ৰেচম মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মঙ্গলদৈয়ে প্ৰথম চৰকাৰী দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয় লাভ কৰিব: শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা
আইটিআই দক্ষতা বিকাশৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে: শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা
বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে সমৰ্থ যোজনাৰ জৰিয়তে দক্ষতা বৃদ্ধি, উচ্চ স্তৰৰ তাঁতশাল প্ৰদান আৰু ৰাজসাহায্যপ্ৰাপ্ত হাৰত আকাংক্ষা প্ৰদান কৰাত উদগনি দিয়ে: শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা
বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ অধীনত সৰ্বাধিক যোগ্য ঋণৰ পৰিমাণ ১.৫ লাখৰ পৰা ৭.৫ লাখলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে
যুৱসকলে ভাৰত চৰকাৰৰ দক্ষতা, উত্থান আৰু ষ্টাৰ্টআপ পদক্ষেপৰ লাভালাভ লাভ কৰিব লাগে: শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা
৮ অক্টোবৰ ২০২৪ তাৰিখলৈকে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত ১.৫৬ কোটি প্ৰাৰ্থীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে
২০২৩ চনৰ আইএমএফৰ পৰিসংখ্যা অনুসৰি, ভাৰতে ১৫ বছৰত ১৫ নিযুত লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰাপ্তি অৰ্জন কৰিছে: শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা
29 NOV 2024 6:11PM by PIB Guwahati
মাননীয় বস্ত্ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাই ভাৰতৰ যুৱসকলক এক বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতা আৰু সঁজুলিৰে সজ্জিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সমৰ্থ আঁচনিকে ধৰি বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে বিকশিত বস্ত্ৰ খণ্ডৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে প্ৰাৰ্থীসকলৰ নিয়োগ যোগ্যতা আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে। মাননীয় বস্ত্ৰ ৰাজ্যমন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীত সংবাদমেল সম্বোধন কৰি উল্লেখ কৰে যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চৰকাৰৰ অন্যতম শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে দক্ষতা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগী, যি অৱশেষত ভাৰতক উন্নয়নৰ পথত লৈ যাব আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিকশিত ভাৰত’ লাভ কৰাৰ ভাৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আৰু ৩০ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিত উপনীত হোৱাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে।
বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে সমৰ্থ যোজনাৰ জৰিয়তে দক্ষতা বৃদ্ধি, উচ্চ স্তৰৰ তাঁতশাল প্ৰদান আৰু ৰাজসাহায্যপ্ৰাপ্ত হাৰত প্ৰদান কৰাত উদগনি দিয়ে। দক্ষতা বিকাশ সম্পৰ্কে এইচএমঅ’এছটি-য়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে সমৰ্থ যোজনা কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে যথেষ্ট পৰিশ্ৰম কৰি আছে আৰু ৩.৪৮ লাখ হিতাধিকাৰীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৭৯% লোকক সংস্থাপন প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু মুঠ ৩.৬ লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। সমৰ্থ কাৰ্যসূচীত, বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে দক্ষতা অঔৰ কুশলতা বিকাশৰ বাবেও কাম কৰে, আৰু ৮৮% মহিলা হিতাধিকাৰী, যাৰ ভিতৰত আছে ২৬%, অৰ্থাৎ ৯০৩২০ জন ব্যক্তি অনুসূচীত জাতিৰ, ১২%, অৰ্থাৎ ৪২,৮৫৭ জন ব্যক্তি এছটি সম্প্ৰদায়ৰ। ৰাজ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰিকৰী বস্ত্ৰ অভিযানৰ তাৎপৰ্য আৰু কাৰিকৰী বস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্যোগৰ অনুদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে ষ্টাৰ্টআপক গৱেষণা কৰিবলৈ আৰু কাৰিকৰী বস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগ ল’বলৈ উৎসাহিত কৰে। দক্ষতা বিকাশ বিভাগৰ লগতে, বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে কাৰিকৰী বস্ত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপ প্ৰচেষ্টাও কৰি আছে। ইয়াৰ বাবে বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে ১২ টা ষ্টাৰ্টআপ প্ৰকল্পৰ বাবে ৬.২৭ কোটি টকা অনুমোদন জনাইছে। এইচএমঅ’এছটি-য়ে ৫ টা ‘এফ’ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে- “ফাৰ্মাৰ – ফাইবাৰ – ফেক্টৰ – ফেশ্বন – ফৰেইন”।
