Cabinet
Cabinet condoles the demise of former Prime Minister Dr. Manmohan Singh
27 DEC 2024 1:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi passed a Condolence Resolution in the memory of Dr. Manmohan Singh, Former Prime Minister. The Cabinet paid homage to Dr. Manmohan Singh by observing a two-minute silence.
State mourning is declared for seven days till 01.01.2025.
During this mourning period, the National Flag will be flown half-mast throughout Bharat.
The National Flag will also be flown at half-mast in all the Indian Missions/High Commissions abroad for seven days till 01.01.2025.
Dr. Manmohan Singh will be accorded State Funeral. On the day of State Funeral, a half day holiday will be declared in all the Central Government offices and CPSUs.
The text of the resolution is as follows :-
“The Cabinet expresses profound sorrow over the sad demise of Dr. Manmohan Singh, former Prime Minister of India on 26th December, 2024, at All India Institute of Medical Sciences, New Delhi.
⁠Born on September 26, 1932, in village Gah, West Punjab in the Punjab province of undivided India, Dr. Singh had a brilliant academic career. He obtained Master's degree in Economics from Panjab University in 1954, and received his Tripos in Economics from University of Cambridge in 1957 with First Class Honours. He was awarded a D. Phil Degree by the University of Oxford in 1962.
⁠Dr. Singh began his career as a Senior Lecturer in Panjab University, Chandigarh and became Professor of Economics in the same University. In 1969, he became Professor of International Trade in the Delhi School of Economics, Delhi University. Dr. Manmohan Singh became Economic Adviser in 1971 in the then Ministry of Foreign Trade. He was Chief Economic Adviser, Ministry of Finance (1972-76), Secretary, Department of Economic Affairs (November 1976 to April 1980), Member Secretary, Planning Commission (April 1980 to September 1982), and Governor of Reserve Bank of India (September 1982 to January 1985).
⁠Among the many awards and honours conferred upon Dr. Singh in his career, the most prominent are India's second highest civilian honour, the Padma Vibhushan (1987), the Jawaharlal Nehru Birth Centenary Award of Indian's Science Congress (1995), the Euro Money Award for Finance Minister of the year (1993), the Adam Smith Prize of the University of Cambridge (1956).
Dr. Manmohan Singh served as India's Finance Minister between 1991 to 1996. His role in ushering in a comprehensive policy of economic reforms is well recognized. Dr. Singh became the Prime Minister of India on 22nd May, 2004 and served as Prime Minister till May, 2009. He became Prime Minister for the second term from May 2009 to 2014.
Dr. Manmohan Singh has left his imprint on our national life. In his passing away, the Nation has lost an eminent statesman, renowned economist and a distinguished leader.
⁠The Cabinet extends its heartfelt condolences on behalf of the Government and entire nation to the bereaved family.’’

মন্ত্রীমন্দল
হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন সিংহ লৈখিদবদা মন্ত্রীমন্দলনা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে
27 DEC 2024 1:27PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন সিংহ নিংশিংদুনা অৱাবা ফোঙদোকপগী ৱারেপ অমা লৌখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা মিনিত অনি তুমিন্না লেপতুনা দোক্তর মনমোহন সিংহগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
নুমিৎ তরেৎনি 01.01.2025 ফাওবা সরকারনা অৱাবা ফোঙদোক্না লাউথোক্লে।
অৱাবা ফোঙদোক্লিঙৈ মনুংদা, ভারত শীনবা থুংনা জাতিগী ফিরাল তঙ্খায় চিংথদুনা পাইহনগনি।
নুমিৎ তরেৎনি 01.01.2025 ফাওবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিং/হায় কম্মিসনশিংদা জাতিগী ফিরাল তঙ্খায় চিংথদুনা পাইহনগনি।
দোক্তর মনমোহন সিংহ লৈঙাক্না ইকায়খুম্নবা উৎতুনা অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোক্কনি। লৈঙাক্না ইকায়খুম্নবা উৎতুনা অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকপা নুমিত্তা কেন্দ্র সরকারগভী ওফিসশিং অমসুং সি.পি.এস.য়ুশিং ছুতি লাউথোক্কনি।
ৱারেপকী মপুংফাবা ৱারোল মখাদা পীরি:-
দিশেম্বর 26, 2024 দা নিউ দিল্লিগী ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেসতা ভারতকী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন সিংহ লৈখিদবদা মন্ত্রীমন্দলনা অৱাবা ফোঙদোক্লি।
ভারত খায়দোক্নদ্রিঙৈদা সেপ্তেম্বর 26, 1932 দা পঞ্জাব প্রোভিন্সকী ৱেস্ত পঞ্জাবকী গাহ খুঙ্গংদা পোকখিবা দোক্তর সিংহ লাইরিক য়াম্না ফনা হৌরকখি। মহাক 1954 দা পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতিদগী ইকোনোমিক্সতা মাস্তর দিগ্রি পায়খি অমসুং 1957 দা ফার্স্ত ক্লাস ওনরসতা কেমব্রিজ য়ুনিভর্সিতিদগী ইকোনোমিক্সতা মহাক্কী ত্রাইপোস ফংখি। মহাক 1962 দা ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতিনা দি.ফিল দিগ্রি অমা পীখি।
দোক্তর সিংহ পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতি, চান্দিগরদা সেনিয়র লেকচরর অমা ওইনা থবক তৌবা হৌরকখি অমসুং হায়রিবা য়ুনিভর্সতিসি অসিদা ইকোনোমিক্সকী প্রোফেসার ওইখি। 1969 দা, মহাক দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী দিল্লি স্কুল ওফ ইকোনোমিক্সতা ইন্তরনেসনেল ত্রেদকী প্রোফেসার অমা ওইখি। দোক্তর সিংহ 1971 দা মতম অদুগী ফোরেন ত্রেদ মিনিস্ত্রিদা ইকোনোমিক এদভাইজর ওইখি। মহাক ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী চীফ ইকোনোমিক এদভাইজর (1972-76), ইকোনোমিক এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি (নবেম্বর 1976 দগী এপ্রিল 1980 ফাওবা), প্লান্নিং কম্মিসনগী মেম্বর সেক্রেতরি (এপ্রিল 1980 দগী সেপ্তম্বর 1982 ফাওবা) অমসুং রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নর (সেপ্তম্বর 1982 দগী জনুৱারি 1985 ফাওবা ) ওইখি।
দোক্তর সিংহদা মনা কয়া অমসুং ইকায়খুম্নবা কয়া পীখ্রে, মশক নাইবা মনাশিংগী মনুংদা ভারতকী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মীচমদা পীবা ইকায়খুম্নবা, পদ্ম বিভুষন(1987), ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেসকী জৱাহরলাল নেহরু বার্থ সেন্তেরনরি এৱার্দ (1993) অমসুং কেমব্রিজ য়ুনিভর্সিতিগী অদম স্মিৎ প্রাইজ(1956) য়াওরি।
দোক্তর মনমোহন সিংহ 1991 দগী 1996 ফাওবা ভারতকী ফাইনান্স মিনিস্তর ওইখি। শেন-থুমগী অওনবা পুরক্নবা থৌশিল অমা চৎনবগীদমক মহাক মীয়াম্না খঙনখি। দোক্তর সিংহ মে 22, 2004 দা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইখি অমসুং মে 2009 ফাওবা প্রধান মন্ত্রী ওইখি। মহাক অনিশুবা তার্মদা মে 2009 দগী 2014 ফাওবা প্রধান মন্ত্রী ওইখি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুন্সিদা দোক্তর মনমোহন সিংহনা মহাক্কী মমি তাহল্লমখি। মহাক লৈখিদবা অসিদা, লৈবাক অসিনা শক্নাইরবা রাজনিতিৱালা অমা, শক্নাইরবা ইকোনোমিস্ত অমা অমসুং শক্নাইরবা লুচিংবা অমা মাঙজরে।
সরকার অমসুং লৈবাক্কী মহুৎশীন্দুনা লৈখিদ্রবগী ইমুংগী অৱাবদা মন্ত্রীমন্দলনা অৱাবা ফোঙদোকচরি”।