প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ওড়িশাত ১৮ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ বাবে বিশেষ পৰ্যটন ৰেল প্ৰবাসী ভাৰতীয় এক্সপ্ৰেছৰ আৰম্ভণি যাত্ৰাৰ ফ্লেগ-অফ কৰে
ভাৰত আৰু ইয়াৰ প্ৰবাসীসকলৰ মাজত বন্ধনৰ সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস এক অনুষ্ঠানত পৰিণত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভৱিষ্যৎ যুদ্ধত নহয়, বুদ্ধত নিহিত হৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি কেৱল গণতন্ত্ৰৰ মাতৃয়েই নহয়; বৰঞ্চ গণতন্ত্ৰ আমাৰ জীৱনৰো এক অবিচ্ছেদ্য অংগঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত অবিশ্বাস্য গতি আৰু মাত্ৰাৰে আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতে দৃঢ়তাৰে কেৱল নিজৰ বক্তব্যকে প্ৰদানেই নহয়, বৰঞ্চ গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠকো সুদৃঢ় কৰি তুলিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত বিশ্বৰ দক্ষ প্ৰতিভাৰ চাহিদা পূৰণৰ সম্ভাৱনা আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি সংকটৰ সময়ত প্ৰবাসীসকলক স্থান নিৰ্বিশেষে সহায় কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব বুলি ভাবোঁঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 JAN 2025 12:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ওড়িশাৰ ভূৱনেশ্বৰত ১৮ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন উদ্বোধন কৰে। বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা ইয়ালৈ অহা সকলো প্ৰতিনিধি আৰু প্ৰবাসী লোকসকলক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভৱিষ্যতে প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ ভিন্ন অনুষ্ঠানত উদ্বোধনী গীতটো পৰিবেশন কৰা হ’ব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে গ্ৰেমী বঁটা বিজয়ী শিল্পী ৰিকি কেজ আৰু তেওঁৰ টীমটোক প্ৰশংসাৰে কয় যে প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ আৱেগ আৰু অনুভৱৰ অনুৰণন ঘটা গীতটি আশ্চৰ্য্যকৰ।
ইয়াত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰা ৰিপাব্লিক অৱ ট্ৰিনিদাদ আৰু ট’বাগোৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম ক্ৰিষ্টিন কাৰ্লা কেংগালুক ধন্যবাদ জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতি গৰাকীয়ে তেওঁৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাত উষ্ম আৰু মৰমলগা কথাৰে ভাৰতৰ অগ্ৰগতি সম্পৰ্কেও কৈছে আৰু তেওঁৰ কথাই অনুষ্ঠানত উপস্থিত সকলোকে প্ৰভাৱিত কৰিছে। ভাৰতত এতিয়া স্পন্দনশীল উৎসৱ আৰু সমাৱেশৰ সময়ে বিৰাজ কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেইদিনমানৰ পিছতে প্ৰয়াগৰাজত মহাকুম্ভ আৰম্ভ হ’ব আৰু মকৰ সংক্ৰান্তি, লহৰী, পোংগল আৰু মাঘ বিহুও পালন কৰা হ’ব। তেখেতে লগতে কয় যে এতিয়া সকলোতে এক আনন্দৰ পৰিবেশে বিৰাজ কৰিছে। ১৯১৫ৰ আজিৰ দিনটোতে মহাত্মা গান্ধী জী দীৰ্ঘদিনে বিদেশত কটোৱাৰ অন্তত ভাৰতলৈ উভতি আহিছিল বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতত প্ৰবাসীসকলৰ এনে এক বিশেষ সময়ত উপস্থিতিয়ে উৎসৱৰ উদ্দীপনাৰ বৰ্ধন ঘটাইছে। প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ (PBD) এই বৰ্ষৰ উদযাপন আন এটা কাৰণত বিশেষ বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে পিবিডিৰ পোষকতাকাৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী পালনৰ কেইদিনমানৰ পিছতে এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছে। “ভাৰত আৰু ইয়াৰ প্ৰবাসীসকলৰ মাজত বন্ধনৰ সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস এক অনুষ্ঠানত পৰিণত হৈছে”, তেখেতে আৰু কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, আমি একেলগে ভাৰত, ভাৰতীয়তা, আমাৰ সংস্কৃতি আৰু প্ৰগতিক উদযাপনৰ সমান্তৰালকৈ আমাৰ শিপাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰোঁ।
