প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপনৰ আৰম্ভণি কৰে
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডালৈ সন্মানাৰ্থে এটা স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট উন্মোচন
বিহাৰত ৬৬৪০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন
জনজাতীয় সমাজেই ৰাজকুমাৰ ৰামক ভগৱান ৰাম কৰি তুলিছিল, জনজাতীয় সমাজেই ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু স্বাধীনতাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে যুগ-যুগ ধৰি যুঁজৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমান যোজনাৰ জৰিয়তে দেশৰ অতিশয় পিছপৰা জনজাতিসমূহৰ বসতিৰ উন্নয়ন সুনিশ্চিত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ প্ৰাচীন চিকিৎসা ব্যৱস্থাত জনজাতীয় সমাজে বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় সমাজৰ শিক্ষা, আয় আৰু চিকিৎসা-স্বাস্থ্যত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে দেশৰ জনজাতি অধ্যুষিত জিলাসমূহত বিৰছা মুণ্ডা জনজাতীয় গৌৰৱ উপবন স্থাপন কৰা হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 NOV 2024 3:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ জমুইত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপন কাৰ্য্যসূচীৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰায় ৬,৬৪০ কোটি টকা মূল্যৰ ভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ ভিন্ন জিলাত জনজাতীয় দিৱসৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰা ভিন্ন ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলক আদৰণি জনায়। লগতে সমগ্ৰ ভাৰতৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে এই কাৰ্য্যসূচীত যোগদান কৰা অগণন জনজাতীয় ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকলক আদৰণি জনায়। আজিৰ দিনটোক অতিশয় পবিত্ৰ দিন বুলি অভিহিতকৰণেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি হৈছে কাতিৰ পূৰ্ণিমা, দেৱ দীপাৱলী তথা আজিৰ দিনটোতে শ্ৰী গুৰু নানক দেৱ জীৰ ৫৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী পালন কৰা হৈছে আৰু তেখেতে ইয়াৰ বাবে ভাৰতৰ সকলো নাগৰিককে শুভেচ্ছা জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজিৰ দিনটো ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকী হোৱাৰ বাবে ইয়াক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এয়া নাগৰিকসকলৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিন। তেখেতে ভাৰতৰ নাগৰিক বিশেষকৈ জনজাতীয় ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকলক সম্ভাষণ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজিৰ জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসৰ প্ৰাকক্ষণত বিগত ৩ দিনত জমুইত স্বচ্ছতা অভিযান হাতত লোৱা হৈছিল। তেখেতে এই স্বচ্ছতা অভিযানৰ বাবে প্ৰশাসন, জমুইৰ নাগৰিক আৰু বিশেষকৈ মহিলাসকলক অভিনন্দন জনায়।
যোৱা বৰ্ষৰ জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত ধৰতী আবা বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম গাঁও উলিহাতুলৈ যোৱাৰ কথা স্মৰণেৰে শ্ৰী মোদীয়ে এইবাৰ শ্বহীদ তিলকা মাঞ্জীৰ বীৰত্বৰ সাক্ষী হোৱা স্থানত আছে বুলি উল্লেখেৰে কয় যে এই অনুষ্ঠানটো অতিশয় বিশেষ কিয়নো দেশে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপনৰ আৰম্ভণি কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে অহা এবছৰ ধৰি এই উদযাপন অব্যাহত থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ জমুইত অনুষ্ঠিত আজিৰ অনুষ্ঠানত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে যোগদান কৰা ভিন্ন গাঁৱৰ এক কোটি লোকক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আজি বিৰছা মুণ্ডাৰ বংশধৰ শ্ৰী বুধৰাম মুণ্ডা আৰু সিদ্ধু কানহুৰ বংশধৰ শ্ৰী মণ্ডল মূৰ্মুক আদৰণি জনাই সন্তোষ লাভ কৰিছে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ৬৬৪০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহত জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে পকী ঘৰৰ অৰ্থে প্ৰায় ১.৫ লাখ অনুমোদন পত্ৰ, জনজাতীয় শিশুৰ এটি উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে বিদ্যালয় আৰু হোষ্টেল, জনজাতীয় মহিলাসকলৰ বাবে স্বাস্থ্য সুবিধা, জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক সংযোগ কৰা পথ প্ৰকল্প, জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় আৰু জনজাতীয় সংস্কৃতি সংৰক্ষণৰ অৰ্থে গৱেষণা কেন্দ্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেৱ দীপাৱলীৰ শুভ উপলক্ষত জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা ১১,০০০ আৱাসৰ গৃহপ্ৰৱেশ সম্পন্ন হৈছে। এই উপলক্ষে তেখেতে সকলো জনজাতীয় লোকলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
