প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
INS সুরত, INS নিলগিরি অমদি INS বাঘসীর কম্মিসন তৌবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
15 JAN 2025 2:08PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল সি.পি. রাধাকৃষ্ণন জী, মহারাস্ত্রগী মীয়াম্না য়াবা মুখ্যমন্ত্রী, দেবেন্দ্র ফদ্নাবীস জী, মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী অথোইবা মরূপ শ্রীমান রাজনাথ সিংহ জী, সঞ্জয় সেথ জী, মহারাস্ত্রগী মুখ্যমন্ত্রী অমদি ঐগী ইরক্তা উপ মুখ্য মন্ত্রীসু তিল্লিরি, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান একনাথ সিন্দে জী, অজীত পৱার জী, CDS, CNS, নেভীকী মরূপ মপাঙ পুম্নমক, মঝগাও দোকয়ার্দতা থবক তৌবিরিবা মরূপ পুম্নমক, অতৈ লেঙশিনবিরিবশিং, ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং‍।
জনুৱারী ১৫ অসি আর্মী দে হায়না পাঙথোকই‍। লৈবাক্কী ঙাকশেলগীদমক মপুন্সি কত্থোকখিবা মশিং লাকঙমদ্রবা থৌনা ফবশিংগী মফমদা ইকোক নোঞ্জরি, ইমা ভারতীগী ঙাকশেলদা পুক্নিং লুপ্পিরিবা থৌনা ফরবা ফরবীশিংগী মফমদা নুমিৎ অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি অসি ভারতকী সমুদ্রগী হেরিতেজ, নেভীগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা পুৱারী অমদি আত্মনিরভর ভারত অভিয়ানগী ওইনা য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি‍। শত্রপতি সিবাজী মহারাজনা ভারত্তা ঈশিং লান্মীগী অনৌবা মশক লেপ্লম্মি, অনৌবা মীৎয়েঙ থম্বিরম্মি‍। ঙসি মহাক্কী শেংলবা লৈহাও অসিদা, ২১শুবা চহিচাগী নেভীবু মপাঙ্গল কলহন্নবগী লমদা ঐখোয়না অচৌবা খোঙথাঙ অমা লৌখৎলি‍। দেস্ত্রোয়র অমা, ফ্রিগেত অমা, অমদি সবমেরিন অমা পুন্না অমুক্তদা কম্মিসন তৌমিন্নবা অসি অহান্বনি‍। অদুগা খ্বায়দগী চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফমদি ফ্রন্তলাইন প্লেতফোর্ম অহুম্মক অসি মেদ ইন ইন্দিয়ানি‍। ঐনা ভারতকী ঈশিং লান্মী, মখোয়গী য়াইফনবা থবক থৌরমদা লৈবিরিবা খোঙলোয় পুম্নমক, ইঞ্জিনিয়রশিং, শিন্মীশিং অমদি লৈবাক পুম্বগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি ঐখোয়গী চাউথোকচনিংঙাইই ওইরবা তুংলমচত্তা ওইরকপা য়াবশিংগা মরী লৈনৈ‍। অশাংবা সমুদ্রগী খোঙচৎ, কম্মর্স, নেভেল দিফেন্স, সিপ ইন্দস্ত্রী, হায়রিবশিং অসিদা ঐখোয়গী মপাঙ্গল কল্লবা পুৱারী লৈজৈ‍। ইশগী পুৱারীদগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরগা, ঙসিগী ভারতনা মালেমগী অচৌবা মেরীতাইম পৱার ওইরক্লি‍। ঙসি লোঞ্চ তৌরিবা প্লেতফোর্ম অসিদসু মসিগী মমি তারি‍। হৌজিকক ঐখোয়গী নিলগিরি অসি চোল শাগৈগী লৈরম্বা সমুদ্রগী মতিক্তা কত্থোকপনি‍। সুরত ৱারসিপ অসিনা গুজরাতপু হিথাংফমশিংগী মতেঙনা নোংচুপ এসিয়াগা শম্নহল্লম্বা মতম অদু নীংশিংহল্লি‍। জহাজ অনি অসিগা লোয়ননা ঙসি বাঘসীর সবমেরিনসু কম্মিসন তৌরি‍। চহি খরগী মমাঙদা ঐহাক অহান্বা ওইনা P75 ক্লাসকী অহান্বা সবমেরিন, কোলাবরী কম্মিসন তৌবদসু শরুক য়ানবা তাঞ্জা ফংখি‍। ঙসি ঐনা ক্লাস অসিগী তরুশুবা সবমেরিন বাঘসীরবু কম্মিসন তৌনবগী খুদোংচাবা অমুক ফংলি‍। অনৌবা ফ্রন্তিয়র প্লেতফোর্মশিং অসি ঙাকশেল অমদি খুমাঙ চাওশিনবগী অনৌবা খুদম্নি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারত মালেম পুম্বদা অমদি মরুওইবা মালেমগী খাথংবা