নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চলি থকা পৰিৱৰ্তনশীল দশকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিছে: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
সুশাসন আৰু উন্নয়নমূলক ৰাজনীতিৰ বাবে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ কেন্দ্ৰসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ৰণনীতি: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
উত্তৰ-পূবত এটা দশকৰ শান্তি অৰ্জনৰ বাবে মোদী চৰকাৰৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই কল্যাণ প্ৰদান আৰু জীৱনৰ মান নিশ্চিত কৰিছে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এটা দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বাজেট ব্যয় ৩০০% বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিছে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
পূৰ্বৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিব লাগিব: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
06 DEC 2024 2:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহন আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শক্তি পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ আৰু নৱীকৰণৰ ৰাজনৈতিক ৰণনীতিৰ অংশ হিচাপে সুশাসন আৰু উন্নয়নমূলক ৰাজনীতিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত কেন্দ্ৰীভূত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। উত্তৰ-পূবৰ জ্যেষ্ঠ নেতাগৰাকীয়ে মোদী চৰকাৰৰ দ্বাৰা শাসনৰ পৰিৱৰ্তনশীল দশকটোৱে কেনেদৰে উত্তৰ-পূব ভাৰতত এক নতুন শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে এখন দেশ আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ অন্বেষণৰ বাবে বিকাশৰ ইঞ্জিনক শক্তি প্ৰদান কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এন ডি এ চৰকাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে এই সুন্দৰ অঞ্চলটো প্ৰকৃতি মাতৃৰ আশীৰ্বাদ হিচাপে লাভ কৰিছে, কিন্তু এন ডি এ চৰকাৰ শাসনলৈ অহাৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই অঞ্চলটোক উপেক্ষা কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ গতিশীল নেতৃত্বত, নিষ্ক্ৰিয়তা, দুৰ্নীতি আৰু অজ্ঞতাত আৱদ্ধ চৰকাৰসমূহৰ দ্বাৰা দশকজুৰি জড়তাত থকা এই অঞ্চলৰ যোৱা এটা দশকত ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। এই দশকৰ পৰিৱৰ্তনে উত্তৰ-পূবত নতুন শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে। গৌৰৱ আৰু সম্ভাৱনাৰে আত্মবিশ্বাসী জনসাধাৰণে এতিয়া উপেক্ষিত অনুভৱ নকৰে, কিয়নো তেওঁলোকে দেশৰ আন প্ৰান্তৰ পৰা অহা তেওঁলোকৰ ভাই-ভনীসকলৰ সৈতে এক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰি কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সুশাসন আৰু উন্নয়নমূলক ৰাজনীতি কেন্দ্ৰীভূত কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতৰ বিকাশ ইঞ্জিন হিচাপে পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ৰণনীতি স্থাপন কৰিছে। স্পষ্ট অভিপ্ৰায় আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ সৈতে সফলতাৰ প্ৰতি আগ্ৰহী এই দ্বৈত দৃষ্টিভংগীৰ ফল পোৱা গৈছে কিয়নো অঞ্চলটোৰ দূৰৱৰ্তী কোণৰ লোকসকলে তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখত কল্যাণমূলক সেৱা উপভোগ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে উত্তৰ-পূবৰ বেছিভাগ লোকৰ বাবে এয়া কল্পনাৰ অগোচৰ আছিল। আজি আমি এই পৰিৱৰ্তন, এই বিকাশ, জীৱনৰ মানৰ এই উন্নীতকৰণক লৈ জীয়াই আছোঁ যিয়ে আমাক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ উদ্দেশ্যৰ বাবে আকাংক্ষা, সন্ধান আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে।"
অঞ্চলটোৰ কিছু গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত এন ডি এ চৰকাৰৰ বাবে উত্তৰ-পূব অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। ২০১৪ চনৰ পৰা, অঞ্চলটোৱে বাজেট ব্যয়ত ৩০০% তকৈও অধিক বৃদ্ধি লাভ কৰিছে। ২০১৪ চনত ৩৬,১০৮ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত অঞ্চলটোৰ বাবে বাজেট ব্যয় ৯৪,৬৮০ কোটি টকা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সম্প্ৰসাৰণত ২৮% উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে, অঞ্চলটোত ৮০টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (এনএইচ) আছিল যি ২০২৩ চনলৈ ১০৩টালৈ বৃদ্ধি হৈছে। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ সৰ্বাধিক ২৬ গুণ বৃদ্ধি হৈ ৯৪ কোটি টকাৰ পৰা ২,৪৯১ কোটি টকা হৈছে। প্ৰতি বছৰে ১৯৩ কিলোমিটাৰৰো অধিক ৰে'ল লাইন সম্প্ৰসাৰিত কৰি ৰে'ল বিভাগে অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উন্নতি কৰিছে।
