ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ 2024କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
ଭାରତର ଭାଗ୍ୟକୁ ଆକାର ଦେଇଥିବା ଶକ୍ତି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଦିଗ ଦେଖାଇଛି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି, ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଗତି, ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ହେଉଛି ଆମର ନୂତନ ଓ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ନୀତିର ମୂଳଦୁଆରେ ପରିଣତ କରିଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି, ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଭଳି ଏକ ଅନନ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ପ୍ରଦାନ କରିଛ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆମ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହେଉଛି , ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସକୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ (ଏଚ୍ ଟି)ର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ଉଦଘାଟନ ପରଠାରୁ ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ପାଇଁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳରେ ଏଚ୍ ଟିର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଏହା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସେହି ସମୟର ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା । ମାର୍ଟିନ ଲୁଥର କିଙ୍ଗ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ଡଃ ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ, ଡକ୍ଟର ଏମ୍, ଏସ୍. ସ୍ୱାମୀନାଥନଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ପାଇଁ ନିବନ୍ଧ ଲେଖିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଆଶା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଏହି ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଓ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୪୭ରେ ଅନ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପରି କାଶ୍ମୀରକୁ ଭାରତରେ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଖବର ପଢ଼ି ସେ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ । ତେବେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଅନିଶ୍ଚିତତା କାଶ୍ମୀରକୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ହିଂସାରେ ଫସାଇ ରଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆଜିକାଲି ଜାମ୍ମୁ- କାଶ୍ମୀର ନିର୍ବାଚନରେ ରେକର୍ଡ ମତଦାନର ଖବର ଖବରକାଗଜରେ ପ୍ରକାଶିତ ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଖବରକାଗଜରେ ଛପା ଯାଇଥିବା ଖବର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲାଗିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆସାମକୁ ଅଶାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଖବର ଆସିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଅଟଳଜୀ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଖବର ଆସିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏତେ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ବିଜେପି ଆସାମରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଆଣିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଗତକାଲି ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବରେ ତାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ କଭରେଜ୍ ଏତେ କମ୍ ଦେଖି ସେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଯୁବକ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ହିଂସା ତ୍ୟାଗ କରି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୦ ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁମ୍ବାଇରେ ହୋଇଥିବା ୨୬/୧୧ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଫଟୋ ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆତଙ୍କବାଦ କାରଣରୁ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘର ଏବଂ ସହରରେ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ସମୟ ବଦଳିଯାଇଛି ଏବଂ ନିଜ ଘରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ମନେ କରୁନାହାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଏହାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ଏବଂ ୭୫ ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ସହିତ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ରଚନା କରିଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଭାରତକୁ ଦିଗ ଦେଖାଇଛି । ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ଭୁଲ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଇତିହାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଯେତେବେଳେ ଇଂରେଜମାନେ ଭାରତ ଛାଡୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶ ବିଭାଜିତ ହେବ ଏବଂ ଭାଙ୍ଗିଯିବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ ହେଲା, ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ଭାବିନେଇଥିଲେ ଯେ, ସେତେବେଳର ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସବୁଦିନ ପାଇଁ ରହିବ ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ଶରଣାପନ୍ନ ହୋଇଥିଲେ । ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଲଢ଼େଇରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଅତୀତକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୦ ଦଶକରେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫ଟି ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶରେ ଅସ୍ଥିରତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖବରକାଗଜରେ ଲେଖୁଥିବା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥିଲେ ଯେ ସମାନ ପରିସ୍ଥିତି ଆଗକୁ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ନୂତନ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସୁଥିବା ଦେଖୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଲୋକମାନେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସମାନ ସରକାରକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଅତୀତରେ ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ହେଉଛି ଖରାପ ରାଜନୀତି' ବାକ୍ୟାଂଶକୁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ ପାଉଥିଲେ । ଖରାପ ଶାସନ ଓ ଅପାରଗତାକୁ ଲୁଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏକ ଅସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ଘଟିଛି ଯାହା ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବାଧା ଦେଇଛି ।