শরুক্তা থাজবা য়াবা অমদি থৌদাং চাউবা খোঙলোয় অমগী শক্লোন্দা মশক খঙনরি‍। ভারত খন্ন-নৈনদুনতা লৈবা নত্তে, ভারতনা চাওখৎপা পুরকপগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌবনি‍। ভারতনা মতম পুম্বদা ওপন, সিক্যুর, ইনক্লুজিব, অমদি প্রোস্পেরস ওইবা ইন্দো-পেসিফিক রীজন পুরক্নবা ৱাফম থমদুনতা লাক্লি‍। মরম অসিনা সমুদ্রগা শম্নবা লৈবাকশিংগী চাওখৎপগী ৱাফম হৌদোক্নরকপদা, ভারত সাগর হায়রিবা লাইৱা অসি পুথোকখি‍। সাগর হায়বগী ৱাহন্থোক্তি – সিক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন হায়বনি, ঐখোয়না সাগরগী ভিজনগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি, ভারতকী মাঙদা G-20 গী প্রেসিদেন্সী পায়নবা ৱাফম লাকপা মতমদা, মালেমসিদা ঐখোয়না – ৱন ৱর্থ ৱন ফেমিলী ৱন ফ্যুচর হায়বা লাইৱা অসি পীখি‍। মালেমসিনা কোরোনাগী লান্থেংনবদা অৱাবা মায়োক্নরবা মতমদা, ভারতনা ৱন আর্থ ৱন হেল্থকী মীৎয়েঙ পুথোকখি‍। ঐখোয়না মালেম পুম্ববু ঐখোয়গী ইমুংগুম্না খন্দুনা চঙশিল্লি, ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস হায়বা ৱাখল্লোনসিদা থাজবা থম্বা মীওইশিংনি‍। মরম অসিনা ঐখোয়না মফম পুম্বগী ঙাকশেলগী ৱাফমসু ভারত মশাগী থৌদাংগুম্না লৌই‍।
মরূপশিং,
গ্লোবেল সিক্যুরিতী, ইকনমিক্স অমদি জিওপোলিতিক্স দাইনামিক্সকী মায়কৈ তাকপদা ভারতকুম্বা মেরিতাইম লৈবাকশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউরক্কদৌরি‍। শেন্মিৎলোন চাওখৎপা অমদি ইনর্জী সিক্যুরিতী পুরকপদা ঙমখৈগী ঈশিং ঙাক শেন্বা, ফ্রীদম ওফ নেভিগেসন লৈহন্বা, অমদি ত্রেদকী সপ্লাই লাইন অমসুং সমুদ্রগী লম্বীশিং খুদোংথিবা নংলোইদবা মওংদা থম্বা মরুওই‍। ঐখোয়না তেরোরিজম, খুৎশু খুৎলায় অমদি দ্রগ্স লোন্না পুথোক পুশিন তৌবদগী লমদম পুম্বসু ঙাকশেন্দুনা থমগদবনি‍। মরম অসিনা সমুদ্রবু শাফবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা ওইহন্বা ওইহন্বদা ঐখোয়না মালেমগী খোঙবু ওইবা, ঐখোয়গী লোজিস্তিক ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্বা অমদি সিপ্পিং ইন্দস্ত্রীকী লমদা থবক পায়খৎপা মরুওই‍। ঐখোয়না র‍্যার মিনরেল, ফিস স্তোক্নচিংবা সমুদ্রগী মচাক মথুমশিং লান্না শীজিন্নবা থিংবদা অমদি মসিবু মেনেজ তৌবগী কেপাসিতী হেনগৎহনগদবনি‍। ঐখোয়না অনৌবা সিপ্পিং লম্বীশিং অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগী সী লেনশিং থিজিন্বদা শেল থাদগদবনি‍। ভারতনা ঙসি মায়কৈ অসিদা হন্বা লৈতনা চঙশিল্লিবা অসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। ভারতনা ইন্দিয়ন ওসীন রিজন পুম্বদা ফর্স্ত রেস্পোন্দর ওইনা মাঙজিল থারক্লি‍। হৌখিবা থা খরসিদা ঐখোয়গী ঈশিং লান্মীনা মীওই চা কয়াগী পুন্সি কনখ্রে, লুপা করোর কয়াগী নেস্নেল অমদি ইন্তরনেস্নেল কার্গো ঙাক শেন্দুনা লাকখি‍। মসিনা মালেমসিনা ভারত্তা থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লি, ময়াম পুম্নমক্না মরম ওইরগা হেনগৎলক্লিবনি, অমদি মরম অসিনা ঐনা ঙসি ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি‍। ভারতকী ঈশিং লান্মী, কোস্ত গার্দতসু থাজবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি‍। ঙসি ময়ামসু উবিরি, অসিয়ন ওইরবসু, ওস্ত্রেলিয়া ওইরবসু, গল্ফ ওইরবসু, নৎত্রগা অফ্রিকা লৈবাকশিং ওইরবসু, পুম্নমক্কা ঙসি ভারতকা