প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“খুন্নাইগী থোং মান্নবা অমসুং চারা হেনবা অমসুং লায়রবা থেংন্নবা” জি-২০ সেসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 NOV 2024 8:48PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি!
অহানবদা, জি-২০ মীফম শীন-লাংবগীদমক অমসুং মহাক্না মাইপাক্না জি-২০ লুচিংবগীদমক ঐনা রাস্ত্রপতি লুলা থাগৎচরি। নিউ দিল্লিগী জি-২০ মীফমদা লৌখিবা মীয়ামগী য়াইফনবা ৱারেপশিং ব্রাজিলনা প্রসিদেন্ত ওইবা মনুংদা থবক ওইনা পায়খৎলে।
ঐখোয়না এস.দি.জি গোলশিং মরুওইনা লৌবা অসি অপেনবা অমনি।
ঐখোয়না থোং মান্ননা চাউখৎপা, নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং নহারোলশিংগী শক্তিদা মীৎয়েং চঙলে।
ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী থাজবশিং অমসুং অনিংবশিংদা মতেং পাংলে।
হৌখিবা চহিগী মীফমগুম্না চহি অসিগী মীফম অসিশু মালেম অমা ইমুং অমা তুংলমচৎ অমগা মরী লৈনরে।
মরুপশিং,
অহানবা সেসনগী থিম ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎলি, ভারতনা খঙজবশিং অমসুং মাইপাকপগী ৱারিশিং অদোমগী মফমদা শরুক য়াবা ঐনা পাম্মী।
হৌখিবা চহি ১০ দা ঐখোয়না মীওই করোর ২৫০ লায়রবা কোকহল্লে।
মীওই মিল্লিয়ন ৮০০ হেন্না লেম্না চেঙ ফংহল্লে।
মীওই মিল্লিয়ন ৫৫০ মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিমগী খুদোংচাবা ফংলে।
হৌজিক, চহি ৭০ গী মথক্ত লৈরিবা অহল মিল্লিয়ন ৬০ লেম্না হেল্থ ইন্সুরেন্সকী কান্নবা ফংলে।
নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুন্নাইগী থোং মান্নবদা ঐখোয়গী মীৎয়েং চঙলদুনা, নুপী মাইক্রো ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র মিল্লিয়ন ৩০০ হেন্না বেঙ্কশিংগা শম্নরে অমসুং শেন্থং ফংলে।
মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমগী মখাদা, লৌমী মিল্লিয়ন ৪০ হেন্না য়ু.এল দোল্লর বিল্লিয়ন ২০ রোমগী কান্নবা ফংলে।
লৌমীশিংগী স্কিমশিংগী মখাদা, লৌমী মিল্লিয়ন ১১০ দা দোল্লার বিল্লিয়ন ৪০ হেন্না মতেং পাংখ্রে।
লৌমীশিংদা য়ু.এস দোল্লার বিল্লিয়ন ৩০০ রোমগী ইন্সতুতুসনেল ক্রেদিদ পীরে।
ভারতনা চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা মীৎয়েং চঙবগা লোয়ননা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবশু মীৎয়েং চঙলে।
সক্ষম অঙ্গনৱাদি অমসুং ন্যুত্রিসন ২.০ কেম্পেন্না মীরোলবীশিং, পোকপতা ঙাইরিবা অঙাংশিং, চহি ৬ গী মখাদা লৈবা অঙাং অমসুং ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
মিদ দে মিল স্কিমগী খুৎথাংদা স্কুলগী অঙাংশিংদা দরকার ওইবা মচী ওইবা চীঞ্জাকশিং ফংহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
মালেমগী ওইনা চীঞ্জাক ৱাত্তনা ফংহনবদা ভারতনা মতেং পাংলি।
হন্দক ঐখোয়না মালাৱি, জাম্বিয়া অমসুং জিমবাবৱেদা মতেং পাংখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মাইপাকপগী মরুওইবা মরম অসি ঐখোয়গী থবক অসিনি: তঙাইফদবা থবকশিংদা হঞ্জিল্লকপা অমসুং তুংলোমদা চঙশিনবনি।
ঐখোয়না মহৌশাগী লৌউ অমসুং ওর্গনিক ফার্মিংদা মীৎয়েং চঙবা খক নত্তনা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মীৎয়েং চঙলে।
ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউ, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা, ন্যুত্রিসন অমসুং শ্রী অন্ন নত্ত্রগা মিল্লেতশিং য়োকখৎতুনা চীঞ্জাক ৱাত্তনা ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
ঐখোয়না নোংজু-নুংশা মায়োক্নবা ঙম্বা মহৈ-মরোং মখল ২০০ হেন্না পুথোক্লে অমসুং দিজিতেল এগ্রিকলচরেল মিসন হৌদোক্লে।
ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন্না খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক শেন-থুমগী খুদোংচাবা ফংহল্লে।
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রকশিং অমসুং ব্লোক প্রোজেকশিংগা লোয়ননা খ্বাইদগী চাউখৎত্রিবা মফমশিং চাউখৎনবা ঐখোয়না অনৌবা নমুনা অমা শেম্লে।
মরুপশিং,
চারা হেনবা অমসুং লায়রবা মুৎথৎনবা ব্রাজিলগী মালেমগী চুংশিন্নবা থবক ঐখোয়না শৌগৎলি।
মসি নিউ দিল্লি মীফমদা চৎনবা হৌখিবা ফুদ সেকুরিতিগী দেক্কান হায় লেবেল প্রিন্সিপালশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
অরোইবদা, ঐনা হায়নিংলি মদুদি মালেমগী মুক্নবশিং অসিনা মরম ওইদুনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং চীঞ্জাক, থাউ অমসুং হারগী অৱাবা মায়োক্নরে।
মরম অদুনা গ্লোবেল সাউথকী অৱাবশিং অমসুং দরকার ওইবশিং ঐখোয়না খঙলবা মতমদা ঐখোয়না খন্ন-নৈনরিবা অসি মাইপাক্কনি।
নিউ দিল্লি মীফম মনুংদা অফ্রিকান য়ুনিয়ন জি-২০ গী লেংদ্রবা মেম্বর ওইহন্দুনা ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ কনখৎহল্লে, মালেমগী লৈঙাক্কীদমক ঐখোয়না ইন্সতিতুসনশিং শেমদোক্কনি।