“আমি সমবেত হোৱা ওড়িশাৰ এই মহান ভূমিত ভাৰতৰ চহকী ঐতিহ্যৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে”, বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে আমি ওড়িশাত প্ৰতিটো খোজতে আমাৰ ঐতিহ্যক প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উদয়াগিৰি আৰু খাণ্ডাগিৰিৰ ঐতিহাসিক গুহা বা কোনাৰ্কৰ বিশাল সূৰ্য্য মন্দিৰ বা তামৰালিপ্তি, মাণিকপটনা আৰু পালুৰৰ প্ৰাচীন বন্দৰসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰা মাত্ৰেকে সকলো গৌৰৱেৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ পৰিব। শ-শ বছৰৰ আগতে ওড়িশাৰ ব্যৱসায়ী আৰু বণিকসকলে বালি, সুমাত্ৰা আৰু জাভাৰ দৰে ঠাইলৈ দীঘলীয়া সামুদ্ৰিক যাত্ৰা কৰিছিল বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াৰ স্মৃতিত আজিও ওড়িশাত বালি যাত্ৰা উদযাপন কৰা হয়। তেখেতে আৰু কয় যে ওড়িশাৰ এক উল্লেখযোগ্য ঐতিহাসিক স্থান ধৌলি হৈছে শান্তিৰ প্ৰতীক। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বই তৰোৱালৰ শক্তিৰে সাম্ৰাজ্য সম্প্ৰসাৰণ কৰি থকাৰ সময়তে সম্ৰাট অশোকে ইয়াত শান্তিৰ পন্থাৰে অগ্ৰসৰ হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই উত্তৰাধিকাৰেৰে ভাৰতে বিশ্ববাসীক ক’ব খোজে যে ভৱিষ্যৎ যুদ্ধত নহয়, বুদ্ধতহে নিহিত হৈ আছে। তেখেতে কয় যে তেখেতে সকলোকে ওড়িশাৰ ভূমিলৈ আদৰণি জনাবলৈ পাই পুলকিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলক সদায়েই ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে গণ্য কৰি অহাৰ কথা উল্লেখ কৰে। সমগ্ৰ বিশ্বত সতীৰ্থ ভাৰতীয়সকলক লগ পাই আৰু কথা-বতৰা পতাৰ আনন্দৰ কথা স্মৰণেৰে তেখেতে কয় যে তেওঁলোকৰপৰা লাভ কৰা মৰম আৰু আশীৰ্বাদ অবিস্মৰণীয় আৰু ইয়াক সদায় মনৰ মাজত লৈ ফুৰে।
প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ আৰু বিশ্ব মঞ্চত তেখেতক গৌৰৱেৰে মূৰ তুলি কথা ক’বলৈ সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে ধন্যবাদ জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত দশকত তেখেতে অসংখ্য বিশ্ব নেতাক লগ পাইছে। তেওঁলোক সকলোৱে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ সামাজিক প্ৰমূল্যবোধ আৰু নিজ-নিজ সমাজলৈ আগবঢ়োৱা বৰঙণিৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
“ভাৰত কেৱল গণতন্ত্ৰৰ মাতৃয়েই নহয়; বৰঞ্চ গণতন্ত্ৰ ভাৰতীয় জীৱনৰো এক অবিচ্ছেদ্য অংগ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয়সকলে স্বাভাৱিকতেই বৈচিত্ৰ্যক আকোৱালি লয় আৰু স্থানীয় নীতি-নিয়ম তথা পৰম্পৰাক সন্মান জনাই তেওঁলোকে যোগদান কৰা সমাজসমূহৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে একত্ৰিত হয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয়সকলে তেওঁলোকে আতিথ্য লাভ কৰা দেশৰ সেৱা সততাৰে কৰে, তেনে দেশসমূহৰ বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিত অৰিহণা যোগায়, একে সময়তে ভাৰতক সদায় নিজ-নিজ হৃদয়ত ৰাখে। তেখেতে লগতে কয় যে তেওঁলোকে ভাৰতৰ প্ৰতিটো আনন্দ আৰু কৃতিত্ব অতিশয় উৎসাহেৰে উদযাপন কৰে।
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বিকাশৰ অবিশ্বাস্য গতি আৰু মাত্ৰাৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাত্ৰ ১০ বছৰৰ ভিতৰতে ভাৰতে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা মুক্ত কৰি বিশ্বৰ দশম স্থানৰপৰা ৫ম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেখেতে আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে ভাৰত অতি শীঘ্ৰে ৩য় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
ভাৰতৰ সাফল্যৰাজি, যেনেঃ চন্দ্ৰযান অভিযান শিৱ-শক্তি বিন্দুত উপনীত হোৱা আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ শক্তিয়ে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো খণ্ডই সাফল্যৰ নতুন শিখৰ স্পৰ্শ কৰিছে। নবীকৰণযোগ্য শক্তি, বিমান পৰিবহণ, বৈদ্যুতিক গতিশীলতা, মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক আৰু বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পই অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। তেখেতে কয় যে ভাৰতে এতিয়া "মেড ইন ইণ্ডিয়া" যুদ্ধ বিমান আৰু পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণ কৰি আছে। তেখেতে এনে এক ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰে য'ত লোক "মেড ইন ইণ্ডিয়া" বিমানত প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ অনুষ্ঠানত ভাগ ল’বলৈ ভাৰতলৈ আহিব।