লৈনরিবা শেন্মিৎলোনগী তেংবাংনবগী মরী লেপ্পা লৈতনা ফগৎলক্লি‍। অচেৎপা মরী অসিদা ইন্দিয়ন ওসীন রিজন্দা ভারতনা লৈরিবা অসিদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং য়াম্না চাউই‍। মরম অসিনা ঙসিগী থৌরম অসি লান্মীখক্তগী নত্তনা শেন্মিৎলোনগী মীৎয়েঙদসু চপ চানা মরু ওই‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতকী লান্মীগী মপাঙ্গল য়াম্না কল্লে, মতমগা চুনবসু ওইরে, মসি লৈবাক্কী অথোয়বশিংগী মরক্তা অমনি‍। ঈশিংদা ওইরবসু কংফালদা ওইরবসু, নোংথক্তা ওইরবসু নৎত্রগা সমুদ্র ঈরোন্নুংদা ওইরবসু নৎত্রগা মপান নাইদ্রবা তরংদা ওইরবসু মফম খুদিংদা ভারতনা মশাগী কান্ননবা থবক পায়খৎলি‍। মরম অসিনা লেপ্পা লৈতনা রিফোর্মশিং তৌদুনা লাক্লি‍। চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফকী ফম অসিগুম্বা রিফোর্ম অমনি‍। ঐখোয়গী লান্মীশিং মতিং মপুং ফানা লৈহন্নবা, থিএতর কম্মান্দকী লমদসু ভারতনা খুমাঙ য়াম্না চাওশিল্লে‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ সিদা ভারতকী লান্মী শঙলুপ অহুম্না আত্মনিরভর্তাগী লাইৱা শাগোন্নদুনা অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি‍। লাংফমগী মতমদা অতোপ্পা লৈবাক্তা ভারতনা তাংবা হেক য়ারিবমখৈ হন্থহন্বগী মরুওইবা ৱাফম খঙলদুনা ময়াম পুম্নমক্না থবক অসি মাঙদা পুখৎখি, মীৎয়েঙ চঙখি‍। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মপান লৈবাকশিংদগী লৌররোইদবা মচাক মথুম অমদি পোৎলম লিশিং ৫ হেন্বগী লিস্ত শেম্লকখি‍। ভারতকী লান্মীনা ভারত্তা পুথোকচবা খুৎশু-খুৎলায় অমদি মচাক মথুমশিংগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লকপা মতমদা মখোয়দা তোপ তোপ্পা মশাদা থাজবা অমা ফাওহল্লি‍। হৌখিবা চহি ১০ সিদা, কর্নাতকাদা লৈবাক্কী খ্বায়দগী চাউবা হেলিকোপ্তর পুথোক্নবা ফেক্তরী শাবা হৌগৎখি‍। লান্মীশিংগী ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ্ত পুথোক্নবা ফেক্তরী শাবা হৌগৎখি‍। তেজস ফাইতর প্লেন্না ভারতকী মতিক অতিয়া পক্না ৱাংহনখি‍। য়ুপী অমদি তামিলনাদুদা শেমগৎলিবা দিফেন্স কোরিদোরশিংনা দিফেন্স প্রদক্সন্দা হেন্না খোঙজেল হাপকদৌরি‍। ঐখোয়গী নেভীনসু মেক ইন ইন্দিয়া অভিয়ানবু য়াম্না কন্না পুক্নিং থৌগৎপা উবদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। মসিদা মঝগাও দোকয়ার্দতা লৈবিরিবা মরূপ পুম্নমক্কী অচৌবা থৌদাং লৈ‍। হৌখিবা চহি ১০ সিদা নেভীদা জহাজ ৩৩ অমদি সবমেরিন ০৭ হাপচিনখ্রে‍। নেভেল ভেসেল ৪০ সিগী মনুংদা ৩৯ দি ভারতকী সিপয়ার্দশিংদা শাবনি‍। মখোয়গী মনুংদা ঐখোয়গী ভত্য-বিরাত INS বিক্রান্ত এয়রক্রাফ্ত কেরিয়র, অমদি INS অরিহন্ত অমদি INS অরিঘাতনচিংবা ন্যুক্লিয়র সবমেরিনশিংসু য়াওরি‍। মেক ইন ইন্দিয়াদা অসুম্না খোঙজেল হাপ্পগীদমক ঐখোয়গী লান্মী শঙলুপ অহুম্মক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঙসি ভারতকী দিফেন্স প্রদক্সন লুপা করোর লাখ ময়া য়ৌরক্লে‍। ঐখোয়না লৈবাক ১০০ হেন্বদা দিফেন্স ইকুইপমেন্ত এক্সপোর্ত তৌরি‍। অদোমগী মতেঙগা লোয়ননা ঙসি ভারতনা মাগী দিফেন্স সেক্তরদা খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎপা পুরকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মরূপশিং,
