Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Ken-Betwa River Linking National Project in Khajuraho, Madhya Pradesh
PM inaugurates Omkareshwar floating solar project
PM lays foundation stone of 1153 Atal Gram Sushasan buildings
PM releases a commemorative stamp and coin marking the 100th birth anniversary of former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee
Today is a very inspiring day for all of us, today is the birth anniversary of respected Atal ji: PM
Ken-Betwa Link Project will open new doors of prosperity and happiness in Bundelkhand region: PM
The past decade will be remembered in the history of India as an unprecedented decade of water security and water conservation: PM
The Central Government is also constantly trying to increase facilities for all tourists from the country and abroad: PM
25 DEC 2024 3:27PM by PIB Delhi
On the occasion of the 100th birth anniversary of former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects in Khajuraho,Madhya Pradesh. Addressing the gathering, Shri Modi greeted the people of Christian Community of India and World a merry Christmas. Recalling that the Government under the leadership of Chief Minister Dr. Mohan Yadav had completed a year of its formation, Shri Modi congratulated the people of Madhya Pradesh for the same. He added that the developmental works had gained pace along with the implementation of new infrastructure projects worth over thousands of crores of rupees in the last one year. The Prime Minister remarked that today the foundation stone was laid for the historic Ken-Betwa river linking project, the Daudhan dam and the Omkareshwar floating solar project - MP’s first solar power plant. He congratulated the people of Madhya Pradesh for the same.
Terming today as a remarkably inspirational day on the occasion of the birth centenary of Bharatratna Shri Atal Bihari Vajpayee, the Prime Minister said today marked the festival of good governance and good service serving as an inspiration to all of us. Remembering Shri Vajpayee while releasing the commemorative stamp and coin the Prime Minister said that Shri Vajpayee had nurtured and mentored many foot soldiers like him over the years. The Prime Minister said that the service of Atalji towards the development of the nation will always remain indelible in our memory. Shri Modi underlined that work on more than 1100 Atal Gram Sushan Sadan will be underway from today and the first installment has been released for the same. He remarked that the Atal Gram Seva Sadan will propel the development of the villages.
Emphasising that the Good Governance day was not a one day affair, Shri Modi said “Good Governance is the identity of our Governments”. Thanking the people for giving the opportunity to serve for the third consecutive time at the Center and continuously giving opportunity to serve at Madhya Pradesh, the Prime Minister said that Good Governance was the strongest factor behind this. The Prime Minister urged the intellectuals, political analysts and other noted academicians to evaluate the country after having completed 75 years of Independence on the parameters of development, public welfare and Good Governance. He highlighted that their Government had been successful in ensuring People’s Welfare and developmental works whenever they had the opportunity to serve the people. Shri Modi said “If we are evaluated on certain parameters, the country will see how dedicated we are towards the common people”. He added that the Government worked tirelessly to realise the dreams of our freedom fighters who had shed their blood for our nation. The Prime Minister underlined that good governance requires not only good schemes but also their effective implementation and highlighted that the measure of good governance is the extent to which government schemes benefit the people. The Prime Minister noted that during previous governments which made announcements, the benefits did not reach the people due to a lack of intent and seriousness in implementation. He emphasized the benefits of schemes like the PM Kisan Samman Nidhi, where farmers in Madhya Pradesh receive ₹12,000 and said that this was made possible by opening Jan Dhan bank accounts. The Prime Minister highlighted the Ladli Behna Yojana in Madhya Pradesh, noting that it would not have been possible without linking bank accounts to Aadhaar and mobile numbers. He remarked that while cheap ration schemes existed before, the poor had to struggle to get ration while today, the poor receive free ration with complete transparency, thanks to the introduction of technology that eliminated fraud and nationwide facilities like One Nation, One Ration Card.
Shri Modi remarked that good governance means that citizens should not have to beg the government for their rights or run around government offices. He highlighted that their policy is to connect 100% of beneficiaries with 100% of benefits, which sets their governments apart from others. The Prime Minister noted that the entire country is witnessing this, which is why they repeatedly gave them the opportunity to serve.
Emphasizing that good governance addressed both current and future challenges, the Prime Minister said that unfortunately the people of Bundelkhand suffered greatly for decades because of misgovernance of previous governments. He emphasized that many generations of farmers and women in Bundelkhand struggled for every drop of water due the lack of effective governance and thought of a permanent solution to the water crisis by erstwhile dispensations.
