Ministry of Ports, Shipping and Waterways
PM Narendra Modi calls for Success of ‘Sagarmanthan’ to Build Consensus for Partnerships of a Prosperous Future of Humanity
PM shares vision for a free, open and secure maritime network for marine resources as growth pillars for growth of nations
Sagarmanthan encourages exchange of ideas, expert insights for broadening the vision for the future & growth: PM Narendra Modi
Sagarmanthan further strengthen the rules-based world order & enhance peace, trust & friendship between nations: PM Narendra Modi
19 NOV 2024 12:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi shared his message on the successful organising of the maiden maritime event - Sagarmanthan, The Ocean’s Dialogue - being held at the national capital. PM Modi called for success of Sagarmanthan to build consensus for partnerships of a prosperous future of humanity.
In his message sent from Camp Office in Nigeria, the PM Modi shared, “Our vision for a free, open and secure maritime network - be it the Indian Ocean or the Indo Pacific region - is finding resonance across the world. The ‘Indo Pacific Oceans Initiative’ envisions marine resources as a key pillar for growth for nations. This dialogue on oceans further strengthen the rules-based world order and enhance peace, trust and friendship between nations. As we strive to realise the vision of a Viksit Bharat by 2047, dialogues such as Sagarmanthan are invaluable to build consensus, partnerships and most importantly, a prosperous future. With the collective efforts of all stakeholders, I am confident that these discussions will resonate far and wide, paving the way toward a brighter, more connected future.”
Highlighting India’s rich maritime legacy & steps to build the sector, the PM Modi shared, “India’s maritime tradition goes back several millennia and is among the richest in the world. The thriving port cities of Lothal and Dholavira, the fleets of the Chola dynasty, the exploits of Chhatrapati Shivaji Maharaj are great inspirations. Oceans are a shared heritage for nations and societies, as well as the lifeline for international trade. Today, the security and prosperity of nations is intimately connected to oceans. Recognising the potential of oceans, several transformative steps have been taken to bolster India’s maritime capabilities. Over the last decade, guided by the vision of ‘Ports of Prosperity,’ ‘Ports for Progress’ and ‘Ports for Productivity,’ we have doubled the capacity of our ports. By enhancing port efficiency, reducing turnaround times and strengthening last-mile connectivity through expressways, reducing turnaround times and strengthening last mile connectivity through expressways, railways and riverine networks, we have transformed India’s shoreline.”
Acknowledging the pioneering role for transformation of maritime sector, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal thanked the Prime Minister for his generous words for the success of the maiden edition of Sagarmanthan - The Oceans Dialogue. On PM Modi’s message, the Union Minister Sarbananda Sonowal said, “Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India has been witnessing a transformational experience in the maritime sector. The message by the Prime Minister Modi ji encapsulates the very essence that this maiden maritime thought leadership forum - Sagarmanthan - aims to achieve. In his own words, Modi ji shared the framework to a ‘Viksit Bharat’ based on how ‘collaboration and effort can yield the tools and direction we need to ensure prosperity.’ I, on behalf of all whose tireless effort has led to this wonderful forum, want to extend deepest appreciation to the most popular leader of the world, Narendra Modi ji, for his visionary message of rich wisdom, insight & sense for the success of ‘Sagarmanthan - The Oceans Dialogue’.”

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা মীওইবা খুন্নাইগী নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমগী খোঙবুগীদমক য়ানবা ৱাফম অমা পুরক্নবা ‘সাগরমন্থন’ মায় পাকহন্নবা ৱাফম থমখ্রে
পি.এম.না মরিন রিসোর্সপু চাওখৎপা লৈবাক্কী য়ুম্বী ওইহন্নবা ফ্রী, ওপন অমসুং সিক্যুর ওইবা মেরিতাইম নেতৱর্ক অমগী ভিজন ময়ামদা ফোঙদোকখ্রে
সাগরমন্থন্না তুংলমচৎ অমসুং চাওখৎপগী ভিজন পাকথোক চাউথোকহন্নবা ৱাখল্লোনশিং তাথোক তাশিন তৌনবা, অখঙ অহৈশিংগী মীৎয়েঙ নৈনবদা পুক্নিং থৌগৎলি
