Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates 18th Pravasi Bharatiya Divas convention in Odisha
PM flags off inaugural journey of the Pravasi Bharatiya Express, a special Tourist Train for the Indian diaspora
Pravasi Bharatiya Divas has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora: PM
The future is not in war, it is in Buddha: PM
We are not just the Mother of Democracy; democracy is an integral part of our lives: PM
21st century India is progressing at an incredible speed and scale: PM
Today's India not only firmly asserts its own point but also strongly amplifies the voice of the Global South: PM
India has the potential to fulfill the world's demand for skilled talent: PM
We consider it our responsibility to help our diaspora during crisis situations, no matter where they are: PM
09 JAN 2025 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 18th Pravasi Bharatiya Divas convention in Bhubaneswar, Odisha today. Welcoming all the delegates and diaspora from various parts of the world, Shri Modi expressed confidence that the inauguration song would be played in the various Indian diaspora events, across the globe, in future. He lauded the Grammy award winning artiste Ricky Kej and his team for the wonderful rendition which captured the emotions and feelings of the Indian diaspora.
Thanking the Chief Guest, H.E. Christine Carla Kangaloo, President of the Republic of Trinidad & Tobago for the warm and affectionate words in her video message, the Prime Minister remarked that she was also talking about India’s progress and her words left an impact on all of them present at the event. Noting that now was the time for vibrant festivals and gatherings in India, Shri Modi said that in a few days, the Maha Kumbh would commence in Prayagraj and the festival of Makar Sankranti, Lohri, Pongal and Maag Bihu were also coming up. He added that there was a joyful atmosphere everywhere. Recalling that it was on this day in 1915, Mahatma Gandhiji returned to India after a long stay abroad, Shri Modi remarked that the presence of the diaspora in India at such a wonderful time added to the festive spirit. Remarking that this edition of Pravasi Bharatiya Divas (PBD) was special for another reason, he said, the event was held after a few days of the birth centenary of Shri Atal Bihari Vajpayee, whose vision was instrumental to PBD. “Pravasi Bharatiya Divas has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora”, he further added. Shri Modi highlighted that together we celebrate India, Indianness, our culture and progress along with connecting to our roots.
“The great land of Odisha, where we have gathered, is a reflection of India's rich heritage”, exclaimed Shri Modi. He added that at every step we could witness our heritage in Odisha. The Prime Minister remarked that everyone would be filled with pride when one visits the historical caves of Udayagiri and Khandagiri, or the magnificent Sun temple of Konark or the ancient ports of Tamralipti, Manikpatna and Palur. Noting that hundreds of years ago, the traders and merchants from Odisha undertook long marine voyages to places like Bali, Sumatra and Java, the Prime Minister said that Bali Yatra is celebrated even today in Odisha in its memory. He further added that Dhauli, a significant historical site in Odisha, represented the symbol of peace. He also noted that Samrat Ashoka had chosen the path of peace here while the world was expanding empires through the power of the sword. Shri Modi urged that this legacy inspires India to tell the world that the future lies in Buddha and not in war. Therefore, he remarked that welcoming everyone to the land of Odisha is very special for him.
The Prime Minister emphasized that he has always considered the Indian diaspora as ambassadors of India. Expressing his joy in meeting and conversing with fellow Indians around the world, he said that the love and blessings he receives from them are unforgettable and always stay with him.
Expressing his heartfelt gratitude to the Indian diaspora and thanking them for giving him the opportunity to hold his head high with pride on the global stage, Shri Modi highlighted that over the past decade, he had met numerous world leaders, all of whom have praised the Indian diaspora for their social values and contributions to their respective societies.
“India is not just the mother of democracy, but democracy is an integral part of Indian life”, exclaimed the Prime Minister. He noted that Indians naturally embrace diversity and integrate seamlessly into the societies they join, respecting local rules and traditions. Shri Modi remarked that Indians serve their host countries with honesty, contributing to their growth and prosperity, while always keeping India close to their hearts. He added that they celebrate every joy and achievement of India with great enthusiasm.
Highlighting the incredible speed and scale of development in 21st century India, the Prime Minister remarked that in just 10 years, India had lifted 250 million people out of poverty and has risen from the 10th to the 5th largest economy in the world. He expressed confidence that India will soon become the 3rd largest economy.
Emphasising India's achievements, such as the Chandrayaan mission reaching the Shiv-Shakti point, and the global recognition of Digital India's strength, Shri Modi stressed that every sector in India is advancing to new heights, breaking records in renewable energy, aviation, electric mobility, metro networks, and bullet train projects. He highlighted that India is now manufacturing "Made in India" fighter jets and transport aircraft. He envisioned a future where people will travel to India for Pravasi Bharatiya Divas in "Made in India" planes.
