Ministry of Rural Development
Transforming India, Empowering Indians
PMAY-G’s Journey in Nagaland
29 NOV 2024 11:15AM by PIB Delhi
A positive change is always welcomed, especially when it transforms lives. India has been undergoing such a remarkable transformation, steering its people toward security, dignity, and better living standards. What makes this journey extraordinary is its inclusivity and focus on equality. In a vast and diverse country like India, where development initiatives often face challenges in reaching remote regions, the winds of change now sweep across every corner, ensuring no one is left behind. Welfare schemes and initiatives have united Indians in the collective pursuit of a Viksit Bharat—a developed India.
One of the most impactful aspects of this transformation is the shift from uncertainty to stability, particularly in housing. For millions of rural Indians, inadequate housing was once a harsh reality, exposing families to extreme weather, social exclusion, and a constant state of vulnerability. The Pradhan Mantri Awaas Yojana Gramin (PMAY-G) has revolutionized lives, providing pucca houses that offer not just shelter but a sense of pride, safety, and belonging.
The impact is visible in the remote hills of Nagaland, where development projects often face logistical and geographical challenges. Here, PMAY-G has already sanctioned 48,826 houses and completed over 19,300 houses, transforming the lives of families who once struggled for basic shelter. These homes, built on sturdy stone columns and elevated structures, not only withstand the test of time but also symbolize resilience and renewal. The design prevents dampness and termite damage while ensuring longevity. For the families stepping into these homes, it is a moment of empowerment: a space where aspirations take root and flourish. The scheme’s vision encapsulates an India where development is inclusive, empowering individuals while contributing to national progress.
But the transformation does not end with a roof over one’s head. PMAY-G has catalysed economic empowerment across rural India by weaving local economies into its operations. In Nagaland, beneficiaries have harnessed local resources like bamboo and lightweight concrete to reduce construction costs while building skills and self-reliance.
PMAY-G also bridges the gap between tradition and modernity, ensuring that progress respects cultural identities. In Nagaland, the houses built under the scheme reflect the region’s architectural heritage, with modern aspects blending seamlessly with the natural landscape. Bamboo mats adorn the walls and ceilings, and CGI sheets serve as roofing, combining tradition with functionality. These homes are not just functional; they are a reflection of how development can honour and integrate local traditions.
Ultimately, PMAY-G is about transforming lives and, in doing so, transforming India itself. With safe and secure homes, families are free to focus on education, health, and livelihoods, paving the way for generational progress. In Nagaland, this transformation is vividly evident. Families stepping into their new homes carry with them hopes of brighter futures, embodying the scheme’s success in turning policy into prosperity. This is the spirit of a changing India—where every citizen is a stakeholder in its growth and every dream has a foundation.
References
https://pmayg.nic.in/netiay/PBIDashboard/PMAYGDashboard.aspx
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/nov/doc20241119437801.pdf
PMAY Success stories

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ত্রান্সফোর্মিং ইন্দিয়া, ইম্পৱারিং ইন্দিয়ন্স
নগালেন্দদা PMAY-G গী খোঙচৎ
29 NOV 2024 11:15AM by PIB Imphal
