ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆ ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଟେଲିକମ୍ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ
ବିଭିନ୍ନ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଟେଲିକମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ
ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ; ଜାତୀୟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଶନ (ଏନବିଏମ) ୨.୦ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଡିବିଏନ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ୪ଜି ମୋବାଇଲ ସାଇଟରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା ସର୍କଲ ରୋମିଂ ଉଦଘାଟନ କଲେ
"ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ତିନୋଟି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ - ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ, ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଉଭୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ": ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ
ଏନବିଏମ୍ ୨.୦ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତକୁ ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ବୈଶ୍ବିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
ଡିବିଏନ୍ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ୪ଜି ମୋବାଇଲ୍ ସାଇଟରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା-ସର୍କଲ୍ ରୋମିଂ ଏକାଧିକ ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଟାୱାରରୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ
17 JAN 2025 3:12PM by PIB Bhubaneswar
ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଟେଲିକମ୍ ଉପଲବ୍ଧତା, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆ ଆଜି କେତେକ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍, ନ୍ୟାସନାଲ୍ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ମିଶନ (ଏନବିଏମ୍) ୨.୦ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଡିବିଏନ୍ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ୪ଜି ମୋବାଇଲ୍ ସାଇଟରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା-ସର୍କଲ୍ ରୋମିଂ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ।
ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ହେଉଛି ଏକ ଉପଭୋକ୍ତା ସହାୟକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଯାହା ଟେଲିକମ୍ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ମୋବାଇଲ ଆପକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସମସ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଉଭୟ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଯୋଗାଯୋଗ ସାଥୀ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଟେଲିକମ୍ ତଥ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ ଠକେଇର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣମାନ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଚକ୍ଷୁ - ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଠକେଇର ରିପୋର୍ଟିଂ (ଏସଏଫସି): ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଏବଂ ସିଧାସଳଖ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଲଗ୍ ରୁ ସନ୍ଦେହଜନକ କଲ୍ ଏବଂ ଏସ୍ଏମ୍ଏସ୍ ସଂପର୍କରେ ରିପୋର୍ଟ କରିପାରିବେ।
ଆପଣଙ୍କ ନାମରେ ଥିବା ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ଜାଣନ୍ତୁ: ନାଗରିକମାନେ ନିଜ ନାମରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବେ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ ଯେପରି କୌଣସି ଅନଧିକୃତ ବ୍ୟବହାର ନାହିଁ।
ଆପଣଙ୍କ ହଜିଯାଇଥିବା/ ଚୋରି ହୋଇଥିବା ମୋବାଇଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡସେଟ୍ କୁ ଅବରୋଧ କରିବା: ହଜିଯାଇଥିବା କିମ୍ବା ଚୋରି ହୋଇଥିବା ମୋବାଇଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଅବରୋଧ, ଠାବ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇପାରିବ।
ଜାଣନ୍ତୁ ମୋବାଇଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡସେଟର ସଠିକତା: ଏହି ଆପ୍ ମୋବାଇଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡସେଟ୍ ର ଅଖଣ୍ଡତା ଯାଞ୍ଚ କରିବାର ଏକ ସହଜ ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଅସଲି ଡିଭାଇସ୍ କିଣିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ଦେଶରେ ୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍ ଉପଭୋକ୍ତା ଥିବାବେଳେ ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବାଗୁଡିକ ଯୋଗାଇବା ।
ଜାତୀୟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଶନ (ଏନବିଏମ୍ ) ୨.୦
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଶନ (ଏନବିଏମ୍) ୨.୦ର ଭିଜନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରି ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନବିଏମ ୧.୦ର ସଫଳତା ଉପରେ ଏନବିଏମ ୨.୦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୮ ଲକ୍ଷ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, “ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୬ କୋଟିରୁ ୯୪ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏନବିଏମ ୨.୦ ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ଆଧାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । "
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, “ଆଜି ଭାରତ ଉଭୟ ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକାରେ ରହିଛି। ୫୩୧ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଏବେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମର ସୁଦୃଢ଼ ଟେଲିକମ୍ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଗତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୨୪୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୧୭୨ ବିଲିୟନ ସଂଖ୍ୟକ କାରବାର କରିଥିଲୁ । ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆମ ଟେଲିକମ୍ ନେଟୱାର୍କର ଦୃଢ଼ତା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଜାତୀୟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।"
ଏନବିଏମ୍ ୨.୦ର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ୧.୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। “ପ୍ରତି ୧୦୦ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ଅତି କମରେ ୬୦ଟି ପରିବାରକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚାଇବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଫିକ୍ସଡ୍ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଡାଉନଲୋଡ୍ ସ୍ପିଡ୍ ୧୦୦ ଏମବିପିଏସ ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହେବ " ସେ କହିଥିଲେ ।
ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନବିଏମ୍ ୨.୦ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ବିଷୟରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରେ । ଭାରତ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଆମର ମିସନ ହେଉଛି: ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସଫଳ ହେବ ।
ଏନବିଏମ ୨.୦ ଭାରତକୁ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ନେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରଖିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହ ତାଳ ଦେଇ, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ ସମାଜ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି । ଏନବିଏମ ୧.୦ (୨୦୧୯-୨୦୨୪)ର ସଫଳତା ଆଧାରରେ, ନିମ୍ନଲିଖିତଗୁଡ଼ିକ ଏନବିଏମ ୨.୦ ର ପ୍ରମୁଖ ଲାଭ ହେବ :
କ. ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ (ଓଏଫସି) ସଂଯୋଗକୁ ୨.୭୦ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ବିସ୍ତାର କରିବା, ବର୍ତ୍ତମାନର ୫୦,୦୦୦ରୁ ୯୫% ଅପଟାଇମ ସହ ।
ଖ. ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ବିଦ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର, ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଭଳି ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ଗ. ଫିକ୍ସଡ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଡାଉନଲୋଡ ସ୍ପିଡରେ ଉନ୍ନତି – ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ୬୩.୫୫ ଏମବିପିଏସ୍ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବନିମ୍ନ ୧୦୦ ଏମବିପିଏସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ।
ଘ. ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ପିଏମଜିଏସ୍)ରେ ସରକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ମ୍ୟାପିଂ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଭାରତନେଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନା କରିବା ପାଇଁ ପିଏମଜିଏସ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା।
ଙ. ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ - ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ରାଇଟ୍ ଅଫ୍ ୱେ ଆପ୍ଲିକେସନର ହାରାହାରି ସମାଧାନ ସମୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ୬୦ ଦିନରୁ ୩୦ ଦିନକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ। ୨୦୧୯ରେ ଏହା ୪୪୯ ଦିନ ଥିଲା।
ଚ. ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତି ୧୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବର୍ତ୍ତମାନର ୪୫ରୁ ୬୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ।
ଛ. ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିରେ ଚଳାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଜ. ଅଣ୍ଡରଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଟେଲିକମ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୟୁଟିଲିଟିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ 'କଲ୍ ବିଫର୍ ୟୁ ଡିଗ୍' (ସିବିୟୁଡି) ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଝ. ଦୂରସଂଚାର ଆଇନ, ୨୦୨୩ ଅଧୀନରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ନୂତନ ଆରଓଡବ୍ଲ୍ୟୁ ନିୟମ, ୨୦୨୪ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଯଥା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପୌରପାଳିକା ସହ ସହଯୋଗ ।
ଞ. ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ୫ଜି ନେଟୱାର୍କକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ୬ଜି ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ସୁଦୃଢ଼, ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସଡ଼କ ଆସବାବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ।
ଟ. ଟେଲିକମ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକରଣଗୁଡିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ମୂଲ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଲିନିୟର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟଗୁଡିକରେ ସାଧାରଣ / ଅଂଶୀଦାରଯୋଗ୍ୟ ଟେଲିକମ ଡକ୍ଟ ଏବଂ ୟୁଟିଲିଟି କରିଡର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଟ. ଟେଲିକମ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୟୁଟିଲିଟିଗୁଡିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଲିନିୟର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସାଧାରଣ / ବଣ୍ଟନଯୋଗ୍ୟ ଟେଲିକମ ଡକ୍ଟ ଏବଂ ୟୁଟିଲିଟି କରିଡର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଠ. ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ, ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ନେଟୱାର୍କର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ୱାୟାର (ଓପିଜିଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ଭଳି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଆସେଟର ଉପଯୋଗ କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିୟୋଜିତ କରିବା ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ ।