মেক ইন ইন্দিয়ানা ভারতকী লান্মীশিংগী মতিক হেনগৎহনবগা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী চাওখৎনবগী অনৌবা থোঙসু হাংদোক্লি‍। খুদম অমা হায়রগদি সিপ বিল্দিং ইকোসিস্তেম অসিনি‍। তিনবিরিবা ময়াম মরক্তগী মীওই কয়া অমদি খঙবিরমগনি, সিপ বিলদিংদা শেল ফনা য়াম্না থাদরবসু মদুগী শরুক অনি থোক্না শেন্মিৎলোন্দা কান্নবা পীরক্কনি হায়না অখঙ অহৈশিংনা হায়নরিবদুনি‍। হায়বদি, করিগুম্বা ঐখোয়না সিপ বিল্দিংদা লুপা ১ থাদরবদি, মদুনা শেন্মিৎলোন্দা লুপা অমগা পৈশা ৮২ রোম কারক্কনি‍। অদোমসু খনবিয়ু, হৌজিক লৈবাকসিদা অচৌবা জহাজ ৬০ শেমগৎ শাগৎপগী থবক পায়খৎলি‍। মখোয়গী ভেল্যু লুপা করোর লাখ অমা মখায়রোম্নি‍। হায়বদি শেল ময়াম অসি থাদরিবসিনা শেন্মিৎলোন্দা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৩ দি কারক্কদৌরিবনি‍। অদুগা থবক পীবগী মতাঙদদি শরুক ৬ থোক্না মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্ত লৈ‍। জহাজশিংগী পোৎলম অয়াম্বা, হিথাংফম অয়াম্বা, লৈবাকসিগী MSME শিংনা মপু ওইবনি‍। মরম অসিনা জহাজ অমা শাবদা শিন্মী ২০০০না থবক তৌরবদি, অতোপ্পা নাকলদা সপ্লাইয়র ওইরিবা MSME অদুদা চাউরাক্না মীওই লিশিং ১২ রোম থবক পীরি হায়বনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্নবগী লমদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং, ঐখোয়গী এক্সপোর্তিং কেপাসিতীসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি‍। লাক্কদৌরিবা চহিশিংসিদা অনৌবা জহাজ, অনৌবা কন্তেনর চা কয়াগী মথৌ তারক্কদৌরি‍। মরম অসিনা পোর্ত লেন্দ দিভেলপমেন্তগী মোদেল অসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন্দা খোঙজেল হাপকদৌরি, মীওই লিশিং কয়াদা থবক পীনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্কদৌরি‍।
মরূপশিং,
হীরম অসিদা থবক পীবগী চাং কয়া য়াম্না হেনগৎপগে হায়বদুগী খুদম অমা হায়রগদি সী-ফোর্সসকী মশিং অসিনি‍। ২০১৪ দা ভারত্তা সী-ফোর্সকী মশিং লাখ খরা হেন্না লৈরম্মি‍। ঙসিদি শরুক অনিরোম হেনগৎলক্,তুনা লাখ ৩ লোম শুরে‍। ঙসি ভারতকী সী-ফোর্সস মশিং মালেমগী মকোক থোংবা মঙাগী মনুং চল্লে‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈঙাক্কী অহুমশুবা তর্ম অচৌবা ফিরেপ কয়াগা লোয়ননা হৌরকখি‍। খোঙজেল য়াঙনা ঐখোয়না অনৌবা কাঙলোনশিং শেমখি, লৈবাক্কী মথৌ তাবা য়েংলগা অনৌবা থবকশিং পায়খৎখি‍। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া থুংনা চাওখৎপা পুরকপা হায়বা পান্দমসিগা লোয়ননা চৎপগা লোয়ননা পোর্ত সেক্তর অসিসু মসিগী শরুক অমনি‍। ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মগী মমাঙদা লৌখিবা অচৌবা ফিরেপশিংগী মনুংদা, মহারাস্ত্রগী ৱাধৱন হিথাংফমগী অয়াবা পীরম্বা অসিনি‍। লুপা করোর লিশিং হুম্ফুতরামঙাগী শেনফম চাদিং তৌদুনা মতমগা চুনরবা হিথাংফম অসি শেমগৎপা হৌখি‍। মসিনসু মহারাস্ত্রদা থবক পীবগী অনৌবা খুদোংচাবা লিশিং কয়া পুরকখি‍।
মরূপশিং,
