প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন 2024দা শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শাখ্রে
ঐখোয়গী য়ুবা শক্তিগী তেলেন্ত অমসুং অনৌবা ৱাখল পুথোকপা ঙম্বা অসি শীংথানীংঙাই ওই: পি.এম.
ঙসি মালেমনা হায়রি মদুদি ভারতকী মপাঙ্গল অসি ঐখোয়গী য়ুবা শক্তি, ঐখোয়গী ইন্নোবেতিব ওইবা নহারোল অমসুং ঐখোয়গী তেক পাৱরনি: পি.এম.
হৌখিবা চহি 7দা পাংথোকখিবা হেক্কাথোন পুম্নমক্কী সোল্যুসন কয়ানা ঙসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরক্লি: পি.এম.
ঐখোয়না মহৈরোয়শিংদা সাইন্তিফিক মাইন্দসেৎ লৈহন্নবা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌখি: পি.এম.
‘ৱান নেসন ৱান সবস্ক্রিপ্সন’ স্কিমগী মখাদা সরকারনা ভারত্তা লৈরিবা নহারোল অমত্তনা ই-পাউ ফংদবা তৌদনবা মমিং লৈরবা জর্নেলশিংগী সবস্ক্রিপ্সনশিং লৌরি: পি.এম.
মহৈরোয় তীম 1300 হেনবনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা নোদেল সেন্তর 51দা পাংথোকপা SIH 2024গী গ্রান্দ ফিনালেদা শরুক য়াগনি
ইন্সতিত্যুৎ লেবেলদা পাংথোকপা ইন্তর্নেল হেক্কাথোনশিংদা চহি অসিদা 150% হেনগৎলকপগী রেকোর্দ তৌদুনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা ইদিসন ওইরি
11 DEC 2024 7:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন 2024গী গ্রান্দ ফিনালেদা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংগা ৱারী শানখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদগী পীখিবা মহাক্কী ৱারোলদা 'সবকা প্রয়াস'কী মতাংদা ফোংদোকখিবা অদু অমুক হন্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী ভারত অসি 'সবকা প্রয়াস' নত্ত্রগা মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনবগা লোয়ননা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্কনি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসি মসিগী খুদম অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐহাক্না স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেগীদমক খৌরাংনা ঙাইরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংগী মরক্তা য়াওবা মতমদা অনৌবা খরা তম্নবা অমসুং খঙনবগী খুদোংচাবা ফংই। নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং অসিদগী মহাক্না চাউনা থাজবা থম্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়দা 21শুবা চহিচাগী ভারত অসি তোঙানবা মওংদা য়েংবগী ৱাখল্লোন লৈ। মরম অদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি, অদোমগী সোল্যুসনশিংসু তোঙান-তোঙানবা ওই অমসুং অনৌবা শীংনবশিং লাকপা মতমদা, অদোম্না অনৌবা অমসুং অখন্নবা সোল্যুসনশিং পুথোকই। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা হেক্কাথোনদা শরুক য়াখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং মহৈশিং অদুদা মহাক্না কৈদৌঙৈদসু নুংঙাইতবা ফাওখিদে হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "অদোম্না ঐগী থাজবা অদু হেন্না হেনগৎহনখি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা পীখিবা সোল্যুসনশিং অসি তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদা শীজিন্নবা হৌরে। শ্রী মোদীনা শরুক য়ারিবশিং অসিগী মরমদা হেন্না খঙবা পাম্মি হায়না ফোংদোকখি অমসুং ৱারী শানবগী থৌরম অদু হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নোদেল সেন্তর NIT, শ্রীনগরগী "বিগ ব্রেনস তীম"কী সয়িদাগা ৱারী শানখি। সয়িদা অসি সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী "ভর্চুএল রেএলিতি ফ্রেন্দ" কৌবা তুল অমা শেমগৎনবা প্রোব্লেম স্তেতমেন্ত অমদা থবক তৌরি। মসিনা ওতিজম স্পেক্ত্রম দিসওর্দর অমসুং ইন্তেলেকচুএল দিসএবিলিতী লৈবা অঙাংশিংদা মতেং পাংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাংশিংনা তুল অসিবু ইন্তরেক্তিব স্কিল এনহেনসর অমা ওইনা শীজিন্নগনি, মসিনা দিব্যাঙ্গজনশিংবু মখোয়গী স্মার্তফোন, লেপ্তোপশিং অসিনচিংবদা শীজিন্নবা য়াবা 'মপাং' অমা ওইনা থবক তৌগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসি AIনা পাৱর তৌবা ভর্চুএল রিএলিতী সোল্যুসন অমনি মসিনা মখোয়বু মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী থবকশিং হায়বদি লোল তম্বদা নৎত্রগা মীওইশিংগা ৱারী শানবদা মতেং পাংগনি। শ্রী মোদীনা দিব্যাঙ্গ অঙাংশিংগী পুন্সিরোলদা তুল অসিনা পীরিবা ইথিলগী মতাংদা হংবদা, সয়িদানা হায়খি মদুদি মখোয়না সোসিএল ইন্তরেক্সনগী মতমদা অচুম্বা নৎত্রগা অরানবনা করিনো হায়বদু খঙবা ঙমগনি অমসুং তুংদা অশেংবা পুন্সিদা শীজিন্নবা য়াগদবা সিমুলেতিব এনভাইর্নমেন্ত অমদা তুল অসিগী মতেংগা লোয়ননা মীওইশিংদা করম্না এপ্রোচ তৌগদগে হায়বদু খঙবা ঙমগনি। সয়িদানা প্রধান মন্ত্রীদা মহাক্কী মেম্বর 6কী তীম অসি তেক্নিকেল নোলেজ অমসুং জিওগ্রাফিকেল লোকেসনগী মতুং ইন্না তোঙান-তোঙানবা মেম্বরশিং য়াওনা ভারত মচা নত্তবা মেম্বর অমা য়াওরি হায়না পাউদমখি। শ্রী মোদীনা তীম অসিগী মেম্বরশিংগী মরক্তগী কনাগুম্বা অমনা অখন্নবা মথৌ তাবা অঙাংশিংগা মখোয়গী অৱাবা খঙনবা ৱারী শানবা লৈখিব্রা হায়না হংখি। মসিগী পাউখুমদা সয়িদানা হায়খি মদুদি তীম অসিগী মেম্বরশিংগী মরক্তগী অমগী মরী মতাংদা ওতিজম নাবা য়াওরি অমসুং মখোয়না ওতিজমনা শোকহল্লবা অঙাংশিং দীল তৌরিবা সেন্তরশিংগা ৱারী শানদুনা মখোয়গী শীংনবশিং কোকহন্নবা হোৎনরি। ‘বিগ ব্রেনস তীম’গী অতোপ্পা তীম মেম্বর, য়েমেনদগী কম্প্যুতর সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিংদা বেচেচর্স ইন ইঞ্জিনীয়রিং তম্লিবা শ্রী মহম্মদ অলিনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোনগুম্বা অচৌবা খোঙথাং অমগীদমক প্রধান মন্ত্রী অমসুং সরকারদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অসিগুম্বা অচৌবা খোঙথাংশিং অসিগী শরুক অমা ওইনবা ইন্তর্নেস্নেল মহৈরোয়শিংদা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা দিব্যাঙ্গ অঙাংশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং অৱাবা কয়াবু খঙবীরকপগীদমক তীম অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং অঙাং খুদিংমক চাউখৎচনবগী হক লৈ অমসুং খুন্নাই অসিদা কনা অমত্তবুসু শোত্থনা থমখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোকপা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী পাম্বৈ অসিনা অঙাং লাখ কয়াদা মতেং পাংগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী মথৌ তাবশিংগা চান্নবা সোল্যুসনশিং অসি মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্কী মথৌ তাবশিংগা চুনগনি। মহাক্না মখোয়গী অফবা খোঙথাংগীদমক তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