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ২০১৪ চনৰ পিছত দক্ষতা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ একত্ৰীকৰণ আৰু দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ (এমএছডিই) ৰূপত ইয়াক কেনেদৰে একেলগ কৰা হৈছিল, যাৰ উদ্দেশ্য আছিল দেশৰ দক্ষতা বিকাশৰ দৃশ্যপটক পুনৰ আকাৰ দিয়া আৰু ভাৰতক “দক্ষতাৰ ৰাজধানী” হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল ঘটোৱা। ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০১৪ চনৰ আগতে উদ্যোগ সংযোগৰ সীমাবদ্ধতাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰিছিল। অৱশ্যে, ২০১৪ চনৰ পিছত, ৩৬ টা খণ্ড দক্ষতা পৰিষদ (এছএছচি) হৈছে যি ৯৭৮ খন আইটিআই-ৰ সৈতে দ্বৈত প্ৰশিক্ষণ প্ৰণালী, ১৩ ফ্লেক্সি বুজাবুজি চুক্তি আৰু চিএছআৰৰ লগতে প্ৰায় ৪০,০০০ কোম্পানীক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ২০১৪ চনৰ পৰা, চৰকাৰে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সম্ভাৱনা উলিয়াই অনাৰ বাবে আৰু দেশৰ দক্ষতা আৰু উদ্যোগী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বিভিন্ন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে আৰু এতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হৈ পৰিছে। ২০১৬ চনত ১৩ টা ষ্টাৰ্টআপ ইউনিকৰ্ণ আছিল আৰু এতিয়া আমাৰ ওচৰত ৩৫৪ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ ১১৮ টা ইউনিকৰ্ণ আছে, এইচএমঅ’এছটিয়ে লগতে কয়। আমাৰ দেশৰ ৯০% জিলাই ষ্টাৰ্টআপক স্বীকৃতি দিছে আৰু আমাৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে ২০২৪-২৫ চনৰ শেষলৈ সকলো জিলাতে ডিপিআইআইটি স্বীকৃত ষ্টাৰ্টআপ কৰা। ২৮.৭ বছৰ বয়সৰে ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশসমূহৰ ভিতৰত এখন হিচাপে থিয় হৈ আছে আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু গোলকীয় নেতৃত্বৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ২০১৬-১৭ বৰ্ষত, কেৱল ১৭৬০৮ টা প্ৰতিষ্ঠানে শিক্ষানবিশসকলক নিযুক্ত কৰিছিল, আনহাতে ২০২২-২০২৪ বৰ্ষত এই সংখ্যা দুগুণ হৈ ৩৫২২৯ লৈ বৃদ্ধি পাইছে, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
শ্ৰী পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাই লগতে কয় যে বস্ত্ৰ উদ্যোগ হৈছে কৃষিৰ পিছত দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নিয়োগকৰ্তা, য’ত প্ৰায় ৪.৫ কোটি লোক নিয়োগ হৈ আছে আৰু বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০ কোটি অৰ্জন কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। লগতে তেওঁ লগতে কয় যে বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ মুঠ বজাৰৰ আকাৰ প্ৰায় ১৬৫ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ আৰু মন্ত্ৰালয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নিজৰ বাবে ৩৫০ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰা পিএম ইণ্টাৰ্নশ্বিপ আঁচনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ বিত্তীয় ব্যয় হৈছে ২ লাখ কোটি টকা, যিয়ে যুৱসকলক ১ কোটি ইন্টাৰ্ণশ্বিপ প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী মাৰ্ঘেৰিটাই সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ অধীনত ১৮ টা বিভিন্ন ব্যৱসায়ত শিল্পী আৰু কলা-কুশলীসকলক ব্যাপক সমৰ্থন আগবঢ়োৱা হৈছে। ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে “এইটো আমাৰ শাস্ত্ৰত লিখা হৈছে, ‘यो विश्वं जगतं करोत्येसे स विश्वकर्मा’ যাৰ অৰ্থ হৈছে যি সমগ্ৰ পৃথিৱী সৃষ্টি কৰে বা ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নিৰ্মাণ কাৰ্যত জড়িত তেওঁক ‘বিশ্বকৰ্মা’ বুলি কোৱা হয়।

Ministry of Textiles
Mangaldoi in North East to get the maiden Government Skill University: Shri Pabitra Margherita
ITI’s have become the epicenter of Skill development: Shri Pabitra Margherita
Textile Ministry encourages skilling through Samarth Yojana, providing high end looms and giving yearns in subsidized rate: Shri Pabitra Margherita
Under Vishwakarma scheme the maximum eligible loan amount has been increased from 1.5 lakhs to 7.5 lakhs.
Youth should avail the benefits of skilling, upskilling and startup initiatives of govt of India: Shri Pabitra Margherita
As of 8 October 2024, 1.56 crore candidates have been trained under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
According to IMF figures from 2023, India achieved a humongous foot of pulling 15 million people out of poverty in 15 years: Shri Pabitra Margherita
29 NOV 2024 6:11PM by PIB Delhi
Hon’ble Minister of State for Textiles, Shri Pabitra Margherita emphasized the Government’s unwavering commitment for equipping India’s youth with the skills and tools to lead the nation towards a Viksit Bharat and highlighted the initiatives of Ministry of Textiles including the SAMARTH Scheme, which provides training to enhance the employability and productivity of the candidates to meet the demands of the evolving textiles sector. Hon’ble Minister of State for Textiles was addressing the press conference in New Delhi and underlined that the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Skill Development as one of the top priorities of government, which eventually will take India in the path of development and emphasized the Government of India’s vision to achieve a ‘Viksit Bharat’ by 2047, and outlined the steps being taken to achieve a $30 trillion economy.
Textile Ministry encourages skilling through Samarth Yojana, providing high end looms and giving yearns in subsidized rate. Related to Skill development, HMoST emphasized that the Textiles Ministry is working very hard to implement Samarth Yojana and 3.48 lakh beneficiaries have been trained, out of which 79% has been provided placement and a total 3.6 lakh women beneficiaries have been trained. In Samarth Program, Textile Ministry also working for Dakshta Aur Kushalta Vikas, and 88% are women beneficiaries, including 26%, ie, 90320 persons are from Scheduled Caste, 12%, ie 42,857 persons from ST community. The MoS highlighted the significance of National Technical Textile Mission and the grant for research and entrepreneurship for aspiring innovates in technical textiles. Textiles Ministry encourages startup to do research & to take initiative in the field of in technical textiles. Along with Skill development department, Textile ministry also doing Startup initiatives for development of technical textiles. For this Textiles ministry already approved 6.27 crore rupees for 12 Startup projects. HMoST emphasized the importance of 5 ‘F’s- “Farmer – Fiber – Factor – Fashion – Foreign”.
The Minister of State highlighted the consolidation of the skilling ecosystem post 2014 under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi and how it was brought under a single umbrella in the form of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), with an objective of reshaping the skill development landscape in the country and aligning the vision of the Hon’ble Prime Minister to make India the “Skill Capital” of the world. The Minister of State also highlighted the limitations of the industry connect prior to 2014. However, post-2014, there are 36 Sector Skill Councils (SSCs) representing approximately 40,000 companies along with 978 ITI’s with Dual System of Training, 13 Flexi MoU’s, and CSR for skilling. Since 2014, the govt. has initiated various schemes to harness the potential of India’s youth and for transforming the skilling and entrepreneurship ecosystem of the country and now India has got the 3rd largest Startup ecosystem in the world. In 2016 there were 13 Startup unicorns and now we have 118 unicorns worth $ 354 billion, HMoST added. 90% of the districts in our country have recognized Startups and our government’s target is to have DPIIT recognized Startups in all the districts at the end of 2024-25. India with an age of 28.7 yrs stand as one of the youngest countries in the world and presenting a significant opportunity for economic growth and global leadership. In 2016-17, only 17608 establishments engaged apprentices, while in 2022-2024 the number have rose to double to 35229, MoS added.
Shri Pabitra Margherita also stated that the textiles industry is the second largest employer after agriculture, employing approximately 4.5 crore people and the Ministry of Textiles has set a target of achieving 10 crores by 2030. Further, he also stated that the total market size of the textile industry is approximately USD 165 billion and the Ministry has set itself a target of USD 350 billion by 2030. The Minister of State emphasized on the recently launched PM Internship Scheme with a financial outlay of Rs. 2 lakh crores, which will provide 1 crore internships to youth.
Shri Margherita briefed the media that under PM Vishwakarma Scheme, comprehensive support is being provided to artisans and craftspeople across 18 different trades. The Minister of State also quoted the Hon’ble Prime Minister that “it is written in our scriptures, ‘यो विश्वं जगतं करोत्येसे स विश्वकर्मा’ which means the one who creates the entire world or is involved in construction work related to it is called ‘Vishwakarma’.