ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯକ୍ଷ୍ମା ଆକ୍ରାନ୍ତ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା କମାଇବା ଲାଗି ହରିୟାଣାର ପଞ୍ଚକୁଲାଠାରେ ଶହେ ଦିନିଆ ସଘନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ.ପି. ନଡ୍ଡା
ଏହା ଏକ ୧୦୦ ଦିନିଆ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଭିଯାନ ହେବ ଏବଂ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ୩୪୭ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ : ଶ୍ରୀ ଜେ. ପି. ନଡ୍ଡା
‘‘ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ଏକ ‘ମନ୍ଥର ଗତିରେ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ’ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଯକ୍ଷ୍ମାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୃଥକ କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ୨୦୧୮ରେ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୩୦ର ସମୟସୀମା ପୂର୍ବରୁ ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କଲେ’’
‘‘ଆଜି ଆଗୁଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରୁଛି, ଏହାର ଶ୍ରେୟ ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା ୧.୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌’
‘‘କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯକ୍ଷ୍ମା ପାଇଁ ଔଷଧ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଦୈନିକ ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ନୂଆ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିକିତ୍ସାର ସଫଳତା ହାରକୁ ୮୭ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି
‘‘୧୧. ୭ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଜରିଆରେ ୩,୩୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିକ୍ଷୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି’’
‘‘ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ହ୍ରାସ ହାର ୨୦୧୫ରେ ୮.୩ ପ୍ରତିଶତ
07 DEC 2024 3:33PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ହରିୟାଣାର ପଞ୍ଚକୁଲାରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ ସଘନ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂ ସୈନୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆରତୀ ସିଂ ରାଓ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଧବ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସାରା ଦେଶର ୩୪୭ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, ବାଦ୍‌ ପଡ଼ିଥିବା ଯକ୍ଷ୍ମା ଆକ୍ରାନ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ଅଧିକ ବିପଦ ଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ମାଧ୍ୟମରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ କରିବା।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଏକ ନୂଆ ଗତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ୧୦୦ ଦିନର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଭିଯାନ ହେବ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୩୪୭ଟି ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବ।
ଯକ୍ଷ୍ମା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଦେଶର ଦୀର୍ଘ ସଂଘର୍ଷ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ‘‘ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ଏକ ‘ମନ୍ଥର ମୃତ୍ୟୁ’ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏପରିକି ଯକ୍ଷ୍ମାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବିସ୍ତାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପୃଥକ କରାଯାଉଥିଲା’’, ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ୧୯୬୨ ମସିହାରୁ ଯକ୍ଷ୍ମା ବିରୋଧରେ ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଚାଲି ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ୨୦୧୮ ମସିହାରେ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ୨୦୩୦ ସମୟସୀମା ପୂର୍ବରୁ ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯକ୍ଷ୍ମା ସେବାକୁ ରୋଗୀ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଆଗୁଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରୁଛି, ଏହାର ଶ୍ରେୟ ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା ୧.୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ୨୦୧୪ରେ ୧୨୦ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୮,୨୯୩ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ରୋଗ ନିରୂପଣ ସେବାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଔଷଧ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଯକ୍ଷ୍ମା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଛୋଟ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଦୈନିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିକିତ୍ସାର ସଫଳତା ହାରକୁ ୮୭ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୧୧.୭ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଜରିଆରେ ୩,୩୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିକ୍ଷୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ନିକଟରେ ନିକ୍ଷୟ ପୋଷଣ ଅର୍ଥରାଶି ୫୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ପୁଷ୍ଟିକର ସହାୟତା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ବର୍ଦ୍ଧକ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ, ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ନୂଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚିତ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ତୁରନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। ‘‘ଏହା ଏକ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ପରି ମନେ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ହାରରେ ୮ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇଛି’’, ସେ କହିଥିଲେ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ହ୍ରାସ ହାର ୨୦୧୫ରେ ୮.୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୭.୭ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାର ଠାରୁ ଢେର ଆଗରେ । ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମା କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୧.୪ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂ ସୈନୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ୧୦୦ ଦିନିଆ ସଘନ ଯକ୍ଷ୍ମା ଅଭିଯାନ ହରିୟାଣାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ହରିୟାଣା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ । ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂ ସୈନୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ୧୦୦ ଦିନିଆ ନିବିଡ଼ ଯକ୍ଷ୍ମା ଅଭିଯାନ ହରିୟାଣାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ହରିୟାଣା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ ।
ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯକ୍ଷ୍ମା ବିଲୋପ ପାଇଁ ସରକାର ‘ଫୋର୍-ଟି’ - (ଟେଷ୍ଟ, ଟ୍ରାକ୍, ଟ୍ରିଟ୍ ଓ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି) ପରୀକ୍ଷା, ନିରୀକ୍ଷଣ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ନେଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଘନ ପରୀକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଯକ୍ଷ୍ମା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ତଥ୍ୟ ନିକ୍ଷୟ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଲୋଡ୍‌ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ଅପଡେଟ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏହାର ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏନ୍.ଜି.ଓ. ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଳ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଔଷଧ କିମ୍ବା ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀର ଯେପରି ଅଭାବ ନହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିବା ଲାଗି ସେ ନାଗରିକ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମାରୋହରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ନୂତନ ଔଷଧ-ପ୍ରତିରୋଧକ ଯକ୍ଷ୍ମା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିପିଏଏଲଏମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏହି ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସାର ପରିଚାଳନାକୁ ମାନକ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଔଷଧ-ପ୍ରତିରୋଧକ ଯକ୍ଷ୍ମା ସହିତ ଲଢ଼ୁଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ନତ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଅଭିଯାନ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅବଧାରଣା ନୋଟ୍ ଏବଂ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ସମ୍ବଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଓ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ।
ଆଜି ହରିୟାଣାରୁ ‘‘ନିକ୍ଷୟ ବାହାନ’’ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ବାହନ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଏହି ଅଭିଯାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନ୍.ଟି.ଇ.ପି.) ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହା ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି) ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁହାର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ସରକାରୀ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏନ୍.ଟି.ଇ.ପି. ଏହି ଅଭିଯାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ତରୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଜାତୀୟ ହାର ତୁଳନାରେ ମୃତ୍ୟୁହାର, ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟ ହାର ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ହାର ଭଳି ସୂଚକାଙ୍କ ଆଧାରରେ ୩୩ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୪୭ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ସାରା ଦେଶରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ପରିଣାମରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅଭିଯାନର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ହେଉଥିବା ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ନିଦାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ସଘନ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା । ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ, ଯକ୍ଷ୍ମା କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ ହାରକୁ କମାଇବା ଲାଗି ଏହି ଅଭିଯାନ ଉଚ୍ଚ ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ନିକ୍ଷୟ ପୋଷଣ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଷଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ବିଭାଜିତ ଯକ୍ଷ୍ମା ଯତ୍ନ ଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବ।
ବିଶେଷ କରି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ନିଦାନକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟତର କରିବା ପାଇଁ ମୋବାଇଲ ଅଲ୍ଟ୍ରାପୋର୍ଟେବଲ୍, ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ଏକ୍ସ-ରେ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ମଲିକ୍ୟୁଲାର ଟେଷ୍ଟ୍ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏହି ଅଭିଯାନର କେତେକ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ଯକ୍ଷ୍ମା ଲକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଲୋକଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବା ବ୍ୟତୀତ, ଏନଟିଇପି ଯକ୍ଷ୍ମା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ଉଚ୍ଚ ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ ସମୁଦାୟର ଲକ୍ଷଣକୁ ନେଇ ସାମୂହିକ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବ । ଏହା ଲାନସେଟ୍ ଏବଂ ଉପ-ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ବ୍ୟାପକତା ସର୍ବେକ୍ଷଣର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଫଳାଫଳ ଉପରେ ବିଚାର କରୁଛି। ନିକଟରେ ଏନପିୱାଇ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମାସିକ ସହାୟତା ୫୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମଟି ବିବିଏର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ନିରାକରଣର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସହାୟତାର ବିସ୍ତାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଶେଷରେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚକୁ ଉପଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ସେବାକୁ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ଶାସନ ସଚିବ ଆରାଧନା ପଟ୍ଟନାୟକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda launches 100-day intensified nationwide campaign to reduce TB incidence and mortality in Panchkula, Haryana
This will be a focused campaign of 100 days with the effort to quickly detect and treat TB patients in the 347 most affected districts across the country: Shri J P Nadda
“There was a time when TB was considered as a ‘slow death’ and even family members suffering from TB were isolated to prevent its spread, but, in 2018 the Hon’ble Prime Minister made the vision to end TB much before the 2030 deadline of the Sustainable Development Goals”
“Today TB is detected early, thanks to the network of over 1.7 lakh Ayushman Arogya Mandirs across the country”
“The Union Government introduced daily regimen of drugs sensitive TB including a new shorter and more effective regimen which has improved the TB treatment success rate to 87%”
“Ni-kshay support worth Rs 3,338 crore has been provided through direct benefit transfer to over 1.17 crore TB patients”
“The rate of TB decline in India has doubled from 8.3% in 2015 to 17.7% today, much ahead of the global average. Deaths due to TB has also reduced in India by 21.4% in the last 10 years”
India has fought against TB through the medium of successful campaigns like Jan Bhagidari, Ni-kshay Poshan Yojana, Fit India and Khelo India which are admired across the world: Shri Nayab Singh Saini
“The government is working on “4Ts” to eliminate TB which are test, track, treat and technology”
07 DEC 2024 3:33PM by PIB Delhi
In a landmark moment in India’s TB elimination efforts, the Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda launched the intensified 100 Day TB elimination campaign in the presence of Shri Nayab Singh Saini, Chief Minister, Haryana, and Smt. Arti Singh Rao, Health Minister of Haryana, in Panchkula, Haryana, today. Shri Prataprao Jadhav and Smt. Anupriya Patel, Union Ministers of State for Health and Family Welfare also joined the event virtually. The goal of this campaign, which will be implemented in 347 districts across the country is to find and treat missing TB cases, especially in high-risk groups, and reduce TB deaths significantly.
Addressing the gathering, the Union Health Minister highlighted the government’s unwavering commitment to end TB and stated that this campaign is launched with the intention to give a new momentum to the goal of TB-Mukt Bharat (TB free India). Noting that this will be a focused campaign of 100 days, he stated that the effort will be to quickly detect and treat TB patients in the 347 most affected districts.
Shri Nadda highlighted the long struggle that the country has faced in its fight against TB. “There was a time when TB was considered as a ‘slow death’ and even family members suffering from TB were separated and isolated to prevent its spread. And since 1962, there have been many campaigns against TB, but, in 2018 the Hon’ble Prime Minister made the vision to end TB much before the 2030 deadline of the Sustainable Development Goals.”
The Union Health Minister informed that many new strategies were taken to make TB services patient-friendly and decentralized. He noted that today TB is detected early, thanks to the network of over 1.7 lakh Ayushman Arogya Mandirs across the country. He also highlighted that the government has significantly scaled up diagnostic services by increasing the number of laboratories from 120 in 2014 to 8,293 laboratories today. “The Union Government introduced daily regimen of drugs sensitive TB including a new shorter and more effective regimen which has improved the TB treatment success rate to 87%”, he further stated.
Shri Nadda highlighted that Ni-kshay support worth Rs 3,338 crore has been provided through direct benefit transfer to over 1.17 crore TB patients. He also stated that the government recently increased the Ni-kshay poshan amount from Rs. 500 to Rs. 1000 and added energy boosters for the nourishment support for TB patients.
Shri Nadda informed that the government has now made it mandatory for even private practitioners to notify any new TB patients so that their treatment can be followed up immediately. “This might look like a small step but it has led to an 8-fold increase in the rate of TB notifications in the private sector”, he stated.
He also highlighted that the rate of TB decline in India has doubled from 8.3% in 2015 to 17.7% today which is much ahead of the global average. He also informed that deaths due to TB has also reduced significantly in India by 21.4% in the last 10 years.
The Union Health Minister ended his address by encouraging all the stakeholders to reiterate their commitment to end TB.
Speaking on the occasion, Shri Nayab Singh Saini expressed his elation at the fact that the intensified 100-day TB campaign has started from Haryana and assured that Haryana would strive to play a prominent role in the fight against TB in India. He said that India has fought against TB through the medium of successful campaigns like Jan Bhagidari, Ni-kshay Poshan Yojana, Fit India and Khelo India which are admired across the world.
Shri Nayab said that the government is working on “4Ts” to eliminate TB which are test, track, treat and technology. He noted that intensified testing in the last 10 years has led to the discovery of new TB cases which are being treated for free. He urged everyone to upload the data of every new TB case in the Ni-kshay portal which also provides timely updates to TB patients. He also stated that the government is working with NGOs and civil society to further bolster its TB elimination efforts.
Smt. Punya Salila Srivastava, Union Health Secretary assured the government’s commitment to ensure that there would be no shortage of either medicines or consumables. She appealed to all sections of civil society to participate actively and make the campaign a success.
During the launch event, Shri Nadda unveiled national guidelines for the implementation of the new drug-resistant TB regimen, BPaLM. These guidelines are designed to standardize and streamline the administration of this advanced treatment, which offers improved outcomes for patients struggling with drug-resistant TB. Additionally, he launched campaign materials, including a comprehensive concept note and Information, Education, and Communication (IEC) resources in various regional languages. The Union Health Minister also honored TB Champions and Ni-kshay Mitras, and distributed food baskets during the event.
“Ni-kshay Vahaan” were also launched today from Haryana which are mobile vans that will detect and treat patients all over the country.
Background:
The campaign underscores the government of India’s commitment to achieving the goal of end-TB by addressing the challenges of tuberculosis (TB) notification and mortality in India under the National TB Elimination Programme (NTEP) of the Ministry of Health and Family Welfare. The event has garnered the attendance of other government dignitaries, officials from the Union Health Ministry, the Haryana state government, and representatives from the civil society.
Given the differing levels of challenges across geographies, the NTEP has designed a stratified approach to implement this campaign. The 347 districts across 33 States/UTs have been selected based on indicators such as death rate, presumptive TB examination rate, and incidence rate as compared to the national average. This campaign is designed to strengthen programmatic activities to improve TB outcomes across the country.
The objectives of the campaign are to increase case detection through intensified case finding drives using advanced screening and diagnostic technologies to reduce delays in diagnosis and treatment initiation. Parallelly, to reduce mortality due to TB, the programme will expand access to novel initiatives such as the Differentiated TB Care to provide specialised care for high-risk patients and increased nutritional support through Ni-kshay Poshan Yojana.
Some highlights of the campaign will include deployment of mobile ultraportable, AI-enabled X-ray units and molecular tests to bring advanced diagnostics closer to people, especially in remote areas. In addition to screening vulnerable people for TB symptoms, the NTEP will be screening all high-risk groups for TB, irrespective of whether they display symptoms or not. This is considering the recent findings in the Lancet and through the sub-national TB Prevalence surveys. Given the recent announcements of monthly support under NPY increasing from the existing ₹500 per month to ₹1000 per month for all TB patients as well as expansion of the ambit of PMTBMBA to cover all household contacts of TB patients, the campaign will ensure expanded access to nutritional support as both an enabler of TB treatment and tool of prevention. Lastly, the programme will leverage the vast reach of Ayushman Aarogya Mandirs, through which TB services have been decentralized, bringing quality care closer to people's homes.
Smt. Aradhana Patnaik, Addl. Secretary, Union Health Ministry and senior officers of the Union Health Ministry and Government of Haryana were present at the event.