ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
চহি লোইবগী রিভ্যু 2024: ফিসরিজ বিভাগ (ফিসরিজ, এনিমেল হসবেনদ্রী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়)
"প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (PMMSY)না 2025 ফাওবদা সীৱীদ মিলিয়ন তন 1.12 পুথোকপগী অচৌবা পান্দম থম্লি"
"ফিসরিজতা দিজিতেল রিভোল্যুসন: ই-মার্কেৎ প্লেৎফোর্মগা লোয়ননা ঙামীশিং শক্তি পীনবা ONDCগা লোয়ননা MoU খুৎয়েক পীনখ্রে"
"ভারতকী ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরক্নবা লুপা করোর 1,200গী PMMSY অমসুং FIDF প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে"
"সমুদ্রদা শাফহনবা: ত্রান্সপোন্দরশিং য়াওবা ফিসিং ভেসেল লাখ 1 পীনবা লুপা করোর 364গী PMMSY ইনিসিএতিব"
"ক্লাইমেৎ রেজিলিএন্ত কোস্তেল ফিসরমেন ভিলেজশিং: কোস্তেল কম্ম্যুনিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর 200গী ইনিসিএতিব"
12 DEC 2024 6:01PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
ফিসরিজ সেক্তরনা ভারতকী শেন্মিৎলোনদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা নেস্নেল ইনকম, এক্সপোর্ত, ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংই। ফিসরিজ সেক্তর অসি 'সনরাইজ সেক্তর' হায়না খঙনরি অমসুং মসিনা ভারত্তা মীওই মিলিয়ন 30 রোমগী পুন্সি মহিংদা মরুওইনা শোত্থরবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা কাংলুপশিংগী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংলি।
হৌখিবা চহি 10 অসিদা ভারত সরকারনা ফিসরিজকী প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। খোঙথাংশিং অসিগী মহৈ ওইনা অপুনবা ঙাগী পোত্থোক (ইনলেন্দ অমসুং মেরিন) অসি শেনবা চহি 2013-14দা ঙাগী পোত্থোক লাখ 95.79 ওইরম্বদগী শেনবা চহি 2022-23দা তন লাখ 175.45দা হেনগৎখ্রে। ইনলেন্দ ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচরগী পোত্থোক অসি 2013-14দা তন লাখ 61.36 ওইরম্বদগী 2022-23গী শেনবা চহিদা তন লাখ 131.13দা হেনগৎলক্লে। মসিগা মান্ননা, ভারতকী সীফুদ এক্সপোর্ত অসি শেনবা চহি 2023-24দা লুপা করোর 60,523.89 ওইখি। মসি শেনবা চহি 2013-14দা লুপা করোর 30,213 ওইখিবা অদুদগী শরুক অনি হেনগৎখি।
চহি অসিগী মনুংদা বিভাগ অসিনা পায়খৎপা মরু ওইবা থৌশিলশিং
সীৱীদ অমসুং পর্ল অমদি ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ
1. অহানবা নেস্নেল কনফরেন্স ওন প্রমোসন ওফ সীৱীদ কল্তিভেসন অসি 2024গী জনুৱারী 27তা গুজরাতকী কচ্ছতা পাংথোকখি। সীৱীদ কল্তিভেসন অসিনা মেরিন প্রদক্সন দাইভর্সিফাই তৌবা অমসুং মসিনা ঙামীগী ইনকম হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবশীং পীবনা সীৱীদ প্রদক্তশিংগী থবক ফংহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইরি। কোরি ক্রীক্কী পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা সীৱীদ কল্তিভেসনগীদমক নোতিফাই তৌখ্রে। মসিনা সীৱীদ কল্তিভেসন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
• ii. প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সামপাদা য়োজনা (PMMSY) না 2025 ফাওবদা লৈবাক অসিগী সমুদ্রগী ঈশিং থাবগী পোত্থোকপু তন মিলিয়ন 1.12 হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। ভারতকী সীৱীদ পুথোকপা অসি মরু ওইনা কেপ্পাফিকস অলভারেজি অমসুং অতোপ্পা নেতিব মখল খরগী কলচরদা য়ুম্ফম ওই। য়াম্না থুনা চাউবগী শক্তি মাংশিল্লক্লিবা অমসুং চহি কয়াগী মতুং ইন্না লায়না লৈরক্লিবা কে.অলভারেজিদা অহেনবা মখা পোল্লি। মসিনা সীৱীদকী অনৌবা মখলশিং অমসুং স্ত্রেনশিং পুথোকপা অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগীদমক ইম্পোর্ত তৌবা মথৌ তাই। ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা 2024গী ওক্তোবর 31দা সীৱীদগী এক্সপোর্ত অমসুং ইমপোর্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা গাইদলাইনশিং থোকখি মমিং ওইনা পল্লবদা " ভারত্তা অহিংবা সীৱীদশিং পুশিল্লকপগী গাইদলাইনশিং" থোকখ্রে।
1. ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্রোচ অসিনা পুথোকপদগী হৌরগা এক্সপোর্ত ফাওবা ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা মাইক্রো, স্মোল, মেদিয়ম, অমসুং অচৌবা সাইজ পুম্নমক্কী জিওগ্রাফীকেল্লি কন্নেক্ত তৌরবা এন্তর্প্রাইজশিং পুনশিন্দুনা কম্পিতিতিবনেস অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি। অসিগুম্বা কোলাবোরেতিব মোদেল অসিনা মপাঙ্গল কনবা লিঙ্কেজকী খুত্থাংদা ফাইনান্সিএল ভাইএবিলিতী হেনগৎহল্লি, ভেল্যু চেনগী অৱাৎপা কোকহল্লি অমসুং অনৌবা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা অমসুং হিংনবগী লম্বী শেমহল্লি। ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা ফিসরিজ ক্লস্তর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা প্রদক্সন অমসুং প্রোসেসিং ক্লাস্তরশিংগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOP) পুথোকখ্রে অমসুং লক্ষদ্বীপতা সীৱীদ কল্তিবরেসনগীদমক অখন্নবা ফিসরিজ প্রদক্সন অমসুং প্রোসেসিং ক্লাস্তর অহুম লিংখৎনবা লাউথোকখ্রে। হায়রিবা ক্লস্তরশিং অসিনা পোৎথোক পুথোকপা অমসুং কৈথেল য়ৌহনবা হেনগৎহন্দুনা, নিচ সেক্তরশিং অসিদা কোলেক্তিবাইজেসন, কোলাবোরেসন অমসুং ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি।
2. সেন্ত্রেল মেরিন ফিসরিজ রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (ICAR-CMFRI)গী মান্দাপাম রিজনেল সেন্তর অমা সীৱীদ ফার্মিং অমসুং রিসর্চ প্রমোৎ তৌনবা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা ওইনা শেম্নবা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা খঙহনখ্রে। সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অসি সীৱীদ কল্তিভেসনদা ইন্নোবেসন অমসুং দিবেলপমেন্তকীদমক নেস্নেল হব অমা ওইনা মথৌ তৌগনি। মসিনা ফার্মিং তেক্নিকশিং শেমদোক্নবা, সিদ বেঙ্ক অমা লিংখৎনবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা থবকশিং পাংথোক্নবা মীৎয়েং থমগনি। মসিগী পান্দমদি সীৱীদ ফার্মর 20,000দা কান্নবা পীবা, মহৈ-মরোং ফগৎহনবা অমসুং চাউরাক্না থবক 5,000 শেমগৎপা অমসুং ভারতকী মালেমগী সীৱীদ ইন্দস্ত্রীদা মতিং হেনগৎহনবনি।
• v. ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা হজারিবাগতা পর্ল কল্তিভেসন, মদুরাইদা ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ অমসুং লক্ষদ্বীপতা সীৱীদ ক্লস্তরগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর হৌদোকখ্রে।
