Ministry of Information & Broadcasting
Curtain Raiser - Press Note on IFFI 2024
CM Pramod Sawant Unveils Spectacular Line-up of events at IFFI 2024; Highlights Goan Culture and Cinematic Excellence to be featured at the Festival Goa’s Sky to be lit up with Sky Lanterns during IFFI Parade: Pramod Sawant IFFI 2024 to Focus on ‘Young Filmmakers’ – The Future is Now” 19 World & International Premiers, 43 Asian Premiers, 109 Indian Premiers” to be featured at the festival Best Indian Debut Director Award instituted; IFFI to recognize young filmmakers in the Country Creative Minds of Tomorrow platform enhanced to support 100 young Filmmakers
19 NOV 2024 3:16PM by PIB Mumbai
#IFFIWood, 19 November 2024
The 55th edition of the International Film Festival of India (IFFI) is all set to take place from 20th to 28th November 2024 in the picturesque state of Goa. This year’s festival promises to be a cinematic extravaganza, showcasing diverse narratives, innovative voices, and fostering cultural exchange.
Dr. Pramod Sawant, Chief Minister Goa while addressing the media in the Curtain Raiser Press Conference in Goa informed that that Goa is all set to host the 55th edition of IFFI and is ready to welcome the delegates to the grand festival of films. He informed that 180 international films from 81 countries will be screened during the festival. For all the delegates, free transport facilities will be arranged to facilitate the travel across the festival venues. There will be a special segment on Goan Films in which 14 films will be screened, celebrating local talent and culture, said Shri Sawant. ‘Sky Lantern’ competition will be showcased on the route of IFFI parade, and cash rewards will be given to the participants. IFFI parade is being organized on 22nd November from ESG office venue to Kala Academy, Shri Sawant informed.
Addressing the media, Ms. Delialah Lobo, Vice Chairman of Entertainment Society of Goa said that all efforts are being made to make the festival eco-friendly and accessible to people from all walks of life.
Shri Prithul Kumar, Joint Secretary of Ministry of Information and Broadcasting and Managing Director, NFDC said that 6500 delegates have been registered this year marking an increase of 25 percent over last year. To make the festival more accessible to the film lovers, 6 more screens and 45 percent more screening theatres will be made available this year. The festival will be graced by renowned personalities from Film Industry, Said Shri Kumar. Shri Kumar also mentioned that NFDC is making all out efforts under the leadership of Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw to ensure that the festival reaches new heights this year in terms of people’s participation and quality of overall experience. Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan has been continuously reviewing the preparations for the festival. The festival attempts to bring together all stakeholders through co-ordinated action and timely execution of various tasks under the able guidance of Secretary I&B, said Shri Kumar.
Shri Kumar also informed that a press tour will be organized to acquaint journalists with all the verticals of Film business with an in-depth understanding of various aspects of the film industry.
Ms. Vrunda Desai, Joint secretary of Ministry of Information and Broadcasting, and Ms. Smita Vats Sharma, Director General, PIB, Ministry of Information and Broadcasting; and senior officials from PIB and ESG.
In the Conference, the Key Highlights of IFFI 2024 were briefed to the Media. The same may be read below:
- IFFI 2024 focuses on young filmmakers and has received a record 1032 entries in CMOT section as compared to 550 received in last year.
- Under the visionary guidance of the Minister of Information and Broadcasting, IFFI 2024 places a spotlight on young filmmakers. The “Creative Minds of Tomorrow” initiative has been expanded to support 100 young talents (up from 75 in previous edition), with young film students from across the country invited to participate.
- A new Best Debut Indian Director Award has been introduced to honor emerging talent, with curated masterclasses, panel discussions, and film screenings designed for young creators. Additionally, the entertainment zone IFFiesta aims to foster youth engagement through music, dance, and interactive experiences.
- IFFI 2024 has received record 1,676 submissions from 101 countries, a testament to the festival’s growing international standing. IFFI 2024 will present over 180+ international films from 81 countries, including 16 world premieres, 3 international premieres, 43 Asian premieres and 109 Indian premiers. With selection of celebrated titles and award-winning films from the global circuit, this year’s festival is set to leave a lasting impact on audiences.
- Australia will be the Country of Focus, showcasing a dedicated film package and fostering collaboration with India through a Memorandum of Understanding (MoU) between Screen Australia and NFDC. The festival will be Opening with an Australian Film Better Man by Michael Gracey which offers a captivating glimpse into the life of the iconic British popstar Robbie Williams.