ଲୋକଙ୍କର ପ୍ରଗତି, ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ତାଙ୍କ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ନୂତନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତବାସୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଯୁଗରେ ଭୁଲ ସୂଚନା, ଅପପ୍ରଚାର ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଆମ ଉପରେ, ଆମ ସରକାର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଥାଏ, ଯାହା ଦେଶର ବିକାଶ ଉପରେ ଭିନ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆହ୍ଵାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଆହ୍ଵାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମକୁ ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ହଟସ୍ପଟ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ତେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଆହ୍ଵାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଏହି ସଂସ୍କୃତିକୁ ହରାଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆହ୍ଵାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆହ୍ଵାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବୃତ୍ତି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ବିପଦ ଥିଲା । ତେବେ ଆଜି ଆମ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆହ୍ଵାନ ଗ୍ରହଣ କରି ନେଇ ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛନ୍ତି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୋଇ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି।
ଆଜି ଭାରତୀୟ ସମାଜ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ନୀତିର ଆଧାର କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ମାନର ସଂଯୋଜନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୁଏ, ସେଠାରେ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ବିକାଶ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ସେ ଦେଶରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ସୁବିଧା ସହିତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ମାଧ୍ୟମ । ଏହା ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି, ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ମାନ ମନ୍ତ୍ରର ସଫଳତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡରର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଅତୀତରେ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ କେତେ ସିଲିଣ୍ଡର ଦିଆଯିବ ସେ ନେଇ ବିତର୍କ କରୁଥିବା ବେଳେ ପ୍ରତି ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦେବା ତାଙ୍କ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ରେ ଏହା ୧୪ କୋଟି ଥିଲା। ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡରର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ତିଆରି ଠାରୁ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ନିବେଶରୁ ନିଯୁକ୍ତି, ବିକାଶର ଗୌରବ ମଡେଲ ଉପରେ ଆଧାରିତ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍, ରୂପେ କାର୍ଡ, ୟୁପିଆଇ ଇତ୍ୟାଦି ଉଦାହରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଗତି କରୁଛି ତାହା ବୁଝିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଆଉ ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବୁଝିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହେଉଛି "ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ"। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ରେ ଭାରତର ବଜେଟ୍ ୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହା ୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ, ଯାହା ୨୦୧୩-୧୪ ରେ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ନୂତନ ଡାକ୍ତରଖାନା, ସ୍କୁଲ, ସଡ଼କ, ରେଳବାଇ, ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ କରାଯାଉଛି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟୟ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ତଥ୍ୟ ଓ ସଂଖ୍ୟା ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିବିଟି ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦ ହୋଇଥିବା ଫାଟ ଦେଶକୁ ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିବା ବେଳେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୧.୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି । ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ୮୦% ରିହାତିରେ ମିଳୁଥିବା ଔଷଧ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିବା ବେଳେ ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଓ ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣର ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ତାଲିକା ଜାରି ରଖି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଜାଲା ଯୋଜନା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜୁଳି ବିଲରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିବା ବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ୟୁନିସେଫ୍ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପରିବାରର ନିଜସ୍ୱ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓର ୧୨ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଅଛି ସେମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୮୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରେ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ବୋଲି କେହି ଆଶା କରିନଥିଲେ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସଫଳତା ଆମକୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଚିନ୍ତା କରିଛି ଯେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ହେବ । ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏପରି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ଦ୍ରବ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କିମ୍ବା ନିର୍ମାଣ, ଶିକ୍ଷା କିମ୍ବା ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ମାନକୁ 'ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ' ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇବାରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ସେମାନଙ୍କର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ।
ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶର ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ଖୁବଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ଭାରତର ନୂତନ ଶତାବ୍ଦୀର ସାକ୍ଷୀ ହେବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi
Releases a commemorative postage stamp celebrating 100 years of Hindustan Times