ভাৰতৰ কৃতিত্ব আৰু সম্ভাৱনাৰ বাবে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বৈশ্বিক ভূমিকাত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “আজি ভাৰতে দৃঢ়তাৰে কেৱল নিজৰ বক্তব্যকে প্ৰদানেই নহয়, বৰঞ্চ গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠকো সুদৃঢ় কৰি তুলিছে।” তেখেতে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে স্থান প্ৰদানৰ অৰ্থে ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱক সৰ্বসন্মতিক্ৰমে সমৰ্থনৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে ভাৰতৰ “মানৱতা প্ৰথম”ৰ প্ৰতি অংগীকাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় প্ৰতিভাই বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভৰ কথা উল্লেখেৰে পেছাদাৰীসকলে প্ৰধান কোম্পানীসমূহৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাইছে বুলি কয়। ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মূৰ্মুৰপৰা প্ৰবাসী ভাৰতীয় সন্মান লাভ কৰাসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপনেৰে তেখেতে কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ দক্ষতাৰ চাহিদা পৰিপূৰণ কৰিছে। তেখেতে কয় যে বহু দেশে এতিয়া দক্ষ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীক আদৰণি জনাইছে আৰু ভাৰত চৰকাৰে নিৰন্তৰ স্কিলিং, ৰি-স্কিলিং আৰু আপ-স্কিলিং প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে বিদেশলৈ যোৱা ভাৰতীয়সকল যাতে উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন হৈ যায়, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ।
প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ বাবে সুবিধা আৰু সুচলতাৰ গুৰুত্ব আৰু তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা তথা কল্যাণ সাধন শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “সংকটৰ সময়ত প্ৰবাসীসকলক সহায় কৰাটো ভাৰতৰ দায়িত্ব, ই ভাৰতৰ বৈদেশিক নীতিৰ এটা মূল নীতিক প্ৰতিফলিত কৰে।” তেখেতে লগতে কয় যে বিগত দশকত বিশ্বজুৰি ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু কাৰ্য্যালয়সমূহ সক্ৰিয় হৈ আহিছে।
কনছুলাৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ দীৰ্ঘ দূৰত্ব যাত্ৰা কৰি বহু দিন অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হোৱা লোকসকলৰ পূৰ্বৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সমস্যাসমূহৰ এতিয়া সমাধান হৈছে, যোৱা দুবছৰত চৈধ্যটা নতুন দূতাবাস আৰু কনছুলেট মুকলি কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে অ’চিআই কাৰ্ডৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰে মৰিচাছৰ সপ্তম প্ৰজন্মৰ ভাৰতীয় বংশোদ্ভৱ ব্যক্তি (PIO) আৰু চুৰিনাম, মাৰ্টিনিক তথা গুৱাডেলুপৰ ষষ্ঠ প্ৰজন্মৰ ব্যক্তিসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্বজুৰি প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ উল্লেখযোগ্য ইতিহাসত আলোকপাতেৰে ভিন্ন দেশত তেওঁলোকে লাভ কৰা সাফল্যৰাজিক ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগ হিচাপে অভিহিত কৰে। তেখেতে আহ্বান জনায় যে এই আকৰ্ষণীয় আৰু প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনীসমূহ আমাৰ সহভাজিত উত্তৰাধিকাৰ আৰু ঐতিহ্যৰ অংশ হিচাপে শ্বেয়াৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু সংৰক্ষণ কৰা উচিত। শেহতীয়াকৈ তেখেতে "মন কী বাত"ত আলোচনা কৰা এটি প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। গুজৰাটৰ কেইবাটাও পৰিয়ালে ওমানত বসতি স্থাপন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকৰ ২৫০ বছৰীয়া যাত্ৰাক প্ৰেৰণাদায়ক বুলি প্ৰশংসা কৰে আৰু লগতে কয় যে ইয়াৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ-হাজাৰ নথি-পত্ৰ ডিজিটেলাইজ কৰাৰ বাবে এখন প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। তেখেতে আৰু কয় যে ইয়াৰ উপৰিও এক "মৌখিক ইতিহাস প্ৰকল্প" হাতত লোৱা হয়, য'ত জ্যেষ্ঠ সদস্যসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাসমূহৰ আদান-প্ৰদান কৰে। আজিৰ এই অনুষ্ঠানত এনে বহু পৰিয়াল উপস্থিত থকাত তেখেতে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে।
ভিন্ন দেশৰ প্ৰবাসীসকলৰ সৈতে একেধৰণৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে শ্ৰী মোদীয়ে "গিৰমিটিয়া" ভাই-ভনীসকলৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেখেতে তেওঁলোক ভাৰতৰ কোন গাঁও-নগৰৰপৰা গৈছে আৰু তেওঁলোকে বসতি স্থাপন কৰা স্থানসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ এটা তথ্যকোষ যুগুতৰ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয় যে তেওঁলোকে কেনেকৈ প্ৰত্যাহ্বানক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল, সেয়া ছবি আৰু তথ্যচিত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শন কৰিব পৰা যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গিৰমিটিয়া উত্তৰাধিকাৰ সম্পৰ্কে অধ্যয়ন আৰু গৱেষণাৰ গুৰুত্বত আলোকপাতেৰে ইয়াৰ বাবে বিশ্ববিদ্যালয় আসন প্ৰতিষ্ঠাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। তেখেতে নিয়মীয়াকৈ বিশ্ব গিৰমিটিয়া সন্মিলন আয়োজন কৰিবলৈয়ো আহ্বান জনায় আৰু এই সম্ভাৱনাসমূহ অন্বেষণেৰে উক্ত পদক্ষেপসমূহক আগুৱাই নিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