Underlining India's growing global role due to its achievements and prospects, the Prime Minister said “Today's India not only firmly asserts its own point but also strongly amplifies the voice of the Global South”. He highlighted the unanimous support for India's proposal to make the African Union a permanent member of the G-20, emphasizing India's commitment to "Humanity First."
Shri Modi emphasized the global recognition of Indian talent, with professionals contributing to global growth through major companies. Extending his best wishes to those receiving the Pravasi Bharatiya Samman from President Droupadi Murmu, he highlighted that India will remain the world's youngest and most skilled population for decades, meeting global skill demands. He stressed that many countries now welcome skilled Indian youth, and the Indian government is committed to ensuring that Indians going abroad are highly skilled through continuous skilling, re-skilling, and up-skilling efforts.
Stressing on the importance of convenience and comfort for the Indian diaspora and stating that their safety and welfare are top priorities, the Prime Minister remarked that “It is India's responsibility to assist the diaspora during crisis situations, reflecting a key principle of India's foreign policy”. He added that over the past decade, Indian embassies and offices worldwide have been sensitive and proactive.
Recounting the previous experiences of people who had to travel long distances and wait for days to access consular facilities, Shri Modi said that these issues were now being addressed, with fourteen new embassies and consulates opened in the last two years. He added that the scope of OCI cards was being expanded to include Persons of Indian Origin (PIOs) of the 7th generation from Mauritius and the 6th generation from Suriname, Martinique, and Guadeloupe.
The Prime Minister highlighted the significant history of the Indian diaspora worldwide, emphasizing their achievements in various countries as an important part of India's heritage. He urged that these interesting and inspiring stories should be shared, showcased, and preserved as part of our shared legacy and heritage. Mentioning a recent effort he discussed in "Mann Ki Baat," where several families from Gujarat settled in Oman centuries ago, Shri Modi lauded their 250-year journey as inspiring, and added that an exhibition was organized to digitize thousands of documents related to this community. Further he said that additionally, an "Oral History Project" was conducted, where senior members of the community shared their experiences. He was pleased to note that many of these families were present at the event today.
Emphasizing the need to undertake similar efforts with the diaspora in various countries, Shri Modi cited the example of the "Girmitiya" brothers and sisters. He urged the creation of a database to identify the villages and cities in India from where they originated and the places they settled. He remarked that documenting their lives, how they turned challenges into opportunities, could be showcased through films and documentaries. The Prime Minister highlighted the importance of studying and researching the Girmitiya legacy, proposing the establishment of a university chair for this purpose. He also urged organizing regular World Girmitiya Conferences and directed his team to explore these possibilities and work towards advancing these initiatives.
“Modern India is progressing with the mantra of development and heritage”, said the Prime Minister. He remarked that during the G-20 meetings, sessions were held across the country to provide the world with a firsthand experience of India's diversity. He proudly mentioned events like Kashi-Tamil Sangamam, Kashi Telugu Sangamam, and Saurashtra Tamil Sangamam. The Prime Minister highlighted the upcoming Sant Thiruvalluvar Day and announced the establishment of Thiruvalluvar Culture Centers to spread his teachings. He noted that the first center has started in Singapore, and a Thiruvalluvar Chair is being established at Houston University in the USA. Shri Modi remarked that these efforts aim to take Tamil language and heritage, and India's heritage to every corner of the world.
Highlighting the steps taken to connect heritage sites in India, the Prime Minister remarked that special trains like the Ramayana Express provided access to places associated with Lord Ram and Sita Mata. He added that Bharat Gaurav trains also connected important heritage sites across the country while semi-high-speed Vande Bharat trains link major heritage centers in India. The Prime Minister mentioned the launch of a special Pravasi Bharatiya Express train, which will take around 150 people on a tour of seventeen destinations related to tourism and faith. He encouraged everyone to visit the numerous significant sites in Odisha and highlighted the upcoming Mahakumbh in Prayagraj, urging people to seize this rare opportunity.
The Prime Minister acknowledged the significant role of the Indian diaspora in India's independence in 1947 and remarked that the diaspora continues to contribute to India's growth, making India the world's top recipient of remittances. He emphasized the goal of making India a developed nation by 2047. Shri Modi highlighted the importance of the GIFT CITY ecosystem in meeting the financial services and investment needs of the diaspora and encouraged them to leverage its benefits to strengthen India's journey towards development. “Every effort by the diaspora contributes to India's progress”, said Shri Modi. Emphasizing the potential of heritage tourism, stating that India is not limited to its major metro cities but also includes Tier-2 and Tier-3 cities and villages, which showcase India's heritage, the Prime Minister urged the diaspora to connect the world with this heritage by visiting smaller towns and villages and sharing their experiences. He encouraged them to bring at least five friends of non-Indian origin on their next visit to India, inspiring them to explore and appreciate the country.
