Ministry of Tourism
Ministry of Tourism Unveils Major Initiatives to Promote Maha Kumbh 2025 as Global Tourism Hub
Incredible India Pavilion and Dedicated Infoline to Enhance Visitor Experience at Maha Kumbh
Luxury Accommodations, Tour Packages, and Enhanced Connectivity for Visitors
Alliance Air Partners with Tourism Ministry to Boost Air Connectivity for Maha Kumbh
To Capture the Grandeur of Maha Kumbh with Exclusive Photoshoot and Videos
12 JAN 2025 10:02AM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism, Government of India, is set to make the Maha Kumbh 2025 a landmark event not only for spiritual gatherings but also for global tourism. To celebrate this momentous occasion, the Ministry is rolling out several initiatives aimed at boosting both domestic and international tourism. The Maha Kumbh is one of the largest and most significant religious congregation in the world, held every 12 years at one of four locations in India. The Maha Kumbh-2025, which is Poorna Kumbh is taking place in Prayagraj, Uttar Pradesh, from 13th January to 26th February, 2025. This mega event, expected to attract millions of devotees, tourists, and pilgrims from across the world offers a unique opportunity to showcase India's cultural, spiritual heritage and tourism potential.
The Ministry of Tourism is setting up the Incredible India Pavilion, a sprawling 5000 sq. ft. space at Maha Kumbh, which will facilitate Foreign Tourists, Scholars, Researchers, Photographers, Journalists, Expat Community, Indian Diaspora etc. The pavilion will offer an immersive experience for visitors, showcasing India's rich cultural heritage and the significance of Kumbh Mela. The pavilion will also feature the Dekho Apna Desh People's Choice Poll, allowing visitors to vote for their favorite tourism destinations in India.
To cater to the specific needs of foreign tourists, influencers, journalists, and photographers attending Maha Kumbh, the Ministry of Tourism has set up a dedicated toll-free Tourist Infoline (1800111363 or 1363). Besides English and Hindi the Toll Free Infoline is now operating in ten (10) International languages and also in Indian vernacular languages including Tamil, Telugu, Kannada, Bengali, Assamese and Marathi. The service will provide assistance, information, and guidance to make the experience smoother and more enjoyable for international visitors.
The Ministry has launched a major social media campaign to generate buzz about the upcoming Maha Kumbh-2025. Special hashtags such as #Mahakumbh2025 and #SpiritualPrayagraj are being used to encourage people to share their experiences and moments from the event. Social media contests, collaborative posts with organizations like ITDC, UP Tourism, and other organizations, will amplify the visibility of the event and invite people to witness this spiritual extravaganza.
The Ministry of Tourism has collaborated with key tourism stakeholders like the Uttar Pradesh State Tourism Development Corporation (UPSTDC), IRCTC, and ITDC to offer a range of curated tour packages and luxury accommodation options. ITDC has set up 80 Luxury accommodation at Tent City, Prayagraj, while IRCTC is also providing Luxury Tents to accommodate the influx of pilgrims and tourists. These packages will be available in a digital brochure, which has been widely circulated to Indian Missions and India Tourism Offices for greater amplification
To ensure seamless travel for tourists attending the Maha Kumbh, the Ministry of Tourism has partnered with Alliance Air to enhance air connectivity to Prayagraj from multiple cities across India. This will facilitate easier access for domestic and international visitors, allowing them to reach the event with ease and convenience.
To capsulize this rare opportunity, the Ministry of Tourism will undertake a large-scale photoshoot and videography project to capture the grandeur and spiritual essence of the Maha Kumbh. The visuals will be shared widely across international and national media platforms, showcasing the grandeur of the Maha Kumbh and highlighting the tourism potential of Prayagraj as a spiritual and cultural destination.

পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে মহাকুম্ভ ২০২৫ক বিশ্ব পৰ্যটন স্থলী হিচাপে প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
দৰ্শনাৰ্থীৰ সুবিধাৰ বাবে মহাকুম্ভত অতুল্য ভাৰত মণ্ডপ আৰু নিবেদিত ইনফ'লাইন
দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে বিলাসী বাসস্থান, ভ্ৰমণ পেকেজ আৰু উন্নত সংযোগ
এলায়েন্স এয়াৰে মহাকুম্ভলৈ বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে
মহাকুম্ভৰ ভব্যতা বন্দী কৰিবলৈ বিশেষ ফটোশ্বুট আৰু ভিডিঅ’গ্ৰাফী প্ৰকল্প
12 JAN 2025 10:02AM by PIB Guwahati
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে মহাকুম্ভ ২০২৫ক কেৱল আধ্যাত্মিক সমাৱেশৰ বাবেই নহয়, বৰং বিশ্ব পৰ্যটনৰ বাবেও এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সাজু হৈছে। এই শুভ অনুষ্ঠানটো উদযাপনৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই মহাকুম্ভ বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় সভা, যি প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে ভাৰতৰ চাৰিটা স্থানৰ ভিতৰত এটা স্থানত অনুষ্ঠিত হয়। মহাকুম্ভ -২০২৫ উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰয়াগৰাজত ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু ২০২৫ চনৰ ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে চলিব। ইয়াক পূৰ্ণ কুম্ভ বুলিও কোৱা হয়। এই বিশাল আয়োজনত সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা লাখ লাখ ভক্ত, পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰী অহাৰ সম্ভাৱনা আছে। এয়া ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক, আধ্যাত্মিক ঐতিহ্য আৰু পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শনৰ এক অনন্য সুযোগ।
এই মহাকুম্ভত পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ৫০০০ বৰ্গফুটৰ এক বিশাল Incredible India Pavilion স্থাপন কৰিছে, যাৰ সহায়ত বিদেশী পৰ্যটক, পণ্ডিত, গৱেষক, ফটোগ্ৰাফাৰ, সাংবাদিক, প্ৰবাসী সম্প্ৰদায়, ভাৰতীয় প্ৰবাসী আদিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই পেভিলিয়নে ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু কুম্ভ মেলাৰ তাৎপৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰি দৰ্শনাৰ্থীসকলক এক অনন্য অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব। এই পেভিলিয়নত দেখো অপনা দেশ - পিপলছ চয়ছ সমীক্ষাও অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত দৰ্শনাৰ্থীয়ে ভাৰতৰ প্ৰিয় পৰ্যটনস্থলীৰ বাবে ভোট দিব পাৰিব।
এই মহাকুম্ভত অংশগ্ৰহণ কৰা বিদেশী পৰ্যটক, প্ৰভাৱশালী ব্যক্তি, সাংবাদিক আৰু ফটোগ্ৰাফাৰৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে এটা নিৰ্দিষ্ট টোল ফ্ৰী পৰ্যটন ইনফ’লাইন (১৮০০১১১৩৬৩ বা ১৩৬৩) মুকলি কৰিছে। ইংৰাজী আৰু হিন্দীৰ বাহিৰেও এতিয়া এই টোল ফ্ৰী ইনফ’লাইনটো তামিল, তেলেগু, কানাড়া, বাংলা, অসমীয়া আৰু মাৰাঠীকে ধৰি দহ (১০) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভাষা আৰু ভাৰতীয় স্থানীয় ভাষাতো কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। এই সেৱাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দৰ্শনাৰ্থীৰ অংশগ্ৰহণ সহজ আৰু উপভোগ্য কৰি তুলিবলৈ সহায়, তথ্য আৰু পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আগন্তুক মহাকুম্ভ-২০২৫ৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ছ’চিয়েল মিডিয়াত এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। #Mahakumbh2025 আৰু #SpiritualPrayagraj আদি বিশেষ হেছটেগ ব্যৱহাৰ কৰি মহাকুম্ভ অনুষ্ঠানৰ লগত জড়িত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু আনন্দৰ মুহূৰ্তসমূহ ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে। ছ’চিয়েল মিডিয়া প্ৰতিযোগিতা আৰু আইটিডিচি, ইউপি পৰ্যটন আৰু অন্যান্য সংস্থাৰ সৈতে সহযোগিতামূলক পোষ্টে অনুষ্ঠানৰ দৃশ্যমানতা বিয়পাই দিব আৰু এই আধ্যাত্মিক উৎসৱৰ সাক্ষী হ’বলৈ মানুহক আমন্ত্ৰণ জনাব।
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ ৰাজ্যিক পৰ্যটন উন্নয়ন নিগম (ইউপিএছটিডিচি), আইআৰচিটিচি আৰু আইটিডিচিৰ দৰে মূল পৰ্যটন অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি কিউৰেটেড ট্যুৰ পেকেজ আৰু বিলাসী বাসস্থানৰ বিকল্পৰ এক পৰিসৰ আগবঢ়াইছে। প্ৰয়াগৰাজৰ টেণ্ট চহৰত আইটিডিচিয়ে ৮০টা বিলাসী বাসস্থান নিৰ্মাণ কৰাৰ বিপৰীতে আইআৰচিটিচিয়ে তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকৰ বাবেও বিলাসী টেণ্টৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। এই পেকেজসমূহ ডিজিটেল ব্ৰ’চাৰত উপলব্ধ হ’ব, যিটো অধিক প্ৰচাৰৰ বাবে ভাৰতীয় মিছন আৰু ভাৰত পৰ্যটন কাৰ্যালয়ত ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
এই মহাকুম্ভত অংশগ্ৰহণ কৰা পৰ্যটকসকলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে এলায়েন্স এয়াৰৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি দেশৰ কেইবাখনো চহৰৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজলৈ বিমান সেৱা বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ ফলত দেশীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভক্তসকলৰ বাবে মহাকুম্ভলৈ অহা-যোৱা সহজ হৈ পৰিব।
এই বিৰল সুযোগৰ সুবিধা ল’বলৈ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে মহাকুম্ভৰ ভব্যতা আৰু আধ্যাত্মিক সাৰমৰ্মক কেমেৰাত ধৰি ৰাখিবলৈ বৃহৎ পৰিসৰত ফটোশ্বুট আৰু ভিডিঅ’গ্ৰাফী প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিব। এই ভিজুৱেলসমূহ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যমৰ মঞ্চত ব্যাপকভাৱে শ্বেয়াৰ কৰা হ’ব, য’ত মহাকুম্ভৰ ভব্যতা প্ৰদৰ্শিত হ’ব আৰু প্ৰয়াগৰাজৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক গন্তব্যস্থান হিচাপে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক উজ্জ্বল কৰি তোলা হ’ব।