Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stone of multiple development projects in Delhi
PM inaugurates 1,675 newly constructed flats for the Economically Weaker Section at Swabhiman Apartments, Ashok Vihar
Today is a landmark day for Delhi, with transformative projects in housing, infrastructure and education being launched to accelerate the city's development: PM
The central government has started a campaign to build permanent houses in place of slums: PM
The new National Education Policy is a policy to provide new opportunities to children from poor families: PM
03 JAN 2025 3:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stone for several key development projects in Delhi. Addressing a large gathering, Shri Modi extended his New Year greetings and expressed confidence that 2025 would be a year of immense opportunities for India’s development, propelling the nation towards its goal of becoming the world’s third-largest economy. “Today, India stands as a global symbol of political and economic stability,” said the Prime Minister. He further added that the country’s image would be further strengthened in the coming year. Shri Modi outlined the vision for 2025, emphasizing it as the year for India to become the world’s largest manufacturing hub, empower youth for start-ups and entrepreneurship, set new agricultural records, promote women-led development, and improve the quality of life for every citizen by focusing on ease of living.
Congratulating the people on the occasion, the Prime Minister remarked that the projects inaugurated today consisted of houses for the poor and projects related to schools and colleges. He greeted those people and women in particular, who he said were starting a new innings in a way. He added that Pucca houses were in place of Jhuggis and Own houses in place of rented houses, indeed meant a new beginning. Shri Modi remarked that the houses allotted to the people symbolised a house of self-respect, self-esteem and new aspirations and dreams. He added that he was present to be a part of their celebration and festivities. Recalling the dark days of Emergency in the past, Shri Modi said that he and many other party workers like him who were part of the underground movement against Emergency stayed at Ashok Vihar.
“The entire country is engaged towards the making of Viksit Bharat today”, exclaimed Shri Modi. He added that we are working with a resolution to ensure that every citizen of India would have a pucca house in developed India. He further remarked that Delhi has a major role in the accomplishment of this resolution. Therefore, he added that the Central Government had started a scheme to replace the Jhuggis with Pucca houses. The Prime Minister recalled that two years ago, he had the opportunity to inaugurate more than 3,000 houses in Kalkaji Extension for the Jhuggi Dwellers. He added that those families in which many generations had lived in Jhuggis without any hopes had moved into Pucca houses for the first time. He further recalled that he said it was just the beginning. Shri Modi highlighted that keys to around 1,500 houses were given to the people today. “Swabhiman apartments will boost the self-respect of the people further,” he added. The Prime Minister said he realised that there was a new excitement and energy amongst the beneficiaries during his interaction with them earlier in the day. He added that no matter who the owner of the house was, but they were all part of his family.
Emphasising the government’s commitment, the Prime Minister said in the last 10 years, his government has fulfilled the dreams of owning a pucca house of over 4 crore people. He asked the crowd to spread the word that all those currently living without a roof will surely get a home with all the basic facilities. Shri Modi said such steps will boost the self-esteem of a poor person and instill them with confidence which is the real energy of Viksit Bharat. He also announced the construction of nearly 3000 new houses in Delhi, adding that in the coming year thousands of new houses will be made available for the city’s residents. Shri Modi further said, “A large number of government employees live in these areas, and the houses they occupied were quite old. The construction of new, modern housing will provide them with improved living standards, reflecting our commitment to their well-being.” In the light of the expanding population and urbanization in the city, the Prime Minister announced that the Central government is further accelerating the development of Delhi’s infrastructure by speeding up the construction of the Narela sub-city.
Emphasizing the critical role of cities in shaping a developed India, the Prime Minister noted that these urban centers are where people from all over the country come to pursue their dreams. He reaffirmed the government's commitment to providing quality housing and education to all citizens. “Our cities are the foundation of a developed India. People come here with big dreams, and they work hard to make those dreams a reality. The Central government is committed to providing every family in our cities with a quality life,” the Prime Minister stated. Outlining the significant strides taken in the housing sector, the Prime Minister mentioned the successful implementation of the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), under which over 1 crore homes have been constructed across the country in the last decade. “In the last 10 years, over 30,000 new homes have been built in Delhi under this scheme. We are now expanding this effort, and in the next phase, one crore more homes will be constructed for urban poor families across the country,” he added. The Prime Minister also highlighted the financial assistance provided to middle-class families, including large subsidies on home loan interest rates for those earning under ₹9 lakh annually he affirmed. “Our government is ensuring that every family, whether poor or middle-class, has the opportunity to own a good home,” he added.