1. ইকনোমিক ওইনা মরু ওইবা স্পেসিসশিংগী জীনেতিক এনহেনসমেন্তগী খুত্থাংদা সীদকী ক্বালিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মেরিন অমসুং ইনলেন্দ স্পেসিস অনিমক্কী ন্যুক্লিয়স ব্রিদিং সেন্তরশিং অসি ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা নোতিফাই তৌখি। ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা ICAR -সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফ্রেস ৱাতর এক্বাকলচর (ICAR-CIFA), ভুবনেশ্বর, ওরিশাবু ফ্রেস ৱাতর স্পেসিসশিংগীদমক NBCশিং লিংখৎনবা নোদেল ইন্সতিত্যুৎ অমসুং মন্দাপাম, তামিল নাদুদা লৈবা ICAR - সেন্ত্রেল মেরিন ফিসরিজ রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (ICAR-CMFRI) গী রিজনেল সেন্তর অমসুং মেরিন ফিশ স্পেসিজতা মীৎয়েং থম্লিবা NBCশিংগী নোদেল ইন্সতিত্যুৎ ওইনা মথৌ তৌহনখ্রে । হৌজিক চত্থরিবা স্কিমশিংগী মতেংদগী শেল থাদদুনা, NBCশিংনা ব্রুদস্তোক মেনেজমেন্ত হেনগৎহল্লগনি, অফবা ক্বালিতীগী সীদ পুথোক্লগনি অমসুং থবক 100 শেম্লগনি। হৌজিক্কী সিজন অসিগী সপ্লাইদা জয়ন্তী রোহু লাখ 60, অমৃত কাতলা লাখ 20, অমসুং জি.আই.-স্কেম্পি লাখ 2 য়াওরি।
ফিসরিজ স্তার্তঅপশিং অমসুং ফিসরিজ ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FFPO)দা পীবা তেংবাং
1. ফিসরিজ স্তার্ত-অপ, কোওপরেতিব, FPO অমসুং SHG 100 য়ামদ্রবদা প্রমোৎ তৌনবা ইনক্যুবেসন সেন্তর 3 লিংখৎনবা দিপার্তমেন্তনা খঙহনখ্রে। সেন্তরশিং অসি হায়দ্রাবাদতা লৈবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ এগ্রিকলচরেল এক্সতেন্সন মেনেজমেন্ত (MANAGE), মুম্বাইদা লৈবা ICAR-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফিসরিজ এজুকেসন (CIFE) অমসুং কোচিদা লৈবা ICAR-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফিসরিজ তেক্নোলোজী (CIFT) অসিনচিংবা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা লৈগনি।
2. দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিব অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা ONDCগা লোয়ননা অহানবা MoU অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ONDCদা FFPO 6 ওনবোর্দ তৌখ্রে। তেংবাং পীনবগী পান্দমদি দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা পীবা অমসুং ই-মার্কেৎ প্লেসকী খুত্থাংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবা অমসুং য়োনবগীদমক ত্রেদিস্নেল ফিসরমেনশিং, ফিস ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং, ফিসরিস সেক্তরগী ওন্তপ্রিনোরশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু শক্তি পীবনি। মসিগী মথক্তা, ফ্রোম কেচ তু কম্মর্স, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী খুত্থাংদা মার্কেত এক্সেস হেনগৎহনবা” হায়বা লাইরিক অসিসু রিলিজ তৌখি।
3. PMMSYনা ফিসরিজকী গ্রেজুএৎশিং য়াওনা ওন্তপ্রিনোরশিপ মোদেল ফোর ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচরগীদমক লুপা করোর 1.3 ফাওবগী তেংবাংগা লোয়ননা ওন্তপ্রিনোরশিপ মোদেলদা মতেং পীরি। ওন্তপ্রিনোরশিপ মোদেল অসিনা ইন্তিগ্রেতেদ বিজিনেস মোদেলশিং, তেক্নোলোজী ইনফ্যুজন প্রোজেক্তশিং, কিশ কিওস্কশিং লিংখৎতুনা হায়জেনিক ফিস মার্কেতিং প্রমোসন তৌবা, রিক্রিএস্নেল ফিসরিজ দিবেলপ তৌবা, গ্রুপ এক্তিবিতীশিং প্রমোসন তৌবা অসিনচিংবশিংদা মতেং পাংলি। ঙসি ফাওবদা প্রোজেক্ত 39 অয়াবা পীখ্রে।
ইনিসিএতিবশিং অমসুং প্রোজেক্তশিং
• x. কোস্তেল এক্বাকলচর ওথোরিতী এক্ত 2005 (ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দ্রি অমসুং দাইরিয়িং, ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়গী এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোলগী মখাদা) অসি কেজ কলচর, সীৱীদ কলচর, অমসুং মেরিন ওর্নামেন্তেল ফিশ কলচরগুম্বা তোঙান তোঙানবা অমসুং অকোইবগী ফিভমগা চান্নবা থবক থৌরমশিং অসি মসিগী অকোইরোনগী মখাদা পুরক্নবা, CRZ নোতিফিকেসনদা এম্বিগ্যুতী লৌথোক্তুনা, জেলগী প্রোভিজনশিং হোংদোক্তুনা, ইজ ওফ দুইং বিজিনেসবু লায়থোকহন্দুনা অমসুং স্ত্রীমলাইন তৌরবা থৌওংশিংগী খুত্থাংদা শেমদোকখি।
1. ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা PMMSY অমসুং FIDF কী মখাদা লুপা করোর 1200গী ফিসরিজ প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে।
2. ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত, MoFAH&Dনা PMMSYগী মখাদা লুপা করোর 364গী অখন্নবা কম্পোনেন্ত অমা হৌদোকখ্রে। মসিনা ফিসিং ভেসেল লাখ 1দা ইমর্জেন্সী অমসুং সাইক্লোনগী মতমদা পোতেন্সিএল ফিসিং জোনশিংদা পাউ ফাওনবগীদমক ফিসিং ভেসেলশিংদা ঙামীশিংগীদমক তু-ৱে কম্ম্যুনিকেসন য়াহন্দুনা এলর্তশিং থাবা য়ানবা লৈবাক অসিদা শেমগৎপা ত্রান্সপোন্দরশিং লেম্না ফংহল্লগনি।
3. PMMSYগী 4শুবা কুমওনগী থৌরম সেপ্তেম্বর 12, 2024দা পাংথোকখিবা অসিনা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা ফিসরিজ স্তেকহোল্দরশিং, ই-পাউ, সর্ভিসশিং অমসুং ফিসরিজকা মরী লৈনবা সপোর্ত পীনবা রেজিস্ত্রীগী সেন্ত্রেল হব অমা ওইনা মথৌ তৌগদবা NFDP( নেস্নেল ফিসরিজ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম) হৌদোকখি অমসুং PM-MKSSY ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং ফোংখি। প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (PMMSY)গী সব-স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃদ্ধি সহ-য়োজনা (PM-MKSSY) গী মখাদা NFDP শেমখ্রে। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা ফিসরিজ ভেল্যু চেনদা থবক তৌরিবা ফিস ৱার্করশিং অমসুং ইন্তর্প্রাইজশিংগী রেজিস্ত্রী শেমদুনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা দিজিতেল আইদেন্তিতীশিং ফংহল্লগনি। NFDP গী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ, পর্ফোমেন্স গ্রান্ত, এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স অসিনচিংবা কয়াগী কান্নবা লৌবা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা NFDP পোর্তেলদা অপুনবা রেজিস্ত্রেসন 12,64,079 তৌখ্রে।
4. PMMSYগী 4শুবা চহি মপুং ফারকপগী থৌরমদা দিপার্তমেন্তনা "প্রোমোসন ওফ ইন্দিজিনস স্পেসিস" অমসুং "কঞ্জার্বেসন ওফ স্তেত ফিস"কী মতাংদা ফোঙখিবা লাইরিক অমা ফোংখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি. 36কী মনুংদা, 22না মখোয়গী রাজ্য ঙা, 3না মখোয়গী রাজ্য ঈশিংগী শা অমসুং লক্ষদ্বীপ অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দগী য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী রাজ্যগী শা, মেরিন স্পেসিসশিংবু এদোপ্ত তৌখ্রে নত্ত্রগা দিজাইন তৌখ্রে।
5. ঙসি জন সমর্থ পোর্তেলদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ ফিসরিজ স্কিম পুনশিন্নবা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা মায় পাক্না হৌদোকখ্রে। মসিনা ঙামীশিং অমসুং ফিসরিজকী লমদা মরী লৈনবশিংগীদমক দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা পীনবগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমনি।
