Ministry of Law and Justice
Year End Review- 2024: Ministry of Law and Justice
High level Committee on Simultaneous elections submitted its report on One Nation, One Election
Three Criminal Laws, - Bharatiya Nyaya Sanhita 2023, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam 2023 brought into effect
New Notary Portal launched to make appointment of Notaries seamless, efficient and transparent
India Participates in BRICS Ministers of Justice Meeting, Showcases Legal Reforms and Initiatives
06 JAN 2025 12:20PM by PIB Delhi
2024 has been a year of myriad achievements for the Department of Legal Affairs which has wide spectrum of activities allocated as per the Government of India (Allocation of Business) Rules, 1961.
Report of the High-level Committee on Simultaneous elections:
The High-level Committee on Simultaneous Elections constituted under the Chairmanship of Shri Ram Nath Kovind, former President of India, on 2 September, 2023 after extensive consultations with stakeholders, experts and research work of 191 days, since its constitution submitted a 18,626 pages Report to the Hon’ble President of India, Shrimati Droupadi Murmu, on 14th March 2024.
Before finalising its report, the Committee had held extensive consultations to understand the views of different stakeholders. 47 political parties submitted their views and suggestions, out of which 32 supported simultaneous elections. Many political parties had extensive discussions with the HLC on this matter. In response
to a public notice published in newspapers in all the States and Union territories, 21,558 responses were received from citizens from all over India. 80 per cent of the respondents supported simultaneous elections. Eminent jurists and experts such as four former Chief Justices of India and twelve former Chief Justices of major High Courts, four former Chief Election Commissioners of India, eight State Election Commissioners, and Chairman, Law Commission of India were invited by the Committee for interaction in person. Views of the Election Commission of India were also sought.
Apex business organizations like the CII, FICCI, ASSOCHAM and eminent economists were also consulted to present their views on the economic repercussions of asynchronous elections. They advocated the economic imperative of simultaneous elections on account of the effect of asynchronous elections on fuelling inflation and slowing down the economy. The Committee was briefed by these bodies that intermittent elections had adverse consequences on economic growth, quality of public expenditure, educational and other outcomes, besides upsetting social harmony. After careful consideration of all suggestions and viewpoints, the Committee recommends a two-step approach to lead to the simultaneous elections. As the first step, simultaneous elections will be held for the House of the People and the State Legislative Assemblies. In the second step, elections to the Municipalities and the Panchayats will be synchronized with the House of the People and the State Legislative Assemblies in such a way that Municipalities and Panchayats elections are held within hundred days of holding elections to the House of the People and the State Legislative Assemblies. The Committee also recommends that there should be a single electoral roll and Electoral Photo Identity Cards (EPIC) for use in elections to all the three tiers of Government.
Ater the approval by the Union Cabinet, it has been referred to a Joint Parliamentary Committee.
Three new Criminal Laws implemented:
During the year, three new Criminal Laws namely Bharatiya Nyaya Sanhita 2023, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam 2023 were implemented replacing more than century old three colonial era Criminal Laws. They mark a tectonic shift from the earlier laws that were meant to subserve the colonial interest and their repeal is another step to shedding of the vestiges of colonial legal legacy. Before the three laws were brought into effect from 1st July, 2024, the department organised a series of conferences on ‘India's Progressive Path in the Administration of Criminal Justice System’ for all the stakeholders who are involved in the implementation of the new laws. The Conferences were held at New Delhi, Guwahati, Kolkata, Chennai and Mumbai from April to June 2024. These were attended by a large audience and eminent guests comprising of Chief Justice of India, Hon’ble Minister of State (IC) for Law and Justice, Hon’ble Governors and Hon’ble Ministers of different states Hon’ble Judges of the Supreme Court, Ld. Attorney General for India, Solicitor General of India, Hon’ble Chief Justices and Judges various High Courts, President and Vice President and Members of ITAT, advocates, academicians, representatives of law enforcement agencies, police officials, public prosecutors, District Judges and Subordinate Courts , other officials, Academicians and students from different National Law Universities(NLUs), other law Institutes etc. The Conferences comprised of three technical sessions on Bharatiya Nyaya Sanhita 2023, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita 2023 and Bharatiya Sakshya Adhiniyam,
2023 respectively. These sessions explored the legislation's impact on new age crimes, procedural changes affecting the judiciary and law enforcement agencies, and the pivotal role of evidence admissibility in the legal process. The new Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) provides a holistic approach to deal with crimes in the digital age. The BNSS also stipulates that criminal trials must be completed in three years, and judgments must be pronounced within 45 days of being reserved. This would help in clearing the vast backlogs and faster delivery of justice. Section 530 of the BNSS allows all trials, inquiries and proceedings to be conducted in electronic mode, which is in keeping with the need of the present time. These conferences made significant contribution not only in sensitising the stakeholders but also creating an atmosphere of awareness among the citizens who are ultimate end users of these new laws making the implementation seamless.
Several recommendations made by 22nd Law Commission:
During the year, the 22nd Law Commission of India has submitted several significant reports which included Law on matrimonial issues relating to non-resident Indians and overseas citizens of India. A comprehensive review of the Epidemic Diseases Act, 1897, Laws relating to Trade Secrets and Economic Espionage, Amendment in section 154 of the Code of Criminal procedure, 1973 for enabling online registration of FIR, Usage of the Law of sedition etc.
On “Law on Matrimonial Issues Relating to Non-Resident Indians and Overseas Citizens of India”, the Commission gave the considered recommendations that the proposed central legislation should be comprehensive enough to cater to all facets involving marriages of NRIs as well as foreign citizens of Indian origin with that of Indian citizens. Such a legislation should be made applicable not only to the NRIs but
also to those individuals who come within the definition of ‘Overseas Citizens of India’ (OCIs) as laid down under Section 7A of the Citizenship Act, 1955. It is further recommended that all marriages between the NRIs/OCIs and Indian citizens should be made compulsorily registered in India. The said comprehensive central legislation should also include provisions on divorce, maintenance of spouse, custody and maintenance of children, serving of summons, warrants, or judicial documents on the NRIs/OCIs, etc. Further, it is recommended that requisite amendments need to be introduced in the Passports Act, 1967 in order to mandate the declaration of marital status, the linking of a spouse's passport with the other and mentioning of the Marriage Registration Number on the passports of both the spouses. Furthermore, the Government, in collaboration with the National Commission for Women and the State Commissions for Women in India and the NGOs and Indian associations abroad, should conduct awareness programs for women and their families who are about to enter into marital relationship with NRIs/OCIs.
As regards the Criminal defamation, the 22nd Law Commission undertook an extensive study, analysing the history of the law of defamation, its relationship vis-à- vis the right to freedom of speech and expression, and the various judgments rendered by the Courts across the country. The Commission, inter alia, also studied the relationship between right to reputation and the right to freedom of speech and expression, and how the two need to be balanced. Further, the Commission looked into the treatment of criminal defamation across various jurisdictions. Having considered the same in-depth, the Commission recommended that criminal defamation be retained within the scheme of criminal laws in the country. In this regard, it is important to keep in mind that right to reputation flows from Article 21 of
the Constitution of India, and being a facet of right to life and personal liberty, needs to be adequately protected against defamatory speech and imputations.