Remarking that Dr. B.R. Ambedkar was one of the first to understand the importance of river water for India, Shri Modi highlighted that the major river valley projects in India were based on Dr. Ambedkar's vision, and the Central Water Commission was also established due to his efforts. The Prime Minister expressed anguish that previous governments never gave Dr.Ambedkar the due credit for his contributions to water conservation and large dam projects, and they were never serious about these efforts. Emphasizing that even after seven decades, many states in India still have water disputes, the Prime Minister remarked that lack of intent and misgovernance of previous dispensations prevented any concrete efforts.
Highlighting that Shri Vajpayee's government in the past had seriously begun addressing water-related challenges, but were sidelined after 2004, the Prime Minister stressed that his government was now accelerating the campaign to link rivers across the country. He added that the Ken-Betwa Link Project is about to become a reality, opening new doors of prosperity and happiness in the Bundelkhand region. Emphasizing the benefits of Ken-Betwa Link Project which would provide irrigation facilities to 10 districts in Madhya Pradesh, including Chhatarpur, Tikamgarh, Niwari, Panna, Damoh, and Sagar, Shri Modi remarked that the project will also benefit the Bundelkhand region in Uttar Pradesh, including the districts of Banda, Mahoba, Lalitpur, and Jhansi.
“Madhya Pradesh has become the first state in the country to initiate two projects under the grand campaign of river linking” said Shri Modi. He highlighted that during his recent visit to Rajasthan, the linking of several rivers through the Parbati-Kalisindh-Chambal and Ken-Betwa Link Projects was confirmed. The Prime Minister noted that this agreement will significantly benefit Madhya Pradesh as well.
“Water Security is one of the biggest challenges of the 21st century”, exclaimed Shri Modi. He highlighted that only those countries and regions with sufficient water will progress and water is essential for prosperous fields and thriving industries. The Prime Minister said that coming from Gujarat, where most parts experience drought for most of the year, he understood the importance of water and remarked that the blessings of the Narmada River from Madhya Pradesh changed Gujarat's fate. He stressed that it was his responsibility to free the drought-affected areas of Madhya Pradesh from the water crisis. The Prime Minister noted that he had promised the people of Bundelkhand, especially the farmers and women, to work sincerely to reduce their difficulties. He highlighted that under this vision, a ₹45,000 crore water-related plan was created for Bundelkhand. The Prime Minister emphasized that their governments in Madhya Pradesh and Uttar Pradesh were continuously encouraged, leading to the foundation stone laying of the Daudhan Dam under the Ken-Betwa Link Project. He remarked that this dam will have a canal stretching hundreds of kilometers, providing water to approximately 11 lakh hectares of land.
“The past decade will be remembered in the history of India as an unprecedented decade of water security and conservation”, said Shri Modi. He added that previous governments had divided water-related responsibilities among different departments, but it was his Government which created the Ministry of Jal Shakti to address this issue. Shri Modi emphasized that for the first time, a national mission was launched to provide tap water to every household. Highlighting that in the seven decades after independence, only 3 crore rural families had tap connections, Shri Modi said that in the past five years, they have provided tap water to 12 crore new families, spending over ₹3.5 lakh crore on this scheme. The Prime Minister highlighted the water quality testing, another aspect of the Jal Jeevan Mission that doesn't receive as much attention, and said that 2,100 water quality labs have been established across the country, and 25 lakh women have been trained to test drinking water in villages. He emphasized that this initiative had freed thousands of villages from the compulsion of drinking contaminated water, protecting children and people from diseases.
Remarking that before 2014, there were around 100 major irrigation projects in the country that had been incomplete for decades, Shri Modi highlighted that his Government spent thousands of crores to complete these old irrigation projects and increased the use of modern irrigation techniques. He noted that in the past 10 years, nearly One Crore hectare of land was connected by micro-irrigation facilities, including around Five lakh hectares in Madhya Pradesh. Shri Modi emphasized that continuous efforts are being made to utilize every drop of water effectively and highlighted the campaign to create 75 Amrit Sarovars in each district to mark 75 years of independence, resulting in the creation of over 60,000 Amrit Sarovars across the country. The Prime Minister noted the launch of the Jal Shakti Abhiyan and Catch the Rain campaign, with over three lakh recharge wells being constructed nationwide. He highlighted that the leadership of these campaigns was being taken by the people, with active participation from both urban and rural areas. He emphasized that the Atal Bhujal Yojana is being implemented in states with the lowest groundwater levels, including Madhya Pradesh.