“আধুনিক ভাৰত উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে জি-২০ বৈঠকৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশতে অধিবেশন অনুষ্ঠিতকৰণেৰে বিশ্বক ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰা হৈছিল। কাশী-তামিল সংগমম, কাশী-তেলেগু সংগমম আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ-তামিল সংগমম আদি অনুষ্ঠানৰ কথা তেখেতে গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আগন্তুক সন্ত তিৰুৱল্লুৱৰ দিৱসত আলোকপাতেৰে তেওঁৰ শিক্ষা প্ৰচাৰৰ বাবে তিৰুৱল্লুৱৰ সংস্কৃতি কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ছিংগাপুৰত প্ৰথমটো কেন্দ্ৰ আৰম্ভ হৈছে আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ হিউষ্টন বিশ্ববিদ্যালয়ত তিৰুৱল্লুৱৰ আসন প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে তামিল ভাষা আৰু ঐতিহ্য তথা ভাৰতৰ ঐতিহ্যক বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱা।
ভাৰতৰ ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহক সংযোগৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰাজিত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰামায়ণ এক্সপ্ৰেছৰ দৰে বিশেষ ৰেলে ভগৱান ৰাম আৰু সীতা মাতাৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহলৈ যোৱাৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে ভাৰত গৌৰৱ ৰেলসমূহেও সমগ্ৰ দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহ সংযোগৰ সমান্তৰালকৈ ছেমি-হাই-স্পীড বন্দে ভাৰত ৰেলে ভাৰতৰ প্ৰধান ঐতিহ্য কেন্দ্ৰসমূহক সংযুক্ত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰ্যটন আৰু বিশ্বাসৰ সৈতে জড়িত সোতৰটা গন্তব্যস্থান ভ্ৰমণ কৰিবলৈ প্ৰায় ১৫০ গৰাকী লোকক পৰিবহণ কৰিবপৰা বিশেষ প্ৰবাসী ভাৰতীয় এক্সপ্ৰেছ ৰেল আৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে সকলোকে ওড়িশাৰ অসংখ্য উল্লেখযোগ্য স্থান পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ উৎসাহিতকৰণৰ লগতে প্ৰয়াগৰাজৰ আগন্তুক মহাকুম্ভত আলোকপাতেৰে এই বিৰল সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৯৪৭ত ভাৰতৰ স্বাধীনতাত প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলে পালন কৰা উল্লেখযোগ্য ভূমিকাক স্বীকাৰেৰে কয় যে প্ৰবাসীসকলে ভাৰতৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাই আছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক ৰেমিটেন্স গ্ৰহণকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেখেতে ২০৪৭ৰ ভিতৰত ভাৰতক এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰবাসীসকলৰ বিত্তীয় সেৱা আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত ‘গিফ্ট চিটি’ ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বত আলোকপাতেৰে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ দিশত যাত্ৰাক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে ইয়াৰ সুবিধাসমূহৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। “প্ৰবাসীসকলৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ প্ৰগতিত অৰিহণা যোগায়”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে তেখেতে কয় যে এয়া ভাৰতৰ প্ৰধান মেট্ৰ’ চহৰসমূহতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ ঐতিহ্যক প্ৰদৰ্শন কৰা টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰ তথা গাঁওসমূহো ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰবাসীসকলক এই ঐতিহ্যৰ সৈতে বিশ্বক সংযোগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। সৰু-সৰু চহৰ আৰু গাঁওসমূহ ভ্ৰমণেৰে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাসমূহ ব্যয় কৰিবলৈ কয়। তেখেতে তেওঁলোকক পৰৱৰ্তী ভাৰত ভ্ৰমণত অন্ততঃ পাঁচজন অ-ভাৰতীয় মূলৰ বন্ধুক লগত আনিবলৈ উৎসাহিতকৰণেৰে দেশখন অন্বেষণ কৰাত সহায় কৰিবলৈ কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰবাসী যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতক ভালদৰে বুজিবলৈ "ভাৰত ক’ জানিয়ে" কুইজত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে তেওঁলোকক "ভাৰতত অধ্যয়ন" কাৰ্য্যসূচী আৰু আইচিচিআৰ বৃত্তি আঁচনিৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰবাসীসকলে বসবাস কৰা দেশসমূহত ভাৰতৰ প্ৰকৃত ইতিহাসক প্ৰচাৰৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই দেশসমূহৰ বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মই হয়তো ভাৰতৰ সমৃদ্ধি, দীৰ্ঘদিনীয়া বশৱৰ্তিতা, সংগ্ৰামৰ বিষয়ে অৱগত নহয়। তেখেতে প্ৰবাসীসকলক ভাৰতৰ প্ৰকৃত ইতিহাস সম্পৰ্কে বিশ্ববাসীক অৱগত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
