Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi
Releases a commemorative postage stamp celebrating 100 years of Hindustan Times
The power that has shaped India's destiny, shown direction to India, is the wisdom and capability of the common man of India: PM
Progress of the people,Progress by the people,Progress for the people is our Mantra for New and Developed India:PM
Today, India is filled with unprecedented aspirations and we have made these aspirations a cornerstone of our policies:PM
Our government has provided citizens with a unique combination, of Employment through Investment, Dignity through Development:PM
The approach of our government is Spend Big For The People,Save Big For The People:PM
This century will be India's century:PM
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Hindustan Times Leadership Summit 2024 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Hindustan Times was inaugurated 100 years ago by Mahatma Gandhi and congratulated the Hindustan Times (HT) for its historic journey of 100 years and all the people who were associated with it since its inauguration. He wished them the best for their future endeavours. Having visited the exhibition of HT at the venue, Shri Modi said it was more of an experience and urged all the delegates to visit it. He added that he witnessed the old newspapers of the days when India got its independence and constitution was enforced. Shri Modi acknowledged that many stalwarts like Martin Luther King, Netaji Subash Chandra Bose, Dr. Syama Prasad Mookherjee, Atal Bihari Vajpayee, Dr M.S Swaminathan had written articles for HT. He added that the long journey, which witnessed the freedom struggle as well as treading forward with hopes in the post-independence period, has been phenomenal and amazing. The Prime Minister said that he felt the same excitement to read the news about merger of Kashmir with India like every other citizen in October 1947. However, he added, at that moment he also realised how indecisiveness had kept Kashmir mired in violence for seven decades. Shri Modi said but it is heartening that these days news of record voting in the elections in J&K is published in papers. Shri Modi remarked that he found another newspaper print very special where on one side of it, there was news of Assam being declared a disturbed area while on the other side, there was news of Atal Ji laying the foundation of Bhartiya Janata Party. He added that it was such a pleasant coincidence that today BJP is playing a big role in bringing permanent peace in Assam.
Recalling his participation in the 1st Bodoland Mohotsov yesterday, Shri Modi remarked that he was astonished to find poor media coverage of the event. He added that it was a great achievement when the youth and people had given up violence after 5 decades and were celebrating a cultural event in Delhi. He added that the lives of the people had transformed after the 2020 Bodo Peace Accord. As part of the HT Summit exhibition, Shri Modi saw pictures of the 26/11 terror attacks in Mumbai and said there was a time when the people felt unsafe in their own house and cities due to the terror sponsored by the neighbouring countries. However, he added, now the times have changed and terrorists in their own houses don't feel safe.
The Prime Minister remarked that in its 100 years, Hindustan Times has seen 25 years of slavery and 75 years of freedom along with the dispensations that have made India's fate, shown direction to India along with the capability and wisdom of the common man of India. He added that experts have often made mistakes in recognizing this capability of the common citizen of India. Touching upon history, Shri Modi said when the British were leaving India, it was said that the country would disintegrate & break down and when emergency was imposed, some people had assumed that now the emergency will remain forever while some people and institutions had taken refuge with those who imposed the emergency. Even at that point of time, Shri Modi said, the citizens of India stood up and uprooted the emergency. Further explaining the strength of common man, Shri Modi hailed the spirit of common citizens in fighting a strong battle against the COVID pandemic.
Touching upon the past, the Prime Minister said there was a time in the 1990’s when India had seen 5 elections in a span of 10 years evident of the instability in the country. He added that while the experts writing in the newspapers had predicted that things would continue in the same manner, the citizens of India had once again proved them wrong. Shri Modi said that today, there is talk of uncertainty and instability all around the world with many countries in the world seeing new dispensations coming to power, whereas in India, people had elected the same government for the third time.
Talking about policies in the past, Shri Modi said the phrase ‘Good economics is bad politics’ was being promoted by experts and supported by the Governments. This, he said, had become a means to the earlier Governments to cover up bad governance and inefficiency. He added that this had led to an unbalanced development in the country which had hampered the trust of the people in the Government. The Prime Minister remarked that his Government had won back the trust of the people by ensuring the Mantra of Progress of the people, Progress by the people and Progress for the people. He added that the Government's aim was to build a new and developed India and the people of India had entrusted them with the capital of their trust. Shri Modi remarked that despite misinformation, disinformation in the age of social media, the citizens of India have faith in us, in our government.