আজি জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উদযাপন আৰু জনজাতীয় গৌৰৱ বৰ্ষৰ আৰম্ভণি সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই উদযাপনসমূহে এক বৃহৎ ঐতিহাসিক অন্যায় শুধৰণিৰ এক সৎ প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে স্বাধীনোত্তৰ কালত জনজাতীয় লোকসকলে সমাজত উপযুক্ত স্বীকৃতি লাভ কৰা নাছিল। জনজাতীয় সমাজৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনজাতীয় সমাজেই ৰাজকুমাৰ ৰামক ভগৱান ৰামলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ লগতে ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু স্বাধীনতা ৰক্ষাৰ বাবে যুগ-যুগ ধৰি যুঁজৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিল। কিন্তু, তেখেতে লগতে কয় যে স্বাৰ্থপৰ ৰাজনীতিৰ বাবে স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশক কেইটাত জনজাতীয় সমাজৰ এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানসমূহ মচি পেলোৱাৰ অপচেষ্টা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে জনজাতীয় লোকসকলৰ ভিন্ন অৱদান যেনেঃ উলগুলান আন্দোলন, কল বিদ্ৰোহ, চাঁওতাল বিদ্ৰোহ, ভীল আন্দোলন আদিৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই ক্ষেত্ৰত জনজাতীয় লোকসকলৰ অৱদান অপৰিসীম। তেখেতে লগতে কয় যে সমগ্ৰ ভাৰতৰ একাধিক জনজাতীয় নেতা যেনেঃ অল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু, তিলকা মাঞ্জী, সিদ্ধু কানহু, বুধু ভগত, তেলেং খাৰিয়া, গোবিন্দ গুৰু, তেলেংগানাৰ ৰামজী গণ্ড, মধ্যপ্ৰদেশৰ বাদল ভয়, ৰাজা শংকৰ শ্বাহ, কুৱৰ ৰঘুনাথ শ্বাহ, তন্ত্য ভীল, যাত্ৰা ভগত, লক্ষ্মণ নাইক, মিজোৰামৰ ৰ’পুইলিয়ানী, ৰাজ মোহিনী দেৱী, ৰাণী গাইডিনলিউ, কালিবাঈ, গণ্ডৱানাৰ ৰাণী ৰাণী দুৰ্গাৱতী দেৱী আদিক কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰি। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ব্ৰিটিছে হাজাৰ-হাজাৰ জনজাতীয় লোকক হত্যা কৰা মংগড় নৰমেধৰ কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰি।
সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক বা সামাজিক ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, তেখেতৰ চৰকাৰৰ মানসিকতা পৃথক বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰা কাৰ্য্য তেওঁলোকৰেই সৌভাগ্য। তেখেতে লগতে কয় যে তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰথমগৰাকী আদিবাসী ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু পিএম-জনমান (PM-JANMAN) যোজনাৰ অধীনত হাতত লোৱা সকলো কামৰ কৃতিত্ব ৰাষ্ট্ৰপতিৰ। বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতি গোট (PVTG) সমূহৰ সবলীকৰণৰ বাবে ২৪,০০০ কোটি টকাৰ পিএম জনমান যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ অতিশয় পিছপৰা জনজাতিসমূহৰ বসতিস্থলৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে আজি এই আঁচনিখন এবছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু আঁচনিখনৰ অধীনত পিভিটিজিসমূহক হাজাৰ-হাজাৰ পকী ঘৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে পিভিটিজিসমূহৰ বসতিস্থলৰ মাজত সংযোগ সুনিশ্চিতকৰণৰ বাবে পথ উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহ আগবাঢ়িছে আৰু পিভিটিজিৰ বহু ঘৰত হৰ ঘৰ জল আঁচনিৰ অধীনত খোৱাপানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে পূৰ্বে যিসকলক সম্পূৰ্ণৰূপে আওকাণ কৰা হৈছিল, তেওঁলোকক তেখেতে পূজা কৰা বুলি উল্লেখেৰে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ মনোভাৱৰ বাবে জনজাতীয় সমাজসমূহত দশক-দশক ধৰি মৌলিক আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ আছিল। তেখেতে লগতে কয় যে দেশৰ কেইবা ডজনো জনজাতি অধ্যুষিত জিলা উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি ৰৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেখেতৰ চৰকাৰে চিন্তা-চৰ্চাৰে সেই জিলাসমূহক ‘আকাংক্ষী জিলা’ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে আৰু এইসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে দক্ষ বিষয়াক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে। তেখেতে সন্তোষ প্ৰকাশেৰে কয় যে আজি এনে বহু আকাংক্ষী জিলাই ভিন্ন উন্নয়নমূলক পৰিমাপত বহু উন্নত জিলাতকৈ ভাল ফলাফল দেখুৱাইছে। তেখেতে লগতে কয় যে ইয়াৰ সুবিধা জনজাতীয় লোকসকলে লাভ কৰিছে।
“আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় কল্যাণত সদায়েই অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে অটল জীৰ চৰকাৰেই জনজাতীয় পৰিক্ৰমাৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১০ বছৰত বাজেট আবন্টন ২৫,০০০ কোটি টকাৰপৰা ১.২৫ লাখ কোটি টকালৈ ৫ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শেহতীয়াকৈ ধৰতী আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান (DAJGUA) নামৰ এক বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে, যিয়ে ৬০,০০০ ৰো অধিক জনজাতীয় গাঁৱক উপকৃত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকললৈ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি আৰু প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ লগতে জনজাতীয় গাঁওসমূহত মৌলিক সা-সুবিধাৰ উপলব্ধতা নিশ্চিতকৰণৰ লক্ষ্যৰে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ৮০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই আঁচনিৰ অংশ হিচাপে হোমষ্টে স্থাপনৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু সহায়ৰ লগতে ট্ৰাইবেল মাৰ্কেটিং চেন্টাৰ স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত জনজাতীয় অধ্যুষিত অঞ্চলসমূহত পৰ্যটনৰ বৰ্ধনৰ লগতে ইক’-টুৰিজিমক সম্ভাৱনা হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব, যিয়ে জনজাতীয় লোকসকলৰ প্ৰব্ৰজন ৰোধ কৰিব বুলিও তেখেতে কয়।
চৰকাৰে জনজাতীয় ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বহু জনজাতীয় শিল্পীক পদ্ম বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে ৰাঁচীত ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ নামেৰে এটা জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু তেখেতে সকলো বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকে সংগ্ৰহালয়টো দৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তদুপৰি আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ চিন্দোৱাৰাত বাদল ভইৰ নামেৰে এটি জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰত ৰাজা শংকৰ শ্বাহ আৰু কুৱৰ ৰঘুনাথ শ্বাহৰ নামেৰে জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন হোৱাত তেখেতে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডালৈ সন্মানাৰ্থে এটি স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট উন্মোচনৰ লগতে শ্ৰীনগৰ আৰু ছিকিমত দুটা জনজাতি গৱেষণা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সকলো প্ৰচেষ্টাই ভাৰতবাসীক জনজাতিসকলৰ বীৰত্ব আৰু তেওঁলোকক সন্মান কৰিবলৈ নিৰন্তৰভাৱে সোঁৱৰাই থাকিব।
ভাৰতৰ প্ৰাচীন চিকিৎসা ব্যৱস্থাত জনজাতীয় সমাজৰ মহান অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন মাত্ৰাৰ সংযোজনৰ লগতে এই ঐতিহ্যক সুৰক্ষিতও কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে চৰকাৰে লেহত নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ সোৱা-ৰিগপা স্থাপন কৰিছে, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উত্তৰ-পূব আয়ুৰ্বেদ আৰু লোক চিকিৎসা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানখনি উন্নীত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ (WHO) তত্বাৱধানত পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ বাবে আগন্তুক গ্ল’বেল চেন্টাৰো স্থাপন কৰিছে, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে জনজাতিসকলৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাৰ অধিক প্ৰচাৰত সহায় কৰিব।
“আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় সমাজৰ শিক্ষা, আয় আৰু চিকিৎসাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে সন্তোষ প্ৰকাশেৰে কয় যে জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক, সশস্ত্ৰ বাহিনী বা বিমান পৰিবহণ আদি ভিন্ন ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আহিছে। এয়া জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত যোৱা দশকত বিদ্যালয়ৰপৰা উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানলৈকে উন্নত সম্ভাৱনা সৃষ্টিৰ ফলশ্ৰুতি বুলি তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেখেতৰ চৰকাৰে স্বাধীনতাৰ পিছৰ ছয় দশকত কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ বিপৰীতে যোৱা দশকত দুখন নতুন জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় সংযোজন কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে যোৱা দশকত জনজাতি প্ৰধান অঞ্চলত ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (IIT)ৰ লগতে একাধিক ডিগ্ৰী আৰু অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় আৰম্ভ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত বিহাৰৰ জমুইত এখনকে প্ৰমুখ্য কৰি বহু নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ কাম অব্যাহত থকাৰ লগতে জনজাতীয় অঞ্চলত ৩০ খন নতুন মেডিকেল কলেজ আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে ৭০০০ একলব্য বিদ্যালয়ৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্কো গঢ়ি তোলা হৈছে।
চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক আৰু কাৰিকৰী শিক্ষাত জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে ভাষাই বাধাৰ সৃষ্টি নকৰে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে মাতৃভাষাত পৰীক্ষা লোৱাৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই সিদ্ধান্তসমূহে জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত এক নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে।
বিগত দশকত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ পদক লাভৰ কৃতিত্বৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে জনজাতীয় প্ৰধান অঞ্চলত খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ অংশ হিচাপে আধুনিক খেলপথাৰ, ক্ৰীড়া প্ৰকল্প গঢ়ি তোলা হৈছে। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় মণিপুৰত স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰৰ পাছতো বাঁহৰ সৈতে জড়িত আইনসমূহ অতি কঠোৰ আছিল, যাৰ বাবে জনজাতীয় সমাজখনৰ বিৰাট অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। তেখেতে লগতে কয় যে তেখেতৰ চৰকাৰে বাঁহ খেতিৰে জড়িত আইনসমূহ সহজ কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বে ৮-১০ বনজ সামগ্ৰীৰ বিপৰীতে এতিয়া প্ৰায় ৯০ টা বনজ সামগ্ৰীক ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)ৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে ভাৰতত আজি ৪,০০০ ৰো অধিক বন ধন কেন্দ্ৰ কাৰ্য্যক্ষম হৈ আছে, যিয়ে প্ৰায় ১২ লাখ জনজাতীয় কৃষকক সহায় কৰিছে।
“আঁচনিৰ আৰম্ভণিৰেপৰাই প্ৰায় ২০ লাখ জনজাতীয় মহিলা লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে জনজাতীয় সামগ্ৰী যেনেঃ বাস্কেট, খেলনা আৰু আন-আন হস্তশিল্পৰ বাবে প্ৰধান চহৰসমূহত ট্ৰাইবেল হাট স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জনজাতীয় হস্তশিল্প সামগ্ৰীৰ বাবে ইন্টাৰনেটত গ্ল’বেল মাৰ্কেটপ্লেচ সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে তেওঁ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নেতা আৰু গণ্যমান্য ব্যক্তিক লগ পালে সোহৰাই পেইন্টিং, ৱাৰলী পেইন্টিং, গণ্ড পেইন্টিং আদিৰ দৰে জনজাতীয় সামগ্ৰী আৰু শিল্পকৰ্ম প্ৰদান কৰাটোও নিশ্চিত কৰিছে।
জনজাতীয় সমাজসমূহৰ বাবে ছিকল চেল এনিমিয়া এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে পৰিগণিত হোৱা বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ছিকল চেল এনিমিয়া অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই অভিযানৰ এবছৰতে ৪.৫ কোটি জনজাতীয় লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰসমূহ এনেদৰে স্থাপন কৰা হৈছে যাতে জনজাতীয় লোকসকলে স্ক্ৰিনিং কৰিবলৈ বেছি দূৰলৈ যাব নালাগে। তেখেতে লগতে কয় যে দুৰ্গম জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত ম’বাইল মেডিকেল ইউনিটৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত বিশ্বত ভাৰতে মুখ্য ভূমিকা পালনৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ কাৰণ হৈছে জনজাতীয় সমাজসমূহে শিকোৱা প্ৰমূল্যবোধ, যিসমূহ আমাৰ চিন্তাৰ আধাৰ। জনজাতীয় সমাজে প্ৰকৃতিক পূজা কৰা বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তী আৰম্ভ হোৱাৰ উপলক্ষে জনজাতীয় প্ৰধান অঞ্চলসমূহত বিৰছা মুণ্ডা জনজাতীয় উপবন স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে এনে উপবনসমূহত ৫ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰা হ’ব।
ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জয়ন্তীয়ে আমাক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেখেতে জনসাধাৰণক এখনি শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়া সুনিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে জনজাতীয় ধাৰণাক এখনি নব্য ভাৰত গঢ়াৰ আধাৰ কৰিবলৈ, জনজাতীয় ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰিবলৈ, জনজাতীয় সমাজে যুগ-যুগ ধৰি কি সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে, সেই বিষয়ে জানিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই কাৰ্য্যসূচীত বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জুৱেল ওৰাম, কেন্দ্ৰীয় এমএছএমই দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতন ৰাম মাঞ্জী, কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, কেন্দ্ৰীয় খাদ্য সংসাধন উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী চিৰাগ পাছৱান, কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী দুৰ্গা দাস উইকেকে প্ৰমুখ্য কৰি বিশিষ্ট লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসৰ দিনা ধৰতী আবা ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে বিহাৰৰ জমুই ভ্ৰমণ কৰে। তেখেতে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডালৈ সন্মানাৰ্থে এটি স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাকটিকটো উন্মোচন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয় লগতে অঞ্চলটোৰ গ্ৰাম্য আৰু দুৰ্গম অঞ্চলৰ জনজাতীয় সমাজসমূহক উন্নীতকৰণ আৰু অঞ্চলসমূহৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লক্ষ্যৰে ৬,৬৪০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান (PM-JANMAN)ৰ অধীনত নিৰ্মিত ১১,০০০ আৱাসৰ গৃহপ্ৰৱেশৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেখেতে লগতে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাৰ বৰ্ধনৰ বাবে পিএম-জনমানৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা ২৩ টা ম’বাইল মেডিকেল ইউনিট (MMU) আৰু ধৰতী আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযানৰ (DAJGUA) অধীনত অতিৰিক্ত ৩০ টা এমএমইউ উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনজাতীয় উদ্যমিতাক প্ৰোৎসাহনৰ বাবে ৩০০ টা বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ (VDVK) আৰু জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে স্থাপিত ১০ খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয় উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে ৫০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন পথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু পিএম জনমানৰ অধীনত কমিউনিটি হাব হিচাপে কাম কৰিবলৈ ১০০ টা বহুমুখী কেন্দ্ৰ (MPC)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। লগতে জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে গুণগত শিক্ষাৰ অংগীকাৰক অধিক আগুৱাই নি ১,১১০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে ২৫ খন অতিৰিক্ত একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পত অনুমোদনো জনায়। ইয়াৰ ভিতৰত আছে পিএম জনমানৰ অধীনত প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা মূল্যৰ ২৫,০০০ নতুন আৱাস আৰু ধৰতী আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান (DAJGUA)ৰ অধীনত ১৯৬০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ ১.১৬ লাখ আৱাস; পিএম জনমানৰ অধীনত ৬৬ টা হোষ্টেল আৰু ডিএজেজিইউএ ৰ অধীনত ৩০৪ টা হোষ্টেল; পিএম জনমানৰ অধীনত ৫০ টা নতুন বহু-মুখী কেন্দ্ৰ, ৫৫ টা ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা ইউনিট আৰু ৬৫ টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ; ৬ টা চেন্টাৰ অৱ কম্পিটেন্সি ফৰ ছিকল চেল এনিমিয়া এলিমিনেচনৰ লগতে ডিএজেজিইউএ ৰ অধীনত আশ্ৰম বিদ্যালয়, হোষ্টেল, চৰকাৰী আৱাসিক বিদ্যালয় আদিৰ উন্নীতকৰণৰ বাবে ৩৩০ টা প্ৰকল্প, যাৰ মূল্য প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi marks the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas
Unveils a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda
Inaugurates, lays foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore in Bihar
Tribal society is the one which made Prince Ram into Lord Ram,Tribal society is the one that led the fight for centuries to protect India's culture and independence: PM
With the PM Janman Yojana, development of settlements of the most backward tribes of the country is being ensured: PM
Tribal society has made a huge contribution in the ancient medical system of India:PM
Our government has put a lot of emphasis on education, income and medical health for the tribal community: PM
To commemorate the 150th birth anniversary of Lord Birsa Munda, Birsa Munda Tribal Gaurav Upvans will be built in tribal dominated districts of the country: PM
15 NOV 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi marked the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas and laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth around Rs 6,640 crore in Jamui, Bihar today.