DBN ଦ୍ୱାରା ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ 4G ମୋବାଇଲ୍ ସାଇଟ୍ ରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା ସର୍କଲ ରୋମିଂ
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଫଣ୍ଡ (ଡିବିଏନ), ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୟୁଏସଓଏଫ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା, ଏହାର ବ୍ୟାପକ ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ଟେଲିକମ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏଭଳି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡିବିଏନ୍ ଦ୍ୱାରା ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ଟେଲିକମ୍ ଟାୱାରଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଟେଲିକମ ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ (ଟିଏସପି)ମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଡିବିଏନ୍ ପାଣ୍ଠିରେ ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଅନ୍ୟ ଟେଲିକମ ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଗ୍ରାହକମାନେ ଡିବିଏନ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ଟାୱାରର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିନାହାନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡିବିଏନ୍ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ୪ଜି ମୋବାଇଲ୍ ସାଇଟ୍ ରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା ସର୍କଲ ରୋମିଂ (ଆଇସିଆର୍)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ତିନୋଟି ଟେଲିକମ ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ ବିଏସଏନଏଲ, ଏୟାରଟେଲ ଏବଂ ରିଲାଏନ୍ସ ସମସ୍ତ ଡିବିଏନ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ପରସ୍ପରର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଭଳି ପ୍ରାୟ ୨୭,୮୩୬ଟି ସାଇଟ୍ ସହିତ ଆମେ କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁନାହୁଁ ବରଂ ସାରା ଦେଶରେ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପସନ୍ଦକୁ ବାଛିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । "
ଡିବିଏନ୍ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ୪ଜି ମୋବାଇଲ୍ ସାଇଟ୍ ରେ ଟିଏସପିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଇସିଆରର ଏକାଧିକ ଟିଏସ୍ପି ଗ୍ରାହକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଟିଏସ୍ପି ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଟାୱାର୍ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗୋଟିଏ ଡିବିଏନ୍ ଦ୍ୱାରା ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଟିଏ ଟାୱାରରୁ ୪ଜି ସେବା ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ। ତେଣୁ ଅପରେଟର ଓ ସରକାରଙ୍କ କମ୍ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରାୟ ୩୫,୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମକୁ ୨୭ ହଜାର ଟାଓ୍ବାର ମାଧ୍ୟମରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ୪ଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।
ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗର ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଟେଲି କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ର ସଚିବ ଡ. ନୀରଜ ମିତ୍ତଲ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂଚାର ସାଥୀ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଠକେଇ ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଡିବିଏନ୍ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ସାଇଟ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଇଣ୍ଟ୍ରା-ଅପରେଟର ରୋମିଂ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଉପଯୋଗୀ ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଚିବ (ଦୂରସଂଚାର) ତଥା ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ ଆୟୋଗ (ଡିସିସି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ନୀରଜ ମିତ୍ତଲ, ଡିସିସିର ସଦସ୍ୟ (ସେବା) ରୋହିତ ଶର୍ମା ଏବଂ ଡିସିସିର ସଦସ୍ୟ (ପ୍ରଯୁକ୍ତି) ସଞ୍ଜୀବ କେ ବିଦ୍ୱାଇ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ଟି) ଗୁଲଜାର ନଟରାଜନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସଂଚାର ସାଥୀ ସଂପର୍କରେ:
ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗର ଅନେକ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ସଂଚାର ସାଥୀ ଅଭିଯାନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ମେ ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସଂଚାର ସାଥୀ ପୋର୍ଟାଲ (www.sancharsaathi.gov.in) ସାଇବର ଠକେଇର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭିଜିଟ୍, ୨.୭୫ କୋଟି ନକଲି ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରିବା ଏବଂ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହଜିଯାଇଥିବା କିମ୍ବା ଚୋରି ହୋଇଥିବା ମୋବାଇଲ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସାଇବର ଅପରାଧ ସହ ଜଡ଼ିତ ୧୨.୩୮ ଲକ୍ଷ ହ୍ଵାଟ୍ସଆପ୍ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଠକେଇକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ୧୧.