প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা G20 গী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী সেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
20 NOV 2024 1:34AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা G20 গী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী সম্মিত্তা ৱা ঙাংখ্রে‍। নই দিল্লীদা পাঙথোকখিবা G20 সম্মিত্তা, কাঙলুপ অসিনা ২০৩০ ফাওবদা রিনিউএবল ইনর্জী কেপাসিতী শরুক অহুম হেনগৎহন্নবা অমসংউ ইনর্জি ইফিসিএন্সী রেত শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ফিরেপ লৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি‍। মহাক্না হায়রিবা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত প্রাইওরিতীশিং অসিবু মাঙদা পুখৎনবা ব্রাজিলনা লৌরিবা ফিরেপ্পু তরাম্না ওকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত পুরক্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাঙদা শুগায়না পাউদমখি‍। ভারতনা হৌখিবা চহি তরাসিদা ইমুং মিলিয়ন ৪০গী য়ুম শাবিখ্রে; হৌখিবা চহি মঙাসিদা য়ুমথোঙ মিলিয়ন ১২০দা থক্নবা অরুবা ঈশিং ফংহনখ্রে; ইমুং মিলিয়ন ১০০দা চাকথোং গ্যাস ফংহনখ্রে অমসুং ইমুং মিলিয়ন ১১৫গী তোইলেত শাখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ভারতনা পেরিস কম্মিতমেন্ত ফংবা ঙম্বা অহান্বা G20 লৈবাক ওইরে হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা ২০৩০ ফাওবদা রিনিউএবল ইনর্জী GW ৫০০ পুথোক্নবা পান্দম অমা থম্বগা লোয়ননা GW ২০০দি পুথোকপা ঙম্লে হায়খি‍। মহাক্না মখা তারদুনা তুং কোইনা চৎকদবা মালেম অমা ওইহন্নবগীদমক ইন্তরনেস্নেল সোলার এলাইএন্স, কোএলিসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, মিসন LiFE, ৱন সন ৱন ৱর্ল্দ ৱন গ্রিদ, অমসুং গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলাইন্সনচিংবা ভারতনা পায়খৎলিবা মালেমগী ওইবা থৌশিলশিংগী মরমদা ফোঙদোকখি‍। মালেমগী খা থংবা শরুক, মরুওইনা অপীকপা ঈথৎকী চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী মথৌ তাবশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্নবা ৱাফম ফোঙদোকপগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকশিংগী মফমদা গ্লোবেল সাউথ সম্মিতকী অহুমশুবা ভোইসতা ভারতনা লাউথোকখিবা গ্লোবেল দিভেলপমেন্ত কম্পেক্তপু শৌগৎনবা ৱাফম থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুং ফাবা ৱাফমশিং মসিদা উবা ফংবিগনি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses G 20 session on Sustainable Development and Energy Transition
20 NOV 2024 1:34AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the session of the G 20 Summit on Sustainable Development and Energy Transition. Prime Minister noted that during the New Delhi G 20 Summit, the group had resolved to triple renewable energy capacity and double the energy efficiency rate by 2030. He welcomed Brazil’s decision to take forward these sustainable development priorities.
Prime Minister elaborated on the steps taken by India to foster sustainable development. He stated that India had provided housing to 40 million families in the last ten years; 120 million households with clean drinking water in the last five years; 100 million families with clean cooking fuel and 115 million families with toilets.
Highlighting that India was the first G 20 country to meet its Paris commitments, Prime Minister noted that India has set an ambitious target to produce 500 gw of renewable energy by 2030, of which 200 gw has been achieved. He further spoke about the global initiatives taken by India, such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE, One Sun One World One Grid, and Global Biofuel Alliance to foster a sustainable planet. Calling for giving primacy to the sustainable development needs of the Global South, particularly the Small Island Developing States, Prime Minister urged countries to support the Global Development Compact announced by India at the third Voice of the Global South Summit.
Full remarks of Prime Minister may be seen at here