Shri Modi highlighted that when the trust of the people increases, their confidence increases, which results in a different effect on the development of the country. Emphasising on the importance of Risk-taking, Shri Modi remarked that our ancestors took risk which helped us to promote Indian goods and services in the foreign countries and make India a hotspot of commerce and culture. However, he added, that this culture of risk-taking was lost in the post-independence period by the previous Governments. Shri Modi remarked that India was seeing development and changes in the last 10 years since his Government came to power and gave new energy to the risk taking culture among the citizens of India. He added that our youth were finding opportunities and taking risks in various fields which was evident in the registration of more than 1.25 lakh startups in India. The Prime Minister said there was a time when even taking up sports as a profession was a risk. However, he added, today, even the youth of our small towns are taking this risk and bringing glory to the country in the world. Citing example of the women associated with self-help groups, Shri Modi said today, about 1 crore lakhpati didis are running their own businesses by becoming entrepreneurs in every village.
“Indian society, today, is filled with unprecedented aspirations and We have made these aspirations the basis of our policies”, said Shri Modi. He added that the Government had promoted a model of development consisting of the combination of employment through investment and dignity through development. The Prime Minister added that where there is investment, employment is generated through investment leading to development and that development increases the dignity of the citizens of India. He cited the example of building toilets in the country, which is a means of security and dignity along with convenience. Shri Modi said it also accelerated development, thereby making evident the success of the mantra of Employment through Investment, Dignity through Development on ground. He also cited the example of LPG gas cylinders, which was considered as a status symbol in the past. Shri Modi remarked that his Government made it a priority to provide gas connection to every house while previous Governments were debating on the number of cylinders to be given to people. He added that there were more than 30 crore gas connections in the country as against 14 crore in 2014. Shri Modi further highlighted that there was supporting infrastructure to ensure the demand of the gas cylinders is met. This, he said, had also created employment right from setting up of bottling plants at various places to creating distribution centres to delivery of cylinders. Shri Modi also listed other examples such as mobile phone, Rupay card, UPI etc which were based on the Investment to Employment, Development to Dignity model of development.
The Prime Minister emphasized that it was imperative to understand another approach of the government to understand the growth trajectory that India is on today. He added that the approach was “Spend Big For The People and Save Big For The People”. Explaining the same, Shri Modi said, India’s union budget is Rs. 48 lakh crore today as against Rs. 16 lakh crore in 2014. He added that today's capital expenditure is more than Rs. 11 lakh crore as against Rs. 2.25 lakh crore in 2013-14. He further added that the capital expenditure was being spent on new hospitals, schools, roads, railways, research facilities and many such public infrastructure. The Prime Minister underlined that along with increasing expenditure on the public, the Government was also saving the public's money. Presenting the facts and figures, Shri Modi said that the leakage that has been stopped by DBT has saved the country Rs. 3.5 lakh crore while Free treatment under Ayushman Bharat Yojana has saved Rs 1.10 lakh crore for the poor. He added that Medicines available at 80% discount at Jan Aushadhi Kendras have saved Rs 30 thousand crore for the citizens while Controlling the prices of stents and knee implants has saved thousands of crores of rupees for the people. Continuing the list, he added the Ujala scheme has saved Rs 20 thousand crore in electricity bills for the people while Diseases have reduced due to Swachh Bharat Mission and this has saved about Rs 50 thousand for every family in the villages. Citing UNICEF report, Shri Modi said that the family which has its own toilet is also saving about Rs 70 thousand and WHO study conducted on 12 crore people whose homes have tap water for the first time have saved more than Rs 80 thousand every year.
Remarking that 10 years ago, nobody had anticipated such big changes in India to take place, Shri Modi said “India's success inspired us to dream bigger and fulfil it”. He added that this had raised hope and thought that this century will be India's century. Emphasizing that it was necessary to undertake many efforts to move in this direction, Shri Modi said the Government was working swiftly to do the best in every sector. He remarked that efforts are needed to make our processes such that India's standard is referred to as ‘world class’ be it in the manufacturing of products or construction, education or entertainment. Shri Modi remarked that Hindustan Times also had a very big role in reiterating this approach in the minds of the people and their 100 years of experience will be very useful in the journey towards a developed India.
Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that India will maintain this pace of development and soon become the third largest economy in the world. He added that Hindustan Times will also witness the new century of rapidly changing India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত হিন্দুস্তান টাইমছ লীডাৰশ্বিপ সন্মিলন ২০২৪ সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
হিন্দুস্তান টাইমছৰ ১০০ বছৰ উদযাপনৰ স্মৃতিচাৰণ ডাক টিকট মুকলি
যি শক্তিয়ে ভাৰতৰ ভাগ্য গঢ় দিছে, ভাৰতক দিশ দেখুৱাইছে, সেয়া হৈছে ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহৰ প্ৰজ্ঞা আৰু সামৰ্থ্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনসাধাৰণৰ অগ্ৰগতি, ৰাইজৰ অগ্ৰগতি, ৰাইজৰ বাবে প্ৰগতি হৈছে নতুন আৰু উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ মন্ত্ৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰত অভূতপূৰ্ব আকাংক্ষাৰে ভৰি পৰিছে আৰু আমি এই আকাংক্ষাবোৰক আমাৰ নীতিৰ মূল শিলাস্তম্ভ কৰি লৈছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে নাগৰিকসকলক এক অনন্য সংমিশ্ৰণ প্ৰদান কৰিছে - সেয়া হৈছে বিনিয়োগৰ জৰিয়তে নিয়োগ, উন্নয়নৰ জৰিয়তে মৰ্যাদা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰৰ পন্থা হৈছে ‘জনসাধাৰণৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণত ব্যয়, জনসাধাৰণৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণত সঞ্চয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই শতিকাটোৱেই হ’ব ভাৰতৰ শতিকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
16 NOV 2024 12:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত হিন্দুস্তান টাইমছ লীডাৰশ্বিপ সন্মিলন ২০২৪ত ভাষণ প্ৰদান কৰে। ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০০ বছৰ পূৰ্বে মহাত্মা গান্ধীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হিন্দুস্তান টাইমছৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি কাকতখনক শতিকাজোৰা অনবদ্য যাত্ৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। লগতে প্ৰকাশন প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সমগ্ৰ ইতিহাসৰ লগত জড়িত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিলৈও তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। সভাস্থলীত হিন্দুস্তান টাইমছৰ প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰাৰ পিছত শ্ৰী মোদীয়ে ই এক অপ্ৰতীম অভিজ্ঞতা বুলি অভিহিত কৰি সকলো প্ৰতিনিধিকে সময় উলিয়াই ইয়াক অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰু কয় যে প্ৰদৰ্শনীখন ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ সময়ৰ আৰু সংবিধান প্ৰণয়নৰ সময়ৰ পুৰণি বাতৰি কাকত দেখা পাইছিল। তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে মাৰ্টিন লুথাৰ কিং, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু, ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, অটল বিহাৰী বাজপেয়ী, ড° এম এছ স্বামীনাথনকে ধৰি বহু প্ৰভাৱশালী নেতাই হিন্দুস্তান টাইমছত প্ৰবন্ধ লিখিছিল। স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু স্বাধীনতাৰ পিছৰ সময়খিনিক সামৰি লোৱা কাকতখনৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিন্তা-চৰ্চা কৰি ইয়াক সঁচাকৈয়ে অসাধাৰণ আৰু প্ৰেৰণাদায়ক বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ১৯৪৭ চনৰ অক্টোবৰ মাহত কাশ্মীৰৰ ভাৰতৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ কথা পঢ়ি এজন যুৱ নাগৰিক হিচাপে অনুভৱ কৰা উত্তেজনাৰ কথাও মনত পেলাইছিল। অৱশ্যে তেওঁ এইটোও লক্ষ্য কৰিছিল যে কেনেকৈ, সেই মুহূৰ্তত, তেওঁ উপলব্ধি কৰিছিল যে কিদৰে সাত দশক ধৰি অতীতৰ অনিশ্চয়তাই কাশ্মীৰক হিংসাৰ মাজত আবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। তেওঁ আশাবাদ প্ৰকাশ কৰি আঙুলিয়াই দিয়ে যে আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ নিৰ্বাচনত অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী ভোটাৰৰ ভোটদানৰ খবৰ নিয়মীয়াকৈ প্ৰকাশ পাইছে, যিটো অগ্ৰগতি আৰু পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ সন্মুখীন হোৱা এটা বিশেষ বাতৰি কাকতৰ সংখ্যাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য’ত এফালে অসমক অশান্ত অঞ্চল হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ খবৰ আছিল, আনফালে ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ ভেটি স্থাপন কৰা অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ প্ৰতিবেদন আছিল। আজি অসমলৈ স্থায়ী শান্তি অনাৰ ক্ষেত্ৰত বিজেপিয়ে মূল ভূমিকা পালন কৰি অহা সুন্দৰ কাকতালীয় দিশৰ ওপৰতো তেওঁ মন্তব্য কৰে।
কালি প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অনুষ্ঠানটোৰ বিষয়ে সীমিত সংবাদ মাধ্যমত প্ৰকাশ পোৱাত আশ্চৰ্য্য প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পাঁচ দশকৰ হিংসাৰ অন্তত বড়োলেণ্ডৰ যুৱক-যুৱতী আৰু জনসাধাৰণে এতিয়া দিল্লীত সাংস্কৃতিক উৎসৱ উদযাপন কৰিবলৈ একত্ৰিত হোৱাটো এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব। ২০২০ চনৰ বড়ো শান্তি চুক্তিৰ পিছত জনসাধাৰণৰ জীৱনত এক গভীৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। হিন্দুস্তান টাইমছ সন্মিলন প্ৰদৰ্শনী ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুম্বাইত সংঘটিত ২৬/১১ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ ছবিও দেখা পায়। ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সেই অন্ধকাৰ অধ্যায়টোৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে এটা সময় আছিল যেতিয়া সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে মানুহে নিজৰ ঘৰ আৰু চহৰত অসুৰক্ষিত অনুভৱ কৰিছিল। কিন্তু আজি পৰিস্থিতি সলনি হৈছে, সন্ত্ৰাসবাদীয়ে নিজেই নিজৰ ঘৰতে নিৰাপত্তা অনুভৱ কৰা নাই, যিবোৰ দিশে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ পৰিৱেশৰ পৰিৱৰ্তনৰ সংকেত দিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে হিন্দুস্তান টাইমছৰ ১০০ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব সহকাৰে উল্লেখ কৰে যে এই সময়ছোৱাত কাকতখনে ভাৰতৰ ভাগ্য গঢ় দিয়া বিভিন্ন চৰকাৰৰ লগতে ২৫ বছৰীয়া ঔপনিৱেশিক শাসন আৰু ৭৫ বছৰীয়া স্বাধীনতাৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। তেওঁ ভাৰতৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰে, যাৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰজ্ঞাই দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্তসমূহৰ ফটো-বাতৰিবোৰ স্পৰ্শ কৰি মনত পেলাইছিল যে যেতিয়া ব্ৰিটিছসকল গুচি যাব, বহুতে দেশখন বিভাজিত হ’ব বুলি কেনেকৈ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছিল। একেদৰে জৰুৰীকালীন অৱস্থাত একাংশই বিশ্বাস কৰিছিল যে ই অনিৰ্দিষ্টকাললৈ স্থায়ী হ’ব, আনহাতে কিছুমান ব্যক্তি আৰু প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াক জাপি দিয়াসকলৰ ওচৰত আশ্ৰয় বিচাৰিছিল। তথাপিও তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণেই আগুৱাই আহি নিৰ্ণায়কভাৱে জৰুৰীকালীন অৱস্থাক নস্যাৎ কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ সময়ত নাগৰিক সমাজে প্ৰদৰ্শন কৰা উল্লেখযোগ্য মনোভাৱৰ উদ্ধৃতি দি সাধাৰণ মানুহৰ শক্তি আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ঐক্যবদ্ধভাৱে থিয় দি সংকটৰ মাজেৰে যুঁজিছিল, জাতিটোৰ চিৰস্থায়ী শক্তি আৰু সংকল্পৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছিল।
