Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Transformational Decade under PM Narendra Modi Sparks New Energy in the Northeast India: Sarbananda Sonowal
PM Modi’s Strategy for the Northeast India Centres around Good Governance & Developmental Politics: Shri Sarbananda Sonowal
Modi Govt’s untiring effort to attain a decade of peace in Northeast ensured Delivery of Welfare Services & Guaranteed Improvement in Quality of Life: Shri Sarbananda Sonowal
PM Modi ensured 300% Increase in Budget Outlay for Northeast in a Decade: Shri Sarbananda Sonowal
Previous government must apologise to the people of the Northeast: Sarbananda Sonowal
06 DEC 2024 2:01PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal credited the Prime Minister Shri Narendra Modi for centring around key areas of Good Governance and Developmental Politics as part of political strategy to revive, rejuvenated & renew the energy of the Northeast. The senior leader from the Northeast also highlighted how the transformational decade of governance by the Modi Government has sparked a new energy in the Northeast India as it aims to power the engine of growth for a country’s quest to become Aatmanirbhar.
Addressing a presser to highlight the key achievements of the NDA Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “Our beautiful region of the Northeast has been blessed by the Mother Nature but was ignored for far too long by the successive governments at the Centre, until the NDA came to power. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the region has undergone a major transformation in last one decade, when compared to decades of inertia by governments stuck in inaction, corruption, & ignorance. This decade of transformation has sparked new energy in the Northeast. The people, confident with pride and possibilities, are no longer feel ignored as they are working along their brethren from other parts of the country in an effort to realise the vision of the Prime Minister Narendra Modi ji of an Atmanirbhar Bharat. The genius strategy, to rejuvenate the Northeast as the Growth Engine of India, employed by the Prime Minister Narendra Modi ji centres around good governance and developmental politics. These twin approach with a penchant for success with clear intention and hard work has paid off as people, from the remotest corners of the region, enjoy the delivery of welfare services at their doorstep. This was unthinkable for most people of the Northeast before 2014. Today, we have lived this transformation, this development, this elevation in quality of lives which has empowered us to aspire, seek, and commit for the cause of nation building.”
Highlighting some major development in the region, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “The Northeast has remained a priority for the NDA Government led by PM Narendra Modi ji. Since 2014, the region has received an increase of more than 300% in the budget outlay. From ₹36,108 crore in 2014, the budget outlay for the region has reached ₹94,680 crore in FY2023-24. In terms of infrastructure, a remarkable rise of 28% in expansion of National Highways has been registered. Till 2014, the region had 80 National Highways (NHs) which jumped to 103 NHs by 2023. A whopping 26 times increase in infra development scheme outlays from a meagre ₹94 crores to ₹2,491 crores. Railways also expanded within the region improving communications with more than 193 kms of rail lines being commissioned every year. The railway budget for the region has increased by 370%. We have also achieved 100% electrification of broad gauge in the region. In 60 years of governance under the previous, the region had only 9 operational airports. In less than a decade under PM Narendra Modi, the region now boasts of 17 operational airports. As a result, the people from the region has boosted the aviation sector with 113% increase in flights per week. In terms of delivery of welfare schemes to the people from the remotest corners of the region, more than 7000 villages have access to piped drinking water. IN this decade, the region has also witnessed a healthy growth of 39% increase in number of universities. With a view to promote organic farming, more than 1.55 lakh hectare land utilised for organic farming. More than 4,016 kms of road projects are ongoing while 4G connectivity has reached almost all parts of the Northeast.
Highlighting the work done on rejuvenation of the waterways, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal said, “Prime Minister Narendra Modi has always given major importance to revive the inland waterways of the country as a valuable alternative mode of transportation which is economical, ecologically better and efficient. The Northeast, by virtue of its rich network of riverine system, remains a major success story when it comes to inland waterways. The Brahmaputra, designated as the National Waterways 2, has been traditionally used to trade with the world via Bay of Bengal. Under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, we have been able revive this route through Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR) allowing the trade interests of the region, including facilitating trade for neighbouring countries like Bangladesh, Bhutan and Nepal, to access the global market. The three pronged approach of the waterways for Northeast is focussed on development of infrastructure, boosting the immense potential of riverine tourism as well as encourage logistics for trade and passengers travel via waterways. The government is working on developing fairway along 891 kms of Brahmaputra with Least Available Depth (LAD) between Bangladesh Border to Neamati at 2.50 meters, Neamati to Dibrugarh at 2.00 meters and Dibrugarh to Sadiya at 1.5 meters. The dredging work is to be done by the Dredging Corporation of India. For infrastructure, the region’s first ship repair facility is being constructed at Pandu Port with an investment of ₹208 crores while an elevated road is being constructed from Pandu port to NH27 at an investment of ₹180 crores. Permanent RCC terminals are constructed at Pandu, Dhubri, Bogibeel and Jogighopa while the Multi Modal Jogighopa terminal is almost complete. Floating jetties are being constructed at 11 locations along the NW 2. The government is also working on the reviving the riverine tourism with the success of Ganga Vilas - the World’s Longest river cruise. The government is constructing tourist jetties at multiple locations along NW 2 like Biswanath, Neamati, Guijan & Silghat will further bolster the prospect of riverine tourism in the region.”