The power that has shaped India's destiny, shown direction to India, is the wisdom and capability of the common man of India: PM
Progress of the people,Progress by the people,Progress for the people is our Mantra for New and Developed India:PM
Today, India is filled with unprecedented aspirations and we have made these aspirations a cornerstone of our policies:PM
Our government has provided citizens with a unique combination, of Employment through Investment, Dignity through Development:PM
The approach of our government is Spend Big For The People,Save Big For The People:PM
This century will be India's century:PM
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Hindustan Times was inaugurated 100 years ago by Mahatma Gandhi and congratulated the Hindustan Times (HT) for its historic journey of 100 years and all the people who were associated with it since its inauguration. He wished them the best for their future endeavours. Having visited the exhibition of HT at the venue, Shri Modi said it was more of an experience and urged all the delegates to visit it. He added that he witnessed the old newspapers of the days when India got its independence and constitution was enforced. Shri Modi acknowledged that many stalwarts like Martin Luther King, Netaji Subash Chandra Bose, Dr. Syama Prasad Mookherjee, Atal Bihari Vajpayee, Dr M.S Swaminathan had written articles for HT. He added that the long journey, which witnessed the freedom struggle as well as treading forward with hopes in the post-independence period, has been phenomenal and amazing. The Prime Minister said that he felt the same excitement to read the news about merger of Kashmir with India like every other citizen in October 1947. However, he added, at that moment he also realised how indecisiveness had kept Kashmir mired in violence for seven decades. Shri Modi said but it is heartening that these days news of record voting in the elections in J&K is published in papers. Shri Modi remarked that he found another newspaper print very special where on one side of it, there was news of Assam being declared a disturbed area while on the other side, there was news of Atal Ji laying the foundation of Bhartiya Janata Party. He added that it was such a pleasant coincidence that today BJP is playing a big role in bringing permanent peace in Assam.
Recalling his participation in the 1st Bodoland Mohotsov yesterday, Shri Modi remarked that he was astonished to find poor media coverage of the event. He added that it was a great achievement when the youth and people had given up violence after 5 decades and were celebrating a cultural event in Delhi. He added that the lives of the people had transformed after the 2020 Bodo Peace Accord. As part of the HT Summit exhibition, Shri Modi saw pictures of the 26/11 terror attacks in Mumbai and said there was a time when the people felt unsafe in their own house and cities due to the terror sponsored by the neighbouring countries. However, he added, now the times have changed and terrorists in their own houses don't feel safe.
The Prime Minister remarked that in its 100 years, Hindustan Times has seen 25 years of slavery and 75 years of freedom along with the dispensations that have made India's fate, shown direction to India along with the capability and wisdom of the common man of India. He added that experts have often made mistakes in recognizing this capability of the common citizen of India. Touching upon history, Shri Modi said when the British were leaving India, it was said that the country would disintegrate & break down and when emergency was imposed, some people had assumed that now the emergency will remain forever while some people and institutions had taken refuge with those who imposed the emergency. Even at that point of time, Shri Modi said, the citizens of India stood up and uprooted the emergency. Further explaining the strength of common man, Shri Modi hailed the spirit of common citizens in fighting a strong battle against the COVID pandemic.
Touching upon the past, the Prime Minister said there was a time in the 1990’s when India had seen 5 elections in a span of 10 years evident of the instability in the country. He added that while the experts writing in the newspapers had predicted that things would continue in the same manner, the citizens of India had once again proved them wrong. Shri Modi said that today, there is talk of uncertainty and instability all around the world with many countries in the world seeing new dispensations coming to power, whereas in India, people had elected the same government for the third time.
Talking about policies in the past, Shri Modi said the phrase ‘Good economics is bad politics’ was being promoted by experts and supported by the Governments. This, he said, had become a means to the earlier Governments to cover up bad governance and inefficiency. He added that this had led to an unbalanced development in the country which had hampered the trust of the people in the Government. The Prime Minister remarked that his Government had won back the trust of the people by ensuring the Mantra of Progress of the people, Progress by the people and Progress for the people. He added that the Government's aim was to build a new and developed India and the people of India had entrusted them with the capital of their trust. Shri Modi remarked that despite misinformation, disinformation in the age of social media, the citizens of India have faith in us, in our government.
