Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi
Releases a commemorative postage stamp celebrating 100 years of Hindustan Times
The power that has shaped India's destiny, shown direction to India, is the wisdom and capability of the common man of India: PM
Progress of the people,Progress by the people,Progress for the people is our Mantra for New and Developed India:PM
Today, India is filled with unprecedented aspirations and we have made these aspirations a cornerstone of our policies:PM
Our government has provided citizens with a unique combination, of Employment through Investment, Dignity through Development:PM
The approach of our government is Spend Big For The People,Save Big For The People:PM
This century will be India's century:PM
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Hindustan Times was inaugurated 100 years ago by Mahatma Gandhi and congratulated the Hindustan Times (HT) for its historic journey of 100 years and all the people who were associated with it since its inauguration. He wished them the best for their future endeavours. Having visited the exhibition of HT at the venue, Shri Modi said it was more of an experience and urged all the delegates to visit it. He added that he witnessed the old newspapers of the days when India got its independence and constitution was enforced. Shri Modi acknowledged that many stalwarts like Martin Luther King, Netaji Subash Chandra Bose, Dr. Syama Prasad Mookherjee, Atal Bihari Vajpayee, Dr M.S Swaminathan had written articles for HT. He added that the long journey, which witnessed the freedom struggle as well as treading forward with hopes in the post-independence period, has been phenomenal and amazing. The Prime Minister said that he felt the same excitement to read the news about merger of Kashmir with India like every other citizen in October 1947. However, he added, at that moment he also realised how indecisiveness had kept Kashmir mired in violence for seven decades. Shri Modi said but it is heartening that these days news of record voting in the elections in J&K is published in papers. Shri Modi remarked that he found another newspaper print very special where on one side of it, there was news of Assam being declared a disturbed area while on the other side, there was news of Atal Ji laying the foundation of Bhartiya Janata Party. He added that it was such a pleasant coincidence that today BJP is playing a big role in bringing permanent peace in Assam.
Recalling his participation in the 1st Bodoland Mohotsov yesterday, Shri Modi remarked that he was astonished to find poor media coverage of the event. He added that it was a great achievement when the youth and people had given up violence after 5 decades and were celebrating a cultural event in Delhi. He added that the lives of the people had transformed after the 2020 Bodo Peace Accord. As part of the HT Summit exhibition, Shri Modi saw pictures of the 26/11 terror attacks in Mumbai and said there was a time when the people felt unsafe in their own house and cities due to the terror sponsored by the neighbouring countries. However, he added, now the times have changed and terrorists in their own houses don't feel safe.
The Prime Minister remarked that in its 100 years, Hindustan Times has seen 25 years of slavery and 75 years of freedom along with the dispensations that have made India's fate, shown direction to India along with the capability and wisdom of the common man of India. He added that experts have often made mistakes in recognizing this capability of the common citizen of India. Touching upon history, Shri Modi said when the British were leaving India, it was said that the country would disintegrate & break down and when emergency was imposed, some people had assumed that now the emergency will remain forever while some people and institutions had taken refuge with those who imposed the emergency. Even at that point of time, Shri Modi said, the citizens of India stood up and uprooted the emergency. Further explaining the strength of common man, Shri Modi hailed the spirit of common citizens in fighting a strong battle against the COVID pandemic.
Touching upon the past, the Prime Minister said there was a time in the 1990’s when India had seen 5 elections in a span of 10 years evident of the instability in the country. He added that while the experts writing in the newspapers had predicted that things would continue in the same manner, the citizens of India had once again proved them wrong. Shri Modi said that today, there is talk of uncertainty and instability all around the world with many countries in the world seeing new dispensations coming to power, whereas in India, people had elected the same government for the third time.
Talking about policies in the past, Shri Modi said the phrase ‘Good economics is bad politics’ was being promoted by experts and supported by the Governments. This, he said, had become a means to the earlier Governments to cover up bad governance and inefficiency. He added that this had led to an unbalanced development in the country which had hampered the trust of the people in the Government. The Prime Minister remarked that his Government had won back the trust of the people by ensuring the Mantra of Progress of the people, Progress by the people and Progress for the people. He added that the Government's aim was to build a new and developed India and the people of India had entrusted them with the capital of their trust. Shri Modi remarked that despite misinformation, disinformation in the age of social media, the citizens of India have faith in us, in our government.