Shri Modi appealed to the young members of the diaspora to participate in the "Bharat Ko Janiye" quiz to better understand India. He encouraged them to take advantage of the "Study in India" program and the ICCR scholarship scheme. The Prime Minister emphasized the importance of spreading the true history of India in the countries where the diaspora resides. He noted that the current generation in these countries may not be aware of India's prosperity, long period of subjugation, and struggles. He urged the diaspora to share India's true history with the world.
“India is now recognized as a Vishwa Bandhu”, exclaimed the Prime Minister and urged the diaspora to strengthen this global connection by increasing their efforts. He suggested organizing award functions in their respective countries, specifically for the local residents. The Prime Minister remarked that these awards could be given to prominent individuals in various fields such as literature, art and craft, film, and theater. He encouraged the diaspora to award achievers with certificates, with the support of Indian embassies and consulates. This, he noted, would enhance personal connections and emotional bonding with the local people.
Stressing on the significant role of the diaspora in making local Indian products global, Shri Modi urged them to purchase "Made in India" food packets, clothes, and other items, either locally or online, and include these products in their kitchens, drawing rooms, and gifts. He remarked that this would be a substantial contribution towards building a developed India.
Making another appeal related to mother and mother earth, the Prime Minister mentioned his recent visit to Guyana, where he participated in the "Ek Ped Maa Ke Naam" initiative with the President of Guyana. He noted that millions of people in India are already doing this. He encouraged the diaspora to plant a tree or sapling in their mother's name, wherever they are. He expressed confidence that when they return from India, they will carry the resolution of a developed India with them. Concluding the speech, the Prime Minister wished everyone a prosperous 2025, with good health and wealth, and welcomed them back to India.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Manjhi, Union Ministers Shri S. Jaishankar, Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Dharmendra Pradhan, Shri Jual Oram,and Union Ministers of State, Sushri Shobha Karandlaje, Shri Kirti Vardhan Singh,Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to connect and engage with the Indian diaspora and enable them to interact with each other. The 18th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organized in partnership with the State Government of Odisha from 8th - 10th January 2025 in Bhubaneswar. The theme of this PBD Convention is "Diaspora’s Contribution to a Viksit Bharat”. A large number of Indian diaspora members from over 50 different countries have registered to participate in the PBD Convention.
Prime Minister remotely flagged-off the inaugural journey of the Pravasi Bharatiya Express, a special Tourist Train for the Indian diaspora, which will depart from the Nizamuddin Railway Station in Delhi and would travel to multiple destinations of tourism and religious importance in India for a period of three weeks. The Pravasi Bharatiya Express will be conducted under the Pravasi Teertha Darshan Yojana.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওরিসাদা ১৮শুবা প্রাভাসি ভারতিয় দিবস কনভেন্সন হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মপান লৈবাকশিংদা লৈবা ভারতমচাশিংগী অখন্নবা তুরিস্ত ত্রেন অমা, প্রভাসি ভারতিয় এক্সপ্রেস লমথাখ্রে
প্রাভাসি ভারতিয় দিবস অসি ভারত অমসুং মসিগী মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী মরক্ত লৈনবা মরী চেৎশীনহন্নবা ইন্সতিতুসন অমনি: প্রধান মন্ত্রী
তুংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসি লাল নত্তে, মসি বুদ্ধদা লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয় গনতন্ত্রগী মমা ওইবা খক নত্তনা; গনতন্ত্র অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি: প্রধান মন্ত্রী
২১শুবা চহিচাগী ভারত অসি শিংথানিঙাই ওইবা খোঙচৎ অমদা অমসুং পাক-চাউনা চাউখৎলি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি ভারতনা লৈবাক অসিগী মশাগী থবক ফগৎহনবা খক নত্তনা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউশিং য়াম্না কন্না লাউরে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী দরকার ওইবা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং ফংহন্নবা ভারতকী থৌনা লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
মখোয়না লৈরিবা মফমশিংগী মতাংদা খন্নদনা, অৱাবা তারবা মতমদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী মীয়ামগী মতেং পাংবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি হায়না ঐখোয়না খল্লি: প্রধান মন্ত্রী
09 JAN 2025 12:36PM by PIB Imphal
ঙসি ওরিসাগী ভুবনেশ্বরদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ১৮শুবা প্রাভাসি ভারতিয় দিবস কনভেন্সন হৌদোকখ্রে। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা দেলিগেদশিং অমসুং মপান্দা লৈবাক্তা খুন্দাদুনা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং তরাম্না ওক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌদোকপগী ঈশৈ অসি তুংদা মালেমদা শীনবা থুংনা পাংথোকপা মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ভারতমচাশিংগী থৌরমশিংদা শক্কনি। মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ভারতমচাশিংগী পুক্নিং হুমহৎখিবা অঙকপা ঈশৈগীদমক গ্রাম্মি এৱার্দ ফংলবা কলাকার রিক্কি কেজ অমসুং মহাক্কী কাংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্কী ভিদিও মেসেজগীদমক থৌরমগী চীফ গেস্ত ওইখিবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী রাস্ত্রপতি খৃস্তাইন কারলা কাঙ্গালু থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না ভারতকী চাউখৎপগী মতাংদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্কী ৱাহৈশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা খুদিংমক্ত ইথিল অমা পীখি। হৌজিক ভারত্তা ফজরবা কুহ্মৈশিং অমসুং মীয়াম তিনবা থৌরমশিং পাংথোকপা মতমনি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা প্রায়াগ্রাজদা মহা কুম্ভ হৌরগনি অমসুং মকর সংক্রান্তি, লোহরি, পোঙ্গাল অমসুং মাগ বিহুশু লাক্লে। মফম খুদিংমক্ত হরাও-তয়াম্বগী ফিবম অমা লৈরে।
মতম কুইনা মপান লৈবাক্ত লৈরুরবা মতুংদা ১৯১৫ গী নুমিৎ অসিদা মহাত্মা গান্ধী ভারত্ত হল্লকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অসিগুম্বা অঙকপা মতম অমদা মপান লৈবাকশিংদা খুন্দাখ্রবা ভারতমচাশিং শরুক য়াবা অসিনা কুহ্মৈগী মশক অমা থোকহল্লে। অতোপ্পা মরম অমগীদমক হন্দক্কী প্রাভাসি ভারতিয় দিবস অসি অখন্নবনি। থৌরম অসি প্রাভাসি ভারতিয় দিবস থবক ওইনা পায়খৎলম্বা শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী চহি ১০০শুবা মপোক কুমওনগী নুমিৎ খরনিগী মতুংদা পাংথোকপনি। প্রাভাসি ভারতিয় দিবস অসি ভারত অমসুং মসিগী মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী মরক্ত লৈনবা মরী চেৎশীনহন্নবা ইন্সতিতুসন অমনি। ঐখোয়গী হৌরকফমশিংগা শম্নহন্দুনা ঐখোয়না ভারত, ভারতকী শক্তম, ঐখোয়গী নাত অমসুং চাউখৎপা হরাওবা ফোঙদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঐখোয় ময়াম পুল্লিবা ওরিসা অসি ভারতকী ইনাকখুল্লবা নাত অমসুং চৎনবীগী মমি অমনি। খোঙথাং খুদিংদা ঐখোয়না ওরিসাদা ঐখোয়গী নাত অমসুং চৎনবী উবা ফংগনি। কনাগুম্বা মীওই অমনা পুৱারি ওইরবা উদায়াগিরি অমসুং খান্দাগিরিগী শুরুংশিদা নত্ত্রগা চিংলেম্লবা কোনার্ককী সন তেম্পল নত্ত্রগা তামরালিপতি, মনিকপাত্না অমসুং পালুরগী অরিবা হিথাংফমশিংদা চৎপদা মীওই খুদিংমক চাউথোকচবনা পীক থনগনি। চহি চা কয়াগী মমাঙদা, ওরিসাদগী