Sonowal also came down heavily on previous government for their misgovernance for many decades. Sonowal said, “Previous government must apologise to the people of the Northeast. Former Prime Minister Dr Manmohan Singh was a MP from the Northeast, but he never did anything concrete for the betterment of the region. The days of darkness from the insurgency and violence during the previous governments has now become a thing of past as current government led by PM Narendra Modi ensured peace in the region, creating an environment of investment and development. Today, the athletes of the region can compete at the top global competition and wins laurels for the country. This has only been possible due to the transformation decade of good governance and development by the Modi Govt.”

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা অওনবা পুরক্লিবা দিকেদ অসিনা অৱাং নোংপোক ভারত্তা অনৌবা শক্তি পুথোকহনখি: সর্বানন্দা সোনোৱাল
অৱাং নোংপোক ভারতকীদমক পি.এম. মোদীগী লালোং অসিনা গুদ গভর্নান্স অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী পোলিতিক্সতা মীৎয়েং থম্মি: শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল
অৱাং নোংপোকতা দিকেদ অমা শান্তি লৈরকপা মপুং ফারক্কদৌরবা মোদী সরকারগী চোকথবা লৈত্রবা খোঙথাংনা য়াইফ-থৌরাংগী সর্ভিসশিং য়ৌহনবা অমসুং পুন্সিগী ক্বালিতী ফগৎহনবগী গরেন্তী পীবা ঙমখি: শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল
পি.এম. মোদীনা দিকেদ অসিদা অৱাং নোংপোক্কীদমক বজেৎ আউৎলেদা 300% হেনগৎহনখি: শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
মমাং সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী মীয়ামদা লানখ্রে হায়জগদবনি: সর্বানন্দা সোনোৱাল
06 DEC 2024 2:01PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা অৱাং-নোংপোক লমদমবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা, নৌনা শেমগৎবা অমসুং অনৌবা ইনর্জী ফংহন্নবা পোলিতিকেল স্ত্রেতেজীগী শরুক অমা ওইনা গুদ গভর্নান্স অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী পোলিতিক্সকী মরুওইবা লমশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মকোক থোংবা লুচিংবা অসিনা মোদী সরকারনা লৈঙাক পায়বগী ত্রান্সফোর্মেস্নেল দিকেদনা অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অনৌবা ইনর্জী অমা মতৌ করম্না পীবগে হায়বদুসু পনখি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভর ওইনবা হোৎনরিবা অসিদা চাউখৎপগী ইঞ্জিন অমা ওইহন্নবা হোৎনবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা NDA সরকারগী মরুওইবা মায়পাকপশিং অদু শন্দোক্না তাক্নবা প্রেস মীফম অমদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, "ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী ফজরবা লমদম অসি মহৌশাগী লাইরেম্বী ইমানা থৌজাল পীনবিরি অদুবু NDAনা লৈঙাক পায়দ্রিঙৈ ফাওবদা কেন্দ্রগী থংন-থংননা পানখিবা সরকারশিংনা মতম শাংনা মীৎয়েং চংখিদে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী থৌনা ফরবা লুচিং মখাদা, লমদম অসিনা হৌখিবা দিকেদ অসিদা অহোংবা অমা পুরকখ্রে। অহোংবা লাকপা দিকেদ অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা অনৌবা ইনর্জী অমা পুথোকহল্লি। চাউথোকচবা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিং অদুদা থাজবা থমদুনা, লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদগী লাকপা মখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংগা লোয়ননা মখোয়না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবা হোৎনবদা থবক তৌমিন্নরি। অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা থবক পায়খৎলিবা অসি অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী রাজনিতীদা য়ুম্ফম ওইরি। ময়েক শেংবা ৱাখল্লোন অমসুং কন্না হোৎনবগা লোয়ননা মায়পাকপা পাম্বা অনিগী ওইবা থৌওং অসিনা লমদম অসিগী খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংনা মখোয়গী য়ুমদা য়াইফ-থৌরাংগী সর্ভিসশিং ফংহনবদা কান্নবা ফংহল্লে। মসি 2014গী মমাংদা অৱাং-নোংপোক্কী মীওই অয়াম্বনা ৱাখলনা লামবা ফংলমদে। ঙসিদি, ঐখোয়না অসিগুম্বা অহোংবা, চাউখৎপা, পুন্সি মহিংগী ক্বালিতী হেনগৎলকপা অসি উবা ফংলে। মসিনা ঐখোয়দা লৈবাক শেমগৎনবা হোৎনবদা আশা থম্বা, হোৎনবা অমসুং থৌদাং লৌনবা শক্তি পীরি”।
লমদম অসিদা মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাং খরা পল্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, "অৱাং-নোংপোক লমদম অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লুচিংবা NDA সরকারগী মরুওইবা লমদম অমা ওইরি। 2014দগী হৌরগা, লমদম অসিনা বজেৎ থাদোকপদা চাদা 300 হেনগৎলকখি। 2014দা লুপা করোর 36,108 ওইরম্বা লমদম অসিগী বজেৎ আউৎলে অসি 2023-24গী শেনবা চহিদা লুপা করোর 94,680 য়ৌরে। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা, নেস্নেল হায়ৱেজ পাকথোক চাউথোকহনবদা চাদা 28গী অৱাংবা থাক অমা রেজিস্তর তৌখ্রে। 2014 ফাওবদা, লমদম অসিদা নেস্নেল হায়ৱে 80 লৈরম্মি, মসি 2023 ফাওবদা 103দা হেনগৎলক্কনি। ইনফ্রা দিবেলপমেন্ত স্কিমদা লুপা করোর 98দগী লুপা করোর 2,491 ফাওবগী শেনফমদা শরুক 26 হেনগৎলে। চহি খুদিংগী কিলোমীতর 193গী রেল লাইনশিং থবক হৌদুনা কম্ম্যুনিকেসন ফগৎহন্দুনা লমদম অসিগী মনুংদা রেলৱেজসু পাকথোক চাউথোকহনখি। লমদম অসিগী রেলৱেজকী বজেৎ অসি 370% হেনগৎলে। ঐখোয়না লমদম অসিদা ব্রোদগেজগী 100% ইলেক্ত্রিফিকেসনসু ফংলে। মমাংগী লৈঙাক্কী মখাদা চহি 60 শুরবা মতমদা, লমদম অসিদা ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত 9 খক্তমক লৈরম্মি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা চহি তরাগী মনুংদা, লমদম অসিদা হৌজিক ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত 17 লৈরে। মসিগী মহৈ ওইনা, লমদমসিগী মীওইশিংনা এভিএসন সেক্তরদা চয়োল অমদা ফ্লাইৎ 113% হেনগৎলকপগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনহনখ্রে। লমদম অসিগী খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংদা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং ফংহনবগী মতাংদা, খুঙ্গং 7000 হেনবনা পাইপকী থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে। হায়রিবা দিকেদ অসিদা, লমদম অসিদা য়ুনিভর্সিতী মশিং 39% হেনগৎলকপা অসিসু উবা ফংখি। ওর্গানিক ফার্মিং প্রমোৎ তৌনবগীদমক, ওর্গানিক ফার্মিংগীদমক লম হেক্তর লাখ 1.55 হেন্না শিজিন্নখি। কিলোমীতর 4,016 হেন্না শাংবা লম্বীগী প্রোজেক্তশিং হৌজিক পায়খৎলি, অদুগা অৱাং নোংপোক্কী মফম পুম্নমক্তা 4G কনেক্তিবিতী য়ৌরে।