Report on “A Comprehensive Review of the Epidemic Diseases Act, 1897”: The 22nd Law Commission of India submitted its Report No. 286 titled “A Comprehensive Review of the Epidemic Diseases Act, 1897" to the Government of India. The COVID-19 pandemic unleashed an unprecedented challenge for the Indian health infrastructure. While the Government was quick to respond to the emerging situation, in the course of dealing with this crisis, certain limitations in the legal framework relating to health were realized. The immediate response to COVID-19 such as the imposition of lockdown was invoked under the Disaster Management Act, 2005. Further, in light of the immediate challenges, especially those faced by the healthcare workers, the Parliament amended the Epidemic Diseases Act, 1897 in 2020. In this highly globalized and interconnected world, future outbreaks of epidemics are a real possibility. Further, given that the right to health is a fundamental right implicit in Article 21 of the Constitution and the State is duty-bound to ensure the same to the citizens, it becomes imperative to revisit and strengthen the law in order to effectively tackle any such future health emergency. The 22nd Law Commission holds the view that the existing legislation does not comprehensively address the concerns pertaining to the containment and management of future epidemics in the country as new infectious diseases or novel strains of existing pathogens may emerge. In light of the foregoing, the Law Commission suo motu undertook extensive examination of the existing legal framework on this subject. The Commission has recommended that either the existing law needs to be suitably amended to address existing gaps or a new comprehensive legislation be enacted on the subject
New Notary Portal Launched:
Shri Arjun Ram Meghwal, Hon’ble Minister of State, Ministry of Law & Justice (Independent Charge) launched the new Notary Portal (https://notary.gov.in) in a function organised by the Department of Law & Justice on 3rd September 2024.
The Notary Portal provides an online interface between the notaries and the Government for various services like submission of applications for appointment as notaries, issuance and renewal of Certificates of Practice, change of practice area, submission of annual returns, etc. With the launch of the Notary Portal, the Central Notaries will not be required to submit applications/ requests in physical mode. They can submit applications online; monitor its progress; and download digitally signed Certificates of Practice from their Digi locker accounts. The launch of the dedicated Notary Portal is an important step forward towards providing a paperless, faceless and efficient system a step towards the goal of digital India as envisioned by the Prime Minister of India. This portal has been made in a user-friendly manner and this will help the Notaries and the public when all the intended features are activated in the course of time. The initiative will help to make not only the system of selection and appointment of Notaries across the country faster, efficient and transparent but will also help in creating digital storage facility of all notary related records. The new portal comes with several novel features over and above the earlier notary online applications portal.
Ease of Access to the Citizens: -
In order to provide ease of access to the citizens so far as notarial services are concerned, the Central Government has amended the Notaries Rules, 1956 vide notification dated 24th February, 2024, increasing the number of notaries to be appointed by the Central Government in various States and UTs to 1,04,925.
During the period 2023-24, Certificate of Practice were issued to 185 new Notaries. Further, after following the due process, as prescribed in the Notaries Act, 1952 and the Notaries Rules, 1956, the Central Government provisionally approved appointment of 32350 legal practitioners as Notaries in 13 States and UTs.
Signing of India-Singapore Memorandum of Understanding in the Sphere of Law and Dispute Resolution:
In March 2024, India and Singapore have signed a Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation between the two countries in the sphere of Law & Dispute Resolution. The Memorandum of Understanding was signed in a virtual meeting of the Minister of State for Law and Justice (I/C), Government of India, Shri Arjun Ram Meghwal.
The MoU is on further cooperation between the two countries in the areas of common interest such as international commercial dispute resolution and matters relating to promotion of robust alternative dispute resolution mechanisms in respective countries etc.
The MoU inter-alia provides for the establishment of Joint Consultative Committee to oversee its implementation.
India Participates in BRICS Ministers of Justice Meeting, Showcases Legal Reforms and Initiatives:
On September 18, 2024, the Department of Legal Affairs, Ministry of Law and Justice, participated in the BRICS Ministers of Justice Meeting via video conferencing. The Indian delegation was led by Dr. Anju Rathi Rana, Additional Secretary of the Department of Legal Affairs. Representatives from the Department of Justice, the Legislative Department, and the Ministry of External Affairs were also present.
Attention of the participants was drawn to the evolution of India’s legal landscape and the country’s significant achievements in the legal sector. She reaffirmed the Ministry of Law and Justice’s role as the central agency overseeing India’s legal system, which has introduced transformative reforms and initiatives aimed at reshaping the legal framework and fostering collaboration within the BRICS community.
Emphasis was placed on the focus of the Ministry on improving legal infrastructure and enhancing the delivery of justice, particularly through Alternative Dispute Resolution (ADR) mechanisms to the litigants and citizens. The enactment of the Mediation Act as a landmark reform that provides a structured, cost-effective way to resolve disputes while preserving relationships was highlighted. The potential of the Mediation Act, for BRICS Nations, where ADR is increasingly recognized as a vital tool for reducing judicial burdens and providing timely, equitable conflict resolution, was underscored.
The other participating countries such as Brazil, Egypt, Iran and United Arab Emirates highlighted the importance of forums like this to enhance legal cooperation, not only among the governments of BRICS member nations but also in addressing broader human rights concerns that impact the large populations within these countries. The Ministers of Justice from China, Russia, and South Africa underscored the potential of such cooperation in fostering a more equitable global order, strengthening people-to- people connections, advancing the sustainable development agenda, and upholding the rule of law. They also stressed that emerging challenges in areas such as cyber security, the misuse of AI, and extradition issues could be effectively tackled through collaboration rooted in the principles of justice and law.
Indian delegation, led by Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister of State (Independent Charge) for Ministry of Law &Justice and MoS for Parliamentary Affairs visits the United Kingdom:
An Indian delegation, led by Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State (I/C) of the Ministry of Law and Justice, visited the United Kingdom from September 30 to October 2, 2024. Dr. Rajiv Mani, Secretary, Department of Legal Affairs and Legislative Department, and Shri Dhruva Kumar Singh, Chief Controller of Accounts in the Department of Legal Affairs, accompanied the Hon’ble Minister during the UK visit. Shri Vikram Doraiswami, India's High Commissioner to the UK, and other senior officers of the Commission joined during the important engagements. The Minister (I/C) of Law & Justice along with other Members of the Indian delegation participated in the bilateral meeting with the UK’s Lord Chancellor and Secretary of State for Justice, The Rt. Hon’ble Shabana Mahmood.
The discussions held in a cordial and friendly atmosphere between both the sides focused on having deeper cooperation particularly in the area of simplification of laws and use of plain language in legislative drafting alongside sharing of best practices in ADR mechanisms, particularly arbitration and mediation. The current status of various reforms undertaken by India in the fields of laws and policy for facilitating quicker dispute resolution, economic growth and investments was discussed. The progress made in the facilitation of UK qualified legal professionals and Law Firms to operate in India as deliberated in the meeting held between the Chairman Bar Council of India and President of the Law Society of England and Wales. On 1st October, 2024 Hon’ble MoS(I/C) L&J attended the opening of the U K Legal Year Ceremony at Westminster Abbey, London, alongside Law/Justice Ministers and high-level representatives from countries such as Italy, Germany, and the European Union.
Entering into Treaties and Agreements with foreign countries in matters of civil law:
The Ministry of Law & Justice, Department of Legal Affairs, is the nodal Ministry for reciprocal arrangement with foreign countries. In addition to this, Ministry of Law & Justice, Department of Legal Affairs enters into various agreements on legal co-operation under civil law with other countries. Under this obligation, during the period, the Mutual Legal Assistance Treaties in civil and commercial matters with the Socialist Republic of Vietnam was finalised.
Examination and processing of requests arising out of bilateral treaties in respect of service of summons etc. (Mutual Legal Assistance Treaties / Reciprocal Arrangements) and multilateral treaties (the Hague convention of 1965/1971):
The Ministry of Law & Justice, Department of Legal Affairs is designated as the Central Authority under Hague Convention, 1965 for service abroad of judicial and extra judicial documents in civil and commercial matters. Under this obligation, during the said period, about 3829 requests have been processed.
Online Hindi course on the Constitution of India launched:
On 26th November 2024, the Department of Legal Affairs of the Ministry of Law and Justice celebrated the Constitution Day and 75th Anniversary of adoption of the India Constitution. On the Constitution Day, the Department of Legal Affairs, Ministry of Law & Justice in collaboration with the country’s highest NAAC ranked National Law University i.e. NALSAR University of Law, Hyderabad launched the course on the Constitution of India in Hindi. The online course would cover the important aspects of our Constitution in 15 videos. This course is designed to empower individuals with a deep understanding of the Constitution’s essence, its historical journey, and its role in shaping modern India.