6. ফিসরিজ সমর মীৎ 2024গী থৌরমদা 2024গী জুলাই 12দা, রাজ্য/য়ু.তি. 19গী ওইনা লুপা করোর 114গী শেনফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) গী মখাদা পুন্না প্রোজেক্ত 321 অমা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দ্রি অমসুং দাইরিয়িং অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী মন্ত্রী শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ এলাইস ললান সিংহনা ভর্চুএল ওইনা হৌদোকখ্রে।
7. পঞ্চায়ত খুদিংদা PACS, দাইরী অমসুং ফিসরিজ কোওপরেতিব লাখ 2 লিংখৎনবা পান্দম থম্লিবা অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফিসরিজ এজুকেসন (ICAR-CIFE) অমসুং বৈকুনথ মেহতা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ কোওপরেতিব মেনেজমেন্ত (VAMNICOM) গা লোয়ননা MoU অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। MoU অসিনা ICAR-CIFE অমসুং VAMNICOM গী মরক্তা সিনর্জিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা ফিসরিদা কোওপরেতিব মেনেজমেন্ত প্রাক্তিস হেনগৎহন্নবা লম্বী য়াৎলি।
8. কোস্তেল স্তেতশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈবা কোস্তেল খুঙ্গং 100বু ক্লাইমেৎ রেসিলিএন্ত কোস্তেল ফিসমর্ন ভিলেজ (CRCFV) ওইহন্নবা গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে। লুপা করোর 200গী এলোকেসনগা লোয়ননা, খোংথাং অসিনা তুং কোইনা ঙা ফাবদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা অমসুং ক্লাইমেৎ স্মার্ত লাইবলিহুদশিংদা মীৎয়েং থমগনি। মসিনা অহোংবা লাক্লিবা অকোয়বগী ফিভমগী মরক্তা ঙামি কম্ম্যুনিতীশিংগীদমক ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক স্তেবিলিতী লৈহন্নবা হোৎনগনি। সেন্ত্রেল কম্মিতী ওফ ক্লাইমেৎ রেসিলিএন্ত কোস্তেল ফিসর্মেন ভিলেজ (CCCRCFV) না অকুপ্পা সর্ভে অমসুং গেপ এনালাইসিসনা দরকার ওইরিবা ফেসিলিতীশিং খন্নবদা লমজিং-লমতাকপীখি। মসিগী মনুংদা ফিস দ্রায়িং য়ার্দশিং, প্রোসেসিং সেন্তরশিং, ঙাগী কৈথেলশিং অমসুং ইমর্জেন্সী রেস্ক্যু ফেসিলিতীশিংগুম্বা কমন ফেসিলিতীশিং য়াওরি। প্রোগ্রাম অসিনা সীৱীদ কল্তিভেসন ফার্মশিং, আর্তিফিসিএল রীফশিং অমসুং গ্রীন ফ্যুএল প্রমোসন তৌবগুম্বা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা ক্লাইমেৎ-রেজিলিএন্ত ফিসরিজসু প্রমোৎ তৌরি।
9. ফিসরিজতা তেক্নোলোজী পুনশিন্নবগী মায়কৈদা খোংথাং অমা ওইনা, কিলোমিতর 10গী রেঞ্জ অমদা কিলোগ্রাম 100 ফাওবগী এপ শিজিন্নদুনা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক পুথোক পুশিন তৌনবগীদমক লুপা করোর 1.16গী পাইলোৎ স্তদী অমা রিলিজ তৌখ্রে। মসিগী স্তদী অসিনা ইনলেন্দ ফিসরিজকী মোনিতরিং অমসুং মেনেজমেন্ত, ইফিসিএন্সী অমসুং সস্তেনেবিলিতী ফগৎহনবদা দ্রোনশিংগী পোতেন্সিএল নৈননবা পান্দম থম্লি।
10. ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা লুপা করোর 721.63গী প্রাইওরিতী প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা অসম, ছত্তিসগর, মধ্য প্রদেশ, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ রাজ্যশিংদা অপুনবা এক্বাকলচর চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক মঙা শেমগৎপা, মার্কেত এক্সেস হেনগৎহন্নবা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং আসাম রাজ্যশিংদা মালেমগী থাক্কী ঙাগী কৈথেল অনি শেমগৎপা, পোস্ত হরভেস্ত মেনেজমেন্ত ফগৎহন্নবা গুজরাত, পুদুচেরী অমসুং দমন অমসুং দিয়ুগী রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্মার্ত অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ফিসিং হার্বর অহুম শেমগৎপা, অমসুং এক্বাকলচর অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ফিস ফার্মিং প্রমোৎ তৌনবা উত্তর প্রদেশ, রাজস্থান, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, পঞ্জাব রাজ্যশিংদা হেক্তর 800গী সলাইন এরিয়া অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ফিস ফার্মিং শেমগৎপা য়াওরি।
11. ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচর সেক্তরবু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহন্নবা অমসুং মোদর্নাইজেসনগী মায়কৈদা পুখৎনবা ভারত সরকারনা স্ত্রেতেজিক ওইবা খোংথাং অমা লৌদুনা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) গী মখাদা ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক (IAP) মঙা লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে। ফিসরিজ ভেল্যু চেনদা লৈরিবা অৱাৎপশিং কোকহন্নবা মপুং ফাবা থৌরাংশিং লৌখৎপগী তঙাই ফদবা অদু খঙলদুনা, এক্বা পার্কশিং অসিনা ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবা, ৱেস্তমেজ হন্থহনবা অমসুং ঙামীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগদবা ইন্তিগ্রেতেদ সোলুসনশিং পীদুনা সেক্তর অসিদা অহোংবা পুরক্নবা শেম-শারি। সরকারনা ফিরিজ ভেল্যু চেন হেনগৎহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক মঙাদা লুপা করোর 179.81 ইনবেস্ত তৌরি। মসিগী পান্দমদি পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবা, হকথেংননা থবক 1400 অমসুং নাকোইননা থবক 2400 পুথোকপা অমসুং অশোই-অঙাম থোকপা হন্থহনবা হায়বসিনি।
12. ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা ICAR.-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফ্রেস ৱাতর এক্বাকলচর (ICAR-CIFA), ভুবনেশ্বরদা "রঞ্জন মচলি" মোবাইল এপ হৌদোকখ্রে। ICAR-CIFAনা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সমপদা য়োজনা (PMMSY) গী মতেংগা লোয়ননা শেমগৎখিবা এপ অসি ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ সেক্তরগী হেনগৎলক্লিবা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা দিজাইন তৌবনি। মসিনা হোবিস্তশিং, একৱেরিয়ম দুকানশিংগী মপুশিং অমসুং ঙা ফার্মরশিংগীদমক মরুওইবা লৌশিং ফংহল্লি।
13. ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত, ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরীজ মন্ত্রালয় (MoFAH&D) না 2024গী নবেম্বর 21দা নই দিল্লীগী সুশ্মা স্বরাজ ভবনদা ৱার্ল্দ ফিসরিজ দে 2024গী থিম ইন্দিয়া'স ব্লু ত্রান্সফোর্মেসন: স্ত্রেন্থিং স্মোল-স্কেল ‌এন্দ সস্তেনেবল ফিসরিজ হায়না মিংথোনবা থৌরম পাংথোকখি। থৌরম অদুদা ইতালি, রোমদা লৈবা ভারতকী এম্বেসেদর, শ্রীমতী ভানি রাও, ADG অমসুং দিরেক্তর ফিসরিজ দিভিজন, FAO শ্রী মেনুএল বারানজসু শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা এম্বেসেদরীগী মীহুৎ 54 অমসুং হাই কম্মিসনশিংনা শরুক য়াখি। ৱার্ল্দ ফিসরিজ দে 2024গী থৌরমদা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা মখাদা পীরিবশিং অসিগুম্লবা মরুওইবা থৌরাং অমসুং প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোকখ্রে:
• দেতা-দ্রিভন পোলিসী মেকিংগীদমক 5শুবা মেরিন ফিসরিজ সেন্সস হৌদোকপা,
