কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারত অমসুং EU না খল মান্নবা, পান্দম চাউবা, মপুং ফাবা অমদি নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত পুরক্নবা পান্দম থম্লি: পিয়ুস গোয়ল
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুস গোয়লগা য়ুরোপিয়ন কম্মিসন দেলিগেসন অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী (EU) মেম্বর স্তেতশিংগী এম্বেসেদরশিংগা ৱারী শানবা
12 DEC 2024 11:17AM by PIB Imphal
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পিয়ুস গোয়লগা য়ুরোপিয়প কম্মিন দেলিগেসনগী ওস্ত্রিয়া, বেলজিয়ম, বলগেরিয়া,, চেক রিপব্লিক, এস্তোনিয়া, ইতলী, আইরলেন্দ, লাতভিয়া, লিথুনিয়া, মাল্তা, পোলেন্দ, পোর্তুগল, রোমানিয়া, স্লোবাক রিপব্লিক, স্পেন, অমসুং স্বিদেনগী এম্বেসেদরশিংগা ৱারী শানখ্রে‍। উনবা অদুদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জিতিন প্রসাদ, কম্মর্স সেক্রেতরী, সেক্রেতরী, DPIIT অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি‍।
ভারত অমসুং EU গী মরক্তা নকশিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অমসুং ৱাংখৎলক্লিবা ত্রেদশিংগী মরমদা ৱারী শানরদুনা, শ্রী পিয়ুস গোয়লনা নাকল অনিমক্না খল মান্নবা, পান্দম চাউবা, মপুং ফাবা অমসুং নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (FTA) লৈহন্নবা হোৎনমিন্নরি হায়খি‍। FTA নেগোসিএসন অসি, রাউন্দ ৯ লক কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, অমনা অমগী ইহুল খঙনরগা লল্লোন ইতিক্কী মীৎয়েঙদা ৱাহন্থোক লৈবা দীল অমা পুরক্নবা রাজনিতীগী লমজিং মথজ্ঞৌ তারক্লে হায়খি‍। হীরমসিদা তুং কোইগদবা মওংদা খন্নবা খুদিংমক্তা কম্মন বত দিফরেন্সিএতেদ রেস্পোন্সিবিলিতী (CBDR) গী পরমশিং ঙাক্কদবনি অমদি অসিগুম্বা থৌরাংশিং পায়খৎপা মতমদা চাওখৎ থৌরাংগী খেন্নবা লম্বীশিংদা মীৎয়েঙ থমগদবনি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি চহিদা ৭-৮% চাউখৎলক্তুনা মথঙগী চহি খরসিদা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্কনি হায়না পানরি‍। মদুগী তুংদা, খোঙলৈ থুনা অমদি পাক চাউনা খুমাঙ চাওশিল্লকপনা ভারতকী GDP বু ২০৪৭ ফাওবদা $35 ত্রিলিয়নগী পন্দোল লোমহন্বদা মতেং পাংগনি‍। লোকশিন্দ্রিবা পাক চাউরবা শেন্মিৎলোনগী মতিংবু শকখঙলদুনা, য়ুরোপিয়নগী মায়কৈদগী শেন্মিৎলোন অনি অসি পুনশিন্বনা অমদি সপ্লাই চেন্দা রেজিলিএন্স পুরকপনা নাকল অনিমক্তা চাউনা কান্নহনগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। ৱারী শানখিবা অদুদা ইন্দিয়া-EU ত্রেদ এন্দ তেক্নোলোজী কাউন্সিলগী লৈরিবা খোঙজেল খন্ননবা তাঞ্জা অমসু পীখি‍। য়ুনাইতেদ স্তেতসকী মথঙদা ভারতনা EU গা অসিগুম্বা মেকানিজম লৈনব অমত্তা ঙায়রবা লৈবাক্নি‍।
ভারতকা EU গা পোৎ-চৈগী নাকল অনিগী ওইবা ত্রেদ অসি ২০২৩-২৪ দা USD 137.41 বিলিয়ন ওইরম্বগা লোয়ননা, ভারতকী পোৎলমশিংগী খ্বায়দগী চাউবা ত্রেদিং পার্ত্নর ওইরি‍। মসিগী মথক্তা, সর্ভিসেসকী লমদা নাকল অনিগী ওইবা ত্রেদ অসি, ২০২৩ দা, US$ 51.45 বিলিয়ন ওইরম্মি‍। EU গা লৈনরিবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসিনা ভারতপু মাগী গুদ্স অমসুং সর্ভিস এক্সপোর্ত পাকথোক চাউথোকহন্বা অমদি মখল শুহন্বদা মতেঙ পাংবগা লোয়ননা, ভেল্যু চেনবু সিক্যুর ওইহন্বা ঙমগনি‍। ভারতনা মাগী মালেমগী ত্রেদকী মার্কেত শেয়র হেনগৎহন্নবা মালেমগী অচৌবা শেন্মিৎলোনশিংগা খল মান্নবা এগ্রীমেন্তশিং পুরক্নবা থৌরাং য়াৎলি‍।

Ministry of Commerce & Industry
India and EU aiming for a balanced, ambitious, comprehensive and mutually beneficial Free Trade Agreement: Piyush Goyal
Interaction of Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal with Ambassadors of the European Commission Delegation and member States of the European Union(EU)
12 DEC 2024 11:17AM by PIB Delhi
The Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal interacted with Ambassadors of the European Commission delegation, Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Estonia, Italy, Ireland, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovak Republic, Spain and Sweden. The meeting was attended by Minister of State for Commerce and Industry Shri Jitin Prasada, Commerce Secretary, Secretary, DPIIT and other senior officials.
Talking about growing proximity and rising trade between India and the EU, Shri Goyal said that both sides are aiming for a balanced, ambitious, comprehensive and mutually beneficial Free Trade Agreement ( FTA). The FTA negotiations, after 9 rounds of intense engagement, need political directions to arrive at a commercially meaningful deal while understanding the sensitivities of each other. The Minister further underlined that any sustainability discussions must appreciate the principle of Common But Differentiated Responsibility(CBDR) and implementation of such measures should take into account differing paths of development. He added that the Indian economy is expected to grow at 7-8% annually to become the third largest economy in the world over the next few years. Thereafter, rapid and exponential growth would help India’s GDP to reach the milestone of $35 Trillion by 2047. Acknowledging the large and untapped economic potential, the European side underscored that both sides would gain tremendously by integrating the two economies and building resilience in their supply chains. The interaction also accorded an opportunity to discuss progress in the India-EU Trade and Technology Council. India is the only country, other than the United States, with which the EU has such a mechanism.
India’s bilateral trade in goods with the EU was USD 137.41 billion in 2023-24, making it the largest trading partner of India for goods. In addition, the bilateral trade in services, in 2023, between India and the EU was estimated at US$ 51.45 billion. The trade agreement with the EU would help India in further expanding and diversifying its exports of goods and services while securing the value chains. India is seeking to forge balanced agreements with major world economies to increase its market share in global trade.