The decision to offer this course in Hindi is a significant step towards ensuring inclusivity and reaching a wider audience. Language should never be a barrier when it comes to understanding the essence of our Constitution. It is, therefore, essential that the true spirit and ideals of our Constitution are accessible to every citizen. By breaking language barriers, this course aims to bring the richness of our constitutional framework closer to the hearts and minds of people across the nation. This initiative is not just about education; it is about empowerment. It provides an opportunity for every individual to explore the foundations of our democracy, understand their rights and responsibilities, and actively participate in building a stronger and more inclusive India.
Digitalisation and cyber security:
India's digital landscape has seen remarkable growth empowering its people by encompassing over half of its population within just a decade. In the midst of this digital revolution, the Department of Legal Affairs, once overwhelmed with paperwork, has made considerable progress in transitioning to a paperless environment. This shift underscores the continuous commitment to digital adoption and improving government operational efficiency. A notable initiative is the introduction of the Legal Information Management and Briefing System (LIMBS), a digital platform designed to track court cases involving the Union of India. LIMBS enables real-time case tracking and fee submission for Law Officers, Panel Counsels, and Advocates. Officials, who once had to be physically present in court to ascertain the status of orders, can now instantly obtain this information online. The Department is continually working to enhance the platform, aiming to improve ease of use. Moreover, the digitization of the Notary application process marks a substantial progression, allowing citizens to apply for notarization online, aiming to shift the entire notarization process to a digital platform for easy access from home. Aligned with the Government's focus on services
centred around citizens and supporting the Vision 2047 objectives, these efforts also foster a conducive environment for businesses. The Department of Legal Affairs has notably upgraded its website to improve the user experience by offering comprehensive information through an intuitive design, clear text, and detailed content with hyperlinks to related organizations. This ensures seamless navigation across different web browsers, operating systems, and internet speeds, including mobile devices. The Department of Legal Affairs has launched a new website dedicated to the 'One Nation, One Election' initiative. This platform is a crucial tool for spreading awareness. It also provides access to the High-Level Committee's report.
In addition, the Department has also transitioned to a paperless office by digitizing numerous documents and processes, enhancing transparency and expediting the decision-making workflow. Operations such as file creation, notation, decision-making at various levels, and issuing notifications are now managed online through the e- Office 7.0 platform.
As the Department of Legal Affairs expands its digital footprint, it has simultaneously enhanced its efforts to strengthen cybersecurity. These initiatives aim to protect crucial digital infrastructure and its data from emerging threats. In adherence to the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) directives, the Department of Legal Affairs has launched action plans to reinforce cybersecurity. The formulation of a Cyber Security Crisis Management Plan (CCMP) marks the initial phase, appointing a Chief Information Security Officer (CISO), Deputy CISO along with an expert team to oversee the plan's formulation and implementation.
In line with a comprehensive strategy to spread knowledge and elevate awareness about cybersecurity and associated threats amongst the officers and officials, the
Department has conducted awareness programmes via sessions, circulars, and social media campaigns throughout the year. These communications have covered crucial topics such as cybersecurity best practices, the complexities of cyber threats, and their countermeasures. This year marked a significant achievement for the Department in cybersecurity, with the execution of strategic initiatives, the designation of nodal officers, and the allocation of targeted financial resources to strengthen cybersecurity measures. A monthly online bulletin on Cyber Security has also been launched by the Department to ensure generating awareness about Cyber Security breaches and insulate against various cyber fraud.
Achievements in the field of Training and capacity building:
In the rapidly evolving landscape of the professional world, organizations are continually challenged to adapt to new technologies, methodologies, and market trends. One crucial aspect that plays a pivotal role in ensuring the sustained growth and success of any department is the establishment of a dedicated Training Division.
Activities Conducted during the F.Y 2023-24 for Capacity Building:
1. Development of Annual Capacity Building Plan (ACBP) in consultation with Capacity Building Commission.
2. Implementation of Training Calendar developed under ACBP
3. Conduct of Trainings/Workshops/Webinars etc. for the Officers/Officials of the department.