“ভাৰতে এতিয়া বিশ্ববন্ধু হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে উল্লেখেৰে প্ৰবাসীসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধিৰে বৈশ্বিক সংযোগক সুদৃঢ় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে নিজ-নিজ দেশত বিশেষকৈ স্থানীয় বাসিন্দাসকলৰ বাবে বঁটা অনুষ্ঠান আয়োজনৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই বঁটাসমূহ সাহিত্য, শিল্প, চলচ্চিত্ৰ, নাট আদি ভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশিষ্ট লোকসকলক প্ৰদান কৰিব পৰা যাব। তেখেতে প্ৰবাসীসকলক ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু কনছুলেটৰ সহযোগত, কৃতিত্বপ্ৰাপ্তসকলক প্ৰমাণপত্ৰৰে পুৰস্কৃত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। ইয়াৰ ফলত স্থানীয় লোকসকলৰ সৈতে ব্যক্তিগত সংযোগ আৰু আৱেগিক বন্ধন বৃদ্ধি পাব বুলি তেখেতে উল্লেখ কৰে।
স্থানীয় ভাৰতীয় সামগ্ৰীসমূহক বিশ্বজনীন কৰি তোলাত প্ৰবাসীসকলে পালন কৰিবপৰা উল্লেখযোগ্য ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক "মেড ইন ইণ্ডিয়া" খাদ্যৰ পেকেট, কাপোৰ আৰু আন-আন সামগ্ৰী স্থানীয়ভাৱে বা অনলাইনত ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু এই সামগ্ৰীসমূহ তেওঁলোকৰ পাকঘৰ, ড্ৰয়িং ৰুমত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয় যে ইয়াৰদ্বাৰা এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা কাৰ্য্য সম্ভৱ হ’ব।
ধৰিত্ৰী মাতৃ আৰু মাতৃৰ সৈতে জড়িত আন এক আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শেহতীয়াকৈ গায়ানা ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰে, ইয়াত তেখেতে গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে "এক পেড় মা কে নাম" পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ লাখ-লাখ লোকে ইতিমধ্যে এই কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেখেতে প্ৰবাসীসকলক তেওঁলোক যি স্থানতেই নাথাকক কিয়, মাতৃৰ নামত এটা গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। ভাৰতৰপৰা ঘূৰি যাওঁতে এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্প মনৰ মাজত লৈ যাব বুলি তেখেতে বিশ্বাস প্রকাশ কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলোৰে ২০২৫ বৰ্ষত সমৃদ্ধি, সুস্বাস্থ্যৰ কামনা কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল ডঃ হৰি বাবু কাম্ভম্পতি, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী এছ. জয়শংকৰ, শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, শ্ৰী জুৱেল ওৰাম আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সুশ্ৰী শোভা কৰণ্ডলাজে, শ্ৰী কীৰ্তি বৰ্ধন সিং, শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাকে প্ৰমুখ্য কৰি বিশিষ্ট লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস (PBD) সন্মিলন হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ এটি মূল কাৰ্য্যসূচী যিয়ে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ সৈতে সংযোগ আৰু তেওঁলোকক জড়িতকৰণৰ বাবে এখনি গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিছে। ওড়িশা ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহযোগত ২০২৫ৰ ৮ - ১০ জানুৱাৰীত ভূৱনেশ্বৰত ১৮ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এইবাৰৰ পিবিডি সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে "এখনি বিকশিত ভাৰতলৈ প্ৰবাসীসকলৰ বৰঙণি।" ৫০ খনৰো অধিক ভিন্ন দেশৰপৰা বৃহৎ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয়ই পিবিডি সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ পঞ্জীয়ন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰিম’ৰ্টৰে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ বাবে বিশেষ পৰ্যটন ৰেল প্ৰবাসী ভাৰতীয় এক্সপ্ৰেছৰ উদ্বোধনী যাত্ৰাৰ ফ্লেগ-অফ কৰে। ৰেলখনে দিল্লীৰ নিজামুদ্দিন ৰেলৱে ষ্টেচনৰপৰা যাত্ৰা কৰিব আৰু তিনি সপ্তাহৰ বাবে ভাৰতৰ পৰ্যটন তথা ধৰ্মীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ একাধিক গন্তব্যস্থানলৈ যাত্ৰা কৰিব। প্ৰবাসী তীৰ্থ দৰ্শন যোজনাৰ অধীনত প্ৰবাসী ভাৰতীয় এক্সপ্ৰেছে যাত্ৰা কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates 18th Pravasi Bharatiya Divas convention in Odisha
PM flags off inaugural journey of the Pravasi Bharatiya Express, a special Tourist Train for the Indian diaspora
Pravasi Bharatiya Divas has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora: PM
The future is not in war, it is in Buddha: PM
We are not just the Mother of Democracy; democracy is an integral part of our lives: PM
21st century India is progressing at an incredible speed and scale: PM
Today's India not only firmly asserts its own point but also strongly amplifies the voice of the Global South: PM
India has the potential to fulfill the world's demand for skilled talent: PM
We consider it our responsibility to help our diaspora during crisis situations, no matter where they are: PM
09 JAN 2025 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 18th Pravasi Bharatiya Divas convention in Bhubaneswar, Odisha today. Welcoming all the delegates and diaspora from various parts of the world, Shri Modi expressed confidence that the inauguration song would be played in the various Indian diaspora events, across the globe, in future. He lauded the Grammy award winning artiste Ricky Kej and his team for the wonderful rendition which captured the emotions and feelings of the Indian diaspora.
Thanking the Chief Guest, H.E. Christine Carla Kangaloo, President of the Republic of Trinidad & Tobago for the warm and affectionate words in her video message, the Prime Minister remarked that she was also talking about India’s progress and her words left an impact on all of them present at the event. Noting that now was the time for vibrant festivals and gatherings in India, Shri Modi said that in a few days, the Maha Kumbh would commence in Prayagraj and the festival of Makar Sankranti, Lohri, Pongal and Maag Bihu were also coming up. He added that there was a joyful atmosphere everywhere. Recalling that it was on this day in 1915, Mahatma Gandhiji returned to India after a long stay abroad, Shri Modi remarked that the presence of the diaspora in India at such a wonderful time added to the festive spirit. Remarking that this edition of Pravasi Bharatiya Divas (PBD) was special for another reason, he said, the event was held after a few days of the birth centenary of Shri Atal Bihari Vajpayee, whose vision was instrumental to PBD. “Pravasi Bharatiya Divas has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora”, he further added. Shri Modi highlighted that together we celebrate India, Indianness, our culture and progress along with connecting to our roots.
“The great land of Odisha, where we have gathered, is a reflection of India's rich heritage”, exclaimed Shri Modi. He added that at every step we could witness our heritage in Odisha. The Prime Minister remarked that everyone would be filled with pride when one visits the historical caves of Udayagiri and Khandagiri, or the magnificent Sun temple of Konark or the ancient ports of Tamralipti, Manikpatna and Palur. Noting that hundreds of years ago, the traders and merchants from Odisha undertook long marine voyages to places like Bali, Sumatra and Java, the Prime Minister said that Bali Yatra is celebrated even today in Odisha in its memory. He further added that Dhauli, a significant historical site in Odisha, represented the symbol of peace. He also noted that Samrat Ashoka had chosen the path of peace here while the world was expanding empires through the power of the sword. Shri Modi urged that this legacy inspires India to tell the world that the future lies in Buddha and not in war. Therefore, he remarked that welcoming everyone to the land of Odisha is very special for him.