হিরম অসিদা মথংগী মীফমদা খর হেন্না কুপ্না খন্নগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister's Remarks at the G20 Session on "Social Inclusion and the Fight Against Hunger and Poverty”
18 NOV 2024 8:48PM by PIB Delhi
Your Highness,
Excellencies,
नमस्कार !
At the outset, I would like to congratulate President Lula for the grand arrangements made for the organisation of the G20 summit and for his successful G20 Presidency.
The people centric decisions taken at the G20 Summit in New Delhi have been taken forward during Brazil’s Presidency.
It is a matter of great satisfaction that we prioritised SDG goals.
We focused on Inclusive development, women led development, and youth power.
And gave wings to the hopes and aspirations of the Global south.
It is clear that One Earth One Family One Future, is as relevant at this summit as it was last year.
Friends,
With respect to the theme of the first session, i would like to share with you India’s experiences and success stories.
Over the last 10 years we have lifted 250 million people out of poverty.
Over 800 million people are being given food grains free of cost.
550 million people are benefiting from the world’s biggest health insurance scheme.
Now, 60 million senior citizens, over the age of 70, will also be able to benefit from free health insurance.
Maintaining our focus on Women led development and social inclusion, over 300 million women micro entrepreneurs have been linked to banks and given access to credit.
Under the world’s largest crop insurance scheme, over 40 million farmers have received benefits worth 20 billion US dollars.
Under the farmers scheme, assistance worth over 40 billion dollars has been given to 110 million farmers.
Institutional credit worth 300 billion US dollars is being given to farmers.
India is not only ensuring food security but also focusing on Nutrition.
The Saksham Anganwadi and Nutrition 2.0 campaign which is an Integrated Nutrition Support Programme, focuses in particular on nutrition for pregnant women, newborn babies, children under the age of 6, and adolescent girls.
Through the Mid Day Meal scheme special attention is being paid to the nutritional needs of school going children.
India is also contributing to global food security.
We have provided humanitarian assistance to Malawi, Zambia and Zimbabwe, recently.
Friends,
The main reason for our success is our approach: ‘back to basics’ and ‘march to the future’.
We have focused not only on natural farming and organic farming but also on new technologies .
We have focused on sustainable agriculture, protection of the environment, nutrition and food security by promoting Sri Ann or millets.
We have developed over 2000 climate resilient crop varieties and have started the ‘Digital Agriculture Mission’
India’s Digital public Infrastructure enabled social and financial inclusion.
With the Aspirational Districts and Blocks project we created a new model for inclusive development that strengthens the weakest link.
Friends,
We support Brazil’s initiative for a "Global Alliance against hunger and poverty”
This is an important step towards the implementation of the Deccan High level principles for Food security, adopted at the New Delhi Summit
Friends,
Finally, I would like to say that countries of the Global south are most adversely impacted by the food, fuel and fertilizer crisis caused by global conflicts.
So our discussions can only be successful when we keep in mind the challenges and priorities of the Global south.
And just as we amplified the voice of the Global south by granting permanent membership of G20 to the African Union during the New Delhi Summit, we will reform institutions of global governance.
I am confident that during the next session, there will be an even more detailed, positive discussion on this subject.
Thank you very much.