• সস্তেনেবল শার্ক মেনেজমেন্তকীদমক নেস্নেল প্লান ওফ এক্সন ওন শার্ক অমসুং শ্রী লঙ্কা, বঙ্গলাদেশ অমসুং মালদীবকা খুৎশম্নদুনা বে রিজনদা IUU (আইন্না য়াদবা, রিপোর্ত তৌদবা অমসুং রেগুলেত তৌদবা) মতাংদা রিজনেল প্লান ওফ এক্সনদা ভারতনা অয়াবা পীবা।
• ইন্তরনেস্নেল মেরিতাইম ওর্গনাইজেসন-ফুদ এন্দ এগ্রিকলচরেল ওর্গনাইজেসন (IMO-FAO) গী গ্লোলিতর পার্তনরশিপ প্রোজেক্তনা মেরিন প্লাস্তিক লিস্তর থেংননবা অমসুং ইনর্জী কান্নবা, মমল হোংবা মেরিন ফিশিং ফ্যুলশিং প্রমোৎ তৌনবা রেত্রোফিৎ তৌরবা LPG কিৎশিংগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (SOP) পীরি।
• কোস্তেল এক্বাকলচর ওথোরিতীনা অনৌবা সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS) হৌদোকখ্রে। মসিনা কোস্তেল এক্বাকলচর ফার্মশিং ওনলাইন ওইনা রেজিস্তর তৌবা ঙমহনগনি।
• সেক্তর অসিদা কার্বন সেক্বেস্তর তৌবগী থৌওং শিজিন্নদুনা ভোলুন্তরী কার্বন মার্কেত (VCM) গী ফ্রেমৱার্ক অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা MoU অমা খুৎয়েক পীনখি।
ঙা অমসুং সীফুদ এক্সপোর্ত তৌবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইনিসিএতিবশিং
1. ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা বিশাখাপত্নম, অন্ধ্র প্রদেশতা ফিসরিজ এক্সপোর্ত প্রমোসনগী মতাংদা স্তেকহোল্দর কন্সল্তেসন অমা ফিসরিজ ফার্মিং অমসুং ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা পাংথোকখ্রে। ইনিসিএতিব অসিনা লৈবাক অসিবু ইন্তর্নেস্নেল প্রোসেসিং হব অমা ওইহন্নবা, ফিসরিজ সেক্তরদা কেপিতেলাইজ অমসুং দিজিতেলাইজ তৌনবা ভিজন অমা থম্লি।
2. ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা তুনা ক্লস্তর শেমগৎনবা খঙহনখ্রে। ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্রোচ অসিনা প্রদক্সনদগী হৌরগা এক্সপোর্ত ফাওবগী ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা মাইক্রো, স্মোল, মেদিয়ম, অমসুং অচৌবা সাইজ পুম্নমক্কী জিওগ্রাফীকেল্লী কন্নেক্ত তৌরবা ইন্তর্প্রাইজশিং পুনশিন্দুনা কম্পিতিতিবনেস অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি। তুনা ক্লস্তর চাউখৎহনবনা মমল য়াম্লবা স্পেসিসশিংগী এক্সপোর্তসু পুক্নিং থৌগৎলি
3. MoFAH&D গী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কম্মর্স দিপার্তমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত অমসুং মেরিন প্রদক্ত এক্সপোর্ত দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী (MPEDA)গী মরক্তা কোর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহণ্নবা লম্বীশিং খন্নখী। মখোয় অনিগী মরক্তা হেন্না চাউবা সিনর্জীনা ভারতকী ফিসিং কম্ম্যুনিতীদা য়াম্না কান্নবা পীগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মেরিন এক্সপোর্তপু মখা তানা হেনগৎহনগনি।
স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং
হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচর চাউখৎহন্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মসিদা ঙা পুথোকপা অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবা য়াওরি। 2015-16দা,
1. ব্ল্যু রিভোল্যুসন স্কিম: ভারত সরকারনা ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত অমসুং ফিরিজ মেনেজমেন্তকীদমক সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা ব্ল্যু রিভোলুসন স্কিম (CSS-BR) হৌদোকখ্রে। 2015-16দগী 2019-20 ফাওবা চহি মঙাগী ওইনা পায়খৎখিবা মল্তি-দাইমেনস্নেল এক্তিবিতীশিংগা লোয়ননা BR স্কিম্না ফিসরিজ সেক্তরদা চাউরাক্না লুপা করোর 5000গী ইনবেস্তমেন্ত তৌখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY): প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) অসি 2020-21দা হৌদোকখিবনি। মসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা চহি মঙাগী ওইনা FY 2020-21দগী FY 2024-25 ফাওবগী মনুংদা পায়খৎনবা লুপা করোর 20,050গী শেনফম থাদগনি। হৌখিবা চহি মরি অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা, লুপা করোর 20,864.29গী শেনফম ওইবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে। PMMSYগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং অতোপ্পা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগীদমক কেন্দ্রগী শরুক ওইনা লুপা করোর 8871.42 অয়াবা পীখ্রে। PMMSYগী মখাদা অয়াবা পীরবা মরুওইবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা ফিসিং হার্বরশিং, ফিস লেন্দিং সেন্তরশিং, রিজর্বর কেজ কলচর, ব্রেকিশ অমসুং ফ্রেতসৱাতর এক্বাকলচর, ঙা ফাবশিংগী য়াইফ-থৌরাং, পোস্ত-হর্ভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং, সীৱীদ, ওর্নামেন্তেল অমসুং কোল্দ-ৱাতর ফিসরিজ অসিনচিংবা য়াওরি।
PMMSY গী মখাদা ফিজিকেল ওইনা মায়পাকখিবশিং (2020-21দগী ঙসি ফাওবা)
• ইনলেন্দ ফিসরিজ: কেজ মশিং 52,058 ওইবাইনলেন্দ এক্বাকলচরগীদমক পোন্দ এরিয়া হেক্তর 23285.06, রিসর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS) 12,081, বাইওফ্লোক য়ুনিৎ 4,205, ইনলেন্দ সেলাইন-আল্কালাইন কলচরগীদমক পোন্দ এরিয়া হেক্তর 3159.31, ঙা 890 অমসুং স্কেম্পি হিৎচর 5, রিজর্বর অমসুং অতোপ্পা ঈশিংগী ঈপাকশিংদা পেন হেক্তর 560.7 অমসুং ব্রুদ বেঙ্ক 25 অয়াবা পীখ্রে।
• মেরিন ফিসরিজ: মেকানাইজ তৌরবা ফিসিং জহাজশিংদা বাইও-তোইলেৎ 2,259, ঙা ফাবগীদমক্তা ওপন সী কেজ 1,525, হৌজিক লৈরিবা ফিসিং ভেসেল 1,338গী অপগ্রেদেসন, ব্রেকিস ৱাতর এক্বাকলচরগীদমক্তা পোন্দ এরিয়া হেক্তর 1,580.86, দীপ সী ফিসিং ভেসেল 480, ব্রেকিং ৱাতর হেৎচরি 17 অমসুং স্মোল মেরিন ফিন ফিস হেৎচরি 5 অয়াবা পীখ্রে।
• ঙামীশিংগী য়াইফ-থৌরাং: ঙামীশিংগী রিপ্লেসমেন্ত বোত অমসুং লাং 6,706, ঙা য়োকপগী বেন/লীন লৈতবা মতমগী মনুংদা ঙামী 5,94,538গী ইমুংশিংগী পুন্সি মহিং অমসুং ন্যুত্রিসনগী তেংবাং অমসুং এক্সতেন্সন অমসুং সপোর্ত সর্ভিস (মতস্য সেবা কেন্দ্র) 102গী অয়াবা পীখ্রে।
• ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর: মশিং 27,189 য়ুনিৎকী ফিশ ত্রান্সপোর্তেসন ফেসিলিতীশিং হায়বদি মোতোরসাইকল (10,924), আইস বোক্স য়াওবা বাইসাইকল (9,412), ওতো রিক্সা (3,860), আইসোলেতেদ ত্রক (1,377), অহিংবা ঙা য়োনবা ভেন্দিং সেন্তর (1,243), ফিস ফীদ মিল/প্লান্ত (1091), আইস প্লান্ত/কোল্দ স্তোরেজ (634) অমসুং ফ্রিজ তৌরবা ভেহিকলশিং (373) । মসিগী মথক্তা, ঙা য়োনবা কৈথেলগী অপুনবা য়ুনিৎ 6,733 (188) অমসুং ওর্নামেন্তেল কিওস্ক (6,896) য়াওনা ঙা য়োনবা কিওস্কশিং অমসুং ভেল্যু এদেদ ইন্তর্প্রাইজেস য়ুনিৎ 128সু সেঙ্কসন তৌখ্রে।
• এক্বাতিক হেল্থ মেনেজমেন্ত: দিজিজ দাইগ্নোস্তিক সেন্তর 19 অমসুং ক্বালিতী তেস্তিং লেবশিং, মোবাইল সেন্তর 31 অমসুং তেস্তিং লেবশিং অমসুং এক্বাতিক রেফরেল লেব 6 অয়াবা পীখ্রে।
• ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ: ওর্নামেন্তেল ঙা য়োকপগী য়ুনিৎ 2,465 অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ওর্নামেন্তেল ঙা য়োকপগী য়ুনিৎ 207 (হকপা অমসুং য়োকপা) অয়াবা পীখ্রে।