4. Onboarding of employees of the department on the centralized online training platform i.e. i-GoT Karmayogi Platform and monitoring of training courses consumed by the employees.
1. MoU on training have been signed with India Institute of Public Administration.
Welfare initiatives:
Department of Legal Affairs Hosts Yoga and Meditation Session on the occasion of 10th International Yoga Day:
In celebration of the 10th International Yoga Day, the Department of Legal Affairs, had conducted a series of Yoga and meditation sessions aimed at enhancing the mental and physical wellbeing of its staff. The sessions, aligned with this year’s theme "Yoga for self and society” aiming to promote physical and mental well-being among the department's personnel, the event included a comprehensive one-hour session featuring meditation, stretching exercises, and various chair yoga and pranayama asanas. By integrating heartfulness practices into their routines, officers and officials of the Department embraced the opportunity to connect with their inner selves.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
চহি লোইশিল্লকপদা হনগৎনা য়েংবা-২০২৪: লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রি
মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোক্নবা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিনা লৈবাক অমা, মীখল অমগী মতাংদা মসিগী রিপোর্ত পীখৎখ্রে
ক্রিমিনেল লো অহুম-ভারতিয় ন্যায়া সনহিতা ২০২৩, ভারতিয় নগরিক সুরক্ষা সনহিতা ২০২৩ অমসুং ভারতিয় সাক্ষ্যা অধিনিয়ম ২০২৩ চৎনরে
নোতারিশিং নিংথিনা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা এপোইন্তমেন্ত লৌনবা অনৌবা নোতারি পোর্তেল হৌদোক্লে
ভারতনা ব্রিক্স জসতিস মিনিস্তরশিংগী মীফম শরুক য়াখ্রে, আইনগী অওনবশিং অমসুং থবকশিং উৎখ্রে
06 JAN 2025 12:20PM by PIB Imphal
গভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়া (এল্লোকেসন ওফ ব্যুজিনেস) রুলস, ১৯৬১গী মতুংইন্না তোঙান-তোঙানবা থবকশিংদা লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা ২০২৪ দা অচৌবা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙমখ্রে।
মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোক্নবা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিগী রিপোর্ত:
ভারতকী হান্নগী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা লুচিংবা মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোক্নবা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিনা সেপ্তেম্বর ২,২০২৩ দা মরী লৈনবশিং, অখঙ-অহৈশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংগা নুমিৎ ১৯১ কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, কম্মিতি অসিনা মার্চ ১৪,২০২৪ দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুদা লমায় ১৮,৬২৬ পাংনবা রিপোর্ত অমা পীশিনখ্রে।
কম্মিতিগী রিপোর্ত শেম্বা লোইদ্রিঙৈদা, মসিনা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগী ৱাখল্লোনশিং খঙনবা য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি। রাজনিতি দল ৪৭ না মখোয়গী পাউতাকশিং পীশিনখি অমসুং মসিগী মনুংদা দল ৩২ না মতম অমতদা মীখল পাংথোকপা শৌগৎখি। রাজনিতি দল কয়ানা ৱাফম অসিগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অসিগা খন্ন-নৈনখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা পাউ-চেশিংদা ফোঙখিবা মীয়ামগী নোতিস অমগী পাউখুম ওইনা, ভারত শীনবা থুংবগী মীয়ামদগী পাউখুম ২১,৫৫৮ পীরকখি। পাউখুম পীরকখিবশিংগী চাদা ৮০ না মতম অমতদা মীখল পাংথোকপা পামখি। হকথেংননা খন্ন-নৈনবা কম্মিতিনা শক্নাইরবা জজশিং, ভারতকী হান্নগী চীফ জসতিসশিং অমসুং অচৌবা হায় কোর্তশিংগী হান্নগী চীফ জসতিস ১২, ভারতকী হান্নগী চীফ ইলেক্সন কম্মিসন্নর মরি, স্তেৎ ইলেক্সন কম্মিসন্নর নিপাল, ভারতকী লো কম্মিসনগী চিয়ারমেন বার্তন তৌখি। ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসনগী ৱাখল্লোনশিংশু লৌখি।
মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোকপদা শেন-থুমগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা সি.আই.আই. এসোকামগুম্বা ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা লুপশিং অমসুং শক্নাইরবা ইকোনোমিস্তশিংগা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা ৱা তানখি। তোঙান-তোঙান্না মীখলশিং পাংথোকপনা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা অমসুং শেন-থুম চাউখৎলকপা তপথহনবনা মরম ওইদুনা মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোকপনা শেন-থুমগী খুদোংচাবা কয়া লৈবগী মতাংদা মখোয়না ফোঙদোকখি। তোইনা মীখলশিং পাংথোকপা অসিনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদা অপনবা পীবা, লৈঙাক্কী চাদিং হেনগৎহনবা, লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং অতোপ্পা থবকশিংদা অপনবা পীবা অমসুং খুন্নাইগী নুংশিন্না হিংমিন্নবদা অপনবা পীবগী মতাংদা লুপশিং অসিনা কম্মিতিদা পাউদমখি। পাউতাকশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, মতম অমতদা মীখলশিং পাংথোক্নবা তাঙ্কক অনিগী থবক অমা পায়খৎনবা কম্মিতিনা পাউতাক পীখ্রে। অহানবা খোঙথাংদা, লোক সভা অমসুং রাজ্যশিংগী লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংগী মীখলশিং মতম অমতদা পাংথোক্কনি। অনিশুবা খোঙথাংদা, লোক সভা অমসুং স্তেৎ লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংগী মীখল পাংথোকখ্রবা নুমিৎ ১০০গী মনুংদা ম্যুনিসিপালিতিশিং অমসুং পঞ্চায়তশিংগী মীখলশিং পাংথোক্কনি। মথাং অহুমগী সরকারশিংদা মীখলশিংদা শীজিন্ননবা ইলেক্তোরেল রোল অমসুং ইলেক্তোরেল ফোতো আইদেন্তি কার্দশিং (ইপিক) অমা খক্ত শীজিন্ননবশু কম্মিতিনা পাউতাক পীখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরবা মতুংদা, মসি জোইন্ত পর্লিয়ামেন্তরি কম্মিতি অমদা শীন্নখ্রে।
অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম চৎনরে:
চহি অসিগী মনুংদা, চহি চা কয়া শুরবা লোয়লম লৈঙাক মতমগী ক্রিমিনেল লো অহুমগী মহুৎশীন্দুনা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম হায়বদি ভারতিয় ন্যায়া সনহিতা ২০২৩, ভারতিয় নগরিক সুরক্ষা সনহিতা ২০২৩ অমসুং ভারতিয় সাক্ষ্যা অধিনিয়ম ২০২৩ চৎনরে। লোয়লম লৈঙাক্কী খুদোংচানবা শীজিন্নরম্বা হান্নগী লোশিং মখোয়না মহুৎশীল্লে। হায়রিবা লো অহুম অসি জুলাই ১,২০২৪ দগী চৎনবা হৌদ্রিঙৈ মমাঙদা, অনৌবা লো অহুম অসি চৎনহনবদা শরুক য়ারিবা মরী লৈনবা খুদিংমক্কী কনফরেন্সশিংগী পরিং অমা দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা পাংথোকখ্রে।