- The Satyajit Ray Lifetime Achievement Award will be presented to ‘Philip Noyce’, the celebrated and awarded Australian director, known for his exceptional storytelling and mastery in creating suspenseful, culturally resonant films. Noyce's filmography includes iconic films like Patriot Games, Clear and Present Danger, Salt, The Saint, The Bone Collector and many more. His collaborations with celebrated actors like Harrison Ford, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Denzel Washington, and Michael Caine, underscore his lasting impact on cinema.
- International Competition Section will have15 feature films (12 International and 3 Indian) that will compete for the coveted Best Film Award, a Golden Peacock & cash prize of 40 lakhs. Apart from the Best Film, the jury will also determine winners in the best director, best actor (male), best actor (female), special jury prize category.
- In Best Feature Film Debut Director award category, 5 International and 2 Indian Films will compete for the coveted Silver Peacock, 10 lakh Indian rupees as cash prize and a certificate.
- International Jury will be headed by Shri Ashutosh Gowariker (Chairperson), acclaimed Indian Filmmaker and will also include Anthony Chen, a renowned Singaporean writer, director, and producer, Elizabeth Karlsen, respected UK producer, Fran Borgia, a distinguished producer based in Asia & Jill Bilcock, a renowned Australian film editor.
- The Indian Panorama section will showcase 25 feature films and 20 non-feature films representing India’s rich cultural and linguistic diversity. This segment includes the Opening Feature Film, Swatantrya Veer Savarkar (Hindi), directed by Randeep Hooda, and the Opening Non-Feature Film, Ghar Jaisa Kuch (Ladakhi).
- New Award “Best Indian Debut Director“has been instituted to recognize, young film making talent across the country which has been aligned with the theme of IFFI focused on ‘Young Filmmakers’. 5 films from a total submission of 102 films will compete for this award. The prize contains Certificate and Cash Prize of Rs. 5 lakhs to be given at closing ceremony.
- Best Web Series (OTT) Award has received 46 entries this year compared to 32 last year. Certificates and a cash prize of 10 Lakhs will be given as prize money to the winning series, which will be announced in the closing ceremony.
- Centenary Celebrations: IFFI 2024 will pay tribute to Indian cinema legends such as Raj Kapoor, Mohammed Rafi, Tapan Sinha, and Akkineni Nageswara Rao with special audio-visual performances in the opening & closing ceremonies, immersive exhibitions in IFFiesta, and a commemorative My Stamp series by India Post. A classic film of each of these icons, restored by NFDC-NFAI under the National film Heritage Mission (NFHM) of the Government, will also be screened in IFFI which includes Raj Kapoor’s Awara, Akkineni Nageswara Rao’s Devadasu (1953), Hum Dono by Mohammed Rafi and Harmonium by Tapan Sinha
- Four new international programming sections such as Rising Stars (celebrating emerging directors), Mission Life (spotlighting eco-conscious cinema), Australia: Country of Focus, and Treaty Country Package, featuring curated selections from the British Film Institute.
- IFFI 2024 will also champion diversity and inclusion with 47 films directed by women and 66 works by young and debut filmmakers, reflecting the festival’s commitment to amplifying underrepresented voices. The Women in Cinema section will highlight emerging talent and the significant contributions of female filmmakers.
- 6 additional Theatres will be available for Screenings which includes 4 Theatres of INOX Madgaon & 2 at INOX Ponda. More than 270 films will be showcased during the festival at 5 venues – INOX Panjim (4), Maquinez Palace(1), INOX Porvorim(4), INOX Madgaon(4), INOX Ponda (2) & Z Square Samrat Ashok (2). Additionally 5 Picture Time inflatable theatres are being put across Goa for film screenings.
- CMOT Initiative has received record-breaking participation with 1,032 entries this year, nearly double compared to 2023. This program fosters young talent across 13 filmmaking crafts, and for the first time 100 participants will be selected, offering a unique platform for aspiring filmmakers.
- Masterclasses, Panels, and Industry Engagement: Film aficionados can look forward to 25+ masterclasses and panel discussions at the Kala Academy, led by industry luminaries such as AR Rahman, Prasoon Joshi, Shabana Azmi, Mani Ratnam, Vidhu Vinod Chopra, and international guests like Philip Noyce and John Seale. Attendees will gain insights into sound design, acting in the digital age, and the future of filmmaking.
