ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙচৎ মাংওইননা জামুইদা জনজাতিয়া গৌরব দিবসকী শেম-শারিবশিং শ্রী জুয়াল ওরামনা য়েংশিনখ্রে
ত্রাইবেলশিং য়াইফনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মিনিস্তরনা পাউদমখ্রে
11 NOV 2024 7:13PM by PIB Imphal
জনজাতিয়া গৌরব দিবস থৌরম শরুক য়ানবা খৌরাংনা ঙাইনরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙচৎ মাংওইননা, ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জুয়াল ওরাম জামুইদা থুংখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংবগী ত্রাইবেল ফুরুপশিং য়াইফনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা হৌজিক সরকার অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিং য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ফোঙদোকখ্রে।
হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়না ১৯৯৯ দা ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি লিংখৎখিবা অদু ত্রাইবেলশিং য়াইফনবা অচৌবা মাইপাকপা অমনি হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ফোঙদোকখি। ত্রাইবেল নিংতম লান্মী ভগবান বিরসা মুন্দা ইকায়খুম্নবা উৎনবা ২০২১ দা জনজাতিয়া গৌরব দিবস লাউথোকখিবা মোদী সরকারগী থবকশিং অসি মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। নুমিৎ অসি হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা ভারতকী ত্রাইবেলশিংগী মমল নাইদ্রবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা থৌরম ওইনা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎকী শেম-শারিবশিং
জামুই জিলাগী খাইরা ব্লোক্তা লৈবা বাল্লোপুর খুঙ্গংদা পাংথোক্কদৌরিবা জনজাতিয়া গৌরব দিবস শরুক য়ানবা নবেম্বর ১৫,২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জামুইদা থুংগনি। থৌরম মনুংদা, ত্রাইবেলশিং য়াইফনবা অমসুং চাউখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মমি তাদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং শঙ্গানবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎকী মাংওইননা শেম-শারিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তর জুয়াল ওরাম বাল্লোপুরদা চৎখি অমসুং মাইপাকপা থৌরম অমা ওইনবা দরকার ওইবা পাউতাকশিং পীখ্রে। লম্বীশিং, হেলিপেদশিং, বেরিকেদশিং শেম-শাবা অমসুং জর্মন হেঙ্গর তেন্তশিং য়ুংখৎপা য়াওনা থবকশিং খুমাঙ চাউশিল্লে। জাতিগী থৌরম অসিগী মরুওইবা অদু য়েংদুনা, থৌরম পাংথোকফম অসি নিংথিনা থৌরাং তৌরে।
জনজাতিয়া গৌরব দিবস : লৈবাক্কী থৌরম অমা
জনজাতিয়া গৌরব দিবস অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ২৭ দা পাংথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা জামুইদা মপুংওইবা থৌরম পাংথোক্লিঙৈদা, রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা সংসদতা বিরসা মুন্দাগী মীতমদা ইকায়খুম্নবা উৎকনি। তোঙান-তোঙানবা চীফ মিনিস্তরশিং, রাজ্যপালশিং অমসুং কেবিনেত মিনিস্তরশিং শরুক য়াদুনা থৌরম অসি তশেংনা জাতিগী থৌরম অমা ওইহনগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেলশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং খ্বাইদগী ৱাংবা থাকশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খঙলে। মহাক্কী লমজিং মখাদা বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না লাউথোকপা অসি ত্রাইবেলগী পুৱারি অমসুং হেরিতেচ ইকায়খুম্নবগী থাগৎনিঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহিদা প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দগী উলিহাতুদা লৈবা বিরসা মুন্দাগী পোক্নফম খুঙ্গংদা চৎতুনা, শক্নাইরবা ত্রাইবেল লুচিংবা অসিগী পোক্নফম লমদমদা ইকায়খুম্নবা উৎপা অহানবা প্রধান মন্ত্রী মহাক্না ওইরে। চহি অসিগী ওইনা জামুইদা মপুংওইবা থৌরম পাংথোকপা অসিনা বিরসা মুন্দা অমসুং ত্রাইবেলশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা সরকারগী থবকশিংগী অতোপ্পা খোঙথাং অমনি।
অচৌবা থৌরম অসিদা লুচিংবশিং শরুক য়াগনি
