Ministry of Panchayati Raj
Historic Moment for Rural India : Prime Minister Shri Narendra Modi to Distribute 65 Lakh Property Cards on a Single Day under SVAMITVA Scheme, tomorrow
Haryana, Uttarakhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Chhattisgarh Achieve 100% Drone Survey Completion; Over 3.17 Lakh Villages Mapped under SVAMITVA
A Total of 67,000 Sq.Km of Rural Abadi Land Surveyed, Valued at Rs.132 Lakh Crore
Global Spotlight on SVAMITVA: India’s Land Governance Model to be Showcased in International Workshop and World Bank Conference
17 JAN 2025 2:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, via video conferencing will preside over the e-Distribution of SVAMITVA Property Cards on 18th January 2025 (Saturday) at 12:30 PM marking a monumental milestone in India’s rural empowerment and governance journey. The event will witness the distribution of around 65 lakhs SVAMITVA Property Cards in more than 50,000 villages spanning 10 States – Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Uttar Pradesh and 2 Union Territories – Jammu & Kashmir and Ladakh. This occasion also marks the achievement of a major milestone of preparation and distribution of nearly 2.25 crore property cards under the SVAMITVA scheme and distribution of about 65 lakh property cards on a Single Day.
During the event, Prime Minister Shri Narendra Modi will interact with select beneficiaries and deliver a Nationwide address, in the august presence of Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Ministry of Panchayati Raj (MoPR), Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel along with Secretary, MoPR Shri Vivek Bharadwaj. The ceremony will also be attended virtually by several Union Ministers, Chief Ministers, Ministers in the concerned States/ UTs, Senior officials, Panchayat representatives and key stakeholders from across the country. On this occasion, large number of citizens will participate in physical distribution of property cards in various events that will be organised in over 230 districts. It is expected that around 13 Union Ministers will physically join from designated locations from across the country, to oversee regional distribution ceremony of the property cards.
Key Achievements under SVAMITVA Scheme
The SVAMITVA Scheme has achieved remarkable progress, with drone surveys completed in 3.17 lakh villages across India. This includes full saturation in the Union Territories of Lakshadweep, Ladakh, Delhi, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, as well as the States of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Chhattisgarh. In addition, property cards have been generated for all inhabited villages in Haryana, Uttarakhand, Puducherry, Tripura, Andaman & Nicobar Islands and Goa, highlighting significant advancements in implementation.
At the national level, a total of 3,46,187 villages have been notified under the scheme, with drone flying completed in 3,17,715 villages, marking 92% achievement. Maps have been handed over for State inquiries, and property cards have been prepared for 1,53,726 villages, resulting in the issuance of nearly 2.25 crore property cards. States like Uttar Pradesh and Madhya Pradesh have achieved 100% drone surveys, with substantial progress in property card preparation at 73.57% and 68.93%, respectively. Haryana and Uttarakhand stand out with 100% completion in both drone surveys and property card preparation. Maharashtra, Gujarat, Karnataka, and Rajasthan have made commendable progress in drone surveys, with Maharashtra and Gujarat achieving over 98%, though further acceleration is needed in property card preparation. A total of 67,000 sq.km of rural Abadi land has been surveyed, valued at Rs.132 lakh crore, emphasizing the economic significance of the initiative.
International Outreach to Showcase India’s Land Governance Model
Looking ahead, the Ministry plans to showcase the success of the SVAMITVA Scheme on global platforms. In March 2025, MoPR in collaboration with Ministry of External Affairs, has planned to host an International Workshop on Land Governance in India, with participation from nearly 40 representatives from Africa, Latin America, and Southeast Asia. This workshop aims to share best practices and advanced drone and GIS technologies, fostering collaboration for similar initiatives worldwide. In May 2025, the Ministry is also planning to participate in the World Bank Land Governance Conference in Washington to highlight India’s achievements and encourage international adoption of the model.
SVAMITVA: A Game-Changer for Rural India
Launched on 24th April 2020 (National Panchayati Raj Day) by Prime Minister Shri Narendra Modi, the SVAMITVA Scheme aims to provide “Record of Rights” to property owners in rural Abadi areas using drone and GIS technology. Despite the unprecedented challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Prime Minister virtually distributed the first set of Property Cards on 11th October 2020, demonstrating the Government’s resolute commitment to this transformative initiative. The SVAMITVA Scheme has had a transformative impact on rural India by strengthening land governance, fostering financial inclusion, and driving rural community development. It has facilitated easier access to bank loans, resolved long-standing land disputes, and empowered women by securing their property rights, marking a significant milestone in social and economic empowerment. The SVAMITVA Scheme exemplifies the Whole-of-Government approach, fostering inter-Departmental synergy to bring about financial inclusion, rural stability, and economic growth. It has not only empowered property owners but also enabled better infrastructure planning, financial stability and sustainable development in rural India.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ : ଆସନ୍ତାକାଲି ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୬୫ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଶେଷ; ସ୍ଵାମୀତ୍ଵ ଅଧୀନରେ ୩.୧୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ମ୍ୟାପିଂ କରାଯାଇଛି
ମୋଟ ୬୭ ହଜାର ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାଦି ଜମି ସର୍ଭେ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା
ସ୍ଵାମୀତ୍ଵ ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋକପାତ: ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ଭାରତର ଭୂମି ଶାସନ ମଡେଲ
17 JAN 2025 2:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୮ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ (ଶନିବାର) ଅପରାହ୍ନ ୧୨ଟା ୩୦ରେ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡର ଇ-ବିତରଣରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ ଯାହା ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଶାସନ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମିଜୋରାମ, ଓଡ଼ିଶା, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ୨ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଓ ଲଦାଖର ୫୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ପ୍ରାୟ ୬୫ ଲକ୍ଷ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ। ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି ୨କୋଟି ୨୫ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ପ୍ରାୟ ୬୫ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଓରଫ ଲଲନ ସିଂହ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଓପିଆର), ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍ ପି ସିଂହ ବାଘେଲ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ବଛାବଛା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଭାଷଣ ଦେବେ । ଏହି ସମାରୋହରେ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମନ୍ତ୍ରୀ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ ୨୩୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସଂଗଠିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନାଗରିକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡର ଭୌତିକ ବଣ୍ଟନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡର ଆଞ୍ଚଳିକ ବଣ୍ଟନ ସମାରୋହର ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରାୟ ୧୩ ଜଣ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।
ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ଉପଲବ୍ଧି
ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୩ କୋଟି ୧୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ସହିତ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ଏଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ, ଲଦାଖ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଡାମନ ଓ ଡିଉ ସମେତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ଛତିଶଗଡ଼ ରାଜ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ପୁଡୁଚେରୀ, ତ୍ରିପୁରା, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଗୋଆର ସମସ୍ତ ଜନବସତି ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମୁଦାୟ ୩ଲକ୍ଷ ୪୬ହଜାର ୧୮୭ଟି ଗାଁକୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ୩ଲକ୍ଷ ୧୭ହଜାର ୭୧୫ ଟି ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଣ ଶେଷ ହୋଇଛି, ଯାହା କି ୯୨% ସଫଳତା। ରାଜ୍ୟ ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ମାନଚିତ୍ର ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧ଲକ୍ଷ ୫୩ ହଜାର ୭୨୬ ଟି ଗାଁ ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ପାଖାପାଖି ୨.୨୫ କୋଟି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ୧୦୦% ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୭୩.୫୭% ଏବଂ ୬୮.୯୩% ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ଉଭୟ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ୧୦୦% ଶେଷ କରିଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଥିବା ବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ୯୮% ରୁ ଅଧିକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯଦିଓ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାଦୀ ଜମିର ମୋଟ ୬୭,୦୦୦ ବର୍ଗ କିମି ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତର ଭୂମି ଶାସନ ମଡେଲ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଆଗକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ସଫଳତାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି । ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ, ଏମଓପିଆର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ଭାରତରେ ଭୂମି ଶାସନ ଉପରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଫ୍ରିକା, ଲାଟିନ ଆମେରିକା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ପାଖାପାଖି ୪୦ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଡ୍ରୋନ୍ ତଥା ଜିଆଇଏସ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବାଣ୍ଟିବା, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ମେ ୨୦୨୫ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୱାଶିଂଟନରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ମଡେଲକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି ।
ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ: ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗେମ୍-ଚେଞ୍ଜର
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୦ (ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ)ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଡ୍ରୋନ ଏବଂ ଜିଆଇଏସ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାଦି ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ "ରେକର୍ଡ ଅଫ୍ ରାଇଟ୍ସ" ପ୍ରଦାନ କରିବା । କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୦ରେ ପ୍ରଥମ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା । ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଭୂମି ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଏକ ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସହଜରେ ମିଳିପାରିବ, ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ଜମି ବିବାଦର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏହା କେବଳ ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।