ভাৰতৰ অতীতৰ কথা চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নব্বৈৰ দশকৰ এটা সময়ৰ কথা মনত পেলাইছিল যেতিয়া দেশত মাত্ৰ দহ বছৰতে পাঁচটা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল, যিটো ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাৰ স্পষ্ট চিন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেই সময়ৰ বহু বিশেষজ্ঞ আৰু মন্তব্যকাৰীয়ে এই অস্থিৰতা অটুট থাকিব বুলিও ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছিল। কিন্তু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে পুনৰবাৰ সেই ভৱিষ্যদ্বাণী ভুল প্ৰমাণ কৰিলে। আজি বিশ্বব্যাপী আলোচনাত অনিশ্চয়তা আৰু অস্থিৰতাৰ আধিপত্য বিস্তাৰ কৰাৰ বিপৰীতে বহু দেশত নেতৃত্বৰ সঘন পৰিৱৰ্তন ঘটিছে যদিও ভাৰত এই ক্ষেত্ৰত পৃথক হৈয়েই আছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে একেখন চৰকাৰকে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে পুনৰ নিৰ্বাচিত কৰি দেশখনৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি থকা স্থিতিশীলতা আৰু আস্থা প্ৰদৰ্শন কৰা বুলিও তেওঁ কয়।
বিভিন্ন নীতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশেষজ্ঞসকলে প্ৰচাৰ কৰা আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে সমৰ্থন কৰা "ভাল অৰ্থনীতি বেয়া ৰাজনীতি" বাক্যাংশটোৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে এই ধাৰণাটো প্ৰায়ে পূৰ্বৰ প্ৰশাসনসমূহৰ অভাৱসমূহ ঢাকি ৰাখি দুৰ্বল শাসন আৰু অদক্ষতাক ন্যায্যতা প্ৰদান কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। ফলত দেশত অসমান উন্নয়নৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়, চৰকাৰৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ আস্থা ক্ষয় হয়। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে "ৰাইজৰ অগ্ৰগতি, জনসাধাৰণৰ প্ৰগতি, আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰগতি" এই মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰি এই আস্থা পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে চৰকাৰৰ লক্ষ্য আছিল এখন নতুন, উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণ, আৰু কয় যে জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ আস্থাৰ আধাৰ তেওঁলোকৰ ওপৰত ন্যস্ত কৰিছিল। ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ যুগত ভুল তথ্য আৰু সেই ভুল তথ্যই সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ দিশবোৰো স্বীকাৰ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই বাধাসমূহৰ মাজতো ভাৰতৰ নাগৰিকে চৰকাৰ আৰু ইয়াৰ নেতৃত্বৰ ওপৰত বিশ্বাস অব্যাহত ৰাখিছে বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে যেতিয়া জনসাধাৰণৰ আস্থা বাঢ়ে তেতিয়া তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসো বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত দেশৰ উন্নয়নত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰে। তেওঁ ৰিস্ক লোৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ভাৰতৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে সাহসী ৰিস্ক গ্ৰহণ কৰিছিল বুলি কয় যিয়ে ভাৰতীয় সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহ বিদেশত প্ৰচাৰ কৰাত সহায় কৰিছিল, লগতে ভাৰতক বাণিজ্য আৰু সংস্কৃতিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছিল। কিন্তু তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ অধীনত স্বাধীনতাৰ পিছৰ যুগত এই ৰিস্ক লোৱাৰ সংস্কৃতি হেৰাই গৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিগত দশকত তেওঁৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছৰে পৰা দেশৰ নাগৰিকসকলৰ মাজত ৰিস্ক লোৱাৰ বাবে নৱীকৃত শক্তিৰ সৈতে ভাৰতে উল্লেখযোগ্য উন্নয়ন আৰু পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সুযোগক আকোৱালি লৈছে আৰু ৰিস্ক গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ প্ৰমাণ দেশত ১.