মতম শাংনা ঙমখৈ অমদি সমুদ্র খোঙবান পরিংগা মরী লৈনবা কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পুক্নিং ইচঙ চঙদনা লৈরকখি‍। হৌখিবা চহি তরাসিদা মসিগী মতাঙদা অকন্বা থবকশিং পায়খৎখি‍। নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা ঐহাক জম্মু-কাস্মিরগী সোনমর্গ তনেল মীয়ামদা কত্থোক্নবা তাঞ্জা ফংখি‍। মসিনা কার্গিল, লদাখনচিংবা ঐখোয়গী ঙমখৈ নক্না লৈবা মফমশিংদা য়ৌবদা য়াম্না লায়হনগনি, কান্নবা পুরক্কনি‍। মমাঙ চহিদা অরুনাচল প্রদেশতা সেলা তনেল মীয়ামদা কত্থোকখি‍। মসিনা LAC ফাওবা ঐখোয়গী লান্মীশিং য়ৌহনবদা কোমহল্লি‍। ঙসি সিঙ্কুন লা তনেল অমদি জোজিলা তনেলনচিংবা মশিং য়াম্লবা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী থবক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি‍। ভারতমালা পরিয়োজনানা ঙমখৈগী মফমদা নীংথিরবা নেস্নেল হায়ৱেশিংগী নেতৱর্ক শেমগৎলি‍। ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম্না ঙসি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা চাউখৎপা পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍। হৌখিবা দেকেদ অসিদা অরাপ অরাপ্পদা লৈবা ঈথৎশিংদসু ঐখোয়না মীৎয়েঙ চঙখি‍। মী তাদবা ঈথৎশিংদসু চাং নাইনা য়েংশিনখি, মসিদসু নত্তনা অদুগুম্বা ঈথৎশিংদুগী অনৌবা শক্তমশু শেমগৎখি, মখোয়দা অনৌবা মমিংশিং থোনখি‍। মসিদসু নত্তনা হিন্দ মহাসাগরদা সমুদ্রগী ঈমায়দা লৈরিবা সীমাউন্তশিংগী মমিংসু থোল্লি‍। মমাঙ চহিদা ভারতনা হৌদোকপা ৱাফমদা মালেমগী লুপশিংনা অসিগুম্বা মফম মঙাগী মমিং থোনখি‍। হিন্দ মহাসাগরদা অসোক সীমাউন্ত, হর্সবর্ধন সীমাউন্ত, রাজা রাজা চোল সীমাউন্ত, কল্পতরু রীজ অমদি চন্দ্রগুপ্ত রীজ ভারতকী চাউথোকচনিংঙাইশিংনি‍।
মরূপশিং,
তুংলমচত্তা মপান নাইদ্রবা তরং অমদি দীপ সী অনিমক কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বা ঐখোয় পুম্নমক খঙই‍।১ মরম অসিনা ঙসি স্পেস অমসুং দীপ সী হায়রিবা মফম অনিসিদা ভারতনা মাগী মতিং ফুদোক্লি‍। ঐখোয়গী সমুদ্রয়ান প্রোজেক্তনা য়সাইন্তিস্তশিংবু মীতর লিশিং ৬ লুবা, লৈবাক অমত্তনা য়ৌশিনবা ঙমদ্রিবা সমুদ্রগী ঈরোন্নুংদা পুদুনা চৎকদৌরি‍। মসিনা তাকপদি তুংলমচৎকী ওইবা থবক থৌরমশিং পায়খৎপদা ঐখোয়গী লৈঙাক্না করিগুম্বা অমত্তা তৌদনা তোক্লোই‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মশাদা চপ চানা থাজবা থমদুনা মাঙদা চঙশিল্লি, মসিগীদমক ঐখোয় মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা য়াম্না মরু ওই‍। অদুগা ঐখোয়না ঈশিং লান্মীনা মসিদা থবক ওইনা তৌদুনা উৎলি‍। ঈশিং লান্মীনা মাগী মতিক শত্রবতি শিবাজী মহারাজকী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা পারী পুরীগা মরী শম্নহল্লি‍। নেভীনা এদমিরেল রেঙ্ককী এপোলেতসসু শত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মতমগী মওং মতৌদা অমুক হন্না শেমদোক শাদোক্লি‍। মেক ইন ইন্দিয়াগী স্কীম, ভারতকী মরোমদোম লেপচনবা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিনসু মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং তম্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। ময়াম পুম্নমক্না মতৌ অসুম্না লৈবাক অসিবু চাউথোকচনিংঙাই ওইবা মীৎকুপশিংতনা থলহন্দুনা লৈগনি, ভারতপু চাওখৎপা লৈবাক ওইহনবদা মতেঙ ওইগদবা থবক খুদিংমক ঐখোয় পুন্না পাঙথোকমিন্নগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঐখোয়গী থৌদাংশিং খেন্নবদি য়াই, অদুবু পুম্নমক্কী পান্দমদি অমখক্তনি – চাওখৎপা ভারত হায়বসিনি‍। ঙসি লৈবাকসিনা ফংলিবা অনৌবা ফ্রন্তিয়র প্লেতফোর্মশিং অসিনা ঐখোয়না হোৎনরিবশিংসিদা পাঙ্গল হাপকনি‍।
অদুগা মরূপশিং,