ললোনবশিং শাংলবা সমুদ্রগী খোঙচৎশিংদা বালি, সুমাত্রা অমসুং জাবাগুম্বা মফমশিংদা চৎখি। মসি নিংশিংবা ওইনা ঙসি ফাওবা ওরিসাদা বালি যাত্রা পাংথোক্লি। ওরিসাদা মরুওইবা পুৱারিগী মফম অমা ওইরিবা ধাউলি অসি শান্তিগী খুদম অমনি। মালেমগী লৈবাকশিংনা থাংশাংগী শক্তিনা লৈবাকশিং পাকথোক-চাউথোক্লিঙৈদা সমরাত অশোকনা মফম অসিদা শান্তিগী লম্বী খনখি। মসিগী চৎনবী অসিনা ভারতনা মালেমদা হায়রি মদুদি তুংলমচৎ অসি বুদ্ধগী মখা পোল্লি, লালদা লৈতে। মরম অদুনা ওরিসাদা মীওই খুদিংমক তরাম্না ওকপা অসি মহাক্কী ওইনা য়াম্না অখন্নবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপান লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিং অসি ভারতকী এম্বেসেদরশিংনি হায়না মহাক্না মতম পুম্নমক্ত খল্লি। মালেম শীনবা থুংবগী ভারতমচাশিং উনবা অমসুং মখোয়গা ৱারি শানবা অসিদা হরাওই। মখোয়দগী মহাক্না ফংখিবা নুংশিবা অমসুং থৌজালশিং কাউবা ঙম্ললোই অমসুং মতম পুম্নমক্ত মহাক্না নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
মালেমগী ফম্বাক্ত চাউথোকচবগা লোয়ননা মহাক্কী কোক ৱাংনা থাংগৎপা ঙম্বগী খুদোংচাবা মহাক্ত পীবগীদমক মহাক্না মপান লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিং থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা, মহাক্না মালেমগী লুচিংবা কয়াগা উনবদা, মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিং অদুদা মখোয়না থবক কয়া পাংথোকপা অমসুং মখোয়গী খুন্নাইগী গুনশিং অসিগীদমক লুচিংবশিংনা মপান লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয় গনতন্ত্রগী মমা ওইবা খক নত্তনা; গনতন্ত্র অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মহৌশানা ভারতমচাশিংনা খেন্নবশিং য়াবা ঙম্মী অমসুং মখোয়না লৈরুবা খুন্নাইশিংদা মখোয় চঙশিনখি, মফম অদুগী নিয়মশিং অমসুং চৎনবীশিং ইকায়খুম্নৈ। ভারতমচাশিংনা মখোয়না লৈরুবা লৈবাকশিংগীদমক পুকচেল শেংনা থবক তৌখি, মখোয়গী চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবদা মতেং পাংখি অমসুং লোয়ননা মখোয়গী মতম পুম্নমক্ত ভারত চেৎনা থমখি। ভারতকী হরাওবা অমসুং মাইপাকপা খুদিংমক মখোয়না হরাওবা ফোঙদোকখি।
২১শুবা চহিচাদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতনা মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোকহল্লে অমসুং মালেমদা ১০ শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী ৫ শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ভারতনা অথুবা মতমদা ৩ শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি।
চন্দ্রয়ান মিসন্না সিব-শক্তি পোইন্ত য়ৌখিবা অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগী মপাঙ্গল মালেম্না মশক খঙবা অসিগুম্বা ভারতকী মাইপাকপশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা হিরম খুদিংমক্ত অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লে, রিন্যুএবল ইনর্জি, এভিএসন, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতি, মেত্রো নেতৱার্কশিং অমসুং বুল্লেত ত্রেনশিংদা রেকোর্দশিং থুগায়রে। হৌজিক ভারতনা “মেদ ইন ইন্দিয়া” ফাইত্তর জেতশিং অমসুং ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফশিং শারে। তুংদা মীয়াম্না “মেদ ইন ইন্দিয়া” প্লেনশিংদা প্রাভাসি ভারতিয় দিবস শরুক য়ানবা ভারত্ত লাক্নবা মঙলান মঙলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং অমসুং তুংগী খুদোংচাবশিংনা মরম ওইদুনা মালেমদা ভারতকী থৌদাং হেনগৎলকপনি। ঙসি ভারতনা লৈবাক অসিগী মশাগী থবক ফগৎহনবা খক নত্তনা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউশিং য়াম্না কন্না লাউরে। অফ্রিকান য়ুনিয়ন জি-২০গী লেংদ্রবা মেম্বর অমা ওইহন্নবা ভারতনা পুখৎলকপা ৱাফম অমতা ওইনা য়ানখি, মসিনা “মীওই খুন্নাইগী থবক্না অহানবা” হায়বা ভারতকী ফিরেপ অদু উৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অচৌবা কম্পেনিশিংগী খুৎথাংদা মালেমগী ওইনা চাউৎপদা শীনফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা মতেং পাংবদগী মালেম্না ভারতমচাশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা মশক খঙলে। রাস্ত্রপতি দ্রৌপতি মুর্মুদগী প্রাভাসি ভারতিয় সম্মান ফংলবশিং মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চহি কয়া ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইবা অমসুং খ্বাইদগী হৈথোই-শিংথোইবা মীওই লৈবা লৈবাক ওইগনি, মালেমগী স্কিলগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমগনি। হৌজিক লৈবাক কয়ানা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং তরাম্না ওক্লি অমসুং মখা তানা স্কিল পীদুনা, অমুক হন্না স্কিল লৈহন্দুনা অমসুং স্কিল হেনগৎহন্দুনা মপান লৈবাকশিংদা চৎখিবা ভারতমচাশিং শোইদনা অৱাংবা থাক্কী স্কিল লৈহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিং নুংঙাইনা লৈহনবা অসি য়াম্না মরুওই অমসুং মখোয় অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অমসুং য়াইফ-থৌরাংশিং পায়খৎপা অসি মরুওই। অৱাবা তারকপা মনুংদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিং মতেং পাংবা অসি ভারতকী থৌদাংনি, মসিদা ভারতকী মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী মরুওইবা পান্দম অদুগী মমি তারে। হৌখিবা চহি ১০ হেনবা অসিদা, মালেম শীনবা থুংবগী ভারতকী এম্বেসিশিং অমসুং ওফিসশিং মীকুপ-নাহুম শিংলে অমসুং থবক ফজনা পাংথোক্লে।
কন্সুলারগী খুদোংচাবশিং লৌনবা মমাঙদা মীয়াম্না লম য়াম্না লাপ্না চৎখিবা অমসুং নুমিৎ কয়ানি ঙাইনখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি হৌখিবা চহি অনিদা অনৌবা এম্বেসি অমসুং কন্সুলেত ১৪ হাংদোক্তুনা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি হৌজিক কোক্লে। মাউরিসিয়সকী ৭শুবা মীরোলশিং অমসুং সুরিনাম, মাতিনিক্যু অমসুং গৌদেলোপকী ৬ শুবা মীরোলশিং পর্সন্স ওফ ইন্দিয়ান ওরিজিন (পি আই ও) গী মনুং চলহন্নবা ও.সি.আই কার্দশিংগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংগী শিংথানিঙাই ওইরবা পুৱারি অমসুং মখোয়গী মাইপাকপশিং অসি ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীশিংগী মরুওইবা শরুক অমনি। ঐখোয়গী পুৱারি অমসুং নাতকী শরুক অমা ওইনা অসিগুম্বা নুংঙাইরবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা ৱারিশিং লিগদবনি, উৎকদবনি অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থমগদবনি। চহি চা কয়াগী মমাঙদা গুজরাত্তগী ইমুং কয়া ওমান্দা খুন্দা-লৈতাদুনা লৈখিবগী মতাংদা মহাক্না হন্দক মন কি বাত্ত ফোঙদোকখ্রে। মখোয়গী চহি ২৫০ মমাঙগী খোঙচৎ অদু পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি অমসুং মসিগী ফুরুপ অসিগা মরী লৈনবা চে-চাং লিশিং কয়া দিজিতেল ওন্থোক্নবা একজিবিসন অমা পাংথোক্লে। ফুরুপ অসিগী অহলশিংনা মখোয়না খঙজবশিং ৱারি লিনবা “ওরেল হিস্তরি প্রোজেক” অমা পাংথোক্লে। হায়রিবা ইমুংশিং অদু ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসিদা অপেনবা ফাওই।
তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংগী চপ মান্নবা থবকশিং পায়খৎপগী দরকার ওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা “গিরমিতিয়া” ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী খুদম পীখি। মহাক্না হায়খি মখোয়না হৌরকখিবা ভারতকী খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং মখোয়না খুন্দারিবা মফমশিং খঙদোক্নবা দেতাবেজ অমা শেমগদবনি। মখোয়গী পুন্সি দোকুমেন্ত তৌবা, কমদৌনা মখোয়না শিংনবশিং খুদোংচাবশিং ওন্থোকখিবা, ফিল্মশিং অমসুং দোকুমেন্তরিশিংদা উৎকদবনি। গিরমিতিয়াগী মরমদা থিজিনবা, থবক অসিগীদমক য়ুনিভর্সিতি চিয়ার অমা লিংখৎপা অসি য়াম্না মরুওই। চাংনাইনা মালেমগী গিরমিতিয়া কনফরেন্সশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি খুমাংচাউশিন্নবা থবক পায়খৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচগী লাইৱাগা লোয়ননা অনৌবা ভারত চাউখৎলক্লি। মালেমদা অহানবা ওইনা ভারতকী মরমদা খঙহন্নবা জি-২০ মীফমশিং মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা সেসনশিং পাংথোকখি। কাসি-তামিল সঙ্গমম, কাসি তেলুগু সঙ্গমম অমসুং সৌরাস্ত্রা তামি সঙ্গমমগুম্বা মরুওইবা থৌরম কয়া পাংথোক্লে। হন্দক সান্তর তিরুবাল্লুবার নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লগনি অমসুং মহাক্কী পাউজেলশিং শন্দোক্নবা তিরুবাল্লাবার কলচর সেন্তরশিং হাংদোক্লে। অহানবা সেন্তর শিঙ্গাপুরদা থবক হৌখ্রে অমসুং য়ু.এস.এদা হাওস্তোন য়ুনিভর্সিতিদা তিরুবাল্লুবার চিয়ার অমা লিংখৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা তামিল লোল অমসুং হেরিতেচ অমসুং ভারতকী হেরিতেচ মালেমগী কাচিন কোয়া শীনবা থুংনা য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি।
ভারতকী হেরিতেচ সাইতশিং শম্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি রামায়ন এক্সপ্রেসগুম্বা অখন্নবা ত্রেনশিংনা ভগবান রাম অমসুং মাতা সিতাগা মরী লৈনবা মফমশিং য়ৌহল্লে। ভারত গৌরব ত্রেনশিংনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মরুওইবা হেরিতেচগী মফমশিংশু শম্নহল্লে অমসুং বন্দে ভারত ত্রেনগুম্বা সেমি-হায় স্পিৎ ত্রেনশিংনা ভারতকী মরুওইবা হেরিতেচ সেন্তরশিং শম্নরে। অখন্নবা প্রাভাসি ভারতিয় এক্সপ্রেস ত্রেন হৌদোকপা অসিনা তুর অমদা চাউরাক্না মীওই ১৫০ রোম তুরিজম অমসুং লাইনিংগা মরী লৈনবা মফম ১৭ কোইবা পুগনি। মীয়াম্না ওরিসাদা তোঙান-তোঙানবা মফমশিং য়েংগদবনি অমসুং মীয়াম্না হন্দক প্রায়াগ্রাজদা পাংথোক্কদৌরিবা মহাকুম্ভগী তাংলবা খুদোংচাবা অসি লৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ১৯৪৭ দা ভারতনা নিংতম্বদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং ভারতকী চাউখৎপদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মতেং পাংখি অমসুং মালেমগী ওইনা মপান লৈবাকশিংদা শেন য়াম্না থারকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতনা মকোক্ত লৈরে। ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী শেন-থুমগী থবকশিং পাংথোক্নবা অমসুং শেন থাদবগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা গিফ সিতি ইকোসিস্তেম্না মরুওইবা থবক পায়খৎলে। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়না মসিগী কান্নবশিং লৌগদবনি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা পায়খৎলিবা থবক খুদিংমক্না ভারতকী চাউখৎপদা মতেং পাংলি।
হেরিতেচ তুরিজমগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী হেরিতেচশিং উৎলিবা তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিং য়াওনা লৈবাক অসিগী মেত্রো সহরশিংদা মপান নাইদবা খুদোংচাবশিং লৈরি। অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা চৎতুনা অমসুং মখোয়না খঙজবশিং শরুক য়াদুনা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা লৈবাক অসিগী হেরিতেচ অসি মালেমগা শম্নহনগদবনি। মখোয়গী মথংগী ভারত খোঙচত্ত, য়ামদ্রবা ভারতমচা নত্তবা মখোয়গী মরুপ মঙা পুরক্কদবনি অমসুং মখোয় ভারতকী ফজবা মশক খঙনবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহা ওইরিবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা ভারতকী মরমদা হেন্না খঙনবা “ভারত কো জানিয়ে” কুইজ শরুক য়াগদবনি। মখোয়না “ভারত্ত লাইরিক তম্বা” থৌরমগী খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং আই.সি.সি.আর স্কোলারশিপ স্কিম শরুক য়াগদবনি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিংদা ভারতকী অশেংবা পুৱারি মশক খঙহনবা য়াম্না মরুওই। হায়রিবা লৈবাকশিং অসিগী হৌজিক্কী মীরোলশিংনা ভারতকী নুংঙাই-য়াইফবা, মতম শাংনা নমথখিবা অমসুং লান্থংনখিবা খঙলম্লোই। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা ভারতকী অশেংবা পুৱারি মালেমদা খঙহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ভারত অসি মালেমগী মরুপ ওইনা খঙনরে। মখোয়গী থবকশিং হেনগৎহন্দুনা মসিগী মালেমগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা হোৎনগদবনি। লমদম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিং অদুদা মনা পীবগী থৌরমশিং পাংথোক্কদবনি। সাহিত্য, কলা, ক্রাফ, ফিল্ম অমসুং থিয়েতরগী লমদা মশক নাইবা মীওইশিংদা হায়রিবা মনাশিং অসি পীগদবনি। ভারতকী এম্বেসিশিং অমসুং কন্সুলেতশিংগী মতেংগা লোয়ননা মাইপাক্লবশিংদা সর্তিফিকেদশিং পীগদবনি। মসিনা মফম অদুগী মীয়ামগা লনাই ওইবা অমসুং থম্মোয়গী ওইবা মরীশিং হেনগৎহনগনি।
ভারতকী পোৎথোকশিং মালেমদা মমিং চৎহন্নবদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা লৌরিবা থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়না “মেদ ইন ইন্দিয়া” চানবা পেকেদশিং, ফিরোলশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিং মফম অদুদগী নত্ত্রগা ওনলাইন্দগী লৈগদবনি অমসুং হায়রিবা পোৎলমশিং অসি মখোয়গী চাকশঙশিং, দ্রোইং রুমশিংদা থমগদবনি অমসুং খুদোলপোৎশিং ওইহনগদবনি। মসিনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি।