୬ ଲକ୍ଷ ସଂଦିଗ୍ଧ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଟେଲିକମ୍ ବିଭାଗ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଇନକମିଂ ସ୍ପୁଫଡ୍ କଲ୍ ପ୍ରିଭେନ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରଚଳନ କରିଛି, ଯାହା ଜାଲିଆତି କଲ୍ ସହ ଜଡ଼ିତ ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଗତବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାତ୍ର ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୯୦% ସ୍ପୁଫ କଲକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ୧.୩୫ କୋଟିରୁ ମାତ୍ର ୬ ଲକ୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହି ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକ ନକଲି ଡିଜିଟାଲ ଗିରଫଦାରୀ, ଟିକସ ଠକେଇ ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଗଠନ ଭଳି ଠକେଇକୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାଇବର ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି, ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ, ଆଇ୪ସି, ଜିଏସଟିଏନ, ବ୍ୟାଙ୍କ, ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ସେବି, ସିବିଡିଟି, ଡିଜିଜିଆଇ, ଆଇବି, ସିବିଆଇ, ହ୍ଵାଟ୍ସଆପ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ୫୨୦ରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ରେ ଡିଓଟିର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି । ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହ ଏହାର ସହଯୋଗ ଜାତୀୟ ଦୂରସଂଚାର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ଥିତିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଏନବିଏମ୍ ୧.୦ ସଂପର୍କରେ :
ଏହି ମିଶନ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ ନୀତି, ୨୦୧୮ର ଏକ ଅଂଶ । ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା, ଡିଜିଟାଲ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସେବାଉପଲବ୍ଧତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏହି ମିଶନ ସଂଯୁକ୍ତ ।
ଏନବିଏମ୍ ୧.୦ର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ (ଓଏଫସି) ନେଟୱାର୍କ ୪୧.୯୧ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଟେଲିକମ୍ ଟାୱାର ସଂଖ୍ୟା ୮.୧୭ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୯୪୧ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
"ଗତିଶକ୍ତି ସଂଚାର" ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରମୁଖ ରାଇଟ୍ ଅଫ୍ ୱେ (ଆରଓଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ।
ଭୂତଳ ଟେଲିକମ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ 'କଲ୍ ବିଫର୍ ୟୁ ଡିଗ୍' (ସିବିୟୁଡି) ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।

Ministry of Communications
New Sanchar Saathi Mobile App brings telecom security tools directly to the fingertips of every citizen
Union Minister Sh. Jyotiraditya Scindia Unveils Citizen-Centric Telecom Initiatives
Launches Sanchar Saathi Mobile App; Unveils National Broadband Mission (NBM) 2.0 and Inaugurates Intra Circle Roaming at DBN Funded 4G Mobile Sites
“All three new initiatives which are launched today, will ensure tobuild a Viksit Bharat- Empowered by technology, Empowered by connectivity and Safeguarded by the spirit of both collaboration and innovation.”:Minister
The NBM 2.0 aims to propel India into a new era of digital transformation and global competitiveness aligning with the vision of Viksit Bharat
The Intra Circle Roaming at DBN funded 4G Mobile sites will allows multiple telecom service providers to provide services from the same tower, enabling a seamless service experience for subscribers
17 JAN 2025 3:12PM by PIB Delhi
In a landmark move to enhance telecom accessibility, security, and empowerment across India, the Union Minister of Communications, Sh. Jyotiraditya M. Scindia, today launched a suite of citizen-focused initiatives. Key highlights of the event included the launch of the Sanchar Saathi Mobile App,National Broadband Mission (NBM) 2.0 and the inauguration of the Intra Circle Roaming facilityat DBN Funded 4G Mobile Sites.
The Sanchar Saathi Mobile App is a user-friendly platform designed to fortify telecom security and empower citizens. While launching the Mobile Application, the Minister highlighted, “This initiative not only provides access to opportunities but also ensures a secure environment for all users.” He emphasized that the Sanchar Saathi App is committed to maintaining the security, safety, and trustworthiness of telecom networks for everyone.
The Sanchar Saathi Mobile App, available for both Android and iOS platforms, provides users with critical tools to secure their telecom resources and combat telecom frauds. Key features include:
· Chakshu - Reporting Suspected Fraud Communications (SFC): Users can report suspected calls and SMS using app and directly from mobile phone logs.
· Know Mobile Connections in Your Name: Citizens can identify and manage all mobile connections issued in their name, ensuring no unauthorized usage.
· Blocking Your Lost/ Stolen Mobile Handset: Lost or stolen mobile devices can be swiftly blocked, traced and recovered.