অফবা মওংগী অহোংবা হায়বসি মতম পুম্নমক্তা তারম্না ওক্নৈ, মরুওইনা মদুনা পুন্সি কয়াদা অওন্বা পুরক্লবদি‍। ভারতনা অসিগুম্বা শিংথানিংঙাই ওইরবা ত্রান্সফোর্মেসন কয়া পায়খত্তুনা মাগী মীয়ামবু অকি অখং লৈতনা, ইকায়খুম্নবা ঙাক্না অমদি হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমদা হিংনবগী মায়কৈদা মমায় চুম্নলি‍। খোঙচৎ অসিবু তোপ তোপ্পা ওইহল্লিবসি মাগী পুম্নমক কোনশিন্বা অমদি থোং মান্নবদা মীৎয়েঙ থম্লিবা মচৎ অসিননি‍। ভারতকুম্বা চাউরবা অমদি খেন্নবনা থনবা, চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং মনুং হঞ্জিন্বা মফমশিংদা য়ৌশিন্বদা শিংনবা কয়া তত্তনা থেংনবা লৈবাক অসিদা অওন্বগা নুংশিৎনা কাচিন কোয়া থুংনা শিত্তুনা কনাগুম্বা অমত্তা মনিংদা লৈথহৌদনবা হোৎনরি‍‍। য়াইফ-থৌরাংগী স্কীম অমদি থৌশিলশিংনা ভারত মচাশিংবু ভিক্সিত ভারত – চাওখৎপা ভারত অমা ফংনবা তান্নবদা অমত্তা ওইনা পুনশিহল্লি‍।
ত্রান্সফোর্মেসসন অসিগী খ্বায়দগী ইথিল পীবা ঙম্বা মশক অমা হায়রগদি তম্বা ঙমদবা ফীভমদগী মরা চেৎপা, মরুওইনা য়ুমলৈ কৈরৈদা, পুরকপা অসিনি‍। খুঙ্গংদা লৈবা ভারত মচা মিলিয়ন কয়াগীদমক্তদি মতিক চাদবা য়ুম-কৈ হায়বসি মতম অমদা তশেং তশেংবা ৱাফম অমা ওইরমদুনা, ইমুং কয়াবু তমথিবা নোং-চিংগী ফীভম, খুন্নাইদগী তোঙান্না তাবা, অমদি খুদোংথিবা হেক্তা নংবা য়াবা ফীভম মায়োক্নহল্লম্মি‍। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা গ্রামিন (PMAY-G) না লৈফম চাফমখক্তা নত্তনা চাউথোকচবা, শাফবা, অমদি মশাগী ওইবগী ইহুল পীরিবা পক্কাগী য়ুম ফংহন্দুনা পুন্সি কয়াদা অনৌবা য়াওল পুরক্লি‍।
মসিগী ইথিল অসি, প্রোজেক্ত অসিনা তত্তনা লোজিস্তিকেল অমদি জিওগ্রাফিকেল শিংনবশিং থেংনরিবা নগালেন্দগী মনুং হঞ্জিন্বা চীংশিংদা উবা ফংলি‍। মফমসিদা, PMAY-G না হান্ননা য়ুম ৪৮,৮২৬ সেংসন তৌখ্রে অমদি য়ুম ১৯,৩০০ শাবা লোইদুনা, তঙাই ফদনা লৈফম চাফমগীদমক ৱারম্বা ইমুং কয়াগী পুন্সিদা অওন্বা পুরকখ্রে‍। অকন্বা নুংগী য়ুম্বী অমদি কাংথক হারগা শাবা য়ুমশিং অসিনা মতম কুইনা চৎপদা নত্তনা রেজিলিএন্স অমদি রিনিউৱেলগী খুদম ওইনসু লেপ্লি‍। মওং মতৌ অসিনা লৈনিল কাবা অমদি শুম চাবদগী ঙাকথোক্তুনা মতম শাংনা চৎহল্লি‍। হায়রিবা য়ুমশিং অসিদা চঙলবা ইমুংশিংগী মফমদদি, মীৎকুপ অদু মপাঙ্গল হাপ্পগী পুংফম্নি; অনিংবা অপাম্বশিং মরা তাদুনা মশা মরেং ফন্দোকফম্নি‍। স্কীম অসিগী মীৎয়েঙনা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং পুম্নমক কোনশিন্দুনা মীওই কয়াগী মপাঙ্গল হাপ্তুনা মখোয়বু লৈবাক্কী খোঙজেলদা থৌদাং য়াহন্বা ঙম্বা ভারত অমগী পান্দম থম্লি‍।
অদুবু ত্রান্সফোর্মেসন অসি লৈনবা য়ুম অমখক লৈরগা লোইবদি নত্তে‍। PMAY-G না মাগী থবক থৌরম পায়খৎপা মতমদা লমদমদুগী মীয়াম্বু শরুক য়াহন্দুনা ভারতকী খুঙ্গং শিন্বা থুংনা শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গলসু হাপ্লি‍। নগালেন্দদা, বেনিফিসরীশিংনা স্কিল অমদি মরোমদোম লেপচনবগী ফীভম শেমগৎপগা লোয়ননা য়ুম শাবগী শেঞ্জং হন্থহন্নবা ৱা অমদি অয়াংবা কনক্রিৎনচিংবা লমদমদুদা ফংবা মচাকশিং শীজিন্নরি‍।
PMAY-G না হান্নগী চৎনবী অমসুং মতমসিগী চৎনরিবা মওং মতৌগী মরক্তা মরী শমজিন্নহন্দুনা চাওখৎ খোঙজেলনা নাৎকী শক্তমশিংবুসু ইকায়খুম্নহল্লি‍। নগালেন্দদা, স্কীম অসিগী মখাদা শারিবা য়ুমশিং অসিদা লমদম অদুগী হান্নদগী চৎনরকপা য়ুমশারোলগা লোয়ননা মতমসিগী চৎনরিবা মওং মতৌনা লৈরিবা মফমদুগী শক্তমগা মওং মরিল নাইনা পুনশিন্দুনা চৎপগী মমি তারি‍। ৱাগী ফক্লোংশিংনা ফক্লাং অমদি সীলিংদা লৈতেংদুনা, অদুগা CGI মনাশিংনা য়ুমথক কুপ্তুনা চৎনবীগা ফংস্নেলিতীগা পুনশিল্লি‍। য়ুমশিং অসি নীংথিনা শীজিন্নবা য়াবতা নত্তনা; মখোয়সি চাওখৎপা পুরকপদা মতৌ করম্না লমদমদুগী চৎনবীবু ইকায়খুম্নবা অমদি পুনশিন্বা য়াবগে হায়বা উৎলি‍।
তশেংনমক, PMAY-G অসি পুন্সি কয়াদা অওন্বা পুরকপগী ৱাফম্নি, অমদি অসুম্না তৌদুনা ভারতপুসু অওন্বা পুরকপসিদা য়াওহল্লি‍। শাফবা অমদি অকি অখং লৈতবা য়ুম ফংবগা লোয়ননা, ইমুং কয়ানা মহৈ মশিং, হকশেল, পুন্সি হিংনবা লম্বীদা মায় ওনশিন্বা ঙমহন্দুনা চারোল শুরোল নুংঙাই য়াইফনা থম্লম্নবা লম্বী য়াৎলি‍। নগালেন্দদা, পুরক্লিবা অওন্বা অসি ময়েক শেংনা উবা ফংলি‍। ইমুংশিং অদুনা মখোয়গী অনৌবা য়ুমদা খোঙ থাংজিন্বা মতমদা হেন্না তরং তরংবা তুংলমচৎ অমগী মঙলান কয়াগা লোয়ননদুনা চঙখিবদা, স্কীম অসি মায় পাকপনা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপগী শক্তম উবা ফংলি‍। মসি মীপুম খুদিংনা চাওখৎ লম্বীগী স্তেকহোল্দর অমমম ওইরিবা অমদি মঙলান খুদিংগী য়ুম্ফম অমমম লৈরিবাব – হোংলক্লিবা ভারত অমগী স্পিরিতনি‍।
রিফরেন্সশিং
https://pmayg.nic.in/netiay/PBIDashboard/PMAYGDashboard.aspx
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/nov/doc20241119437801.pdf
PMAY গী মায় পাকপগী ৱারীশিং