অঞ্চলটোৰ বাবে ৰে'ল বাজেট ৩৭০% বৃদ্ধি হৈছে। আমি অঞ্চলটোত ব্ৰডগজৰ ১০০% বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্পূৰ্ণ কৰিছো। পূৰ্বৱৰ্তী শাসনৰ ৬০ বছৰত, অঞ্চলটোত মাত্ৰ ৯টা কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত এটা দশকৰো কম সময়ৰ ভিতৰত, অঞ্চলটোত এতিয়া ১৭টা কাৰ্যকৰী বিমান বন্দৰ আছে। অঞ্চলটোৰ দূৰৱৰ্তী এলেকাৰ লোকসকলক কল্যাণমূলক আঁচনি প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত, ৭০০০ৰো অধিক গাঁৱত নলযোগে খোৱা পানীৰ সুবিধা আছে। এই দশকত, অঞ্চলটোত বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৩৯% বৃদ্ধি হৈছে। জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ লক্ষ্যৰে ১.৫৫ লাখ হেক্টৰৰ অধিক ভূমি ব্যৱহৃত হৈছে। ৪,০১৬ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ প্ৰকল্প চলি আছে আনহাতে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰায় সকলো স্থানতে ৪জি সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে।
জলপথৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত কৰা কামৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহন আৰু জলপথ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথসমূহক পৰিবহনৰ এক মূল্যৱান বিকল্প মাধ্যম হিচাপে পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে সদায় গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে যিটো অৰ্থনৈতিক আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে উন্নত তথা দক্ষ। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ ২ হিচাপে মনোনীত ব্ৰহ্মপুত্ৰ বংগোপসাগৰৰ মাজেৰে বিশ্বৰ সৈতে বাণিজ্য কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আমি ভাৰত বাংলাদেশ প্ৰটোকল ৰুট (আইবিপিআৰ)ৰ জৰিয়তে এই পথটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো, যাৰ ভিতৰত আছে বাংলাদেশ, ভূটান আৰু নেপালৰ দৰে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ বাবে বাণিজ্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
উত্তৰ-পূবৰ বাবে জলপথৰ তিনিকোণীয়া দৃষ্টিভংগীৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, নদীৰ পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে জলপথৰ জৰিয়তে বাণিজ্য আৰু যাত্ৰীসকলৰ বাবে সামগ্ৰী কঢ়িয়াই অনাত উদগনি দিয়া হৈছে। চৰকাৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ৮৯১ কিলোমিটাৰৰ লগতে বাংলাদেশ সীমান্তৰ পৰা নিমাতীলৈ ২.৫০ মিটাৰ, নিমাতীৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ ২ মিটাৰ আৰু ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা ১.৫ মিটাৰ ফেয়াৰৱে বিকাশৰ কাম কৰি আছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে, পাণ্ডু বন্দৰত ২০৮ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে অঞ্চলটোৰ প্ৰথমখন জাহাজ মেৰামতি কাৰখানা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আনহাতে পাণ্ডু বন্দৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ২৭ লৈ ১৮০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে এটা উন্নত পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। পাণ্ডু, ধুবুৰী, বগীবিল আৰু যোগীঘোপাত স্থায়ী কংক্ৰিত টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণ কৰা হয়। আনহাতে মাল্টি মডেল যোগীঘোপা টাৰ্মিনেল প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে।
এনডব্লিউ ২ ৰ কাষৰ ১১ টা স্থানত ফ্লোটিং জেটি বা মঞ্চ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। চৰকাৰে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী ভ্ৰমণ গংগা বিলাসৰ সফলতাৰ সৈতে নদীৰ পৰ্যটন পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে। চৰকাৰে বিশ্বনাথ, নিয়মাতী, গুইজান আৰু শিলঘাটৰ দৰে এনডব্লিউ ২ৰ কাষৰ একাধিক স্থানত পৰ্যটকৰ বাবে ফ্লোটিং জেটি নিৰ্মাণ কৰি আছে, যি অঞ্চলটোত নদীৰ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা অধিক শক্তিশালী কৰিব।"
সোণোৱালে বহু দশক ধৰি কৰা অপশাসনৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰক তীব্ৰ সমালোচনা কৰে। সোণোৱালে কয়, "পূৰ্বৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিব লাগিব। প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ মনমোহন সিং উত্তৰ-পূবৰ এজন সাংসদ আছিল, কিন্তু তেওঁ কেতিয়াও অঞ্চলটোৰ উন্নতিৰ বাবে একো বিশেষ কাম কৰা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে অঞ্চলটোত শান্তি নিশ্চিত কৰাৰ ফলত বিনিয়োগ আৰু উন্নয়নৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বিদ্ৰোহ আৰু হিংসাৰ অন্ধকাৰৰ দিনবোৰ এতিয়া অতীত হৈ পৰিছে। আজি অঞ্চলটোৰ খেলুৱৈসকলে শীৰ্ষ গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিছে আৰু দেশৰ বাবে সুনাম অৰ্জন কৰিব পাৰিছে। এইটো কেৱল মোদী চৰকাৰৰ সুশাসন আৰু উন্নয়নৰ বাবেহে সম্ভৱ হৈছে।"

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Transformational Decade under PM Narendra Modi Sparks New Energy in the Northeast India: Sarbananda Sonowal
PM Modi’s Strategy for the Northeast India Centres around Good Governance & Developmental Politics: Shri Sarbananda Sonowal
Modi Govt’s untiring effort to attain a decade of peace in Northeast ensured Delivery of Welfare Services & Guaranteed Improvement in Quality of Life: Shri Sarbananda Sonowal
PM Modi ensured 300% Increase in Budget Outlay for Northeast in a Decade: Shri Sarbananda Sonowal
Previous government must apologise to the people of the Northeast: Sarbananda Sonowal
06 DEC 2024 2:01PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal credited the Prime Minister Shri Narendra Modi for centring around key areas of Good Governance and Developmental Politics as part of political strategy to revive, rejuvenated & renew the energy of the Northeast. The senior leader from the Northeast also highlighted how the transformational decade of governance by the Modi Government has sparked a new energy in the Northeast India as it aims to power the engine of growth for a country’s quest to become Aatmanirbhar.
Addressing a presser to highlight the key achievements of the NDA Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “Our beautiful region of the Northeast has been blessed by the Mother Nature but was ignored for far too long by the successive governments at the Centre, until the NDA came to power. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the region has undergone a major transformation in last one decade, when compared to decades of inertia by governments stuck in inaction, corruption, & ignorance. This decade of transformation has sparked new energy in the Northeast. The people, confident with pride and possibilities, are no longer feel ignored as they are working along their brethren from other parts of the country in an effort to realise the vision of the Prime Minister Narendra Modi ji of an Atmanirbhar Bharat. The genius strategy, to rejuvenate the Northeast as the Growth Engine of India, employed by the Prime Minister Narendra Modi ji centres around good governance and developmental politics. These twin approach with a penchant for success with clear intention and hard work has paid off as people, from the remotest corners of the region, enjoy the delivery of welfare services at their doorstep. This was unthinkable for most people of the Northeast before 2014. Today, we have lived this transformation, this development, this elevation in quality of lives which has empowered us to aspire, seek, and commit for the cause of nation building.”