· Know Mobile Handset Genuineness: The app offers an easy way to verify the authenticity of mobile handsets, ensuring users purchase genuine devices.
With over 90 crore smart phone users in the country, the Sanchar Saathi Mobile App aims to ensure that every individual has access to these vital services with just a few taps on their smartphone.
National Broadband Mission (NBM) 2.0
The Union Minister launched the National Broadband Mission (NBM) 2.0 by unveiling its vision document. Shri JyotiradityaScindia highlighted that NBM 2.0 builds on the success of NBM 1.0, under which nearly 8 lakh towers were established. He remarked, “Broadband subscriptions have increased from 66 crore to 94 crore. This growth serves as the fulcrum, the foundation, and the basis for the launch of NBM 2.0.”
The Union Minister further elaborated, “Today, India has emerged as a global leader in both telecom and digital sectors. Over 531 million Indians are now connected to electronic banking. Through UPI, powered by our robust telecom network, we facilitated 172 billion transactions last year, amounting to nearly ₹247 lakh crore. The nation’s growth is intrinsically tied to the strength of our telecom network. It was with this vision that the National Broadband Mission was launched.”
He emphasized that the primary objective of NBM 2.0 is to connect the remaining 1.7 lakh villages across the country and to achieve ambitious milestones. “Our goal is to ensure that at least 60 out of every 100 rural households have access to broadband connectivity. Additionally, we aim to achieve a minimum fixed broadband download speed of 100 Mbps, creating a robust digital infrastructure for rural India,” he added.
From e-governance to disaster management, NBM 2.0 promises to transform every sector and has the potential to spark positive changes nationwide. This initiative is not merely about expanding infrastructure—it is about sowing the seeds for a digitally inclusive future, where connectivity empowers every citizen. As India advances on this digital journey, the mission is clear: to create a connected, resilient, and sustainable India where technology and innovation thrive for the prosperity of all.
The NBM 2.0 aims to propel India into a new era of digital transformation. Aligning with the Hon’ble Prime Minister’s vision of a Viksit Bharat by 2047, it envisions India as a global knowledge society by providing High-speed Broadband and Meaningful Connectivity for all. Building on the success of NBM 1.0 (2019-2024), following will be the key benefits of NBM 2.0:
1. Extending operational optical fiber cable (OFC) connectivity to 2.70 lakh villages by 2030 with 95% uptime from ~50,000 as of now.
2. To provide broadband connectivity to 90% of anchor institutions like Schools, PHCs, Anganwadi Centre, and Panchayat offices by 2030.
3. Improve the Fixed broadband download Speeds- National Average from 63.55 Mbps in November 2024 to a minimum 100 Mbps by 2030.
4. To achieve 100% mapping of fiber networks owned by government PSUs by 2026on PM GatiShakti National MasterPlan Platform (PMGS) and use PMGS for planning of Additional Bharatnet project.
5. For Ease of Doing Business - reduce the Right of Way application average disposal time from 60 days (now)to 30 days by 2030. In 2019 it was 449 days.
6. Increase the number of rural internet subscribers per 100 population from the current 45 to 60 by 2030.
7. Achieve the target of powering 30% of mobile towers with sustainable energy by 2030.
8. Work on enhancing the usage of the ‘Call Before u Dig’ (CBuD) mobile app to protect underground Telecom infrastructure and other utilities. Hon’ble PM had launched it in March 2023.
9. Collaborate with all stakeholders viz. Central Ministries and departments, States, UTs and municipalities to ensure the effective implementation of theNew RoW Rules 2024, issued under the Telecommunications Act, 2023.
10. To facilitate rollout of the 5G network, in nook and corner of the country and forfuturistic networks of 6G, work to create a robust, ready to use street furniture infrastructure across the country.
11. To work with all stakeholders for Common/Shareable telecom ducts and utility corridors in all linear projects toimprove the maintenance and cost efficiency of telecom networks and other utilities.
12. Leveraging Power Sector Assets Such as Optical Ground Wire (OPGW) for enhanced Broadband Connectivity and to improve broadband network reliability, survivability and resiliency during disasters, wars, and other emergencies, in far-flung, remote and hilly regions of the country, where traditional infrastructure might be challenging to deploy.
