প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী ওরিশা পর্বদা থমখিবা ৱারোল
24 NOV 2024 8:20PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান জী, অশ্বিনী বৈষ্ণব জী, ওরিয়া সমাজ সন্থানগী প্রসিদেন্ত শ্রী সিদ্ধার্থ প্রধানজী, ওরিশা কম্ম্যুনিতীগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিং, ওরিশাগী আর্তিস্ত পুম্নমক, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং।
ওরিশাগী ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না আশা তৌরি মদুদি ওরিশা কলচরগী অচৌবা ফেস্তিবেল 'ওরিশা ফেস্তিবেল 2024' অসি অথুবা মতমদা পাংথোক্কনি। অদোমগা উন্নবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অমসুং ওরিশাগী মীয়াম্বু ওরিশা ফেস্তিবেলগী থৌরমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চহি অসি স্বভাভ কবি গঙ্গাধর মেহেরগী মপোক কুমওনগী চহি চাগী কুমওনসু ওইরি। থৌরম অসিদা, ঐহাক্না মহাকপু নীংশিংলি অমসুং ইকায় খুম্নবা উৎলি। ঐহাক্না ভক্ত দাসিয়া বাউরিজী, ভক্ত সালবেগজী অমসুং ওরিয়া ভাগৱত পুথোকখিবা শ্রী জগন্নাথ দাসজীবুসু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ওরিশানা ভারতপু মসিগী কলচরেল দাইভর্সিতীনা হিংহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি মতম পুম্নমক্তা সন্ত অমসুং স্কোলরশিংগী লমনি। অচম্বা মহাভারত, ওরিশা ভাগৱত... মফমসিগী স্কোলরশিংনা ঐখোয়গী ধর্মগী লাইরিকশিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা লমদম অসিগী লোলদা য়ৌহনখিবা, ঋসিশিংগী ৱাখল্লোনশিংগা মীওইশিংবু শম্নহনখিবা... মসিনা ভারতকী কলচরগী চাউখৎ-থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাপ্রভু জগন্নাথজীগা মরী লৈনবা ওরিশা লোলদা লাইরিক কয়া অমা লৈ। ঐহাকসু মহাক্কী ৱারী অমা মতম পুম্বদা নীংশিংলি। মহাপ্রভুনা মহাক্কী শ্রী মন্দিরদগী থোক্লকখি অমসুং মহাক মশামক্না লানবু লুচিংখি। মতুংদা, লানফম অদুদা চৎপদা, মহাপ্রভু শ্রী জগন্নাথনা মহাক্কী ভক্ত 'মানিকা গৌদুনি'গী খুৎতগী শঙ্গোম অফম্বা চাখি। ৱারী অসিনা ঐখোয়দা কয়া অমা তম্বি। ঐখোয়না অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরবদি, ঈশ্বর মশামক্না থবক অদু লমজিংই হায়বসি মসিনা ঐখোয়দা তাক্লি। মতম পুম্নমক্তা, মতম পুম্নমক্তা, ফিভম খুদিংমক্তা, ঐখোয় অমত্তা ওইনা লৈ হায়না খনবগী তঙাইফদবা লৈতে, ঐখোয়দা মতম পুম্নমক্তা 'প্লাস ৱান' অমা লৈ, ঈশ্বর ঐখোয়গা লোয়ননা লৈ, ঈশ্বর ঐখোয়গা লোয়ননা লৈ।
মরুপশিং,
ওরিশাগী সন্ত কবি ভীম ভোইনা হায়রম্মি - ঐহাক শীরবা মতুংদা নরক্তা চৎকনি, অদুবু মালেম অসিদি কনবা তাই। মসি ওরিশাগী চৎনবীনি। ওরিশানা লৈবাক অপুনবা অমসুং মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী সেবা তৌগনি। মফম অসিদা পুরী ধামনা 'এক ভারত শ্রেস্থ ভারত'কী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। ওরিশাগী থৌনা ফরবা অঙাংশিংনা নীংতম লানফমদা শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিদা লমজিং-লমতাক পীখি। ঐখোয়না পাইকা ক্রান্তিগী অথৌবশিংগী লমন শীংবা ঙম্লোই। ঐহাক্কী সরকারনা পাইকা ক্রান্তীগী থৌরমদা কোম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং কোইন অমা ফোংবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি।
মরুপশিং,
লৈবাক শীনবা থুংনা উত্কাল কেসারী হরে কৃষ্ণ মেহতাবজীগী থৌদাং অসি নীংশিংলি। ঐখোয়না মহাক্কী 125শুবা মপোক কুমওন অসি পাক-শন্না পাংথোক্লি। মমাংদগী ঙসি ফাওবদা, ওরিশানা লৈবাক অসিদা কয়া য়াম্না থৌনা ফবা লুচিংবা অমা পীবগে হায়বসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরি। ঙসি, ওরিশাগী মচানুপী... ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী দ্রুপদী মর্মুজী অসি ভারতকী রাস্ত্রপতিনি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মহাক্কী ইথিলনা মরম ওইদুনা ঙসি ভারত্তা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কিমশিং হৌদোক্লে। স্কিমশিং অসিনা ওরিশাগী ত্রাইবেল খুন্নাই খক্তদা নত্তনা ভারত পুম্বদা কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি নুপীগী শক্তি অমসুং মাতা সুভদ্রাগী মওংদা মাগী শক্তিগী লম্নি। ওরিশাগী নুপীশিংনা খুমাং চাউশিল্লবদি ওরিশা চাউখৎলগনি। মসিনা মরম ওইদুনা, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না ওরিশাগী ঐহাক্কী ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা সুভদ্রা য়োজনা হৌদোকখ্রে। ওরিশাগী নুপীশিংনা মসিগী অচৌবা কান্নবা ফংলগনি। ঐহাক্না উতকালা অমসুং লৈবাক অসিগী অথোইবা মচানুপা অসিবু নীংশিংগনি, অমসুং অসিগুম্বা চাউরবা পুন্সি অসিদগী ঐহাক্না মহাকপু ইথিল পীরগনি, অমসুং থৌরম অসিবু শীনবগীদমক ঐহাক্না মহাকপু চাউনা ইকাই খুম্নবা উৎচগনি।
মরুপশিং,
মসিগী উত্কাল অসিনা ভারতকী সমুদ্রগী শক্তিদা অনৌবা থাক অমা পীখি। ঙরাং ওরিশাদা বালি জাত্রা লোইশিনখি। মসিগী মতাং অসিদসু, মসি নবেম্বর 15গী কার্তিক পুর্নিমাগী নুমিত্তা কত্তককী মহানাদিগী তুরেলদা পাংথোক্কনি। বালি জাত্রা অসি ভারত অমসুং ওরিশাগী সমুদ্রগী শক্তিগী খুদম অমনি। চহি চা কয়াগী মমাংদা, ঙসিগী তেক্নোলোজী লৈত্রিঙৈদা, মতম অদুদসু সমুদ্রদা চঙবগী থৌনা অদু সমুদ্রগী হীরোইশিংনা উৎখি। ঐখোয়গী ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিংনা ইন্দোনেসিয়াগী বালি, সুমাত্রা, জাভাগুম্বা মফমশিংদা জহাজনা চৎনরম্মি। হায়রিবা খোঙচৎশিং অসিগী খুত্থাংদা ললোন-ইতিকসু পাঙথোকখি অমসুং কলচরসু মফম অমদগী অমদা য়ৌখি। ঙসিদি, ওরিশাগী মেরিতাইম পাৱরনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু ফংবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 10 অসিদা ওরিশাবু অনৌবা থাক্তা পুখৎনবগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবা অদু ঙসিদি ওরিশাগী অনৌবা তুংলমচৎ অমগী আশা ওইরক্লি। 2024দা ওরিশাগী মীয়ামগী মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা য়াইফ-পাউজেল অসিনা মসিগী আশা অসিদা অনৌবা থৌনা পীরে। ঐখোয়না অচৌবা মঙলানশিং উখি, অচৌবা পান্দমশিং থমখি। 2036তা ওরিশা রাজ্য অসি শেমখিবগী চহি 100শুবা কুমওন পাংথোক্কনি। ঐখোয়গী হোৎনরিবদি ওরিশা অসি লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনবা, চাউখৎপা অমসুং খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী মরক্তা অমা ওইনবা হোৎনবনি।
মরুপশিং,
মতম অমদা ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক... ওরিশাগুম্বা রাজ্যশিং অসি মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না লৌনরম্মি। অদুবু ঐহাক্না ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী গ্রোথ ইঞ্জিননি হায়না লৌই। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না নোংপোক ভারতকী চাউখৎ থৌরাংবু ঐখোয়গী মরুওইবা ওইহল্লি। ঙসিদি, কনেক্তিবিতীগী থবক, হকশেলগী থবক, এজুকেসনগী থবক, পুম্নমক অসি নোংপোক থংবা ভারত পুম্বদা খুমাং চাউশিল্লে। ঙসিদি ওরিশাদা কেন্দ্র সরকারনা চহি 10গী মমাংদা পীখিবা বজেৎ অদুদগী শরুক অহুম হেন্না ফংলি। চহি অসিদা, ওরিশাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক মমাং চহিগা চাংদম্নবদা চাদা 30 হেন্না বজেৎ পীখ্রে। ওরিশাগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক সেক্তর খুদিংমক্তা ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
পোর্ততা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তকীদমক ওরিশাদা চাউনা পোতেন্সিএল লৈ। মরম অদুনা, ধামরা, গোপালপুর, অস্তারঙ্গা, পালুর অমসুং সুভর্নরেখা পোর্তশিং শেমগৎতুনা মফম অসিদা ললোন-ইতিক হেনগৎহনগনি। ওরিশা অসি ভারতকী মাইনিং অমসুং মেতলগী পাৱরহাউস অমসুনি। মসিনা স্তীল, এলুমিনিয়ম অমসুং ইনর্জী সেক্তরশিংদা ওরিশাগী থাক অসি য়াম্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। সেক্তরশিং অসিদা মীৎয়েং চংদুনা, ওরিশাদা চাউখৎপগী অনৌবা থোঙ হাংদোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ওরিশাদা কাজু, জুত, কতন, য়াংঙং অমসুং ওইল সীদ মরাং কায়না পুথোকই। ঐখোয়না হোৎনরিবদি পোত্থোকশিং অসি অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা কান্নবা ফংহন্নবা হোৎনবনি। ওরিশাগী সী-ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীদা পাকথোক চাউথোকপগী খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈরি। ঐখোয়গী খোঙথাং অসিদি ওরিশাগী সমুদ্রগী পোৎলমশিংবু মালেমগী কৈথেলদা দিমান্দ লৈবা ব্রান্দ অমা ওইহন্নবা হোৎনবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খোঙথাং অসি ওরিশা অসি ইনভেস্তরশিংগী পাম্নবা মফম অমা ওইহন্নবা হোৎনবনি। ঐখোয়গী সরকারনা ওরিশাদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস প্রমোৎ তৌবদা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। 'উতকার্শ উতকাল'গী খুত্থাংদা শেল থাদবা হেনগৎলক্লি। ওরিশাদা অনৌবা সরকার শেম্লবা মতুংদা, অহানবা নুমিৎ 100গী মনুংদা লুপা করোর 45,000গী শেনফম অমা অয়াবা পীখি। ঙসিদি ওরিশাগী মশাগী ভিজন অমসুং রোদমেপ লৈরে। হৌজিক মফম অসিদা ইনবেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎলগনি অমসুং অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবসু লৈরগনি। হোৎনরিবশিং অসিগীদমক্তা মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান মোহন চরন মাঞ্জীজী অমসুং মহাক্কী কাংলুপপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ওরিশাগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু অচুম্বা মাইকৈদা শীজিন্নদুনা, মসি চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা ঙমগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ওরিশানা মসিগী স্ত্রেতেজিক লোকেসন অসিদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি। মফম অসিদগী দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিং য়ৌহনবা লায়। ওরিশা অসি নোংপোক অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী মরু ওইবা ললোন-ইতিক্কী মফম অমনি। মালেমগী ভেল্যু চেনশিংদা ওরিশাগী মরুওইবা অসি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মখা তানা হেনগৎলগনি। ঐখোয়গী সরকারনা রাজ্য অসিদগী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা পান্দমদা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ওরিশাদা অর্বানাইজেসন প্রমোৎ তৌনবা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী মাইকৈ অসিদা অচেৎপা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। ঐখোয়না হেন্না দাইনামিক ওইবা অমসুং নীংথিনা শম্নবা শহরশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। ঐখোয়না ওরিশাগী তায়র তু সিতিশিংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। অখন্ননা নোংচুপ ওরিশাগী জিলাশিংদা, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা পীগনি।
মরুপশিং,
হায়র এজুকেসনগী লমদা ওরিশা অসি লৈবাক অসিগী মহৈরোয়শিংগী অনৌবা আশা অমা ওইনা লৈরি। মফম অসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ কয়া লৈরি, মসিনা রাজ্য অসিদা এজুকেসন সেক্তরদা মাংজিল থানা চংশিনবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিগী খোঙথাং অসিনা রাজ্য অসিদা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমসু হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি মতম পুম্নমক্তা মাগী কলচরগী ওইবা মগুনগীদমক অখন্নবা ওইদুনা লাক্লি। ওরিশাগী আর্ত ফোর্মশিংনা মীপুম খুদিংমকপু শুমহৎলি। ওদিসি জগোই ওইগেরা নত্রগা ওরিশাগী পেন্তিং ওইগেরা, পত্ত চিত্রাদা উবা ফংলিবা লাইভনেস অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেল আর্তকী খুদম অমা ওইরিবা সাউরা পেন্তিংদসু চপ মান্ননা শিংথানিংঙাই ওই। ঐখোয়না ওরিশাগী সম্বলপুরী, বোমকাই অমসুং কোতপাদ ৱিভরশিংগী শিন্মীশিংসু উবা ফংলি। ঐখোয়না আর্ত অমসুং ক্রাফমেনশিপকী থৌওং অসিবু হেন্না শন্দোক্লিবমখৈ, আর্ত অসিবু ঙাক্লিবা ওরিশা মীয়াম্বু হেন্না ইকায় খুম্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ওরিশাদা আর্কিতেকচর অমসুং সাইন্সকী চাউরবা হেরিতেজ লৈ। কোনার্ককী সন তেম্পল... মসিগী পাক চাউবা, মসিগী সাইন্স... লিঙ্গরাজ অমসুং মুক্তেশ্বরগুম্বা অরিবা মতমগী লাইশংশিংগী আর্কিতেকচর... অসিনা মীপুম খুদিংমকপু শুমহৎলি। ঙসি মীওইশিংনা মখোয়বু উরকপা মতমদা... মখোয়না চহি চাম্মাগী মমাংদা, ওরিশাগী মীওইশিংনা সাইন্সতা য়াম্না মাংজিল থানা লৈরম্মি হায়না খনহল্লি।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি তুরিজমগী লমদা অচৌবা খুদোংচাবশিংগী লম অমনি। ওইথোকপা য়াবশিং অসি অশেংবা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মখল কয়াগী থবকশিং পায়খৎপা তাই। অদোম্না উবা ফংলি, ঙসিদি ওরিশাগী হেরিতেজ অমসুং মসিগী আইদেন্তিতীবু ইকাই খুম্নবা উৎলিবা অসিগুম্বা সরকার অমা লৈবাক অসিদা অমসুং ওরিশাদা লৈরে। মমাং চহিদা G-20 কনফরেন্স অসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা অদু অদোম্না উবা ফংলগনি। G-20গী মনুংদা, ঐখোয়না লৈবাক কয়াগী মকোক থোংবা মীওইশিং অমসুং দিপ্লোমেতশিংগী মমাংদা সুর্য মন্দিরগী অচৌবা মওং-মতৌ অদু উৎখি। মহাপ্রভু জগন্নাথ মন্দির কমপ্লেক্সকী থোঙ মরি খুদক্তা হাংদোকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। লাইশঙ অসিগী রত্ন ভান্দরসু হাংদোকখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মালেমদা ওরিশাগী শক্তম খুদিংমক খঙহন্নবা অনৌবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎকদবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়না বালি জাত্রা নুমিৎ অসি বালি জাত্রাবু হেন্না মীয়াম্না পাম্নবা অমসুং মালেমগী প্লেৎফোর্মদা প্রমোৎ তৌনবা লাউথোকপা য়াই। ঐখোয়না ওদিসি দে অসি ওদিসি জগোয়নচিংবা আর্তশিংগীদমক্তা পাংথোকপা হৌবা য়াই। তোঙান তোঙানবা ত্রাইবেল হেরিতেজশিংবু সেলেব্রেৎ তৌনবা অনৌবা চৎনবীশিংসু হৌদোকপা য়াই। মসিগীদমক, স্কুল অমসুং কোলেজশিংদা অখন্নবা থৌরমশিং পাংথোকপা য়াই। মসিনা মীয়ামদা এৱারনেস পীরগনি অমসুং তুরিজম অমসুং অপীকপা ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং মফম অসিদা হেনগৎলগনি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, প্রভাসী ভারতীয়া সম্মেলনসু পাংথোক্কনি। মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা ভুবনেশ্বর, ওরিশাদা লাক্কনি। প্রভাসী ভারতী দিবস অসি ওরিশাদা অহানবা ওইনা পাংথোক্লি। মসিগী কনফরেন্স অসি ওরিশাগীদমকসু অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
মতমগী অহোংবা লাকপগা লোয়ননা মীওইবনা মখোয়গী মমাগী লোল অমসুং চৎনবীবু কাউথোকপা অসি মফম কয়াদা উবা ফংই। অদুবু ওরিয়া কম্ম্যুনিতীনা, মখোয়না লৈরিবা মফম খুদিংমক্তা, মখোয়গী চৎনবী, মখোয়গী লোল অমসুং মখোয়গী কুহ্মৈশিংগী মতাংদা মতম পুম্নমক্তা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎপা ঐনা উখি। মমা লোল অমসুং চৎনবীগী পাঙ্গলনা ঐখোয়বু ঐখোয়গী লমদমগা করম্না শম্নহল্লি হায়বদু ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা খা অমেরিকাগী লৈবাক গুয়ানাদা উখি। চহি 200 রোমগী মমাংদা শিন্মী চাম্মরোম্না ভারত থাদোকখি। অদুবু মখোয়না রামচারিৎ মানস লৌখি। মখোয়না রামগী মিং লৌখি। মরম অসিনা ঙসি ফাওবা মখোয় অসি ভারতকী লমদমগা শম্নরি। ঐখোয়গী হেরিতেজ অসিবু ঙাক-শেন্দুনা চাউখৎপা মতমদা, মসিগী কান্নবা অসি মীপুম খুদিংমক্তা ফংই। অসিগুম্বা মওং অসিদা, ঐখোয়না ওরিশাবু অনৌবা থাক্তা পুখৎপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মোদর্ন ইরা অসিদা, ঐখোয়না মোদর্ন চেঞ্জশিং অসীমিলেত তৌগদবনি অমসুং ঐখোয়গী রুতশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ওরিশা পর্বগুম্বা থৌরমশিং অসি মসিগী মেদিয়ম অমা ওইবা য়াই। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মসিগী থৌরম অসি হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা ঐহাক্না পাম্মি। মসিগী কুহ্মৈ অসি দিল্লী খক্তদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরোইদবনি। মসিদা মীওই কয়া অমা য়াওগদবনি, স্কুল অমসুং কোলেজশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনগদবনি, ঐখোয়না মসিগীদমক হোৎনগদবনি। দিল্লীগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী লাকপা মীওইশিংসু মফম অসিদা লাকপা, ওরিশাবু হেন্না নক্না খঙবা অসিসু য়াম্না মরু ওই। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ফেস্তিবেল অসিগী মচুশিং অসি ওরিশা অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। মসি মীয়ামগী শরুক য়াবগী য়াম্না চাউবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐনা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
জয় জগন্নাথ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Odisha Parba
24 NOV 2024 8:20PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Dharmendra Pradhan ji, Shri Ashwini Vaishnaw ji, President of the Odia Samaj, Shri Siddharth Pradhan ji, other officials of the Odia Samaj, all artists from Odisha, other dignitaries, ladies and gentlemen!
My Namaskar and Juhar to all my brothers and sisters of Odisha. I am proud to be part of the grand celebration of Odisha’s culture, Odisha Parba 2024. Meeting you all brings me great joy.
I extend my heartfelt congratulations to all of you and the people of Odisha on the occasion of Odisha Parba. This year also marks the centenary of the death anniversary of Swabhaba Kabi Gangadhar Meher. On this occasion, I pay homage to him. I also respectfully remember Bhakta Dasia Bauri ji, Bhakta Salabega ji, and Shri Jagannath Das ji, the composer of the Odia Bhagabata. Odisha has played a significant role in keeping Bharat alive through its cultural diversity.
Friends,
Odisha has always been a land of saints and scholars. The way Odisha's scholars brought sacred texts like the Mahabharata and the Odia Bhagabata to every household in simple language and connected people with the wisdom of sages has greatly enriched Bharat’s cultural heritage. A vast literature about Lord Jagannath ji is available in the Odia language. One tale of Lord Jagannath that I always remember is when the Lord stepped out of His temple and personally led a battle. On His way to the battlefield, He ate curd served by His devotee, Manika Gauduni. This story teaches us profound lessons. It reminds us that if we act with pure intentions, the Lord Himself leads us. In every situation, we must remember that we are never alone. We are always “plus one,” as God is with us.
Friends,
Odisha's saint-poet Bhima Bhoi said, मो जीवन पछे नर्के पडिथाउ जगत उद्धार हेउ। meaning ‘Let my life fall into misery if it ensures the salvation of the world.’ This spirit embodies Odisha’s culture. Odisha has always served the nation and humanity in every era. The holy Puri Dham has strengthened the concept of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India). Odisha’s brave sons contributed significantly to Bharat’s freedom struggle. We can never repay the debt owed to the martyrs of the Paika Rebellion. My government had the privilege of issuing a commemorative postal stamp and coin on the Paika Rebellion.
Friends,
The entire country is remembering the contributions of Utkal Keshari Harekrushna Mahatab. We are celebrating his 125th birth anniversary on a grand scale. Odisha has provided the nation with remarkable leadership throughout history. Today, Odisha’s daughter, Droupadi Murmu ji, from the tribal community, serves as the President of Bharat—a matter of immense pride for us all. Her leadership has inspired thousands of crores worth of welfare initiatives for tribal communities across Bharat, benefiting not only Odisha but the entire tribal society of Bharat.
Friends,
Odisha is the land of Maa Subhadra, symbolizing ‘Nari Shakti’ (women’s power) and potential. Odisha will progress when its women progress. That’s why, I launched the Subhadra Yojana for the mothers and sisters of Odisha just a few days ago, which will greatly benefit the women of the state. Let the nation know about these great sons of Utkal and draw inspiration from their lives. This is why such events hold immense importance.
Friends,
Utkal has historically expanded Bharat’s maritime prowess. Just yesterday, the grand Bali Jatra concluded in Odisha. This year too, its grand celebration was held on the banks of the Mahanadi in Cuttack, starting from Kartik Purnima on November 15. Bali Jatra is a symbol of Bharat’s and Odisha's maritime prowess. Hundreds of years ago, even without the advanced technology that we have today, the sailors of this land displayed remarkable courage by crossing the seas. Our traders travelled to places like Bali, Sumatra, and Java in Indonesia using ships. Through these voyages, not only trade but cultural exchanges also took place. Today, Odisha's maritime strength plays a vital role in achieving the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
The unwavering efforts of the past ten years have instilled new hope for Odisha’s future. The unprecedented blessings from the people of Odisha in 2024 have added momentum to this vision. We have envisioned great dreams and set ambitious goals. By 2036, as Odisha celebrates its centenary of statehood, we aim to make Odisha one of the strongest, wealthiest, and fastest-growing states in the country.
Friends,
There was a time when eastern Bharat, including Odisha, was labelled backward. However, I see the eastern region as the growth engine for Bharat’s development. Hence, the development of eastern Bharat has been our priority. Whether it is connectivity, healthcare, or education, we have accelerated work in every area of eastern Bharat. Compared to a decade ago, the central government now allocates three times the budget for Odisha’s development. This year’s allocation is 30% higher than the previous year’s. We are committed to working swiftly in every sector for Odisha’s progress.
Friends,
Odisha holds immense potential for port-based industrial development. Therefore, the development of ports like Dhamra, Gopalpur, Astaranga, Palur, and Subarnarekha will be prioritized to boost trade in the region. Odisha is also Bharat’s mining and metal powerhouse, strengthening its position in the steel, aluminium, and energy sectors. By focusing on these sectors, we can open new doors to prosperity in Odisha.
Friends,
Odisha's fertile land produces cashews, jute, cotton, turmeric, and oilseeds in abundance. Our goal is to ensure these products reach larger markets, benefiting our farmer brothers and sisters. There is also significant potential for expanding Odisha's seafood processing industry. We aim to establish Odisha Seafood as a global brand in high demand.
