Prime Minister's Office
Prime Minister's address to the Indian Community in Guyana
22 NOV 2024 4:12AM by PIB Delhi
Your Excellency President Irfan Ali,
Prime Minister Mark Philips,
Vice President Bharrat Jagdeo,
Former President Donald Ramotar,
Members of the Guyanese Cabinet,
Members of the Indo-Guyanese Community,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
Seetaram !
I am delighted to be with all of you today.First of all, I want to thank President Irfan Ali for joining us.I am deeply touched by the love and affection given to me since my arrival.I thank President Ali for opening the doors of his home to me. I thank his family for their warmth and kindness. The spirit of hospitality is at the heart of our culture. I could feel that, over the last two days. With President Ali and his grandmother, we also planted a tree. It is part of our initiative, "Ek Ped Maa Ke Naam", that is, "a tree for mother”. It was an emotional moment that I will always remember.
Friends,
I was deeply honoured to receive the ‘Order of Excellence’, the highest national award of Guyana. I thank the people of Guyana for this gesture. This is an honour of 1.4 billion Indians. It is the recognition of the 3 lakh strong Indo-Guyanese community and their contributions to the development of Guyana.
Friends,
I have great memories of visiting your wonderful country over two decades ago. At that time, I held no official position. I came to Guyana as a traveller, full of curiosity. Now, I have returned to this land of many rivers as the Prime Minister of India. A lot of things have changed between then and now. But the love and affection of my Guyanese brothers and sisters remains the same! My experience has reaffirmed - you can take an Indian out of India, but you cannot take India out of an Indian.
Friends,
Today, I visited the India Arrival Monument. It brings to life, the long and difficult journey of your ancestors nearly two centuries ago. They came from different parts of India. They brought with them different cultures, languages and traditions. Over time, they made this new land their home. Today, these languages, stories and traditions are part of the rich culture of Guyana. I salute the spirit of the Indo-Guyanese community. You fought for freedom and democracy. You have worked to make Guyana one of the fastest growing economies. From humble beginnings you have risen to the top. Shri Cheddi Jagan used to say: "It matters not what a person is born, but who they choose to be.”He also lived these words. The son of a family of labourers, he went on to become a leader of global stature. President Irfan Ali, Vice President Bharrat Jagdeo, former President Donald Ramotar, they are all Ambassadors of the Indo Guyanese community. Joseph Ruhomon, one of the earliest Indo-Guyanese intellectuals, Ramcharitar Lalla, one of the first Indo-Guyanese poets, Shana Yardan, the renowned woman poet, Many such Indo-Guyanese made an impact on academics and arts, music and medicine.
Friends,
Our commonalities provide a strong foundation to our friendship. Three things, in particular, connect India and Guyana deeply. Culture, cuisine and cricket! Just a couple of weeks ago, I am sure you all celebrated Diwali. And in a few months, when India celebrates Holi, Guyana will celebrate Phagwa. This year, the Diwali was special as Ram Lalla returned to Ayodhya after 500 years. People in India remember that the holy water and shilas from Guyana were also sent to build the Ram Mandir in Ayodhya. Despite being oceans apart, your cultural connection with Mother India is strong. I could feel this when I visited the Arya Samaj Monument and Saraswati Vidya Niketan School earlier today. Both India and Guyana are proud of our rich and diverse culture. We see diversity as something to be celebrated, not just accommodated. Our countries are showing how cultural diversity is our strength.
Friends,
Wherever people of India go, they take one important thing along with them. The food! The Indo-Guyanese community also has a unique food tradition which has both Indian and Guyanese elements. I am aware that Dhal Puri is popular here! The seven-curry meal that I had at President Ali’s home was delicious. It will remain a fond memory for me.
Friends,
The love for cricket also binds our nations strongly. It is not just a sport. It is a way of life, deeply embedded in our national identity. The Providence National Cricket Stadium in Guyana stands as a symbol of our friendship. Kanhai, Kalicharan, Chanderpaul are all well-known names in India. Clive Lloyd and his team have been a favourite of many generations. Young players from this region also have a huge fan base in India. Some of these great cricketers are here with us today. Many of our cricket fans enjoyed the T-20 World Cup that you hosted this year. Your cheers for the ‘Team in Blue’ at their match in Guyana could be heard even back home in India!
Friends,
This morning, I had the honour of addressing the Guyanese Parliament. Coming from the Mother of Democracy, I felt the spiritual connect with one of the most vibrant democracies in the Caribbean region. We have a shared history that binds us together. Common struggle against colonial rule, love for democratic values, And, respect for diversity. We have a shared future that we want to create. Aspirations for growth and development, Commitment towards economy and ecology, And, belief in a just and inclusive world order.
Friends,
I know the people of Guyana are well-wishers of India. You would be closely watching the progress being made in India. India’s journey over the past decade has been one of scale, speed and sustainability. In just 10 years, India has grown from the tenth largest economy to the fifth largest. And, soon, we will become the third-largest. Our youth have made us the third largest start-up ecosystem in the world. India is a global hub for e-commerce, AI, fintech, agriculture, technology and more. We have reached Mars and the Moon. From highways to i-ways, airways to railways, we are building state of art infrastructure. We have a strong service sector. Now, we are also becoming stronger in manufacturing. India has become the second largest mobile manufacturer in the world.
Friends,
India’s growth has not only been inspirational but also inclusive. Our digital public infrastructure is empowering the poor. We opened over 500 million bank accounts for the people. We connected these bank accounts with digital identity and mobiles. Due to this, people receive assistance directly in their bank accounts. Ayushman Bharat is the world’s largest free health insurance scheme. It is benefiting over 500 million people. We have built over 30 million homes for those in need. In just one decade, we have lifted 250 million people out of poverty. Even among the poor, our initiatives have benefited women the most. Millions of women are becoming grassroots entrepreneurs, generating jobs and opportunities.
Friends,
While all this massive growth was happening, we also focused on sustainability. In just a decade, our solar energy capacity grew 30-fold ! Can you imagine ?We have moved towards green mobility, with 20 percent ethanol blending in petrol. At the international level too, we have played a central role in many initiatives to combat climate change. The International Solar Alliance, The Global Biofuels Alliance, The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Many of these initiatives have a special focus on empowering the Global South. We have also championed the International Big Cat Alliance. Guyana, with its majestic Jaguars, also stands to benefit from this.
Friends,
Last year, we had hosted President Irfaan Ali as the Chief Guest of the Pravasi Bhartiya Divas. We also received Prime Minister Mark Phillips and Vice President Bharrat Jagdeo in India. Together, we have worked to strengthen bilateral cooperation in many areas. Today, we have agreed to widen the scope of our collaboration -from energy to enterprise,Ayurveda to agriculture, infrastructure to innovation, healthcare to human resources, anddata to development. Our partnership also holds significant value for the wider region. The second India-CARICOM summit held yesterday is testament to the same. As members of the United Nations, we both believe in reformed multilateralism. As developing countries, we understand the power of the Global South. We seek strategic autonomy and support inclusive development. We prioritize sustainable development and climate justice. And, we continue to call for dialogue and diplomacy to address global crises.
Friends,
I always call our diaspora the Rashtradoots. An Ambassador is a Rajdoot, but for me you are all Rashtradoots. They are Ambassadors of Indian culture and values. It is said that no worldly pleasure can compare to the comfort of a mother’s lap. You, the Indo-Guyanese community, are doubly blessed. You have Guyana as your motherland and Bharat Mata as your ancestral land. Today, when India is a land of opportunities, each one of you can play a bigger role in connecting our two countries.
Friends,
Bharat Ko Janiye Quiz has been launched. I call upon you to participate. Also encourage your friends from Guyana. It will be a good opportunity to understand India, its values, culture and diversity.
Friends,
Next year, from 13 January to 26 February, Maha Kumbh will be held at Prayagraj. I invite you to attend this gathering with families and friends. You can travel to Basti or Gonda, from where many of you came. You can also visit the Ram Temple at Ayodhya. There is another invite. It is for the Pravasi Bharatiya Divas that will be held in Bhubaneshwar in January. If you come, you can also take the blessings of Mahaprabhu Jagannath in Puri. Now with so many events and invitations, I hope to see many of you in India soon. Once again, thank you all for the love and affection you have shown me.
Thank you.
Thank you very much.
And special thanks to my friend Ali. Thanks a lot.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গায়ানাত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
22 NOV 2024 4:12AM by PIB Guwahati
মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলী,
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক ফিলিপছ,
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰত জগদেও
প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড ৰামোটাৰ,
গায়ানাৰ কেবিনেটৰ সদস্যসকল,
ভাৰত-গায়ানী সম্প্ৰদায়ৰ সদস্য,
ভদ্ৰ-পুৰুষ মহিলাসকল,
নমস্কাৰ!