• সীৱীদ কল্তিভেসন: রেফ 47,245 অমসুং মোনোলিন ত্যুব 65,480 অয়াবা পীখ্রে।
• অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎহনবা: অপুনবা প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর 1722.79গী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা লুপা করোর 980.40গী সেন্ত্রেল শেয়র য়াওরি। মসিদা হেক্তর 7063.29গী অনৌবা পোন্দশিং শেমগৎপা, ইন্তিগ্রেতেদ ফিস ফার্মিংগীদমক হেক্তর 5063.11গী লম, ওর্নেস্নেল ফিসরিজকী য়ুনিৎ 644, বাইওফ্লোক য়ুনিৎ 470, হিৎচরি 231, রিসর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS) 148 অমসুং ফীদ মিল 140গী অয়াবা পীখ্রে।
• আউতরিচ এক্তিবিতীশিং: DoF NFDB, WFFD, ফিস ফেস্তিবেলশিং, মেলাশিং, এক্সপোশিং, কনফরেন্স অসিনচিংবদগী লাখ 155গী থবক থৌরমশিং, লাখ 12.63গী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং, মায় পাকপগী ৱারীশিং, পেমফ্লেৎশিং, ব্রোচরশিং, বুকলেৎশিং অমসুং আউতরিচ কেম্পেনশিং লাখ 10.88গী য়েন্থোকখ্রে।
• অতোপ্পা মরুওইবা থবকশিং: সাগর মিত্র 2,494 অমসুং মতস্যা সেবা কেন্দ্র 102 অয়াবা পীখ্রে।
1. প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃদ্ধি সাহ যোজনা (PMMKSSY): হৌজিক চৎথরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা যোজনা (PMMSY) গী সব-স্কিম ওইনা প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃদ্ধি সাহ যোজনা (PMMKSSY) অসি চহি মরিগী ওইনা শেনবা চহি 2023-24দগী হৌরগা শেনবা চহি 2026-27 ফাওবগী ওইনা লুপা 6000গী চাদিং তৌরগা PMMSYগী মরিশুবা চহি মপুং ফারকপদা সেপ্তেম্বর 11, 2024দা হৌদোকখি। ফিসরিজ সেক্তরবু রেসিলিএন্ত ওইহন্নবা অমসুং ফিসরিজ ভেল্যু চেনদা ইফিসিএন্সী শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা, দিপার্তমেন্তনা লুপা করোর 6000গী ইনবেস্তমেন্তগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সম্পদা য়োজনা (PMMSY) গী মখাদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা "প্রধান মন্ত্রী মতসয় কিসান সমৃদ্ধি সাহ য়োজনা (PMMKSSY)" ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। PMMKSSYগী পান্দমদি ফিসরিজ সেক্তরবু ফোর্মেলাইজ তৌবা, এক্বাকলচর ইন্সুরেন্সপু পুক্নিং থৌগৎপা, ফিসরিজ মাইক্রো এন্দ স্মোল ইন্তর্প্রাইজশিংগী ভেল্যু চেনগী ইফিসিএন্সী, সেফ ফিস প্রদক্সনগীদমক সেফতী অমসুং ক্বালিতী সিস্তেম শিজিন্নবা অসিনি।
পান্দমশিং:
• সর্ভিস দেলিভরীগীদমক্তা থবকদা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল আইদেন্তিতীশিং শেম্বা য়াওনা ওর্গানাইজ তৌদবা ফিসরিজ সেক্তরবু তপ্না তপ্না ফোর্মেলাইজেসন তৌবা।
• মখোয়গী ওপরেসনশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক ৱার্কিং কেপিতেল য়াওনা ইন্সতিত্যুস্নেল ফাইনান্সিংদা এক্সেস হেন্না লায়থোকহনবা।
• এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স লৌনবা অমুক্তংদা পীবা ইন্সেন্তিব।
• ভেল্যু চেনগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচরগী মাইক্রো ইন্তর্প্রাইজশিং পুক্নিং থৌগৎপা।
• ফিসরিজ সেক্তরদা লৈবা মাইক্রো এন্দ স্মোল ইন্তর্প্রাইজশিংবু সেফ ফিস অমসুং ফিসরিজ প্রদক্তশিংগী সপ্লাই চেনশিং লিংখৎনবা পুক্নিং থৌগৎপা।
• ফিসরিজ ভেল্যু চেনশিং পুনশিন্নবা অমসুং কনসোলিদেসন তৌবা।
1. ফিসরিজ এন্দ এক্বাকলচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF): ফিসরিজ সেক্তরগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা, ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF) অসি 2018-19দা লুপা করোর 7522.48গী অপুনবা ফন্দ সাইজগা লোয়ননা হৌদোকখি। ফন্দ অসিনা নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত (নাবার্দ), নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC) অমসুং ত্রেদ তৌরবা বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা ঙা য়োকপগী প্রোজেক্তশিংদা কনসেস্নেল ফাইনান্সিং পীরি।
• লুপা করোর 5794.09গী শেনফমগা লোয়ননা অপুনবা প্রপোজেল 132 FIDF কী মখাদা ফিসিং হার্বরশিং, ফিশ লেন্দিং সেন্তরশিং অমসুং ফিশ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং য়াওনা অয়াবা পীখ্রে। অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংনা ফিসরিজ সেক্তরদা লুপা করোর 5794গী ইনবেস্তমেন্ত মোবিলাইজ তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা লুপা করোর 300দি প্রাইবেৎ ইন্তর্প্রাইজশিংদগী পুথোকখ্রে।
• অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা ফিশিং পোর্ত 22, ফিশ লেন্দিং সেন্তর 24, প্রোসেসিং প্লান্ত 4, ফিশিং পোর্ততা অহেনবা ফেসিলিতী 6, আইস প্লান্ত 8/ কোল্দ স্তোরেজ 6, ত্রেনিং সেন্তর 6, ফিশ সিদ ফার্ম 21 মোদর্নাইজ তৌবা য়াওরি।
• FIDF গী মমাংগী তাঙ্ককতা, লোইশিনখিবা প্রোজেক্তশিংনা ফিসিং ভেসেল 8100 হেনবগীদমক সেফ লেন্দিং অমসুং বার্থিং ফেসিলিতীশিং শেমগৎখি, ঙা তন লাখ 1.09গী লেন্দিং হেনগৎহনখি, ঙা ফারিবা মীওই লাখ 3.3 অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংদা কান্নবা ফংহনখি অমসুং হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা লাখ 2.5 শেমগৎখি।
• v. কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (KCC): ভারত সরকারনা শেনবা চহি 2018-19দগী হৌরগা ঙামীশিং অমসুং ঙা ফার্মরশিংদা মখোয়গী মথৌ তাবা থবক শুফম পুথোকপদা মতেং পাংনবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (KCC) পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ঙামীশিং অমসুং ঙা ফার্মরশিংদা লুপা করোর 2,810গী লোনগী শেনফমগা লোয়ননা অপুনবা KCC পুন্না লাখ 4.39 সেঙ্কসন তৌখ্রে।
স্কিম/ইনিসিএতিবকী কান্নবা
1. হৌখিবা চহি 10দা পায়খৎখিবা স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসিদা ঙা ফাবা থিংবা/লীন পেরিয়দ মনুংদা ইমুং লাখ 4.33দা পুন্না লুপা করোর 1681.21গী শেনফমগা লোয়ননা পুন্সি মহিং অমসুং ন্যুত্রিসনেল সপোর্ত পীদুনা ঙামীশিংগী য়াইফ-থৌরাংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
• ii. মসিগী মথক্তা, লুপা করোর 89.25গী শেনফমগা লোয়ননা ঙামী লাখ 184.32দা গ্রুপ এক্সিদেন্তেল ইন্সুরেন্স ফংহনখি।
1. ব্ল্যু রিভোলুসনগী মখাদা লুপা করোর 256.89গী শেনফমগা লোয়ননা ঙামীশিংগী য়ুম য়ুনিৎ 18,841দা মতেং পীখি।
2. 2014-15দগী দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজ, ভারত সরকারনা পায়খৎলিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মখাদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা লাখ 74.66 (দাইরেক্ত অমসুং ইন্দাইরেক্ত অনিমক) পীখ্রে।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Year End Review 2024: Department of Fisheries (Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying)
"Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) Sets Ambitious Target of 1.12 Million Tonnes of Seaweed Production by 2025"
"Digital Revolution in Fisheries: MoU Signed with ONDC to Empower Fishermen with E-Market Platform"
"Rs. 1,200 Crore PMMSY and FIDF Projects Launched to Transform India’s Fisheries Infrastructure"
"Safety at Sea: Rs. 364 Crore PMMSY Initiative to Provide 1 Lakh Fishing Vessels with Transponders"
"Climate Resilient Coastal Fishermen Villages: Rs. 200 Crore Initiative to Strengthen Coastal Communities"
12 DEC 2024 6:01PM by PIB Delhi
Introduction
Fisheries sector plays an important role in the Indian economy. It contributes to the national income, exports, food and nutritional security as well as employment generation. Fisheries sector is recognized as the ‘Sunrise Sector’ and is instrumental in sustaining livelihoods of around 30 million people in India particularly that of the marginalized and vulnerable communities.
During the last 10 years, the Government of India (GoI) has taken several initiatives for enhancing production and productivity of fisheries, as a result of these initiatives the total (inland and marine) fish production has increased to 175.45 lakh tonnes in FY 2022-23 from 95.79 lakh tonnes fish production in FY 2013-14. The inland fisheries and aquaculture production has increased to 131.13 lakh tonnes during FY 2022-23 from 61.36 lakh tonnes in FY 2013-14 registering a growth of 114%. Similarly, the Indian seafood exports stood at Rs 60,523.89 crore during FY 2023-24 exhibiting an increase of more than double from Rs 30,213 crore in FY 2013-14.
Key Initiatives undertaken by the Department during the year
Seaweed & Pearl and Ornamental Fisheries
1. First National Conference on Promotion of Seaweed Cultivation was held at Kutch, Gujarat on 27th Jan 2024. Seaweed cultivation is an alternate for employment generation of seaweed products as it diversifies marine production and its opportunities for enhancing fish farmer income. A Pilot project of Kori Creek was notified for seaweed cultivation which will help boost seaweed cultivation.
2. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to increase seaweed production of the country over 1.12 million tonnes by 2025. Indian seaweed production is mostly depended upon culture of Kappaphycus alvarezii and other few native varieties. Over-dependence on K. alvarezii, which is losing its vigour of fast growth and became disease-prone over the years. This calls for the import of new varieties and strains of seaweeds to improve production and productivity. Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying hereby notified the guidelines on 31st October 2024, namely ‘The guidelines for import of live seaweeds into India’ to strengthen the exports and import of Seaweed.
3. The cluster-based approach enhances competitiveness and efficiency by uniting geographically connected enterprises of all sizes—micro, small, medium, and large—across the entire value chain, from production to exports. This collaborative model improves financial viability through strong linkages, addresses value chain gaps, and creates new business opportunities and livelihoods. The Department of Fisheries released the Standard Operating Procedure (SOP) on Production and Processing Clusters under the Fisheries Cluster Development Program and announced the establishment of three specialized fisheries production and processing clusters dedicated to Seaweed cultivation in Lakshadweep. These clusters aim to promote collectivisation, collaboration and innovation within these niche sectors, enhancing both production and market reach.
4. The Department of Fisheries has notified for establishing a Mandapam Regional Centre of the Central Marine Fisheries Research Institute (ICAR-CMFRI) as a Centre of Excellence for promoting seaweed farming and research. Centre of Excellence will serve as a national hub for innovation and development in seaweed cultivation, focusing on refining farming techniques, establishing a seed bank, and ensuring sustainable practices. it aims to benefit 20,000 seaweed farmers, improve yields, and create approximately 5,000 jobs, enhancing India's global seaweed industry presence.
5. The Department of Fisheries launched standard operating procedure for Pearl cultivation in Hazaribagh, Ornamental fisheries in Madurai along with seaweed cluster in Lakshadweep.
6. Nucleus Breeding Centres for both marine and inland species was notified by the Department of Fisheries for enhancing seed quality through genetic enhancement of economically important species. Department of Fisheries has designated the ICAR-Central Institute of Freshwater Aquaculture (ICAR-CIFA), Bhubaneswar, Odisha, as the Nodal Institute for establishing NBCs for freshwater species and Regional Centre of ICAR-Central Marine Fisheries Research Institute (ICAR-CMFRI) in Mandapam, Tamil Nadu, as the Nodal Institute for NBCs focused on marine fish species. Funded by ongoing schemes, the NBCs will enhance broodstock management, produce high-quality seeds, and create 100 jobs, with the current season's supply including 60 lakh Jayanti Rohu, 20 lakh Amrit Catla, and 2 lakh GI-Scampi.
Support to Fisheries Startups and Fisheries Farmer Producer Organization (FFPO)
1. Establishment of 3 Incubation Centres for promoting at least 100 fisheries start-ups, cooperatives, FPOs, and SHGs was also notified by the Department. The centres will be hosted at premier institutions like the National Institute of Agricultural Extension Management (MANAGE) in Hyderabad, ICAR-Central Institute of Fisheries Education (CIFE) in Mumbai, and ICAR-Central Institute of Fisheries Technology (CIFT) in Kochi.
2. The Department of Fisheries signed first MoU with ONDC towards fulfilment of Digital India initiative. Till Date 6 FFPO have been onboarded on ONDC. Objective of the collaboration is to provide a digital platform and empower all stakeholders including traditional fishermen, fish farmers producer organization, entrepreneurs from fisheries sector to buy and sell their products through e-market place. Additionally, the booklet “From Catch to Commerce, Increasing Market Access through Digital Transformation” was released.
3. PMMSY supports Entrepreneurship model for fisheries and Aquaculture for entrepreneurs including fisheries graduates with assistance up to Rs1.3 crore. The entrepreneurship model supports integrated business models, technology infusion projects, promotion of hygienic fish marketing by establishment of kish kiosks, development of recreational fisheries, promotion of group activities etc. Till Date 39 projects have been sanctioned.
Initiatives and Projects
1. The Coastal Aquaculture Authority Act 2005 (under the administrative control of Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Government of India), was amended in 2023, to bring diverse and environmentally friendly practices like cage culture, seaweed culture, and marine ornamental fish culture under its ambit, removes ambiguity in the CRZ notification, replaces imprisonment provisions, facilitating Ease of Doing Business through simplified and streamlined procedures.
2. The Hon'ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, inaugurated and laid the foundation of fisheries projects worth Rs. 1200 crore under PMMSY and FIDF.
3. The Department of Fisheries, MoFAH&D, has rolled out a special component with outlay of Rs. 364 crore under PMMSY to ensure safety and security of fishers while at sea by providing 1 lakh fishing vessels with indigenously developed transponders free of cost to enable two-way communication for fishers for sending alerts during any emergency and cyclones and information on potential fishing zones.
4. On the occasion of PMMSY 4th Anniversary on 12th September 2024, the Department of Fisheries launched the NFDP (National Fisheries Development Program) Portal, which will serve as a central hub for registry of fisheries’ stakeholders, information, services, and support related to fisheries, and the released the PM-MKSSY Operational Guidelines. NFDP has been created under the Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY), a sub scheme under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) and will provide digital identities to various stakeholders by creating a registry of fish workers and enterprises engaged in the fisheries value chain across the country. Various benefits such as institutional credit, performance grants, aquaculture insurance etc. can be availed through NFDP. A total of 12,64,079 registrations have been done on the NFDP portal till date.
5. Booklet on ‘Promotion of Indigenous Species’ and ‘Conservation of State Fish’ was released by the department on the occasion of PMMSY 4th Anniversary. Out of the 36 States/UTs, 22 have either adopted or declared their state fish, 3 have declared State aquatic animal and UTs of Lakshadweep and Andaman and Nicobar Islands have declared their state animal, which are marine species.
6. The Department of Fisheries successfully inaugurated the integration of the Kisan Credit Card Fisheries scheme today onto the Jan Samarth Portal. It signifies a monumental leap towards providing a digital platform for fish farmers and stakeholders in the fisheries sector
7. On the occasion of Fisheries Summer Meet 2024 on July 12th 2024, a total of 321 impactful projects under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) with an outlay of Rs.114 Crore, covering 19 State/UTs were virtually inaugurated by Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj Shri Rajeev Ranjan Singh alias Lalan Singh.
8. The Department of Fisheries signed a MoU with the Central Institute of Fisheries Education (ICAR-CIFE) and the Vaikunth Mehta National Institute of Cooperative Management (VAMNICOM) for realization of the vision of establishment of 2 lakh PACS, Dairy and Fishery Cooperatives in every Panchayat. The MoU aims to bolster the synergies between ICAR-CIFE and VAMNICOM, paving the way for enhanced cooperative management practices in fisheries.
9. The guidelines for developing 100 coastal villages across coastal States and Union Territories into Climate Resilient Coastal Fishermen Villages (CRCFVs) was released. With an allocation of Rs. 200 crore, this initiative will focus on sustainable fishing, infrastructure improvement, and climate-smart livelihoods to ensure food security and socio-economic stability for fishing communities amid changing environmental conditions. Detailed surveys and gap analyses by the Central Committee of Climate Resilient Coastal Fishermen Village (CCCRCFV) guided the selection of need-based facilities, including common facilities like fish drying yards, processing centers, fish markets, and emergency rescue facilities. The program also promotes climate-resilient fisheries through initiatives such as seaweed cultivation farms, artificial reefs, and the promotion of green fuel
10. In a step towards integrating technology in fisheries, a Pilot Study worth Rs 1.16 Cr for transportation of Fish and Fish Products with payload up to 100Kg app to a range of 10Km was released. This study aims to explore the potential of drones in monitoring and managing inland fisheries, improving efficiency and sustainability.
11. Priority Projects with an outlay of Rs. 721.63 crore were announced by the Department of Fisheries that included development of five Integrated Aqua parks in states of Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Tripura and Nagaland to support holistic aquaculture growth, establishment of two World-Class Fish Markets in states of Arunachal Pradesh and Assam for enhancing market access, development of three Smart and Integrated Fishing Harbors in States/UTs of Gujarat, Puducherry and Daman & Diu for improving post-harvest management, and 800 hectares of saline area and Integrated Fish Farming in States Uttar Pradesh, Rajasthan, Arunachal Pradesh, Manipur, Punjab for promoting aquaculture and integrated fish farming.
12. In a strategic move to propel the fisheries and aquaculture sector towards accelerated growth and modernization, the Government of India has approved the establishment of five Integrated Aqua Parks (IAPs) under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). Recognizing the need for comprehensive interventions to address existing gaps in the fisheries value chain, these Aqua Parks are set to revolutionize the sector by offering integrated solutions that enhance operational efficiency, reduce wastage, and improve income for fish farmers and other stakeholders. The Government is investing ₹179.81 crores in five integrated aqua parks to enhance the fisheries value chain, aiming to optimize production, create 1,400 direct and 2,400 indirect jobs, and minimize waste.
13. The Department of Fisheries launched the "Rangeen Machhli" mobile app at ICAR-Central Institute of Freshwater Aquaculture (ICAR-CIFA), Bhubaneswar. Developed by ICAR-CIFA with support from the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), the app is designed to meet the growing needs of the ornamental fisheries sector, providing crucial knowledge resources for hobbyists, aquarium shop owners, and fish farmers.
14. The Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying (MoFAH&D) celebrated the World Fisheries Day 2024 with the theme India’s Blue Transformation: Strengthening Small-Scale and Sustainable Fisheries, on 21st November 2024, at Sushma Swaraj Bhawan, New Delhi. Ms. Vani Rao, Indian Ambassador to Italy, Rome, Mr. Manuel Barange, ADG and Director Fisheries Division FAO also graced the event. 54 embassy representatives and high commissions participated in the event. On the occasion of world fisheries Day 2024 the Department of Fisheries Launched series of landmark initiatives and projects as below:
• Launch of 5th Marine Fisheries Census for data-driven policymaking,
• The National Plan of Action on Sharks for sustainable shark management and India’s endorsement to the Regional Plan of Action on IUU (Illegal, Unreported and Unregulated) Fishing to prevent illegal, unreported and unregulated fishing in the Bay of Bengal Region jointly in cooperation with Sri Lanka, Bangladesh and Maldives,
• The International Maritime Organisation-Food and Agricultural Organisation (IMO-FAO) GloLitter Partnership Project to combat marine plastic litter, and Standard Operating Procedures (SOP) for retrofitted LPG kits to promote energy-efficient, low-cost marine fishing fuels.
• The New Single Window System (NSWS) by the Coastal Aquaculture Authority was launched to enable online registration of coastal aquaculture farms.
• A signed MoU was also exchanged to implement a framework for the Voluntary Carbon Market (VCM), harnessing carbon-sequestering practices in the sector.