- Film Bazaar 2024: South Asia’s Largest Film Market: The 18th edition of Film Bazaar is set to be the largest yet, with 350+ film projects featured in the various verticals of the Film Market. Shri Jerome Pillard, ex-Market Head of ‘Marche du Cannes’ has taken over as the Advisor of Film Bazaar. The Knowledge Series will include pitching sessions and workshops on film production, distribution, and international collaboration. Since its inception in 2007, Film Bazaar has become South Asia’s largest and most essential film market. This year the Pavilions & Exhibitions will be set along the water front promenade and has witnessed overwhelming participation from various Countries & States, Film Industry, Tech & VFX Industry, etc. Several scaleups are being done through partnership with FICCI, to help ensure better industry participation in the Pavilions. Open ‘Buyers-Sellers’ Meet will also be organized in this year’s Film Bazaar, where the filmmakers can meet collaborators.
- ‘IFFiesta’ an Interactive Experience with Cultural Festivities: IFFI 2024 will host the 1st IFFiesta, an entertainment extravaganza, enhancing the cultural vibrancy of the festival, through the magic of film, music, dance, food, art, and interactive experiences. It will be powered by the District by Zomato, – a exclusive zone for curated live performance, food, and fun zone in IFFiesta. Entertainment Arena in and around Kala Academy will be focused for youth. It will have the immersive showcase of the 4 centennials along with the exhibition on the journey of Indian Cinema. A Carnival Parade around the ‘Journey of Indian Cinema’ would be organised as part of the IFFiesta on 22nd November.
- Accessibility and Inclusivity: In a move that is a first in IFFI's history, the 55th IFFI will be an Accessible event. In a bid to ensure that the film festival is accessible for all cinephiles, especially those with reduced mobility including Divyangjans, IFFI has named Svayam, a pioneering organization as the Accessibility Partner. IFFI 2024 is committed to inclusivity, with all venues made physically accessible, sensitizing volunteers about differently abled. The films, programs & events in IFFI are being equipped with accessibility features such as audio descriptions & sign language interpretation, ensuring accessibility through the use of mobile applications, embodying the spirit of “Sabka Saath, Sabka Vikas” given by Hon’ble Prime Minister.
To read the Powerpoint presentation by MD, NFDC please click here
Read More – Creative Minds of Tomorrow Details:

|
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
পূৰ্বলোকন - আইএফএফআই ২০২৪ সন্দৰ্ভত প্ৰেছ নোট
মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্তে আইএফএফআই ২০২৪ ৰ অনুষ্ঠানসমূহৰ সুন্দৰ তালিকা মুকলি কৰে আৰু উৎসৱটোত দেখা পাব লগীয়া গোৱাৰ সংস্কৃতি আৰু চলচ্চিত্ৰৰ উৎকৰ্ষতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আইএফএফআই পেৰেডৰ সময়ত গোৱা আকাশ বন্তিৰে আলোকিত কৰা হ’ব: প্ৰমোদ সাৱন্ত আইএফএফআই ২০২৪-ত ‘যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা’ – দ্য ফিউচাৰ ইজ নাও” বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব মহোৎসৱত ১৯ খন গোলকীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়, ৪৩ খন এছিয়ান আৰু ১০৯ খন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ প্ৰিমিয়াৰ কৰা হ’ব শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় নৱাগত পৰিচালক বঁটা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে; আইএফএফআইয়ে দেশৰ যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক স্বীকৃতি দিব ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অৱ টুমৰো মঞ্চ ১০০ জন যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাক সমৰ্থন কৰিবলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে
19 NOV 2024 3:16PM by PIB Guwahati
#IFFIWood, ১৯ নবেম্বৰ, ২০২৪
ভাৰতীয় আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ (আইএফএফআই) ৫৫ তম সংস্কৰণ ২০ ৰ পৰা ২৮ নৱেম্বৰ ২০২৪ লৈ মনোৰম গোৱা ৰাজ্যত অনুষ্ঠিত হ’বলৈ সাজু হৈছে। এই বছৰৰ উৎসৱটোৱে এক চলচ্চিত্ৰীয় প্ৰদৰ্শন হ’ব বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে, য’ত বিভিন্ন বৰ্ণনা, উদ্ভাৱনী মূলক কণ্ঠস্বৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময় বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
গোৱাত পূৰ্বলোকন সংবাদমেলত সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ প্ৰমোদ সাৱন্তে জানিবলৈ দিয়ে যে গোৱাই আইএফএফআইৰ ৫৫ তম সংস্কৰণ আয়োজন কৰিবলৈ সাজু হৈছে আৰু চলচ্চিত্ৰৰ বিশাল উৎসৱলৈ প্ৰতিনিধিসকলক স্বাগতম জনাবলৈ সাজু হৈছে। তেওঁ জনাই যে মহোৎসৱৰ সময়ত ৮১ খন দেশৰ ১৮০ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শিত হ’ব। সকলো প্ৰতিনিধিৰ বাবে, উৎসৱৰ স্থানসমূহত ভ্ৰমণৰ সুবিধাৰ বাবে বিনামূলীয়া পৰিবহন সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। গোৱাৰ চলচ্চিত্ৰৰ এটা বিশেষ খণ্ড থাকিব য’ত স্থানীয় প্ৰতিভা আৰু সংস্কৃতি উদযাপন কৰি ১৪ খন চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, শ্ৰী সাৱন্তে কয়। আইএফএফআই পেৰেডৰ পথত ‘আকাশ বন্তি’ প্ৰতিযোগিতা প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক নগদ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব। ২২ নৱেম্বৰত ইএছজি কাৰ্যালয়ৰ পৰা কলা একাডেমীলৈ আইএফএফআই পেৰেডৰ আয়োজন কৰা হৈছে, শ্ৰী সাৱন্তে জনায়।
সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি গোৱাৰ এণ্টাৰটেইনমেণ্ট চ’চাইটিৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰীমতী ডেলিয়ালা লোবোৱে কয় যে উৎসৱটো পৰিৱেশ-অনুকূল আৰু সমাজৰ সকলো ক্ষেত্ৰৰ লোকৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব আৰু এনএফডিচিৰ পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰী প্ৰীথুল কুমাৰে কয় যে যোৱা বছৰৰ তুলনাত এই বছৰ ২৫ শতাংশ বৃদ্ধিৰে ৬৫০০ প্ৰতিনিধি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। চলচ্চিত্ৰ প্ৰেমীসকলৰ বাবে উৎসৱটো অধিক সুলভ কৰি তুলিবলৈ, এই বছৰ আৰু ৬ খন পৰ্দা আৰু ৪৫ শতাংশ অধিক স্ক্ৰীণিং থিয়েটাৰ উপলব্ধ কৰা হ’ব। এই মহোৎসৱত চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ প্ৰখ্যাত ব্যক্তিসকলে আকৰ্ষণীয় কৰি তুলিব, শ্ৰী কুমাৰে কয়। শ্ৰী কুমাৰে লগতে উল্লেখ কৰে যে এনএফডিচিয়ে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ নেতৃত্বত সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে যাতে এই বছৰ উৎসৱটো জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ আৰু সামগ্ৰিক অভিজ্ঞতাৰ মানদণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত নতুন উচ্চতাত উপনীত হয়। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে উৎসৱৰ প্ৰস্তুতিৰ নিৰন্তৰ পৰ্যালোচনা কৰি আহিছে। মহোৎসৱটোৱে সমন্বিত পদক্ষেপ আৰু বিভিন্ন কাম সময়মতে কাৰ্যকৰী কৰাৰ জৰিয়তে সকলো অংশীদাৰক একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে, সচিব শ্ৰী কুমাৰে কয়।