“Madhya Pradesh has always been a leader in tourism”, said Shri Modi and stressed that tourism is a sector that provides employment to the youth and strengthens the country's economy. Adding that India is set to become the world's third-largest economic power, he said that global curiosity about India was increasing and the world wanted to know and understand India, which will greatly benefit Madhya Pradesh. The Prime Minister highlighted a recent report in an American newspaper that named Madhya Pradesh as one of the world's top ten most attractive tourist destinations.
Underscoring that the central government was continuously working to enhance facilities for both domestic and international tourists to make travel easier, the Prime Minister said the Government had introduced e-visa schemes for foreign tourists as well as taken steps to expand heritage and wildlife tourism in India. Emphasising the exceptional potential for tourism in Madhya Pradesh, Shri Modi said that the Khajuraho region was rich in historical and spiritual heritage, with sites like Kandariya Mahadev, Lakshman Temple, and Chausath Yogini Temple. He added that to promote tourism in India, G-20 meetings were held across the country, including one in Khajuraho with construction of a state-of-the-art international convention center in Khajuraho for this purpose.
Deliberating further on the tourism sector, Shri Modi remarked that under the central government's Swadesh Darshan scheme, hundreds of crores was allocated to Madhya Pradesh to develop eco-tourism facilities and new amenities for tourists. He highlighted that Sanchi and other Buddhist sites were being connected through the Buddhist Circuit while Gandhi Sagar, Omkareshwar Dam, Indira Sagar Dam, Bhedaghat, and Bansagar Dam were part of the Eco Circuit. He further added that sites like Khajuraho, Gwalior, Orchha, Chanderi, and Mandu were being connected as part of the Heritage Circuit. The Prime Minister remarked that Panna National Park is also included in the Wildlife Circuit and noted that around 2.5 lakh tourists visited Panna Tiger Reserve last year. He expressed happiness that the link canal being constructed will consider the wildlife in Panna Tiger Reserve.
Remarking that efforts to boost tourism significantly strengthen the local economy, the Prime Minister explained that tourists would purchase local goods, use the facilities like auto and taxi services, hotels, dhabas, homestays, and guest houses. He added that farmers also would benefit as they receive better prices for products like milk, curd, fruits, and vegetables.
Lauding Madhya Pradesh for having made remarkable progress in various areas in the past two decades, Shri Modi remarked that in the coming decades, Madhya Pradesh will be one of the top economies in the country, with Bundelkhand playing a significant role. Concluding his speech, Shri Modi assured that the governments at the Center and the State will continue to work sincerely towards making Madhya Pradesh a developed state for a developed India.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C. Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Dr. Mohan Yadav, Union Minister of Agriculture and Farmers’ welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, Minister of Social Justice and Empowerment Shri Virendra Kumar, Union Minister of Jal Shakti, Shri C.R Patil were present among other dignitaries at the event.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Ken- Betwa river linking national project, country's first interlinking of rivers project under national perspective plan. This project will provide irrigation facilities to various districts in Madhya Pradesh and Uttar Pradesh benefitting lakhs of farmer families. The project will also provide drinking water facilities to the people of the region. Along with this, the hydropower projects will contribute more than 100 MW in green energy. The project will also create many employment opportunities as well as strengthen the rural economy.
The Prime Minister also laid the foundation stone of 1153 Atal Gram Sushasan buildings. These buildings will play an important role in the practical conduct of work and responsibilities of Gram Panchayats leading to good governance at local level.
