ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ୨୦୨୪ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମ ଯୁବଶକ୍ତିର ପ୍ରତିଭା ଓ ସୃଜନଶୀଳତା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ କହୁଛି ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଯୁବଶକ୍ତି ଓ ଅଭିନବ ବୈଷୟିକ ଶକ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ହାକାଥନ୍ ର ଅନେକ ସମାଧାନ ଆଜି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନସିକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
'ଓ୍ଵାନ୍ ନେସନ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍' ଯୋଜନାରେ ଭାରତରେ ଯେପରି କୌଣସି ଯୁବକ କୌଣସି ସୂଚନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପତ୍ରିକାର ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ନେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ୫୧ଟି ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟରରେ ଏସଆଇଏଚ ୨୦୨୪ର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ର ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ତରରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ହାକାଥନରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୫୦% ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବବୃହତ ସଂସ୍କରଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
11 DEC 2024 7:03PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ୨୦୨୪ର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରୁ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ'ର ପୁନରାବୃତ୍ତି ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଆଜିର ଭାରତ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ' କିମ୍ବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ ଏବଂ ଆଜିର ଅବସର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ମୁଁ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲକୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥାଆନ୍ତି ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାର ଏବଂ ବୁଝିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ । ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ଆଶା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି । ତେଣୁ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆପଣଙ୍କର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସେ, ଆପଣ ନୂତନ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ସମାଧାନ ବାହାର କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତୀତରେ ହୋଇଥିବା ହାକାଥନ କଥା ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ, ସେଥିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 'ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ରିଅଲିଟି ଫ୍ରେଣ୍ଡ' ନାମକ ଏକ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମସ୍ୟା ବିବୃତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଶ୍ରୀନଗରର ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟର ଏନଆଇଟିର 'ବିଗ୍ ବ୍ରେନ୍ସ ଟିମ୍'ର ସୟିଦାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଟିଜିମ୍ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଡିସଅର୍ଡର ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ପିଲାଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପିଲାମାନେ ଏହି ଉପକରଣକୁ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ସ୍କିଲ୍ ବୁଷ୍ଟର ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବେ, ଯାହା କି ଏଭଳି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ 'ବନ୍ଧୁ' ଭାବେ କାମ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ନିଜ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍, ଲାପଟପ୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଏଆଇ ଚାଳିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଅଲିଟି ସମାଧାନ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭାଷା ଶିଖିବା କିମ୍ବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଉପରେ ଏହି ଉପକରଣର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରି ବୁଝିବା ପରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୟିଦା କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ କ'ଣ ଠିକ୍ କିମ୍ବା ଭୁଲ୍ ତାହା ଶିଖିପାରିବେ ଏବଂ କିପରି ଏକ ଅନୁକରଣୀୟ ପରିବେଶରେ ଏହି ଉପକରଣ ସାହାଯ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବେ ଯାହା ବାସ୍ତବ ଜୀବନରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ସୟିଦା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ୬ ଜଣିଆ ଟିମରେ ଜଣେ ଅଣଭାରତୀୟଙ୍କ ସମେତ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିବିଧ ସଦସ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି । ଟିମର କୌଣସି ସଦସ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ବୁଝିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ସୟିଦା କହିଥିଲେ ଯେ ଟିମ୍ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଜଣେ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଅଟିଜିମ୍ ରେ ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ସେମାନେ ଅଟିଜିମ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ସେମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ। କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରୁଥିବା ୟେମେନର ଛାତ୍ର ମହମ୍ମଦ ଅଲ୍ଲୀ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ଭଳି ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଭଳି ମହାନ ପଦକ୍ଷେପରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ସେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଅସୁବିଧାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁର ବିକାଶ ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ଅଧିକାର ଥିଲା ଏବଂ ସମାଜରେ କେହି ପଛରେ ନଥିଲେ । ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂତନ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଯଦିଓ ଏହାର ସମାଧାନ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି, ତଥାପି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱର ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ କରିବ । ଏହି ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସେ ପୁରା ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁରସ୍ଥିତ ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟରରେ ଥିବା 'ହ୍ୟାକ୍ ଡ୍ରିମର୍ସ'ର ଟିମ୍ ଲିଡର୍ ଭାରତରେ ବଢୁଥିବା ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ଜାତୀୟ ବୈଷୟିକ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। କେବଳ ୨୦୨୩ରେ ଦେଶରେ ୭୩ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଛି, ଯାହା କି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଏବଂ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟବହୃତ ଏକାଧିକ ଆଣ୍ଟିଭାଇରସ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ମୋଡ୍ ରେ ରଖି ଦକ୍ଷ ଉପାୟରେ ଭାଇରସ୍‍ ପାଇଁ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ସ୍କାନିଂ କରି ଏକ ଅଫଲାଇନ୍ ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଥ୍ରେଡ୍ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ତାଙ୍କ 'ମନ୍ କି ବାତ୍' ଅଭିଭାଷଣରେ ସାଇବର ଠକେଇ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏଭଳି ବିଦ୍ୱେଷ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛନ୍ତି । ସାଇବର ବିପଦ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବାରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧର ବିପଦ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ତେଣୁ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସାଇବର ଅପରାଧର ସମାଧାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ସମାଧାନ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଟିମ୍ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଗୁଜରାଟ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଟିମ୍ କୋଡ୍ ବ୍ରୋ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଇସ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବୃତି ଉପରେ କାମ କରିବା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲା - 'ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରୁ ଅନ୍ଧାର ଚିତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ସମାଧାନର ନାମ 'ଚାନ୍ଦ ବଧାନୀ' ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଛବିକୁ ବଢ଼ାଇନଥାଏ ବରଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଏହା ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ସାଇଟ୍ ଚୟନ କରିବା ସହିତ କ୍ରେଟର ଏବଂ ପଥର ଚିହ୍ନଟ କରିଥାଏ । ବିଶେଷ କରି ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବିଶାଳ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ସେଠାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି କି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ । ଚନ୍ଦ୍ରର ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରେ ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଚନ୍ଦ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଦଳର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଡାର୍କ ନେଟ୍ ଏବଂ ଫଟୋ ନେଟ୍ ନାମକ ଦୁଇଟି ଆର୍କିଟେକ୍ଚରକୁ ନେଇ ଏକ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲ୍ ର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବୁଝାଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି । ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶକ୍ତିରେ ଭାରତ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ବୋଲି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ମୁମ୍ବାଇର ୱେଲିଂକର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚର ମିଷ୍ଟିକ୍ ଓରିଜିନାଲ୍ସର ଟିମ୍ ଲିଡର ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବସ୍ତୁ ପକ୍ଷୀ ନା ଡ୍ରୋନ୍ ତାହା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଡାରରେ ଏକ ପକ୍ଷୀ ଏବଂ ଡ୍ରୋନ ସମାନ ଦେଖାଯାଏ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ମିଥ୍ୟା ଆଲାର୍ମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଟିମର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ବିବରଣୀ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମାଧାନରେ ମାଇକ୍ରୋ ଡପ୍ଲର ସ୍ୱାକ୍ଷର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନନ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ଅଟେ, ଯାହା ମନୁଷ୍ୟର ଅନନ୍ୟ ଆଙ୍ଗୁଠିଚିହ୍ନ ପରି । ଗତି, ଦିଗ ଓ ଦୂରତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିହେବ କି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରେ ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ ହେବ। ଡ୍ରୋନର ବିଭିନ୍ନ ସକାରାତ୍ମକ ବ୍ୟବହାର ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଶକ୍ତି ଅନ୍ୟକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଲଟିଛି । ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମାଧାନ ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରେ ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ କମ୍ପେକ୍ଟ ସମାଧାନ ଯାହାକୁ ଶସ୍ତା ଉପକରଣରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ପରିବେଶ ସହିତ ଅନୁକୂଳ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ରାଜସ୍ଥାନର ଏକ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଟିମ୍ ସଦସ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୁଲୱାମା ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆକାଶରେ ଶତ୍ରୁ ଡ୍ରୋନ୍ ର ଆତଯାତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ରାତିର ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଆଣ୍ଟି ଡ୍ରୋନ୍ ଡିଫେନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ସକ୍ରିୟ ହେବ। ନାଗରିକମାନେ ବହୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ସମସ୍ୟା ବୟାନକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ବେଳେ ଶତ୍ରୁମାନେ ଏହାକୁ ସୀମାପାର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ରପ୍ତାନୀକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସୀମାନ୍ତ ଅଂଚଳରୁ ଆସିଥିବା ଟିମର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବେ ଏବଂ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯେଉଁମାନେ ଧୂର୍ତ୍ତ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଦିନକୁ ଦିନ ନୂଆ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଥିବାରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ଅପଡେଟ୍ ରହିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ବାଙ୍ଗାଲୋରର ନ୍ୟୁ ହରାଇଜନ କଲେଜ ଅଫ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ନିର୍ବାଣ ଓ୍ଵାନ୍ ର ଟିମ୍ ଲିଡର୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନଦୀ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ଏବଂ ନଦୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବୃତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ଦଳର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ହେତୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା ଗବେଷଣାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନଦୀ କୂଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟରେ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଟିମ୍ ଲିଡର ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୩୮ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକତ୍ର ଶିକ୍ଷା ସାହାଯ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମଡେଲ ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଏକ ମୂଳ ମଡେଲ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସଠିକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଡାସବୋର୍ଡ ତିଆରି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଲୋକମାନେ କିପରି ଏହି ଉଦ୍ଭାବନର ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚରାଯିବାରୁ ଟିମ୍ ଲିଡର ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ଜୀବାଣୁନାଶକ କରିବା ସହିତ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଶିଳ୍ପ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିରୀକ୍ଷଣ, ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୈବ ବିବିଧତା ପରିଚାଳନା ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଦୂଷଣର ଏକ ବିଶେଷ ବୃଦ୍ଧି ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇପାରିବ । ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଟିମ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଦଳକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏସଆଇଏଚର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯୁବବର୍ଗ ଭାରତର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଅଟନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଶକ୍ତି ଭିନ୍ନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଏହାର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଯିଏ ଅଭିନବ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ଶକ୍ତି । ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ । ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୪ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ୨ ଲକ୍ଷ ଟିମ୍ ଗଠନ କରି ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର ସମସ୍ୟା ଉପରେ କାମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୬୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ଥିବା ବେଳେ ହାକାଥନ ଯୋଗୁଁ ଶହ ଶହ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଧାରଣା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସଂଖ୍ୟା ୫୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଦେଶର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କିପରି ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ତାହା ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ସାତଟି ହାକାଥନର ଅନେକ ସମାଧାନ ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ହାକାଥନ୍ ଅନେକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ୨୦୨୨ ର ହାକାଥନ୍ ର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଏକ ଦଳ ବାତ୍ୟାର ତୀବ୍ରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ସିଷ୍ଟମ ଉପରେ କାମ କରିଥିଲେ। ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଇସ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ଟିମ୍ ଏକ ଭିଡିଓ ଜିଓଟ୍ୟାଗିଂ ଆପ୍ ତିଆରି କରିଥିଲେ, ଯାହା ସହଜରେ ଡାଟା ସଂଗ୍ରହ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଟିମ୍ ଏକ ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ରକ୍ତ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାମ କରିଛି ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସେଠାରେ ଥିବା ରକ୍ତଭଣ୍ଡାରର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ, ଯାହା ଆଜି ଏନଡିଆରଏଫ ଭଳି ଏଜେନ୍ସିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ହାକାଥନର ଆଉ ଏକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଟିମ୍ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଡକ୍ଟ ତିଆରି କରିଥିଲେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅସୁବିଧା କୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି ଶହ ଶହ ସଫଳ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ହାକାଥନରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ସାଜିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ କିପରି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି ତାହା ହାକାଥନ୍ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ ମାଲିକାନା ଭାବନା ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ଦିଗରେ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଅଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ସମସ୍ୟାର ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଯୁବପିଢ଼ି ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ବାହାର କରୁଛନ୍ତି ତାହାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଆଜିର ସମୟରେ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନ ପାଇଁ ସୀମା ବାହାରକୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଅଭ୍ୟାସରେ ସୀମା ବାହାରେ ଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସାମିଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ହାକାଥନର ବିଶେଷତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କେବଳ ସରକାର ହିଁ ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦାବି କରୁଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏଭଳି ହାକାଥନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି। ଏହା ଭାରତର ନୂତନ ଶାସନ ମଡେଲ ଏବଂ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ' ଏହି ମଡେଲର ଜୀବନ ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଦେଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ୨୫ ବର୍ଷର ପିଢ଼ି ହେଉଛି ଭାରତର ଅମୃତ ପିଢ଼ି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଥିବା ବେଳେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ବୟସ ବର୍ଗରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନସିକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଯେପରି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଖୋଲିଛନ୍ତି । ଏହି ଲ୍ୟାବ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ନୂଆ ପରୀକ୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗବେଷଣା କରାଯାଉଛି। ୧୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର କଲେଜ ସ୍ତରରେ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ଏଆଇ ଲ୍ୟାବ୍ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଜିଜ୍ଞାସା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟତୀତ ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକସ ଛାଡ଼ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଦ୍ରା ଋଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନୂତନ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍କ ଏବଂ ନୂତନ ଆଇଟି ହବ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ କାମ କରିବା ସହ କ୍ୟାରିୟରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ହାକାଥନ୍ କେବଳ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ବିକଶିତ ହେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହା କି ସେମାନଙ୍କର ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଶାସନ ମଡେଲର ଏକ ଅଂଶ ।
ଭାରତକୁ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସକାଶେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଗେମିଂ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଭଲ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉନଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ନୂତନ କ୍ୟାରିୟର ପଥ ଖୋଲିଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି । ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉତ୍ସୁକତା ଓ ଦୃଢ଼ବିଶ୍ୱାସକୁ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଟପ୍ସ ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ୟାରିୟର ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମସ୍ତରୀୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଫର ଆନିମେସନ, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟସ, ଗେମିଂ, କମିକ୍ସ ଏବଂ ଏକ୍ସଟେଣ୍ଡେଡ୍ ରିଆଲିଟି ଗେମିଂ କୁ ଏକ ଆଶାଜନକ କ୍ୟାରିୟର ପସନ୍ଦ ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ସହିତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇସାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ସ୍କିମ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶଂସା ଲାଭ କରିଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଯୁବ, ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କୌଣସି ଯୁବକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନହୁଅନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକୁ ସବସ୍କ୍ରାଇବ୍ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ଜ୍ଞାନ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ହାକାଥନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏହା ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମସ୍ତିଷ୍କ ମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସରକାରଙ୍କ ମିଶନ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ରାଜନୀତିରେ ପରିବାରର କୌଣସି ଇତିହାସ ନଥିବା ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଘୋଷଣାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟ ବାହାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ "ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ" ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଜାନୁଆରୀ ୧୧-୧୨ ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ | ଦେଶ ବିଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହ ସେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏସଆଇଏଚ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ "ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ"ରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗ ଦେବାପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ସମୟକୁ ଉଭୟ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । କେବଳ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ହାକାଥନ୍ ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନର ଉଦାହରଣ ମିଳିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦେଶର ଉଦ୍ଭାବକ ଓ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନକାରୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଗର୍ବ ଜାହିର କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା କାମନା କରିବା ସହ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ (ଏସ୍ ଆଇଏଚ୍ )ର ସପ୍ତମ ସଂସ୍କରଣ ୧୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଦେଶର ୫୧ଟି ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟରରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସଫ୍ଟୱେୟାର୍ ସଂସ୍କରଣ ୩୬ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁ ଥିବା ବେଳେ ହାର୍ଡୱେର୍ ସଂସ୍କରଣ ୧୧ରୁ ୧୫ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣ ଭଳି, ଛାତ୍ର ଦଳଗୁଡିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କିମ୍ବା ବିଭାଗ କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବୃତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ୧୭ଟି ବିଷୟ ବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏରେ ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟ ଇନୋଭେସନ ବର୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା ଦାଖଲ କରିବେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ସ୍ମାର୍ଟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି, ସ୍ଥାୟୀତା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଜଳ, କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ସଂସ୍କରଣର କେତେକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସମସ୍ୟା ବିବୃତି ମଧ୍ୟରେ ଇସ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ 'ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅନ୍ଧାର ଅଞ୍ଚଳର ବୃଦ୍ଧି ଚିତ୍ର', 'ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ଏଆଇ, ସାଟେଲାଇଟ୍ ଡାଟା, ଆଇଓଟି ଏବଂ ଡାଇନାମିକ୍ ମଡେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ରିୟଲ୍ ଟାଇମ୍ ଗଙ୍ଗା ଜଳ ଗୁଣବତ୍ତା ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ କରିବା' ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ 'ଏଆଇ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ସ୍ମାର୍ଟ ଯୋଗ ମାଟ୍ ବିକଶିତ କରିବା' ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ୫୪ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ପକ୍ଷରୁ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି। ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ତରରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ହ୍ୟାକାଥନରେ ୧୫୦% ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏସଆଇଏଚ ୨୦୨୩ ତୁଳନାରେ ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ଥିବା ବେଳେ ଏସଆଇଏଚ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ୨,୨୪୭କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବବୃହତ ସଂସ୍କରଣ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ତରରେ ଏସଆଇଏଚ ୨୦୨୪ରେ ୮୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ରାଉଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୪୯,୦୦୦ ଛାତ୍ର ଦଳ (ପ୍ରତ୍ୟେକ ୬ ଜଣ ଛାତ୍ର ଏବଂ ୨ ଜଣ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ନେଇ) ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with participants of Smart India Hackathon 2024
The talent and ingenuity of our Yuva Shakti is remarkable: PM
Today the world is saying that the strength of India is our youth power, our innovative youth, our tech power: PM
Many of the solutions of all the hackathons that have taken place in the last 7 years are proving to be very useful for the people of the country today: PM
We have implemented the new National Education Policy to nurture scientific mindset in students: PM
Under ‘One Nation One Subscription’ scheme, Government is taking subscriptions of reputed journals so that no youth in India is deprived of any information: PM
Over 1300 student teams to participate at the Grand Finale of SIH 2024 at 51 nodal centres across the country
150% increase recorded this year in internal hackathons at institute level, making this the largest edition so far
11 DEC 2024 7:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with young innovators at the Grand Finale of Smart India Hackathon 2024 today, via video conferencing. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister reminded about reiterating ‘Sabka Prayas’ from his addresses from the Red Fort. He said that the India of today can progress at a fast pace with ‘sabka prayas’ or everyone’s effort and that today’s occasion is an example. “I have been eagerly waiting for the Grand Finale of Smart India Hackathon”, the Prime Minister said highlighting that he gets an opportunity to learn and understand something new when he is among young innovators. Pointing out his high expectations with the young innovators, the Prime Minister said they have the perspective to look at India of the 21st century differently. Therefore, Shri Modi said, your solutions are also different and when a new challenge arrives, you come up with new and unique solutions. The Prime Minister recalled being part of Hackathons in the past and said that he has never been disappointed with the output. “You have only emboldened my belief”, he said, underlining that the solutions provided in the past are being put to use in various Ministries. Shri Modi expressed eagerness to know more about the participants and began the interaction.
The Prime Minister interacted with Sayeeda from ‘Big Brains Team’ from nodal center NIT, Srinagar who worked on a problem statement of building a tool called ‘Virtual Reality Friend’ from the Ministry of Social Justice and Empowerment, which would cater to children with autism spectrum disorder and intellectual disability. She informed that the children would use the tool as an interactive skills enhancer which will act as ‘friend’ to such Divyangjan who can use it on their smartphones, laptops etc. She added that it is an AI powered Virtual reality solution which would assist them in their day to day activities like learning language or conversing with people etc. Upon enquiring the impact of the tool on social life of Divyang Children by Shri Modi, Ms. Sayeeda said they would be able to learn what is right or wrong during their social interaction and how to approach people with the help of the tool in a simulative environment which could be then applied in real life. Sayeeda informed the Prime Minister that her 6 member team was diverse in terms of technical knowledge and geographical location including a member who is non- Indian. Shri Modi enquired whether any of the team members had interacted with children with special needs to understand their difficulties, to which Sayeeda replied that one of the team member’s relative was suffering from autism and they had also interacted with centers dealing with children affected by autism to address their challenges. Another team member of ‘Big Brains Team’, Mr. Mohammed Ali, a student from Yemen, pursuing his Bachelors in Engineering in Computer Science and Engineering thanked the Prime Minister and the Government for a great initiative like Smart India Hackathon. He further invited international students to be a part of such great initiatives in times to come. The Prime Minister congratulated and thanked the team for understanding the needs and difficulties of Divyang Children and every child had the right to grow and prosper and nobody was left behind in the society. He added that new solutions would be necessary to overcome such challenges and said that their solution would be helpful to lakhs of children and although the solution was being developed locally, it would be needed at Global level too and its impact would be global. Shri Modi highlighted that solutions which would fit the needs of India would suffice the needs of any country in the Globe. He congratulated the entire team for their novel effort.