Shri Modi highlighted that when the trust of the people increases, their confidence increases, which results in a different effect on the development of the country. Emphasising on the importance of Risk-taking, Shri Modi remarked that our ancestors took risk which helped us to promote Indian goods and services in the foreign countries and make India a hotspot of commerce and culture. However, he added, that this culture of risk-taking was lost in the post-independence period by the previous Governments. Shri Modi remarked that India was seeing development and changes in the last 10 years since his Government came to power and gave new energy to the risk taking culture among the citizens of India. He added that our youth were finding opportunities and taking risks in various fields which was evident in the registration of more than 1.25 lakh startups in India. The Prime Minister said there was a time when even taking up sports as a profession was a risk. However, he added, today, even the youth of our small towns are taking this risk and bringing glory to the country in the world. Citing example of the women associated with self-help groups, Shri Modi said today, about 1 crore lakhpati didis are running their own businesses by becoming entrepreneurs in every village.
“Indian society, today, is filled with unprecedented aspirations and We have made these aspirations the basis of our policies”, said Shri Modi. He added that the Government had promoted a model of development consisting of the combination of employment through investment and dignity through development. The Prime Minister added that where there is investment, employment is generated through investment leading to development and that development increases the dignity of the citizens of India. He cited the example of building toilets in the country, which is a means of security and dignity along with convenience. Shri Modi said it also accelerated development, thereby making evident the success of the mantra of Employment through Investment, Dignity through Development on ground. He also cited the example of LPG gas cylinders, which was considered as a status symbol in the past. Shri Modi remarked that his Government made it a priority to provide gas connection to every house while previous Governments were debating on the number of cylinders to be given to people. He added that there were more than 30 crore gas connections in the country as against 14 crore in 2014. Shri Modi further highlighted that there was supporting infrastructure to ensure the demand of the gas cylinders is met. This, he said, had also created employment right from setting up of bottling plants at various places to creating distribution centres to delivery of cylinders. Shri Modi also listed other examples such as mobile phone, Rupay card, UPI etc which were based on the Investment to Employment, Development to Dignity model of development.
The Prime Minister emphasized that it was imperative to understand another approach of the government to understand the growth trajectory that India is on today. He added that the approach was “Spend Big For The People and Save Big For The People”. Explaining the same, Shri Modi said, India’s union budget is Rs. 48 lakh crore today as against Rs. 16 lakh crore in 2014. He added that today's capital expenditure is more than Rs. 11 lakh crore as against Rs. 2.25 lakh crore in 2013-14. He further added that the capital expenditure was being spent on new hospitals, schools, roads, railways, research facilities and many such public infrastructure. The Prime Minister underlined that along with increasing expenditure on the public, the Government was also saving the public's money. Presenting the facts and figures, Shri Modi said that the leakage that has been stopped by DBT has saved the country Rs. 3.5 lakh crore while Free treatment under Ayushman Bharat Yojana has saved Rs 1.10 lakh crore for the poor. He added that Medicines available at 80% discount at Jan Aushadhi Kendras have saved Rs 30 thousand crore for the citizens while Controlling the prices of stents and knee implants has saved thousands of crores of rupees for the people. Continuing the list, he added the Ujala scheme has saved Rs 20 thousand crore in electricity bills for the people while Diseases have reduced due to Swachh Bharat Mission and this has saved about Rs 50 thousand for every family in the villages. Citing UNICEF report, Shri Modi said that the family which has its own toilet is also saving about Rs 70 thousand and WHO study conducted on 12 crore people whose homes have tap water for the first time have saved more than Rs 80 thousand every year.
Remarking that 10 years ago, nobody had anticipated such big changes in India to take place, Shri Modi said “India's success inspired us to dream bigger and fulfil it”. He added that this had raised hope and thought that this century will be India's century. Emphasizing that it was necessary to undertake many efforts to move in this direction, Shri Modi said the Government was working swiftly to do the best in every sector. He remarked that efforts are needed to make our processes such that India's standard is referred to as ‘world class’ be it in the manufacturing of products or construction, education or entertainment. Shri Modi remarked that Hindustan Times also had a very big role in reiterating this approach in the minds of the people and their 100 years of experience will be very useful in the journey towards a developed India.
Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that India will maintain this pace of development and soon become the third largest economy in the world. He added that Hindustan Times will also witness the new century of rapidly changing India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিদা হিন্দুস্থান তাইমস লিদরশিপ সম্মিৎতা ৱা ঙাংখ্রে
হিন্দুস্থান তাইমস চহি ১০০ মপুংফারকপগী নিংশিং পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোঙখ্রে
ভারতকী মরাইবক লেপ্লিবা, ভারতকী মাইকৈ তাক্লিবা শক্তি অসি ভারতকী মীচম মীয়ামগী লৌশিং অমসুং থবক তৌবা ঙম্বা অসিনি: প্রধান মন্ত্রী
মীয়াম চাউখৎপা, মীয়াম্না চাউখৎহনবা, মীয়ামগীদমক চাউখৎপা অসি অনৌবা অমসুং চাউখৎলবা ভারতকী ঐখোয়গী লাইৱানি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, ভারত মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অনিংবা অপাম্বশিংনা পীক থল্লে অমসুং ঐখোয়না হায়রিবা অনিংবশিং অসি ঐখোয়গী থৌশিলশিংগী য়ুম্বী অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামদা তোপ-তোপ্পা অপুনবা অমা ফংহল্লে, শেন থাদুনা থবক ফংহনবা, চাউখৎহন্দুনা ইকায়খুম্নবা ফংহনবা: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তি মীয়ামগী শেন য়াম্না চাদিং তৌবা, মীয়ামগীদমক শেন য়াম্না তুংশিনবনি: প্রধান মন্ত্রী
চৎলিবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচা ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিদা হিন্দুস্থান তাইমস লিদরশিপ সম্মিৎতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১০০গী মমাঙদা মহাত্মা গান্ধীনা হিন্দুস্থান তাইমস শঙ্গাখি অমসুং পাউ-চে অসিগী চহি ১০০গী পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অসিগীদমক হিন্দুস্থান তাইমস অমসুং মসি হেক হৌদোরকপদগী লোয়ন্নরক্লিবা মীওইশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী তুংদা লাক্কদবা থবক থৌরমশিংগী মখোয়গী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। থৌরম পাংথোকফমদা হিন্দুস্থান তাইমসকী একজিবিসন য়েংলবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি হেন্না নুংঙাইবা অমনি অমসুং দেলিগেতশিং একজিবসন অসি য়েংগদবনি। ভারতনা নিংতম্বা ফংখিবা অমসুং সংবিধান চৎনবা হৌখিবা মতমগী অরিবা পাউ-চেশিং মহাক উরে। মার্তিন লুথর কিং, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস, দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুখর্জি, অতল বিহারি বাজপায়, দোক্তর এম.এস স্বামীনাথন্না হিন্দুস্থান তাইমসকী আর্তিকলশিং ইরমখি। নিংতম ইহৌ অমসুং নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী থাজবশিং উখিবা শাংলবা খোঙচৎ অসি তমজনিঙাই ওইবা অমসুং অঙকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওক্তোবর ১৯৪৭ দা কাস্মির ভারত্তা তিনখিবগী পাউ তাবদা অতোপ্পা মীওইশিংগুম মহাক চপ মান্নবা হরাওবা ফাওখি। তাঞ্জা অদুদা, কমদৌনা ৱারেপ লৌবা ঙমদবদগী চহি ৭০ রোম কাস্মির হিংশানা শোকহনখিবগে হায়বা মহাক খঙলকখি। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা রেকোর্দ ওইনা ভোৎ থাদনবখিবগী পাউশিং পাউ-চেশিংদা ফোঙলকপদা য়াম্না হরাওখি। অতোপ্পা লমায় অমদা অসামদা দিসতর্ব এরিয়া লাউথোকপগী পাউ য়াওবা, অদুগা অতোপ্পা লমায় অমদা অতল জিনা ভারতিয় জনতা পার্তি লিংখৎখিবগী পাউ য়াওবা অখন্নবা অতোপ্পা পাউ-চে অমা থেংনখি। ঙসি বি.জে.পিনা অসামদা শান্তি পুরক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা মপা চানবা অমনি।