সিয়া ৰাম!
আজি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত থাকি বহুত সুখী অনুভৱ কৰিছো। আমাৰ লগত যোগদান কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলীক ধন্যবাদ জনাইছো। ইয়ালৈ অহাৰ পিছৰে পৰা মোৰ প্ৰতি যি মৰম আৰু আন্তৰিকতা দেখুওৱা হৈছে, সেই মৰম আৰু আন্তৰিকতাই মোক চুই গৈছে। ৰাষ্ট্ৰপতি আলীক ধন্যবাদ জনাইছো তেওঁৰ ঘৰৰ দুৱাৰ মোৰ বাবে মুকলি কৰি দিয়াৰ বাবে। মৰম আৰু আন্তৰিকতাৰ বাবে তেওঁৰ পৰিয়ালক ধন্যবাদ জনাইছো। আতিথ্যৰ মনোভাৱ আমাৰ সংস্কৃতিৰ মূল। যোৱা দুদিন ধৰি অনুভৱ কৰি আহিছো। আমি ৰাষ্ট্ৰপতি আলী আৰু তেওঁৰ আইতাকৰ সৈতে একেলগে এজোপা গছ ৰোপণ কৰিলোঁ। এয়া আমাৰ "এক পেড় মা কে নাম" পদক্ষেপৰ অংশ। যাৰ অৰ্থ, “মাতৃৰ সন্মানত এজোপা গছ ৰোপণ কৰা”। সঁচাকৈয়ে ই এক আৱেগিক অনুভৱ যিটো মই চিৰদিনৰ বাবে মনত ৰাখিম।
বন্ধুসকল,
দেশৰ ভিতৰতে অৰ্ডাৰ অৱ এক্সেলেন্সৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক সন্মান লাভ কৰি মই গভীৰভাৱে সন্মানিত হৈছো। এই সৌজন্যতাৰ ভংগীমাৰ বাবে দেশবাসীক ধন্যবাদ জনাইছো। ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে ই এক সন্মান। তদুপৰি, ৩ লাখ ভাৰত-জিপ্সী সম্প্ৰদায় আৰু দেশৰ উন্নয়নত তেওঁলোকৰ অৱদানৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দুটা দশকৰ আগতে আপোনাৰ আচৰিত দেশখন ভ্ৰমণৰ বহুমূলীয়া স্মৃতি মোৰ আছে। সেই সময়ত মই কোনো চৰকাৰী পদত নাছিলোঁ। কৌতুহলৰ বাবেই পৰ্যটক হিচাপে দেশলৈ আহিছিলো। এতিয়া, মই ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে বহু নদীৰ এই ভূমিলৈ উভতি আহিছো। তেতিয়াৰ পৰা এতিয়ালৈকে বহুত সলনি হৈছে। অৱশ্যে দেশৰ ভাই-ভনীসকলৰ মৰম আৰু আন্তৰিকতা একেই আছে। মোৰ বিশ্বাস পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা হৈছে যে ভাৰতৰ পৰা এজন ভাৰতীয়ক উলিয়াই আনিব পাৰি, কিন্তু এজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ৰ পৰা ভাৰতক মচি পেলাব নোৱাৰি।
বন্ধুসকল, আজি ভাৰত আগমন স্মৃতিসৌধ দৰ্শন কৰিলোঁ। প্ৰায় দুশ বছৰৰ আগৰ আপোনাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ দীঘলীয়া আৰু কষ্টকৰ যাত্ৰাক স্মৰণ কৰা হয়। ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আহিছিল। লগত লৈ আহিছিল বিভিন্ন সংস্কৃতি, ভাষা আৰু পৰম্পৰা। সময়ৰ লগে লগে তেওঁলোকে এই নতুন ঠাইখনক নিজৰ ঘৰ কৰি লৈছে। আজি তেওঁলোকৰ ভাষা, কাহিনী আৰু পৰম্পৰা ঘানাৰ চহকী সংস্কৃতিৰ অংশ। ভাৰত-গায়ানী সম্প্ৰদায়ৰ আত্মাক প্ৰণাম জনাইছো। আপুনি স্বাধীনতা আৰু গণতন্ত্ৰৰ বাবে যুঁজিছে। আপুনি ঘানাক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম কৰি তুলিছে। তলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ওপৰলৈ গৈছে। যেতিয়া চেড্ডীয়ে কৈছিল, “মানুহ কেনেকৈ জন্ম হয় সেয়া নহয়, জীৱনত তেওঁ কি হয় সেয়াহে গুৰুত্বপূৰ্ণ।” জীৱনত এই মতাদৰ্শৰে জীৱন নিৰ্বাহ কৰিছিল আৰু শ্ৰমিক শ্ৰেণীৰ পৰিয়ালৰ পৰা বিশ্বনেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলী, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰত জগদেও, প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড ৰামোটাৰ, এই আটাইকেইজনেই ভাৰত-গায়ানী সম্প্ৰদায়ৰ ৰাষ্ট্ৰদূত। যোচেফ ৰহমান আছিল আদিম ভাৰত-জিপ্সী বুদ্ধিজীৱীসকলৰ ভিতৰত অন্যতম। ৰামচৰিত লাল্লা আছিল প্ৰথম ভাৰত-জিপ্সী কবিসকলৰ ভিতৰত অন্যতম। ছানা য়াৰদান এগৰাকী প্ৰখ্যাত মহিলা কবি। এনে বহু ভাৰত-জিপ্সী সম্প্ৰদায়ৰ লোকে শিক্ষা, শিল্প, সংগীত আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
পৰম্পৰাই আমাৰ বন্ধুত্বৰ এক সুদৃঢ় ভেটি গঢ়ি তুলিছে। ভাৰত-জিপ্সীৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কৰ মূল তিনিটা কাৰণ। সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু ক্ৰিকেট। কেইসপ্তাহমান আগতে আপুনি নিশ্চয় দীপাৱলী উদযাপন কৰিছিল। অহা কেইমাহমানৰ ভিতৰত যেতিয়া ভাৰতে হোলী উদযাপন কৰিব, তেতিয়া জিপ্সীতো উৎসৱ হ’ব। এইবাৰ দীপাৱলীৰ এক সুকীয়া তাৎপৰ্য আছিল। ৫০০ বছৰৰ পাছত অযোধ্যালৈ উভতি আহিল ৰামলালা। ভাৰতীয়সকলে অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বাবে জিপ্সীৰ পৰা পবিত্ৰ পানী আৰু শিলৰ টুকুৰা পঠোৱাটো মনত পেলাইছে। কেইখনমান মহাসাগৰৰ পৰাও ভাৰত মাতৃৰ সৈতে আপোনাৰ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক সুদৃঢ়। আজিৰ আগতে আৰ্য সমাজ স্মৃতিসৌধ আৰু সৰস্বতী বিদ্যা নিকেতন বিদ্যালয় পৰিদৰ্শন কৰি এই কথা অনুভৱ কৰিলোঁ। ভাৰত আৰু গায়ানা দুয়োখনেই নিজৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰময় সংস্কৃতিৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। আমি বৈচিত্ৰ্যক কেৱল ঠাই দিবলগীয়া বস্তু হিচাপেই নহয়, উদযাপন কৰিবলগীয়া বস্তু হিচাপেও চাওঁ। আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ এই শক্তি আমি যুগ যুগ ধৰি প্ৰত্যক্ষ কৰি আহিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ জনসাধাৰণ য’তেই যায় তাতেই এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বস্তু লগত লৈ যায়। সেইটোৱেই হৈছে খাদ্য! ভাৰত-গায়ানী সম্প্ৰদায়ৰ খাদ্যৰ এক অনন্য পৰম্পৰা আছে। ইয়াত ভাৰত-গায়ানী দুয়োটা পৰম্পৰাকে সামৰি লোৱা হৈছে। মই জানো দলপুৰী ইয়াত বৰ জনপ্ৰিয়। ৰাষ্ট্ৰপতি আলীৰ ঘৰত সাত খাদ্যৰ আহাৰ বৰ সুস্বাদু আছিল। মোৰ মনত এটা মৰমলগা স্মৃতি হৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি থকা প্ৰেমে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ সম্পৰ্কক অধিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। ই কেৱল খেল নহয়, ই আমাৰ জাতীয় চৰিত্ৰত গভীৰভাৱে নিহিত হৈ থকা এক জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি। গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিকেট ষ্টেডিয়াম আমাৰ বন্ধুত্বৰ প্ৰতীক। কানহাই, কালিচৰণ, চন্দ্ৰপল ভাৰতৰ জনপ্ৰিয় নাম। ক্লাইভ লয়ড আৰু তেওঁৰ দলটোৱে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি জনপ্ৰিয় হৈ আহিছে। এই অঞ্চলৰ কিছুমান যুৱ খেলুৱৈও ভাৰতত অতি জনপ্ৰিয়। এনে কিছুমান বিখ্যাত ক্ৰিকেটাৰ আজি আমাৰ লগত আছে। আমাৰ ক্ৰিকেট অনুৰাগীসকলে এইবাৰ টি-২০ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপৰ আপোনালোকৰ আয়োজন উপভোগ কৰিলে। ভাৰতৰ মাটিত গায়ানাত অনুষ্ঠিত খেলখনত আপোনালোকে ভাৰতীয় দলটোক যিদৰে জোৰেৰে উল্লাস কৰিলে আমি উপভোগ কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি পুৱা গায়ানাৰ সংসদত ভাষণ দিয়াৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছে। গণতন্ত্ৰৰ মাতৃভূমিৰ পৰা আহি কেৰিবিয়ানৰ সজীৱ গণতন্ত্ৰৰ সৈতে আধ্যাত্মিক সংযোগ অনুভৱ কৰিলোঁ। আমি এটা উমৈহতীয়া ইতিহাসৰ দ্বাৰা বান্ধ খাই আছো। ঔপনিৱেশিক শাসনৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ এক উমৈহতীয়া সংগ্ৰাম, গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ প্ৰতি প্ৰেম আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতি সন্মান আছে। আমিও একেধৰণৰ ভৱিষ্যত সৃষ্টি কৰিব বিচাৰো। সমৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ আকাংক্ষা, অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি আমাৰ দায়িত্ব আৰু সৰ্বোপৰি ন্যায়সংগত আৰু সৰ্বাংগীন বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাসে আমাক একেলগে বান্ধি ৰাখে।
