion of the nation. The commencement of modern developmental projects in these three states symbolises the unified progress of the entire country. The mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' is instilling confidence and bringing to life the vision of a Viksit Bharat (developed India). On this occasion, I congratulate the people of these three states and all Indians on the launch of these projects. Incidentally, today is also the birthday of Odisha's Chief Minister, Shri Mohan Charan Majhi Ji. On behalf of everyone, I extend my warmest wishes to him as well.
Friends,
Our country is steadfast in its efforts to fulfil the vision of a Viksit Bharat. The development of Indian Railways is central to achieving this goal. Over the past decade, Indian Railways has undergone a historic transformation. The progress in railway infrastructure has been extraordinary, altering the nation’s image and significantly boosting the morale of its citizens.
Friends,
We are advancing the development of Indian Railways on four key parameters. First, the modernisation of railway infrastructure; second, the provision of modern facilities for passengers; third, the expansion of railway connectivity to every corner of the country; and fourth, the creation of employment opportunities and support for industries through railways. Today’s programme is a testament to this vision. The establishment of new divisions and railway terminals will significantly contribute to transforming Indian Railways into a modern 21st-century network. These developments will foster an ecosystem of economic prosperity, enhance railway operations, generate more investment opportunities, and create new jobs.
Friends,
In 2014, we embarked on a journey to modernise Indian Railways. Facilities like the Vande Bharat trains, Amrit Bharat stations, and Namo Bharat Rail have set new benchmarks for Indian Railways. Aspirational India today seeks to accomplish more in less time. People now wish to undertake even long-distance journeys swiftly, leading to a growing demand for high-speed trains across the country. Currently, Vande Bharat trains operate on more than 50 routes, with 136 services offering passengers a pleasant travel experience. Just a few days ago, I saw a video showcasing the new sleeper version of the Vande Bharat train running at a speed of 180 kilometres per hour during its trial run. Such milestones fill every Indian with pride. These achievements are just the beginning, and it won’t be long before Bharat witnesses the operation of its first bullet train.
Friends,
Our goal is to make travelling by Indian Railways a memorable experience, from the departure station to the final destination. To this end, over 1,300 Amrit stations across the country are undergoing renovations. Rail connectivity has also seen remarkable growth in the past decade. In 2014, only 35% of the rail lines in the country were electrified. Today, Bharat is on the brink of achieving nearly 100% electrification of rail lines. Additionally, we have significantly extended the reach of railways. Over the last 10 years, more than 30,000 kilometres of new railway tracks have been laid, and hundreds of road overbridges and underbridges have been constructed. Unmanned crossings on broad gauge lines have been completely eliminated, reducing accidents and enhancing passenger safety. Furthermore, the development of modern rail networks, such as dedicated freight corridors, is progressing rapidly. These special corridors will reduce the burden on regular tracks, creating more opportunities for high-speed train operations.
Friends,
The ongoing transformation of Indian Railways is also driving employment opportunities. The promotion of Made-in-India initiatives, the production of modern coaches for metro and railways, the redevelopment of stations, the installation of solar panels, and the implementation of initiatives like 'One Station, One Product' are creating lakhs of new jobs. Over the last decade, lakhs of young people have secured permanent government jobs in the railways. It’s important to remember that the raw materials for manufacturing new train coaches come from other factories, and the increasing demand in these industries also translates to more job opportunities. To further strengthen railway-specific skills, Bharat has established its first Gati Shakti University, a significant step in this direction.
Friends,
As the railway network expands, new headquarters and divisions are being established accordingly. The Jammu division will benefit not only Jammu and Kashmir but also several cities in Himachal Pradesh and Punjab. Additionally, it will provide greater convenience to the people of Leh-Ladakh.
Friends,
Jammu and Kashmir is achieving remarkable milestones in rail infrastructure. The Udhampur-Srinagar-Baramulla rail line is being widely discussed across the country. This project will significantly enhance Jammu and Kashmir's connectivity with the rest of India. As part of this initiative, the world’s tallest railway arch bridge, the Chenab Bridge, has been completed. Moreover, the Anji Khad Bridge, Bharat's first cable-stayed rail bridge, is also a part of this project. Both of these are unparalleled feats of engineering, poised to bring economic progress and prosperity to the region.
Friends,
With the blessings of Lord Jagannath, Odisha is endowed with abundant natural resources and an extensive coastline, presenting immense potential for international trade. Currently, several projects focused on new railway tracks are underway in Odisha, with investments exceeding ₹70,000 crore. Seven Gati Shakti cargo terminals have already been inaugurated in the state, fostering trade and industrial growth. Today, the foundation stone for the Rayagada Railway Division has also been laid in Odisha, which will further enhance the state’s railway infrastructure. This development will boost tourism, trade, and employment opportunities in Odisha. Specifically, South Odisha, home to a significant tribal population, will benefit immensely. Through initiatives like the JANMAN Yojana, we are focusing on developing the most backward tribal regions, and this infrastructure will serve as a boon for them.
Friends,
I am honoured today to inaugurate Telangana's Cherlapalli New Terminal Station. Connecting this station to the Outer Ring Road will accelerate the region’s development. The station is equipped with modern amenities, including advanced platforms, lifts, and escalators. A noteworthy aspect is that the station operates on solar energy. This new railway terminal will significantly alleviate the burden on existing city terminals such as Secunderabad, Hyderabad, and Kachiguda, making travel more convenient for passengers. This initiative not only enhances ease of living but also promotes ease of doing business.
Friends,
Today, significant efforts are underway to develop modern infrastructure across the country. Bharat's expressways, waterways, and metro networks are expanding at an unprecedented pace. The country's airports now provide world-class facilities. In 2014, there were only 74 airports in Bharat, but that number has now more than doubled to over 150. Similarly, in 2014, metro services were available in just five cities; today, they operate in 21 cities. To match this remarkable scale and speed of development, Indian Railways is also undergoing continuous modernisation.
Friends,
All these development initiatives are integral to the roadmap for a Viksit Bharat, a mission that has become the collective aspiration of every citizen. I am confident that together we will accelerate progress on this path even further. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the countrymen for these achievements.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.