কনফরেন্সশিং অদু এপ্রিলদগী জুন ২০২৪ ফাওবা নিউ দিল্লি, গুৱাহাতি, কোলকাতা, চেন্নাই অমসুং মুম্বাইদা পাংথোকখি। মীফমশিং অদুদা ভারতকী চীফ জসতিস, লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী রাজ্যপালশিং অমসুং চীফ মিনিস্তরশিং, সুপ্রিম কোর্ত অমসুং হায় কোর্তশিংগী জজশিং, ভারতকী এত্তোর্নি জেনেরেল, ভারতকী সোলিসিয়েতর জেনেরেল, আই.তি.এ.তিগী প্রসিদেন্ত অমসুং ভাইস প্রসিদেন্ত অমসুং মেম্বরশিং, উকিলশিং, পন্দিৎশিং, লো ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সিশিংগী মীহুৎশিং, পুলিস ওফিসিএলশিং, পব্লিক প্রোসিকুতরশিং, দিস্ত্রিক জজশিং অমসুং সবোর্দিনেত কোর্তসিং, অতোপ্পা ওফিসিএলশিং, লৈবাক অসিগী লো য়ুনিভর্সিতিশিংগী ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিং অমসুং অতোপ্পা লো ইন্সতিতুৎশিং শরুক য়াখি। মীফমশিং অদুদা ভারতিয় ন্যায়া সনহিতা ২০২৩, ভারতিয় নগরিক সুরক্ষা সনহিতা ২০২৩ অমসুং ভারতিয় সাক্ষ্যা অধিনিয়ম ২০২৩গী মতাংদা তেক্নিকেল সেসন অহুম পাংথোকখি। সেসনশিং অদুদা অনৌবা মতমগী ক্রাইমশিংদা লো অসিগী শীজিন্নফম, থবকশিংদা অহোংবা লাকপদগী জুদিসিয়ারি অমসুং লো ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সিশিংদা পীগদবা চৈথেং অমসুং আইনগী থবকশিংদা শাখিগী মরুওইবা থৌদাংগী মতাংদা খন্নখি। দিজিতেলগী যুগ অসিগী ক্রাইমশিং থেংন্নবা অনৌবা ভারতিয়া নগরিক সুরক্ষা সনহিতানা অফবা থবক অমা পীরে। ভারতিয়া নগরিক সুরক্ষা সনহিতানা হায়রি মদুদি চহি অহুমগী মনুংদা ৱায়েল চৎথবা লোইশিনগদবনি অমসুং রিজার্ব থমখিবা নুমিৎ ৪৫ গী মনুংদা ৱায়েলশিং লাউথোক্কদবনি। মসিনা কেস কয়া নমশিন্দুনা থম্বদগী কনবা ঙমগনি অমসুং অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনগনি। ভারতিয়া নগরিক সুরক্ষা সনহিতাগী সেক্সন ৫৩০ না ত্রাইয়েলশিং, থিজিনবশিং অমসুং প্রোসিদিংশিং হৌজিক মতমগী দরকার ওইবগী মতুংইন্না ইলেক্ত্রোনিক ওইনা পাংথোকপা য়াগনি। হায়রিবা কনফরেন্সশিং অসিনা মরী লৈনবশিং ৱাখল তাহনবদা মতেং পাংবা খক নত্তনা হায়রিবা লোশিং অসিগী খুদোংচাবা ফংগদৌরিবা মীয়ামদা ৱাখল তাহনগনি।
২২শুবা লো কম্মিসনগী তোঙান-তোঙানবা রিকমেন্দেসনশিং:
চহি অসিগী মনুংদা, নন-রেসিদেন্ত ইন্দিয়ান অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা মরী লৈনবা য়ুমপানবগা মরী লৈনবা লো য়াওনা মরুওইবা রিপোর্তশিং ভারতকী ২২শুবা লো কম্মিসন্না পীশিনখ্রে। ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত,১৮৯৭, ত্রেদ সেক্রেদ অমসুং ইকোনোমিক ইস্পিওনেজগা মরী লৈনবা লোশিং, ওনলাইন্দা এফ.আই.আর রেজিস্তার তৌবা য়ানবা কোদ ওফ ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যুর, ১৯৭৩ এমেন্দ তৌবা, সেদিসন লো শীজিন্নবগী মতাংদা অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে। নন-রেসিদেন্ত ইন্দিয়ান অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা মরী লৈনবা য়ুমপানবগা মরী লৈনবা লোগী মতাংদা, কেন্দ্র সরকারগী লো অসিনা ভারত্তগী হৌখিবা মপান লৈবাক্কী নাগরিকশিং ওইনা এন.আর.আইশিংগী লুহোংবগা মী লৈনবা খুদিংমক কোনশিনগনি। অসিগুম্বা লো অসি এন.আর.আই খক্তদা শীজিন্নবা খক নত্তনা সিতিজনসিপ এক্ত,১৯৫৫ গী সেক্সন ৭এগী মখাদা ‘ওভরসিজ সিতিজন্স ওফ ইন্দিয়া (ও সি আই)শিং মনুং চানবা লনাই মীওইশিংশু কোনশিনগনি। এন.আর.আইশিং/ও.সি.আইশিং অমসুং ভারতমচাশিংগী মরক্ত লুহোংবা শুকশোই শোইদনা ভারত্ত রেজিস্তার তৌনবা কম্মিসন অসিনা রিকমেন্দ তৌখ্রে।
হায়রিবা কেন্দ্র সরকারগী লো অসিদা খায়নবা, চাকথাক পীবা, অঙাং য়োকপা অমসুং য়েংশিনবা, এন.আর.আইশিং/ও.সি.আইশিংদা সোমোনশিং, ৱারেন্তশিং নত্ত্রগা জুদিসিএল দোকুমেন্তশিং থাবা য়াওরি। লুহোংবগী মতাংদা খঙহন্নবা, মপুরোইবগী পাসপোর্তকা অতোপ্পগা শম্ননবা ৰঅমসুং মতৈ-মনাও অনিমক্কী পাসপোর্ততা মেরিএজ রেজিস্ত্রেসন নম্বর য়াওহন্নবগী মতাংদা পাসপোর্ত এক্ত,১৯৬৭ শেমদোকপগী মতাংদা কম্মিসন্না রিকমেন্দ তৌখ্রে। মখা তানা, সরকারনা ভারত্ত লৈরিবা নুপীশিংগী নেসনেল কম্মিসন অমসুং নুপীশিংগী স্তেৎ কম্মিসনশিং অমসুং এন.জি.ওশিং অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী এসোসিএসনশিংগা খুৎশম্নদুনা, এন.আর.আইশিং/ও.সি.আইশিংগা লুহোংবগী মতাংদা নুপীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা ৱাখল তাহন্নবা থৌরমশিং পাংথোক্কদবনি।
ক্রিমিনেল দিফেমেসনগী মতাংদা, ২২শুবা লো কম্মিসন্না য়াম্না কুপ্না থিজিল্লে, দিফেমেসন লোগী পুৱারি, মসিগা মনিংতম্না ফোঙদোকপগী হক্কা লৈনবা মরী অমসুং লৈবাক শীনবগী থুংবগী কোর্তশিংদা তাখিবা ৱায়েলশিংগী মতাংদা নৈনরে। কম্মিসন্না, রাইত তু রিপুতেসন অমসুং রাইত তু ফ্রিদম ওফ এক্সপ্রেসনগা লৈনবা মরী অমসুং মসি কমদৌনা থোং মান্ননা থমগনি হায়বগী মতাংদা কম্মিসন্না নৈনরে। মখা তানা, ক্রিমিনেল দিফেমেসনশিং ৱায়েলবগী মতাংদা কম্মিসন্না য়েংশিল্লে। লৈবাক অসিদা ক্রিমিনেল লোশিংগী মনুংদা ক্রিমিনেল দিফেমেসন মখা তানা থম্নবা কম্মিসন্না পাউতাক পীরে। হিরম অসিগী মতাংদা, ভারত সংবিধানগী আর্তিকল ২১ দগী রাইত তু রিপুতেসন অসি লাকপনি হায়বা খঙজিনগদবনি অমসুং মসি পুন্সিগী অমসুং লনাই মীওই অমা মনিংতম্না হিংনবগী মরুওইবা অমনি অমসুং মিংচৎ থিবা য়াবা ৱাঙাংশিংদগী মতিক চানা ঙাকথোক্কদবনি।
“ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত, ১৮৯৭ হন্না য়েংশিনবা” গী মতাংদা রিপোর্ত:
ভারতকী ২২শুবা লো কম্মিসন্না “ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত, ১৮৯৭ হন্না য়েংশিনবা” গী মতাংদা মসিগী রিপোর্ত নম্বর ২৮৬ ভারত সরকারদা পীশিনখ্রে। কোবিদ-১৯ না অমুক্ত ওইখিদ্রিবা ফিবমদা ভারতকী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শিংনবা ওইখি। ফিবম অদুদা সরকারনা খোঙলৈ থুনা থেংবগা লোয়ননা, অৱাবা অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা, হকশেলগা মরী লৈনবা আইনগী ঙাক্লৌদা খুদোংচাদবা খর থেংনখি। দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫ গী মখাদা লোকদাউন থমদুনা খুদক্ত কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হোৎনখি। মখা তানা, হকশেলগী মীওইশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী য়েংদুনা, সংসদনা ২০০০দা ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত, ১৮৯৭ অমুক হন্না শেমদোকখি। অমগা অমগা শম্নবা মালেম অসিদা, তুংদা লাইচৎশিং লাকপা য়াবগী ওইথোকপশিং লৈরি। সংবিধানগী আর্তিকল ২১ গী মতুংইন্না হকশেল অসি তঙাইফদনা ফংফম থোকপা হকনি অমসুং মসি মীয়ামদা সরকারনা ফংহনগদবনি, তুংদা লাক্কদবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং মপুংফানা থেংনবা ঙম্নবা আইন অমুক হন্না য়েংশিনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই। অনৌবা লৌনগনবা লায়নাশিং নত্ত্রগা হৌজিক লৈরিবা মহিকশিংগী অনৌবা স্ত্রেনশিং লাকপা য়াবনা লৈবাক অসিদা তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিং থেংন্নবা অমসুং লাকশিন্নবা হৌজিক চৎনরিবা আইন অসিনা মতিক চাদ্রে হায়বা ২২শুবা লো কম্মিসন্না খঙলে। হিরম অসিগী মতাংদা হৌজিক লৈরিবা আইনগী ঙাক্লৌ অসি লো কম্মিসন্না সো মোতো ওইনা থিজিল্লে। হৌজিক থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা হৌজিক চৎনরিবা লো অসি শেমদোকপা নত্ত্রগা হিরম অসিগী মতাংদা অনৌবা আইন অমা শেম্নবা কম্মিসন্না পাউতাক পীখ্রে।