বন্ধুসকল,
মই জানো যে গিয়ানাৰ জনসাধাৰণ ভাৰতৰ শুভাকাংক্ষী। আপুনি ভাৰতৰ অগ্ৰগতি চাই আহিছে৷ বিগত দশকত ভাৰতৰ জয়ৰ স্থিতিশীলতা, গতিবেগ আৰু বৃদ্ধিৰ চিন স্বৰূপ হৈ পৰিছে৷ মাত্ৰ ১০ বছৰৰ ভিতৰতে ভাৰত বিশ্বৰ দশম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পৰা পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ গতি কৰিছে। আমি অতি সোনকালে তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’ম। আমাৰ যুৱ সমাজে আমাক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। ভাৰত এতিয়া ই-কমাৰ্চ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ফিনটেক, কৃষি, প্ৰযুক্তি আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।আমি ঘাইপথৰ পৰা আই-ৱেলৈকে, বিমানৰ পৰা ৰেললৈকে অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আছো। আমাৰ সেৱা খণ্ড অতি শক্তিশালী। এতিয়া আমি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো সমানেই শক্তিশালী হৈ পৰিছো। ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৃদ্ধি কেৱল উৎসাহজনক নহয়, ই সৰ্বাংগীন। আমাৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে দৰিদ্ৰসকলক সবল কৰি তুলিছে। আমি এই লোকসকলৰ বাবে ৫০ কোটিতকৈও অধিক বেংক একাউণ্ট খুলিছো। আমি এই সকলোবোৰ বেংক একাউণ্ট ডিজিটেল পৰিচয় আৰু মোবাইলৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো। ফলত সাধাৰণ মানুহে তেওঁৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰী আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত হৈছে ৫০ কোটিতকৈ অধিক লোক উপকৃত হোৱা বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি। আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে তিনি কোটি ঘৰ সাজিছো। মাত্ৰ এটা দশকতে আমি ২৫ কোটি মানুহক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ লৈ আহিছো। দুখীয়াৰ ভিতৰত মহিলাসকলে আমাৰ এই পদক্ষেপৰ দ্বাৰা সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। লাখ লাখ মহিলা উদ্যোগী হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে আনৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন আৰু চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই বৃহৎ অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ মাজতে আমি বহনক্ষমতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। মাত্ৰ এটা দশকত আমাৰ সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা ৩০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। কল্পনা কৰিব পাৰিনে? আমি সেউজ প্ৰযুক্তি অৰ্থাৎ পৰিৱেশ অনুকূল প্ৰযুক্তিক পৰিবহণৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। ২০ শতাংশ ইথানল পেট্ৰ’লত মিহলি কৰা হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো পৰিৱেশ প্ৰদূষণ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰতো আমি অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছো। গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ সবলীকৰণৰ বাবে এনে বহু পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, যেনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট, গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্স, এলায়েন্স ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্সত আমি প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে গায়ানাৰ ৰজাঘৰীয়া জাগুয়াৰ।