On the education front, the Prime Minister reiterated the government's focus on improving access to quality education and opportunities for all children, especially those from disadvantaged backgrounds. “Every family dreams that their children will receive the best education, and the Central government is working towards providing top-tier schools, colleges, and universities across the country,” he stated. The Prime Minister also praised the National Education Policy (NEP), which emphasizes teaching in mother tongues to ensure that children from all backgrounds, including marginalized communities, have the opportunity to succeed. “Under the new National Education Policy, children from poor families now have a clearer path to becoming doctors, engineers, and professionals,” he noted. Shri Modi also acknowledged the crucial role of the Central Board of Secondary Education (CBSE) in improving India's education system. He announced the construction of a new CBSE building to support the expansion of modern educational practices. “The new CBSE building will help expand modern education and the adoption of advanced examination methods,” he said.
The Prime Minister underscored that in the field of higher education, the reputation of Delhi University is continuously growing stronger. “Our effort is to provide more opportunities for higher education to the youth of Delhi right here. Today, the foundation stones for new campuses have been laid, which will allow hundreds of students to study at DU annually. The long-awaited Eastern and Western campuses will now be developed in Surajmal Vihar and Dwarka, respectively”, Shri Modi added. Additionally, a new college in the name of Veer Savarkar ji will also be built in Najafgarh.
The Prime Minister remarked that on one side, the Central Government is making efforts for the education system in Delhi, while on the other side, there are the outright lies of the state government.The state government of Delhi has caused significant harm, particularly by mismanaging funds meant for education. “The situation is such that the funds allocated under the "Samagra Shiksha Abhiyan" were not even spent on the children's education by the state government. The past 10 years have been marked by corruption and scams in various sectors such as liquor contracts, school education, healthcare for the poor, pollution control, and recruitment. Some hardcore corrupt individuals, using Anna Hazare as a front, have pushed Delhi into this crisis”, Shri Modi added. The Prime Minister further stated that Delhi has always envisioned good governance but the ruling state government has failed to deliver on its promises and has only worsened the situation. As a result, the people of Delhi are determined to fight against this crisis, vowing to bring change and rid the city of this corruption.
The Prime Minister highlighted that the Central Government is handling major projects in Delhi like roads, metro systems, hospitals, and college campuses. However, the state government has failed to fulfill its responsibilities, especially in areas like the cleaning of the Yamuna River. Neglecting the Yamuna River has led to a crisis where people are left with dirty water, he added.
Shri Modi emphasised that his goal is to ensure that the benefits of good national schemes reach Delhi. The Central Government's plans have provided the poor and middle class with both financial benefits and savings. He said the government is also making electricity bills zero and offering opportunities for families to produce electricity. Shri Modi said through the Pradhanmantri Suryaghar Muft Bijli Yojana, families are becoming electricity producers, with the Central Government offering Rs 78,000 to help install solar panels.
Shri Modi underscored that the Central Government is providing free ration to nearly 75 lakh needy people in Delhi. The "One Nation, One Ration Card" scheme has been a great help to the people of Delhi.
The Prime Minister stated that around 500 Jan Aushadhi Kendras have been established in Delhi to provide affordable medicines at over 80% discounts, helping people save thousands of rupees every month. Shri Modi underlined that he wants to provide the people of Delhi with the benefits of the Ayushman Scheme, which offers free treatment but the state government is not allowing the Ayushman Scheme to be implemented here in Delhi. As a result, the people of Delhi are suffering.
Emphasizing the Central government's commitment to improving the lives of the people of Delhi through the world’s largest health insurance scheme, the Prime Minister said, “The Central government has extended the Ayushman Bharat Yojana to include elderly citizens above the age of 70. However, the people of Delhi, especially the elderly, are not benefiting from this due to the selfishness, arrogance, and stubbornness of the state government.” He expressed that the central government was working with full sensitivity to address the needs of Delhi’s residents. Shri Modi also highlighted the Central government's efforts to regularize colonies in Delhi adding that it benefitted lakhs of people. He criticized the state government for failing to provide essential services like water and sewerage. Shri Modi assured the people of Delhi of resolving these issues.
Highlighting the ongoing progress in Delhi’s infrastructure development, such as the provision of piped natural gas to every home and the construction of new highways and expressways, the Prime Minister said, “Because the state has no interference in these projects, work is progressing swiftly. These developments are crucial to improving the lives of Delhi’s residents.” He also mentioned the recent traffic solutions proposed for including the construction of a tunnel from Shiv Murti to Nelson Mandela Marg, and the connection of several key expressways.The Prime Minister said these proposals have been approved and will significantly reduce traffic congestion in the future.