Initiatives for strengthening Fish and Seafood Exports
1. The Department of Fisheries organized a Stakeholder Consultation on Fisheries Export Promotion with focus on strengthening shrimp farming & value chain in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. This initiative has set a vision to transform the country into an International Processing Hub, capitalizing and digitalizing the fisheries sector
2. Department of Fisheries Notified Development of Tuna Cluster in Andaman and Nicobar Islands. The cluster-based approach enhances competitiveness and efficiency by uniting geographically connected enterprises of all sizes—micro, small, medium, and large—across the entire value chain, from production to exports. The development of tuna cluster also aims at promoting exports of high value species.
3. Hon’ble Union minister, Department of Fisheries, MoFAH&D, Shri Rajiv Ranjan Singh along with Shri Piyush Goyal, Hon’ble Union minister, Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry chaired a stakeholder consultation for discussion on ways to strengthen coordination between the Department of Fisheries and the Marine Products Export Development Authority (MPEDA). A greater synergy between them will significantly benefit India's fishing community and further boost the countries marine exports.
Schemes and Programs
During the last ten years, Government of India has taken several initiatives for the development of fisheries and aquaculture in the country including the enhancement of fish production and productivity. In the year 2015-16,
1. Blue Revolution Scheme: The Government of India launched the Centrally Sponsored Blue Revolution Scheme (CSS-BR) for Integrated Development and Management of Fisheries. The BR Scheme with its multi-dimensional activities implemented for 5 years from 2015-16 to 2019-20 has infused an investment of about Rs 5000 crore into the fisheries sector.
• ii. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY): The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) was launched in the year 2020-21 with an estimated investment of Rs. 20,050 crore for implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories. During the last four years and the current financial year, projects worth Rs. 20864.29 crore with Central share of Rs. 8871.42 crore have been approved for the States/UTs and other implementing agencies under PMMSY. Major projects approved under PMMSY include fishing harbours, fish landing centres, reservoir cage culture, brackish and freshwater aquaculture, fishers’ welfare, post-harvest infrastructure facilities, seaweed, ornamental and cold-water fisheries etc.
Physical Achievements under PMMSY (since 2020-21 till date)
• Inland Fisheries: 52,058 Nos of cages, 23285.06 hectares of pond area for inland aquaculture, 12,081 Re-circulatory Aquaculture Systems (RAS), 4,205 Biofloc units, 3159.31 hectares of pond area for Inland Saline-alkaline culture, 890 fish and 5 scampi hatcheries, 560.7 hectares pens in reservoirs and other water-bodies and 25 brood banks have been approved.
• Marine Fisheries: 2,259 Bio-toilets in mechanized fishing vessels, 1,525 of open sea cage for fish culture,1,338 up-gradation of existing fishing vessels, 1,580.86 hectares of pond area for brackish water aquaculture, 480 deep sea fishing vessel, 17 brackish water hatcheries and 5 Small Marine finfish hatcheries have been approved.
• Fishermen Welfare: 6,706 replacement boats and nets for fishermen, livelihood and nutritional support for 5,94,538 fishers’ families during fishing ban/lean period and 102 extension and support services (Matsya Seva Kendras) have been approved.
• Fisheries Infrastructure: 27,189 units of fish transportation facilities namely motorcycles (10,924), bicycles with ice box (9,412), auto rickshaws (3,860), insulated trucks (1,377), live fish vending centres (1,243), fish feed mill/plants (1091), ice plant/cold storages (634) and refrigerated vehicles (373). Additionally, 6,733 total units of fish retail markets (188) and fish kiosks including ornamental kiosks (6,896) and 128 value added enterprise units have been sanctioned.
• Aquatic Health Management: 19 disease diagnostic centres and quality testing labs, 31 mobile centres and testing labs and 6 aquatic referral labs have been approved.
• Ornamental Fisheries: 2,465 ornamental fish rearing units and 207 Integrated Ornamental fish units (breeding and rearing) have been approved.
• Seaweed Cultivation: 47,245 rafts and 65,480 monoline tubes have been net approved.
• Development of Northeast Regions: Total Project cost of Rs 1722.79 crore have been approved with a central share of Rs 980.40 crore. This includes 7063.29 ha Construction of new ponds, 5063.11 ha area for Integrated Fish Farming, 644 Ornamental Fisheries units, 470 Biofloc units, 231 hatcheries, 148 Re-circulatory Aquaculture System (RAS) and 140 feed mills have been approved.
• Outreach Activities: 155 Lakh activities by DoF NFDB, WFFD, Fish Festivals, Melas, expos, conference etc., 12.63 Lakh training and capacity building programmes, 10.88 Lakh distribution of success stories, pamphlets, Brochures, booklets and outreach campaigns etc.
• Other Important Activities: 2,494 Sagar Mitras and 102 Matsya Seva Kendras approved.
1. Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah Yojana (PMMKSSY): “Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY), as a Sub-scheme under the ongoing Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) for a period of four years from FY 2023-24 to FY 2026-27 at an estimated outlay of ₹6000 was launched on the occasion of 4th Anniversary of PMMSY on September 11th, 2024. To make the fisheries sector resilient and incentivize adoption of efficiencies in fisheries value chain, the Department is implementing a Central Sector Sub-scheme the "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah Yojana (PMMKSSY)" under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) with an investment of Rs. 6000 crore. PMMKSSY aims at formalization of the fisheries sector, incentivizing the aquaculture insurance, fisheries micro and small enterprises value chain efficiency, adoption of safety and quality system for safe fish production etc.
Objectives:
• Gradual formalization of the unorganized fisheries sector including creation of work based digital identities for service delivery.
• Facilitating access to institutional finance including working capital to expand their operations.
• One-time incentive for buying aquaculture insurance.
• Incentivising fisheries and aquaculture microenterprises to improve value-chain efficiencies and creating jobs
• Incentivising micro and small enterprises in the fisheries sector to establish supply chains of safe fish and fishery products
• Integration and consolidation of fisheries value chains.
1. Fisheries & Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF): In order to address the infrastructure requirement for fisheries sector, Fisheries & Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) was launched in the year 2018-19 with a total funds size of Rs 7522.48 crore. This fund offers concessional finance through National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), National Cooperative Development Corporation (NCDC) and Scheduled Banks, for fisheries related projects.
• Total 132 proposals with outlay of Rs. 5794.09 crore including Fishing Harbours, Fish Landing Centres and fish processing units have been approved under FIDF. sanctioned projects have mobilised an investment of Rs. 5794 crore in the fisheries sector, out of which an amount of Rs.300 crore has been mobilised from private enterprises.
• The sanctioned projects include 22 fishing harbours, 24 fish landing centres, 4 processing plants, 6 additional facilities in fishing harbour, 8 ice plants/cold storage, 6 training centres, 21 modernization of fish seed farms etc.
• In its earlier phase of FIDF, the completed projects created safe landing and berthing facilities for more than 8100 fishing vessels, enhancement of fish landing of 1.09 lakh tones, benefiting around 3.3 lakh fishers and other stakeholders and creation of 2.5 lakh direct and indirect employment opportunities
1. Kisan Credit Card (KCC): The Government of India with effect from the financial year 2018-19 has extended the Kisan Credit Card (KCC) facility to fishers and fish famers to help them to meet their working capital requirements. A total of 4.39 lakh KCCs with a loan amount of Rs 2,810 crore have been sanctioned, till date to fishers and fish farmers.
Scheme/Initiative Impact
1. The schemes and programs implemented during the last 10 years had special focus on welfare of fishers’, by providing Livelihood and Nutritional Support during fishing ban/lean period to average 4.33 lakh fishers’ families annually with a total outlay of Rs 1681.21 crore.
2. In addition, Group Accidental Insurance coverage was provided to 184.32 lakh fishers with an investment of Rs.89.25 crore.
3. 18481 housing units for fishers were supported with an outlay of Rs.256.89 crore under Blue Revolution.
4. Under various schemes and programs implemented since 2014-15 by the Department of Fisheries, GoI, 74.66 lakh employment opportunities (both direct and indirect) have been generated.