প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু শক্তি পৰিবৰ্তন সন্দৰ্ভত জি-২০ অধিৱেশনত ভাষণ দিয়ে
20 NOV 2024 1:34AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু শক্তি পৰিবৰ্তনৰ বিষয়ে জি-২০ সন্মিলনৰ অধিৱেশনত ভাষণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত এই গোটটোৱে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা তিনিগুণ আৰু শক্তি দক্ষতাৰ হাৰ দুগুণ কৰাৰ সংকল্প লৈছে। তেওঁ ব্ৰাজিলৰ এই বহনক্ষম উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহ আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে যোৱা দহ বছৰত ৪০ নিযুত পৰিয়ালক আবাস প্ৰদান কৰিছে; যোৱা পাঁচ বছৰত ১২০ নিযুত পৰিয়ালক বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ যোগান ধৰাৰ লগতে ১০০ নিযুত পৰিয়ালক পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন ইন্ধন আৰু ১১৫ নিযুত পৰিয়ালক শৌচালয়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে ।
পেৰিছৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা ভাৰত প্ৰথমখন জি-২০ দেশ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০০ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনৰ এক উচ্চাভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ২০০ গিগাৱাট লাভ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা গোলকীয় পদক্ষেপ, যেনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিছন লাইফ, ৱান ছান ৱান ৱৰ্ল্ড ৱান গ্ৰিড আৰু গ্লোবেল ইন্ধন মিত্ৰজোঁটৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ উন্নয়নশীল ৰাজ্যসমূহৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাক প্ৰাধান্য দিয়াৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্লোবেল ছাউথ সন্মিলনৰ তৃতীয় কণ্ঠ হিচাপে ভাৰতে ঘোষণা কৰা গ্লোবেল ডেভেলপমেণ্ট কম্পেক্টক সমৰ্থন কৰিবলৈ দেশসমূহক আহ্বান জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses G 20 session on Sustainable Development and Energy Transition
20 NOV 2024 1:34AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the session of the G 20 Summit on Sustainable Development and Energy Transition. Prime Minister noted that during the New Delhi G 20 Summit, the group had resolved to triple renewable energy capacity and double the energy efficiency rate by 2030. He welcomed Brazil’s decision to take forward these sustainable development priorities.
Prime Minister elaborated on the steps taken by India to foster sustainable development. He stated that India had provided housing to 40 million families in the last ten years; 120 million households with clean drinking water in the last five years; 100 million families with clean cooking fuel and 115 million families with toilets.
Highlighting that India was the first G 20 country to meet its Paris commitments, Prime Minister noted that India has set an ambitious target to produce 500 gw of renewable energy by 2030, of which 200 gw has been achieved. He further spoke about the global initiatives taken by India, such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE, One Sun One World One Grid, and Global Biofuel Alliance to foster a sustainable planet. Calling for giving primacy to the sustainable development needs of the Global South, particularly the Small Island Developing States, Prime Minister urged countries to support the Global Development Compact announced by India at the third Voice of the Global South Summit.
Full remarks of Prime Minister may be seen at here