IIT খরাগপুরদা মখোয়গী নোদেল সেন্তর লৈবা 'হেক দ্রিমর্স'কী তীম লিদরনা ভারত্তা সাইবর-এতেকশিং হেনগৎলকপদগী নেস্নেল তেক্নিকেল রিসর্চ ওর্গানাইজেসন্না সাইবর সেক্যুরিতীনা পীরকপা প্রোব্লেম স্তেতমেন্তকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। 2023 খক্তদা লৈবাক অসিদা সাইবর এতেক মিলিয়ন 73 হেন্না থোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবনি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা ইন্নোবেতিব অমসুং স্কেলেবল সোল্যুসন অমগী মতাংদা পাউদমখি। তীমগী মেম্বর অমনা হায়খি মদুদি সোল্যুসন অসি মালেমদা শীজিন্নরিবা এন্তিভাইরস ইঞ্জিনশিংদগী খেন্নৈ অমসুং মসিনা সিস্তেম অসি সেফ মোদতা থমদুনা ইফিসেন্ত ওইবা মওংদা ভাইরসশিং পেরেলেল ওইনা স্কেন তৌদুনা ওফলাইন আর্কিতেকচর দিজাইন অমসুং থ্রেদ দাইরেক্সন পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী হন্দক্কী মন কী বাত্তা সাইবর ফ্রোদকী মতাংদা ঙাংখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়ামগী অয়াম্বা শরুক অসি অসিগুম্বা মখলগী ফত্তবশিং অসিনা শোকহল্লি। সাইবরগী খুদোংচাদবশিং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপনা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা অপগ্রেদ তৌবগী তঙাইফদবা অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি। ভারত অসি মালেমগী মকোক থোংবা দিজিতেল ইকোনোমীশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং লৈবাক অসিনা তোঙান তোঙানবা স্কেলশিংদা দিজিতেল ওইনা শম্নরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সাইবর ক্রাইমগী খুদোংথীবশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মরম অসিনা, সাইবর ক্রাইমগী সোল্যুসন অসি ভারতকী তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না শরুক য়ারিবশিংদা মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল পীখি অমসুং অসিগুম্বা সোল্যুসনশিং অসি সরকারগীসু য়াম্না কান্নবা ওইগনি হায়খি। শ্রী মোদীনা তীমগী মেম্বরশিংগী থৌনা অদুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
গুজরাত তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতীগী তীম কোদ ব্রোনা প্রধান মন্ত্রীদা ইসরোনা পীবা প্রোব্লেম স্তেতমেন্ত - “থাগী খা থংবা পোলদগী অমুবা ইমেজশিং ফগৎহনবা’ অসিদা থবক তৌরি হায়না পাউদমখি। তীমগী মেম্বর অমনা সোল্যুসন অসিগী মমিং "চান্দ ভাধনি" অদু ইমেজশিংবু হেন্না ফগৎহনবতা নত্তনা দিসিজন-মেকিং স্কিল য়াওরিবা হায়না শন্দোক্না তাকখি। মসিনা রিএল-তাইম সাইত সেলেক্সন তৌবগা লোয়ননা ক্রেতর অমসুং বোল্দরশিংসু দিতেক্ত তৌবা ঙম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়ারিবশিংদা স্পেস তেক্নোলোজীগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, মরু ওইনা অহমদাবাদতা অচৌবা স্পেস সেন্তর অমা লৈবনা মখোয়গা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলব্রা হায়না হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা থাগী জিওলোজিকেল অমসুং এনভাইর্নমেন্তকী ফিভমশিং হেন্না ফজনা খঙনবগী মতাংদা হংলকপদা, তীমগী মেম্বর অমনা হায়খি মদুদি মসিনা লুনর এক্সপ্লোরেসনদা মতেং পাংগনি। অতোপ্পা তীমগী মেম্বর অমনা দার্ক নেৎ অমসুং ফোতো নেৎ কৌবা আর্কিতেকচর অনি য়াওবা মেছিন লর্নিং মোদেল অমা শীজিন্নবগী মতাংদা মখা তানা শন্দোক্না তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমনা ভারতকী স্পেস খোঙচৎ অসিদা আশাগা লোয়ননা য়েংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৈ-শিংলবা নহারোলশিং য়াওহনবা অসিনা থাজবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং অসি ভারতনা মালেমগী স্পেস তেক্নোলোজী পাৱরদা মাগী থৌদাং অসি হেনগৎহল্লগনি হায়বগী খুদম্নি। মহাক্না শরুক য়ারিবা পুম্নমক্তা মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল পীখি।
ৱেলিংকর ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত এন্দ রিসর্চ, মুম্বাইদগী মিস্তিক ওরিজিনেল্সকী তীম লিদরনা ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদনা পীবা সেক্যুরিতী চেলেঞ্জ অমা থেংনবগী মতাংদা পাউদমখি। মাইক্রো দোপ্লরদা য়ুম্ফম ওইবা তার্গেৎ ক্লাসিফিকেসন অসিনা অখন্নবা পোৎশক অমা উচেক নৎত্রগা দ্রোন অমা ওইব্রা হায়বদু খঙদোকপদা মতেং পাংই। মহাক্না শন্দোক্না হায়খি মদুদি উচেক অমসুং দ্রোন অসি রাদরদা চপ মান্ননা উই অমসুং মসিনা অরানবা এলার্ম অমসুং অতৈ সেক্যুরিতীগী ওইবা খুদোংথীবশিং, মরুওইনা সেন্সিতিব ওইবা মফমশিংদা থোকহনবা য়াই। অতোপ্পা তীমগী মেম্বর অমনা অকুপ্পা মরোলশিং অদু শন্দোক্না তাকখি অমসুং সোল্যুসন অসিনা মাইক্রো দোপ্লর সিগ্নেচরশিং শীজিন্নরি হায়না শন্দোক্না তাকখি। মখোয় অসি মীওইবগী ফিঙ্গরপ্রিন্তশিংগা মান্ননা তোঙান তোঙানবা পোৎশকশিংনা পুথোকপা তোপ তোপ্পা মওংশিংনি। প্রধান মন্ত্রীনা হংখি মদুদি মসিগী সোল্যুসন অসিনা স্পীদ, দাইরেক্সন অমসুং দিস্তেন্স মশক খঙদোকপা ঙমগদ্রা, মদুদা তীমনা মদু অথুবদা ঙমলগনি খুমখি। দ্রোনশিং অসি মখল কয়াগী পোজিতিব ওইবা শীজিন্নফমশিং লৈ হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোর্স খরনা অতোপ্পশিংদা খুদোংচাদবা পীনবা দ্রোনশিং শীজিন্নরি অমসুং মসিনা সেক্যুরিতীগী শীনরকপা অমা ওইরে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা পীরিবা সোল্যুসন অসিনা অসিগুম্বা শীংনবশিং অসি মায়োক্নবা ঙমগদ্রা হায়না হংলকপদা, তীমগী মেম্বর অমনা প্রোসেস অদু শন্দোক্না তাকখি অমসুং হায়খি মদুদি মসি কম্পেক্ত সোল্যুসন অমনি মদুদি শেল চঙদবা দিভাইসশিংদা শীজিন্নবা য়াগনি অমসুং তোঙান তোঙানবা এনভাইর্নমেন্তশিংদা এদাপ্তেবল ওইগনি। রাজস্থানগী ঙমখৈগী মফম অমদগী লাকপা তীমগী অতোপ্পা