The Prime Minister concluded his address by outlining his vision for 2025. “The year 2025 will bring a new era of good governance in Delhi. It will strengthen the spirit of ‘Nation First, Countrymen First,’ and mark the launch of a new politics focused on nation-building and public welfare,” Shri Modi stated. He congratulated those who were handed over keys to their houses and people of Delhi for the new educational institutions.
The Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Manohar Lal, Minister of Education, Shri Dharmendra Pradhan, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinay Kumar Saxena were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment of ‘Housing for All’, Prime Minister Shri Narendra Modi visited newly constructed flats for the dwellers of Jhuggi Jhopri (JJ) clusters under the In-Situ Slum Rehabilitation Project at Swabhiman Apartments, Ashok Vihar, Delhi today.
The Prime Minister inaugurated the 1,675 newly constructed flats for the dwellers of JJ clusters and also handed over keys to eligible beneficiaries at Swabhiman Apartments in Ashok Vihar, Delhi. The inauguration of newly constructed flats will mark the completion of the second successful In-Situ Slum Rehabilitation Project by the Delhi Development Authority (DDA). The objective of the project is to provide the residents of the JJ clusters in Delhi with a better and healthier living environment equipped with proper amenities and facilities.
For every Rs 25 lakh spent on construction of a flat by the government, eligible beneficiaries pay less than 7% of the total amount, comprising Rs 1.42 lakh as a nominal contribution and Rs 30,000 for five years of maintenance.
Prime Minister also inaugurated two urban redevelopment projects- the World Trade Centre (WTC) at Nauroji Nagar and the General Pool Residential Accommodation (GPRA) Type-II Quarters at Sarojini Nagar.
The World Trade Centre at Nauroji Nagar has transformed the area by replacing over 600 dilapidated quarters with state-of-the-art commercial towers, offering around 34 lakh square feet of premium commercial space with advanced amenities. The project incorporates green building practices, with provisions such as a zero-discharge concept, solar energy generation, and rainwater harvesting systems.
The GPRA Type-II Quarters at Sarojini Nagar includes 28 towers that house over 2,500 residential units, offering modern amenities and efficient use of space. The project’s design incorporates rainwater harvesting systems, sewage and water treatment plants, and solar-powered waste compactors encouraging eco-conscious living.
Prime Minister also inaugurated CBSE's Integrated Office Complex at Dwarka, Delhi built at around Rs 300 crore. It includes offices, auditorium, advanced data center, comprehensive water management system among others. The eco-friendly building has been constructed to high environmental standards and was designed as per Platinum Rating standards of the Indian Green Building Council (IGBC).
Prime Minister laid the foundation stone of three new projects in Delhi University worth over Rs 600 crore. It includes Eastern Campus at Surajmal Vihar in East Delhi and Western Campus at Dwarka. It also includes building Veer Savarkar College at Roshanpura, Najafgarh, having state-of-the-art facilities for education.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଅଶୋକ ବିହାରର ସ୍ୱାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୧୬୭୫ଟି ନବନିର୍ମିତ ଗୃହକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ, ସହରର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବସ୍ତି ବଦଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ନୀତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 JAN 2025 3:40PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏକ ବିଶାଳ ଜନସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂଆବର୍ଷର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗର ବର୍ଷ ହେବ, ଯାହା ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବ । ଆଜି ଭାରତ ରାଜନୈତିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତାର ଏକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ଭିଜନ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ନୂତନ କୃଷି ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବା, ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଏବଂ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି। ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଏକ ନୂଆ ଇନିଂସ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବସ୍ତି ସ୍ଥାନରେ ପକ୍କା ଘର ଏବଂ ଭଡ଼ା ଘର ବଦଳରେ ନିଜ ଘର ରହିଛି, ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ। ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ, ସ୍ବାଭିମାନ ଏବଂ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ପର୍ବର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଅତୀତରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର କଳା ଦିନକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଭଳି ଅନ୍ୟ ଅନେକ ଦଳୀୟ କର୍ମୀ ଯେଉଁମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ନିରବ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଅଶୋକ ବିହାରରେ ରହିଥିଲେ।
"ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପକ୍କା ଘର ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବସ୍ତିଗୁଡିକ ସ୍ଥାନରେ ପକ୍କା ଘର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ସେ ବସ୍ତି ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ କାଲକାଜୀ ଏକ୍ସଟେନ୍ସନରେ ୩୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଘର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପରିବାରରେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ବିନା କୌଣସି ଆଶାରେ ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିଲେ ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପକ୍କା ଘରକୁ ଚାଲିଆସିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ଘରର ଚାବି ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘରର ମାଲିକ ଯିଏ ବି ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଅଂଶ ଥିଲେ।