সাগরমন্থন্না কাঙলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা ৱর্ল্দ ওর্দর মপাঙ্গল মখা তানা কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্তা ইং-তপ্পা, থাজনবা অমসুং মরূপ মপাঙ ওইবগী মরী ফগৎহল্লি
19 NOV 2024 12:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী কোনুংদা পাঙথোক্লিবা অহান্বা মেরিতাইম থৌরম – সাগরমন্থন, দি ওসীন্স দাইলোগ মায় পাক্না পাঙথোকপদা মহাক্কী পাউজেল পীরক্লি‍। পি.এম. মোদীনা মীওইবা খুন্নাইগী নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমগী খোঙবুগীদমক য়ানবা ৱাফম অমা পুরক্নবা ‘সাগরমন্থন’ মায় পাকহন্নবা ৱাফম থমখ্রে‍।
নাইজেরিয়াগী কেম্প ওফিসতগী থারকপা পাউজেল অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রকখি, “ইন্দিয়ন ওসীন নৎত্রগা ইন্দো পেসিফিক রিজন্দবু ওইরবসু ফ্রী, ওপন অমসুং সিক্যুর ওইবা মেরিতাইম নেতৱর্ক অমগী ঐখোয়গী মঙলান অসি মালেম শিনবা থুংনা খোন্থাং য়ৈরি‍। ‘ইন্দো পেসিফিক ওসীন্স ইনিসিএঊতিব’না মরিন রিসোর্সপু লৈবাকশিং চাওখৎনবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা মীৎয়েঙ চিংশিল্লি‍। সমুদ্রগী মতাঙদা পাঙথোক্লিবা দাইলোগ অসিনা কাঙলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা ৱর্ল্দ ওর্দর মপাঙ্গল মখা তানা কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্তা ইং-তপ্পা, থাজনবা অমসুং মরূপ মপাঙ ওইবগী মরী ফগৎহল্লি‍। ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা ভিক্সিত ভারত অমগা মঙলান মঙফাওনহন্নবা মাঙদা চঙশিনবগা লোয়ননা, সাগরমন্থনগুম্বা দাইলোগশিং অসি য়ানবা ৱাফম, খোঙবু ওইবগী মরী, অমসুং খ্বায়দগী মরু ওইনা নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মমল নাইদে‍। স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, খন্ন-নৈনমিন্নরিবা অসিনা পাক শন্না খোন্থাং য়ৈনা শন্দোকখিদুনা হেন্না তরং তরংবা, হেন্না মরী ফবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী য়াৎলক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি‍।”
ভারতকী ইনাক খুল্লবা মেরিতাইম লিগেসী অমসুং সেক্তর অসিবু শেমগৎনবা পায়খৎওইবা খোঙথাংশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়রকখি, “ভারতকী মেরিতাইম ত্রেদিসন অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবনি অমসুং মালেমগী খ্বায়দগী ইনাক খুনবশিংগী মরক্তা অমনি‍। লোথাল অমসুং ধোলাবিরাগী হিথাংফম সহরশিং, চোলা দাইনাস্তীগী জহাজ তেঙ্গোল, ছত্রপতী সিবাজী মহারাজনা তৌরম্বশিং চাউনা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরি‍। সমুদ্রশিং অসি লৈবাক অমসুং খুন্নাই কয়াগী অপুন্বা হেরিতেজনি, লোয়ননা মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী লাইফলাইন্নি‍। ঙসি, লৈবাক কয়াগী ঙাকশেল অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী ফীভমগা সমুদ্রগা নক্নবা মরী লৈনৈ‍। সমুদ্রগী মতিংবু খঙলদুনা, ভারতকী মেরিতাইম কেপেবিলিতীশিং হেন্না কনখৎহন্নবা অওন্বা পুরক্কদবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে‍। হৌখিবা দেকেদ অসিদা, ‘পোর্তস ওফ প্রোস্পেরিতী,’ ‘পোর্তস ফোর প্রোগ্রেস’ অমসুং ‘পোর্তস ফোর প্রদক্তিবিতী’গী মঙলান্না লমজিং ওইদুনা, ঐখোয়না হিথাংফমশিংগী কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহল্লে‍। এক্সপ্রেসৱে, রেলৱেজ অমসুং রিভরাইন নেতৱর্কশিংগী খুত্থাঙদা ঐখোয়গী হিথাংফমশিংগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্দুনা, তর্নএরাউন্দ মতম হন্থহন্দুনা অমসুং লাস্ত-মাইল কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, ঐখোয়না ভারতকী সমুদ্র খোঙবান পরিংদা অওন্বা পুরক্লি‍‍।”
মেরিতাইম সেক্তরনা অওনবা পুরকপদা লৌরিবা মাঙজিল থাদা থৌদাংবু শকখঙলদুনা, পোর্ত, সিপ্পিং, অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা প্রধান মন্ত্রীবু সাগরমন্থন – দি ওসীন্স দাইলোগকী অহান্বা ইদিসন মায় পাক্না পাঙথোকপদা মমল লৈরবা ৱাফম কয়া ফোঙদোকপিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী পাউজেললগী মতাঙদা, কেন্দ্র মন্ত্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী ইচঙ থৌরবা লুচিং মখাদা, ভারতনা মেরিতাইম সেক্তরদা অওন্বা কয়া পুরকপা উরি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদী জীগী পাউজেল অসিদা অহান্বা মেরিতাইম থোত লীদর্সিপ ফোরম অমা ওইরিবা – সাগরমন্থন্না ফংনবা থম্লিবা পান্দম অদুমক কোনশিল্লি‍। মহাক্কী ওইবা ৱাহৈ ৱাতাদা, মোদী জীনা ‘ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নবনা নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা মথৌ তারিবা খুৎলায়শিং অমসুং মায়কৈ অদু পুরকপা ঙমগনি’ হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইইরগা ‘ভিক্সিত ভারত’ অমগী ফ্রেমৱর্ক থম্বিখি‍। ফোরম অসি ওইহল্লকপদা চোকথবা নাইদনা হোৎনবিখিবা ময়ামগী মহুৎ শিঞ্জরগা ঐহাক্না মালেমগী খ্বায়দগী মীয়াম্না পাম্নবা লুচিংবা নরেন্দ্র মোদী জীগী মফমদা মহাক্কী মীৎয়েঙ শাল্লবা ৱাখল লৌশিং, ৱাখল্লোন অমসুং ‘সাগরমন্থন – দী ওসিন্স দাইলোগ’ অসিনা মায় পাকপগী ৱাফম থম্বিরকপগীদমক থম্মোয় শেংনা তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকচরি‍।”