শ্ৰী কুমাৰে লগতে জানিবলৈ দিয়ে যে চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিভিন্ন দিশৰ গভীৰ বুজাবুজিৰ সৈতে সাংবাদিকসকলক চলচ্চিত্ৰ ব্যৱসায়ৰ সকলো উলম্ব বিষয়ৰ সৈতে পৰিচিত কৰিবলৈ এক প্ৰেছ ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰা হ’ব।
এই অনুষ্ঠানত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী ভ্ৰুন্দা দেশাই আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ পিআইবিৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰীমতী স্মিতা বৎস শৰ্মা; আৰু পিআইবি আৰু ইএছজিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
সন্মিলনত, আইএফএফআই ২০২৪-ৰ মুখ্য মুখ্য বিষয়বোৰ সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰা হয়। এইসমূহ তলত পঢ়িব পাৰিব:
- আইএফএফআই ২০২৪ ত যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে আৰু যোৱা বছৰত লাভ কৰা ৫৫০ ৰ তুলনাত চিএমঅ’টি শাখাত অভিলেখ ১০৩২ টা প্ৰবিষ্টি লাভ কৰা হৈছে।
- তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নিৰ্দেশনাত, আইএফএফআই ২০২৪-এ যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ১০০ জন যুৱ প্ৰতিভাক সমৰ্থন কৰিবলৈ “ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অফ টুমৰো” উদ্যোগটো সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে (আগৰ সংস্কৰণৰ ৭৫-তকৈ অধিক), সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ চলচ্চিত্ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
- উদীয়মান প্ৰতিভাক সন্মান জনোৱাৰ বাবে এক নতুন শ্ৰেষ্ঠ আত্মপ্ৰকাশ ভাৰতীয় পৰিচালক বঁটা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, য’ত যুৱ সৃষ্টিকৰ্তাসকলৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা কিউৰেটেড মাষ্টাৰক্লাছ, পেনেল আলোচনা, আৰু চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, মনোৰঞ্জন ক্ষেত্ৰ আইএফফিয়েষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে সংগীত, নৃত্য আৰু পাৰস্পৰিক অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে যুৱ ব্যস্ততা বৃদ্ধি কৰা।
- আইএফএফআই ২০২৪-এ ১০১ খন দেশৰ পৰা অভিলেখ ১,৬৭৬ টা দাখিল লাভ কৰিছে, যি উৎসৱৰ বৰ্ধিত আন্তৰ্জাতিক স্থিতিৰ এক প্ৰমাণ। আইএফএফআই ২০২৪-ত ৮১ খন দেশৰ ১৮০+ তকৈও অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উপস্থাপন কৰা হ’ব, যাৰ ভিতৰত আছে ১৬ খন বিশ্ব প্ৰিমিয়াৰ, ৩ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰিমিয়াৰ, ৪৩ খন এছিয়ান প্ৰিমিয়াৰ আৰু ১০৯ খন ভাৰতীয় প্ৰিমিয়াৰ। গোলকীয় বৰ্তনীটোৰ পৰা প্ৰসিদ্ধ শিৰোনাম আৰু পুৰস্কাৰ প্ৰাপ্ত চলচ্চিত্ৰ বাছনি কৰি, এই বছৰৰ উৎসৱটোৱে দৰ্শকৰ ওপৰত এক স্থায়ী প্ৰভাৱ পেলাব।
- অষ্ট্ৰেলিয়া হ’ব ফোকাচৰ দেশ, এক সমৰ্পিত চলচ্চিত্ৰ পেকেজ প্ৰদৰ্শন কৰা আৰু স্ক্ৰীণ অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু এনএফডিচিৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সৈতে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা। মহোৎসৱটো মাইকেল গ্ৰেছিৰ এখন অষ্ট্ৰেলিয়ান চলচ্চিত্ৰ বেটাৰ মেনৰ সৈতে আৰম্ভ হ’ব যিয়ে প্ৰতিষ্ঠিত ব্ৰিটিছ পপষ্টাৰ ৰবি উইলিয়ামছৰ জীৱনৰ এক মনোমোহা আভাস প্ৰদান কৰে।
