প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পৰ্তুগালৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
19 NOV 2024 6:08AM by PIB Guwahati
ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত অনুষ্ঠিত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়তে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পৰ্তুগীজৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম লুইছ মণ্টেনেগ্ৰোক সাক্ষাৎ কৰে। এইখন আছিল দুয়োগৰাকী নেতাৰ প্ৰথম বৈঠক। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলত প্ৰধানমন্ত্ৰী মণ্টেনেগ্ৰোৱে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাই ভাৰত আৰু পৰ্তুগালৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গভীৰ আৰু সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মণ্টেনেগ্ৰোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক তৃতীয়টো কাৰ্যকালৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
নেতাদ্বয়ে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, পৰ্যটন, সংস্কৃতি আৰু মানুহৰ সৈতে মানুহৰ সম্পৰ্ককে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে আই টি আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, ষ্টাৰ্টআপ আৰু পেছাদাৰী আৰু দক্ষ শ্ৰমিকৰ উদ্ভাৱন আৰু গতিশীলতাৰ দৰে নতুন আৰু উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্ককে ধৰি আঞ্চলিক উন্নয়ন আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থজড়িত গোলকীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰতো মত বিনিময় কৰে। আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় মঞ্চত বৰ্তমানৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
​নেতাদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০২৫ বৰ্ষত ভাৰত আৰু পৰ্তুগালৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁলোকে যৌথভাৱে এই অনুষ্ঠানটো উপযুক্তভাৱে উদযাপন কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োজন নেতাই ইজনে সিজনৰ লগত যোগাযোগত থাকিবলৈও সন্মত হয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with Prime Minister of Portugal
19 NOV 2024 6:08AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of the Portuguese Republic, H.E. Mr. Luís Montenegro, on the sidelines of the G20 Summit held in Rio de Janeiro, Brazil. This was the first meeting between the two leaders. Prime Minister Modi congratulated PM Montenegro on his assumption of office in April 2024 and conveyed his desire to work together to deepen and strengthen bilateral ties between India and Portugal. PM Montenegro congratulated PM Modi on his third term in office.
​The leaders discussed bilateral cooperation in various fields, including trade and investment, defence, science and technology, tourism, culture, and people to people ties. They underscored the growing potential for collaboration in new and emerging areas such as IT and digital technologies, renewable energy, startups and innovation, and mobility of professionals and skilled workers. The two leaders also exchanged views on regional developments and global issues of mutual interest including India-EU relations. They agreed to continue the existing close cooperation in regional and multilateral fora.
​The leaders noted that the year 2025 marks the 50th anniversary of the establishment of diplomatic relations between India and Portugal. They agreed to jointly celebrate the occasion in a befitting manner. Both leaders agreed to stay in touch with each other.