The team leader of ‘Hack Dreamers’ with their nodal center in IIT Kharagpur informed the Prime Minister about their problem statement of cyber security given by the National Technical Research Organization owing to the rising cyber-attacks in India. She informed that more than 73 million cyber attacks took place in the country in 2023 alone which is the third largest in the world and further briefed the Prime Minister about an innovative and scalable solution. A team member explained that the solution differs from the multiple antivirus engines used in the world and provides an offline architecture design and thread direction by parallelly scanning for viruses in efficient ways by maintaining the system in safe mode. The Prime Minister recalled speaking about cyber fraud in his recent Mann Ki Baat address and stated that a large population is affected by such malice. He also expressed the need to constantly upgrade with the latest technology as cyber threats are constantly evolving at a fast pace. Noting that India is one of the leading digital economies in the world and the nation is digitally connecting on different scales, the Prime Minister said that the threats of cybercrime are constantly on the rise. Therefore, the Prime Minister said, the solutions to cybercrime are crucial for India’s future. He conveyed his best wishes to the participants and said that such solutions can be extremely beneficial to the government as well. Shri Modi also acknowledged the enthusiasm of the team members.
Team Code Bro from Gujarat Technical University informed the Prime Minister about working on the problem statement provided by ISRO - ‘Enhancing the darker images from the South Pole of the Moon. A team member explained the name of the solution as ‘Chand Vadhani’ which not only enhances images but also comprises a decision-making skill. It detects craters and boulders while also performing real-time site selection. The Prime Minister enquired if the participants got an opportunity to interact with those working in the space technology domain, especially in Ahmedabad which is home to a huge space center. Upon the Prime Minister’s enquiry about getting a better understanding of the Moon’s geological and environmental conditions, a team member replied in the affirmative and said that it would aid the lunar exploration. Another team member further explained the use of a machine learning model consisting of two architectures namely dark net and photo net. The Prime Minister underlined that the world is looking at India’s space journey with hope and said that the inclusion of talented youth further strengthens the belief. He remarked that the young innovators are proof that India would expand its role in the global space technology power and conveyed his best wishes to all participants.
Team leader of Mystic Originals from Wellingkar Institute of Management Development and Research, Mumbai informed about tackling a security challenge provided by Bharat Electronics Limited namely Micro Doppler based target classification which helps in distinguishing if a given object is a bird or a drone. She explained that a bird and a drone appear the same on the radar and can lead to false alarms and other potential security threats, especially in sensitive areas. Another team member delved into the details and explained that the solution makes use of Micro Doppler signatures which are the unique patterns generated by different objects, similar to unique fingerprints in human beings. Upon the Prime Minister’s enquiry if the solution could identify the speed, direction and distance, a team member replied that it would be achieved soon. Noting that drones have various positive uses, the Prime Minister pointed out that some forces are using drones to harm others and this has become a security challenge. Upon the Prime Minister’s enquiry if the solution provided is capable of dealing with such a challenge, a team member explained the process and said that it is a compact solution which could be used on cost-effective devices and is also adaptive to different environments. Another team member who hails from a border area in Rajasthan informed that the frequency of enemy drones in the sky increased rapidly after the Pulwama attack and the anti-drone defence system would be activated any time of the night. He said that this problem statement was chosen as the citizens faced a lot of difficulties. The Prime Minister highlighted the use of drones in various sectors of the country and gave the example of the Namo Drone Didi scheme. He also mentioned the use of drones for the transportation of medicines and essential supplies to remote areas in the country, whereas enemies use them for smuggling firearms and drugs across the border. The Prime Minister expressed happiness that the young innovators are working with extreme seriousness to tackle such issues of national security. He said that their innovation can give new dimensions to the export of defence technology. The Prime Minister conveyed his best wishes and acknowledged that one of the team members who hails from the border areas can understand the issue in detail and the need for solutions. He also urged them to keep updated with the latest technology as those making use of rogue drones are implementing new technology with each passing day. The Prime Minister also praised their efforts.