ফাগী জুগায়গী ৱাফম খরসু শাসি, ঐনা খনবদা ঐনা শরুক য়ারুবা লান্মীগী ওইবা থৌরম পুম্নমক্তা, অমদি চান-থক্নবগী খ্বায়দগী মওং তানা শেম শাবদি নেভীগীনি‍। মসিদা ঙসি সুরতসু য়াওরে, অদুগা ঐখোয় পুম্নমক হেক হেক হায়নবা ৱাফম অমা খঙবিরমগনি, য়াম্না শীজিন্নবা পাউরৌনি, অদুগা ঐনা কেপ্তেন গৌরবগী মফমদা ৱাফম অসি খরা মুন্না তাবিয়ু, পাউরৌ অদুদি – সুরতনা পোক্লকপা অদুগা কাসীনা শীখিবা, হায়বদি সুরতকী চাক্লুক অদু কয়া য়াম্না মতিক লৈবগে হায়ববু পুম্নমক্তগী অথোয়বা ওই, অদুগা হৌজিক সুরত লোঞ্চ তৌবসিদা কেপ্তেন সন্দীপ্না সুরতকী চীঞ্জাক ময়ামদা পীজগনি হায়না থাজৈ‍।
মরূপশিং,
মসি য়াম্না অথোয়বা পুংফম্নি, লৈবাক পুম্বনা ময়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীনরক্লি, লৈবাক পুম্বনা চাউথোকচবা ফাওরি, অমদি মরম অসিনা অনৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা, অনৌবা মঙলান অমদি থৌনাগা লোয়ননা, অনৌবা ফিরেপকা লোয়ননা চাওখৎপা ভারতকী ফিরেপ মপুং ফাহন্নবা ঐখোয় মপুং ফানা পুন্না হোৎনমিন্নসি‍। ঙসিগী মীৎকুপ অসিদা মরুওইবা খোঙথাঙ অহুম, খোঙহৌ অহুমসিগীদমক পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍, মতাঙসিদা ঐগী ৱারোল তেনশিঞ্জগে‍। ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। খোঞ্জেল হৌনা ঐগা লোয়ননা লাউবিয়ু –
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
অতৈদা নৎত্রবসু থৌরমসিদদি খোঞ্জেল খ্বায়দগী হৌহন্নিংই‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
হন্না-হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Commissioning of INS Surat, INS Nilgiri and INS Vaghsheer
15 JAN 2025 2:08PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra C.P. Radhakrishnan Ji, the popular Chief Minister of Maharashtra, Devendra Fadnavis Ji, my senior colleagues in the Council of Ministers, Mr. Rajnath Singh Ji, Sanjay Seth Ji, Chief Minister of Maharashtra, along with him today both our Deputy Chief Ministers are also there, Deputy Chief Minister Mr. Eknath Shinde Ji, Ajit Pawar Ji, CDS, CNS, all the Navy colleagues, all the colleagues working in Mazagon Dockyard, other guests, ladies and gentlemen.
15th January is also celebrated as Army Day. I salute every brave soldier who has dedicated his life to protect the country, I congratulate every brave man and woman engaged in protecting Mother India on this day.
Friends,
Today is a big day for India's maritime heritage, the glorious history of the Navy and the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Chhatrapati Shivaji Maharaj had given a new strength and a new vision to the Indian Navy. Today, on his holy land, we are taking a big step towards strengthening the 21st century Navy. This is the first time that a destroyer, a frigate and a submarine are being commissioned together. And the most proud thing is that these three Frontline Platforms are Made in India. I congratulate the Indian Navy, all the colleagues involved in their construction work, the engineers, the workers and the entire country.
