ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁୟାନାରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 NOV 2024 4:12AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇରଫାନ ଅଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ଫିଲିପ୍ସ
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତ ଜଗଦେଓ
ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡୋନାଲ୍ଡ ରାମୋଟାର
ଗୁଆନା କ୍ୟାବିନେଟର ସଦସ୍ୟମାନେ
ଭାରତ-ଗୁଆନା ସମୁଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନେ
ବନ୍ଧୁଗଣ!
ନମସ୍କାର!
ସୀତାରାମ!
ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଥିବାରୁ ବହୁତ ଖୁସି । ପ୍ରଥମତ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇରଫାନ ଅଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ମୁଁ ଆସିବା ଦିନରୁ ମିଳୁଥିବା ଭଲପାଇବା ଓ ସ୍ନେହରେ ମୁଁ ଅଭିଭୂତ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଲ୍ଲୀ ତାଙ୍କର ଘରର ଦ୍ୱାର ମୋ ପାଇଁ ଖୋଲିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ଦୟାଳୁ ଭାବନା ଓ ଉତ୍ସାହ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ଆତିଥେୟତାର ଆତ୍ମା ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ହୃଦୟରେ ରହିଛି । ବିଗତ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ମୁଁ ତାହା ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଲ୍ଲୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜେଜେ ମା’ଙ୍କ ସହ ଆମେ ଏକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଛୁ । ଏହା ‘ଏକ ପେଡ଼୍ ମା କେ ନାମ୍‌’ ତଥା ‘ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ’ ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ । ଏହା ଏକ ଆବେଗିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଯାହା କି ସର୍ବଦା ମୋର ମନେ ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁୟାନାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ‘ଅର୍ଡର ଅଫ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ’ ଗ୍ରହଣ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମନେ କରୁଛି । ଏହି ସଦଭାବନା ଲାଗି ମୁଁ ଗୁୟାନାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମ୍ମାନ । ୩ ଲକ୍ଷ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମୁଦାୟ ଏବଂ ଗୁୟାନାର ବିକାଶରେ ସେମାନେ ଭୂମିକାକୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଆପଣଙ୍କ ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରିଥିବାର ସ୍ମୃତି ଏବେ ବି ମୋ ମନରେ ଉଜ୍ଜୀବିତ ରହିଛି । ସେତେବେଳେ ମୁଁ କୌଣସି ସରକାରୀ ପଦବିରେ ନ ଥିଲି । ମୁଁ ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିଜ୍ଞାସାରେ ଗୁୟାନା ଆସିଥିଲି । ଏବେ ଅନେକ ନଦୀର ଏହି ଦେଶକୁ ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ପୁଣି ଆସିଛି । ସେ ସମୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ମୋ ଗୁୟାନା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଭଲ ପାଇବା ଓ ସ୍ନେହ ସେହିପରି ରହିଛି! ମୋ ଅନୁଭବ ଏହା ସିଦ୍ଧ କରୁଛି କି ଜଣେ ଭାରତୀୟକୁ ଆପଣ ଭାରତ ବାହାରକୁ ନେଇଯାଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପାଖରୁ ଭାରତକୁ ନେଇପାରିବେନି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଭାରତ ଆରାଇଭାଲ ସ୍ମାରକ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି । ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷ ମାନଙ୍କ କଷ୍ଟଦାୟକ ଯାତ୍ରାକୁ ଏହା ଜୀବନ୍ତ କରୁଛି । ସେମାନେ ଭାରତର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିଲେ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଓ ଭାଷା ନେଇ ଆସିଥିଲେ । କାଳାଦିକ୍ରମେ ଏହି ନୂତନ ଭୂମିକୁ ସେମାନେ ନିଜର ଘର ଭାବେ ବାଛିନେଲେ । ଆଜି ସେହି ଭାଷା, କାହାଣୀ ଓ ପରମ୍ପରା ସମୃଦ୍ଧ ଗୁୟାନା ସଂସ୍କୃତିର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିଛି ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମୁଦାୟର ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ମୁଁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିଲେ । ଗୁୟାନାକୁ ଦ୍ରୁତି ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଆପଣମାନେ ଉଦ୍ୟମ କରିଛନ୍ତି । ବିନମ୍ର ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ଆପଣ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଛେଦି ଜଗନ ଏକଦା କହିଥିଲେ, “ଜଣେ କିଭଳି ଭାବେ ଜନ୍ମ ହୋଇଛି ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କଣ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ” । ସେ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୀତିରେ ବଂଚିଥିଲେ । ଏକ ଶ୍ରମିକ ପରିବାରର ପୁଅ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହୋଇପାରିଥିଲେ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇରଫାନ ଅଲ୍ଲୀ, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭରତ ଜଗଦେଓ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡୋନାଲ୍ଡ ରାମୋଟାର, ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମୁଦାୟର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ଭାରତ-ଗୁୟାନା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଯୋଶେଫ ରୁହୋମନ, ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ଗୁୟାନା ସମୁଦାୟର କମି ରାମଚରିତାର ଲାଲ୍ଲା, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମହିଳା କବି ଶାନା ୟାରଦାନ, ଏଭଳି ଅନେକ ଇଣ୍ଡୋ-ଗୁୟାନିଜ ବ୍ୟକ୍ତ ଶିକ୍ଷା, କଳା, ସଂଗୀତ ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ପାରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସାମଞ୍ଜସ୍ୟତା ଆମର ବନ୍ଧୁତ୍ୱରେ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି । ବିଶେଷ କରି ତିନୋଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଭାରତ ଓ ଗୁୟାନାକୁ ଗଭୀର ଭାବେ ଯୋଡ଼ିଛି । ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରିକେଟ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, ଏଇ କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଆପଣମାନେ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିଥିବେ । ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ହୋଲି ପାଳନ କରିବ, ଗୁୟାନା ଫଗୱା ପାଳନ କରିବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦୀପାବଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା, କାରଣ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ରାମଲାଲା ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଫେରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏହା ମନେ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ, ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗୁୟାନାରୁ ପବିତ୍ର ଜଳ ଓ ଶିଳା ପଠାଯାଇଥିଲା । ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସମୁଦ୍ର ଭାଗ କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତୁମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଭାରତ ମାତା ସହ ଗଭୀର । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସ୍ମାରକ ଓ ସରସ୍ୱତୀ ବିଦ୍ୟା ନିକେତନ ସ୍କୁଲ ଭ୍ରମଣ କଲି ଏହା ଅନୁଭବ କରିପାରିଲି । ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଗୁୟାନା ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଓ ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ । ଆମେ ବିବିଧତା ଦେଖୁଛୁ ଯାହାକି କେବଳ କହିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ । ଆମ ଦେଶମାନେ ଏହା ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି କିପରି ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ଆମର ଦୃଢ଼ ଶକ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁଠାକୁ ଭାରତୀୟମାନେ ଯାଆନ୍ତି ସେମାନେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିନିଷ ସେମାନଙ୍କ ସହ ନେଇ ଯାଇଥାନ୍ତି । ତାହା ହେଲା ଖାଦ୍ୟ! ଇଣ୍ଡୋ-ଗୁୟାନିଜି ସମୁଦାୟର ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ଯାହାକି ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଓ ଗୁୟାନିଜି ଜିନିଷରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଡାଲ-ପୁରୀ ଏଠାରେ ଲୋକପ୍ରିୟ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଲ୍ଲୀଙ୍କ ଘରେ ମୁଁ କରିଥିବା ସାତଟି ତରକାରୀର ଭୋଜନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଥିଲା । ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ମୃତି ଭାବେ ମୋର ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କ୍ରିକେଟ ପ୍ରତି ଥିବା ଭଲ ପାଇବା ମଧ୍ୟ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା କେବଳ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ନୁହେଁ । ଏହା ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଯାହାକି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପରିଚୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ଗୁୟାନାର ପ୍ରୋଭିଡେନ୍ସ ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଆମ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ଏକ ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି । କହ୍ନେଇ, କାଳୀଚରଣ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରପଲ ଆଦି ନାମ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା । କ୍ଲାଇବ ଲଏଡ଼ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମ୍ ଅନେକ ପିଢ଼ିର ପସନ୍ଦ ଥିଲା । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କର ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରଶଂସକ ଅଛନ୍ତି । ସେହି ମହାନ୍ କ୍ରିକେଟରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ କେତେକ ଏବେ ଆମ ସହ ଅଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆପଣମାନେ ଆୟୋଜନ କରିଥିବା ଟି-୨୦ ବିଶ୍ୱକପ୍‌କୁ ଆମର ଅନେକ କ୍ରିକେଟ ପ୍ରଶଂସକ ଉପଭୋଗ କରିଛନ୍ତି । ‘ନୀଳ ଜର୍ସିର ଦଳ’ ଗୁୟାନାରେ ଖେଳିବା ବେଳେ ଆପଣମାନ ଯେଉଁ ଚିୟର୍ସ ଦେଉଥିଲେ ତାହା ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାଯାଉଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁୟାନାର ସଂସଦକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେବାର ସମ୍ମାନ ମୋତେ ଆଜି ମିଳିଥିଲା । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବାରୁ କାରିବିୟାନ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟତମ ଉତ୍ସାହୀ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମୁଁ ଆତ୍ମାର ସମ୍ପର୍କ ଅନୁଭବ କରିପାରିଛି । ଆମ ଇତିହାସର ସମ୍ପର୍କ ଆମକୁ ରଜ୍ଜୁରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି । ଔପନିବେଶବାଦ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ, ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ଭଲପାଇବା ଏବଂ ବିବିଧତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟତା ରଖିଛି । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏପରିକ ଏକ ସଂଯୋଗିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଚାହୁଁଛୁ । ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷା, ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଇକୋଲୋଜି ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିଶ୍ୱ ନୀତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଗତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଜାଣେ ଗୁୟାନାର ଜନସାଧାରଣ ଭାରତର ଶୁଭେଚ୍ଛୁ । ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛନ୍ତି । ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଗତି ଓ ଶତତ ବିକାଶର ଏକ ସମାହାର । ମାତ୍ର ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇପାରିଛି । ଅତିଶୀଘ୍ର ଆମେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବୁ । ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଆମକୁ ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଇ-କମର୍ସ, ଏଆଇ, ଫିନଟେକ୍‌, କୃଷି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ହୋଇପାରିଛି । ଆମେ ମଙ୍ଗଳ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛୁ । ହାଇ-ୱେରୁ ଆଇ-ୱେ, ଏୟାରୱେଜ ରୁ ରେଲୱେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ଆମର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ବେଶ୍ ଦୃଢ଼ । ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦୃଢ଼ ହେଉଛୁ । ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ସମାବେଶୀ । ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୦ ନିୟୁତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିପାରିଛୁ । ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ୩୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଘଣ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାର କରିପାରିଛୁ । ଏପରିକି ଗରିବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବେଶୀ ଫାଇଦା ଦେଇଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀରେ ପରିଣତ ହୋଇ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏହି ବ୍ୟାପକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି, ଆମେ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମ ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୩୦ ଗୁଣା ହୋଇପାରିଛି! କଳ୍ପନା କରିପାରୁଛନ୍ତି କି! ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ବ୍ଲେଣ୍ଡିଙ୍ଗ ସହ ଆମେ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ନେଇପାରିଛୁ । ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟ,ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବିକ ମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିରୋଧୀ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ଆଦି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆମେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ ଆଲିଆନ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛୁ । ଜାଗୁଆର ପାଇଁ ପରିଚିତ ଗୁୟାନା ଏଥିରୁ ଫାଇଦା ପାଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତବର୍ଷ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇରଫାନ ଅଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ଆମେ ଆତିଥେୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ଫିଲିପ୍ସ ଓ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭରତ ଜଗଦେଓଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲୁ । ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିଛୁ । ଏହି ସହଯୋଗକୁ ଶକ୍ତିରୁ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦରୁ କୃଷି, ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାରୁ ନବାଚାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରୁ ମାନବ ସମ୍ବଳ, ଅନ୍ନଦାତାରୁ ବିକାଶ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆମେ ଆଜି ସହମତ ହୋଇଛୁ । ଆମ ସହଭାଗିତା ବ୍ୟାପକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ । ଗତକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-କାରିକମ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏହାର ଉଦାହରଣ । ଜାତିସଂଘର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଆମେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସୁଧାରବାଦ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁ । ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଭାବେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଶକ୍ତି ଆମେ ବୁଝିପାରିଛୁ । ରଣନୀତିକ ସ୍ୱୟଂଶାସନ ଓ ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ ଆମେ ଚାହୁଁ । ଶତତ ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳାବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ଆମେ ଚାହୁଁ । ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମେ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସର୍ବଦା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିଆସିଛି । ଜଣେ ଆମ୍ବାସଡର ଜଣେ ରାଜଦୂତ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋ ପାଇଁ ଜଣେ ଜଣେ ରାଜଦୂତ । ମା’ର କୋଳ ଠାରୁ ଖୁସି ଆଉ କିଛି ନାହିଁ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଇଣ୍ଡୋ-ଗୁୟାନିଜ ସମୁଦାୟ ଉଭୟ ଆଡ଼ୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଛନ୍ତି । ଗୁୟାନାକୁ ଆପଣମାନେ ମାତୃଭୂମି ଭାବେ ପାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ପୈତୃକ ଭୂମି ଭାବେ ରହିଛି । ଭାରତ ଏବେ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ହୋଇପାରିଥିବାରୁ ଆପଣମାନେ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତକୁ ଜାନିୟେ କ୍ୱିଜ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଉଛି । ଗୁୟାନାର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ । ଭାରତକୁ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୧୩ ତାରିଖରୁ ଫେବୃଆରୀ ୨୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ମହାକୁମ୍ଭ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ପରିବାର ଓ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ବସ୍ତି ଓ ଗୋଣ୍ଡା ଯାଇପାରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଆସିଛନ୍ତି । ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରନ୍ତି । ଆଉ ଏକ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ରହିଛି । ଏହା ହେଲେ ଆସନ୍ତା ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯିବ । ଯଦି ଆପଣମାନେ ଆସିବେ ତେବେ ପୁରୀର ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇପାରିବେ । ଏବେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଥିବାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଭାରତରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇପାରିବି ବୋଲି ଆଶା କରୁଛି । ପୁଣିଥରେ ମୋ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦେଇଥିବା ଭଲପାଇବା ଓ ସ୍ନେହ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଧନ୍ୟବାଦ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ
ଏବଂ ମୋ ବନ୍ଧୁ ଅଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଧନ୍ୟବାଦ । ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister's address to the Indian Community in Guyana
22 NOV 2024 4:12AM by PIB Delhi
Your Excellency President Irfan Ali,
Prime Minister Mark Philips,
Vice President Bharrat Jagdeo,
Former President Donald Ramotar,
Members of the Guyanese Cabinet,
Members of the Indo-Guyanese Community,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
Seetaram !
I am delighted to be with all of you today.First of all, I want to thank President Irfan Ali for joining us.I am deeply touched by the love and affection given to me since my arrival.I thank President Ali for opening the doors of his home to me. I thank his family for their warmth and kindness. The spirit of hospitality is at the heart of our culture. I could feel that, over the last two days. With President Ali and his grandmother, we also planted a tree. It is part of our initiative, "Ek Ped Maa Ke Naam", that is, "a tree for mother”. It was an emotional moment that I will always remember.
Friends,
I was deeply honoured to receive the ‘Order of Excellence’, the highest national award of Guyana. I thank the people of Guyana for this gesture. This is an honour of 1.4 billion Indians. It is the recognition of the 3 lakh strong Indo-Guyanese community and their contributions to the development of Guyana.
Friends,
I have great memories of visiting your wonderful country over two decades ago. At that time, I held no official position. I came to Guyana as a traveller, full of curiosity. Now, I have returned to this land of many rivers as the Prime Minister of India. A lot of things have changed between then and now. But the love and affection of my Guyanese brothers and sisters remains the same! My experience has reaffirmed - you can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an Indian.
Friends,
Today, I visited the India Arrival Monument. It brings to life, the long and difficult journey of your ancestors nearly two centuries ago. They came from different parts of India. They brought with them different cultures, languages and traditions. Over time, they made this new land their home. Today, these languages, stories and traditions are part of the rich culture of Guyana. I salute the spirit of the Indo-Guyanese community. You fought for freedom and democracy. You have worked to make Guyana one of the fastest growing economies. From humble beginnings you have risen to the top. Shri Cheddi Jagan used to say: "It matters not what a person is born, but who they choose to be.”He also lived these words. The son of a family of labourers, he went on to become a leader of global stature. President Irfan Ali, Vice President Bharrat Jagdeo, former President Donald Ramotar, they are all Ambassadors of the Indo Guyanese community. Joseph Ruhomon, one of the earliest Indo-Guyanese intellectuals, Ramcharitar Lalla, one of the first Indo-Guyanese poets, Shana Yardan, the renowned woman poet, Many such Indo-Guyanese made an impact on academics and arts, music and medicine.
Friends,
Our commonalities provide a strong foundation to our friendship. Three things, in particular, connect India and Guyana deeply. Culture, cuisine and cricket! Just a couple of weeks ago, I am sure you all celebrated Diwali. And in a few months, when India celebrates Holi, Guyana will celebrate Phagwa. This year, the Diwali was special as Ram Lalla returned to Ayodhya after 500 years. People in India remember that the holy water and shilas from Guyana were also sent to build the Ram Mandir in Ayodhya. Despite being oceans apart, your cultural connection with Mother India is strong. I could feel this when I visited the Arya Samaj Monument and Saraswati Vidya Niketan School earlier today. Both India and Guyana are proud of our rich and diverse culture. We see diversity as something to be celebrated, not just accommodated. Our countries are showing how cultural diversity is our strength.
Friends,
Wherever people of India go, they take one important thing along with them. The food! The Indo-Guyanese community also has a unique food tradition which has both Indian and Guyanese elements. I am aware that Dhal Puri is popular here! The seven-curry meal that I had at President Ali’s home was delicious. It will remain a fond memory for me.
Friends,
The love for cricket also binds our nations strongly. It is not just a sport. It is a way of life, deeply embedded in our national identity. The Providence National Cricket Stadium in Guyana stands as a symbol of our friendship. Kanhai, Kalicharan, Chanderpaul are all well-known names in India. Clive Lloyd and his team have been a favourite of many generations. Young players from this region also have a huge fan base in India. Some of these great cricketers are here with us today. Many of our cricket fans enjoyed the T-20 World Cup that you hosted this year. Your cheers for the ‘Team in Blue’ at their match in Guyana could be heard even back home in India!
Friends,
This morning, I had the honour of addressing the Guyanese Parliament. Coming from the Mother of Democracy, I felt the spiritual connect with one of the most vibrant democracies in the Caribbean region. We have a shared history that binds us together. Common struggle against colonial rule, love for democratic values, And, respect for diversity. We have a shared future that we want to create. Aspirations for growth and development, Commitment towards economy and ecology, And, belief in a just and inclusive world order.