Team leader of Nirvana One from New Horizon College of Engineering, Bangalore informed the Prime Minister about the problem statement provided by the Ministry of Jal Shakti regarding reducing river pollution and improving river rejuvenation. Another team member said that the river Ganga was chosen for this project due to its cultural and spiritual significance. She informed that the project began as a result of the research carried out on Namami Gange and National Mission for Clean Ganga. She further added that a decision support system was created with the help of available data to aid the lives of the people living on the river bank. The team leader informed that 38 key locations were identified and local models were created with the help of Federated learning which interacts with a mother model, thereby increasing the accuracy. He also mentioned creating an advanced dashboard for every stakeholder. Upon the Prime Minister about how those attending the Mahakumbh could make use of the innovation, the team leader replied that the data analysis would help in performing disinfection at the personal level while also ensuring good health. He informed about providing different portals for industrial effluent monitoring, sewage treatment infrastructure, biodiversity management etc. For the drinking water supply chain, he informed the Prime Minister that a particular spike in pollutants can be backtracked to the industry causing it and keeping a check on grossly polluting industries. The Prime Minister said that the project is extremely critical from an ecological standpoint and expressed happiness that the team is working on such sensitive issues. He conveyed his best wishes to the team.
Thanking all the participants of the SIH, the Prime Minister said it was great to talk to all of them. Shri Modi remarked that the world of the future is going to be driven by knowledge and innovation and youth were India's hope and aspiration in changing situations. He added that their perspective, thinking and energy were different. Stressing that everyone’s aim was the same, the Prime Minister underscored that India should become the most innovative, progressive and prosperous country in the world. He added that the world was acknowledging that India's strength was its youth power who are innovative and India’s tech power. He further added that the strength of India was clearly visible in all of them at the Smart India Hackathon. Shri Modi was pleased that Smart India Hackathon had become an excellent platform to make the youth of India globally the best. He noted that since the inception of Smart India Hackathon, about 14 lakh students had participated and had formed 2 lakh teams and worked on about 3 thousand problems. He further added that more than 6400 institutions were associated with it while hundreds of new start-ups were born because of the hackathon. The Prime Minister noted that more than 7 thousand ideas were submitted by students in 2017 while the number of these ideas had increased to more than 57 thousand this year. This, he said, showed how the youth of India had come forward to solve the challenges of its country.
Informing that many solutions from the last seven hackathons were proving to be very useful for the people of the country today, the Prime Minister stressed that the hackathons had provided solutions to many big problems and cited an example from the 2022 hackathon, where a team of youth had worked on a system to measure the intensity of cyclones, which had now been integrated with the technology developed by ISRO. The PM cited another example where a team had created a Video Geotagging App, ensuring easy collection of data, which was now being used in space-related research. He added that another team worked on a real-time blood managing system that could provide details of the blood banks present there at the time of a natural disaster, which is helping agencies like NDRF a lot today. Citing another success story of Hackathon, Shri Modi said a few years ago, another team created a product for Divyangjans which is proving to be helpful in reducing difficulties in their lives. He added that till date hundreds of such successful case studies serve as an inspiration for youngsters participating in hackathon. The Prime Minister said that hackathons showed how the youth of the country are working with the government for the development of the country to deal with the challenges facing the country. He added that it was giving them a sense of ownership towards solving the problems of the country and the development of the country. Shri Modi expressed confidence that the country is on the right track to become a developed India. He lauded the eagerness and commitment with which the youth were finding innovative solutions to the problems of India.
Stressing the need to think out of the box for every challenge in the country's aspirations in today’s time, Shri Modi emphasized the need to incorporate out-of-the-box thinking in our habits in every sector. Highlighting the speciality of this Hackathon, the PM said its process is important as well as the product. Adding that there was a time when only the government used to claim to solve the country's problems, Shri Modi said, however, today, through such Hackathons, students, teachers and mentors are also being connected to solutions. He stressed that this was India's new governance model and 'Sabka Prayas' is the life force of this model.
Emphasizing that the generation of the next 25 years of the country is the Amrit generation of India, the Prime Minister said that the youth had the responsibility of building a developed India while the Government was committed to providing every needful resource at the right time. Adding that the Government was working on different layers in different age groups, the PM said that the Government had implemented the new National Education Policy to nurture scientific mindset in students and opened more than 10 thousand Atal Tinkering Labs to ensure that the next generation of the country gets resources for innovation in schools. Highlighting that these labs were becoming the center of new experiments now, he said that research was being done by more than one crore children. He added that more than 14 thousand PM Shri Schools were working on 21st Century Skills and the Government had established Incubation Centers at the college level to further improve the innovative thinking of students. Shri Modi remarked that advanced Robotics and AI Labs were also being used for practical learnings, while Jigyasa platform was created to solve the queries of the youth where they had the opportunity to directly connect and talk to scientists.
The Prime Minister underlined that today, apart from training, the youth were also being given financial help through the Startup India campaign and being given tax exemption. He added that Mudra loan of up to Rs 20 lakh was also arranged to set up their business. Shri Modi informed that technology parks and new IT hubs were being built across the country for new companies while the Government has created a research fund of Rs 1 lakh crore. He added that the government was standing with the youth at every stage of their career while working according to their needs. Emphasizing that the Hackathons were not just a formal event but also giving new opportunities to our youth, Shri Modi said that it was the process of evolving into a permanent institution, a part of their Pro-People Governance Model.
Prime Minister Modi emphasized the importance of focusing on emerging sectors to position India as an economic superpower. He highlighted that sectors like digital content creation and gaming, which were not well-developed a decade ago, are now rapidly evolving in India. These sectors are opening up new career paths and giving young people opportunities to explore and experiment. The government is actively supporting the curiosity and conviction of the youth by removing obstacles through reforms. He also mentioned the recent National Creators Award aimed at recognizing the efforts and creativity of content creators. PM Modi pointed out the government's efforts to promote sports as a viable career option with initiatives like Khelo India and the TOPS scheme which are helping athletes prepare for major competitions, from village-level tournaments to the Olympics. Furthermore, the National Centre of Excellence for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality is already making an impact with gaming emerging as a promising career choice.
The Prime Minister highlighted the government's recent decision to launch the One Nation-One Subscription scheme, which has garnered global praise. This initiative provides access to international journals for India’s youth, researchers, and innovators, ensuring that no young person is deprived of valuable information. Under this scheme, the government is subscribing to prestigious journals, enabling widespread access to knowledge. PM Modi emphasized the benefit this will bring to participants in hackathons and the broader goal of empowering Indian youth to compete with the world's best minds. He reiterated that the government's mission aligns with the vision of the youth, ensuring they have all the necessary support and infrastructure to succeed.
Shri Modi reiterated his announcement of bringing one lakh youth in the country's politics who have no history of family members in politics, which he said was imperative for India’s future and added that different ways were being worked out in this direction. Shri Modi announced that "Viksit Bharat Young Leaders Dialogue" would be held in January 2025, where crores of youth from across the country will participate and give their ideas for a developed India. He added that youth and their ideas will be selected and a Young Leaders Dialogue would be organized in New Delhi with them on 11-12 January, on the occasion of Swami Vivekananda's birth anniversary. Announcing that he would also participate in it along with eminent personalities from the country and abroad, Shri Modi urged all the youth connected with SIH to join "Viksit Bharat Young Leaders Dialogue". He added that this would give them another great opportunity to join Nation Building.
Shri Modi encouraged participants in the Smart India Hackathon to see the upcoming time as both an opportunity and a responsibility. He urged teams to not only focus on solving India's challenges but also work on global issues more effectively. PM Modi expressed his hope that by the next hackathon, there would be examples of solutions addressing global crises. He affirmed the nation’s belief and pride in the capabilities of its innovators and problem solvers, wishing them success and extending his gratitude.
Background
The 7th edition of the Smart India Hackathon (SIH) began concurrently at 51 nodal centres nationwide on 11th December 2024. The Software Edition will run nonstop for 36 hours, while the Hardware Edition will continue from 11th to 15th December 2024. Like past editions, the student teams will work on either the problem statements given by Ministries or Departments or Industries or submit their ideas in the Student Innovation Category against any of the 17 themes linked to sectors of national importance. These sectors are - Healthcare, Supply chain and Logistics, Smart Technologies, Heritage and Culture, Sustainability, Education and Skill Development, Water, Agriculture and Food, Emerging Technologies, and Disaster Management.
Some of the interesting problem statements of this year's edition include ‘Enhancing Images of Darker Regions on the Moon’ presented by ISRO, ‘Developing a real-time Ganga Water Quality Monitoring system using AI, satellite data, IoT, and dynamic models’ presented by Ministry of Jal Shakti, and ‘Developing a Smart Yoga Mat integrated with AI’ presented by Ministry of AYUSH.
This year, more than 250 problem statements have been submitted by 54 Ministries, Departments, State Governments, PSUs, and Industries. A 150% increase has been recorded in internal hackathons at the institute level, growing from over 900 in SIH 2023 to around 2,247 in SIH 2024, making this the largest edition so far. More than 86,000 teams have participated in SIH 2024 at the institute level and around 49,000 student teams (each consisting of 6 students and 2 mentors) have been recommended by these institutes for the national level round.