In line with his commitment to energy sufficiency and promoting green energy, Prime Minister inaugurated the Omkareshwar Floating Solar Project established at Omkareshwar in Khandwa district of Madhya Pradesh. The project will reduce carbon emissions and contribute to the Government's mission of net zero carbon emission by 2070. It will also help in water conservation by reducing water evaporation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী খজুরাহোদা কেন-বেতৱা রিভর লিঙ্কিং নেসনেল প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ওমকারেশ্বর ফ্লোতিং সোলার প্রোজেক শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা অতল গ্রাম সুসাসান বিল্দিং ১১৫৩ গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী ১০০শুবা মপোক কুওন্দা কম্মেমোরেতিপ স্তাম্প অমা অমসুং শেনয়েক ফোঙদোকখ্রে
ঙসি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী পুক্নিং য়াম্না থৌগৎপা নুমিৎ অমনি, ঙসি অসি ইকায়খুম্নরবা অতল জিগী মপোক নুমিৎনি: প্রধান মন্ত্রী
কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্না বুন্দেলখন্দ লমদমদা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হরাওবগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী পুৱারিদা হৌখিবা চহি ১০ অসি ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনবগী অমুক্ত থোকখিদ্রিবা চহি ১০ ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক মনুংগী অমসুং মপানগী লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
25 DEC 2024 3:27PM by PIB Imphal
হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী ১০০শুবা মপোক কুওন থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী খজুরাহোদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অমসুং মালেমগী খৃষ্টান ফুরুপকী মীওইশিংদা নুংঙাইরবা খৃষ্টমাস অমগী য়াইফ পাউজেল পীখি। চীফ মিনিস্তর দোক্তর মোহন যাদবনা লুচিংবা সরকার চহি অমা মপুংরকপা অসি নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগীদমক মধ্য প্রদেসগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি অমদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং পায়খৎখিবগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং খুমাঙচাউশিল্লে। ঙসি পুৱারি ওইরবা কেন-বেতৱা রিভর লিঙ্ক প্রোজেক, দাউধাম দাম অমসুং মধ্য প্রদেসকী অহানবা সোলার পৱার প্লান্ত-ওমকারেশ্বর ফ্লোতিং সোলার প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিগীদমক মধ্য প্রদেসকী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
ভারতরত্ন শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী ১০০শুবা মপোক নুমিৎ থোকপগা লোয়ননা ঙসিগী নুমিৎ অসি পুক্নিং থৌগৎপা নুমিৎ অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসি অফবা লৈঙাক অমসুং অফবা থবক্কী নুমিৎ হায়না থৌরম পাংথোকপা অসিনা ঐখোয় খুদিংমক্কী পুক্নিং থৌগৎলে। কম্মেমোরেতিপ স্তাম্প অমা অমসুং শেনয়েক ফোঙবগা লোয়ননা শ্রী বাজপায় নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি শ্রী বাজপায়না মহাকগুম্বা খোঙমী লান্মী কয়া চহি শৌগৎখি অমসুং লমজিংখি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা শ্রী অতল জিনা পাংথোকখিবা থবকশিং মতম চুপ্পদা ঐখোয়গী নিংশিংবদা হক্তুনা লৈহৌরগনি। ঙসিদগী অতল গ্রাম সুসান সাদন ১১০০ গী থবক হৌরগনি অমসুং থবক অসিগীদমক অহানবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্লে। অতল গ্রাম সেবা সাদন্না খুঙ্গংশিংগী চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি।