ঙরাং মহাক্না অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব শরুক য়াখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অদু মেদিয়ানা মপুংফানা পাউ লৌদবা উবদা মহাক অঙকপা ফাওই। চহি ৫০ গী মতুংদা নহারোলশিং অমসুং মীয়াম খুৎলায় থাদোকপা অমসুং নাতকী থৌরম অমা দিল্লিদা পাংথোকপা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি। বোরো পিছ একোর্দ ২০২০ গী মতুংদা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা লাক্লে। হিন্দুস্থান তাইমস সম্মিৎ একজিবিসন্দা শ্রী মোদীনা মুম্বাইগী ২৬/১১ তেরর এক্তেকশিংগী ফোতোশিং য়েংখি অমসুং হায়খি মদুদি য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংনা তেরর স্পোন্সর তৌবদগী মীয়াম মখোয়গী য়ুমশিং অমসুং সহরশিংদা লৈবদা অকিবা ফাওবা মতম অমা লৈরমখি। অদুবু, হৌজিক মতম অদু হোংলে অমসুং তেরোরিস্তশিং মখোয়গী য়ুমশিংদা লৈবদা অকিবা ফাওরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হিন্দুস্থান তাইমসকী চহি ১০০ অসিদা, চহি ২৫ না মীনাই ওইবগী চহিশিং ওইখি অমসুং চহি ৭৫ না নিংতম্বা ফংবগী চহিশিং ওইখি অমসুং ভারতকী মরাইবক লেপ্লিবা, ভারতকী মাইকৈ তাক্লিবা শক্তি অসি ভারতকী মীচম মীয়ামগী লৌশিং অমসুং থবক তৌবা ঙম্বা অসিনি। অখঙ-অহৈশিংনা য়াম্না তোইনা ভারতকী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং মশক খঙবা ঙমখিদে। বৃতিসনা ভারত থাদোকখিবা মতমদা লৈবাক অসি মচেৎ তাগনি হায়নখি অমসুং ইমর্জেন্সি থম্বা মতমদা, মীওই খরনা ইমর্জেন্সি অসি মতম চুপ্পগী ওইনা থমগনি হায়খি অমসুং মীওই খর অমসুং ইন্সতিতুসন খরনা ইমর্জেন্সি থম্লিবা মীওইশিংদা চঙজখি। মতম অদুদা ফাওবা, ভারতকী মীয়াম লাউরকখি অমসুং ইমর্জেন্সি মরু ফংনা লৌথোকখি। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মীচম মীয়াম্না অকনবা লানফম অমা থেংনখিবা অদু মীচম মীয়ামগী থৌনাননি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৯০ গী মতমদা লৈবাক অসিদা চহি ১০ গী মনুংদা মীখল ৫ পাংথোক্তুনা লৈবাক অসি তংদু-লৈতাদবা ফিবম অমদা লৈখি। ফিবম অসি মখা তানা লৈগনি হায়না পাউ-চেশিংদা অখঙ-অহৈশিংনা ইখি অদুবু ভারতকী মীচম মীয়াম্না মখোয় অরানবা তাহনখি। ঙসি, মালেমগী লৈবাক কয়া তম্বা ঙমদবা ফিবম অমসুং তংদু-লৈতাদবা ফিবমশিংদা লৈরিবা মতম অসিদা, ভারতকী মীয়াম্না মখোয় অমুক হন্না অরানবা তাহল্লে। ঙসি মালেমগী লৈবাক কয়াদা শক্তি মুন্নবগী মুক্নবা কয়া উরিবা অসিদা ভারতকী মীয়াম্না চপ মান্নবা সরকার অহুমলকশুবা ওইনা খল্লে। মমাংঙৈগী রাজনিতিদা হায়নবা অমা লৈখি, ‘অফবা ইকোনোমিক্স অসি ফত্তবা রাজনিতিনি’ হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি অখঙ-অহৈশিং অমসুং সরকারশিংনা শৌগৎখি। মসি মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়গী মতিক চাদবা লৈঙাক অমসুং থবক হৈতবা অদু কুপশিন্নবা পাম্বৈ অমা ওইখি। মসিনা লৈবাক অসিদা চাউখৎপগী থোং মান্নবা ঙমখিদে অমসুং সরকারদা মীয়ামগী থাজবা মাঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম চাউখৎপা, মীয়াম্না চাউখৎহনবা, মীয়ামগীদমক চাউখৎপা লাইৱা শীজিন্নবদগী মহাক্কী সরকারদা মীয়াম্না অমুক হন্না থাজবা থম্লে। অনৌবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি অমসুং মখোয়গী থাজবগা লোয়ননা ভারতকী মীয়াম্না মখোয়দা শক্তি শীন্নরে। সোসিএল