অনৌবা নোতারি পোর্তেল হাংদোকপা:
সেপ্তেম্বর ৩,২০২৪ দা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱালনা অনৌবা নোতারি পোর্তেল (https://notary.gov.in) হৌদোকখ্রে।
নোতারি পোর্তেল অসিনা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং হায়বদি নোতারিশিং উনবগী এপ্লিকেসনশিং পীশিনবা, প্রাকতিস তৌনবা সর্তিফিকেদশিং পীবা অমসুং রিন্যু তৌবা, থবক তৌফম হোংদোকপা, এন্নুয়েল রিতর্নশিং পীশিনবগীদমক নোতারিশিং অমসুং সরকারগী মরক্ত ওনলাইন্দা উনফম অমা ওইরে। নোতারি পোর্তেল হৌদোকপদগী, সেন্ত্রেল নোতারিশিং এপ্লিকেসনশিং পীশিনবা/হকথেংন্না চৎপা দরকার ওইদ্রে। মখোয়না ওনলাইন্দা এপ্লিকেসন পীশিনবা য়াগনি; মোনিতর তৌবা য়াগনি আমসুং মখোয়গী দিজি লোক্কর একাউন্তশিংদগী থবক তৌনবগী দিজিতেল ওইনা খুৎয়েক পীরবা সর্তিফিকেদশিং লৌথবা য়াগনি। নোতারি পোর্তেল হৌদোকপা অসিনা চে য়াওদনা, হকথেংননা চত্তনা অমসুং ফজনা থবক পাংথোক্তুনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী পান্দমগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। শীজিন্নবদা নুংঙাইগদবা মওংদা পোর্তেল অসি শেম্লে অমসুং মসিনা মতমগী মতুংইন্না খুদোংচাবা কয়া থবক তৌরকপা মতমদা নোতারিশিং অমসুং মীয়ামদা মতেং পাংগনি। থবক অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈবাক অসিদা নোতারিশিং খনবা অমসুং হাপ্পা য়াংনা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতানা পাংথোকপদা মতেং পাংবতা নত্তনা মসিনা নোতারিগা মরী লৈনবা রেকোর্দশিং দিজিতেলদা থম্বদশু মতেং পাংগনি। অনৌবা নোতারি পোর্তেল অশিদা অনৌবা কয়া য়াওরে।
মীয়ামদা লাইনা খুদোংচাবা ফংহনবা:
মীয়ামদা নোতারিগী থবকশিং য়াম্না লাইনা ফংহন্নবা, ফেব্রুৱারি ২৪,২০২৪ দা কেন্দ্র সরকারনা নোতারিজ রুলস, ১৯৫৬ শেমদোক্লে, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিদা কেন্দ্র সরকারনা হাপ্পা নোতারি মশিং ১,০৪,৯২৫ য়ৌরে।
২০২৩-২৪ মনুংদা, প্রাকতিস তৌনবা সর্তিফিকেদ অনৌবা নোতারি ১৮৫ দা পীখ্রে। মখা তানা, নোতারিস এক্ত, ১৯৫২ অমসুং নোতারিস রুলস, ১৯৫৬ গী মতুংইন্না, রাজ্য অমসুং য়ু.তি ১৩ দা কেন্দ্র সরকারনা লিগেল প্রাকতিসন্নর ৩২৩৫০ নোতারিশিং ওইনা হাপখ্রে।
আইন অমসুং য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নপগী মতাংদা ভারত-শিঙ্গাপুর এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখিবা:
আইন অমসুং য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নপগী মতাংদা লৈবাক অনিগী মরক্ত মতেং পাংন্নবা মার্চ ২০২৪ দা ভারত অমসুং শিঙ্গাপুর এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। এম.ও.য়ু অদু ভারত সরকারগী লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা) শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱালগী ভর্চুএল ওইবা মীফম অমদা খুৎয়েক পীনখিবনি।
লৈবাকশিংগী মরক্ত ললোন-ইতিক্কী য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা অমসুং মাগী মাগী লৈবাকশিংদা য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবগী থবকশিং ফগৎহন্নবগী মতাংদা মখা তানা লৈবাক অনিগী মরক্ত থবক তৌমিন্নবদা এম.ও.য়ু অসিনা মতেং পাংগনি।
মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা জোইন্ত কন্সলতেতিপ কম্মিতি অমা লিংখৎনবা এম.ও.য়ু অসিনা অয়াবা পীরে।
ভারতনা ব্রিক্স জসতিস মিনিস্তরশিংগী মীফম শরুক য়াখ্রে, আইনগী অহোংবশিং অমসুং থবকশিং উৎখ্রে:
সেপ্তেম্বর ১৮,২০২৪ দা, ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়াসড দিপার্তমেন্তনা ব্রিক্স জসতিস মিনিস্তরশিংগী মীফম শরুক য়াখ্রে। লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তগী এদিসনেল সেক্রেতরি, দোক্তর অঞ্জু রাতি রানানা ভারতকী মীহুৎকাংবু লুচিংখি। জসতিস দিপার্তমেন্ত, লেজিসলেতিপ দিপার্তমেন্ত অমসুং এক্সতরনেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী মীহুৎশিং মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
ভারতকী আইনগী লমদা লাক্লিবা অহোংবশিং অমসুং আইনগী লমদা লৈবাক অসিগী শিংথাবা য়ানা মাইপাকপশিংনা মীফম শরুক য়াখিবশিংগী পুক্নিং চিংশিনখি। আইনগী ঙাক্লৌ অমুক হন্না শেমদোক্নবা অমসুং ব্রিক্স লৈবাকশিংগী মনুংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা অওনবা থবকশিং পায়খৎলক্তুনা ভারতকী আইনগী থবকশিং য়েংশিন্নবা লৈবা কেন্দ্রগী এজেন্সি অমা ওইনা লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী থৌদাং লৈবাক অসিনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
অলতর্নেতিপ দিসপুত রিজোলুসন (এ দি আর) গী থবকশিংগী খুৎথাংদা কেস শোক্নরিবশিং অমসুং মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লিগেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্নবা মিনিস্ত্রিনা পুক্নিং চঙলে। অচৌবা অওনবা অমা ওইনা মেদিএতেসন এক্ত চৎনবা হৌখিবা অসিনা য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা মওং-মরিল তারবা, শেন য়াম্না চঙদবা লম্বী অমা পীরে। ব্রিক্স লৈবাকশিংগী ওইনা, মেদিএসতেসন এক্তগী কান্নবা অমা ওইনা, জুদিসিএলগী পোৎলুমশিং হন্থহন্নবা অমসুং মতম চানা অমসুং মরম চানা ৱারোইশিন পুরক্নবগী খুদোংচাবা পীনবা এ.দি.আর অসি মরুওইবা খুৎলায় অমনি হায়বা খঙলে। ব্রিক্স লৈবাকশিংগী সরকারশিংগী মরক্ত মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা খক নত্তনা হায়রিবা লৈবাকশিং অসিগী মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না মায়োক্নরিবা মীওইবগী হকশিংগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অসিগুম্বা ফোরমশিংদা আইনগী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবগী মরুওইবা অদু ব্রাজিল, ইজিপ, ইরান অমসুং য়ু.এ.ইগুম্বা অতোপ্পা শরুক য়াখিবা লৈবাকশিংনা ফোঙদোকখি। হেন্না মরম চাবা মালেমগী চৎন-কাংলোন অমা ফগৎহন্নবা, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, স্তেনেবল দিবলপমেন্ত এজেন্দা খুমাঙচাউশিন্নবা অমসুং আইন্দা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক লৈহন্নবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবগী মরুওইবা অদু চাইনা, রুসিয়া অমসুং খা অফ্রিকাগী লৈবাকশিংগী জসতিস মিনিস্তরশিংনা ফোঙদোকখি। অচুম্বা অমসুং আইন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা মতেং পাংনদুনা সাইবর ক্রাইম, এ.আই লান্না শীজিন্নবা অমসুং এক্সত্রাদিসনগী ৱাফমশিংগুম্বা নৌবা লাকপা খুদোংচাদবশিং থেংন্নবগী মতাংদা মখোয়না তকশিনখি।