- সত্যজিৎ ৰে লাইফটাইম এচিভমেণ্ট বঁটা ‘ফিলিপ নয়চ’ক প্ৰদান কৰা হ’ব, যি হৈছে প্ৰসিদ্ধ আৰু পুৰস্কৃত অষ্ট্ৰেলিয়ান পৰিচালক, যি তেওঁৰ ব্যতিক্ৰমী কাহিনী কোৱা আৰু ৰহস্যপূৰ্ণ, সাংস্কৃতিকভাৱে অনুনাদিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণত নিপুণতাৰ বাবে জনাজাত। নয়ছৰ ফিল্মোগ্ৰাফীত পেট্ৰিয়াট গেমছ, ক্লিয়াৰ এণ্ড প্ৰেজেণ্ট ডেঞ্জাৰ, চল্ট, দ্য ছেইণ্ট, দ্য বোন কালেক্টৰ আদিৰ দৰে আইকনিক চলচ্চিত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। হেৰিচন ফৰ্ড, নিকোল কিডমেন, এঞ্জেলিনা জোলি, ডেনজেল ৱাশ্বিংটন আৰু মাইকেল কেইনৰ দৰে প্ৰসিদ্ধ অভিনেতাসকলৰ সৈতে তেওঁৰ সহযোগিতাই চিনেমাৰ ওপৰত তেওঁৰ স্থায়ী প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
- আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত ১৫ খন ফিচাৰ ফিল্ম (১২ আন্তৰ্জাতিক আৰু ৩ ভাৰতীয়) থাকিব যিয়ে আকাংক্ষিত শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ বঁটা, এক সোণালী ময়ূৰ আৰু ৪০ লাখ নগদ পুৰস্কাৰৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিব। শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰৰ উপৰিও, জুৰীয়ে শ্ৰেষ্ঠ পৰিচালক, শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা (পুৰুষ), শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা (মহিলা), বিশেষ জুৰী পুৰস্কাৰ শ্ৰেণীত বিজয়ী বাছনি কৰিব।
- শ্ৰেষ্ঠ ফিচাৰ ফিল্ম ডেবিউ পৰিচালক বঁটা শ্ৰেণীত, ৫ খন আন্তৰ্জাতিক আৰু ২ খন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰই আকাংক্ষিত ৰূপালী ময়ূৰৰ আৰু ১০ লাখ ভাৰতীয় টকা নগদ পুৰস্কাৰ আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিব।
- আন্তৰ্জাতিক জুৰীৰ নেতৃত্ব দিব শ্ৰী আশুতোষ গোৱাৰিকাৰ (অধ্যক্ষ), প্ৰশংসিত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু লগতে অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব এন্থনী চেন, এগৰাকী প্ৰখ্যাত ছিংগাপুৰৰ লেখক, পৰিচালক আৰু প্ৰযোজক, এলিজাবেথ কাৰ্লচেন, সন্মানীয় ইউকে প্ৰযোজক, এছিয়াত অৱস্থিত বিশিষ্ট প্ৰযোজক ফ্ৰান বৰগিয়া আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ সম্পাদক জিল বিলকক।
- ইণ্ডিয়ান পেনোৰামা শাখাত ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক আৰু ভাষিক বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ২৫ খন ফিচাৰ ফিল্ম আৰু ২০ খন অনা-ফিচাৰ চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। এই খণ্ডটোত অন্তৰ্ভুক্ত আছে ৰণদীপ হুডাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উদ্বোধনী ফিচাৰ ফিল্ম, স্বতন্ত্ৰ বীৰ সাভাৰকাৰ (হিন্দী), আৰু উদ্বোধনী অনা-ফিচাৰ চলচ্চিত্ৰ ঘৰ জয়চা কুছ (লাডাখী)।
- নতুন বঁটা “শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় আত্মপ্ৰকাশ পৰিচালক”ক সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰতিভাক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰম্ভ কৰা হৈছে যাক আইএফএফআইৰ বিষয়বস্তুৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হৈছে যি ‘যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা’ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত। মুঠ ১০২ খন চলচ্চিত্ৰ দাখিলৰ ৫ খন চলচ্চিত্ৰই এই বঁটাৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা কৰিব। পুৰষ্কাৰটোত সামৰণি অনুষ্ঠানত প্ৰদান কৰিবলগা প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ৫ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ আছে।
- শ্ৰেষ্ঠ ৱেব চিৰিজ (অ’টিটি) বঁটাটোৱে যোৱা বছৰৰ ৩২ টাৰ তুলনাত এই বছৰ ৪৬ টা প্ৰবিষ্টি লাভ কৰিছে। প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ১০ লাখ নগদ পুৰস্কাৰ বিজয়ী শৃংখলাটোৰ বাবে পুৰস্কাৰ হিচাপে প্ৰদান কৰা হ’ব, যিটো সামৰণি অনুষ্ঠানত ঘোষণা কৰা হ’ব।
- শতবাৰ্ষিকী উদযাপন: আইএফএফআই ২০২৪-ত ৰাজ কাপুৰ, মহম্মদ ৰফি, তপন সিনহা, আৰু আক্কিনেনি নাগেশ্বৰ ৰাওৰ দৰে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ কিংবদন্তীসকলক উদ্বোধনী আৰু সামৰণি অনুষ্ঠানত বিশেষ দৃশ্য-শ্ৰাব্য প্ৰদৰ্শন, আইএফফিয়েষ্টাত নিমজ্জিত প্ৰদৰ্শনী আৰু ইণ্ডিয়া পোষ্টৰ দ্বাৰা এটা স্মাৰক মাই ষ্টেম্প শৃংখলাৰ সৈতে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰা হ’ব। চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ হেৰিটেজ মিছন (এনএফএইচএম)ৰ অধীনত এনএফডিচি-এনএফএআইৰ দ্বাৰা পুনৰুদ্ধাৰ কৰা এই প্ৰতিটো আইকনৰ এখন কালজয়ী চলচ্চিত্ৰও আইএফএফআইত প্ৰদৰ্শিত হ’ব য’ত ৰাজ কাপুৰৰ আৱাৰা, আক্কিনেনি নাগেশ্বৰ ৰাওৰ দেৱদাসু (১৯৫৩), মহম্মদ ৰফিৰ হম ডোনো আৰু তপন সিনহাৰ দ্বাৰা হাৰমনিয়াম অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
- চাৰিটা নতুন আন্তৰ্জাতিক প্ৰ’গ্ৰামিং শাখা যেনে ৰাইজিং ষ্টাৰ্ছ (উদীয়মান পৰিচালক উদযাপন), মিছন লাইফ (পৰিৱেশ-সচেতন চিনেমাৰ স্পটলাইটিং), অষ্ট্ৰেলিয়া: কাণ্ট্ৰী অফ ফ’কাচ, আৰু ট্ৰিটি কাণ্ট্ৰী পেকেজ, য’ত ব্ৰিটিছ ফিল্ম ইনষ্টিটিউটৰ পৰা কিউৰেটেড বাছনি আছে।
- আইএফএফআই ২০২৪-য়ে মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৪৭ খন চলচ্চিত্ৰ আৰু যুৱ আৰু প্ৰথম চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ দ্বাৰা ৬৬ টা কামৰ সৈতে বৈচিত্ৰ্য আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ সমতা স্থাপন কৰিব, যি কম প্ৰতিনিধিত্ব কৰা কণ্ঠস্বৰ বঢ়োৱাৰ বাবে উৎসৱৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। ৱমেন ইন চিনেমা শাখাই উদীয়মান প্ৰতিভা আৰু মহিলা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিব।
- ৬ খন অতিৰিক্ত থিয়েটাৰ স্ক্ৰীণিংৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব য’ত আইএনঅ’এক্স মাদগাঁওৰ ৪ খন থিয়েটাৰ আৰু আইএনঅ’এক্স পণ্ডাত ২ খন থিয়েটাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। উৎসৱৰ সময়ত ৫ টা স্থানত ২৭০ খনতকৈও অধিক চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব – আইএনঅ’এক্স পাঞ্জিম (৪), মাকুইনেজ পেলেচ(১), আইএনঅ’এক্স পোৰভৰিম(৪), আইএনঅ’এক্স মাদগাঁও(৪), আইএনঅ’এক্স পণ্ডা (২) আৰু জেড স্কোৱেৰ সম্ৰাট অশোক (২)। ইয়াৰ উপৰিও ৫ খন ছবিসময়ৰ ইনফ্লেটেবল থিয়েটাৰ চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে গোৱাত ৰখা হৈছে।
- চিএমঅ’টি ইনিচিয়েটিভে এই বছৰ ১,০৩২ টা দাখিলৰ সৈতে অভিলেখ ভংগকাৰী অংশগ্ৰহণ লাভ কৰিছে, যি ২০২৩ চনৰ তুলনাত প্ৰায় দুগুণ। এই কাৰ্যসূচীয়ে ১৩ টা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ কাৰুশিল্পত যুৱ প্ৰতিভা কঢ়িয়াই আনে, আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১০০ জন অংশগ্ৰহণকাৰী বাছনি কৰা হ’ব, যি উচ্চাকাংক্ষী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে এক অনন্য মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
- মাষ্টাৰক্লাছ, পেনেল আৰু উদ্যোগৰ ব্যস্ততা: এআৰ ৰহমান, প্ৰসূন যোশী, শাবানা আজমী, মণি ৰত্নম, বিধু বিনোদ চোপ্ৰা, আৰু ফিলিপ নয়চ আৰু জন চিলেৰ দৰে আন্তৰ্জাতিক অতিথিৰ নেতৃত্বত কালা একাডেমীত ২৫+ মাষ্টাৰক্লাছ আৰু পেনেল আলোচনাৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ অনুৰাগীসকলে অপেক্ষা কৰিব পাৰে। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে শব্দ ডিজাইন, ডিজিটেল যুগত অভিনয়, আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিব।
