ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ ଗସ୍ତର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ରାୟପୁରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସକୁ 'ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟସ କଲର' ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
‘ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର' ପାଇବା ଏକ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ; ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମ୍ମାନ ହାସଲ କରିଛି
ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସକୁ ‘ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର'ପୁରସ୍କାର ମିଳିବା ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ସାହସିକତା ଓ ସମର୍ପଣର ପ୍ରତୀକ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହେବ
ଗତ ବର୍ଷ ନକ୍ସଲଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷାବାହିନୀ ୨୮୭ ଜଣଙ୍କୁ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲାଇଜ୍ କରିବା ସହ ୧୦୦୦ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିଥିବା ବେଳେ ୮୩୭ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଓ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ଉତ୍ସାହ, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିପୁଳ ଅବଦାନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ
ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ କଠୋର ନୀତି ଯୋଗୁଁ ୪ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଓ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ତଳକୁ ଖସି ଆସିଛି
ହିଂସାର ମାର୍ଗ ଛାଡ଼ି ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
15 DEC 2024 4:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ରାୟପୁରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୁଲିସକୁ ସମ୍ମାନଜନକ 'ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର' ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଏ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମାଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ 'ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର' ପାଇବା ଏକ ଗୌରବର ବିଷୟ, ଯାହା ଯେ କୌଣସି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନର ସ୍ୱୀକୃତି । ଛତିଶଗଡ଼ ପୁଲିସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ମାତ୍ର ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମ୍ମାନ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବାହିନୀ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ଯାହା ଏହାର ଉତ୍ସାହ, ସାହସ, ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷରେ 'ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର' ପାଇବା ବାହିନୀର ନିରନ୍ତର ପରିଶ୍ରମ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ସାହସିକତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା, ନକ୍ସଲବାଦର ମୁକାବିଲା, ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେବା, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୁଲିସର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଛତିଶଗଡରେ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ରେ ବାହିନୀର ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅତୁଳନୀୟ ସାହସ ଓ ସଂକଳ୍ପ ହିଁ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନକୁ ପୂରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କାଶ୍ମୀରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଭାରତ ସହ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତାର ସହ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠନ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବି ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ପୂରଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ ନୁହେଁ, ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ମଧ୍ୟ ନକ୍ସଲବାଦ କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସର ସାହସିକତାକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ୨୮୭ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲାଇଜ୍ କରିଥିବା ବେଳେ ୧୦୦୦ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବା ସହ ୮୩୭ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛନ୍ତି। ନିହତ ହୋଇଥିବା ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୧୪ ଜଣ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରୀୟ ନକ୍ସଲ ନେତା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ୪ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଓ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ତଳକୁ ଖସିଆସିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଲୋକପାତ କରି ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ କଠୋର ନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ୭୩% ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ୭୦% ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ ପୁଲିସ ଅନ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି ସହ ମିଶିଥିବାରୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୫୧ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାକୁ ପ୍ରଥମ 'ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର' ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଯେ କୌଣସି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ୨୫ ବର୍ଷର ସେବା ପୂରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଛତିଶଗଡ ପୋଲିସର ୨୫ ବର୍ଷର ସେବା, ସମର୍ପଣ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଓ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଛତିଶଗଡ଼ରୁ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ହିଂସାର ମାର୍ଗ ଛାଡ଼ି ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହୋଇ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଛତିଶଗଡ଼ର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସେ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଥଇଥାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସକୁ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ ରୁ ୨୦୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୧୦୦ ନାରକୋଟିକ୍‌ସ ମାମଲା ରୁଜୁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୧ ହଜାର କିଲୋଗ୍ରାମ ଗଞ୍ଜେଇ, ୬ ହଜାର କିଲୋଗ୍ରାମ ଅଫିମ ଓ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୯୫ ହଜାର ବେଆଇନ ନିଶା ବଟିକା ଜବତ କରାଯାଇଛି। ଏଥିସହ ଏହି ମାମଲାରେ ୧୪୦୦ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପିଆଇଟିଏନଡିପିଏସ୍ (ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ସାଇକୋଟ୍ରୋପିକ୍ ପଦାର୍ଥରେ ବେଆଇନ ଚାଲାଣ ନିବାରଣ) ଆଇନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି।
ଏକ ବିକଶିତ ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ବସ୍ତରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଯାତ୍ରାରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସର ଯବାନମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ‘ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର’ କେବଳ ଏକ ଡେକୋରେସନ ନୁହେଁ ବରଂ ସେବା, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପ୍ରତୀକ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚିହ୍ନ ଅଗଣିତ ଆହ୍ୱାନର ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଉଛି ଯାହାର ମୁକାବିଲା କରିବା ଜରୁରୀ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ‘ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ୍‌ସ କଲର’ କେବଳ ଏକ ସମ୍ମାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବଜାୟ ରଖିବେ ଏବଂ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାରେ ଗୋଟିଏ ପାଦ ବି ପଛକୁ ହଟିବେ ନାହିଁ ।

Ministry of Home Affairs
On the first day of his visit to Chhattisgarh, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah presents 'President's Colour' to the Chhattisgarh Police in Raipur
Receiving ‘President's Colour’ is a matter of great pride for an armed force; Chhattisgarh Police has earned this honor within 25 years of its establishment
Chhattisgarh Police receiving ‘President's Colour’ Award is a symbol of their hard work, bravery and dedication
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Chhattisgarh will be completely free of Naxalism by March 31, 2026