Friends,
I know the people of Guyana are well-wishers of India. You would be closely watching the progress being made in India. India’s journey over the past decade has been one of scale, speed and sustainability. In just 10 years, India has grown from the tenth largest economy to the fifth largest. And, soon, we will become the third-largest. Our youth have made us the third largest start-up ecosystem in the world. India is a global hub for e-commerce, AI, fintech, agriculture, technology and more. We have reached Mars and the Moon. From highways to i-ways, airways to railways, we are building state of art infrastructure. We have a strong service sector. Now, we are also becoming stronger in manufacturing. India has become the second largest mobile manufacturer in the world.
Friends,
India’s growth has not only been inspirational but also inclusive. Our digital public infrastructure is empowering the poor. We opened over 500 million bank accounts for the people. We connected these bank accounts with digital identity and mobiles. Due to this, people receive assistance directly in their bank accounts. Ayushman Bharat is the world’s largest free health insurance scheme. It is benefiting over 500 million people. We have built over 30 million homes for those in need. In just one decade, we have lifted 250 million people out of poverty. Even among the poor, our initiatives have benefited women the most. Millions of women are becoming grassroots entrepreneurs, generating jobs and opportunities.
Friends,
While all this massive growth was happening, we also focused on sustainability. In just a decade, our solar energy capacity grew 30-fold ! Can you imagine ?We have moved towards green mobility, with 20 percent ethanol blending in petrol. At the international level too, we have played a central role in many initiatives to combat climate change. The International Solar Alliance, The Global Biofuels Alliance, The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Many of these initiatives have a special focus on empowering the Global South. We have also championed the International Big Cat Alliance. Guyana, with its majestic Jaguars, also stands to benefit from this.
Friends,
Last year, we had hosted President Irfaan Ali as the Chief Guest of the Pravasi Bhartiya Divas. We also received Prime Minister Mark Phillips and Vice President Bharrat Jagdeo in India. Together, we have worked to strengthen bilateral cooperation in many areas. Today, we have agreed to widen the scope of our collaboration -from energy to enterprise,Ayurveda to agriculture, infrastructure to innovation, healthcare to human resources, anddata to development. Our partnership also holds significant value for the wider region. The second India-CARICOM summit held yesterday is testament to the same. As members of the United Nations, we both believe in reformed multilateralism. As developing countries, we understand the power of the Global South. We seek strategic autonomy and support inclusive development. We prioritize sustainable development and climate justice. And, we continue to call for dialogue and diplomacy to address global crises.
Friends,
I always call our diaspora the Rashtradoots. An Ambassador is a Rajdoot, but for me you are all Rashtradoots. They are Ambassadors of Indian culture and values. It is said that no worldly pleasure can compare to the comfort of a mother’s lap. You, the Indo-Guyanese community, are doubly blessed. You have Guyana as your motherland and Bharat Mata as your ancestral land. Today, when India is a land of opportunities, each one of you can play a bigger role in connecting our two countries.
Friends,
Bharat Ko Janiye Quiz has been launched. I call upon you to participate. Also encourage your friends from Guyana. It will be a good opportunity to understand India, its values, culture and diversity.
Friends,
Next year, from 13 January to 26 February, Maha Kumbh will be held at Prayagraj. I invite you to attend this gathering with families and friends. You can travel to Basti or Gonda, from where many of you came. You can also visit the Ram Temple at Ayodhya. There is another invite. It is for the Pravasi Bharatiya Divas that will be held in Bhubaneshwar in January. If you come, you can also take the blessings of Mahaprabhu Jagannath in Puri. Now with so many events and invitations, I hope to see many of you in India soon. Once again, thank you all for the love and affection you have shown me.
Thank you.
Thank you very much.
And special thanks to my friend Ali. Thanks a lot.