অফবা লৈঙাক নুমিৎ অসি নোংম খক্তগী থৌরম নত্তে হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অফবা লৈঙাক অসি ঐখোয়গী সরকারশিংগী শক্তমনি। কেন্দ্রদা থংন-থংননা অহুমলক মীয়ামগী থবক তৌনবা খুদোংচাবা পীবগীদমক অমসুং মধ্য প্রদেসতা মীয়ামগী থবক তৌনবা মখা তানা খুদোংচাবা পীবগীদমক মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অফবা লৈঙাক লৈবদগী মসি থবক ওইনা পাংথোকপা ঙম্বনি। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারবা মতুংদা চাউখৎপগী পাদমশিং, মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং অফবা লৈঙাক্ত লৈবাক অসিগী ফিবম নৈন্নবা অখঙ-অহৈশিং, রাজনিতি নৈনবশিং অমসুং শক্নাইরবা পন্দিৎশিংদা হায়জরি। মখোয়না মীয়ামগী থবক তৌনবা খুদোংচাবা ফংবা মফম খুদিংমক্ত মখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মাইপাক্না পায়খৎলে। অকক্নবা পেরামিতর খরদা করিগুম্বা ঐখোয়না অফ-ফত্তগী মরমদা নৈনরবদি, মীচম মীয়ামগীদমক কমদৌনা ঐখোয়না কৎথোক্লিবগে হায়বা লৈবাক অসিনা খঙগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক মখোয়গী ঈ কৎখিবা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা সরকারনা চোকথবা লৈতনা থবক পায়খৎলি। অফবা লৈঙাক্না অফবা স্কিমশিং দরকার ওইবা খক নত্তনা, মখোয় ফজনা পায়খৎপা দরকার ওই অমসুং করম্বা সরকারগী স্কিমশিংনা মীয়ামদা কান্নবা পীবগে হায়বা অসিনা অফবা লৈঙাক মশক খঙবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংনা লাউথোকখিবশিং থবক ওইনা পায়খৎপদা থৱায় য়াওদবদগী কান্নবশিং মীয়ামদা য়ৌখিদে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগুম্বা স্কিমশিংগী মখাদা মধ্য প্রদেসকী লৌমীশিংনা লুপা ১২,০০০ ফংলে অমসুং মসি জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকপগী থবক ওইনা পাংথোকপা ঙম্বনি। মধ্য প্রদেসগী লাদলি বেহনা য়োজনা অসি বেঙ্ক একাউন্তশিং আধার অমসুং মোবাইল নম্বরশিংগা শম্নদনা থবক ওইনা পাংথোকপা ওইথোক্লোই। অহোংবা মমলদা চেঙ ফংহন্নবা স্কিমশিং মমাঙদা লৈরম্লবশু, লায়রবশিং চেঙ ফংনবা হোৎনবদা য়াম্না ৱাখি, ঙসিদি লায়রবশিং অরোন-অথুপ লৈতনা লেম্না চেঙ ফংলে। শাশিন্নবা য়াদনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হৌরকপা অমশুং লৈবাক শীনবা থুংনা খুদোংচাবশিং পীবা লৈবাক অমা, রেসন অমা কার্দ অমা চৎনবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা লৈঙাক হায়বদি মখোয়গী হকশিং ফংনবা মীয়ামদা সরকারদা ভিক্ষা নিদবা নত্ত্রগা সরকারগী ওফিসশিংদা কোইচেন চেন্দবা অদুবুনি। মখোয়গী থৌশিলদি বেনিফিসরিশিংগী চাদা ১০০ দা কান্নবশিং চাদা ১০০ ফংহনবনি। মসি লৈবাক শীনবা থুংনা উবা ফংলে, মরম অদুনা মীয়ামগী থবক তৌনবা মখোয়না ঐখোয়দা খুদোংচাবা হঞ্জিন হঞ্জিন পীবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা লৈঙাক্না হৌজিক অমসুং তুংগী খুদোংচাদবশিং কোকহল্লি। অদুবু হৌখিবা সরকারশিংগী অশোইবা লৈঙাক্না মরম ওইদুনা চহি কয়া বুন্দেলখন্দগী মীয়াম চাউনা অৱাবা মায়োক্নবা অসি লাইবক থিবনি। অফবা লৈঙাক লৈতদবগী ঈশিং মরিক অমগীদমক মীরোল কয়াগী বুন্দেলখন্দগী লৌমীশিং অমসুং নুপীশিং লান্থেংনরি অমসুং মতম অদুদা ঈশিংগী অৱাবশিং কোক্নবা থবকশিং অমতা পায়খৎখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতগীদমক তুরেল ঈশিংগী মরুওইবা খঙবশিংগী মনুংদা দোক্তর বি.