The Prime Minister emphasized that he has always considered the Indian diaspora as ambassadors of India. Expressing his joy in meeting and conversing with fellow Indians around the world, he said that the love and blessings he receives from them are unforgettable and always stay with him.
Expressing his heartfelt gratitude to the Indian diaspora and thanking them for giving him the opportunity to hold his head high with pride on the global stage, Shri Modi highlighted that over the past decade, he had met numerous world leaders, all of whom have praised the Indian diaspora for their social values and contributions to their respective societies.
“India is not just the mother of democracy, but democracy is an integral part of Indian life”, exclaimed the Prime Minister. He noted that Indians naturally embrace diversity and integrate seamlessly into the societies they join, respecting local rules and traditions. Shri Modi remarked that Indians serve their host countries with honesty, contributing to their growth and prosperity, while always keeping India close to their hearts. He added that they celebrate every joy and achievement of India with great enthusiasm.
Highlighting the incredible speed and scale of development in 21st century India, the Prime Minister remarked that in just 10 years, India had lifted 250 million people out of poverty and has risen from the 10th to the 5th largest economy in the world. He expressed confidence that India will soon become the 3rd largest economy.
Emphasising India's achievements, such as the Chandrayaan mission reaching the Shiv-Shakti point, and the global recognition of Digital India's strength, Shri Modi stressed that every sector in India is advancing to new heights, breaking records in renewable energy, aviation, electric mobility, metro networks, and bullet train projects. He highlighted that India is now manufacturing "Made in India" fighter jets and transport aircraft. He envisioned a future where people will travel to India for Pravasi Bharatiya Divas in "Made in India" planes.
Underlining India's growing global role due to its achievements and prospects, the Prime Minister said “Today's India not only firmly asserts its own point but also strongly amplifies the voice of the Global South”. He highlighted the unanimous support for India's proposal to make the African Union a permanent member of the G-20, emphasizing India's commitment to "Humanity First."
Shri Modi emphasized the global recognition of Indian talent, with professionals contributing to global growth through major companies. Extending his best wishes to those receiving the Pravasi Bharatiya Samman from President Droupadi Murmu, he highlighted that India will remain the world's youngest and most skilled population for decades, meeting global skill demands. He stressed that many countries now welcome skilled Indian youth, and the Indian government is committed to ensuring that Indians going abroad are highly skilled through continuous skilling, re-skilling, and up-skilling efforts.
Stressing on the importance of convenience and comfort for the Indian diaspora and stating that their safety and welfare are top priorities, the Prime Minister remarked that “It is India's responsibility to assist the diaspora during crisis situations, reflecting a key principle of India's foreign policy”. He added that over the past decade, Indian embassies and offices worldwide have been sensitive and proactive.
Recounting the previous experiences of people who had to travel long distances and wait for days to access consular facilities, Shri Modi said that these issues were now being addressed, with fourteen new embassies and consulates opened in the last two years. He added that the scope of OCI cards was being expanded to include Persons of Indian Origin (PIOs) of the 7th generation from Mauritius and the 6th generation from Suriname, Martinique, and Guadeloupe.
The Prime Minister highlighted the significant history of the Indian diaspora worldwide, emphasizing their achievements in various countries as an important part of India's heritage. He urged that these interesting and inspiring stories should be shared, showcased, and preserved as part of our shared legacy and heritage. Mentioning a recent effort he discussed in "Mann Ki Baat," where several families from Gujarat settled in Oman centuries ago, Shri Modi lauded their 250-year journey as inspiring, and added that an exhibition was organized to digitize thousands of documents related to this community. Further he said that additionally, an "Oral History Project" was conducted, where senior members of the community shared their experiences. He was pleased to note that many of these families were present at the event today.
Emphasizing the need to undertake similar efforts with the diaspora in various countries, Shri Modi cited the example of the "Girmitiya" brothers and sisters. He urged the creation of a database to identify the villages and cities in India from where they originated and the places they settled. He remarked that documenting their lives, how they turned challenges into opportunities, could be showcased through films and documentaries. The Prime Minister highlighted the importance of studying and researching the Girmitiya legacy, proposing the establishment of a university chair for this purpose. He also urged organizing regular World Girmitiya Conferences and directed his team to explore these possibilities and work towards advancing these initiatives.