মেদিয়াগী মতমদা অরানবা পাউ কয়া শন্দোক্লবশু, ভারতকী মীয়াম্না ঐখোয়, ঐখোয়গী সরকারদা থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী থাজবা হেনগৎলকপা মতমদা, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা তোঙানবা কান্নবা অমা পী। খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নদুনা ভারতকী পোৎ-চৈশিং অমসুং থবকশিং মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপদা ঐখোয়গী মতেং পাংখি অমসুং ভারত ললোন-ইতিক অমসুং নাতকী মরুওইবা মফম অমা ওইনা শেমগৎখি। অদুবু মসিগী খুদোংথিবা থেংনবা ঙম্বা চৎনবী অসি মমাংগী সরকারশিংনা নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা মাঙহনখ্রে। ভারতনা চাউখৎপা উরে অমসুং মহাক্কী সরকারনা শক্তি পায়রকপা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা অহোংবশিং পুরক্লে অমসুং ভারতকী মীয়াম মরক্তা খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্নবা অনৌবা থৌনা অমা পীরে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা খুদোংচাবশিং ফংবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা অসি ভারত্তা স্তার্দঅপ লাখ ১.২৫ হেন্না রেজিস্তার তৌরিবা অসিনা খুদমনি। শান্নবা অসি শীনফম অমা ওইনা লৌবদা খুদোংথিবা মতম অমা লৈরমখি। ঙসিদি, অপীকপা সহরদা লৈবা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মসিগী খুদোংথিবা অসি মশানা লৌজরে অমসুং মালেমদা লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরক্লে। নুপীশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌদুনা লাখপতি দিদি করোর ১ রোম মখোয় মশাগী ললোন-ইতিক পায়খৎতুনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ওন্ত্রেপ্রেন্যুয়রশিং ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি, ভারত মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অনিংবা অপাম্বশিংনা পীক থল্লে অমসুং ঐখোয়না হায়রিবা অনিংবশিং অসি ঐখোয়গী থৌশিলশিংগী য়ুম্বী অমা ওইরে। শেন থাদুনা থবক ফংহনবা, চাউখৎহন্দুনা ইকায়খুম্নবা ফংহনবা চাউখৎপগী নমুনা অমা সরকারনা য়োকখৎলে। শেন থাদবা মফমদা, শেন থাদবনা চাউখৎলকপদগী থবক ফংহল্লি অমসুং চাউখৎপা হেনগৎলকপদগী ভারতকী মীয়ামগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎলক্লে। লৈবাক অসিদা তোইলেতশিং শাবা অসিনা মীয়ামগী সেকুরিতি অমসুং ইকায়খুম্নবা অমসুং খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে। শেন থাদবদগী থবক ফংবা হেনগৎলকপা অমসুং চাউখৎলকপদগী ইকায়খুম্নবা ফংবা হেনগৎলকপা অসি মাইপাকপগী খুদমনি। মতম অমদা এল.পি.জি সিলিন্দর অসি ইনাকখুনবগী খুদম অমা ওইনা লৌনরমখি। মমাঙদা সরকারশিংনা মীয়ামদা ফংহনগদবা সিলিন্দর মশিংগী মতাংদা মরৈ য়েৎনদুনা লৈরিঙৈদা মহাক্কী সরকারনা য়ুমথোং খুদিংদা গ্যাস কন্নেক্সন পীরে। ২০১৪ দা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৪ লৈরম্বদগী হৌজিক লৈবাক অসিদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ৩০ হেন্না লৈরে। দরকার ওইবা গ্যাস সিলিন্দরশিং ফংহন্নবা মতেং পাংনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরে। মসিনা সিলিন্দরশিং ফংহন্নবা দিস্ত্রিবুসন সেন্তরশিং শেমগৎনবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা বোত্তলিং প্লান্তশিং লিংখৎপদগী থবক কয়া ফংহল্লে। মোবাইল ফোন, রুপে কার্দ, য়ু.পি.আই অসি থবক পীনবা শেন থাদবা, চাউখৎলকপগী ইকায়খুম্নবা ফংলকপা চাউখৎপগী নমুনাদা য়ুম্ফম ওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি লৈরিবা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল অসি মশক খঙনবা সরকারগী অতোপ্পা থৌরাং খঙনবা হোৎনবা অসি য়াম্না তঙাইফদে। ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তি মীয়ামগী শেন য়াম্না চাদিং তৌবা, মীয়ামগীদমক শেন য়াম্না তুংশিনবনি। ২০১৪ দা ভারতকী য়ুনিয়ন বজেত লুপা করোর লাখ ১৬ ওইবদা ঙসি ভারতকী য়ুনিয়ন বজেত লুপা করোর লাখ ৪৮ য়ৌরে। ২০১৩-১৪ দা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর লুপা করোর লাখ ২.২৫ ওইবদা ঙসিগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর লুপা করোর লাখ ১১ হেল্লে। কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি অনৌবা হোস্পিতালশিং, স্কুলশিং, লম্বীশিং, রেলৱেজ, রিছার্সকী খুদোংচাবশিং অমসুং মীয়ামগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপদা শীজিন্নখি। মীয়ামগীদমক চাদিং তৌবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, সরকারনা মীয়ামগী শেনফম তুংশিনবশু হেনগৎলে। দি.বি.তিনা লৈবাক্কী লুপা করোর লাখ ৩.৫ নারোন্দা লৌথোকপদগী কনবা ঙম্লে অমসুং অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা লেম্না লায়েংদুনা লায়রবশিংগী লুপা করোর লাখ ১.১০ কনবা ঙম্লে। জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা হিদাক-লাংথকশিং মমল চাদা ৮০ তানা ফংহনবদগী মীয়ামগী লুপা করোর লিশিং ৩০ কনবা ঙম্লে অমসুং স্তেন্তশিং অমসুং নী ইমপ্লান্তশিংগী মমল হন্থহনবদগী মীয়ামগী লুপা করোর লিশিং কয়া কনবা ঙম্লে। উজালা স্কিমনা মীয়ামগী লুপা করোর লিশিং ২০ গী মৈগী বিলশিং কনবা ঙম্লে অমসুং শ্বাছ ভারত মিসন্না লায়নাশিং হন্থহল্লে অমসুং মসিনা খুঙ্গংশিংদা ইমুং খুদিংমক্কী লুপা লিশিং ৫০ রোম কনবা ঙম্লে। য়ুনিসেফকী রিপোর্ত অমগী মতুংইন্না, মশাগী তোইলেত লৈবা ইমুং অমনা লুপা লিশিং ৭০ কনবা ঙম্লে অমসুং ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী থিজিনবা অমগী মতুংইন্না অহানবা ওইনা তোতি ঈশিং ফংলবা মীওই করোর ১২ রোম চহি অমদা লুপা করোর লিশিং ৮০ কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্ত অশুক য়াম্বা অহোংবশিং লাক্কনি হায়বা চহি ১০ গী মমাঙদা কনা অমতনা খনখিদে। ভারতকী মাইপাকপা অসিনা অচৌবা মঙলানশিং মঙনবা অমসুং মদু মঙফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীরে। মসিনা থাজবা হেনগৎহল্লে অমসুং চৎলিবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচা ওইরগনি। মাইকৈ অসিদা চৎনবা থবক কয়া পায়খৎপা দরকার ওইরে। হিরম খুদিংমক্তা খ্বাইদগী ফবা থবক পাংথোক্নবা সরকারনা য়াংনা থবক তৌরি। পোৎথোকশিং মেনুফেকচরিং তৌবা নত্ত্রগা শেমগৎ-শাগৎপা নত্ত্রগা লাইরিক-লাইশু নত্ত্রগা হরাও-কুহ্মৈদা ভারতকী থাক অসি মালেমগী থাক অমা ওইনা পুখৎনবা ঐখোয়গী থবকশিং পাংথোকপা দরকার ওইরে। মসিগী থৌরাং অসি মীয়ামগী ৱাখলদা লৈহনবদা হিন্দুস্থান তাইমসনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং মখোয়না চহি ১০০ দা ফংলকখিবা লৌশিং অদু বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাংদা য়াম্না কান্নগনি।
ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মসিগী চাউখৎপগী খোঙজেল অসি চপ চানা থমগনি অমসুং অথুবা মতমদা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। য়াংনা হোংলক্লিবা ভারতকী অনৌবা চহিচা হিন্দস্থান তাইমশু উবা ফংলগনি।