ঈশিং লম্বীশিং নৌহৌননা শেমগৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিং অদু পল্লদুনা কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ঈশিং লম্বীগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, "প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী ইনলেন্দ ঈশিং লম্বীশিং অসি শেন্দোং লৈগদবা, ইকোলোজিকেল ওইনা হেন্না ফবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইগদবা লম্বী অমা ওইনা নৌহৌননা শেমগৎপদা মতম পুম্নমক্তা মরুওইবা পীরি। অৱাং-নোংপোক লমদম অসি তুরেলগী মরাং কায়না লৈরিবা নেৎৱার্কনা মরম ওইদুনা, ইন্তরলেন্দ ৱাতরৱেজকী মতাংদা মায় পাকপগী অচৌবা ৱারী অমা ওইরি। নেস্নেল ৱাতরৱেজ 2 হায়না খঙনরিবা ব্রহ্মপুত্র অসি বে ওফ বেঙ্গলগী খুত্থাংদা মালেমগা ললোন-ইতিক তৌনবগীদমক চৎনবী ওইনা শীজিন্নদুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী মীৎয়েং চঙবা লুচিং মখাদা, ঐখোয়না ইন্দো-বঙ্গালাদেশ প্রোতোকোল রুত (IBPR) গী খুত্থাংদা লমদম অসিগী ললোন-ইতিক্কী কান্নবশিং, য়ুমলোন্নরিবা লৈবাকশিং হায়বদি বঙ্গলাদেশ, ভুতান অমসুং নেপালগী ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহন্নবগী খুদোংচাবা পীদুনা রুত অসি অমুক হন্না হৌদোকপা ঙম্লে। অৱাং-নোংপোক্কী ঈশিংগী লম্বীশিংগী থ্রী-প্রোং এপ্রোচ অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা, তুরেলগী তুরিজমগী অচৌবা পোতেন্সিএল হেনগৎহনবা অমসুং ঈশিংগী লম্বীদা ললোন-ইতিক অমসুং পেসেঞ্জরগী খোঙচৎকীদমক লোজিস্তিক্স পুক্নিং থৌগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। বঙ্গালাদেশ বোর্দরদগী নেমতি ফাওবদা মিতর 2.50, নেমতিদগী দিব্রুগর ফাওবদা মিতর 2.00 অমসুং দিব্রুগরদগী সাদিয়া ফাওবদা মিতর 1.5 ওইবা লীস্ত এভাইলেবল দেপ (LAD)গা লোয়ননা সরকারনা ব্রহ্মপুত্রাগী 891 kmsগী ফেয়রৱে শেমগৎপগী থবক তৌরি। দ্রেজিংগী থবক অসি দ্রেজিং কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা পাংথোক্কনি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা, লমদম অসিগী অহানবা শিপ রিপেয়রিং ফেসিলিতী অসি পাণ্ডু পোর্ততা লুপা করোর 208গী ইনবেস্তমেন্তগা লোয়ননা শেমগৎলি। অদুগা পাণ্ডু পোর্ততগী NH27 ফাওবদা লুপা করোর 180গী ইনবেস্তমেন্তগা লোয়ননা এলিভেতেদ রোদ অমা শেমগৎলি। পন্দু, ধুবরী, বোগিবেল অমসুং জোগীঘোপাদা পর্মিনেন্ত RCC তর্মিনেলশিং শাগৎলি, অদুগা মল্তি মোদেল জোগীঘোপা তর্মিনেলসু লোইশিল্লক্লে। NW 2গী মফম 11দা ফ্লোতিং জেতিশিং শাগৎলি। গঙ্গা ভিলাস - মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা তুরেল খোংচৎকী মায় পাকপগা লোয়ননা সরকারনা তুরেলগী তুরিজম অমুক হন্না হৌদোক্নবা থবক পায়খৎলি। সরকারনা বিস্বনাথ, নেমতি, গুইজান অমসুং সিলঘাৎগুম্বা NW 2গী মনুং চন্না মফম কয়াদা তুরিস্ত জেতিশিং শেমগৎলি। মসিনা লমদম অসিদা রিভররাইন তুরিজমগী ওইথোকপা হেনগৎহল্লগনি”।
সোনোৱালনা মমাংগী সরকারবু মখোয়গী দিকেদ কয়াগী ফত্তবা লৈঙাক লৈরকখিবা অদুগীদমক অকনবা ৱাফম থমখি। সোনোৱালনা হায়খি, "হান্নগী সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামদা অৱাবা ফোংদোক্কদবনি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন সিংহ অৱাং নোংপোক্কী এম.পি. ওইরম্মি, অদুবু মহাক্না লমদম অসিগী ফগৎনবগীদমক্তা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদে। মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা ইন্সরজেন্সী অমসুং হিংসাগী অমুবা নুমিৎশিং অদু হৌজিত্তি মমাংঙৈগী ওইখ্রে। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা হৌজিক্কী সরকার অসিনা লমদম অসিদা শান্তি লৈহন্নবা, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং চাউখৎপগী ফিভম অমা শেমগৎনবা হোৎনরি। ঙসি, লমদম অসিগী শান্নরোইশিংনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা কম্পিতিসনদা শরুক য়াবা ঙম্মি অমসুং লৈবাক অসিগীদমক মীংচৎ পুরক্লি। মসি মোদী সরকারগী অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী ত্রান্সফোর্মেসন দিকেদকী মতুং ইন্না ওইথোকপা ঙম্লে”।