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପକ୍କା ଘରର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଖୋଲା ଆାକାଶ ତଳେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହ ଘର ମିଳିବ ବୋଲି ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା କି ବିକ୍ଷିତ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀରେ ପାଖାପାଖି ୩୦୦୦ ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିବା ସହ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ସହରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଘର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ବସବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଦଖଲ କରିଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଥିଲା । ନୂତନ, ଆଧୁନିକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ। ସହରରେ ବଢୁଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସହରୀକରଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନରେଲା ଉପ-ସହର ର ନିର୍ମାଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଦିଲ୍ଲୀର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ସହରଗୁଡିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସହରାଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ସାରା ଦେଶରୁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଆସନ୍ତି । ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଆବାସ ଓ ଶିକ୍ଷା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଆମ ସହର ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ। ଲୋକମାନେ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । ଆମ ସହରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଆବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରାଞ୍ଚଳ)ର ସଫଳ ରୂପାୟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୩୦,୦୦୦ ଅଧିକ ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ବାର୍ଷିକ ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ ଋଣ ସୁଧ ହାରରେ ବିପୁଳ ସବସିଡି ସହିତ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗରିବ ହେଉ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଭଲ ଘର ର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ତାହା ଆମ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ପଛୁଆ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୁଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷା ପାଇବେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯୋଗାଇଦେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି)କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ପିଲାମାନେ ସଫଳ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ । ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ଏବେ ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଓ ପେସାଦାର ହେବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ମାର୍ଗ ରଖିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ (ସିବିଏସଇ)ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଏକ ନୂତନ ସିବିଏସଇ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ନୂଆ ସିବିଏସଇ କୋଠା ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପରୀକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଖ୍ୟାତି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଆଜି ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ଶତାଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଡିୟୁରେ ପାଠ ପଢ଼ିପାରିବେ । ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଯଥାକ୍ରମେ ସୁରଜମଲ ବିହାର ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନଜଫଗଡ଼ରେ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ନୂତନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ଗୋଟିଏ ପଟେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଛ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ପାଣ୍ଠିର ଭୁଲ ପରିଚାଳନା ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବହୁ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି। ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ରେ ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିନାହାନ୍ତି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମଦ ଚୁକ୍ତି, ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି | କିଛି କଠୋର ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଆନ୍ନା ହଜାରେଙ୍କୁ ଏକ ମୋର୍ଚ୍ଚା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏହି ସଙ୍କଟ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଛନ୍ତି " ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ସର୍ବଦା ସୁଶାସନର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି କିନ୍ତୁ ଶାସକ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଦେଇଥିଲା। ଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ଏହି ସଙ୍କଟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେବା ସହ ସହରକୁ ଏହି ଦୁର୍ନୀତିରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ସଡ଼କ, ମେଟ୍ରୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ କଲେଜ କ୍ୟାମ୍ପସ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଶେଷ କରି ଯମୁନା ନଦୀର ସଫେଇ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜ ଦାୟିତ୍ବ ନିର୍ବାହ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ଯମୁନା ନଦୀକୁ ଅବହେଳା କରିବା ଫଳରେ ଏକ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକେ ମଇଳା ପାଣିରେ ରହୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତମ ଜାତୀୟ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ଯେପରି ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଂଚିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଉଭୟ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ଓ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ କୁ ଶୂନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବାରମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୭୮,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରାୟ ୭୫ ଲକ୍ଷ ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ" ଯୋଜନା ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୮୦% ରୁ ଅଧିକ ରିହାତିରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପାଖାପାଖି ୫୦୦ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଦେଉନାହାନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ହଇରାଣ ହେଉଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାକୁ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ତେବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ, ଅହଂକାର ଓ ଜିଦ୍ ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ, ବିଶେଷ କରି ବୃଦ୍ଧବୃଦ୍ଧାମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉନାହାନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ କଲୋନିଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟମିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥିଲା । ପାଣି ଓ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବିଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦିଲ୍ଲୀର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଚାଲିଥିବା ଅଗ୍ରଗତି, ଯେପରିକି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନୂତନ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ରାଜ୍ୟର କୌଣସି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନଥିବାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଦିଲ୍ଲୀବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ସବୁ ଘଟଣା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶିବ ମୂର୍ତ୍ତିରୁ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ମାର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ନିକଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୫ ବର୍ଷ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସୁଶାସନର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆଣିବ। ଏହା 'ନେସନ୍ ଫାଷ୍ଟ, କଣ୍ଟ୍ରିମେନ୍ ଫାଷ୍ଟ'ର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣକୁ କେନ୍ଦ୍ର କରି ଏକ ନୂତନ ରାଜନୀତିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ଓ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଚାବି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ' ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଅଶୋକ ବିହାରସ୍ଥିତ ସ୍ୱାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟରେ ବସ୍ତି ଥଇଥାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଝୁଗୀ ଝୋପରୀ (ଜେଜେ) କ୍ଲଷ୍ଟରବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ନବନିର୍ମିତ ଫ୍ଲାଟ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଜେ କ୍ଲଷ୍ଟର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ୧୬୭୫ଟି ନବନିର୍ମିତ ଗୃହକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ଦିଲ୍ଲୀର ଅଶୋକ ବିହାରସ୍ଥିତ ସ୍ୱାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟରେ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ । ନବନିର୍ମିତ ଫ୍ଲାଟ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଦିଲ୍ଲୀ ଉନ୍ନୟନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଡିଡିଏ) ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଫଳ ବସ୍ତି ଥଇଥାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜେଜେ କ୍ଲଷ୍ଟରର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁବିଧା ସହିତ ଏକ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଫ୍ଲାଟ ନିର୍ମାଣ ରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ପ୍ରତି ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମୋଟ ରାଶିର ୭% ରୁ କମ୍ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ନାମମାତ୍ର ଅବଦାନ ଭାବରେ ୧.୪୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୌରୋଜୀ ନଗରଠାରେ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଟିସି) ଏବଂ ସରୋଜିନୀ ନଗରରେ ଜେନେରାଲ ପୁଲ୍ ଆବାସିକ ଆବାସ (ଜିପିଆରଏ) ଟାଇପ୍ -୨ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସ ଭଳି ଦୁଇଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ନୌରୋଜୀ ନଗରରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜରାଜୀର୍ଣ୍ଣ କ୍ୱାର୍ଟର ବଦଳରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଟାୱାର ନିର୍ମାଣ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗଫୁଟ ପ୍ରିମିୟମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାଗାକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜିରୋ-ଡିସ୍ଚାର୍ଜ କନସେପ୍ଟ, ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସବୁଜ କୋଠା ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସରୋଜିନୀ ନଗରରେ ଥିବା ଜିପିଆରଏ ଟାଇପ-୨ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସରେ ୨୮ଟି ଟାୱାର ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ୨୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆବାସିକ ୟୁନିଟ୍ ରହିଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଜାଗାର ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପ୍ରକଳ୍ପର ଡିଜାଇନରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନର୍ଦ୍ଦମା ଏବଂ ଜଳ ବିଶୋଧନ କାରଖାନା ଏବଂ ପରିବେଶ ସଚେତନ ଜୀବନଯାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସୌର ଚାଳିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ କମ୍ପ୍ୟାକ୍ଟରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀର ଦ୍ୱାରକାଠାରେ ପାଖାପାଖି ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ସିବିଏସଇର ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସୌଧକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଅଡିଟୋରିୟମ, ଉନ୍ନତ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର, ବ୍ୟାପକ ଜଳ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏହି କୋଠାଟି ଉଚ୍ଚ ପରିବେଶ ମାନଦଣ୍ଡରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରୀନ୍ ବିଲ୍ଡିଂ କାଉନସିଲ୍ (ଆଇଜିବିସି)ର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ରେଟିଂ ମାନକ ଅନୁଯାୟୀ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ତିନୋଟି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପୂର୍ବ ଦିଲ୍ଲୀର ସୁରଜମଲ ବିହାରସ୍ଥିତ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାସ୍ଥିତ ପଶ୍ଚିମ କ୍ୟାମ୍ପସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ ନଜଫଗଡ଼ର ରୋଶନପୁରାଠାରେ ବୀର ସାବରକର ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ଯେଉଁଥିରେ ଶିକ୍ଷାର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ରହିଛି।