- চলচ্চিত্ৰ বজাৰ ২০২৪: দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ বজাৰ: চলচ্চিত্ৰ বজাৰৰ ১৮ তম সংস্কৰণ এতিয়ালৈকে সৰ্ববৃহৎ হ’বলৈ সাজু হৈছে, চলচ্চিত্ৰ বজাৰৰ বিভিন্ন উলম্ব স্থানত ৩৫০+ চলচ্চিত্ৰ প্ৰকল্প প্ৰদৰ্শিত হৈছে। ‘মাৰ্চে ডু কান’ৰ প্ৰাক্তন বজাৰ মুৰব্বী শ্ৰী জেৰোম পিলাৰ্ডে চলচ্চিত্ৰ বজাৰৰ উপদেষ্টা হিচাপে দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। জ্ঞান শৃংখলাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, বিতৰণ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ ওপৰত পিচিং চেচন আৰু কৰ্মশালা অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। ২০০৭ চনত ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰা, চলচ্চিত্ৰ বজাৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু আটাইতকৈ অত্যাৱশ্যকীয় চলচ্চিত্ৰ বজাৰ হৈ পৰিছে। এই বছৰ পেভিলিয়ন আৰু প্ৰদৰ্শনীবোৰ পানীৰ সন্মুখৰ প্ৰমোনেডৰ সৈতে স্থাপন কৰা হ’ব আৰু বিভিন্ন দেশ আৰু ৰাজ্য, চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ, প্ৰযুক্তি আৰু ভিএফএক্স উদ্যোগ আদিৰ পৰা অভূতপূৰ্ব অংশগ্ৰহণ প্ৰত্যক্ষ কৰা হৈছে। পেভিলিয়নত উন্নত উদ্যোগৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ এফআইচিচিআই-ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে কেইবাটাও স্কেলআপ কৰা হৈছে। এই বছৰৰ চলচ্চিত্ৰ বজাৰত মুকলি ‘ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা’ সভাও আয়োজন কৰা হ’ব, য’ত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে সহযোগীসকলক লগ কৰিব পাৰে।
- ‘আইএফফিয়েষ্টা’ সাংস্কৃতিক উৎসৱৰ সৈতে এক ইন্টাৰেক্টিভ অভিজ্ঞতা: আইএফএফআই ২০২৪-ত প্ৰথম আইএফফিয়েষ্টা আয়োজন কৰা হ’ব, যি হৈছে এক মনোৰঞ্জনমূলক সমাৰোহ, যি চলচ্চিত্ৰ, সংগীত, নৃত্য, খাদ্য, কলা আৰু আন্তঃক্ৰিয়ামূলক অভিজ্ঞতাৰ যাদুৰ জৰিয়তে উৎসৱৰ সাংস্কৃতিক জীৱন্ততা বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াক জিলাখনৰ দ্বাৰা জোমাটোৰ দ্বাৰা চালিত কৰা হ’ব, – আইএফফিয়েষ্টাত কিউৰেটেড লাইভ প্ৰদৰ্শন, খাদ্য আৰু ফান জোনৰ বাবে এক বিশেষ ক্ষেত্ৰ। কালা একাডেমী আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে মনোৰঞ্জন ক্ষেত্ৰযুৱসকলৰ বাবে কেন্দ্ৰীভূত হ’ব। ইয়াত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ যাত্ৰাৰ প্ৰদৰ্শনীৰ সৈতে ৪ টা শতবৰ্ষৰ নিমজ্জিত প্ৰদৰ্শনী থাকিব। ২২ নৱেম্বৰত আইএফফিয়েষ্টাৰ অংশ হিচাপে ‘ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ যাত্ৰা’ৰ চাৰিওদিশে এটা কাৰ্নিভাল পেৰেড আয়োজন কৰা হ’ব।
- অভিগম্যতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তি: আইএফএফআইৰ ইতিহাসত প্ৰথম পদক্ষেপ হিচাপে, ৫৫ তম আইএফএফআই এক সুলভ অনুষ্ঠান হ’ব। চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱটো সকলো চিনেমাপ্ৰেমীৰ বাবে উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, বিশেষকৈ দিব্যাংগজনসহ গতিশীলতা হ্ৰাস হোৱা লোকসকলৰ বাবে, আইএফএফআইয়ে অভিগম্যতা অংশীদাৰ হিচাপে স্বয়ম নামৰ এক অগ্ৰণী সংগঠনৰ নাম দিছে। আইএফএফআই ২০২৪ অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, সকলো স্থান শাৰীৰিকভাৱে উপলব্ধ কৰা হৈছে, স্বেচ্ছাসেৱকসকলক বেলেগ ধৰণে সক্ষম কৰাৰ বিষয়ে সংবেদনশীল কৰা। আইএফএফআই-ৰ চলচ্চিত্ৰ, কাৰ্যসূচী আৰু অনুষ্ঠানবোৰ অডিঅ’ বিৱৰণ আৰু সাংকেতিক ভাষাৰ ব্যাখ্যাৰ দৰে অভিগম্যতাৰ সুবিধাৰে সজ্জিত কৰা হৈছে, মোবাইল এপ্লিকেচনৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা “সবকা সাথ, সবকা বিকাশ”ৰ মন্ত্ৰক মূৰ্ত কৰি অভিগম্যতা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
এনএফডিচিৰ এমডিৰ দ্বাৰা আগবঢ়োৱা পাৱাৰপইণ্ট প্ৰেজেণ্টেচন পঢ়িবলৈ অনুগ্ৰহ কৰি ইয়াত ক্লিক কৰক
অধিক পঢ়ক – ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অফ টুমৰোৰ বিৱৰণ: