Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Odisha Parba
24 NOV 2024 8:20PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Dharmendra Pradhan ji, Shri Ashwini Vaishnaw ji, President of the Odia Samaj, Shri Siddharth Pradhan ji, other officials of the Odia Samaj, all artists from Odisha, other dignitaries, ladies and gentlemen!
My Namaskar and Juhar to all my brothers and sisters of Odisha. I am proud to be part of the grand celebration of Odisha’s culture, Odisha Parba 2024. Meeting you all brings me great joy.
I extend my heartfelt congratulations to all of you and the people of Odisha on the occasion of Odisha Parba. This year also marks the centenary of the death anniversary of Swabhaba Kabi Gangadhar Meher. On this occasion, I pay homage to him. I also respectfully remember Bhakta Dasia Bauri ji, Bhakta Salabega ji, and Shri Jagannath Das ji, the composer of the Odia Bhagabata. Odisha has played a significant role in keeping Bharat alive through its cultural diversity.
Friends,
Odisha has always been a land of saints and scholars. The way Odisha's scholars brought sacred texts like the Mahabharata and the Odia Bhagabata to every household in simple language and connected people with the wisdom of sages has greatly enriched Bharat’s cultural heritage. A vast literature about Lord Jagannath ji is available in the Odia language. One tale of Lord Jagannath that I always remember is when the Lord stepped out of His temple and personally led a battle. On His way to the battlefield, He ate curd served by His devotee, Manika Gauduni. This story teaches us profound lessons. It reminds us that if we act with pure intentions, the Lord Himself leads us. In every situation, we must remember that we are never alone. We are always “plus one,” as God is with us.
Friends,
Odisha's saint-poet Bhima Bhoi said, मो जीवन पछे नर्के पडिथाउ जगत उद्धार हेउ। meaning ‘Let my life fall into misery if it ensures the salvation of the world.’ This spirit embodies Odisha’s culture. Odisha has always served the nation and humanity in every era. The holy Puri Dham has strengthened the concept of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India). Odisha’s brave sons contributed significantly to Bharat’s freedom struggle. We can never repay the debt owed to the martyrs of the Paika Rebellion. My government had the privilege of issuing a commemorative postal stamp and coin on the Paika Rebellion.
Friends,
The entire country is remembering the contributions of Utkal Keshari Harekrushna Mahatab. We are celebrating his 125th birth anniversary on a grand scale. Odisha has provided the nation with remarkable leadership throughout history. Today, Odisha’s daughter, Droupadi Murmu ji, from the tribal community, serves as the President of Bharat—a matter of immense pride for us all. Her leadership has inspired thousands of crores worth of welfare initiatives for tribal communities across Bharat, benefiting not only Odisha but the entire tribal society of Bharat.
Friends,
Odisha is the land of Maa Subhadra, symbolizing ‘Nari Shakti’ (women’s power) and potential. Odisha will progress when its women progress. That’s why, I launched the Subhadra Yojana for the mothers and sisters of Odisha just a few days ago, which will greatly benefit the women of the state. Let the nation know about these great sons of Utkal and draw inspiration from their lives. This is why such events hold immense importance.
Friends,
Utkal has historically expanded Bharat’s maritime prowess. Just yesterday, the grand Bali Jatra concluded in Odisha. This year too, its grand celebration was held on the banks of the Mahanadi in Cuttack, starting from Kartik Purnima on November 15. Bali Jatra is a symbol of Bharat’s and Odisha's maritime prowess. Hundreds of years ago, even without the advanced technology that we have today, the sailors of this land displayed remarkable courage by crossing the seas. Our traders travelled to places like Bali, Sumatra, and Java in Indonesia using ships. Through these voyages, not only trade but cultural exchanges also took place. Today, Odisha's maritime strength plays a vital role in achieving the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
The unwavering efforts of the past ten years have instilled new hope for Odisha’s future. The unprecedented blessings from the people of Odisha in 2024 have added momentum to this vision. We have envisioned great dreams and set ambitious goals. By 2036, as Odisha celebrates its centenary of statehood, we aim to make Odisha one of the strongest, wealthiest, and fastest-growing states in the country.
Friends,
There was a time when eastern Bharat, including Odisha, was labelled backward. However, I see the eastern region as the growth engine for Bharat’s development. Hence, the development of eastern Bharat has been our priority. Whether it is connectivity, healthcare, or education, we have accelerated work in every area of eastern Bharat. Compared to a decade ago, the central government now allocates three times the budget for Odisha’s development. This year’s allocation is 30% higher than the previous year’s. We are committed to working swiftly in every sector for Odisha’s progress.
Friends,
Odisha holds immense potential for port-based industrial development. Therefore, the development of ports like Dhamra, Gopalpur, Astaranga, Palur, and Subarnarekha will be prioritized to boost trade in the region. Odisha is also Bharat’s mining and metal powerhouse, strengthening its position in the steel, aluminium, and energy sectors. By focusing on these sectors, we can open new doors to prosperity in Odisha.
Friends,
Odisha's fertile land produces cashews, jute, cotton, turmeric, and oilseeds in abundance. Our goal is to ensure these products reach larger markets, benefiting our farmer brothers and sisters. There is also significant potential for expanding Odisha's seafood processing industry. We aim to establish Odisha Seafood as a global brand in high demand.
Friends,
We are working to make Odisha one of the most preferred destinations for investors. Our government is committed to enhancing the ease of doing business in the state. Through initiatives like ‘Utkarsh Utkal’, investment is being promoted. Within the first 100 days of forming the new government, Odisha approved investments worth 45,000 crore rupees. Today, Odisha has both a vision and a roadmap. This will not only attract investments but also create new employment opportunities. I wholeheartedly congratulate Chief Minister Shri Mohan Charan Manjhi ji and his team for these efforts.
Friends,
By utilizing Odisha's potential in the right direction, we can take it to new heights of development. I am of the view that Odisha's strategic location is a significant advantage. It provides easy access to both domestic and international markets, making it an important hub for trade with East and Southeast Asia. Odisha’s role in global value chains will grow significantly in the future. Our government is also working towards increasing exports from the state.
Friends,
There are enormous opportunities to promote urbanization in Odisha. Our government is taking concrete steps in this direction. We are committed to building more dynamic and well-connected cities. We are also exploring possibilities in Tier 2 cities of Odisha. In particular, the districts of Western Odisha will see new infrastructure development, creating fresh opportunities.
Friends,
Odisha is emerging as a beacon of hope for students across the country in the field of higher education. With several national and international institutions, the state is poised to take the lead in the education sector. These efforts are also fostering the growth of the start-up ecosystem in the state.
Friends,
Odisha has always been special due to its rich cultural heritage. Odisha’s art forms captivate and inspire everyone. Be it Odissi dance or the paintings, the state is brimming with artistic excellence. The tribal art of Saura painting and the craftsmanship of Sambalpuri, Bomkai, and Kotpad weavers are equally remarkable. The more we promote these art forms and crafts, the more we honour the skilled Odia artisans who preserve and enrich this legacy.
Friends,
Odisha boasts an immense heritage of architecture and science. The Sun Temple at Konark, with its grandeur and scientific brilliance, and the ancient temples like Lingaraj and Mukteshwar with their architectural splendour, leave everyone awestruck. When people see these marvels today, they are compelled to wonder how advanced Odisha's knowledge of science was centuries ago.
Friends,
Odisha is a land of boundless potential for tourism. To realize this potential, we need to work on multiple dimensions. You can see that both in Odisha and at the national level, we have governments that respect and celebrate Odisha's heritage and identity. Last year, during the G-20 summit, we showcased the majestic Sun Temple to global leaders and diplomats, highlighting its significance. I am also pleased that all four gates of the Mahaprabhu Jagannath Temple have now been opened, including the Ratna Bhandar.
Friends,
We need to take many innovative steps to make Odisha’s identity known globally. For instance, we can declare a Bali Jatra Day and promote it on international platforms. Similarly, we can initiate an Odissi Day to celebrate the classical Odissi dance form. New traditions can be started to celebrate various tribal heritages, including organizing special events in schools and colleges. This will raise awareness, create opportunities in tourism and small industries. Soon, the Pravasi Bharatiya Divas will also be held in Bhubaneswar attracting people from across the world. This will be the first time Odisha will host the Pravasi Bharatiya Divas. It presents a remarkable opportunity for the state.
Friends,
In many places, changing times have caused people to forget their mother tongue and culture. However, I have observed that the Odia community, no matter where they live, remains deeply connected to their language, culture, and festivals. The power of one's mother tongue and cultural roots keeps us connected to our heritage. Recently, I witnessed this spirit in Guyana, South America. Despite migrating over 200 years ago, hundreds of workers carried the Ramcharitmanas and the name of Lord Ram with them, preserving their bond with Bharat. When development progresses alongside the preservation of such heritage, its benefits reach everyone. This is how we can elevate Odisha to new heights.
Friends,
In this modern era, we must embrace contemporary changes while strengthening our roots. Events like Odisha Parba can serve as a medium for this. I hope that in the coming years, this event grows even further, transcending its current boundaries in Delhi. We should ensure greater participation from schools, colleges, and people across states. It’s crucial for people from other states to learn about Odisha and experience its culture closely. I am confident that the vibrance of Odisha Parba will reach every corner of the country in the near future, becoming a powerful platform for collective participation. With this sentiment, I once again congratulate all of you.
Thank you very much!
Jai Jagannath!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশা পৰ্বত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 NOV 2024 8:20PM by PIB Guwahati
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মীসকল, উড়িয়া সমাজ সংস্থাৰ সভাপতি ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, উড়িয়া সমাজৰ অন্যান্য বিষয়াসকল, ওড়িশাৰ শিল্পীবৃন্দ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
ওড়িশা উৎসৱ উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে আৰু সকলো ওড়িশাবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। এইবাৰ প্ৰকৃতি কবি গংগাধৰ মেহেৰৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীৰো শতবাৰ্ষিকী। এই উপলক্ষে তেওঁৰৰ গুণক স্মৰণ কৰি তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। লগতে ভক্ত দছিয়া বাউৰী জী, ভক্ত ছালবেগ জী আৰু উড়িয়া ভাগৱতৰ ৰচক শ্ৰীযুত জগন্নাথ দাস জীলৈও শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰিছো।
সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ মাজেৰে ভাৰতক জীয়াই ৰখাত ওড়িশাই ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশা সদায় সন্ত আৰু পণ্ডিতৰ দেশ। সৰল মহাভাৰত, উড়িয়া ভাগৱত... ইয়াৰ পণ্ডিতসকলে যিদৰে আমাৰ ধৰ্ম শাস্ত্ৰক লোকভাষাত প্ৰকাশ কৰি প্ৰতিটো ঘৰলৈ লৈ গৈছিল, যিদৰে ঋষিৰ চিন্তাৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰিছিল... ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ বিপুল ভূমিকা আছে। মহাপ্ৰভু জগন্নাথ জীৰ লগত জড়িত ইমানবোৰ সাহিত্য উড়িয়া ভাষাত আছে। তেওঁৰ এটা কাহিনীও মোৰ সদায় মনত পৰে। মহাপ্ৰভুৱে নিজৰ শ্ৰীমন্দিৰৰ পৰা ওলাই আহি নিজেই যুদ্ধৰ নেতৃত্ব দিছিল। তাৰ পাছত যুদ্ধক্ষেত্ৰৰ ফালে গৈ থাকোঁতে মহাপ্ৰভু শ্ৰী জগন্নাথে তেওঁৰ ভক্ত ‘মণিকা গৌডুনী’ৰ হাতৰ পৰা দৈ খালে। এই কাহিনীয়ে আমাক বহুত শিকাইছে। ই আমাক শিকাইছে যে যদি আমি ভাল উদ্দেশ্যেৰে কাম কৰোঁ, তেন্তে সেই কামটো ঈশ্বৰে নিজেই নেতৃত্ব দিয়ে। সদায়, সকলো সময়তে, প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত আমি অকলশৰীয়া, আমি সদায় ‘প্লাছ ৱান’, ঈশ্বৰ আমাৰ লগত থাকে, ঈশ্বৰ সদায় আমাৰ লগত থাকে বুলি ভাবিব লাগে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ সন্ত কবি ভীম ভোইয়ে কৈছিল- মই জীৱনৰ পিছত নৰকলৈ গৈ পৃথিৱীখন ৰক্ষা কৰিলোঁ। অনুভৱটো হ’ল মই যিমানেই কষ্ট সহ্য কৰিব লগা নহওক কিয়, পৃথিৱীখন ৰক্ষা হ’ব লাগে। এইটোৱেই হৈছে ওড়িশাৰ সংস্কৃতিও। ওড়িশাৰ সকলোৱে সমগ্ৰ দেশ আৰু সমগ্ৰ মানৱ সমাজৰ সেৱা আগবঢ়াইছে। ইয়াত পুৰী ধামে ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। ওড়িশাৰ বীৰ সন্তানসকলে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অতি সাহসেৰে দেশখনক দিশ দেখুৱাইছিল। পাইক বিপ্লৱৰ শ্বহীদসকলৰ ঋণ আমি কেতিয়াও পৰিশোধ কৰিব নোৱাৰো। পাইক বিপ্লৱৰ স্মাৰক ডাক টিকট আৰু মুদ্ৰা মুকলি কৰিবলৈ সুযোগ পোৱাটো মোৰ চৰকাৰৰে সৌভাগ্য৷
বন্ধুসকল,
উৎকল কেশৰী হৰে কৃষ্ণ মেহতাব জীৰ অৱদানকো সমগ্ৰ দেশে এই সময়ত স্মৰণ কৰিছে। আমি তেওঁৰ ১২৫সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৃহৎ পৰিসৰত উদযাপন কৰিছো। অতীতৰ পৰা আজিলৈকে ওড়িশাই দেশক কিমান সক্ষম নেতৃত্ব দিছে সেয়াও আমাৰ সন্মুখত আছে। আজি ওড়িশাৰ কন্যা জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জী ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি। এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। আজি তেওঁৰ অনুপ্ৰেৰণাত ভাৰতত জনজাতীয় কল্যাণৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু এই আঁচনিসমূহে কেৱল ওড়িশাৰ জনজাতীয় সমাজেই নহয়, সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষকে উপকৃত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশা হৈছে সুভদ্ৰাৰ ৰূপত নাৰী শক্তি আৰু ইয়াৰ শক্তিৰ ভূমি মাতা। ওড়িশাৰ মহিলাসকল যেতিয়া আগবাঢ়ি যাব তেতিয়াহে ওড়িশা আগবাঢ়িব। সেইবাবেই মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে ওড়িশাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে সুভদ্ৰা যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো। ইয়াৰ পৰা ওড়িশাৰ মহিলাসকলে বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব। বহু দেশৰ এই মহান পুত্ৰক মই চিনি পাওঁ আৰু এই দিশৰ পৰাই মোৰ জীৱন মোৰ প্ৰেৰণা হৈ আহিছে আৰু মোৰ প্ৰেৰণাক বহুত গুৰুত্ব দিছো।
বন্ধুসকল,
এই উৎকলেই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যক এক নতুন সম্প্ৰসাৰণ দিছিল। কালি ওড়িশাত বালি যাত্ৰাৰ অন্ত পৰিল। এইবাৰো ১৫ নৱেম্বৰৰ কাৰ্তিক পূৰ্ণিমাৰ দিনা কটক মহানদীৰ পাৰত এক বৃহৎ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। বালি যাত্ৰা ভাৰত আৰু ওড়িশাৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ প্ৰতীক। শ শ বছৰ আগতে যেতিয়া আজিৰ দৰে প্ৰযুক্তি নাছিল তেতিয়া ইয়াৰ নাৱিকসকলে সাগৰ পাৰ হ’বলৈ সাহস দেখুৱাইছিল। আমাৰ ব্যৱসায়ীসকলে জাহাজেৰে ইণ্ডোনেছিয়াৰ বালি, সুমাট্ৰা, জাভা আদি ঠাইলৈ গৈছিল। এই যাত্ৰাবোৰৰ মাজেৰেও ব্যৱসায়-বাণিজ্য সম্পন্ন হৈছিল আৰু সংস্কৃতিও এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ বিয়পি পৰিছিল। আজি ভাৰতৰ সংকল্প আৰু সাফল্যৰ বিকাশত ওড়িশাৰ সামুদ্ৰিক শক্তিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ য়োৱাৰ বাবে ১০ বছৰ ধৰি অবিৰত প্ৰচেষ্টা চলি আছে। আজি ওড়িশাৰ নতুন ভৱিষ্যতৰ আশা জাগ্ৰত হৈছে। ২০২৪ চনত ওড়িশাৰ জনসাধাৰণৰ অভূতপূৰ্ব আশীৰ্বাদে এই আশাক নতুন সাহস দিছে। আমি ডাঙৰ সপোন দেখিছো, ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। ২০৩৬ চনত ওড়িশাই ৰাজ্যখন প্ৰতিষ্ঠাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব। আমাৰ প্ৰচেষ্টা যে ওড়িশাক দেশৰ শক্তিশালী, সমৃদ্ধিশালী আৰু দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱা ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হওক।
বন্ধুসকল,
এসময়ত ভাৰতৰ পূব অংশ ওড়িশাৰ দৰে ৰাজ্যক পিছপৰা বুলি কোৱা হৈছিল। কিন্তু ভাৰতৰ পূব অংশক মই দেশৰ উন্নয়নৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন বুলি গণ্য কৰোঁ। সেইবাবেই আমি পূৱ ভাৰতৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আজি সংযোগৰ কামেই হওক, স্বাস্থ্যৰ কামেই হওক, শিক্ষাৰ কামেই হওক, এই সকলোবোৰ সমগ্ৰ পূব ভাৰতত ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা হৈছে। আজি ওড়িশাই ১০ বছৰ পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দিয়া বাজেটতকৈ তিনিগুণ বেছি বাজেট লাভ কৰিছে। যোৱা বছৰৰ তুলনাত এইবাৰ ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে ৩০ শতাংশ অধিক বাজেট দিয়া হৈছে। আমি ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডতে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাত বন্দৰ ভিত্তিক ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। সেয়ে ইয়াত ধমৰা, গোপালপুৰ, অষ্টাৰংগা, পালুৰ আৰু সুবৰ্ণৰেখা বন্দৰ উন্নয়ন কৰি বাণিজ্যক প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। ওড়িশা ভাৰতৰ খনন আৰু ধাতুৰ শক্তিও। ইয়াৰ ফলত তীখা, এলুমিনিয়াম আৰু শক্তি খণ্ডত ওড়িশাৰ স্থান শক্তিশালী হয়। এই খণ্ডসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি ওড়িশাত সমৃদ্ধিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব পৰা যাব।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ মাটিত কাজু, পাট, কঁপাহ, হালধি আৰু তৈলবীজৰ প্ৰচুৰ পৰিমাণে খেতি কৰা হয়। আমাৰ প্ৰচেষ্টা এইবোৰ সামগ্ৰীয়ে বৃহৎ বজাৰত উপনীত হওক আৰু ইয়াৰ পৰা আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল উপকৃত হওক। ওড়িশাৰ সাগৰীয় খাদ্য প্ৰস্তুতকৰণ উদ্যোগো সম্প্ৰসাৰণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা এই যে ওড়িশা সাগৰীয় খাদ্যক এনে এটা ব্ৰেণ্ড হিচাপে গঢ়ি তোলা যিটোৰ চাহিদা বিশ্বৰ বজাৰত আছে।
বন্ধুসকল,
বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে ওড়িশাক অন্যতম প্ৰিয় গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা। আমাৰ চৰকাৰে ওড়িশাত ব্যৱসায় কৰাত সহজতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। উৎকৰ্ষ উৎকালৰ জৰিয়তে বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ওড়িশাত নতুন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে প্ৰথম ১০০ দিনৰ ভিতৰত ৪৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ অনুমোদন পোৱা গৈছে। আজি ওড়িশাৰ নিজস্ব দৃষ্টিভংগী আৰু ৰোডমেপ আছে। এতিয়া ইয়াত বিনিয়োগেও উদগনি লাভ কৰিব আৰু নতুন নিয়োগৰ সুযোগো সৃষ্টি হ’ব৷ এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মোহন চৰণ মাঝি আৰু তেওঁৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ সম্ভাৱনাক সঠিক দিশত ব্যৱহাৰ কৰি ইয়াক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰি। মোৰ বিশ্বাস যে ওড়িশাই ইয়াৰ কৌশলগত স্থানৰ পৰা বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ পৰা ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ সহজে যাব পাৰি। পূব আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ বাবে ওড়িশা বাণিজ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ। আগন্তুক সময়ত বিশ্ব মূল্য শৃংখলত ওড়িশাৰ গুৰুত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। আমাৰ চৰকাৰেও ৰাজ্যৰ পৰা ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাত নগৰায়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ চৰকাৰে এই দিশত সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আমি অধিক গতিশীল আৰু সুসংযুক্ত চহৰ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি ওড়িশাৰ টায়াৰ টু চহৰসমূহতো নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিবলৈ আমাৰ সাধ্য অনুসৰি চেষ্টা কৰিছো। বিশেষকৈ পশ্চিম ওড়িশাৰ জিলাসমূহত নতুন আন্তঃগাঁথনিয়ে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ওড়িশা সমগ্ৰ দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে এক নতুন আশাৰ দৰে। ইয়াত বহুতো ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আছে, যিয়ে ৰাজ্যখনক শিক্ষা খণ্ডত আগভাগ ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ৰাজ্যখনৰ ষ্টাৰ্টআপৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰকো এক উদগনি যোগাইছে।
বন্ধুসকল,
সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ বাবেই ওড়িশা সদায় বিশেষ হৈ আহিছে। ওড়িশাৰ ধাৰাবোৰে সকলোকে সম্মোহিত কৰে, সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে। ইয়াত ওডিচি নৃত্যই হওক...ওডিশাৰ চিত্ৰই হওক...ইয়াত যিমান সজীৱতা দেখা যায়...আমাৰ জনজাতীয় শিল্পৰ প্ৰতীক সৌৰা চিত্ৰবোৰো সমানেই অতুলনীয়। ওড়িশাৰ সম্বলপুৰী, বমকাই আৰু কোটপদ শিল্পীৰ কাৰুকাৰ্য্যও আমি দেখিবলৈ পাওঁ। আমি যিমানেই এই শিল্প আৰু কাৰুকাৰ্য্য প্ৰচাৰ কৰিম সিমানেই এই শিল্পকলা সংৰক্ষণ কৰা ওড়িয়া জনসাধাৰণক সন্মান দিয়া হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ওড়িশাতো স্থাপত্য আৰু বিজ্ঞানৰ ইমান বিশাল ঐতিহ্য আছে। কোনাৰ্কৰ সূৰ্য্য মন্দিৰ... ইয়াৰ বিশালতা, ইয়াৰ বিজ্ঞান... লিংগৰাজ আৰু মুক্তেশ্বৰৰ দৰে প্ৰাচীন মন্দিৰৰ স্থাপত্য... ইত্যাদিবোৰে সকলোকে আচৰিত কৰি তোলে। আজি এইবোৰ দেখি মানুহে ভাবিবলৈ বাধ্য হয় যে শ শ বছৰৰ আগতেও ওড়িশাৰ মানুহ বিজ্ঞানত ইমানেই উন্নত আছিল।
বন্ধুসকল,
পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত ওড়িশা এখন অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ দেশ। এই সম্ভাৱনাসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আমি বহু মাত্ৰাত কাম কৰিব লাগিব। বুজিছা, আজি ওড়িশাৰ লগতে দেশখনতো এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে ওড়িশাৰ ঐতিহ্য আৰু ইয়াৰ পৰিচয়ক সন্মান কৰে। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, যোৱা বছৰ আমাৰ ইয়াত জি-২০ সন্মিলন হৈছিল। জি-২০ৰ সময়ত আমি ইমানবোৰ দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু কূটনীতিবিদৰ সন্মুখত সূৰ্য্য মন্দিৰৰ ভব্য ছবিখন উপস্থাপন কৰিছিলোঁ। মহাপ্ৰভু জগন্নাথ মন্দিৰ কমপ্লেক্সৰ চাৰিওখন দুৱাৰ মুকলি হোৱাত মই সুখী। মন্দিৰৰ ৰত্ন ভঁৰালটোও মুকলি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ প্ৰতিটো পৰিচয় বিশ্ববাসীক জনোৱাৰ বাবেও আমি অধিক উদ্ভাৱনীমূলক পদক্ষেপ ল’ব লাগিব। যেনে বালি যাত্ৰাক অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ আমি বালি যাত্ৰা দিৱস ঘোষণা কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত প্ৰচাৰ কৰিব পাৰো। আমি ওডিচি নৃত্যৰ দৰে কলাৰ বাবে ওডিচি দিৱস উদযাপন আৰম্ভ কৰিব পাৰো। বিভিন্ন জনজাতীয় ঐতিহ্যক উদযাপন কৰিবলৈও নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিব পাৰি। ইয়াৰ বাবে বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ত বিশেষ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ফলত ৰাইজৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি হ’ব আৰু ইয়াত পৰ্যটন আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত সুযোগ বৃদ্ধি পাব। কিছুদিন পিছত প্ৰবাসী ভাৰতীয় সন্মিলনৰো আয়োজন কৰিবলৈ ওলাইছে, ভুৱনেশ্বৰলৈ আহিবলৈ গৈ আছে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা মানুহ, এইবাৰ ওড়িশালৈ আহিছে। ওড়িশাত প্ৰথম বাৰৰ বাবে আয়োজন কৰা হৈছে প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস। এই সন্মিলনখন ওড়িশাৰ বাবেও এক ডাঙৰ সুযোগ হ’ব।
বন্ধুসকল,
বহু ঠাইত দেখা গৈছে যে পৰিৱর্তিত সময়ৰ লগে লগে মানুহে নিজৰ মাতৃভাষা আৰু সংস্কৃতিও পাহৰি যায়৷ কিন্তু মই দেখিছোঁ… উড়িয়া জনগোষ্ঠী, য’তেই নাথাকক কিয়, সদায়েই নিজৰ সংস্কৃতি, নিজৰ ভাষা... নিজৰ উৎসৱৰ প্ৰতি অতি উৎসাহী হৈ আহিছে। মাতৃভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ শক্তিয়ে আমাক কেনেকৈ আমাৰ ভূমিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ৰাখে... এই কথা মই কেইদিনমান আগতে দক্ষিণ আমেৰিকাৰ দেশ গায়ানাত দেখিছিলো। প্ৰায় দুশ বছৰ আগতে শ শ শ্ৰমিকে ভাৰত এৰি গৈছিল...কিন্তু ৰামচৰিত মানস লগত লৈ গৈছিল...ৰাম নাম লৈছিল...এইটোৱে তেওঁলোকক ভাৰতৰ ভূমিৰ সৈতে এতিয়াও সংযুক্ত কৰি ৰাখিছে। আমাৰ ঐতিহ্যক এনেদৰে সংৰক্ষণ কৰি যেতিয়া উন্নয়ন ঘটে তেতিয়া ইয়াৰ সুফল সকলোৰে ওচৰলৈ যায়। একেদৰে আমি ওড়িশাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ আধুনিক যুগত আমি আধুনিক পৰিৱৰ্তনক আত্মসাৎ কৰিব লাগিব আৰু লগতে আমাৰ শিপাও শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ওড়িশা উৎসৱৰ দৰে অনুষ্ঠান ইয়াৰ বাবে মাধ্যম হ’ব পাৰে। আগন্তুক বছৰবোৰত এই অনুষ্ঠানটো আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ হোৱাটো বিচাৰিম, এই উৎসৱ কেৱল দিল্লীতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা উচিত নহয়। ইয়াত অধিক সংখ্যক লোকে যোগদান কৰক, বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়তো অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব লাগে, ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰচেষ্টা চলাব লাগে। আন ৰাজ্যৰ লোকেও ইয়ালৈ দিল্লীলৈ আহি ওড়িশাক অধিক নিবিড়ভাৱে চিনি পোৱাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। মোৰ বিশ্বাস যে আগন্তুক সময়ত এই উৎসৱৰ ৰং ওড়িশা আৰু দেশৰ প্ৰতিটো চুকত উপনীত হ’ব, ই জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে এক অতি ফলপ্ৰসূ মঞ্চত পৰিণত হ’ব। এই মনোভাৱেৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।
জয় জগন্নাথ!