Friends,
Today's program connects our glorious heritage with the aspirations of the future. We have a rich history in long sea voyages, commerce, naval defense, ship industry. Taking inspiration from its history, today's India is becoming a major maritime power in the world. The platforms launched today also reflect this. For example, our Nilgiri is dedicated to the maritime power of the Chola dynasty. Surat Warship reminds us of the period when India was connected to West Asia through the ports of Gujarat. These days, along with these two ships, the Vagsheer submarine is also being commissioned today. A few years ago, I had the opportunity to participate in the commissioning of Kalvari, the first submarine of the P75 class. Today I have had the privilege of commissioning the sixth submarine of this class, Vagsheer. These new frontier platforms will give new strength to both India's security and progress.
Friends,
Today, India is being recognised as a reliable and responsible partner across the world and especially in the Global South. India works in the spirit of development, not expansionism. India has always supported an open, secure, inclusive and prosperous Indo-Pacific region. Therefore, when it came to the development of countries bordering the sea, India gave the mantra SAGAR. SAGAR means Security And Growth for All in the Region. We moved ahead with the vision of SAGAR. When India was given the responsibility of assuming the Presidency of G-20, we gave the mantra to the world - One Earth One Family One Future. When the world was getting exhausted while fighting Corona, India gave the vision - One Earth One Health. We consider the whole world as our family. We believe in the principle of Sabka Sath, Sabka Vikas. And therefore, India considers the defence and security of this entire region as its responsibility.
Friends,
In shaping global security, economics and geopolitical dynamics, a maritime nation like India is going to play a huge role. For economic progress and energy security, it is important that territorial waters are protected, freedom of navigation is ensured, and trade supply lines and sea routes are secure. We have to protect this entire region from terrorism, arms and drug smuggling. Therefore, it is important today that we become global partners in making the seas safe and prosperous, we work to increase the efficiency of logistics and for the shipping industry. We develop the capacity to prevent misuse of ocean resources like rare minerals, fish stocks and manage them. We invest in finding new shipping routes and sea lanes of communication. I am happy that today India is taking continuous steps in this direction. India has also emerged as the first responder in the entire Indian Ocean Region. In the last few months itself, our Navy has saved hundreds of lives, protected national and international cargo worth thousands of crores of rupees. This has increased the world's trust in India, it has increased because of all of you, and that is why I congratulate all of you today. Trust in the Indian Navy and Coast Guard is also increasing continuously. Today you can also see that India's economic cooperation with ASEAN, Australia, Gulf or African countries is continuously getting stronger. India's presence in the Indian Ocean Region and its strength is a very big basis for this strengthening of relations. And that is why today's event is equally important from the military point of view as well as from the economic point of view.
Friends,
It is one of the priorities of the country that the military capability of 21st century India should be more capable and modern. Be it water, land, sky, deep sea or infinite space, India is securing its interests everywhere. Reforms are being done continuously for this. The formation of the Chief of Defense Staff is one such reform. India is also moving forward in the direction of theater commands so that our forces are more efficient.
Friends,
The way the three armies of India have adopted the mantra of self-reliance in the last 10 years is very commendable. Understanding the seriousness of the need to minimise India's dependence on other countries in times of crisis, all of you are taking this work forward and providing leadership. Our armies have prepared a list of more than 5 thousand such equipment and tools which they will no longer import from abroad. When an Indian soldier moves forward with equipment made in India, his confidence is also different. In the last 10 years, the country's largest helicopter manufacturing factory has started in Karnataka. A factory manufacturing transport aircraft for the armies has started. The Tejas fighter plane has taken India's reputation to new heights. The defence corridors being built in UP and Tamil Nadu are going to give further impetus to defence production. And I am happy that our Navy has also expanded the Make in India campaign to a great extent. All of you colleagues of Mazgaon Dockyard also have a very big role in this. In the last 10 years, 33 ships and 07 submarines have been inducted into the Indian Navy. Out of these 40 Naval Vessels, 39 have been built in Indian shipyards. This includes our magnificent and gigantic INS Vikrant aircraft carrier, and nuclear submarines like INS Arihant and INS Arighat. I heartily congratulate the three armies of the country for giving such a boost to Make in India. Today, India's defence production has crossed Rs. 1.25 lakh crore. We are exporting defence equipment to more than 100 countries. I am confident that with your support, India will rapidly transform its defence sector.
Friends,
Along with increasing the strength of the Indian armed forces, Make in India is also opening new doors of economic progress. For example, the ship building ecosystem is an example. Many of you would know, experts also say that the more investment is made in ship building, the more positive impact it has on the economy. That is, if we invest Rs 1 in ship building, then around Rs 1.82 paise circulates in the economy. Just imagine, currently there are 60 big ships under construction in the country. Their value is around Rs 1.5 lakh crore. That is, by investing this much money, around Rs 3 lakh crore will circulate in our economy. And in terms of employment, it has a 6 times multiplier effect. Most of the material, most of the parts of the ships come from the MSMEs of the country. Therefore, if 2000 workers are engaged in the work of building a ship, then in the other industry, which is the MSME supplier, around 12 thousand jobs are created in that MSME sector.
Friends,
Today India is rapidly moving towards becoming the third largest economy of the world. Our manufacturing and exporting capacity is also increasing continuously. In the coming years, India will need hundreds of new ships and new containers. Therefore, this model of port led development is going to give impetus to our economy and create thousands of new employment opportunities.
Friends,
The number of sea-farers is also an example of how employment is increasing in this sector. In 2014, the number of sea-farers in India was less than 1.25 lakh. Today it has more than doubled to reach almost 3 lakh. Today India has come in the top-five in the world in the number of sea-farers.
Friends,
The third term of our government has started with many big decisions. We have made new policies at a fast pace, and started new works keeping in view the needs of the country. We are working with the goal of developing every sector and every corner of the country. The expansion of the port sector is also a part of this. One of the first big decisions of our third term was the approval of Vadhavan Port in Maharashtra. The construction work of this modern port has already started at a cost of Rs. 75 thousand crores. This will also create thousands of new employment opportunities in Maharashtra.
Friends,
For a very long time, not much attention was paid to the connectivity infrastructure related to the border and coastline. In the last ten years, unprecedented work has been done for this. Just two days ago, I had the opportunity to inaugurate the Sonamarg tunnel in Jammu and Kashmir. This will make it very easy to reach our border areas like Kargil, Ladakh. Last year, the Sela tunnel was inaugurated in Arunachal Pradesh. This is making the access of our army to the LAC easy. Today, work is going on rapidly on many critical infrastructure like the Shinkun La tunnel and Zojila tunnel. A network of excellent national highways is being built in the border areas through the Bharatmala project. The Vibrant Village Program is playing an important role in the development of border villages today. In the last decade, we have also focused on our far-flung islands. Regular monitoring of those islands where no one lives is also being done, not only this, now a new identity of that island is also being created, they are being given a new name. Not only this, the seamounts on the seafloor in the Indian Ocean are also being named. Last year, on India's initiative, an international organization has named 5 such places. Ashok Seamount, Harshvardhan Seamount, Raja Raja Chol Seamount, Kalpataru Ridge and Chandragupta Ridge in the Indian Ocean are increasing India's pride.
Friends,
We all know how important both space and the deep sea are in the future. That is why today India is increasing its capabilities in both space and deep sea. Our Samudrayaan project is going to take scientists to a depth of 6 thousand meters in the sea, where only a few countries have been able to reach. That means our government is leaving no stone unturned in working on any future possibility.
Friends,
For 21st century India to move ahead with full confidence, it is very important that we are free from the symbols of slavery. And our Navy has shown leadership in this too. The Navy has linked its flag to the glorious tradition of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Navy has also redesigned the epaulettes of Admiral rank according to the tradition of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The campaign of Make in India, the campaign of self-reliance of India also promotes freedom from the mentality of slavery. I am confident that all of you will continue to give such proud moments to the country, we have to do every work together that contributes to making India developed. Our responsibilities may be different, but everyone's goal is the same - developed India. These new frontier platforms that the country has got today will strengthen our resolve.
And comrades,
If I want to talk about something light, it has been my experience that I have been to all the army programs and if anyone has the best arrangement for food, then it is the Navy, full of variety. Now today Surat has just been added to it, and we all know a saying, it is a very popular saying, and I would tell Captain Sandeep to listen to it carefully, that saying is - Food at Surat and Demise at Kashi (सूरत का जमण और काशी का मरण), is equally great. Now when Surat is being launched, I am sure Captain Sandeep will feed Surati food to the people.
Friends,
This is a very good occasion, the whole country is wishing you all the best, the whole country is filled with pride, and that is why, with a new confidence, with new zeal and enthusiasm, with a new resolve, we should join with full strength to fulfil the resolve of a developed India. On this occasion, I end my speech by congratulating all of you for these three important steps, for this important gift. Best wishes to all of you. Say with me with full strength-
भारत माता की जय
At least in this program this voice should resonate the most.
भारत माता की जय
भारत माता की जय
भारत माता की जय
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.