ইমা অমসুং মালেম ইমাগা মরী লৈনবা অতোপ্পা অমা অপীল তৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না হন্দক গুয়ানাদা চৎলুবদা লৈবাক অদুগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা মহাকআন “এক পের মা কে নাম” থবক শরুক য়াখি। ভারত্তা লৈবা মীওই মিল্লিয়ন কয়া থবক অসি শরুক য়ারে। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মখোয়না লৈরিবা লৈবাক অদুদা মখোয়গী মমাগী মমিংদা উ চারা অমা থাগদবনি। মখোয়না ভারত্তগী হনখিবা মতমদা, মখোয়না বিকসিত ভারত অমগী ৱাশক্কা লোয়ননা মখোয় হনখিগদবনি। নুংঙাই য়াইফবা চহি ২০২৫, হকচাং ফবা অমসুং লন-থুম ফংবা চহি অমগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীরি অমসুং মখোয় ভারত্ত অমুক লাকপদা তরাম্না ওকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা ওরিসাগী রাজ্যপাল দোক্তর হরি কামভাম্পতি, ওরিসাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী মোহন চরন মাঝি, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী এস. জয়সঙ্কর, শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানম শ্রী জুয়াল ওরাম অমসুং কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং সুশ্রী সোভা করান্দলাজে, শ্রী কিরতি ভর্ধন সিংহ অমসুং শ্রী পাবিত্রা মারঘেরিতা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রাভাসি ভারতিয় দিবস (পি বি দি) কনভেন্সন অসি মপান লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংগা শম্ননবা অমসুং মখোয় অমগা অমগা উনবা ফংনবা মরুওইবা মফম অমা পীরিবা ভারত সরকারগী মরুওইবা থৌরমনি। ১৮ শুবা প্রভাসি ভারতিয় দিবস কনভেন্সন অসি ওরিশা রাজ্য সরকারগা খুৎশম্নদুনা ২০২৫ গী জনুৱারী ৮-১০ ফাওবদা ভুবনেশ্বরদা পাংথোক্লি। মসিগী প্রাভাসি ভারতিয় দিবস কনভেন্সন অসিগী থিমদি "দাইস্পোরাস কন্ত্রিব্যুসন তু এ ভিকসিৎ ভারত"নি। তোঙান তোঙানবা লৈবাক ৫০ হেনবদগী ইন্দিয়ন দাইস্পোরা মেম্বর কয়া অমা প্রাভাসি ভারতিয় দিবস কনভেন্সন্দা শরুক য়ানবা রেজিস্তর তৌখ্রে।
মপান লৈবাকশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংগীদমক অখন্নবা তুরিস্ত ত্রেন অমা, প্রাভাসি ভারতিয়া এক্সপ্রেসগী অহানবা খোঙচৎ প্রধান মন্ত্রীনা রিমোত ওইনা লমথাখ্রে, ত্রেন অসি দিল্লীগী নিজামুদ্দিন রেলৱে স্তেসনদগী হৌগনি অমসুং চয়োল অহুম তুরিজম অমসুং ধর্মগী ওইবা মরুওইবা মফম কয়াদা চৎকনি। প্রভাসি ভারতী এক্সপ্রেস অসি প্রভাসি তীর্থ দর্শন য়োজনাগী মখাদা পাংথোক্কনি।
Pleased to speak at the Pravasi Bharatiya Divas convention in Bhubaneswar. The Indian diaspora has excelled worldwide. Their accomplishments make us proud. https://t.co/dr3jarPSF4
— Narendra Modi (@narendramodi) January 9, 2025
Pravasi Bharatiya Divas has become an institution to strengthen the bond between India and its diaspora. pic.twitter.com/PgX3OtiZO0
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
भविष्य युद्ध में नहीं है, बुद्ध में है। pic.twitter.com/7dBzcnVKnS
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
We are not just the Mother of Democracy; democracy is an integral part of our lives. pic.twitter.com/oyZjOUpUhm
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
21st century India is progressing at an incredible speed and scale. pic.twitter.com/6SJGXpY7pA
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
Today's India not only firmly asserts its own point but also strongly amplifies the voice of the Global South. pic.twitter.com/bdQJZn77Gb
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
India has the potential to fulfill the world's demand for skilled talent. pic.twitter.com/llhwA1dTA8
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
We consider it our responsibility to help our diaspora during crisis situations, no matter where they are. pic.twitter.com/QS37yd8zYD
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025
PM @narendramodi's requests to Indian diaspora... pic.twitter.com/XcUT7GatZ0
— PMO India (@PMOIndia) January 9, 2025