The Prime Minister welcomed Governors, Chief Ministers, Union Ministers of various states who were participating in the tribal day functions across various districts of India. He also welcomed the innumerable tribal brothers and sisters who had virtually joined the program from across India. Terming today as a very holy day, Shri Modi remarked that Karthik Poonima, Dev Deepawali as well as 555th Birth anniversary of Shri Guru Nanak Dev ji was being observed and greeted the citizens of India for the same. The Prime Minister said that today was also a historic day for the citizens as it was the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda being celebrated as Janjatiya Gaurav Divas. He greeted the citizens of India and tribal brothers and sisters, in particular. The Prime Minister noted that Swachhata Abhiyan was held in the past 3 days in Jamui as a precursor to today’s Janjatiya Gaurav Diwas. He congratulated various stakeholders like the administration, citizens of Jamui and women folk in particular for the Swachhata Abhiyan.
Recalling that he was in Dharthi Abha Birsa Munda’s birth village Ulihatu on last year’s Janjatiya Gaurav Divas, Shri Modi remarked that this year he was in place which had witnessed the bravery of martyr Tilka Manjhi and added that this occasion was even more special as the country was marking the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda. He added that the celebrations would go on for the upcoming year. The Prime Minister also congratulated the one crore people from various villages who had joined virtually in today’s event at Jamui, Bihar. Shri Modi said he was pleased to welcome the descendant of Birsa Munda, Shri Budharam Munda and descendant of Sidhu Kanhu, Shri Mandal Murmu today.
The Prime Minister remarked that the inauguration and laying of foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore was done today. He added that projects comprised around 1.5 lakh approval letters for pucca houses for tribals, schools and hostels for the betterment of tribal children’s future, health facilities for tribal women, road projects connecting tribal areas, tribal museums and research centres to conserve the tribal culture. Shri Modi remarked that there was Grih Pravesh of 11,000 Awas built for the tribals on the auspicious occasion of Dev Deepavali. He congratulated all the tribals on this occasion.
Highlighting today’s celebration of Janjatiya Gaurav divas and beginning the Janjatiya Gaurav year, Shri Modi said the celebrations marked an honest attempt to correct a major historical injustice. He added that the Tribals had not received their due recognition in the society in the post-independence period. Highlighting the contributions of tribal society, the Prime Minister said it was the tribal society which transformed Prince Ram to Lord Ram as well as led the fight for centuries to protect India's culture and independence. However, he added, there were attempts to wipe out such important contributions of tribal society in the decades after independence fueled by selfish politics. Enlisting the various contributions of tribals for India’s independence like the Ulgulan movement, Kol rebellion, Santhal rebellion, Bhil movement, Shri Modi said the contributions of tribals was immense. He added that various tribal leaders from across India like Alluri Sitarama raju, Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Budhu Bhagat, Telang Kharia, Govinda Guru, Telangana’s Ramji Gond, Madhya Pradesh’s Badal Bhoi, Raja Shankar Shah, Kuvar Raghunath Shah, Tantya Bhil, Jatra Bhagat, Lakshman Naik, Mizoram’s Ropuiliani, Raj Mohini Devi, Rani Gaidinliu, Kalibai, Gondwana’s queen Rani Durgavati Devi and numerous others could never be forgotten. Shri Modi also remarked that the Mangarh Massacre, where the Britishers had killed thousands of tribals, could not be forgotten.
