Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicates frontline naval combatants INS Surat, INS Nilgiri & INS Vaghsheer to the nation
The commissioning of three frontline naval combatants underscores India's unwavering commitment to building a robust and self-reliant defence sector: PM
A significant step towards empowering the Indian Navy of the 21st century: PM
Today's India is emerging as a major maritime power in the world:PM
Today, India is recognised as a reliable and responsible partner globally, especially in the Global South: PM
India has emerged as the First Responder across the entire Indian Ocean Region: PM
Be it land, water, air, the deep sea or infinite space, India is safeguarding its interests everywhere: PM
15 JAN 2025 12:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today dedicated three frontline naval combatants INS Surat, INS Nilgiri and INS Vaghsheer to the nation on their commissioning at the Naval Dockyard in Mumbai. Addressing the gathering Shri Modi said that 15th January is commemorated as Army Day and saluted every brave warrior who would sacrifice his life for the safety and security of the nation. He congratulated all the brave warriors on this occasion.
Remarking that today was a big day for India's maritime heritage, the glorious history of the Navy and the Atmanirbhar Bharat Abhiyan, the Prime Minister said that Chhatrapati Shivaji Maharaj gave a new strength and vision to the Navy in India. He added that today the Government had taken a major step towards empowering the 21st century Navy of India in the land of Shivaji Maharaj. “It is for the first time that the tri-commissioning of a destroyer, frigate and submarine was being done”, highlighted the Prime Minister. He emphasized that it was also a matter of pride that all the three frontline platforms were made in India. He congratulated the Indian Navy, all the stakeholders involved in the construction work and the citizens of India for the achievement.
“Today’s program links our glorious heritage with our future aspirations”, exclaimed Shri Modi. He added that India has a rich history related to long sea voyages, commerce, naval defence and ship industry. Taking cue from this rich history, he remarked that today's India is emerging as a major maritime power in the world. He added that the platforms launched today displayed a glimpse of the same. The Prime Minister noted the launch of new platforms, including the INS Nilgiri, dedicated to the maritime prowess of the Chola dynasty, and the Surat warship, reminiscent of the era when Gujarat's ports connected India to West Asia. He also mentioned the commissioning of the Vagsheer submarine, the sixth in the P75 class, following the commissioning of the first submarine, Kalvari, a few years ago. These new frontier platforms, the Prime Minister stated, will enhance both India's security and progress.
“India is today recognized as a reliable and responsible partner globally, especially in the Global South”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that India operates with a spirit of development, not expansionism. He remarked that India has always supported an open, secure, inclusive, and prosperous Indo-Pacific Region. He noted that when it came to the development of coastal nations, India introduced the mantra of SAGAR (Security And Growth for All in the Region) and advanced with this vision. Highlighting India's leadership during its G20 presidency, promoting the mantra of "One Earth, One Family, One Future", Shri Modi also mentioned India's vision of "One Earth, One Health" during the global fight against COVID-19, underscoring India's belief in treating the world as one family and its commitment to inclusive development. He stated that India considers the defense and security of the entire region as its responsibility.
Emphasising the significant role of maritime nations like India in shaping global security, economics, and geopolitical dynamics, the Prime Minister highlighted the importance of protecting territorial waters, ensuring freedom of navigation, and securing trade supply lines and sea routes for economic progress and energy security. He stressed on the need to safeguard the region from terrorism, arms, and drug trafficking. Shri Modi stressed the importance of becoming global partners in making the seas safe and prosperous, enhancing logistics efficiency, and supporting the shipping industry. He also highlighted the need to prevent the misuse of ocean resources like rare minerals and fish stocks and to develop the capacity to manage them. Noting the importance of investing in new shipping routes and sea lanes of communication and expressing satisfaction that India is continuously taking steps in this direction, the Prime Minister remarked “India has emerged as the first responder in the Indian Ocean Region”. He mentioned that in recent months, the Indian Navy has saved hundreds of lives and secured national and international cargo worth thousands of crores, increasing global trust in India, the Indian Navy, and the Coast Guard. The Prime Minister highlighted the strengthening of India's economic cooperation with ASEAN, Australia, Gulf countries, and African nations, attributing this to India's presence and capabilities in the Indian Ocean Region. He emphasized the dual importance of today's event from both military and economic perspectives.
Stressing on the importance of enhancing and modernizing India's military capabilities in the 21st century, Shri Modi highlighted, “be it land, water, air, the deep sea or infinite space, India is safeguarding its interests everywhere”. He remarked on the continuous reforms being undertaken, including the establishment of the Chief of Defence Staff. He noted that India is progressing towards the implementation of theatre commands to make the armed forces more efficient.
Acknowledging the adoption of Atma Nirbharta (self-reliance) by India's armed forces over the past decade, the Prime Minister lauded the commendable efforts to reduce dependence on other countries during crises. He remarked that the armed forces have identified over 5,000 items and equipment that will no longer be imported. He emphasized the enhanced confidence of Indian soldiers using domestically produced equipment. Shri Modi noted the establishment of the country's largest helicopter manufacturing factory in Karnataka and a transport aircraft factory for the armed forces. He highlighted the achievements of the Tejas fighter plane and the development of defense corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu, which are accelerating defense production. The Prime Minister expressed satisfaction with the Navy's significant expansion of the Make in India initiative, acknowledging the crucial role of Mazagon Dockyard. He mentioned the inclusion of 33 ships and seven submarines in the Navy over the past decade, with 39 out of 40 naval vessels being built in Indian shipyards. This includes the majestic INS Vikrant aircraft carrier and nuclear submarines like INS Arihant and INS Arighat. The Prime Minister congratulated the armed forces for propelling the Make in India campaign. He highlighted that India's defense production has surpassed ₹1.25 lakh crore and that the country is exporting defense equipment to over 100 nations. He expressed confidence in the rapid transformation of India's defense sector with continued support.
“The Make in India initiative is not only enhancing the capabilities of India's armed forces but also opening new avenues for economic progress”, said Shri Modi. He cited the shipbuilding ecosystem as an example, noting that experts say every rupee invested in shipbuilding has a positive impact of nearly double on the economy. The Prime Minister remarked that currently, 60 large ships are under construction in the country, valued at approximately ₹1.5 lakh crore. He emphasized that this investment would result in an economic circulation of around ₹3 lakh crore and a six-fold multiplier effect in terms of employment. Noting that most of the ship parts come from domestic MSMEs, Shri Modi remarked that if 2,000 workers are involved in building a ship, it creates around 12,000 jobs in other industries, particularly in the MSME sector.
Emphasizing India's rapid progress towards becoming the world's third-largest economy, the Prime Minister remarked that there was continuous growth in manufacturing and export capacity, noting the future need for hundreds of new ships and containers. He added that the port-led development model will accelerate the entire economy and create thousands of new job opportunities. Citing an example of the increasing employment in the seafaring sector, mentioning that the number of seafarers in India has more than doubled from less than 1,25,000 in 2014 to nearly 3,00,000 today, the Prime Minister noted that India now ranks among the top five countries globally in terms of the number of seafarers.
The Prime Minister stressed that the third term of his government has begun with several major decisions and remarked on the rapid formulation of new policies and the initiation of new projects to meet the country's needs. He added that the goal was to ensure development in every corner and sector of the country, with the expansion of the port sector being a part of this vision. Shri Modi noted that one of the first major decisions in the third term was the approval of the Vadhavan Port in Maharashtra. He added that the construction of this modern port, with an investment of ₹75,000 crore, has already begun, creating thousands of new job opportunities in Maharashtra.
Highlighting the unprecedented work done in the past decade on infrastructure connectivity related to borders and coastlines, Shri Modi mentioned the recent inauguration of the Sonamarg Tunnel in Jammu and Kashmir, which will facilitate easier access to border areas like Kargil and Ladakh. He remarked on the inauguration of the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh last year, which is improving the army's access to the LAC. He also noted the ongoing rapid work on critical infrastructure projects like the Shinkun La Tunnel and the Zojila Tunnel. The Prime Minister said that the Bharatmala project was creating a network of excellent national highways in border areas, and the Vibrant Village Program is playing a crucial role in the development of border villages. The Prime Minister highlighted the focus of the Government on remote islands over the past decade, including regular monitoring and naming of uninhabited islands. He also mentioned the naming of underwater seamounts in the Indian Ocean, with five such locations named last year by an international organization at India's initiative. These include Ashoka Seamount, Harshavardhan Seamount, Raja Raja Chola Seamount, Kalpataru Ridge, and Chandragupta Ridge in the Indian Ocean, enhancing India's pride.