আর অম্বেদকার অমনি। ভারতকী অচৌবা রিভর ভেল্লি প্রোজেকশিং দোক্তর অম্বেদকারগী পান্দমশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং মহাক্কী থবকশিংনা সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন লিংখৎখিবনি। ঈশিং তুংশিন্নবা অমসুং অচৌবা দাম প্রোজেকশিংগী মহাক্না পাংথোকখিবা থবকশিংগী মনা হৌখিবা সরকারশিংনা কৈদৌঙৈদা দোক্তর অম্বেদকারদা পীখিদে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিদা মখোয় পুক্নিং চঙখিদে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০ গী মতুংদা ফাওবা হৌজিক ভারতকী রাজ্য কয়া ঈশিংগী খৎনরি। হৌখিবা লৈঙাকশিংগী থবক ওইনা পাংথোকপগী চপ চাবা ফিরেপ লৈতবা অমসুং অফবা লৈঙাক লৈতদবগী থবক ওইনা পাংথোক্তবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাঙদা শ্রী বাজপায়গী সরকারনা ঈশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা থবক পায়খৎপা হৌখি, অদুবু ২০০৪ গী মতুংদা থবকশিং লেপখি। হৌজিক মহাক্কী সরকারনা লৈবাক শীনবা থুংবগী তুরেলশিং শম্ননবা থবক পায়খৎপা হৌরে। কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক থবক ওইনা পাংথোক্লগনি অমসুং কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্না বুন্দেলখন্দ লমদমদা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হরাওবগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লগনি। কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্না ছাতারপুর, তিকামগর, নিৱারি, পান্না, দামোহ অমসুং সাগর য়াওনা মধ্য প্রদেসকী জিলা ১০ দা ইথৈ-লৌখোঙগী খুদোংচাবা পীরগনি। প্রোজেক অসিনা উত্তর প্রদেসগী বান্দা, মাহোবা, ললিতপুর অমসুং ঝান্সি জিলাশিং য়াওনা বুন্দেলখন্দ লমদমশু কান্নবা পীগনি। তুরেল শম্ননবা অচৌবা খোঙজংগী মখাদা প্রোজেক অনি পায়খৎপা হৌবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্য মধ্য প্রদেসনা ওইরে। হন্দক মহাক্না রাজস্থান্দা চৎলুবদা, পার্বতি-কালিসিন্ধি-চম্বল অমসুং কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা তুরিল কয়া শম্ননবা য়ানবা পুরকখিবনি। মসিগী য়ানবা অসিনা মধ্য প্রদেসশু কান্নবা য়াম্না ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঈশিং মরাং কাইনা ফংহনবা হায়বসি ২১শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবনি। ঈশিং মরাংকাইনা ফংবা লৈবাকশিং অমসুং লমদম খক্ত চাউখৎকনি অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং উদ্যোগশিং চাউখৎনবা ঈশিং তঙাইফদে। গুজরাতকী মফম অয়াম্বা চহি চুপ্পা ইকং মায়োক্নরি। মহাক্না ঈশিংগী মরুওইবা খঙখি অমসুং মধ্য প্রদেসতগী নরমাদা তুরেলগী থৌজালদগী গুজরাতকী মরাইবক ফরে। ইকং মায়োক্নরিবা মধ্য প্রদেসকী শরুকশিং ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবা হায়বসি মহাক্কী দাইত্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বুন্দেলখন্দগী লৌমীশিং অমসুং নুপীশিংগী খুদোংচাদবশিং হন্থহন্নবা পুকচেল শেংনা থবক তৌগনি হায়না ৱাশক্লি। পান্দম অসিগী মখাদা, বুন্দেলখন্দগীদমক ঈশিংগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৪৫,০০০ গী প্লান অমা শেম্লে। মধ্য প্রদেস অমসুং উত্তর প্রদেসকী মখোয়গী সরকারশিংদা লেপ্তনা পুক্নিং থৌগৎপদগী, কেন-বেত’আ লিঙ্ক প্রোজেক্কী মখাদা দাউধাম দামগী উরেপ-উয়ুং তমখিবনি। দাম অসিনা কিমি চা কয়া শাংবা কেনেল পরিং অমা লৈদুনা লম হেক্তর লাখ ১১ রোমদা ঈশিং ফংহনগনি। ভারতকী পুৱারিদা হৌখিবা চহি ১০ অসি ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনবগী অমুক্ত থোকখিদ্রিবা চহি ১০ ওইরগনি। হৌখিবা সরকারশিংনা ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগী মরক্ত য়েন্থোক্নখি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা জল শক্তি মিনিস্ত্রি লিংখৎলে। অহানবা ওইনা, য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং তাহন্নবা নেসনেল মিসন অমা হৌদোক্লে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০ গী মতুংদা ফাওবা, খুঙ্গংগী ইমুং করোর ৩ খক তোতি শমখি। হৌখিবা চহি মঙাদা, অনৌবা ইমুং করোর ১২ তোতি ঈশিং ফংহল্ল অমসুং স্কিম অসিগীদমক লুপা করোর লাখ ৩.