ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଓ ଡାକ ଟିକଟର ଉନ୍ମୋଚନ
ବିହାରରେ ୬୬୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ହିଁ ରାଜକୁମାର ରାମଙ୍କୁ ଭଗବାନ ରାମ ରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ହିଁ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଓ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଜନଜାତିଙ୍କ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଶିକ୍ଷା, ଆୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଉପବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
15 NOV 2024 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ବିହାରର ଜାମୁଇଠାରେ ପାଖାପାଖି ୬୬୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଦିବାସୀ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷରୁ ଅଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଅଗଣିତ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ସେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣମୀ, ଦେବ ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଙ୍କ ୫୫୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜିର ଦିନକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପବିତ୍ର ଦିନ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଆଜି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଭାରତର ନାଗରିକ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜିର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସର ପୂର୍ବସୂଚୀ ଭାବରେ ଜାମୁଇରେ ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶାସନ, ଜାମୁଇର ନାଗରିକ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମହିଳା ମାନଙ୍କ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଗତବର୍ଷର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସରେ ସେ ଧାରତି ଆଭା ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମଗ୍ରାମ ଉଲିହାଟୁରେ ଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେ ସହିଦ ତିଲକା ମାଝୀଙ୍କ ସାହସିକତାର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବାରୁ ଏହି ଅବସର ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା। ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ବ୍ୟାପି ଏହି ଉତ୍ସବ ଚାଲିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିହାରର ଜାମୁଇଠାରେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମର ୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା, ବୁଦ୍ଧରାମ ମୁଣ୍ଡା ଓ ସିଦ୍ଧୁ କାହ୍ନୁଙ୍କ ବଂଶଧର ଶ୍ରୀ ମଣ୍ଡଳ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ସେ ଆନନ୍ଦିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଆଜି ୬୬୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ସ୍କୁଲ ଓ ହଷ୍ଟେଲ, ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ରହିଛି। ଦେବ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ୧୧,୦୦୦ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଆଜିର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ ଏବଂ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ବଡ଼ ଐତିହାସିକ ଅନ୍ୟାୟକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ମାନ୍ୟତା ପାଇନାହାଁନ୍ତି । ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ହିଁ ରାଜକୁମାର ରାମଙ୍କୁ ଭଗବାନ ରାମରେ ପରିଣତ କରିବା ସହ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲା । ତେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ସ୍ୱାର୍ଥପର ରାଜନୀତି ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଲୋପ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଉଲଗୁଲାନ ଆନ୍ଦୋଳନ, କୋଲ ବିଦ୍ରୋହ, ସାନ୍ଥାଲ ବିଦ୍ରୋହ, ଭିଲ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭଳି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ । ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ, ତିଲକା ମାଝୀ, ସିଦ୍ଧୁ କାହ୍ନୁ, ବୁଧୁ ଭଗତ, ତେଲଙ୍ଗ ଖରିଆ, ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାମଜୀ ଗୋଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବାଦଲ ଭୋଇ, ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହା, କୁବର ରଘୁନାଥ ଶାହ, ତନ୍ତ୍ୟା ଭିଲ, ଯାତ୍ରା ଭଗତ, ଲକ୍ଷ୍ମଣ ନାୟକ, ମିଜୋରାମର ରୋପୁଲିଆନି, ରାଜ ମୋହିନୀ ଦେବୀ, ରାଣୀ ଗାଇଦିନିଲନିୟୁ, କାଲିବାଇ, ଗୋଣ୍ଡୱାନାର ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ଦେବୀଙ୍କ ଭଳି ସମଗ୍ର ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଆଦିବାସୀ ନେତାଙ୍କୁ କେବେ ବି ଭୁଲିହେବ ନାହିଁ। ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଇଂରେଜମାନେ ହତ୍ୟା କରିଥିବା ମାନଗଡ଼ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡକୁ ଭୁଲିହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ସଂସ୍କୃତି ହେଉ କି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ମାନସିକତା ଭିନ୍ନ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ କରିବା ସେମାନଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ପିଏମ୍-ଜନମନ ଯୋଜନାରେ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟର ଶ୍ରେୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଉଛି। ବିଶେଷ କରି ଦୁର୍ବଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ (ପିଭିଟିଜି)ର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଅତି ପଛୁଆ ଜନଜାତିଙ୍କ ବସ୍ତିର ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆଜି ଏକ ବର୍ଷ ପୂରିଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପିଭିଟିଜିମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପିଭିଟିଜି ବସ୍ତି ଏବଂ ପିଭିଟିଜିର ଅନେକ ଘରେ ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପାନୀୟ ଜଳ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଡ଼କ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ପୂଜା କରନ୍ତି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ମନୋଭାବ ଯୋଗୁଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଡଜନାଧିକ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଜିଲ୍ଲା ବିକାଶର ଗତିରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ସେମାନଙ୍କୁ 'ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା' ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଏଭଳି ଅନେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଅନେକ ବିକଶିତ ଜିଲ୍ଲା ତୁଳନାରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ସେ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହାର ଫାଇଦା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବଦା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଉପକୃତ ହେବା ପାଇଁ ଧାରତି ଆଭା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ (ଡିଏଜିଜିୟୁଏ) ନାମକ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସହ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ହୋମ୍ ଷ୍ଟେ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସହାୟତା ସହିତ ଆଦିବାସୀ ମାର୍କେଟିଂ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ବାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଯାହା ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ରୋକିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ କଳାକାରଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ରାଞ୍ଚିରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସି ପାଠ ପଢିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିନ୍ଦୱାଡାରେ ବାଦଲ ଭୋଇଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରରେ ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହା ଓ କୁବର ରଘୁନାଥ ଶାହାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଶ୍ରୀନଗର ଓ ସିକିମରେ ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟିତ ହେବା ସହ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଓ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ବିଷୟରେ ନିରନ୍ତର ମନେ ପକାଇବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ମହାନ ଅବଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡିବାରେ ଲାଗିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଲେହରେ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସୋୱା-ରିଗପା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଲୋକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅଧିକ ପ୍ରସାରିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
"ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଶିକ୍ଷା, ଆୟ ଏବଂ ଔଷଧ ଉପରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଡାକ୍ତରୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କିମ୍ବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ଆଗେଇ ଆସୁଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ। ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଏହା ପରିଣାମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିବା ବେଳେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୨ଟି ନୂତନ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ) ସହିତ ଅନେକ ଡିଗ୍ରୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ୩୦ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହ ବିହାରର ଜାମୁଇରେ ଗୋଟିଏ ସମେତ ଅନେକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୭୦୦୦ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ଡାକ୍ତରୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାରେ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭାଷା ବାଧକ ସାଜିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ଆଶା ଦେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପଦକ ଜିତିବାରେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆଧୁନିକ ଖେଳ ପଡ଼ିଆ, କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଣିପୁରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ବାଉଁଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ଥିଲା ଯାହା ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ବାଉଁଶ ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନକୁ ସହଜ କରିଛନ୍ତି। ଅତୀତରେ ୮ରୁ ୧୦ଟି ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଥିବା ବେଳେ ପ୍ରାୟ ୯୦ଟି ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍ଏସ୍ପି) ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ୪୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବନ ଧନ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ କୃଷକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଯଥା ବାସ୍କେଟ୍, ଖେଳନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଆଦିବାସୀ ହାଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଆଦିବାସୀ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରନେଟରେ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନେତା ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭେଟିବା ସମୟରେ ସୋହରାଇ ଚିତ୍ରକଳା, ୱାର୍ଲି ପେଣ୍ଟିଂ, ଗୋଣ୍ଡ ପେଣ୍ଟିଂ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ କଳାକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ସିକେଲ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏକ ଜାତୀୟ ସିକେଲ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ମିଶନର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ସାଢ଼େ ୪ କୋଟି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଅପହଞ୍ଚ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ମେଡିକାଲ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଶିଖାଯାଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ କାରଣରୁ ହୋଇଛି ଯାହା ଆମ ଚିନ୍ତାଧାରାର ମୂଳ ଆଧାର ଥିଲା । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଂଚଳରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜନଜାତି ଉପବଂଶ ଗଠନ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପ୍ରକୃତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉପବନରେ ୫୦୦ ହଜାର ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରାଯିବ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଆମକୁ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନ, ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ, ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଗଠନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସଂରକ୍ଷିତ ଥିବା ଜିନିଷଶିଖିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଧାର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ, କେନ୍ଦ୍ର ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଝୀ, କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗା ଦାସ ଉଇକେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଧାରତି ଆବା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ବିହାରର ଜାମୁଇ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ଆଦିବାସୀ ସଂପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୬,୬୪୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ (ପିଏମ-ଜନମନ) ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୧୧,୦୦୦ ଆବାସର ଗୃହ ପ୍ରବେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜନମନ ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୨୩ଟି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ମେଡିକାଲ ୟୁନିଟ୍ (ଏମଏମୟୁ) ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଧାରତି ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ (ଡିଏଜିଜିୟୁଏ) ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ୩୦ ଏମଏମୟୁକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜୀବିକା ସୃଷ୍ଟିରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ୩୦୦ ଟି ବନ ଧନ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (ଭିଡିଭିକେ) ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୧୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଛିନ୍ଦୱାଡା ଏବଂ ଜବଲପୁରରେ ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ଏବଂ ସିକ୍କିମର ଗଙ୍ଗଟକରେ ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମାନ ଙ୍କ ଅଧୀନରେ କମ୍ୟୁନିଟି ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ସଡ଼କ ଏବଂ ୧୦୦ ଟି ବହୁମୁଖୀ କେନ୍ଦ୍ର (ଏମପିସି)ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ୧୧୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୨୫ଟି ଅତିରିକ୍ତ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ଜନମନ ଅଧୀନରେ ୨୫,୦୦୦ ନୂତନ ଆବାସ ଏବଂ ୧୯୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଧରତି ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ (ବାଜଗୁଆ) ଅଧୀନରେ ୧.୧୬ ଲକ୍ଷ ଆବାସ; ପିଏମ ଜନମନ ଅଧୀନରେ ୬୬ଟି ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଡାଜଗୁଆ ଅଧୀନରେ ୩୦୪ଟି ହଷ୍ଟେଲରେ ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମାନ ଅଧୀନରେ ୫୦ଟି ନୂତନ ବହୁମୁଖୀ କେନ୍ଦ୍ର, ୫୫ଟି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ୬୫ଟି ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର; ଡାଜଗୁଆ ଅଧୀନରେ ଆଶ୍ରମ ସ୍କୁଲ, ହଷ୍ଟେଲ, ସରକାରୀ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଦିର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ୩୩୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ୬ଟି ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi marks the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas
Unveils a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda
Inaugurates, lays foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore in Bihar
Tribal society is the one which made Prince Ram into Lord Ram,Tribal society is the one that led the fight for centuries to protect India's culture and independence: PM
With the PM Janman Yojana, development of settlements of the most backward tribes of the country is being ensured: PM
Tribal society has made a huge contribution in the ancient medical system of India:PM
Our government has put a lot of emphasis on education, income and medical health for the tribal community: PM
To commemorate the 150th birth anniversary of Lord Birsa Munda, Birsa Munda Tribal Gaurav Upvans will be built in tribal dominated districts of the country: PM
15 NOV 2024 3:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi marked the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas and laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth around Rs 6,640 crore in Jamui, Bihar today.
The Prime Minister welcomed Governors, Chief Ministers, Union Ministers of various states who were participating in the tribal day functions across various districts of India. He also welcomed the innumerable tribal brothers and sisters who had virtually joined the program from across India. Terming today as a very holy day, Shri Modi remarked that Karthik Poonima, Dev Deepawali as well as 555th Birth anniversary of Shri Guru Nanak Dev ji was being observed and greeted the citizens of India for the same. The Prime Minister said that today was also a historic day for the citizens as it was the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda being celebrated as Janjatiya Gaurav Divas. He greeted the citizens of India and tribal brothers and sisters, in particular. The Prime Minister noted that Swachhata Abhiyan was held in the past 3 days in Jamui as a precursor to today’s Janjatiya Gaurav Diwas. He congratulated various stakeholders like the administration, citizens of Jamui and women folk in particular for the Swachhata Abhiyan.
Recalling that he was in Dharthi Abha Birsa Munda’s birth village Ulihatu on last year’s Janjatiya Gaurav Divas, Shri Modi remarked that this year he was in place which had witnessed the bravery of martyr Tilka Manjhi and added that this occasion was even more special as the country was marking the commencement of 150th Birth Anniversary Year celebration of Bhagwan Birsa Munda. He added that the celebrations would go on for the upcoming year. The Prime Minister also congratulated the one crore people from various villages who had joined virtually in today’s event at Jamui, Bihar. Shri Modi said he was pleased to welcome the descendant of Birsa Munda, Shri Budharam Munda and descendant of Sidhu Kanhu, Shri Mandal Murmu today.
The Prime Minister remarked that the inauguration and laying of foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6640 crore was done today. He added that projects comprised around 1.5 lakh approval letters for pucca houses for tribals, schools and hostels for the betterment of tribal children’s future, health facilities for tribal women, road projects connecting tribal areas, tribal museums and research centres to conserve the tribal culture. Shri Modi remarked that there was Grih Pravesh of 11,000 Awas built for the tribals on the auspicious occasion of Dev Deepavali. He congratulated all the tribals on this occasion.
Highlighting today’s celebration of Janjatiya Gaurav divas and beginning the Janjatiya Gaurav year, Shri Modi said the celebrations marked an honest attempt to correct a major historical injustice. He added that the Tribals had not received their due recognition in the society in the post-independence period. Highlighting the contributions of tribal society, the Prime Minister said it was the tribal society which transformed Prince Ram to Lord Ram as well as led the fight for centuries to protect India's culture and independence. However, he added, there were attempts to wipe out such important contributions of tribal society in the decades after independence fueled by selfish politics. Enlisting the various contributions of tribals for India’s independence like the Ulgulan movement, Kol rebellion, Santhal rebellion, Bhil movement, Shri Modi said the contributions of tribals was immense. He added that various tribal leaders from across India like Alluri Sitarama raju, Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Budhu Bhagat, Telang Kharia, Govinda Guru, Telangana’s Ramji Gond, Madhya Pradesh’s Badal Bhoi, Raja Shankar Shah, Kuvar Raghunath Shah, Tantya Bhil, Jatra Bhagat, Lakshman Naik, Mizoram’s Ropuiliani, Raj Mohini Devi, Rani Gaidinliu, Kalibai, Gondwana’s queen Rani Durgavati Devi and numerous others could never be forgotten. Shri Modi also remarked that the Mangarh Massacre, where the Britishers had killed thousands of tribals, could not be forgotten.
Emphasising that his Government’s mindset, be it in the field of culture or social justice, was different, Shri Modi said it was their good fortune to elect Smt. Droupadi Murmu as the President of India. He added that she was the first adivasi President of India and the credit for all the works incepted under the PM-JANMAN yojana goes to the President. Underling that the Rs 24,000 Crore PM JANMAN yojana was launched for the empowerment of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), Shri Modi said under the scheme, development of settlements of the most backward tribes of the country is being ensured. He noted that the scheme had completed one year today and thousands of pucca houses were given to the PVTGs under the scheme. The Prime Minister also noted that the road development projects were under progress to ensure connectivity between PVTG settlements and drinking water was ensured under the Har Ghar Jal scheme in many houses of PVTGs.
Highlighting that he worships those who were totally ignored, Shri Modi said the tribal societies lacked basic infrastructure for decades due to attitudes of the previous governments. He added that dozens of tribal-dominated districts in the country had lagged behind in the pace of development. Shri Modi said their Government had changed the process of thinking and declared them as ‘Aspirational Districts’ and have posted efficient officers for their development. He was pleased that today many such aspirational districts had fared better than many developed districts in various developmental parameters. He added that benefits of this were accrued to the tribals.
“Tribal welfare has always been the priority of our government”, said the Prime Minister. He added that it was Atal ji’s Government which formed a separate Ministry for Tribal affairs. Shri Modi noted that the budgetary allocation was increased 5 times from Rs 25,000 crore to Rs 1.25 lakh crores in the last 10 years. Shri Modi said a special scheme named Dharti Abha Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) was started recently benefitting more than 60,000 tribal villages. He added that Rs. 80,000 crores was being invested through the scheme which aimed at ensuring availability of basic facilities in the tribal villages along with creating job opportunities and training of the tribal youths. He also added that Tribal Marketing centers would be set up along with training and support to create homestays as part of the scheme. This, he added, will strengthen tourism as well as make eco-tourism a possibility in the tribal dominated areas which would stop the migration of tribals.
Highlighting the efforts undertaken to preserve the tribal heritage by the Government, Shri Modi remarked that many tribal artists were conferred with Padma awards. He added that a tribal museum named after Bhagwan Birsa Munda was started in Ranchi and urged all the school children to visit and study it. He was also pleased that a tribal Museum named after Badal Bhoi in Chindwara, Madhya Pradesh and tribal Museums named after Raja Shankar Shah and Kuvar Raghunath Shah in Jabalpur, Madhya Pradesh were inaugurated today. He also noted that two Tribal Research centres were inaugurated today in Srinagar and Sikkim along with unveiling of a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda today. Shri Modi remarked that all these efforts will constantly remind the people of India about the bravery and respect of the Tribes.
Emphasising the great contribution of tribal society in the ancient medicine system of India, Shri Modi remarked that this heritage was also being protected along with adding new dimensions for the future generations. He added that the Government had set up National Institute of Sowa-Rigpa in Leh, upgraded the North-Eastern institute of Ayurved and Folk Medicine research in Arunachal Pradesh. Shri Modi said the Government was also setting up the upcoming Global center for traditional medicine under the auspices of WHO, which will help further propagate the traditional medicine system of Tribals across the world.
“Our government's focus is on education, income and medicine of the tribal society”, exclaimed Shri Modi. He was pleased that the tribal children were coming forward in various fields like medical, engineering, armed forces or aviation. This, he said, was the result of creation of better prospects from school to higher education in the last decade in the tribal areas. The Prime Minister underlined that his Government had added 2 new Tribal universities in the last decade as against the one Central tribal university in six decades of post-independence period. He added that many degree and engineering colleges along with Industrial Training Institutes (ITIs) were started in the Tribal dominated areas in the last decade. Shri Modi also noted that in the last decade, 30 new Medical colleges were started in the tribal areas along with ongoing works in many new medical colleges including one in Jamui, Bihar. He added that a strong network of 7000 Ekalavya schools across the country was also being developed.
Noting that language has been a barrier for the tribal students in the medical, engineering and technical education, Shri Modi said the Government had provided the option of taking up exams in mother tongue. He added that these decisions had given a new hope to the tribal students.
Highlighting the achievements of the tribal youth in winning medals in international sports events in the last decade, Shri Modi said the Government had undertaken efforts to improve the sports infrastructure in the tribal areas. He added that modern playgrounds, sports complexes were being developed as part of Khelo India Abhiyan in the tribal dominated areas. He also noted that India’s first national sports university was started in Manipur.
The Prime Minister remarked that laws related to Bamboo were very strict even after 70 years of Independence causing huge difficulties to tribal society. He added that his Government had eased the laws related to Bamboo farming. Shri Modi noted that around 90 forest products were brought under the ambit of Minimum Support Price (MSP) as against 8-10 forest products in the past. He added that more than 4,000 Van Dhan Kendras were operating today in India, helping around 12 lakh tribal farmers.
“Around 20 lakh tribal women have become Lakhpati Didi since the inception of the scheme”, said Shri Modi. He added that Tribal Haats were being set up in major cities for the tribal products like baskets, toys and other handicrafts. Shri Modi remarked that a Global Marketplace was being created on the internet for tribal handicraft products. He added that he also ensured to give tribal products and artefacts like Sohrai painting, Warli painting, Gond Painting when he met international leaders and dignitaries.
Noting that Sickle Cell Anaemia has been a major challenge for the tribal communities, Shri Modi said the Government had started a National Sickle Cell Anaemia Mission. In the one year of the mission, he added, 4.5 crore tribals were screened. The Prime Minister said that Ayushman Arogya Mandirs were developed so that the tribals wouldn't have to go too far to get screened. He added that Mobile Medical Units were set up in the inaccessible tribal areas.
Highlighting India’s major role in the world in the fight against Climate Change, Shri Modi said that this was due to the values taught by the tribal societies which was the core of our thoughts. Adding that the tribal societies venerated nature, Shri Modi announced the creation of Birsa Munda Janjatiya Upvans in the tribal dominated areas to observe the commencement of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He added that 500 thousand trees will be planted in the Upvans.
Concluding his address, Shri Modi said that Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary inspires us to make big resolutions. He urged the people to work together to make the tribal ideas the basis for building a new India, conserve the tribal heritage, learn what has been preserved by the tribal society for centuries to ensure the building of a strong, prosperous and powerful India.
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Minister for Tribal Affairs, Shri Jual Oram, Union Minister for MSME, Shri Jitan Ram Manjhi, Union Minister for Textiles, Shri Giriraj Singh, Union Minister for Food Processing Industries, Shri Chirag Paswan, Union Minister of State for Tribal Affairs, Shri Durga Das Uikey were present on the occasion among others.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Jamui, Bihar to commemorate Janjatiya Gaurav Divas, marking the commencement of the 150th Birth Anniversary Year celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda. Prime Minister unveiled a commemorative coin and postal stamp in honour of Bhagwan Birsa Munda. He also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 6,640 crore aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister participated in the Grih Pravesh of 11,000 Awas built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN). He also inaugurated 23 Mobile Medical Units (MMUs) launched under PM-JANMAN and an additional 30 MMUs under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) to enhance healthcare access in tribal areas.
Prime Minister inaugurated 300 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) to promote tribal entrepreneurship and support livelihood generation and 10 Eklavya Model Residential Schools, worth around Rs 450 crore, dedicated to tribal students. He also inaugurated two Tribal Freedom Fighters’ Museums in Chhindwara and Jabalpur, Madhya Pradesh and two Tribal Research Institutes in Srinagar, Jammu & Kashmir and Gangtok, Sikkim to document and preserve the rich history and heritage of tribal communities.
Prime Minister laid the foundation stone of 500 km of new roads to improve connectivity in tribal regions and 100 Multi-Purpose Centres (MPCs) to act as community hubs under PM JANMAN. He also laid the foundation stone of 25 additional Eklavya Model Residential Schools, worth over Rs 1,110 crore, furthering the commitment of quality education for tribal children.
Prime Minister also sanctioned various development projects that include 25,000 new Awas under PM JANMAN worth around Rs 500 crore and 1.16 lakh Awas under Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA) worth over Rs 1960 crore; 66 Hostels under PM JANMAN and 304 Hostels under DAJGUA worth over Rs. 1100 crores; 50 new Multi-Purpose Centres, 55 Mobile Medical Units and 65 Anganwadi Centres under PM JANMAN; 6 Centres of Competency for Sickle Cell Anaemia elimination along with 330 projects for upgradation of Ashram Schools, hostels, Government Residential Schools among others under DAJGUA, worth around Rs 500 crore.