“Modern India is progressing with the mantra of development and heritage”, said the Prime Minister. He remarked that during the G-20 meetings, sessions were held across the country to provide the world with a firsthand experience of India's diversity. He proudly mentioned events like Kashi-Tamil Sangamam, Kashi Telugu Sangamam, and Saurashtra Tamil Sangamam. The Prime Minister highlighted the upcoming Sant Thiruvalluvar Day and announced the establishment of Thiruvalluvar Culture Centers to spread his teachings. He noted that the first center has started in Singapore, and a Thiruvalluvar Chair is being established at Houston University in the USA. Shri Modi remarked that these efforts aim to take Tamil language and heritage, and India's heritage to every corner of the world.
Highlighting the steps taken to connect heritage sites in India, the Prime Minister remarked that special trains like the Ramayana Express provided access to places associated with Lord Ram and Sita Mata. He added that Bharat Gaurav trains also connected important heritage sites across the country while semi-high-speed Vande Bharat trains link major heritage centers in India. The Prime Minister mentioned the launch of a special Pravasi Bharatiya Express train, which will take around 150 people on a tour of seventeen destinations related to tourism and faith. He encouraged everyone to visit the numerous significant sites in Odisha and highlighted the upcoming Mahakumbh in Prayagraj, urging people to seize this rare opportunity.
The Prime Minister acknowledged the significant role of the Indian diaspora in India's independence in 1947 and remarked that the diaspora continues to contribute to India's growth, making India the world's top recipient of remittances. He emphasized the goal of making India a developed nation by 2047. Shri Modi highlighted the importance of the GIFT CITY ecosystem in meeting the financial services and investment needs of the diaspora and encouraged them to leverage its benefits to strengthen India's journey towards development. “Every effort by the diaspora contributes to India's progress”, said Shri Modi. Emphasizing the potential of heritage tourism, stating that India is not limited to its major metro cities but also includes Tier-2 and Tier-3 cities and villages, which showcase India's heritage, the Prime Minister urged the diaspora to connect the world with this heritage by visiting smaller towns and villages and sharing their experiences. He encouraged them to bring at least five friends of non-Indian origin on their next visit to India, inspiring them to explore and appreciate the country.
Shri Modi appealed to the young members of the diaspora to participate in the "Bharat Ko Janiye" quiz to better understand India. He encouraged them to take advantage of the "Study in India" program and the ICCR scholarship scheme. The Prime Minister emphasized the importance of spreading the true history of India in the countries where the diaspora resides. He noted that the current generation in these countries may not be aware of India's prosperity, long period of subjugation, and struggles. He urged the diaspora to share India's true history with the world.
“India is now recognized as a Vishwa Bandhu”, exclaimed the Prime Minister and urged the diaspora to strengthen this global connection by increasing their efforts. He suggested organizing award functions in their respective countries, specifically for the local residents. The Prime Minister remarked that these awards could be given to prominent individuals in various fields such as literature, art and craft, film, and theater. He encouraged the diaspora to award achievers with certificates, with the support of Indian embassies and consulates. This, he noted, would enhance personal connections and emotional bonding with the local people.
Stressing on the significant role of the diaspora in making local Indian products global, Shri Modi urged them to purchase "Made in India" food packets, clothes, and other items, either locally or online, and include these products in their kitchens, drawing rooms, and gifts. He remarked that this would be a substantial contribution towards building a developed India.
Making another appeal related to mother and mother earth, the Prime Minister mentioned his recent visit to Guyana, where he participated in the "Ek Ped Maa Ke Naam" initiative with the President of Guyana. He noted that millions of people in India are already doing this. He encouraged the diaspora to plant a tree or sapling in their mother's name, wherever they are. He expressed confidence that when they return from India, they will carry the resolution of a developed India with them. Concluding the speech, the Prime Minister wished everyone a prosperous 2025, with good health and wealth, and welcomed them back to India.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Manjhi, Union Ministers Shri S. Jaishankar, Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Dharmendra Pradhan, Shri Jual Oram,and Union Ministers of State, Sushri Shobha Karandlaje, Shri Kirti Vardhan Singh,Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to connect and engage with the Indian diaspora and enable them to interact with each other. The 18th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organized in partnership with the State Government of Odisha from 8th - 10th January 2025 in Bhubaneswar. The theme of this PBD Convention is "Diaspora’s Contribution to a Viksit Bharat”. A large number of Indian diaspora members from over 50 different countries have registered to participate in the PBD Convention.
Prime Minister remotely flagged-off the inaugural journey of the Pravasi Bharatiya Express, a special Tourist Train for the Indian diaspora, which will depart from the Nizamuddin Railway Station in Delhi and would travel to multiple destinations of tourism and religious importance in India for a period of three weeks. The Pravasi Bharatiya Express will be conducted under the Pravasi Teertha Darshan Yojana.