৫ চাদিং তৌখি। জল জিবন মিসনগী মখাদা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাতর ক্বালিতি লেব ২,১০০ লিংখৎলে অমসুং খুঙ্গংদা থক্নবা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা নুপী লাখ ২৫ ত্রেনিং পীরে। থবক অসিদগী খুঙ্গং লিশিং কয়া অমোৎপা ঈশিং নমদুনা থকপা অদু কোকহল্লে, অঙাংশিং অমসুং মীয়াম লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪ গী মমাঙদা লৈবাক অসিদা চহি কয়া লোইশিন্দনা থম্বা অচৌবা ইরিগেসন প্রোজেক ১০০ রোম লৈখি। হায়রিবা অরিবা ইরিগেসন প্রোজেকশিং লোইশিন্নবা মহাক্কী সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌখি অমসুং অনৌবা মতমগী ইরিগেসন তেক্নিকশিং শীজিন্নবা হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, মধ্য প্রদেসকী হেক্তর লাখ মঙা য়াওনা, লম হেক্তর করোর অমা রোম মাইক্রো-ইরিগেসনগী খুদোংচাবশিং ফংলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ঈশিং মরিক অমা ফাওবা ফজনা শীজিন্নরে। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপা ওইনা জিলা খুদিংমক্ত অমৃত সরোভর ৭৫ তৌরে অমসুং মসিদগী লৈবাক শীনবা থুংনা অমৃত সরোভর ৬০,০০০ হেন্না লৈরে। জল শক্তি অভিয়ান অমসুং নোংগী ঈশিং লোকশিনবগী খোঙজং হৌদোক্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা নোংগী ঈশিং তুংশিন্নবা গুহা লাখ অহুম হেন্না তৌরে। হায়রিবা খোঙজংশিং অসি মীয়াম্না লুচিংবনি অমসুং সহর অমসুং খুঙ্গংগী লমশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মধ্য প্রদেস য়াওনা লৈনুংগী ঈশিং খ্বাইদগী য়ামদনা লৈবা রাজ্যশিংদা অতল ভুজাল য়োজনা পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম পুম্নমক্ত মধ্য প্রদেস তুরিজমগী লুচিংবা অমা ওইদুনা লাক্লি। তুরিজম অসি নহারোলশিংদা থবক পীবা অমসুং লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা সেক্তর অমনি। মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা ভারত থৌরাং তৌরে অমসুং মালেম্না ভারত মশক খঙবা পাম্লে অমসুং মসিগী কান্নবা মধ্য প্রদেসশু ফংগনি। হন্দক অমেরিকাগী পাউচে অমদা মালেমগী খ্বাইদগী ফজবা লমকোয়ফম ১০ গী মনুংদা মধ্য প্রদেস য়াওখিবগী পাউ অমা ফোঙখ্রে। লৈবাক মনুংগী অমসুং মালেমগী লমকোয়বা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন হেন্না লাইহন্নবা খুদোংচাবশিং হেন্না ফগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি। সরকারনা মপান লৈবাকশিংগী লমকোয়বা মীওইশিংগী ই-ভিশা স্কিমশিং হৌদোক্লে অমসুং ভারত্ত হেরিতেচ অমসুং ৱাইল্দলাইফ তুরিজম ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। কন্দারিয়া মহাদেব, লক্সমন তেম্পল অমসুং চাউসাথ য়োগিনি তেম্পলগুম্বা মফমশিং লৈদুনা খজুরাহো লমদমদা পুৱারি অমসুং অধ্যাতিক্কী মফম কয়া মরাংকাইনা লৈরি। ভারত্ত তুরিজম চাউখৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা জি-২০ মীফমশিং পাংথোকখি। মীফম অসিগীদমক খজুরাহোদা অৱাংবা থাক্কী ইন্তরনেসনেল কনভেন্সন সেন্তর অমা শাখ্রে।
তুরিজম সেক্তরগী মতাংদা মখা তানা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইকো-তুরিজমগী খুদোংচাবশিং অমসুং লমকোয়বশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারগী শ্বাদেস দর্শন স্কিমগী মখাদা মধ্য প্রদেসতা লুপা করোর কয় থাদখ্রে। বুদ্ধিস্ত সর্কুইতকী মখাদা সাঞ্চি অমসুং অতোপ্পা বুদ্ধিস্তগী মফমশিং শম্নরে, ইকো সর্কুইতকী মখাদা গান্ধি সাগর, ওমকেশ্বর দাম, ইন্দিরা সাগর দাম, ভেদাঘাত অমসুং বনসাগর দাম শম্নরে। হেরিতেচ সর্কুইতকী মখাদা খজুরাহো, গ্বালিয়র, ওরছা, চান্দেরি অৰমসুং মান্দু শম্নরে। ৱাইল্দলাইফ সর্কুইতকী মখাদা পান্না নেসনেল পার্কশু য়াওরে অমসুং হৌখিবা চহিদা পান্না তাইগর রিজার্বতা লমকোয়বা মীওই লাখ ২.৫ রোম লাকখি। পান্না তাইগর রিজার্বতা লম্লাক্কী শা-উচেকশিংগী খন্দুনা লিঙ্ক কেনেল শেমগৎলে। তুরিজমগী থবকশিং ফগৎহনবা অসিনা লমদম অমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লে। লমকোয়বা লাকপা মীওইশিংনা লমদম অমগী পোৎ-চৈশিং লৈগনি,ওতো অমসুং তেক্সি তোংগনি, হোতেলশিং, ধাবাশিং, হোমস্তেশিং অমসুং গেস্ত হাওসশিংদা লৈগনি। শঙ্গোম, শঙ্গোম অফম্বা, উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং মনা-মশিংগুম্বা পোৎথোকশিং চুনবা মমলশিংদা য়োন্দুনা লৌমীশিং কান্নবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ২০ দা মধ্য প্রদেস হিরম কয়াদা শিংথানিঙাই ওইনা চাউখৎলে। লাক্লিবা চহিশিংদা মধ্য প্রদেস লৈবাক অসিদা মকোক থোঙবা ইকোনোমি অমা ওইরগনি, লোয়ননা বুন্দেলখন্দনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। বিকসিত ভারত অমগীদমক মধ্য প্রদেস চাউখৎলবা রাজ্য অমা ওইনবা মাইকৈদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুকচেল শেংনা থবক তৌগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই সি পতেল, মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর দোক্তর মোহন যাদব, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, সোসিএল জসতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী মিনিস্তর শ্রী বিরেন্দ্র কুমার, জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সি আর পতিল অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল পর্সপেক্তিব প্লানগী মখাদা তুরলশিং শম্নহনবা লৈবাক অসিগী অহানবা প্রোজেক কেন-বেতৱা তুরেল শম্নহনবা নেস্নেল প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশতা জিলা কয়া অমগী ঈথৈ-লৌখোংশিংদা ঈশিং পীরগনি, মসিনা লৌমীশিংগী ইমুং লাখ কয়া অমদা কান্নহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিগী মীশিংদা থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবশিংশু ফংহল্লগনি। মসিগা লোইননা, হাইদ্রোপাৱর প্রোজেক্তশিংনা গ্রীন ইনর্জীদা মেগাৱাত ১০০ হেন্না পুথোক্লগনি। প্রোজেক্ত অসিনা থবক কয়া অমশু পীরগনি লোইন-লোইননা খুঙ্গংগী শেনমিৎলোনশু চাউখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অতল গ্রাম সুশাসন বিলদিং ১১৫৩গী উরেপ-উয়ুংশু তমখ্রে। বিলদিংশিং অসিনা লোকেলগী থাক্তা অফবা লৈঙাক লৈহন্নবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী থবক থবক-থৌরমশিং অমসুং মখোয়গী মথৌদাংশিং অদুগী থৌসিল-থৌরাংশিং অদুবু নিংথিনা পাংথোকপদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।
ইনর্জী মতিক চানা ৱাত্ত-পাদনা লৈহনবা অমসুং গ্রীন ইনর্জীবু য়োকখৎনবা লেপ্লিবা মহাক্কী ফিরেপ অদুগা মরি লৈননা, প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী খান্দৱা জিলাগী ওমকারেস্বরদা লিংখৎপা ওমকারেস্বর ফ্লোতিং সোলর প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্ত অসিনা কার্বোন থাদোকপা হন্থহল্লগনি অমসুং ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরো কার্বোন ইমিসনগী পায়খৎলিবা সরকারগী মিসনদা শরুক য়ারগনি। ঈশিংনা মনিল ওনবা হন্থহন্দুনা ঈশিংগী কঞ্জার্বেশন তৌবদশু মতেং পাংলগনি।