২৫ লাখৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপৰ পঞ্জীয়ন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনে এটা সময়ৰ কথাও স্মৰণ কৰে যেতিয়া ক্ৰীড়াক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰাটো এটা বিপদজনক পছন্দ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু আজি সৰু চহৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও সেই ৰিস্ক লৈ বিশ্বৰ মঞ্চত জাতিটোৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে। আত্মসহায়ক গোটত মহিলাৰ উদাহৰণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰায় এক কোটি "লাখপতি দিদি" এতিয়া সমগ্ৰ ভাৰতৰ গাঁৱে-ভূঞে নিজাকৈ ব্যৱসায় চলাই উদ্যমী হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয় সমাজ আজি অভূতপূৰ্ব আকাংক্ষাৰে ভৰি আছে, আৰু এই আকাংক্ষাই চৰকাৰৰ নীতিৰ ভেটি হৈ পৰিছে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে চৰকাৰে দুটা মূল নীতিক কেন্দ্ৰ কৰি উন্নয়নমূলক আৰ্হি এটা প্ৰসাৰিত কৰিছে, সেয়া হৈছে - বিনিয়োগৰ জৰিয়তে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰা আৰু উন্নয়নৰ জৰিয়তে মৰ্যাদা নিশ্চিত কৰা। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে য’ত বিনিয়োগ আছে তাত চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়, যিয়ে পাছলৈ উন্নয়নক আগুৱাই লৈ যায়। এই উন্নয়নে ভাৰতবাসীৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, য’ত সমগ্ৰ দেশতে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল। এই পদক্ষেপে নাগৰিকক কেৱল নিৰাপত্তা আৰু মৰ্যাদা প্ৰদান কৰাই নহয়, দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰি চৰকাৰৰ "বিনিয়োগৰ জৰিয়তে নিয়োগ, উন্নয়নৰ জৰিয়তে মৰ্যাদা।" মন্ত্ৰৰ সফলতাও প্ৰদৰ্শন কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এল পি জি গেছ সংযোগৰ দিশত পন্থাৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। পূৰ্বতে যিটোক এসময়ত বিলাসীতা আৰু মৰ্যাদাৰ প্ৰতীক বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, সেইটো তেওঁৰ চৰকাৰৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হৈ পৰিছিল, যিয়ে প্ৰতিটো ঘৰতে গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য লৈছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে আবণ্টন কৰিবলগীয়া চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যাৰ ওপৰত বিতৰ্ক কৰাৰ সময়তে শ্ৰী মোডীৰ চৰকাৰে অংশগ্ৰহণ আৰু হিতাধিকাৰৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিলে, ২০১৪ চনত ১৪ কোটিৰ তুলনাত এতিয়া ৩০ কোটিৰো অধিক গেছ সংযোগ সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে সহায়ক আন্তঃগাঁথনি, যেনে বটলিং প্লাণ্ট, বিতৰণ কেন্দ্ৰ, আৰু ডেলিভাৰী ব্যৱস্থাসমূহে সমগ্ৰ দেশতে নিয়োগৰ অজস্ৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছিল। এই পদ্ধতিৰ স্পষ্ট প্ৰদৰ্শন হিচাপে মোবাইল ফোন, ৰুপে কাৰ্ড, আৰু ইউপিআই (ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ) আদি পদক্ষেপক উল্লেখ কৰি বিনিয়োগলৈ বিনিয়োগ, মৰ্যাদালৈ উন্নয়ন আৰ্হিয়ে ভাৰতৰ অগ্ৰগতিক কেনেদৰে গঢ় দিছে তাৰ আন উদাহৰণ উল্লেখ কৰে শ্ৰী মোদীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ বিকাশৰ গতিপথৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী বুজি পোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হৈছে “Spend Big For The People and Save Big For The People।” এই বিষয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট আজি ৪৮ লাখ কোটি টকা, যিটো ২০১৪ চনত ১৬ লাখ কোটি টকা আছিল। এই বৃদ্ধি পোৱা ব্যয়ক নতুন চিকিৎসালয়, বিদ্যালয়, পথ, ৰে’লৱে, গৱেষণাৰ সুবিধা আদি অত্যাৱশ্যকীয় আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ দিশত নিয়োজিত কৰা হৈছে বুলি তেওঁ কয়। ব্যয় বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ জনকল্যাণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ ধন সঞ্চয় কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছে। এই সঞ্চয়ৰ উদাহৰণ দিবলৈ তেওঁ কেইবাটাও উদাহৰণ দাঙি ধৰে। প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ হস্তান্তৰ (ডিবিটি) ব্যৱস্থাই মধ্যভোগী ব্যৱস্থা ৰোধ কৰি দেশৰ ৩.৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰা বুলিও তেওঁ কয়। একেদৰে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱাই দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ১.১০ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে। জন ঔষধি কেন্দ্ৰত ৮০% ৰেহাইত উপলব্ধ ঔষধে নাগৰিকৰ বাবে ৩০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰাৰ বিপৰীতে ষ্টেণ্ট আৰু আঁঠু সংৰোপনৰ মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। উদাহৰণসমূহ উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উজ্বালা আঁচনিৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে, যাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ বাবে বিদ্যুতৰ বিলৰ ২০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে কেৱল অনাময় ব্যৱস্থাৰ উন্নতি কৰাই নহয়, গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালত প্ৰায় ৫০ হাজাৰ টকাকৈ ৰাহি কৰিছে। ইউনিচেফৰ প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে নিজাকৈ শৌচাগাৰ থকা পৰিয়ালে প্ৰায় ৭০ হাজাৰ টকাকৈ সঞ্চয় কৰি আছে, আৰু এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে টেপৰ পানীৰ সুবিধা থকা ১২ কোটি লোকৰ ওপৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে বছৰি ৮০ হাজাৰ টকাৰো অধিক সঞ্চয় হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে শ্ৰী মোদীয়ে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে চৰকাৰে ৰাজহুৱা ব্যয় আৰু সঞ্চয় দুয়োটাকে নাগৰিকৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ লগতে দীৰ্ঘম্যাদী উন্নয়নৰ পোষকতা কৰাৰ লক্ষ্যৰ সৈতে মিল থকাটো নিশ্চিত কৰিছে।
ভাৰতত যি পৰিৱৰ্তন হৈছে সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে দহ বছৰৰ আগতে দেশখনে কিমান পৰিৱৰ্তনৰ পৰিসৰ অনুভৱ কৰিব সেয়া কমেইহে কল্পনা কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। তেওঁ কয়, “ভাৰতৰ সফলতাই আমাক আৰু ডাঙৰ সপোন দেখিবলৈ আৰু সেই সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিলে।” এই কৃতিত্বৰ অনুভূতিয়ে এই শতিকাটোৱেই ভাৰতৰ শতিকা হ’ব বুলি নতুনকৈ আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে আৰু বিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়৷ শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে এনে অগ্ৰগতি লাভ কৰিবলৈ বিভিন্ন খণ্ডত স্থায়ী প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাবলৈ ঐকান্তিকতাৰে কাম কৰি আছে। উৎপাদন, নিৰ্মাণ, শিক্ষা, আৰু মনোৰঞ্জনৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ মানদণ্ডক “বিশ্বমানৰ” হিচাপে গণ্য কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দৃষ্টিভংগীক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত হিন্দুস্তান টাইমছৰ ভূমিকাকো স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১০০ বছৰীয়া অভিজ্ঞতাৰে কাকতখনে জনচেতনা গঢ় দিয়া আৰু জাতিটোক অনুপ্ৰাণিত কৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে হিন্দুস্তান টাইমছৰ উত্তৰাধিকাৰে ভাৰতৰ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ যাত্ৰাত অৰিহণা যোগাই থাকিব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দৃঢ় বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি কয় যে ভাৰতে বিকাশৰ দ্ৰুত গতি অব্যাহত ৰাখিব আৰু বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িব। তেওঁ আৰু কয় যে চহকী উত্তৰাধিকাৰৰ সৈতে হিন্দুস্তান টাইমছেও ভাৰতৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা চিহ্নিত এক নতুন শতিকাৰ উন্মোচনৰ সাক্ষী আৰু লিপিবদ্ধ কৰিব।