Emphasising that his Government’s mindset, be it in the field of culture or social justice, was different, Shri Modi said it was their good fortune to elect Smt. Droupadi Murmu as the President of India. He added that she was the first adivasi President of India and the credit for all the works incepted under the PM-JANMAN yojana goes to the President. Underling that the Rs 24,000 Crore PM JANMAN yojana was launched for the empowerment of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), Shri Modi said under the scheme, development of settlements of the most backward tribes of the country is being ensured. He noted that the scheme had completed one year today and thousands of pucca houses were given to the PVTGs under the scheme. The Prime Minister also noted that the road development projects were under progress to ensure connectivity between PVTG settlements and drinking water was ensured under the Har Ghar Jal scheme in many houses of PVTGs.
Highlighting that he worships those who were totally ignored, Shri Modi said the tribal societies lacked basic infrastructure for decades due to attitudes of the previous governments. He added that dozens of tribal-dominated districts in the country had lagged behind in the pace of development. Shri Modi said their Government had changed the process of thinking and declared them as ‘Aspirational Districts’ and have posted efficient officers for their development. He was pleased that today many such aspirational districts had fared better than many developed districts in various developmental parameters. He added that benefits of this were accrued to the tribals.
“Tribal welfare has always been the priority of our government”, said the Prime Minister. He added that it was Atal ji’s Government which formed a separate Ministry for Tribal affairs. Shri Modi noted that the budgetary allocation was increased 5 times from Rs 25,000 crore to Rs 1.25 lakh crores in the last 10 years. Shri Modi said a special scheme named Dharti Abha Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) was started recently benefitting more than 60,000 tribal villages. He added that Rs. 80,000 crores was being invested through the scheme which aimed at ensuring availability of basic facilities in the tribal villages along with creating job opportunities and training of the tribal youths. He also added that Tribal Marketing centers would be set up along with training and support to create homestays as part of the scheme. This, he added, will strengthen tourism as well as make eco-tourism a possibility in the tribal dominated areas which would stop the migration of tribals.
Highlighting the efforts undertaken to preserve the tribal heritage by the Government, Shri Modi remarked that many tribal artists were conferred with Padma awards. He added that a tribal museum named after Bhagwan Birsa Munda was started in Ranchi and urged all the school children to visit and study it. He was also pleased that a tribal Museum named after Badal Bhoi in Chindwara, Madhya Pradesh and tribal Museums named after Raja Shankar Shah and Kuvar Raghunath Shah in Jabalpur, Madhya Pradesh were inaugurated today. He also noted that two Tribal Research centres were inaugurated today in Srinagar and Sikkim along with unveiling of a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda today. Shri Modi remarked that all these efforts will constantly remind the people of India about the bravery and respect of the Tribes.
Emphasising the great contribution of tribal society in the ancient medicine system of India, Shri Modi remarked that this heritage was also being protected along with adding new dimensions for the future generations. He added that the Government had set up National Institute of Sowa-Rigpa in Leh, upgraded the North-Eastern institute of Ayurved and Folk Medicine research in Arunachal Pradesh. Shri Modi said the Government was also setting up the upcoming Global center for traditional medicine under the auspices of WHO, which will help further propagate the traditional medicine system of Tribals across the world.
“Our government's focus is on education, income and medicine of the tribal society”, exclaimed Shri Modi. He was pleased that the tribal children were coming forward in various fields like medical, engineering, armed forces or aviation. This, he said, was the result of creation of better prospects from school to higher education in the last decade in the tribal areas. The Prime Minister underlined that his Government had added 2 new Tribal universities in the last decade as against the one Central tribal university in six decades of post-independence period. He added that many degree and engineering colleges along with Industrial Training Institutes (ITIs) were started in the Tribal dominated areas in the last decade. Shri Modi also noted that in the last decade, 30 new Medical colleges were started in the tribal areas along with ongoing works in many new medical colleges including one in Jamui, Bihar. He added that a strong network of 7000 Ekalavya schools across the country was also being developed.
Noting that language has been a barrier for the tribal students in the medical, engineering and technical education, Shri Modi said the Government had provided the option of taking up exams in mother tongue. He added that these decisions had given a new hope to the tribal students.