In the fight against Naxalites, during the past year, security forces have neutralized 287 and arrested 1,000 Naxalites, whereas 837 Naxalites have surrendered
In order to realize the dream of a Naxal-free and drug-free India, Chhattisgarh Police has taken its role to new heights with passion, faith and dedication
Chhattisgarh's huge contribution in Prime Minister Modi's dream of building a developed India by 2047 will be etched in golden letters
Due to the strict policy of the Modi government against Naxalism, for the first time in 4 decades, the death toll of civilians and security forces has come down below 100
Union Home Minister appeals to the Naxalites to leave the path of violence and join the mainstream of society and contribute to the development of Chhattisgarh
Union Home Minister pays tribute to Sardar Vallabhbhai Patel on his death anniversary; Sardar sahab's indomitable courage and determination unified this country
Prime Minister Shri Narendra Modi completed Sardar sahab's unfinished work, and by abrogating Article 370, he unified Kashmir with India forever
15 DEC 2024 4:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah presented the prestigious 'President's Colour' to the Chhattisgarh Police in Raipur today, marking the first day of his visit to the state. The ceremony was graced by several prominent dignitaries, including Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai and Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah highlighted the immense pride associated with receiving the ‘President's Colour’, a recognition of great distinction for any armed force. He commended the Chhattisgarh Police for earning this honour within just 25 years of its establishment, reflecting the trust it has garnered from the President. Shri Shah lauded the Chhattisgarh Police as one of the finest forces in the country, renowned for its passion, courage, valour, and dedication. He emphasized that receiving the ‘President's Colour’ during its silver jubilee year is a testament to the force's relentless hard work, commitment, bravery, and deep connection with the public. He further praised the Chhattisgarh Police for its exemplary service in maintaining law and order, combating Naxalism, advancing the campaign for a drug-free India, ensuring public safety, and improving the quality of life for the state's citizens. Shri Shah acknowledged the force's unwavering dedication and its pivotal role in fostering peace and security in Chhattisgarh.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that today marks the death anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. He remarked that it was Sardar Patel’s unparalleled courage and determination that unified the nation. Shri Shah further noted that Prime Minister Shri Narendra Modi fulfilled Sardar Patel’s unfinished mission by abrogating Article 370, thereby permanently integrating Kashmir with India. He added that the entire nation is paying tribute to Sardar Patel today with deep gratitude.
Shri Amit Shah said that the longstanding demand for the creation of Chhattisgarh was fulfilled by Shri Atal Bihari Vajpayee. The Home Minister expressed confidence that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Chhattisgarh will be completely free of Naxalism by March 31, 2026. He emphasized that the Modi government is committed to eradicating Naxalism not only from Chhattisgarh but also from other states across the country. He acknowledged the bravery of the Chhattisgarh Police in advancing towards this goal and highlighted the significant achievements made in the fight against Naxalism over the past year.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, significant progress has been made in the fight against Naxalism over the past year. Security forces have neutralized 287 Naxalites, arrested 1,000, and facilitated the surrender of 837 Naxalites. He noted that among those neutralized, 14 were top-ranking Naxal leaders. Shri Shah highlighted that for the first time in four decades, the death toll of civilians and security personnel due to Naxal violence has fallen below 100, attributing this to the Modi government’s stringent policies against Naxalism. He further stated that over the last decade under PM Modi’s leadership, Naxalism has been effectively curbed, resulting in a 73% reduction in security personnel casualties and a 70% decline in civilian deaths compared to the previous decade. The Home Minister also commended the Chhattisgarh Police for joining forces with other security agencies to deliver a decisive blow to Naxalism in the past year. Additionally, he pointed out that several developmental projects have been carried out in Chhattisgarh under the leadership of Prime Minister Modi.
Shri Amit Shah stated that the first ‘President’s Colour’ was awarded to the Indian Navy in 1951, and today, any armed force must complete 25 years of service to be eligible for this prestigious honour. He expressed gratitude to the President of India for recognizing and honoring the 25 years of service, dedication, sacrifice, and commitment of the Chhattisgarh Police.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government and the State Government are committed to completely eliminating Naxalism from Chhattisgarh by March 31, 2026. He urged Naxalites to abandon the path of violence, join the mainstream of society, and contribute to the development of Chhattisgarh by moving forward on the path of progress. He also highlighted that the Chhattisgarh Government has implemented an excellent surrender policy, which provides for the rehabilitation of every Naxalite who surrenders.
Shri Amit Shah stated that the Chhattisgarh Police has achieved significant success in combating organized crime and narcotics with determination. He highlighted that between January 1, 2024, and September 30, 2024, around 1,100 narcotics cases were registered, leading to the seizure of 21,000 kilograms of cannabis, 6,000 kilograms of opium, and approximately 195,000 tablets of illicit drugs. Additionally, 1,400 individuals were arrested in connection with these cases. He further noted that Chhattisgarh has been at the forefront in the effective implementation of the PITNDPS (Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances) Act.
Union Home Minister expressed confidence that every officer and personnel of the Chhattisgarh Police will play a pivotal role in realizing the vision of a developed Chhattisgarh and a prosperous Bastar. He further stated that Chhattisgarh’s significant contribution will be etched in golden letters in the journey towards building a developed India by 2047 under the leadership of Prime Minister Modi.
Union Home Minister told the personnel of the Chhattisgarh Police that the ‘President's Colour’ is not merely a decoration but a symbol of service, sacrifice, and dedication. He stated that this insignia serves as a reminder of the countless challenges that must be faced with resilience. Shri Amit Shah emphasized that the ‘President's Colour’ is not only an honor but also a responsibility, and every officer of the Chhattisgarh Police will uphold this responsibility and will not take a step back in fulfilling their duty.