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ আমি প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলীক আমন্ত্ৰণ জনাইছিলো। প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক ফিলিপ আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰত জগদেও ভাৰতলৈ আমি আদৰণি জনাইছো। এতিয়া আমি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিছো। শক্তিৰ পৰা উদ্যোগীকৰণ, আয়ুৰ্বেদৰ পৰা কৃষি, স্বাস্থ্যৰ পৰা মানৱ সম্পদ, আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা উদ্ভাৱন আৰু তথ্যৰ পৰা উন্নয়নলৈকে সকলো ক্ষেত্ৰতে আমাৰ যৌথ উদ্যোগ গঢ়ি তোলাৰ সুযোগ আছে। বহল অঞ্চলটোত আমাৰ সহযোগিতাৰ যথেষ্ট মূল্য আছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য হিচাপে আমি বহুপক্ষীয় ক্ষেত্ৰখনত সংস্কাৰত বিশ্বাস কৰোঁ। উন্নয়নশীল দেশ হিচাপে আমি গ্ল’বেল চাউথৰ শক্তিৰ বিষয়ে সচেতন। আমি কৌশলগত আত্মশাসন আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ সমৰ্থক। বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু জলবায়ুৰ ন্যায় আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি বিশ্ব সংকটৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ কূটনীতিৰ সমান্তৰালভাৱে আলোচনাৰ আহ্বান জনাই যাম।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ অনাবাসীসকলক ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে গণ্য কৰোঁ। এজন ৰাষ্ট্ৰদূত এজন ৰাষ্ট্ৰদূত, কিন্তু মোৰ বাবে আপোনালোক সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰদূত। তেওঁলোক ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু মূল্যবোধৰ ৰাষ্ট্ৰদূত। কোনো লৌকিক সুখৰ তুলনা মাতৃৰ ক’ল’ৰ আৰামৰ সৈতে কৰিব নোৱাৰি। ভাৰত-গায়ানী সম্প্ৰদায় হিচাপে আপুনি দুগুণ ধন্য। গিয়ানা আপোনাৰ মাতৃভূমি আৰু ভাৰত আপোনাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ ভূমি। আজি ভাৰত সম্ভাৱনাৰ দেশ। আমাৰ দুয়োখন দেশক সংযোগ কৰাত আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই অতি ডাঙৰ ভূমিকা ল’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত কি সেয়া জানিবলৈ আৰম্ভ কৰা হৈছে এক কুইজ। আপোনালোকক ইয়াত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। গয়াত থকা আপোনাৰ বন্ধুসকলে ইয়াত যোগদান কৰিব পাৰে। ভাৰত, ইয়াৰ মূল্যবোধ, সংস্কৃতি আৰু বৈচিত্ৰ্যক বুজিবলৈ এয়া এক ভাল সুযোগ।
বন্ধুসকল,
অহা বছৰৰ ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ প্ৰয়াগৰাজত অনুষ্ঠিত হ’ব মহাকুম্ভ। আপোনাৰ পৰিয়াল আৰু বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে এই মেলাত যোগদান কৰিবলৈ আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো। বস্তি আৰু গোণ্ডা দৰ্শন কৰিব পাৰিব য'ৰ পৰা আপোনালোকৰ বহুতেই আহিছে। অযোধ্যাৰ ৰাম মন্দিৰতো চাব পাৰিব। আন এক আমন্ত্ৰণ হৈছে জানুৱাৰী মাহত ভুৱনেশ্বৰত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ বাবে। আহিলে পুৰিৰ ভগৱান জগন্নাথৰ আশীৰ্বাদ পাব। বিভিন্ন অনুষ্ঠানলৈ এনে নিমন্ত্ৰণৰ মাজতে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতত অতি সোনকালে আপোনালোকক লগ পাম। আপুনি মোক যি মৰম আৰু আন্তৰিকতা দেখুৱাইছে তাৰ বাবে আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
আৰু মোৰ বন্ধু আলীলৈ বিশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।