Intra Circle Roaming at DBN funded 4G Mobile Sites
Digital Bharat Nidhi (DBN), earlier known as USOF, has undertaken an important role in bridging the telecom gap across rural and remote areas through its extensive mobile tower projects. The telecom towers funded by DBN in such difficult areas are catering to the subscribers of the specific TSP who has installed the mobile tower with DBN funding. So far, Subscribers of other TSPs do not get the benefit of the DBN funded tower.
During the event, the Union Minister also inaugurated Intra Circle Roaming (ICR) at DBN-funded 4G mobile sites. He emphasized the significance of this initiative, stating, “This is a crucial pillar, with three of our TSPs – BSNL, Airtel, and Reliance – joining forces to leverage each other’s infrastructure at all DBN-funded sites. With nearly 27,836 such sites, we are ensuring not only connectivity but also providing customers across the country with the freedom of choice.”
ICR between TSPs at DBN funded 4G mobile sites will enable subscribers of multiple TSPs to enjoy 4G services from a single DBN funded tower instead of having multiple towers for the various TSPs. Therefore, more subscribers are benefited through a lower CAPEX investment of the operators and Government. This initiative promises seamless 4G connectivity for over 35,400 rural and remote villages served by approximately such 27,000 towers.
Highlighting the citizen-centric initiatives of the Department of Telecommunications, Secretary (Telecom), Dr.Neeraj Mittal, emphasized that the Sanchar Saathi Mobile Application will empower individuals and enhance collective efforts to curb the menace of scams. He pointed out that the Intra Operator Roaming on DBN funded sites will especially be useful for those in remote regions of the country.
The event was also graced by Secretary (Telecom) and Chairman Digital Communications Commission (DCC),Dr. Neeraj Mittal; Member (Services) DCC Shri Rohit Sharma, and Member(Technology) DCC,Shri Sanjeev K Bidwai, Additional Secretary (T) Shri Gulzar Natarajan and other dignitaries from different Ministries and department of Government of India.
About SancharSaathi
Among several citizen-centric initiatives of the DoT, the Sanchar Saathi Initiative achieved notable success. Launched in May 2023, the Sanchar Saathi Portal(www.sancharsaathi.gov.in) has made significant strides in combating cyber frauds, achieving remarkable milestones such as over 9 crore visits, disconnection of 2.75 crore fraudulent mobile connections, and securing over 25 lakh lost or stolen devices. Additionally, 12.38 lakh WhatsApp accounts linked to cybercrimes have been disengaged, and 11.6 lakh mule bank accounts have been frozen to prevent financial fraud. Furthermore, the DoT introduced the International Incoming Spoofed Calls Prevention System, which has proven to be highly effective in tackling cybercrimes involving spoofed calls. This system, which was launched last year, has blocked 90% of spoofed calls in just two months, reducing their number from 1.35 crore to just 6 lakhs. These proactive measures have gone a long way in preventing scams such as fake digital arrests, tax fraud, and impersonation of law enforcement, thereby protecting citizens from cyber threats.
The DoT’s Digital Intelligence Platform, supporting over 520 organizations including central security agencies, state police, I4C, GSTN, Banks, Telecom service providers, SEBI, CBDT, DGGI, IB, CBI, WhatsApp, etc, has significantly contributed to combating cybercrime. Its collaborations with law enforcement agencies, financial institutions, and telecom service providers have bolstered national telecom security.
These initiatives reflect the DoT’s dedication to bridging the digital divide and advancing India’s global digital standing.
About NBM 1.0
The Mission is part of the National Digital Communications Policy, 2018. The vision of the Mission is to fast-track growth of digital communications infrastructure, bridge the digital divide, facilitate digital empowerment and inclusion, and provide affordable and universal access of broadband for all. The mission is also aligned with the government's broader vision of improving access to education, healthcare, and e-governance services, fostering economic opportunities, and enhancing social inclusion through digital connectivity.
Key achievements of NBM 1.0 include:
· Expansion of Optical Fiber Cable (OFC) networks to 41.91 lakh kilometers by September 2024.
· Growth in telecom towers to 8.17 lakh and broadband subscribers to 941 million.
· Resolving major Right of Way (RoW) issues and streamlining processes through the “GatiShakti Sanchar” portal.
· Introduction of the “Call Before u Dig” (CBuD) mobile app to protect underground telecom infrastructure.
[Follow DoT Handles for more: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta-https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]