Friends,
We are working to make Odisha one of the most preferred destinations for investors. Our government is committed to enhancing the ease of doing business in the state. Through initiatives like ‘Utkarsh Utkal’, investment is being promoted. Within the first 100 days of forming the new government, Odisha approved investments worth 45,000 crore rupees. Today, Odisha has both a vision and a roadmap. This will not only attract investments but also create new employment opportunities. I wholeheartedly congratulate Chief Minister Shri Mohan Charan Manjhi ji and his team for these efforts.
Friends,
By utilizing Odisha's potential in the right direction, we can take it to new heights of development. I am of the view that Odisha's strategic location is a significant advantage. It provides easy access to both domestic and international markets, making it an important hub for trade with East and Southeast Asia. Odisha’s role in global value chains will grow significantly in the future. Our government is also working towards increasing exports from the state.
Friends,
There are enormous opportunities to promote urbanization in Odisha. Our government is taking concrete steps in this direction. We are committed to building more dynamic and well-connected cities. We are also exploring possibilities in Tier 2 cities of Odisha. In particular, the districts of Western Odisha will see new infrastructure development, creating fresh opportunities.
Friends,
Odisha is emerging as a beacon of hope for students across the country in the field of higher education. With several national and international institutions, the state is poised to take the lead in the education sector. These efforts are also fostering the growth of the start-up ecosystem in the state.
Friends,
Odisha has always been special due to its rich cultural heritage. Odisha’s art forms captivate and inspire everyone. Be it Odissi dance or the paintings, the state is brimming with artistic excellence. The tribal art of Saura painting and the craftsmanship of Sambalpuri, Bomkai, and Kotpad weavers are equally remarkable. The more we promote these art forms and crafts, the more we honour the skilled Odia artisans who preserve and enrich this legacy.
Friends,
Odisha boasts an immense heritage of architecture and science. The Sun Temple at Konark, with its grandeur and scientific brilliance, and the ancient temples like Lingaraj and Mukteshwar with their architectural splendour, leave everyone awestruck. When people see these marvels today, they are compelled to wonder how advanced Odisha's knowledge of science was centuries ago.
Friends,
Odisha is a land of boundless potential for tourism. To realize this potential, we need to work on multiple dimensions. You can see that both in Odisha and at the national level, we have governments that respect and celebrate Odisha's heritage and identity. Last year, during the G-20 summit, we showcased the majestic Sun Temple to global leaders and diplomats, highlighting its significance. I am also pleased that all four gates of the Mahaprabhu Jagannath Temple have now been opened, including the Ratna Bhandar.
Friends,
We need to take many innovative steps to make Odisha’s identity known globally. For instance, we can declare a Bali Jatra Day and promote it on international platforms. Similarly, we can initiate an Odissi Day to celebrate the classical Odissi dance form. New traditions can be started to celebrate various tribal heritages, including organizing special events in schools and colleges. This will raise awareness, create opportunities in tourism and small industries. Soon, the Pravasi Bharatiya Divas will also be held in Bhubaneswar attracting people from across the world. This will be the first time Odisha will host the Pravasi Bharatiya Divas. It presents a remarkable opportunity for the state.
Friends,
In many places, changing times have caused people to forget their mother tongue and culture. However, I have observed that the Odia community, no matter where they live, remains deeply connected to their language, culture, and festivals. The power of one's mother tongue and cultural roots keeps us connected to our heritage. Recently, I witnessed this spirit in Guyana, South America. Despite migrating over 200 years ago, hundreds of workers carried the Ramcharitmanas and the name of Lord Ram with them, preserving their bond with Bharat. When development progresses alongside the preservation of such heritage, its benefits reach everyone. This is how we can elevate Odisha to new heights.
Friends,
In this modern era, we must embrace contemporary changes while strengthening our roots. Events like Odisha Parba can serve as a medium for this. I hope that in the coming years, this event grows even further, transcending its current boundaries in Delhi. We should ensure greater participation from schools, colleges, and people across states. It’s crucial for people from other states to learn about Odisha and experience its culture closely. I am confident that the vibrance of Odisha Parba will reach every corner of the country in the near future, becoming a powerful platform for collective participation. With this sentiment, I once again congratulate all of you.
Thank you very much!
Jai Jagannath!