Highlighting the achievements of the tribal youth in winning medals in international sports events in the last decade, Shri Modi said the Government had undertaken efforts to improve the sports infrastructure in the tribal areas. He added that modern playgrounds, sports complexes were being developed as part of Khelo India Abhiyan in the tribal dominated areas. He also noted that India’s first national sports university was started in Manipur.
The Prime Minister remarked that laws related to Bamboo were very strict even after 70 years of Independence causing huge difficulties to tribal society. He added that his Government had eased the laws related to Bamboo farming. Shri Modi noted that around 90 forest products were brought under the ambit of Minimum Support Price (MSP) as against 8-10 forest products in the past. He added that more than 4,000 Van Dhan Kendras were operating today in India, helping around 12 lakh tribal farmers.
“Around 20 lakh tribal women have become Lakhpati Didi since the inception of the scheme”, said Shri Modi. He added that Tribal Haats were being set up in major cities for the tribal products like baskets, toys and other handicrafts. Shri Modi remarked that a Global Marketplace was being created on the internet for tribal handicraft products. He added that he also ensured to give tribal products and artefacts like Sohrai painting, Warli painting, Gond Painting when he met international leaders and dignitaries.
Noting that Sickle Cell Anaemia has been a major challenge for the tribal communities, Shri Modi said the Government had started a National Sickle Cell Anaemia Mission. In the one year of the mission, he added, 4.5 crore tribals were screened. The Prime Minister said that Ayushman Arogya Mandirs were developed so that the tribals wouldn't have to go too far to get screened. He added that Mobile Medical Units were set up in the inaccessible tribal areas.
Highlighting India’s major role in the world in the fight against Climate Change, Shri Modi said that this was due to the values taught by the tribal societies which was the core of our thoughts. Adding that the tribal societies venerated nature, Shri Modi announced the creation of Birsa Munda Janjatiya Upvans in the tribal dominated areas to observe the commencement of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He added that 500 thousand trees will be planted in the Upvans.
Concluding his address, Shri Modi said that Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary inspires us to make big resolutions. He urged the people to work together to make the tribal ideas the basis for building a new India, conserve the tribal heritage, learn what has been preserved by the tribal society for centuries to ensure the building of a strong, prosperous and powerful India.
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Minister for Tribal Affairs, Shri Jual Oram, Union Minister for MSME, Shri Jitan Ram Manjhi, Union Minister for Textiles, Shri Giriraj Singh, Union Minister for Food Processing Industries, Shri Chirag Paswan, Union Minister of State for Tribal Affairs, Shri Durga Das Uikey were present on the occasion among others.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Jamui, Bihar to commemorate Janjatiya Gaurav Divas, marking the commencement of the 150th Birth Anniversary Year celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda. Prime Minister unveiled a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda. He also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6,640 crore aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister participated in the Grih Pravesh of 11,000 Awas built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN). He also inaugurated 23 Mobile Medical Units (MMUs) launched under PM-JANMAN and an additional 30 MMUs under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) to enhance healthcare access in tribal areas.
Prime Minister inaugurated 300 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) to promote tribal entrepreneurship and support livelihood generation and 10 Eklavya Model Residential Schools, worth around Rs 450 crore, dedicated to tribal students. He also inaugurated two Tribal Freedom Fighters’ Museums in Chhindwara and Jabalpur, Madhya Pradesh and two Tribal Research Institutes in Srinagar, Jammu & Kashmir and Gangtok, Sikkim to document and preserve the rich history and heritage of tribal communities.
Prime Minister laid the foundation stone of 500 km of new roads to improve connectivity in tribal regions and 100 Multi-Purpose Centres (MPCs) to act as community hubs under PM JANMAN. He also laid the foundation stone of 25 additional Eklavya Model Residential Schools, worth over Rs 1,110 crore, furthering the commitment of quality education for tribal children.
Prime Minister also sanctioned various development projects that include 25,000 new Awas under PM JANMAN worth around Rs 500 crore and 1.16 lakh Awas under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) worth over Rs 1960 crore; 66 Hostels under PM JANMAN and 304 Hostels under DAJGUA worth over Rs. 1100 crores; 50 new Multi-Purpose Centres, 55 Mobile Medical Units and 65 Anganwadi Centres under PM JANMAN; 6 Centres of Competency for Sickle Cell Anaemia elimination along with 330 projects for upgradation of Ashram Schools, hostels, Government Residential Schools among others under DAJGUA, worth around Rs 500 crore.