Emphasising the importance of both outer space and deep sea in the future, the Prime Minister highlighted India's efforts to enhance its capabilities in these areas. He remarked on the Samudrayaan project, which aims to take scientists to a depth of 6,000 meters in the ocean, a feat achieved by only a few countries. He stated that the government is leaving no stone unturned in exploring future possibilities.
Stressing the importance of moving forward with confidence in the 21st century by freeing India from symbols of colonialism, Shri Modi highlighted the leadership shown by the Indian Navy in this regard, noting that the Navy has linked its flag to the glorious tradition of Chhatrapati Shivaji Maharaj and redesigned the Admiral rank epaulettes accordingly. He remarked that the Make in India initiative and the campaign for self-reliance promote liberation from the colonial mindset. He expressed confidence that the nation will continue to achieve moments of pride and contribute to making India a developed country. He emphasized that while responsibilities may differ, the goal remains the same—Viksit Bharat. The Prime Minister concluded by stating that the new frontier platforms received today will strengthen the nation's resolve and extended his best wishes to all.
The Governor of Maharashtra Shri C. P. Radhakrishnan, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis, Union Minister of State for Defence, Shri Sanjay Seth, Deputy Chief Ministers of Maharasthra Shri Eknath Shinde, Shri Ajit Pawar were present among other dignitaries.
Background
The commissioning of three major naval combatants marks a significant leap forward in realizing India’s vision of becoming a global leader in defence manufacturing and maritime security. INS Surat, the fourth and final ship of the P15B Guided Missile Destroyer Project, ranks among the largest and most sophisticated destroyers in the world. It has an indigenous content of 75% and is equipped with state-of-the-art weapon-sensor packages and advanced network-centric capabilities. INS Nilgiri, the first ship of the P17A Stealth Frigate Project, has been designed by the Indian Navy’s Warship Design Bureau and incorporates advanced features for enhanced survivability, seakeeping, and stealth, reflecting the next generation of indigenous frigates. INS Vaghsheer, the sixth and final submarine of the P75 Scorpene Project, represents India’s growing expertise in submarine construction and has been constructed in collaboration with the Naval Group of France.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লালগী জহাজশিং আই.এন.এস সুরত, আই.এন.এস নিলগিরি অমসুং আই.এন.এস বাঘসীর লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লালগী জহাজ অহুম থবক হৌহনবা অসিনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ঙাক-শেনগী থবকশিং পায়খৎনবা ভারতকী অচেৎপা থবকশিং উৎথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
২১শুবা চহিচাদা ভারতকী নেভি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিগী ভারত মালেমদা মরুওইবা মেরিতাইম পৱার অমা ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, মরুওইনা গ্লোবেল সাউথতা ভারত অসি থাজবা য়াবা অমসুং দাইত্ব খঙবা মালেমগী মরুপ অমা ওইনা খঙনরে: প্রধান মন্ত্রী
