Ministry of Tourism
Ministry of Tourism Unveils Major Initiatives to Promote Maha Kumbh 2025 as Global Tourism Hub
Incredible India Pavilion and Dedicated Infoline to Enhance Visitor Experience at Maha Kumbh
Luxury Accommodations, Tour Packages, and Enhanced Connectivity for Visitors
Alliance Air Partners with Tourism Ministry to Boost Air Connectivity for Maha Kumbh
To Capture the Grandeur of Maha Kumbh with Exclusive Photoshoot and Videos
12 JAN 2025 10:02AM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism, Government of India, is set to make the Maha Kumbh 2025 a landmark event not only for spiritual gatherings but also for global tourism. To celebrate this momentous occasion, the Ministry is rolling out several initiatives aimed at boosting both domestic and international tourism. The Maha Kumbh is one of the largest and most significant religious congregation in the world, held every 12 years at one of four locations in India. The Maha Kumbh-2025, which is Poorna Kumbh is taking place in Prayagraj, Uttar Pradesh, from 13th January to 26th February, 2025. This mega event, expected to attract millions of devotees, tourists, and pilgrims from across the world offers a unique opportunity to showcase India's cultural, spiritual heritage and tourism potential.
The Ministry of Tourism is setting up the Incredible India Pavilion, a sprawling 5000 sq. ft. space at Maha Kumbh, which will facilitate Foreign Tourists, Scholars, Researchers, Photographers, Journalists, Expat Community, Indian Diaspora etc. The pavilion will offer an immersive experience for visitors, showcasing India's rich cultural heritage and the significance of Kumbh Mela. The pavilion will also feature the Dekho Apna Desh People's Choice Poll, allowing visitors to vote for their favorite tourism destinations in India.
To cater to the specific needs of foreign tourists, influencers, journalists, and photographers attending Maha Kumbh, the Ministry of Tourism has set up a dedicated toll-free Tourist Infoline (1800111363 or 1363). Besides English and Hindi the Toll Free Infoline is now operating in ten (10) International languages and also in Indian vernacular languages including Tamil, Telugu, Kannada, Bengali, Assamese and Marathi. The service will provide assistance, information, and guidance to make the experience smoother and more enjoyable for international visitors.
The Ministry has launched a major social media campaign to generate buzz about the upcoming Maha Kumbh-2025. Special hashtags such as #Mahakumbh2025 and #SpiritualPrayagraj are being used to encourage people to share their experiences and moments from the event. Social media contests, collaborative posts with organizations like ITDC, UP Tourism, and other organizations, will amplify the visibility of the event and invite people to witness this spiritual extravaganza.
The Ministry of Tourism has collaborated with key tourism stakeholders like the Uttar Pradesh State Tourism Development Corporation (UPSTDC), IRCTC, and ITDC to offer a range of curated tour packages and luxury accommodation options. ITDC has set up 80 Luxury accommodation at Tent City, Prayagraj, while IRCTC is also providing Luxury Tents to accommodate the influx of pilgrims and tourists. These packages will be available in a digital brochure, which has been widely circulated to Indian Missions and India Tourism Offices for greater amplification
To ensure seamless travel for tourists attending the Maha Kumbh, the Ministry of Tourism has partnered with Alliance Air to enhance air connectivity to Prayagraj from multiple cities across India. This will facilitate easier access for domestic and international visitors, allowing them to reach the event with ease and convenience.
To capsulize this rare opportunity, the Ministry of Tourism will undertake a large-scale photoshoot and videography project to capture the grandeur and spiritual essence of the Maha Kumbh. The visuals will be shared widely across international and national media platforms, showcasing the grandeur of the Maha Kumbh and highlighting the tourism potential of Prayagraj as a spiritual and cultural destination.

ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫କୁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ
ମହାକୁମ୍ଭରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଇନଫୋଲାଇନ
ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବାସ, ଟୁର୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗ
ମହାକୁମ୍ଭ ପାଇଁ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ଆଲାଏନ୍ସ ଏୟାର ର ସହଭାଗୀତା
ଏକ୍ସକ୍ଲୁସିଭ୍ ଫଟୋସୁଟ୍ ଏବଂ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକୁମ୍ଭର ଭବ୍ୟତାକୁ କଏଦ କରାଯିବ
12 JAN 2025 10:02AM by PIB Bhubaneswar
12.01.2025 : ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫କୁ କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମାବେଶ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମହାକୁମ୍ଭ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାର୍ମିକ ସମାବେଶ, ଯାହା ଭାରତର ଚାରିଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରେ ପ୍ରତି ୧୨ ବର୍ଷରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ । ଜାନୁଆରୀ ୧୩ ରୁ ଫେବୃୟାରୀ ୨୬, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ମହାକୁମ୍ଭ-୨୦୨୫ ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ଣ୍ଣ କୁମ୍ଭ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ, ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଏହି ମେଗା ଇଭେଣ୍ଟ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
9PVC.jpeg)
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମହାକୁମ୍ଭରେ ୫୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ ପରିମିତ ସ୍ଥାନ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ ପାଭିଲିୟନ ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଯାହା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ପଣ୍ଡିତ, ଗବେଷକ, ଫଟୋଗ୍ରାଫର, ସାମ୍ବାଦିକ, ପ୍ରବାସୀ ସମୁଦାୟ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ କୁମ୍ଭମେଳାର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇ ଏହି ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପ୍ୟାଭିଲିୟନରେ ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ପିପୁଲ୍ସ ଚଏସ୍ ପୋଲ ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀକୁ ଭୋଟ୍ ଦେଇପାରିବେ ।
ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ଇନଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର୍ସ, ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଫଟୋଗ୍ରାଫରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ଟୁରିଷ୍ଟ ଇନ୍‌ଫୋଲାଇନ୍ (୧୮୦୦୧୧୧୩୬୩ ବା ୧୩୬୩) ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ବ୍ୟତୀତ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ଇନଫୋଲାଇନ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦଶ (୧୦) ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ତାମିଲ, ତେଲୁଗୁ, କନ୍ନଡ଼, ବଙ୍ଗଳା, ଆସାମୀ ଏବଂ ମରାଠୀ ସମେତ ଭାରତୀୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ସେବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁଭୂତିକୁ ସରଳ ଏବଂ ଅଧିକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟତା, ସୂଚନା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ |
ଆଗାମୀ ମହାକୁମ୍ଭ-୨୦୨୫ କୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ବଡ଼ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ବାଣ୍ଟିବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ #ମହାକୁମ୍ଭ 2025 ଏବଂ #ସ୍ପିରିଚୁଆଲ୍ ପ୍ରୟାଗରାଜ୍ ଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହ୍ୟାସଟ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଆଇଟିଡିସି, ୟୁପି ଟୁରିଜିମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ମିଳିତ ପୋଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦୃଶ୍ୟମାନତାକୁ ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉତ୍ସବ ଦେଖିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ୟୁପିଏସଟିଡିସି), ଆଇଆରସିଟିସି ଏବଂ ଆଇଟିଡିସି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ଟୁର୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବାସ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଇଟିଡିସି ପ୍ରୟାଗରାଜର ଟେଣ୍ଟ ସିଟିରେ ୮୦ଟି ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବାସ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବେଳେ ଆଇଆରସିଟିସି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ରହିବା ପାଇଁ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଟେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। ଏହି ପ୍ୟାକେଜଗୁଡିକ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପୁସ୍ତିକାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି।
ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ଏକାଧିକ ସହରରୁ ପ୍ରୟାଗରାଜକୁ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆଲାଏନ୍ସ ଏୟାର ସହ ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜରେ ପ୍ରବେଶ ସୁବିଧା ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ସହଜରେ ଓ ସୁବିଧାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ।
ଏହି ବିରଳ ସୁଯୋଗକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମହାକୁମ୍ଭର ଭବ୍ୟତା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାରକୁ ଧରିରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ଫଟୋସୁଟ୍ ଏବଂ ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେବ। ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଓ ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହି ଦୃଶ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସେୟାର କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ମହାକୁମ୍ଭର ଭବ୍ୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ। ଏହା ସହିତ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ପ୍ରୟାଗରାଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ ।