ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରସ୍ଥିତ ସହିଦ ସ୍ମାରକରେ ସହିଦମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ସହିଦ ଯବାନ ଓ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଭେଟିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ପରେ ମା' ଦାନ୍ତେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ନକ୍ସଲବାଦ ନାଁରେ ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ବି ରକ୍ତ ବହିବ ନାହିଁ
ଅମର ସହିଦ ସ୍ମାରକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସହିଦମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ
ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବାକୁ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ କେହି ଯେପରି ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ନହରାଇବେ ସେଥିପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା, ହିଂସା ଜାରି ରଖିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଧରିବା ଏବଂ ନିରୀହ ଜୀବନକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ଭଳି ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି
ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ନିଜର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରି ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧିକ ହ୍ରାସ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲାଇଜ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କିମ୍ବା ଗିରଫ ହୋଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ
16 DEC 2024 5:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରଠାରେ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରି ସହିଦ ହୋଇଥିବା ବୀରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସହିଦ ଯବାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଏ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ସାହସିକ ସଂଗ୍ରାମରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ୧୩୯୯ ସହିଦଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବାରୁ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ସ୍ମାରକୀ କେବଳ ଏହି ବୀରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ବର୍ଷ ଗଠନ ପରଠାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଅଟଳ ରହିଛନ୍ତି। ନିରୀହ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ହାନିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହି ବିପଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ତ୍ରିମୁଖୀ ରଣନୀତି ଆପଣାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମତଃ ହିଂସା ତ୍ୟାଗ କରି ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି। ଦ୍ବିତୀୟତଃ ଯେଉଁମାନେ ହିଂସାର ରାସ୍ତା ଛାଡିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଧରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜୋରଦାର କରାଯାଉଛି । ଶେଷରେ, ଅନ୍ୟକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏ ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ୨୮୭ ନକ୍ସଲ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲାଇଜ ହୋଇଛନ୍ତି, ପାଖାପାଖି ୧୦୦୦ ଗିରଫ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ୮୩୭ ଜଣ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ନକ୍ସଲବାଦର ମୁକାବିଲା ରେ ଗତ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଅଭୂତପୂର୍ବ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଏତେ ବିଶାଳ ଅଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇନାହିଁ କିମ୍ବା ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନିପାତ, ଗିରଫ କିମ୍ବା ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରାଯାଇନାହିଁ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସୁସମନ୍ୱିତ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ବାହିନୀର ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୃଢ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଆଶାବାଦୀ ହୋଇ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ପରେ ମା' ଦାନ୍ତେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ନକ୍ସଲବାଦ ନାଁରେ ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ବି ରକ୍ତ ବହିବ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଗ୍ରାମର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଚଳରେ ୧୫ ହଜାର ଘର ନିର୍ମାଣ କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ପରିବାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସରକାରୀ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ହାସଲ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରମାନଙ୍କଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ, ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଥଇଥାନ ଓ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah pays tributes to the martyrs at the Shaheed Smarak in Jagdalpur, Chhattisgarh, and meets with the families of martyred soldiers and victims of Naxal violence
Shri Amit Shah assures that after March 31, 2026, not a single drop of blood will be shed in the name of Naxalism on the sacred land of Maa Danteshwari
Amar Shaheed Smarak will honour the martyrs who made the supreme sacrifice and inspire future generations to dedicate their lives to the welfare of others
The Modi government is committed to supporting the families affected by Naxal violence
The Chhattisgarh government is working decisively to ensure no one loses their loved ones to Naxal violence
The state government is focused on three key fronts: welcoming those who surrender, apprehending those who persist in violence, and punishing the Naxalites who are determined to harm innocent lives
In its first year, the Chhattisgarh government has made significant strides, achieving the largest reduction in Naxal-affected areas, neutralizing Naxalites, and seeing many surrenders or arrests
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Chhattisgarh government has implemented a phased plan to address the welfare of villages and communities affected by Naxalism
16 DEC 2024 5:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today paid tributes to the martyrs who have laid down their lives fighting Naxalism, in Jagdalpur, Chhattisgarh. He also met the families of the martyred soldiers and the families of the victims of Naxal violence. Many dignitaries including Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai and Deputy Chief Minister were present on this occasion.
(1)A0TO.JPG)
Union Home Minister Shri Amit Shah, during his address, commended the Chhattisgarh government for establishing a memorial to honour the 1,399 martyrs who made the supreme sacrifice in their valiant struggle against Naxalism. He expressed hope that this memorial would not only pay tribute to these heroes but also inspire future generations. Shri Shah highlighted that the current Chhattisgarh government, since its formation last year, has been steadfast in its commitment to eradicating Naxalism. He emphasized that this menace must be completely uprooted to prevent further loss of innocent lives. He noted that the government is adopting a comprehensive three-pronged strategy to achieve this goal. Firstly, those willing to renounce violence and rejoin the mainstream of society are being welcomed. Secondly, efforts are being intensified to apprehend those who refuse to abandon the path of violence. Lastly, strict action will be taken against individuals intent on harming others, ensuring they face the full force of justice. The Home Minister shared significant progress in this regard, stating that, within a year, 287 Naxalites were neutralized, approximately 1,000 were arrested, and 837 surrendered in Chhattisgarh. This underscores the government's unwavering resolve to restore peace and security in the region.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that the achievements of the past year in combating Naxalism in Chhattisgarh are unprecedented. He noted that never before has such a vast area been liberated from Naxal influence in a single year, nor have such significant numbers of Naxalites been neutralized, arrested, or surrendered. Shri Shah commended the Chhattisgarh government for executing a highly effective and well-coordinated strategy in this effort. He acknowledged the commendable teamwork of the Chhattisgarh Police forces, who have launched a robust operation guided by a clear and focused plan. Expressing optimism about the future, Shri Amit Shah assured that after March 31, 2026, not a single drop of blood will be shed in the name of Naxalism on the sacred land of Maa Danteshwari.
Union Home Minister Shri Amit Shah highlighted that the Chhattisgarh government has devised a phased plan to accelerate development in areas previously hindered by Naxalism. This plan focuses on the welfare of villages and the upliftment of the affected communities. Shri Shah emphasized that these initiatives are being implemented with the strong support and cooperation of Prime Minister Shri Narendra Modi. He noted that Prime Minister Modi has approved the construction of 15,000 houses in Naxal-affected regions. Additionally, efforts are underway to achieve 100% saturation of government welfare schemes in every village, ensuring priority assistance to families impacted by Naxal violence.
Shri Shah further stated that the campaign for a Naxal-free India, led by Prime Minister Modi, is gaining significant support from affected families. He assured that the Union Ministries of Home, Tribal Affairs, and Rural Development are working in unison to provide comprehensive assistance to these families, reaffirming the government’s commitment to their rehabilitation and progress.