Shri Modi highlighted that when the trust of the people increases, their confidence increases, which results in a different effect on the development of the country. Emphasising on the importance of Risk-taking, Shri Modi remarked that our ancestors took risk which helped us to promote Indian goods and services in the foreign countries and make India a hotspot of commerce and culture. However, he added, that this culture of risk-taking was lost in the post-independence period by the previous Governments. Shri Modi remarked that India was seeing development and changes in the last 10 years since his Government came to power and gave new energy to the risk taking culture among the citizens of India. He added that our youth were finding opportunities and taking risks in various fields which was evident in the registration of more than 1.25 lakh startups in India. The Prime Minister said there was a time when even taking up sports as a profession was a risk. However, he added, today, even the youth of our small towns are taking this risk and bringing glory to the country in the world. Citing example of the women associated with self-help groups, Shri Modi said today, about 1 crore lakhpati didis are running their own businesses by becoming entrepreneurs in every village.
“Indian society, today, is filled with unprecedented aspirations and We have made these aspirations the basis of our policies”, said Shri Modi. He added that the Government had promoted a model of development consisting of the combination of employment through investment and dignity through development. The Prime Minister added that where there is investment, employment is generated through investment leading to development and that development increases the dignity of the citizens of India. He cited the example of building toilets in the country, which is a means of security and dignity along with convenience. Shri Modi said it also accelerated development, thereby making evident the success of the mantra of Employment through Investment, Dignity through Development on ground. He also cited the example of LPG gas cylinders, which was considered as a status symbol in the past. Shri Modi remarked that his Government made it a priority to provide gas connection to every house while previous Governments were debating on the number of cylinders to be given to people. He added that there were more than 30 crore gas connections in the country as against 14 crore in 2014. Shri Modi further highlighted that there was supporting infrastructure to ensure the demand of the gas cylinders is met. This, he said, had also created employment right from setting up of bottling plants at various places to creating distribution centres to delivery of cylinders. Shri Modi also listed other examples such as mobile phone, Rupay card, UPI etc which were based on the Investment to Employment, Development to Dignity model of development.
The Prime Minister emphasized that it was imperative to understand another approach of the government to understand the growth trajectory that India is on today. He added that the approach was “Spend Big For The People and Save Big For The People”. Explaining the same, Shri Modi said, India’s union budget is Rs. 48 lakh crore today as against Rs. 16 lakh crore in 2014. He added that today's capital expenditure is more than Rs. 11 lakh crore as against Rs. 2.25 lakh crore in 2013-14. He further added that the capital expenditure was being spent on new hospitals, schools, roads, railways, research facilities and many such public infrastructure. The Prime Minister underlined that along with increasing expenditure on the public, the Government was also saving the public's money. Presenting the facts and figures, Shri Modi said that the leakage that has been stopped by DBT has saved the country Rs. 3.5 lakh crore while Free treatment under Ayushman Bharat Yojana has saved Rs 1.10 lakh crore for the poor. He added that Medicines available at 80% discount at Jan Aushadhi Kendras have saved Rs 30 thousand crore for the citizens while Controlling the prices of stents and knee implants has saved thousands of crores of rupees for the people. Continuing the list, he added the Ujala scheme has saved Rs 20 thousand crore in electricity bills for the people while Diseases have reduced due to Swachh Bharat Mission and this has saved about Rs 50 thousand for every family in the villages. Citing UNICEF report, Shri Modi said that the family which has its own toilet is also saving about Rs 70 thousand and WHO study conducted on 12 crore people whose homes have tap water for the first time have saved more than Rs 80 thousand every year.
Remarking that 10 years ago, nobody had anticipated such big changes in India to take place, Shri Modi said “India's success inspired us to dream bigger and fulfil it”. He added that this had raised hope and thought that this century will be India's century. Emphasizing that it was necessary to undertake many efforts to move in this direction, Shri Modi said the Government was working swiftly to do the best in every sector. He remarked that efforts are needed to make our processes such that India's standard is referred to as ‘world class’ be it in the manufacturing of products or construction, education or entertainment. Shri Modi remarked that Hindustan Times also had a very big role in reiterating this approach in the minds of the people and their 100 years of experience will be very useful in the journey towards a developed India.
Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that India will maintain this pace of development and soon become the third largest economy in the world. He added that Hindustan Times will also witness the new century of rapidly changing India.