Highlighting some major development in the region, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “The Northeast has remained a priority for the NDA Government led by PM Narendra Modi ji. Since 2014, the region has received an increase of more than 300% in the budget outlay. From ₹36,108 crore in 2014, the budget outlay for the region has reached ₹94,680 crore in FY2023-24. In terms of infrastructure, a remarkable rise of 28% in expansion of National Highways has been registered. Till 2014, the region had 80 National Highways (NHs) which jumped to 103 NHs by 2023. A whopping 26 times increase in infra development scheme outlays from a meagre ₹94 crores to ₹2,491 crores. Railways also expanded within the region improving communications with more than 193 kms of rail lines being commissioned every year. The railway budget for the region has increased by 370%. We have also achieved 100% electrification of broad gauge in the region. In 60 years of governance under the previous, the region had only 9 operational airports. In less than a decade under PM Narendra Modi, the region now boasts of 17 operational airports. As a result, the people from the region has boosted the aviation sector with 113% increase in flights per week. In terms of delivery of welfare schemes to the people from the remotest corners of the region, more than 7000 villages have access to piped drinking water. IN this decade, the region has also witnessed a healthy growth of 39% increase in number of universities. With a view to promote organic farming, more than 1.55 lakh hectare land utilised for organic farming. More than 4,016 kms of road projects are ongoing while 4G connectivity has reached almost all parts of the Northeast.
Highlighting the work done on rejuvenation of the waterways, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal said, “Prime Minister Narendra Modi has always given major importance to revive the inland waterways of the country as a valuable alternative mode of transportation which is economical, ecologically better and efficient. The Northeast, by virtue of its rich network of riverine system, remains a major success story when it comes to inland waterways. The Brahmaputra, designated as the National Waterways 2, has been traditionally used to trade with the world via Bay of Bengal. Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, we have been able revive this route through Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR) allowing the trade interests of the region, including facilitating trade for neighbouring countries like Bangladesh, Bhutan and Nepal, to access the global market. The three pronged approach of the waterways for Northeast is focussed on development of infrastructure, boosting the immense potential of riverine tourism as well as encourage logistics for trade and passengers travel via waterways. The government is working on developing fairway along 891 kms of Brahmaputra with Least Available Depth (LAD) between Bangladesh Border to Neamati at 2.50 meters, Neamati to Dibrugarh at 2.00 meters and Dibrugarh to Sadiya at 1.5 meters. The dredging work is to be done by the Dredging Corporation of India. For infrastructure, the region’s first ship repair facility is being constructed at Pandu Port with an investment of ₹208 crores while an elevated road is being constructed from Pandu port to NH27 at an investment of ₹180 crores. Permanent RCC terminals are constructed at Pandu, Dhubri, Bogibeel and Jogighopa while the Multi Modal Jogighopa terminal is almost complete. Floating jetties are being constructed at 11 locations along the NW 2. The government is also working on the reviving the riverine tourism with the success of Ganga Vilas - the World’s Longest river cruise. The government is constructing tourist jetties at multiple locations along NW 2 like Biswanath, Neamati, Guijan & Silghat will further bolster the prospect of riverine tourism in the region.”
Sonowal also came down heavily on previous government for their misgovernance for many decades. Sonowal said, “Previous government must apologise to the people of the Northeast. Former Prime Minister Dr Manmohan Singh was a MP from the Northeast, but he never did anything concrete for the betterment of the region. The days of darkness from the insurgency and violence during the previous governments has now become a thing of past as current government led by PM Narendra Modi ensured peace in the region, creating an environment of investment and development. Today, the athletes of the region can compete at the top global competition and wins laurels for the country. This has only been possible due to the transformation decade of good governance and development by the Modi Govt.”