ভারত মহাসাগর লমদম শীনবা থুংনা অহানবা ওইনা মতেং পাংনা চঙশিল্লকপা লৈবাক ভারতনা ওইরক্লি: প্রধান মন্ত্রী
কংফাল, ঈশিং, অতিয়া, অরুবা সমুদ্র নত্ত্রগা মপান নাইদ্রবা স্পেস ওইবা য়াই, ভারতনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মফমশিং ঙাক-শেল্লি: প্রধান মন্ত্রী
15 JAN 2025 12:50PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইগী নেভেল দোগয়ার্দতা লালগী জহাজ অহুম আই.এন.এস সুরত, আই.এন.এস নিলগিরি অমসুং আই.এন.এস বাঘসীর লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি জনুৱারি ১৫ অসি লান্মীগী নুমিৎ হায়না থৌরম পাংথোক্লি অমসুং লৈবাক অসি অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগীদমক মখোয়গী থৱায় কৎথোকখ্রবা থৌনা ফরবা লান্মীশিংদা থৌরম অসিদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
নেভি অমসুং অত্মানিভর্র ভারত অভিয়ানগী পুৱারি ওইনা ঙসি অসি ভারতকী সমুদ্রগী হেরিতেচগী অচৌবা নুমিৎ অমনি হায়না শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারত্ত ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা নেভিদা অনৌবা থৌনা অমসুং মঙলান অমা পীখি। সিবাজী মহারাজগী লমদমদা ভারতকী ২১শুবা চহিচাগী নেভি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা ঙসি সরকারনা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। অহানবা ওইনা, দেস্ত্রোয়র অমা, ফ্রিগেদ অমা অমসুং সবমেরিন অমা অমুক্তদা কম্মিসন তৌরে। ভারত্ত লালগী মরুওইবা জহাজ অহুম শেমগৎপা অসি য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবনি। শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিংদা শরুক য়াখিবা ভারত নেভি অমসুং মরী লৈনবশিং অমসুং মাইপাকপা অসিগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি ঐখোয়গী ফজরবা হেরিতেচ অমসুং ঐখোয়গী তুংগী অনিংবশিংগা মরী লৈনৈ। শাংলবা সমুদ্রগী খোঙচৎশিং, ললোন-ইতিক, নেভি অমসুং জহাজ শাবগী ভারতগকী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমা লৈরি। মসিগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অসিদগী মখা শমথরক্তুনা, ঙসিগী ভারত মালেমদা অচৌবা মেরিতাইম পৱার অমা ওইরে। ঙসি থবক হৌরিবা জহাজশিং অসিনা লৈবাক অসিগী থৌনা অদু উৎথোক্লে। আই.এন.এস নিলগিরি অসিনা চোলা শাগৈগী সমুদ্রগী মপাঙ্গল অদুদা কৎথোকপনি, অমসুং লালগী জহাজ সুরত অসিনা গুজরাতকী হিথাংফমশিংগা ভারত অমসুং নোংচুপ এসিয়াগা শম্নবা অদু নিংশিংহল্লে। চহি খরগী মমাঙদা অহানবা সবমেরিন কালবারি কম্মিসন তৌখ্রবা মতুংদা, পি৭৫ গী ৬শুবা বাঘসির সবমেরিন কম্মিসন তৌরে। হায়রিবা অনৌবা জহাজশিং অসিনা লৈবাক অসিগী সেকুরিতি অমসুং চাউখৎপা অনিমক হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসি, মরুওইনা গ্লোবেল সাউথতা ভারত অসি থাজবা য়াবা অমসুং দাইত্ব খঙবা মালেমগী মরুপ অমা ওইনা খঙনরে। লম লৌশিন্নবা ৱাখল্লোন নত্তনা, চাউখৎপগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ভারতনা থবক তৌরি। ভারতনা মতম পুম্নমক্ত মনিংতম্বা, অশোই-অঙাম লৈতবা, খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমা শৌগৎলি। সমুদ্রগা নক্নবা লৈবাকশিং চাউখৎনবগীদমক ভারতনা সাগর (সেকুরিতি এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন রিজন) লাইৱা ভারতনা হৌদোক্লে অমসুং মসিগী পান্দম খুমাঙচাউশিনহল্লে। ভারতনা জি-২০ গী প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈদা “মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা” গী লাইৱা পুক্নিং থৌগৎখি। মালেম্না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মায়োক্নবা মনুংদা ভারতকী “মালেম অমা, হকশেল অমা’ পান্দম থমখি। মসিগা লোয়ননা মালেম অসি ইমুং অমনি হায়না ভারতনা থাজখি অমসুং অপুনবা ওইনা চাউখৎমিন্নবগীদমক লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎখি। লমদম অসি শীনবা থুংবগী ঙাক-শেনবা অসি লৈবাক অসিগী থৌদাংনি হায়না ভারতনা খল্লি।
মালেমগী ঙাক-শেনগী ফিবম, শেন্মিৎলোন অমসুং মালেমগী রাজনিতিগী ফিবমশিং শেমগৎপদা ভারতগুম্বা সমুদ্র মপান্দা লৈবা লৈবাক অমগী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। ঈশিংগী ঙমখৈগী শরুকশিং ঙাক-শেনবা, অথিংবা লৈতনা জহাজ হোনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং ইনর্জি ৱাৎহন্দনবা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং অমসুং সমুদ্রগী লম্বীশিং ঙাক-শেনবা অসি য়াম্না মরুওই। লমদম অসি তেরোরিজম, খুৎলায়সিং অমসুং দ্রগশিং পুথোক-পুশিন তৌবদগী ঙাকথোকপা দরকার ওই। সমুদ্রগী শরুকশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী থবকশিং ফগৎহনবা অমসুং সিপ্পিং ইন্দস্ত্রি মতেং পাংনবা মালেমগী লৈবাকশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অতাংবা ধাতুশিংগুম্বা সমুদ্রগী লন-থুমশিং লান্না শীজিন্নবা অমসুং মখোয়না ফজনা শীজিন্ননবা থবক পায়খৎপা দরকার ওইরে। জহাজ হোন্নবা অনৌবা লম্বীশিংগীদমক শেন থাদবা য়াম্না মরুওই অমসুং মাইকৈ অসিদা ভারতনা লেপ্তনা থবক কয়া পায়খৎপা অসিদা অপেনবা ফাওই। ভারত মহাসাগর লমদম শীনবা থুংনা অহানবা ওইনা মতেং পাংনা চঙশিল্লকপা লৈবাক ভারতনা ওইরক্লি। হৌখিবা থা খর অসিদা ভারত নেভিনা মীওই চা কয়াগী থৱায়শিং কনখ্রে অমসুং লুপা করোর লিশিং কয়াগী লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী কার্গোশিং অশোই-অঙাম থোকহনখিদ্রে, মসিদা মালেম্না ভারত, ভারতকী নেভি অমসুং কোস্ত গার্দতা থম্বা থাজবা হেনগৎলে। অসিয়ান, অস্ত্রেলিয়া, গল্ফ লৈবাকশিং অমসুং অফ্রিকাগী লৈবাকশিংগা ভারতকা শেন-থুমগী মতেং পাংনবা হেনগৎলে অমসুং ভারত মহাসাগর লমদমদা ভারতকী তৌবা ঙম্বা হেনগৎলে। ঙসিগী থৌরম অসি মিলিতির অমসুং শেন-থুমগী হিরম অনিমক্কী মরুওইবা অমনি।
২১শুবা চহিচাদা ভারত লান্মী মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি কংফাল, ঈশিং, অতিয়া, অরুবা সমুদ্র নত্ত্রগা মপান নাইদ্রবা স্পেস ওইবা য়াই, ভারতনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মফমশিং ঙাক-শেল্লি। চীফ ওফ দিফেন্স স্তফ লিংখৎপা য়াওনা মরুওইবা অওনবা কয়া লেপ্তনা পুরক্লি। লান্মীশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবা থিয়েতর কমান্দশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা মাইকৈদা ভারতনা য়াংনা চঙশিল্লি।
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতকী লান্মীনা অত্মা নির্ভরতা ওইরকপা অসিগী মতাংদা থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অৱাবা মতম মনুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা শিংথানিঙাই ওইবা থবকশিং পায়খৎলে। মখা তানা মপান লৈবাকশিংদগী লৈবা দরকার ওইদ্রবা পোৎলম ৫,০০০ হেন্না আর্মদ ফোর্সশিংনা মশক খঙদোক্লে। লৈবাক অসিদা পুথোকপা খুৎলায়শিং শীজিন্নবদগী ভারত লান্মীশিংগী থাজবা হেনগৎলে। কর্নাতকাদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা হেলিকোপ্তর শানবা ফেক্তরি লিংখৎলে অমসুং লান্মীগী ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ ফেক্তরি লিংখৎলে। তেজাস ফাইত্তর প্লেন পুথোক্লে অমসুং উত্তর প্রদেস অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স কোরিদোরশিং শেমগৎতুনা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং য়াম্না য়াংনা পুথোকপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মেক ইন ইন্দিয়াগী থবক্ত ভারত নেভিনা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং মসিদা মাজাগোন দোকয়ার্দনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। হৌখিবা চহি ১০ দা নেভিদা জহাজ ৩৩ অমসুং সবমেরিন ৭ শীন্নখ্রে, জাহাজ ৪০ গী মনুংদা ৩৯ দি ভারতকী সিপয়ার্দশিং শাবনি। জাহাজশিংগী মনুংদা আই.এন.এস বিক্রান্ত এয়রক্রাফ কেরিয়র অমসুং আই.এন.এস অরিহান্ত অমসুং আই.এন.এস অরিঘাতগুম্বা ন্যুক্লিয়ার সবমেরিনশিং য়াওরি। ভারতনা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং পুথোকপা লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেল্লে অমসুং ভারতনা মপানগী লৈবাক ১০০ হেনবদা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং থাদোক্লে। ভারতকী ঙাক-শেনগী লমদা য়াংনা অওনবশিং পুরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মেক ইন ইন্দিয়াগী থবক অসিনা ভারত লান্মীগী শক্তি হেনগৎহনবা খক নত্তনা শেন-থুম চাউখৎনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিংশু পীরে। জাহাজ শাবদা লুপা অমা থাদবা খুদিংগী ইকোনোমিদা শরুক অনি হেনগৎহল্লি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা হায়রি। হৌজিক লৈবাক অসিদা লুপা লাখ করোর ১.৫ রোমগী মমল ওইগদবা অচৌবা জাহাজ ৬০ শারি। মসিদা থাদরিবা শেনফম অসিনা লুপা করোর লাখ ৩ রোমগী ইকোনোমিক সর্কুলেসন অমা পীগনি অমসুং মসিনা থবক পীরকপা মতমদা শরুক তরুক হেন্না কান্নবা ফংগনি। জাহাজগী পার্তশিংগী অয়াম্বা শরুকশিং লৈবাক অসিগী এম.এস.এম.ইশিংনা শাবনি অমসুং জাহাজ অমা শাবদা চাউরাক্না শিন্মী ২,০০০ রোম শীজিন্নরবদি, মসিনা অতোপ্পা উদ্যোগশিংদা চাউরাক্না থবক ১২,০০০ রোম ফংহনগনি।
মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি অমা ওইনবা মাইকৈদা ভারতনা য়াংনা চঙশিল্লিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মেনুফেকচরিং অমসুং মপান্দা থাদোকপদা মখা তানা চাউখৎলক্তুনা তুংদা অনৌবা জাহাজশিং অমসুং কন্তেন্নর চা কয়া দরকার ওইগনি। হিথাংফমনা লমজিংবা চাউখৎপগী নমুনা অসিনা অপুনবা শেন্মিৎলোন অমা চাউখৎহনগনি অমসুং অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংহনগনি। সমুদ্রগী থবকশিংদা থবক ফংবা হেনগৎলক্তুনা ভারত্ত জাহাজদা থবক তৌবা মীওই ২০১৪ দা ১,২৫,০০০ লৈরম্বদগী হৌজিক ৩,০০,০০০ য়ৌরে। ভারত হৌজিক মালেমদা জাহাজদা থবক তৌবা মীওই য়াম্না লৈবা মঙাশুবা লৈবাক ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মরুওইবা ৱারেপশিংগা লোয়ননা মহাক্কী সরকারগী অহুমশুবা তার্ম হৌরে অমসুং লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অনৌবা থৌশিলশিং শেম্লে অমসুং অনৌবা প্রোজেক কয়া পায়খৎলে। মঙলান অসিগী শরুক অমা ওইনা পোর্ত সেক্তর পাকথোক-চাউথোকহনবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী হিরম খুদিংমক অমসুং কাচিন-কোয়া খুদিংমক চাউখৎহন্নবা পান্দম থমলে। অহুমশুবা তার্ম অসিগী অহানবা মরুওইবা ৱারেপতি মহারাস্ত্রাদা বধাবন হিথাংফমগী অয়াবা পীখিবা অদুনি। হিথাংফম অসি লুপা করোর ৭৫,০০০ থাদদুনা শাবা হৌখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রাদা অনৌবা থবক লিশিং কয়া পীরে।
ঙমখৈগী শরুকশিং অমসুং সমুদ্র মপানশিংদা লম্বী-থোং শেমগৎনবা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক কয়া পায়খৎখিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি হন্দক জম্মু অমসুং কাস্মিরদা সোনামার্গ তন্নেল শঙ্গাখিবা অসিনা কার্গিল অমসুং লাদাখগুম্বা ঙমখৈগী লমশিং য়ৌবদা নুংঙাইহল্লগনি। হৌখিবা চহিদা অরুনাচল প্রদেসতা সেলা তন্নেল শঙ্গাখিবা অসিদগী লান্মীনা এল.এ.সি য়ৌবদা লাইহল্লে। হৌজিক সিনকুন লা তন্নেল অমসুং জোজিলা তন্নেলগুম্বা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎলি। ভারতমালা প্রোজেক্না ঙমখৈগী শরুকশিংদা অফবা নেসনেল হায়ৱেশিং শেমগৎলে অমসুং ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মী তাদবা ইথৎশিং য়েংশিনবা অমসুং মমিং থোনবা য়াওনা, হৌখিবা চহি ১০ দা অরাপ্পদা লৈরিবা ইথৎশিং সরকারনা পুক্নিং চঙলে। ভারত মহাসাগরদা লৈবা ঈশিং মনুংগী সিমাউন্তশিংগী মমিং থোল্লে, মালেমগী লুপ অমনা হৌখিবা চহিদা অসিগুম্বা মফম মঙা মমিং থোনখ্রে। মখোয়গী মনুংদা ভারত মহাসাগরগী অশোক সিমাউন্ত, হর্সবর্ধন সিমাউন্ত, রাজা রাজা চোলা সিমাউন্ত, কালপাতারু রিজ অমসুং চন্দ্রগুপ্ত রিজ য়াওবা অসিদা ভারতকী চাউথোকচবা হেনগৎলে। তুংদা আউতর স্পেস অমসুং সমুদ্রগী অরুবা ইরোন্নু অনিমক মরুওই। হায়রিবা হিরমশিং অসিদা লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎনবা ভারতনা থবক কয়া পায়খৎলে। সমুদ্রয়ান প্রোজেক্না সমুদ্রগী ইরোন্নুংদা মিতর ৬,০০০ লুবা মফমদা সাইন্তিস্তশিং কুম্না পান্দম থম্লি, মসি লৈবাক খর খক্তনা পাংথোকপা ঙম্লি। তুংগী ওইথোকপা য়াবশিং মশক খঙদোক্নবা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক সরকারনা পায়খৎলি।
লোয়লম লৈঙাক্কী খুদমশিংদগী ভারত মনিংতমহন্দুনা ২১শুবা চহিচাদা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম অসিদা ভারত নেভিনা মাঙজিল থাবা অদু উৎলে অমসুং ভারত নেভিনা মসিগী ফিরালদা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী চৎনবী য়াওহল্লে অমসুং মসিগী এদমিরেল রেঙ্ক অমুক হন্না দিজাইন তৌরে। মেক ইন ইন্দিয়াগী থবক অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংনা লোয়লম লৈঙাক্কী ৱাখল্লোনশিংদগী মনিংতমহল্লে। লৈবাক অসিনা মখা তানা চাউথোকচবগী মিকুপশিং ফংগনি অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। থৌদাংশিং খেন্নরবশু, বিকসিত ভারত অমগী পান্দমশিং চপ মান্নৈ। ঙসি হৌদোক্লিবা লালগী জাহাজ অহুম অসিনা লৈবাক অসিগী ৱাশক মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী সি.পি রাধাকৃষ্ণন, দিফেন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস, দিফেন্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথ, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং শ্রী একনাথ সিন্দে, শ্রী অজিত পৱার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লালগী জহাজ অহুম থবক হৌবা অসি ঙাক-শেনগী মেনুফেকচরিং অমসুং সমুদ্রগী ঙাক-শেনগী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইরক্নবা ভারতকী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। পি১৫বি গাইদেদ মিসাইল দেস্ত্রোয়র প্রোজেক্কী মরিশুবা অমসুং অরোইবা জহাজ আই.এন.এস সুরত অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং অনৌবা দেস্ত্রোয়রশিংগী মনুংদা অমনি। মসি লৈবাক অসিদা শাজবা মচাক চাদা ৭৫ য়াওবা জহাজ অমনি অমসুং খ্বাইদগী নৌবা ৱিপন-সেন্সর পেকেজশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী নেতৱার্ককী খুদোংচাবশিং য়াওরে। পি১৭এ স্ত্রিল্থ ফ্রিগেদ প্রোজেক্কী অহানবা জহাজ আই.এন.এস নিলগিরি অসি ইন্দিয়ান নেভেগী ৱারশিপ দিজাইন ব্যুরোনা দিজাইন তৌবনি অমসুং মসি তুংগী মীরোলগী লৈবাক অসিদা শাজবা ফ্রিগেদশিংগী মমি তাবা ওইনা সর্ভাইবেল, সিকিপ্পিং অমসুং স্ত্রিল্থগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা য়াওরে। পি৭৫ স্কোর্পেন প্রোজেক্কী তরুকশুবা অমসুং অরোইবা সবমেরিন আই.এন.এস ভাঘসির অসি সবমেরিন শাবদা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা উৎলে অমসুং ফ্রান্সকী নেভেল গ্রুপকী মতেংগা লোয়ননা শাখিবনি।