প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰীলংকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 DEC 2024 6:15PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি অনুৰা কুমাৰ দিছানায়ক, দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি, সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল, আটাইতকে শুভেচ্ছা জনাইছো!
ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়কক ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। মই আনন্দিত যে ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে আপুনি আপোনাৰ প্ৰথম বিদেশ ভ্ৰমণৰ বাবে ভাৰতক বাছি লৈছিল। ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়কৰ এই ভ্ৰমণে আমাৰ সম্পৰ্কত নতুন গতিশীলতা আৰু শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছো। আমি আমাৰ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বত বিনিয়োগৰ নেতৃত্বত বৃদ্ধি আৰু সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আৰু সিদ্ধান্ত লৈছো যে ভৌতিক, ডিজিটেল আৰু শক্তি সংযোগ আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ মূল স্তম্ভ হ’ব। আমি দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বিদ্যুৎ-গ্ৰিড সংযোগ আৰু বহু-উৎপাদন পেট্ৰলিয়াম পাইপলাইন স্থাপনৰ দিশত কাম কৰিম। সম্পুৰ সৌৰশক্তি প্ৰকল্প ত্বৰান্বিত কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও শ্ৰীলংকাৰ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰসমূহৰ বাবে এল এন জি যোগান ধৰা হ’ব। দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ অতি সোনকালে ইটিচিএ সম্পন্ন কৰাৰ চেষ্টা কৰিব।
বন্ধুসকল, আজিলৈকে ভাৰতে শ্ৰীলংকালৈ ৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অনুদান আৰু লাইন অৱ ক্ৰেডিট বৃদ্ধি কৰিছে। আমি শ্ৰীলংকাৰ ২৫খন জিলাৰ আটাইকেইখনকে সহায় আগবঢ়াই আহিছো। আমাৰ প্ৰকল্পসমূহ সদায় আমাৰ অংশীদাৰ দেশসমূহৰ উন্নয়নমূলক অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এই উন্নয়নমূলক সহায় আগবঢ়াই আমি অনুৰাধাপুৰা ৰেল খণ্ড আৰু কাংকেসন্থুৰাই বন্দৰলৈ মাহোৰ সংকেত ব্যৱস্থাৰ সজীৱতাৰ দিশত অনুদান সহায় আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমাৰ শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ অংশ হিচাপে আমি শ্ৰীলংকাৰ পূব অঞ্চলৰ জাফনা আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ ২০০ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক মাহেকীয়া বৃত্তি প্ৰদান কৰিম। অহা পাঁচ বছৰত ভাৰতত ১৫০০ শ্ৰীলংকাৰ চৰকাৰী কৰ্মচাৰীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব। গৃহ নিৰ্মাণ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতে শ্ৰীলংকাক কৃষি, দুগ্ধ আৰু মীন পালনৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় আগবঢ়াব। শ্ৰীলংকাত ইউনিক ডিজিটেল আইডেন্টিটি প্ৰকল্পৰ বাবে ভাৰতে অংশীদাৰ হ’ব।
বন্ধুসকল, ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়ক আৰু মই সম্পূৰ্ণ একমত যে আমাৰ নিৰাপত্তা স্বাৰ্থ আন্তঃসংযোগী। আমি নিৰাপত্তা সহযোগিতা চুক্তিখন ক্ষিপ্ৰতাৰে চূড়ান্ত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমি হাইড্ৰ’গ্ৰাফীতো সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হৈছো। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে কলম্বো নিৰাপত্তা সন্মিলন আঞ্চলিক শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ।ইয়াৰ অধীনত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, চাইবাৰ নিৰাপত্তা, চোৰাংচোৱাগিৰি আৰু সংগঠিত অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, মানৱীয় সাহায্য আৰু দুৰ্যোগ সাহায্যৰ বিষয়সমূহত সমৰ্থন বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল, ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ মাজত জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আমাৰ সভ্যতাৰ শিপাই আছে। যেতিয়া ভাৰতে পালি ভাষাক ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল, তেতিয়া শ্ৰীলংকাই আমাৰ এই উদযাপনত যোগ দিছিল। ফেৰী সেৱা আৰু চেন্নাই-জাফনা বিমান সংযোগে পৰ্যটনক বৃদ্ধি কৰাই নহয়, সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কও শক্তিশালী কৰিছে। আমি যৌথভাৱে সিদ্ধান্ত লৈছো যে, নগাপট্টিনাম - কংকেসন্থুৰাই ফেৰী সেৱাৰ সফল আৰম্ভণিৰ পিছত আমি ৰামেশ্বৰম আৰু তালাইমন্নাৰৰ মাজত ফেৰী সেৱাও আৰম্ভ কৰিম। বৌদ্ধ ধৰ্ম চাৰ্কিট আৰু শ্ৰীলংকাৰ ৰামায়ণ ট্ৰেইলৰ জৰিয়তেও পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল, আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱিকাৰ লগত জড়িত বিষয়সমূহৰ বিষয়েও আমি দীঘলীয়াকৈ কথা পাতিলোঁ৷ আমি দুয়ো এই বিষয়ত মানৱীয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিব লাগিব বুলি একমত হৈছিলো। আমি শ্ৰীলংকাত পুনৰ্গঠন আৰু মিলনৰ বিষয়েও কথা পাতিলোঁ। ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়কে তেওঁৰ সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে মোক অৱগত কৰিলে। আমি আশা কৰোঁ যে শ্ৰীলংকা চৰকাৰে তামিল জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব। তেওঁলোকে শ্ৰীলংকাৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰাৰ লগতে প্ৰাদেশিক পৰিষদৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ দিশত নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল, ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়কক মই আশ্বাস দিছো যে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাত বিশ্বাসযোগ্য আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে থিয় দিব। আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি দিছানায়ক আৰু তেওঁৰ ভাৰতলৈ অহা প্ৰতিনিধি দললৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। তেওঁৰ বোধগয়া ভ্ৰমণৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো, আৰু আশা কৰিছো ই আধ্যাত্মিক শক্তি আৰু প্ৰেৰণাৰে ভৰপূৰ হ’ব।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister at the Joint Press Conference with the President of Sri Lanka
16 DEC 2024 6:15PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Anura Kumara Disanayaka,
Delegates from both countries,
Friends from the Media,
Greetings!
I warmly welcome President Disanayaka to India. I am pleased that you chose India for your first foreign visit, as President. President Disanayaka’s visit has infused renewed dynamism and energy in our relationship. We have adopted a futuristic vision for our partnership. We have laid emphasis on investment-led growth and connectivity in our economic partnership. And have decided that physical, digital and energy connectivity shall be the key pillars of our partnership. We shall work towards establishing electricity-grid connectivity and multi-product petroleum pipelines between both the nations. The Sampur Solar Power Project shall be accelerated. Additionally, LNG shall be supplied for Sri Lanka’s power plants. Both sides shall endeavour to accomplish ETCA soon, to promote bilateral trade.
Friends,
Till date, India has extended grants and Lines of Credit worth USD 5 Billion to Sri Lanka. We have been providing support to all the 25 districts of Sri Lanka. Our projects have always been selected on the basis of developmental priorities of our partner countries. Taking forward this developmental support, we have decided to provide a grant support towards the rejuvenation of the signalling system of Maho to Anuradhapura Rail Section and Kankesanthurai Port. As part of our educational cooperation, we will be providing monthly scholarships to 200 students of Jaffna and universities in Sri Lanka's Eastern region. In the next five years, 1500 Sri Lankan civil servants will be trained in India. Along with housing, renewable energy and infrastructure, India will also extend its support to Sri Lanka in the sectors of agriculture, dairy and fisheries. India shall partner for the Unique Digital Identity project in Sri Lanka.
Friends,
President Disanayaka and I are in full agreement that our security interests are interconnected. We have decided to quickly finalise the Security Cooperation Agreement. We have also agreed to cooperate on Hydrography. We believe that the Colombo Security Conclave is an important platform for regional peace, security and development. Under this umbrella, support shall be extended in the matters of maritime security, counter terrorism, cyber security, combating smuggling and organized crime, humanitarian assistance and disaster relief.
Friends,
The people to people ties between India and Sri Lanka are rooted in our civilizations. When India declared the Pali language as a Classical Language, Sri Lanka joined us in this celebration. The Ferry Service and the Chennai-Jaffna flight connectivity have not only boosted tourism but have also reinforced cultural ties. We have jointly decided that, post the successful launch of the Nagapattinam - Kankesanthurai Ferry service, we will also initiate a ferry service between Rameshwaram and Talaimannar. Work shall also be initiated to realize the immense potential in tourism through the Buddhism Circuit and Sri Lanka's Ramayana Trail .
Friends,
We also spoke at length about the issues related to the livelihood of our fishermen. We both agreed that we must adopt a humanitarian approach towards this matter. We also talked about reconstruction and reconciliation in Sri Lanka. President Disanayaka apprised me of his inclusive perspective. We hope that the Sri Lankan government shall fulfil the aspirations of the Tamil people. And that they shall fulfil their commitment towards fully implementing the Constitution of Sri Lanka and conducting the Provincial Council Elections.
Friends,
I have assured President Disanayaka that India shall stand as a trusted and reliable partner in his efforts towards nation building. Once again, I extend a warm welcome to President Disanayaka and his delegation to India. I wish him the best for his visit to Bodhgaya, and hope it is full of spiritual energy and inspiration.
Thank you you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.