মেম্বর অমনা পুলৱামা এতেক মতুংদা নোংথক্তগী লান্দারকপা দ্রোনশিংগী চাং য়াম্না হেনগৎলকখি অমসুং অন্তি-দ্রোন দিফেন্স সিস্তেম অসি নুমিদাংগী মতম অমহেক্তদা এক্তিবেৎ তৌগনি হায়না পাউদমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাগরিকশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরকপদগী প্রোব্লেম স্তেতমেন্ত অসি খনখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা দ্রোনশিং শীজিন্নবগী মতাংদা পনখি অমসুং নমো দ্রোন দিদি স্কিমগী খুদম পনখি। লৈবাক অসিগী অরাপ্পা মফমশিংদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌনবা দ্রোনশিং শীজিন্নবগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি। নেস্নেল সেক্যুরিতীগী অসিগুম্বা ইসুশিং অসি থেংননবা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংনা অকনবা মীৎয়েং চংদুনা থবক তৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী ইন্নোবেসন অসিনা দিফেন্স তেক্নোলোজী এক্সপোর্ত তৌবদা অনৌবা দাইমেন্সন পীবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল পীখি অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদগী লাকপা তীমগী মেম্বরশিংগী মরক্তগী অমনা ইসু অসি অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং সোল্যুসনশিংগী তঙাইফদবা অদু খঙবা ঙম্মি হায়না শকখঙখি। মহাক্না মখোয়দা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা অপদেৎ তৌনবা হায়খি মরমদি রোগ দ্রোনশিং শীজিন্নরিবা মীওইশিংনা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নরি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী হোৎনরিবশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
বেঙ্গলোরগী ন্যু হোরাইজন কোলেজ ওফ ইঞ্জিনীয়রিংগী নিরভানা ৱানগী তীম লিদরনা প্রধান মন্ত্রীদা জল শক্তি মন্ত্রালয়না পীরিবা রিভর পোলুসন হন্থহন্নবা অমসুং রিভর রিজুভেনেসন ফগৎহন্নবা প্রোব্লেম স্তেতমেন্তকী মতাংদা পাউদমখি। অতোপ্পা তীম মেম্বর অমনা হায়খি মদুদি গঙ্গা তুরেল অসি মাগী কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা মরুওইবা অদুগীদমক্তা প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা খনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসি নমামী গঙ্গে অমসুং নেস্নেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গাদা পাংথোকখিবা রিসর্চকী মহৈ ওইনা হৌরকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি রিভর বেঙ্কতা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সিদা মতেং পাংনবা ফংলিবা দেতাগী মতেংদগী দিসিজন সপোর্ত সিস্তেম অমা শেম্লে। তীম লিদরনা হায়খি মদুদি মরুওইবা লোকেসন 38 মশক খঙদোক্লে অমসুং ফেদরেতেদ লর্নিংগী মতেংগা লোয়ননা লোকেল মোদেলশিং শেম্লে। মসিনা মাদর মোদেলগা ইন্তরেক্সন তৌদুনা এক্যুরেসী হেনগৎহল্লগনি। স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কীদমক এদভান্স দেশবোর্দ অমা শেমগৎপগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি। মহাকুম্ভতা শরুক য়ারিবশিংনা মতৌ করম্না ইন্নোবেসন অসি শীজিন্নবা য়াগনি হায়বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউখুম পীরদুনা তীম লিদরনা হায়খি মদুদি দেতা এনালাইসিসনা অফবা হকশেল অমা লৈহনবগা লোয়ননা পর্সনেল লেভেলদা দিসইনফেক্সন পাংথোকপদা মতেং পাংগনি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীএল ইফ্ল্যুএন্ত মোনিতরিং, সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, বাইওদাইবর্সিতী মেনেজমেন্ত অসিনচিংবগীদমক তোঙান তোঙানবা পোর্তেলশিং পীনবগী মতাংদা পাউদমখি। থক্নবা ঈশিং সপ্লাই চেনগী মতাংদা, মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা হায়খি মদুদি পোল্যুতেন্তশিংদা অখন্নবা স্পাইক অমা লৈরকপা হায়বসি থোকহল্লিবা ইন্দস্ত্রীদা অমসুং য়াম্না পোল্যুতেন্ত ওইহল্লিবা ইন্দস্ত্রীশিংদা বেকত্রেক তৌগনি। প্রোজেক্ত অসি ইকোলোজিকেলগী মীৎয়েংদগী য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং তীম অসিনা অসিগুম্বা সেন্সিতিব ইসুশিংদা থবক তৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না তীমদা মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোল পীখি।
SIHগী শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয় পুম্নমক্কা ৱারী শাবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তুংলমচৎকী মালেম অসি লৌশিং অমসুং ইন্নোবেসন্না চলাইগনি অমসুং নহাশিং অসি হোংলক্লিবা ফিভমশিংদা ভারতকী আশা অমসুং এস্পিরেসননি। মখোয়গী মীৎয়েং, ৱাখল্লোন অমসুং ইনর্জী অসি তোঙানবা অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মীপুম খুদিংমক্কী পান্দম অসি মান্নৈ হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী ইন্নোবেতিব, প্রোগ্রেসিব অমসুং প্রোস্পেরেস ওইবা লৈবাক অমা ওইগদবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মালেম অসিনা ভারতকী শক্তি অসি ইন্নোবেতিব ওইরিবা নহাশিংগী শক্তি অমসুং ভারতকী তেক্নোলোজীগী শক্তি অদুনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন্দা মখোয় পুম্নমক্তা ভারতকী মপাঙ্গল অদু ময়েক শেংনা উবা ফংলে। শ্রী মোদীনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন অসি ভারতকী নহারোলশিংবু মালেমগী থাক্তা খ্বাইদগী ফবা ওইহন্নবা অচৌবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন হৌরকপদগী হৌরগা মহৈরোয় লাখ 14রোম শরুক য়াখ্রে অমসুং মখোয়না তীম লাখ 2 শেমখ্রে অমসুং প্রোব্লেম লিশিং অহুমগী মথক্তা থবক তৌখ্রে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হেক্কাথোন অসিনা মরম ওইদুনা অনৌবা স্তার্ত-অপ চা কয়া পোক্লকপগা লোয়ননা ইন্সতিত্যুসন 6400 হেন্না মসিগা মরী লৈনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2017তা মহৈরোয়শিংনা আইদিয়া লিশিং 7 হেন্না পুথোকখি অদুগা চহি অসিদা মসিগী আইদিয়া মশিং অসি লিশিং 57 হেনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী লৈবাক অসিগী শীংনবশিং কোকহন্নবা মতৌ করম্না মাংলোমদা চংশিনবগে হায়বদু উৎলি।
হৌখিবা হেক্কাথোন তরেৎ অসিদগী লাকপা সোল্যুসন কয়া অমা ঙসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হেক্কাথোনশিংনা অচৌবা সমস্যা কয়াগী সোল্যুসন পীরি। মহাক্না 2022গী হেক্কাথোনগী খুদম অমা পনখি, মদুদা নহাশিংগী তীম অমনা সাইক্লোনগী ইন্তেনসিতী চাংয়েং তৌনবা সিস্তেম অমদা থবক তৌখি, মদু হৌজিক্তি ইসরোগী তেক্নোলোজীগা পুনশিন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অতোপ্পা খুদম অমা পনখি মদুদি তীম অমনা ভিদিও জিওতেগিং এপ অমা শেমখ্রে। মসিনা দেতা খোমজিনবা অসি লায়হল্লি। মসি হৌজিক স্পেসকা মরী লৈনবা রিসর্চতা শীজিন্নরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অতোপ্পা তীম অমনা রিএল-তাইম ব্লদ মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমদা থবক তৌরি। মসিনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবা মতমদা মফম অদুদা লৈরিবা ব্লদ বেঙ্কশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং পীবা ঙম্মি। মসিনা ঙসিদি NDRF কুম্বা এজেন্সীশিংদা মতেং পাংলি। হেক্কাথোনগী অতোপ্পা মায় পাকপগী ৱারী অমা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি খরগী মমাংদা অতোপ্পা তীম অমনা দিব্যাঙ্গজনশিংগীদমক প্রদক্ত অমা শেমখি অমসুং মসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবা হন্থহনবদা মতেং পাংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসি ফাওবদা অসিগুম্বা মাইপাকপা কেস স্তদী চা কয়া অসি হেক্কাথোন্দা শরুক য়ারিবা নহাশিংদা ইথিল পীবা অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা লৈবাক অসিগী নহাশিংনা সরকারগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক করম্না থবক তৌমিন্নরি হায়বদু হেক্কাথোনশিংনা উৎলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিনা মখোয়দা লৈবাক অসিগী সমস্যাশিং অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন অমা পীরি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা অচুম্বা লম্বীদা চংশিল্লি হায়না থাজবা থমখি। মহাক্না নহাশিংনা ভারতকী প্রোব্লেমশিংদা ইন্নোবেতিব সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা হোৎনরিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
ঙসিগী মতম অসিদা লৈবাক অসিগী পান্দমদা থেংনবা খুদোংচাদবা খুদিংমক্কীদমক্তা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা মথৌ তাই হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা সেক্তর খুদিংমক্তা ঐখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। হেক্কাথোন অসিগী অখন্নবা মশক অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী প্রোসেস অসি প্রদক্ত অদুগুম্না মরু ওই। লৈবাক অসিগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা সরকার খক্তনা ক্লেম তৌরম্বা মতম অমা লৈরম্মি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। অদুম ওইনমক, ঙসি অসিগুম্বা হেক্কাথোনশিংগী খুত্থাংদা, মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মেন্তরশিংসু সোল্যুসনগা শম্নহল্লে। মসি ভারতকী অনৌবা গবর্নান্স মোদেলনি অমসুং 'সবকা প্রয়াস' অসি মোদেল অসিগী লাইফ ফোর্সনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
লৈবাক অসিগী মথংগী চহি 25গী জেনরেসন অসি ভারতকী অমৃত জেনরেসননি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নহারোলশিংনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপগী থৌদাং লৌরি অদুগা সরকারনা মথৌ তাবা রিসোর্স খুদিংমক মতম চানা পীনবা ৱাশক্লি। সরকারনা তোঙান তোঙানবা চহিগী কাংলুপশিংদা তোঙান তোঙানবা থাক্তা থবক পায়খৎলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা মহৈরোয়শিংদা সাইন্তিফিক মাইন্দসেৎ পুক্নিং থৌগৎনবা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎনহনখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগী চারোন-শুরোনশিংনা স্কুলশিংদা ইন্নোবেসনগীদমক রিসোর্সশিং ফংহন্নবগীদমক অতল তিঙ্করিং লেব 10,000 হেন্না হাংদোকখ্রে। লেবশিং অসি অনৌবা এক্সপরিমেন্তশিংগী সেন্তর অমা ওইরক্লি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাং করোর অমা হেনবনা রিসর্চ তৌরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পি.এম.শ্রী স্কুল লিশিং 14 হেনবনা 21শুবা চহিচাগী স্কিলশিংদা থবক তৌরি অমসুং মহৈরোয়শিংগী ইন্নোবেতিব থিঙ্কিং হেন্না ফগৎহন্নবা সরকারনা কোলেজগী থাক্তা ইনক্যুবেসন সেন্তরশিং লিংখৎলে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এদভান্স রোবোতিক্স অমসুং AI লেবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা তম্বগীদমক্তা শীজিন্নরি। অদুগা জিগ্যাসা প্লেৎফোর্ম অসি নহাশিংগী ৱাহংশিং কোকহন্নবা শেমখিবনি। মসিদা মখোয়না সাইন্তিস্তশিংগা হকথেংননা মরী লৈননবা অমসুং ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি, ত্রেনিংগী মথক্তা, নহাশিং অসি স্তার্তঅপ ইন্দিয়া কেম্পেনগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাংসু পীরি অমসুং তেক্সতগী কায়থোকপসু পীরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়গী ব্যুজিনেস অসি লিংখৎনবগীদমক লুপা লাখ 20 ফাওবগী মুদ্রা লোনগী থৌরাংসু পায়খৎলি। অনৌবা কম্পেনীশিংগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা তেক্নোলোজী পার্কশিং অমসুং অনৌবা IT হবশিং শেমগৎলি হায়না শ্রী মোদীনা পাউদমখি। সরকারনা লুপা করোর লাখ 1গী রিসর্চ ফন্দ অমা শেমখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরকার অসিনা নহারোলশিংগী মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না থবক তৌরিঙৈদা মখোয়গী কেরিয়রগী থাক খুদিংমক্তা মখোয়গা লোয়ননা লেপ্লি। হেক্কাথোনশিং অসি ফোর্মেল ইভেন্ত অমা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিংসু পীরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি মখোয়গী প্রো-পিপল গবর্নান্স মোদেলগী শরুক অমা ওইরিবা পর্মানেন্ত ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরকপগী থৌওংনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারতপু ইকোনোমিক সুপরপাৱর অমা ওইহন্নবগীদমক্তা হৌগৎলক্লিবা সেক্তরশিংদা মীৎয়েং চংবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিজিতেল কন্তেন্ত শেমগৎপা অমসুং গেমিংগুম্বা সেক্তরশিং অসি দিকেদ অমা মমাংদা ফজনা দিবেলপ তৌখিদে, হৌজিক ভারত্তা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। সেক্তরশিং অসিনা অনৌবা কেরিয়রগী লম্বীশিং হাংদোক্লি অমসুং নহাশিংদা থিজিন-হুমজিনবা অমসুং চাংয়েং তৌবগী খুদোংচাবা পীরি। সরকারনা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা অথিংবাশিং লৌথোক্তুনা নহারোলশিংগী ক্যুরিওসিতী অমসুং কনভিক্সনবু এক্তিব ওইনা মতেং পাংলি। কন্তেন্ত ক্রিএতরশিংগী হোৎনরিবশিং অমসুং ক্রিএতিভিতিবু মশক খঙদোক্নবা পান্দম থম্লিবা নেস্নেল ক্রিয়েতর এৱার্দসু মহাক্না পনখি। খেলো ইন্দিয়া অমসুং তোপস স্কিমগুম্বা ইনিসিএতিবশিংগা লোয়ননা স্পোর্তসপু কেরিয়রগী ওইথোকপা য়াবা ওপ্সন অমা ওইনা প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা হোৎনরিবা অদু পি.এম. মোদীনা ফোংদোকখি। মসিনা শান্নরোইশিংবু খুঙ্গংগী থাক্তা পাঙথোকপা তোর্নামেন্তদগী হৌরগা ওলিম্পিক্স ফাওবগী মরুওইবা কম্পিতিসনশিংগীদমক শেম-শারি। মসিগী মথক্তা, নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর এনিমেসন, ভিজুএল ইফেক্স, গেমিং, কোমিক্স, অমসুং এক্সতেন্দেদ রিয়েলিতিনা গেমিং অসি শিংথানিংঙাই ওইরবা কেরিয়রগী চোইস অমা ওইনা থোরকপদা ইথিল পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা গবর্নমেন্তনা মালেমগী থাক্তা থাগৎপা ফংবা ৱান নেসন-ৱান সবস্ক্রিপ্সন স্কিম হৌদোক্নবা লৌখিবা ৱারেপ অদু পনখি। মসিগী খোঙথাং অসিনা ভারতকী নহাশিং, রিসর্চ তৌবা মীওইশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংদা ইন্তর্নেস্নেল জর্নেলশিং ফংহল্লি। মসিনা নহা অমত্তনা মমল য়াম্লবা ই-পাউ ফংহন্দনা লৈহন্দনবা হোৎনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা সরকারনা মমিং লৈরবা জর্নেলশিংদা সবস্ক্রাইব তৌরি, মসিনা লৌশিংগী পাক শন্না এক্সেস তৌবা ঙমহল্লি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা হেক্কাথোনদা শরুক য়ারিবশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা মাইন্দশিংগা চাংদম্নবা ভারতকী নহাশিংবু শক্তি পীনবগী পাক চাউবা পান্দম অদু থম্লি। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি সরকারগী মিসন অসি নহারোলশিংগী মীৎয়েংগা মান্নৈ, মখোয়না মায় পাক্নবগীদমক মথৌ তাবা তেংবাং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক ফংহনগনি।
শ্রী মোদীনা রাজনীতিদা ইমুং মনুংগী মীওই অমত্তা য়াওদবা নহা লাখ অমা লৈবাক অসিগী রাজনিতীদা পুরক্নবা মহাক্না লাউথোকখিবা অদু নৌহৌনা ফোংদোকখি। মসি ভারতকী তুংলমচৎকীদমক তঙাইফদবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা জনুৱারী 2025দা "ভিক্সিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ" পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকখি। মসিদা লৈবাক শীনবা থুংবদগী নহা করোর কয়া শরুক য়াগনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পীরগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি নহাশিং অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং খনগৎলগনি অমসুং স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা জনুৱারী 11-12দা মখোয়গা লোয়ননা নই দিল্লীদা য়ং লিদর্স দাইলোগ অমা পাংথোক্কনি। লৈবাক অসিগী অমসুং মপানগী শক্নাইরবা মীওইশিংগা লোয়ননা শরুক য়াগনি হায়না লাউথোক্লদুনা শ্রী মোদীনা SIHগা মরী লৈনবা নহা পুম্নমকপু "ভিক্সিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ"তা শরুক য়ানবা হায়খি। মসিনা মখোয়দা নেসন বিল্দিংদা শরুক য়ানবা অতোপ্পা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন্দা শরুক য়ারিবশিংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসি খুদোংচাবা অমা ওইনা অমসুং থৌদাং অমা ওইনা উনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না তীমশিংদা ভারতকী শীংনবশিং কোকহন্নবা মীৎয়েং চংবতা নত্তনা মালেমগী ওইবা ইসুশিংদা হেন্না ইফেক্তিব ওইবা মওংদা থবক তৌনবা হায়খি। মথংগী হেক্ কেথোন্দা মালেমগী অৱাবা মায়োক্নবগী পাম্বৈশিংগী খুদমশিং ফংলগনি হায়না পি.এম. মোদীনা থাজবা ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী ইনোবেতরশিং অমসুং প্রোব্লেম সোল্বরশিংগী তৌবা ঙম্বশিংদা লৈবাক্কী থাজবা অমসুং চাউথোকচবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না মখোয়গী মায়পাকপা ওইরসনু হায়না য়াইফ-মঙ্গোল পীখি অমসুং মহাক্কী তৌবীমল খঙবা ফোংদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন (SIH) গী 7শুবা ইদিসন অসি 2024গী দিসেম্বর 11দা লৈবাক শীনবা থুংনা নোদেল সেন্তর 51দা অমুক্তং হৌখি। সোফৱেয়র ইদিসন অসি পুং 36 লেপ্তনা চত্থগনি, অদুগা হার্দৱায়র ইদিসন অসি 2024গী দিসেম্বর 11দগী 15 ফাওবা চত্থগনি। মমাংগী ইদিসনশিংগুম্না, মহৈরোয়গী তীমশিংনা মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশিং নৎত্রগা ইন্দস্ত্রীশিংনা পীরকপা প্রোব্লেম স্তেতমেন্তশিংদা থবক তৌগনি নৎত্রগা নেস্নেল ইম্পর্তেন্সকী সেক্তরশিংগা মরী লৈনবা থীম 17গী মথক্তা মহৈরোয়গী ইন্নোবেসন কেতেগোরীদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পুথোক্কনি। সেক্তরশিং অসি - হেল্থকেয়র, সপ্লাই চেন অমসুং লোজিস্তিক্স, স্মার্ত তেক্নোলোজীশিং, হেরিতেজ অমসুং কলচর, সস্তেনেবিলিতী, এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত, ৱাতর, এগ্রিকলচর অমসুং ফুদ, ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিং অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তনি।
চহি অসিগী ইদিসন অসিগী ইথিল পীবা প্রোব্লেম স্তেতমেন্তশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি ইসরোনা পুথোকপা "থাগী অমম্বা মফমশিংগী ইমেজশিং ফগৎহনবা", জল শক্তি মন্ত্রালয়না পুথোকপা "AI, সেতেলাইত দেতা, IoT অমসুং দাইনামিক মোদেলশিং শীজিন্নদুনা রিএল-তাইম গঙ্গা ৱাতর ক্বালিতী মোনিতরিং সিস্তেম শেমগৎপা" অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়না পুথোকপা "AIগা পুনশিন্নবা স্মার্ত য়োগ মেৎ শেমগৎপা" অসিনি।
চহি অসিদা, মন্ত্রালয় 54, দিপার্তমেন্তশিং, রাজ্য সরকারশিং, PSUশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা প্রোব্লেম স্তেতমেন্ত 250 হেন্না সবমিৎ তৌখ্রে। ইন্সতিত্যুৎকী থাক্তা ইন্তরনেল হেক্কাথোনশিংদা চাদা 150 হেনগৎলকপা থেংনখ্রে। SIH 2023দা 900 হেনখিবদগী SIH 2024দা চাউরাক্না 2,247 য়ৌখ্রে। মসিনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা ইদিসন ওইরে। ইন্সতিত্যুৎকী থাক্তা SIH 2024দা তীম 86,000 হেনবনা শরুক য়াখ্রে অমসুং মহৈরোয়গী তীম 49,000 রোম (মহৈরোয় 6 অমসুং মেন্তর 2 য়াওবা) অসি ইন্সতিত্যুৎশিং অসিনা নেস্নেল লেবেল রাউন্দগীদমক রিকম্মেন্দ তৌখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with participants of Smart India Hackathon 2024
The talent and ingenuity of our Yuva Shakti is remarkable: PM
Today the world is saying that the strength of India is our youth power, our innovative youth, our tech power: PM
Many of the solutions of all the hackathons that have taken place in the last 7 years are proving to be very useful for the people of the country today: PM
We have implemented the new National Education Policy to nurture scientific mindset in students: PM
Under ‘One Nation One Subscription’ scheme, Government is taking subscriptions of reputed journals so that no youth in India is deprived of any information: PM
Over 1300 student teams to participate at the Grand Finale of SIH 2024 at 51 nodal centres across the country
150% increase recorded this year in internal hackathons at institute level, making this the largest edition so far
11 DEC 2024 7:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with young innovators at the Grand Finale of Smart India Hackathon 2024 today, via video conferencing. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister reminded about reiterating ‘Sabka Prayas’ from his addresses from the Red Fort. He said that the India of today can progress at a fast pace with ‘sabka prayas’ or everyone’s effort and that today’s occasion is an example. “I have been eagerly waiting for the Grand Finale of Smart India Hackathon”, the Prime Minister said highlighting that he gets an opportunity to learn and understand something new when he is among young innovators. Pointing out his high expectations with the young innovators, the Prime Minister said they have the perspective to look at India of the 21st century differently. Therefore, Shri Modi said, your solutions are also different and when a new challenge arrives, you come up with new and unique solutions. The Prime Minister recalled being part of Hackathons in the past and said that he has never been disappointed with the output. “You have only emboldened my belief”, he said, underlining that the solutions provided in the past are being put to use in various Ministries. Shri Modi expressed eagerness to know more about the participants and began the interaction.
The Prime Minister interacted with Sayeeda from ‘Big Brains Team’ from nodal center NIT, Srinagar who worked on a problem statement of building a tool called ‘Virtual Reality Friend’ from the Ministry of Social Justice and Empowerment, which would cater to children with autism spectrum disorder and intellectual disability. She informed that the children would use the tool as an interactive skills enhancer which will act as ‘friend’ to such Divyangjan who can use it on their smartphones, laptops etc. She added that it is an AI powered Virtual reality solution which would assist them in their day to day activities like learning language or conversing with people etc. Upon enquiring the impact of the tool on social life of Divyang Children by Shri Modi, Ms. Sayeeda said they would be able to learn what is right or wrong during their social interaction and how to approach people with the help of the tool in a simulative environment which could be then applied in real life. Sayeeda informed the Prime Minister that her 6 member team was diverse in terms of technical knowledge and geographical location including a member who is non- Indian. Shri Modi enquired whether any of the team members had interacted with children with special needs to understand their difficulties, to which Sayeeda replied that one of the team member’s relative was suffering from autism and they had also interacted with centers dealing with children affected by autism to address their challenges. Another team member of ‘Big Brains Team’, Mr. Mohammed Ali, a student from Yemen, pursuing his Bachelors in Engineering in Computer Science and Engineering thanked the Prime Minister and the Government for a great initiative like Smart India Hackathon. He further invited international students to be a part of such great initiatives in times to come. The Prime Minister congratulated and thanked the team for understanding the needs and difficulties of Divyang Children and every child had the right to grow and prosper and nobody was left behind in the society. He added that new solutions would be necessary to overcome such challenges and said that their solution would be helpful to lakhs of children and although the solution was being developed locally, it would be needed at Global level too and its impact would be global. Shri Modi highlighted that solutions which would fit the needs of India would suffice the needs of any country in the Globe. He congratulated the entire team for their novel effort.
The team leader of ‘Hack Dreamers’ with their nodal center in IIT Kharagpur informed the Prime Minister about their problem statement of cyber security given by the National Technical Research Organization owing to the rising cyber-attacks in India. She informed that more than 73 million cyber attacks took place in the country in 2023 alone which is the third largest in the world and further briefed the Prime Minister about an innovative and scalable solution. A team member explained that the solution differs from the multiple antivirus engines used in the world and provides an offline architecture design and thread direction by parallelly scanning for viruses in efficient ways by maintaining the system in safe mode. The Prime Minister recalled speaking about cyber fraud in his recent Mann Ki Baat address and stated that a large population is affected by such malice. He also expressed the need to constantly upgrade with the latest technology as cyber threats are constantly evolving at a fast pace. Noting that India is one of the leading digital economies in the world and the nation is digitally connecting on different scales, the Prime Minister said that the threats of cybercrime are constantly on the rise. Therefore, the Prime Minister said, the solutions to cybercrime are crucial for India’s future. He conveyed his best wishes to the participants and said that such solutions can be extremely beneficial to the government as well. Shri Modi also acknowledged the enthusiasm of the team members.
Team Code Bro from Gujarat Technical University informed the Prime Minister about working on the problem statement provided by ISRO - ‘Enhancing the darker images from the South Pole of the Moon. A team member explained the name of the solution as ‘Chand Vadhani’ which not only enhances images but also comprises a decision-making skill. It detects craters and boulders while also performing real-time site selection. The Prime Minister enquired if the participants got an opportunity to interact with those working in the space technology domain, especially in Ahmedabad which is home to a huge space center. Upon the Prime Minister’s enquiry about getting a better understanding of the Moon’s geological and environmental conditions, a team member replied in the affirmative and said that it would aid the lunar exploration. Another team member further explained the use of a machine learning model consisting of two architectures namely dark net and photo net. The Prime Minister underlined that the world is looking at India’s space journey with hope and said that the inclusion of talented youth further strengthens the belief. He remarked that the young innovators are proof that India would expand its role in the global space technology power and conveyed his best wishes to all participants.
Team leader of Mystic Originals from Wellingkar Institute of Management Development and Research, Mumbai informed about tackling a security challenge provided by Bharat Electronics Limited namely Micro Doppler based target classification which helps in distinguishing if a given object is a bird or a drone. She explained that a bird and a drone appear the same on the radar and can lead to false alarms and other potential security threats, especially in sensitive areas. Another team member delved into the details and explained that the solution makes use of Micro Doppler signatures which are the unique patterns generated by different objects, similar to unique fingerprints in human beings. Upon the Prime Minister’s enquiry if the solution could identify the speed, direction and distance, a team member replied that it would be achieved soon. Noting that drones have various positive uses, the Prime Minister pointed out that some forces are using drones to harm others and this has become a security challenge. Upon the Prime Minister’s enquiry if the solution provided is capable of dealing with such a challenge, a team member explained the process and said that it is a compact solution which could be used on cost-effective devices and is also adaptive to different environments. Another team member who hails from a border area in Rajasthan informed that the frequency of enemy drones in the sky increased rapidly after the Pulwama attack and the anti-drone defence system would be activated any time of the night. He said that this problem statement was chosen as the citizens faced a lot of difficulties. The Prime Minister highlighted the use of drones in various sectors of the country and gave the example of the Namo Drone Didi scheme. He also mentioned the use of drones for the transportation of medicines and essential supplies to remote areas in the country, whereas enemies use them for smuggling firearms and drugs across the border. The Prime Minister expressed happiness that the young innovators are working with extreme seriousness to tackle such issues of national security. He said that their innovation can give new dimensions to the export of defence technology. The Prime Minister conveyed his best wishes and acknowledged that one of the team members who hails from the border areas can understand the issue in detail and the need for solutions. He also urged them to keep updated with the latest technology as those making use of rogue drones are implementing new technology with each passing day. The Prime Minister also praised their efforts.
Team leader of Nirvana One from New Horizon College of Engineering, Bangalore informed the Prime Minister about the problem statement provided by the Ministry of Jal Shakti regarding reducing river pollution and improving river rejuvenation. Another team member said that the river Ganga was chosen for this project due to its cultural and spiritual significance. She informed that the project began as a result of the research carried out on Namami Gange and National Mission for Clean Ganga. She further added that a decision support system was created with the help of available data to aid the lives of the people living on the river bank. The team leader informed that 38 key locations were identified and local models were created with the help of Federated learning which interacts with a mother model, thereby increasing the accuracy. He also mentioned creating an advanced dashboard for every stakeholder. Upon the Prime Minister about how those attending the Mahakumbh could make use of the innovation, the team leader replied that the data analysis would help in performing disinfection at the personal level while also ensuring good health. He informed about providing different portals for industrial effluent monitoring, sewage treatment infrastructure, biodiversity management etc. For the drinking water supply chain, he informed the Prime Minister that a particular spike in pollutants can be backtracked to the industry causing it and keeping a check on grossly polluting industries. The Prime Minister said that the project is extremely critical from an ecological standpoint and expressed happiness that the team is working on such sensitive issues. He conveyed his best wishes to the team.
Thanking all the participants of the SIH, the Prime Minister said it was great to talk to all of them. Shri Modi remarked that the world of the future is going to be driven by knowledge and innovation and youth were India's hope and aspiration in changing situations. He added that their perspective, thinking and energy were different. Stressing that everyone’s aim was the same, the Prime Minister underscored that India should become the most innovative, progressive and prosperous country in the world. He added that the world was acknowledging that India's strength was its youth power who are innovative and India’s tech power. He further added that the strength of India was clearly visible in all of them at the Smart India Hackathon. Shri Modi was pleased that Smart India Hackathon had become an excellent platform to make the youth of India globally the best. He noted that since the inception of Smart India Hackathon, about 14 lakh students had participated and had formed 2 lakh teams and worked on about 3 thousand problems. He further added that more than 6400 institutions were associated with it while hundreds of new start-ups were born because of the hackathon. The Prime Minister noted that more than 7 thousand ideas were submitted by students in 2017 while the number of these ideas had increased to more than 57 thousand this year. This, he said, showed how the youth of India had come forward to solve the challenges of its country.
Informing that many solutions from the last seven hackathons were proving to be very useful for the people of the country today, the Prime Minister stressed that the hackathons had provided solutions to many big problems and cited an example from the 2022 hackathon, where a team of youth had worked on a system to measure the intensity of cyclones, which had now been integrated with the technology developed by ISRO. The PM cited another example where a team had created a Video Geotagging App, ensuring easy collection of data, which was now being used in space-related research. He added that another team worked on a real-time blood managing system that could provide details of the blood banks present there at the time of a natural disaster, which is helping agencies like NDRF a lot today. Citing another success story of Hackathon, Shri Modi said a few years ago, another team created a product for Divyangjans which is proving to be helpful in reducing difficulties in their lives. He added that till date hundreds of such successful case studies serve as an inspiration for youngsters participating in hackathon. The Prime Minister said that hackathons showed how the youth of the country are working with the government for the development of the country to deal with the challenges facing the country. He added that it was giving them a sense of ownership towards solving the problems of the country and the development of the country. Shri Modi expressed confidence that the country is on the right track to become a developed India. He lauded the eagerness and commitment with which the youth were finding innovative solutions to the problems of India.
Stressing the need to think out of the box for every challenge in the country's aspirations in today’s time, Shri Modi emphasized the need to incorporate out-of-the-box thinking in our habits in every sector. Highlighting the speciality of this Hackathon, the PM said its process is important as well as the product. Adding that there was a time when only the government used to claim to solve the country's problems, Shri Modi said, however, today, through such Hackathons, students, teachers and mentors are also being connected to solutions. He stressed that this was India's new governance model and 'Sabka Prayas' is the life force of this model.
Emphasizing that the generation of the next 25 years of the country is the Amrit generation of India, the Prime Minister said that the youth had the responsibility of building a developed India while the Government was committed to providing every needful resource at the right time. Adding that the Government was working on different layers in different age groups, the PM said that the Government had implemented the new National Education Policy to nurture scientific mindset in students and opened more than 10 thousand Atal Tinkering Labs to ensure that the next generation of the country gets resources for innovation in schools. Highlighting that these labs were becoming the center of new experiments now, he said that research was being done by more than one crore children. He added that more than 14 thousand PM Shri Schools were working on 21st Century Skills and the Government had established Incubation Centers at the college level to further improve the innovative thinking of students. Shri Modi remarked that advanced Robotics and AI Labs were also being used for practical learnings, while Jigyasa platform was created to solve the queries of the youth where they had the opportunity to directly connect and talk to scientists.
The Prime Minister underlined that today, apart from training, the youth were also being given financial help through the Startup India campaign and being given tax exemption. He added that Mudra loan of up to Rs 20 lakh was also arranged to set up their business. Shri Modi informed that technology parks and new IT hubs were being built across the country for new companies while the Government has created a research fund of Rs 1 lakh crore. He added that the government was standing with the youth at every stage of their career while working according to their needs. Emphasizing that the Hackathons were not just a formal event but also giving new opportunities to our youth, Shri Modi said that it was the process of evolving into a permanent institution, a part of their Pro-People Governance Model.
Prime Minister Modi emphasized the importance of focusing on emerging sectors to position India as an economic superpower. He highlighted that sectors like digital content creation and gaming, which were not well-developed a decade ago, are now rapidly evolving in India. These sectors are opening up new career paths and giving young people opportunities to explore and experiment. The government is actively supporting the curiosity and conviction of the youth by removing obstacles through reforms. He also mentioned the recent National Creators Award aimed at recognizing the efforts and creativity of content creators. PM Modi pointed out the government's efforts to promote sports as a viable career option with initiatives like Khelo India and the TOPS scheme which are helping athletes prepare for major competitions, from village-level tournaments to the Olympics. Furthermore, the National Centre of Excellence for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality is already making an impact with gaming emerging as a promising career choice.
The Prime Minister highlighted the government's recent decision to launch the One Nation-One Subscription scheme, which has garnered global praise. This initiative provides access to international journals for India’s youth, researchers, and innovators, ensuring that no young person is deprived of valuable information. Under this scheme, the government is subscribing to prestigious journals, enabling widespread access to knowledge. PM Modi emphasized the benefit this will bring to participants in hackathons and the broader goal of empowering Indian youth to compete with the world's best minds. He reiterated that the government's mission aligns with the vision of the youth, ensuring they have all the necessary support and infrastructure to succeed.
Shri Modi reiterated his announcement of bringing one lakh youth in the country's politics who have no history of family members in politics, which he said was imperative for India’s future and added that different ways were being worked out in this direction. Shri Modi announced that "Viksit Bharat Young Leaders Dialogue" would be held in January 2025, where crores of youth from across the country will participate and give their ideas for a developed India. He added that youth and their ideas will be selected and a Young Leaders Dialogue would be organized in New Delhi with them on 11-12 January, on the occasion of Swami Vivekananda's birth anniversary. Announcing that he would also participate in it along with eminent personalities from the country and abroad, Shri Modi urged all the youth connected with SIH to join "Viksit Bharat Young Leaders Dialogue". He added that this would give them another great opportunity to join Nation Building.
Shri Modi encouraged participants in the Smart India Hackathon to see the upcoming time as both an opportunity and a responsibility. He urged teams to not only focus on solving India's challenges but also work on global issues more effectively. PM Modi expressed his hope that by the next hackathon, there would be examples of solutions addressing global crises. He affirmed the nation’s belief and pride in the capabilities of its innovators and problem solvers, wishing them success and extending his gratitude.
Background
The 7th edition of the Smart India Hackathon (SIH) began concurrently at 51 nodal centres nationwide on 11th December 2024. The Software Edition will run nonstop for 36 hours, while the Hardware Edition will continue from 11th to 15th December 2024. Like past editions, the student teams will work on either the problem statements given by Ministries or Departments or Industries or submit their ideas in the Student Innovation Category against any of the 17 themes linked to sectors of national importance. These sectors are - Healthcare, Supply chain and Logistics, Smart Technologies, Heritage and Culture, Sustainability, Education and Skill Development, Water, Agriculture and Food, Emerging Technologies, and Disaster Management.
Some of the interesting problem statements of this year's edition include ‘Enhancing Images of Darker Regions on the Moon’ presented by ISRO, ‘Developing a real-time Ganga Water Quality Monitoring system using AI, satellite data, IoT, and dynamic models’ presented by Ministry of Jal Shakti, and ‘Developing a Smart Yoga Mat integrated with AI’ presented by Ministry of AYUSH.
This year, more than 250 problem statements have been submitted by 54 Ministries, Departments, State Governments, PSUs, and Industries. A 150% increase has been recorded in internal hackathons at the institute level, growing from over 900 in SIH 2023 to around 2,247 in SIH 2024, making this the largest edition so far. More than 86,000 teams have participated in SIH 2024 at the institute level and around 49,000 student teams (each consisting of 6 students and 2 mentors) have been recommended by these institutes for the national level round.