ভারত সরকারগী লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা) অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱালনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎকাংবু য়ুনাইতেদ কিংদমদা চৎখ্রে:
ভারত সরকারগী লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা) অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱালনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎকাংবু অমা সেপ্তেম্বর ৩০ দগী ওক্তোবর ২,২০২৪ ফাওবা য়ুনাইতেদ কিংদমদা চৎখ্রে। য়ু.কে খোঙচৎ অদুদা রাজ্য মন্ত্রীগা লোয়ননা লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্ত অমসুং লেজিসলেতিপ দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর রজিব মনি অমসুং লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তগী চীফ কন্ত্রোল্লর ওফ একাউন্তস শ্রী ব্রুব কুমার সিংহ শরুক য়াখি। মরুওইবা খন্ন-নৈনবা থৌরমশিংদা য়ু.কেদা লৈবা ভারতকী হায় কম্মিসন্নর শ্রী বিক্রম দোরাইশ্বামী অমসুং কম্মিসনগী অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসারশিং শরুক য়াখি। য়ু.কেগী লোর্দ চান্সেল্লর অমসুং জসতিসগী স্তেৎ সেক্রেতরি সাবানা মেহমুদগা লোয়ননা পাংথোকখিবা লৈবাক অনিগী মীফমদা লো অমসুং জসতিসগী মিনিস্তর অমসুং ভারতকী মীহুৎকাংবুগী অতোপ্পা মেম্বরশিং শরুক য়াখি। খন্ন-নৈনবা অদু নিংথিনা পাংথোকখি অমসুং আইনশিং লাইথোকহনবা অমসুং আইনগী থবকশিংদা অচম্বা লোলশিং শীজিন্নবা অমসুং শন্তাইনবা অমসুং মেদিএতেসন্দা খ্বাইদগী ফবা এ.দি.আরগী থবকশিং শীজিন্নবগী মতাংদা মতেং পাংন্নবা নাকল অনিমক্না মীৎয়েং চঙখি। অথুবা মতমদা য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা, শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং শেন থাদবগী মতাংদা আইনশিং অমসুং থৌশিলগী লমদা ভারতনা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা অনৌবা থবকশিংগী ফিবম খঙহনখি।
ভারতকী চিয়ারমেন বার কাউন্সিল অমসুং ইংলেন্দ অমসুং ৱেলসকী লো সোসাইতিগী প্রসিদেন্তগী মরক্ত পাংথোকখিবা মীফমদা খন্নখিবগী মতুংইন্না য়ু.কেগী উকিলশিং অমসুং লো ফার্মশিং ভারত্ত থবক তৌবা য়ানবা খুমাঙচাউশিল্লে। ওক্তোবর ১, ২০২৪ দা, ইতালি, জর্মনি অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন লৈবাকশিংগী মীহুৎশিং অমসুং লো/জসতিস মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা, লন্দনগী ৱেস্তমিনিস্তর অব্বেদা য়ু.কে লিগেল ইয়র থৌরম হৌদোকপদা লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রীশু শরুক য়াখি।
সিবিল লোগী মতাংদা মপান লৈবাকশিংগা ত্রিতিশিং অমসুং এগ্রিমেন্তশিং লৈনবা:
মপান লৈবাকশিংগা এগ্রিমেন্তশিং পুরক্নবা হোৎনবদা লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা নোদেল মিনিস্ত্রি ওইরি। মসিগী মথক্ত, অতোপ্পা লৈবাকশিংগা সিবিল লোগী মতাংদা মতেং পাংন্নবা লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা তোঙান-তোঙানবা এগ্রিমেন্তশিং থবক ওইনা পাংথোক্লে। থবক অসিগী মখাদা, সিবিল অমসুং ললোন-ইতিক্কী ৱাফমশিংদা নাকল অনি আইনগী মতেং পীন্নবা ভিয়েতনামগা ত্রিতিশিং লৈন্নবা অরোইবা তাঙ্কক্ত লৈরে।
সোমোনশিংগী থবকশিং (ম্যুচুয়েল লিগেল এসিস্তেন্স ত্রিতিশিং/য়ানচেশিং) অমসুং লৈবাকশিংগী ত্রিতিশিং (১৯৬৫/১৯৭১ গী হগ কনভেন্সন) গী মতাংদা লৈবাকশিংগী ত্রিতিশিংগী হায়জরকপশিং য়েংশিনবা অমসুং থবকশিং :
সিবিল অমসুং ললোন-ইতিক্কী ৱাফমশিংদা মপান লৈবাকশিংগী জুসিসিএল অমসুং এক্সত্রা জুদিসিএল দোকুমেন্তশিংগীদমক হগ কনভেন্সন, ১৯৬৫ গী মখাদা লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা সেন্ত্রেল ওথোরিতি ওইরি। য়ানবা অসিগী মখাদা, হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা, হায়জরকপা ৩৮২৯ প্রোসেস তৌখ্রে।
ভারত সংবিধানগী ওনলাইন হিন্দি কোর্স হৌদোক্লে:
নবেম্বর ২৬,২০২৪ দা, লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা সংবিধান নুমিৎ অমসুং ভারত সংবিধান চৎনবা হৌখিবগী ৭৫শুবা কুমওন থৌরম পাংথোকখ্রে। সংবিধান নুমিৎ থৌরমদা, লো অমসুং জসতিস মিনিস্ত্রিগী লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা লৈবাক অসিগী নাক রেঙ্ক খ্বাইদগী ৱাংবা লো য়ুনিভর্সিতি অমা ওইরিবা নালসার য়ুনিভর্সিতি ওফ লো, হায়দ্রবাদগা খুৎশম্নদুনা হিন্দীদা ভারত সংবিধানগী কোর্স অমা হৌদোকখ্রে। ওনলাইন কোর্স অদুদা ভিদিও ১৫ দা ঐখোয়গী সংবিধানগী মরুওইবা ৱাফমশিং কোনশিনগনি। সংবিধানগী ফজবশিং, মসিগী পুৱারিগী খোঙচৎ অমসুং অনৌবা ভারত শেম্বদা মসিনা লৌখিবা থৌদাং লনাই মীওইশিংদা নিংথিনা খঙহন্নবা কোর্স অসি শেমখিবনি। হিন্দীদা কোর্স অসি ফংহন্নবা ৱারেপ অসি মীওই খুদিংমক শরুক য়াহন্নবা অমসুং মীয়াম পাক-শন্না য়ৌহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। ঐখোয়গী সংবিধানগী ফজবশিং খঙনবা হোৎনবদা লোলনা কৈদৌঙৈদা অপনবা অমা ওইহল্লোইদবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সংবিধানগী অশেংবা ৱাখল্লোন অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং মীওই খুদিংমক্ত খঙহনবা হায়বসি তঙাইফদে। লোলগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্দুনা, লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়ামগী পুক্নিং অমসুং থম্মোয়দা ঐখোয়গী সংবিধানগী ঙাক্লৌ হেন্না নকশিন্নহন্নবা কোর্স অসিনা পান্দম থম্লি। থবক অসি মীয়ামদা খঙহন্নবা খক নত্তনা, মসি মীয়ামদা শক্তি পীনবা অমশুনি। ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী য়ুম্ফমশিং মশক খঙনবা, মখোয়গী হকশিং অমসুং থৌদাংশিং খঙনবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা অমসুং মীওই খুদিংমক কোনশিনবা ভারত অমা শেমগৎদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা কোর্স অসিনা মীওই খুদিংমক্ত খুদোংচাবা অমা পীরে।
দিজিতেলগী থবকশিং অমসুং সাইবর সেকুরিতি:
শুপ্নগী চহি ১০ গী মনুংদা লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা কোনশিন্দুনা লৈবাক অসিগী মীয়াম শক্তি পীদুনা ভারতকী দিজিতেলগী থবকশিং শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে। দিজিতেলগী অওনবা মরক অসিদা, চে য়াওদনা থবকশিং পাংথোক্নবা হিরমদা লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা শিংথাবা য়ানা থবকশিং পায়খৎলে। মসিগী অহোংবা অসিনা মখা তানা দিজিতেলগী থবকশিং পায়খৎলে অমসুং সরকারগী থবকশিং ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহল্লে।
ভারতকী কোর্ত কেসশিং খোঙ্গুল লিনবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরবা লিগেল ইনফোর্মেসন মেনেজমেন্ত এন্দ ব্রিফিং সিস্তেম ( এল আই এম বি এস) হৌদোকখিবা অসি শিংথাবা য়াবা থবক অমনি। লিগেল ইনফোর্মেসন মেনেজমেন্ত এন্দ ব্রিফিং সিস্তেমনা কেসশিং খুদক্ত খোঙ্গুল লিবা অমসুং লো ওফিসারশিং, পেনেল কাউন্সেলশিং অমসুং উকিলশিংনা ফি পীবা য়াহল্লে। ওর্দরশিংগী ফিবম খঙনবা কোর্ততা লাকপা দরকার ওইরম্বা ওফিসিএলশিং, হৌজিক খুদক্ত মসিদগী ওনলাইন্দা ই-পাউ খঙবা য়ারগনি। শীজিন্নবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা, প্লেতফোর্ম অসি ফগৎহন্নবা দিপার্তমেন্তনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। মসিগী মথক্ত, নোতারি এপ্লিকেসনগী থবকশিং দিজিতেল ওন্থোকপা অসি শিংথাবা য়ানা ফগৎলে, মীয়াম নোতোরাইজেসনগী থবক ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়ারে, য়ুমদগী য়াম্না লাইনা নোতোরাইজেসনগী থবকশিং দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমদা পাংথোকপা য়াহন্নবা পান্দম থম্লি। ফজবা দিজাইন, ময়েক শেংবা তেক্স অমসুং মরী লৈনবা লুপশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং হয়পরলিঙ্কশিংগা লোয়ননা হাপতুনা মীয়ামদা মপুংফাবা ই-পাউ ফংহন্নবা লিগেল এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তনা মসিগী ৱেবসাইত ফগৎহল্লে। মসিনা তোঙান-তোঙানবা ৱেব ব্রাউজরশিং, ওপরেতিং সিস্তেমশিং অমসুং মোবাইল ফোনশিং য়াওনা ইন্তরনেত স্পিৎশিংদা শীজিন্নবা ঙমহল্লে। ‘মীখল অমা, লৈবাক অমা’ থবক অসিদা কৎথোক্লবা অনৌবা ৱেবসাইত অমদা দিপার্তমেন্তনা হৌদোক্লে। মসিগী প্লেতফোর্ম অসি মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা য়াম্না মরুওইবা খুৎলায় অমনি। মসিদা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিগী রিপোর্তশিং ফংলে।
চে-চাংশিং অমসুং থবকশিং দিজিতেল ওন্থোক্তুনা দিপার্তমেন্ত অসি চে শীজিন্নদবা ওফিস অমা ওন্থোক্লে, অরোন-অথুপ লৈতবা হেনগৎহল্লে অমসুং ৱারেপ লৌবগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লেল ই-ওফিস ৭.০ প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা ফাইল শেম্বা, নোত তৌশিনবা, তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা ৱারেপশিং লৌবা অমসুং নোতিস থোকপগী থবকশিং পাংথোক্লে।
দিপার্তমেন্তনা মসিগী দিজিতেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনবগা লোয়ননা, মসিগী সাইবর সেকুরিতিগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মসিগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মসিগী দেতা ঙাকথোক্নবা পান্দম থম্লি। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিনা পীবা পাউতাকশিংগী ঙাক্তুনা, সাইবর সেকুরিতিগী থবকশিং অমুক হন্না ফগৎহন্নবা দিপার্তমেন্তনা এক্সন প্লানশিং হৌদোক্লে। সাইবর সেকুরিতি মেনেজমেন্ত প্লান অমা শেম্বা, চীফ ইনফোর্মেসন সেকুরিতি ওফিসার অমা হাপ্পা, দিপুতি চীফ ইনফোর্মেসন ওফিসার অমা হাপ্পা অমসুং প্লান শেম্বা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা অখঙ-অহৈ কাংবু অমনা য়েংশিনবা অসি অহানবা তাঙ্কক্কী থবকশিংনি।
ওফিসারশিং অমসুং ওফিসিএলশিংদা সাইবরসেকুরিতি অমসুং মসিগা মরী লৈনবা শিংনরকপশিংগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা, চহি চুপ্পা সেসনশিং, সর্কুলারশিং অমসুং সোসিএল মেদিয়াগী খুৎথাংদা দিপার্তমেন্তনা ৱাখল তাহনবগী থৌরমশিং পাংথোকখ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা সাইবরসেকুরিতিগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং, সাইবরগী অকিবশিংগী অরুবা ফিবমশিং অমসুং মখোয় থেংননবা থবকশিং কোনশিনখি। সাইবরসেকুরিতিগী থবকশিং ফগৎনবা শেন-থুম মতিক চানা কাইথোক্তুনা অমসুং নোদেল ওফিসারশিংনা মরুওইবা থবকশিং পাংথোক্তুনা চহি অসিদা সাইবরসেকুরিতিগী লমদা দিপার্তমেন্ত অসিনা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। মীয়ামদা সাইবরসেকুরিতিগী অহোবশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা সাইবরগী নমথাকশিং ঙাকথোক্নবা ৱাখল তাহন্নবা সাইবরসেকুরিতিগী লমদা থাগী ওনলাইন চেফোঙ অমা দিপার্তমেন্তনা হৌদোক্লে।
ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী লমদা মাইপাকপশিং:
অনৌবা তেক্নোলোজিশিং, মেথোদশিং অমসুং কৈথেলগী চৎনবীশিং চুশিন্নবা ঙঁম্নবা লুপশিংনা মখা তানা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। দিপার্তমেন্ত অমা লেপ্তনা চাউখৎনবা অমসুং মাইপাক্নগী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং লৌরিবদি অখন্নবা ত্রেনিং দিভিজন অমা লিংখৎপনি।
শেনবা চহি ২০২৩-২৪ মনুংদা কেপাসিতি বিল্দিংগীদমক পাংথোকখিবা থবকশিং:
i. কেপাসিতি বিল্দিং কম্মিসনগা তানদুনা এন্নুয়েল কেপাসিতি বিল্দিং প্লান (এ সি বি পি) শেমগৎপা।
ii. এ.সি.বি.পিগী মখাদা ত্রেনিং কেলেন্দর শেমগৎপা।
iii. দিপার্তমেন্তগী ওফিসারশিং/ওফিসিএলশিংগী ত্রেনিংশিং/ৱার্কশোপশিং/ৱেবিনারশিং পাংথোকপা।
iv. আই-গোত (i-GoT) কর্মায়োগী প্লেতফোর্মদা দিপার্তমেন্তগী ইমপ্লোইয়িশিং ওনলাইন ত্রেনিং শরুক য়ারে অমসুং ইমপ্লোইয়িশিংগী ত্রেনিং কোর্সশিং মোনিতর তৌরে।
v. ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসনগা ত্রেনিংগী এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনরে।
য়াইফ-থৌরাংগী থবকশিং:
১০শুবা মালেমগী য়োগ নুমিত্ত দিপার্তমেন্তনা য়োগ অমসুং ধ্যান সেসনশিং পাংথোকখি:
মসিগী স্তাফশিংগী পুক্নিং-ৱাখল অমসুং হকচাং ফনা থম্নবা পান্দমগা লোয়ননা, দিপার্তমেন্তনা ১০শুবা মালেমগী য়োগ নুমিত্ত দিপার্তমেন্তনা য়োগ অমসুং ধ্যান সেসনশিং পাংথোকখি। সেসন অসি চহি অসিগী পান্দম “ইশাগী অমসুং খুন্নাইগী য়োগ” হায়রিবা অসিগা ইরোইন্না দিপার্তমেন্তগী মীওইশিংগী হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফগৎনবা পান্দম থমখি। পুং অমগী সেসন অদুদা ধ্যান তৌবা, তিংলি-য়াংলিবগী শাজেলশিং, চিয়ার য়োগশিং অমসুং প্রানায়ামা অসনশিং পাংথোকখি।