জামুইগী থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী, রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র বিশ্বনাথ অরলেকার, চীফ মিনিস্তর শ্রী নিতিস কুমার, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং মফম অদুগী লুচিংশিং শরুক য়াগনি অমসুং অচৌবা অমসুং কাংলুপ খুদিংমক শরুক য়াবা থৌরম অমা ওইহনগনি।
শেম-শারিবা অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা থাজবা ফোঙদোকখি অমসুং মাইপাকপা থৌরম অমা ওইহন্নবা দলগী মেম্বরশিং অমসুং লমদম অদুগী লুচিংবশিংদা তাকশিনখি। জনজাতিয়া গৌরব দিবস থৌরম পাংথোকপা অসিনা ভারতকী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ইনাকখুল্লবা হেরিতেচ ইকায়খুম্নবা উৎনবা পান্দম থম্লি।

Ministry of Tribal Affairs
Shri Jual Oram takes stock of preparations at Janjatiya Gaurav Diwas celebration at Jamui ahead of PM Modi's Visit
The Minister highlights Government's efforts to empower Tribals
11 NOV 2024 7:13PM by PIB Delhi
Minister of Tribal Affairs Shri Jual Oram arrived in Jamui, ahead of Prime Minister Shri Narendra Modi's much-anticipated visit for the celebration of Janjatiya Gaurav Diwas. The Union Minister emphasized the significant contributions made by the current government under the leadership of PM Modi in uplifting and respecting tribal communities across the country.
Shri Jual Oram highlighted the establishment of the Ministry of Tribal Affairs by former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee in 1999 as a milestone for tribal welfare. He praised the Modi government's initiatives, particularly the declaration of Janjatiya Gaurav Diwas in 2021 to honour the legacy of tribal freedom fighter Bhagwan Birsa Munda. This day is now celebrated nationwide to recognize the invaluable contributions of India's tribal communities.
Preparations Underway for Prime Minister’s Visit
Prime Minister Shri Narendra Modi is scheduled to arrive in Jamui on November 15, 2024, to participate in the Janjatiya Gaurav Diwas celebrations in Ballopur village, located in the Khaira block of Jamui district. During the event, the Prime Minister will inaugurate projects worth thousands of crores aimed at empowering tribal communities, reflecting the government's commitment to tribal welfare and development.
Union Minister Jual Oram conducted a site visit to Ballopur ahead of the Prime Minister's arrival, reviewing the preparations and giving necessary instructions to ensure a successful event. Extensive arrangements are in progress, including the construction of roads, helipads, barricading, and the installation of German hangar tents. The venue is being meticulously prepared, reflecting the importance of this national celebration.
Janjatiya Gaurav Diwas: A National Celebration
Union Minister Oram underscored the significance of Janjatiya Gaurav Diwas, which will be celebrated across 27 States and Union Territories. He mentioned that President Smt Droupadi Murmu will pay tribute to the statue of Birsa Munda in Parliament, while PM will lead the main event in Jamui. Various Chief Ministers, Governors, and Cabinet ministers will also participate in celebrations nationwide, making this a truly national occasion.
"Prime Minister Modi has ensured that the contributions of tribal communities are acknowledged at the highest levels. It was under his leadership that the birth anniversary of Birsa Munda was declared as Janjatiya Gaurav Diwas, a commendable step in recognizing tribal history and heritage," said Union Minister Shri Jual Oram.
The Union Minister also recalled the visit of the Prime Minister last year to the ancestral village of Birsa Munda in Ulihatu, Jharkhand, making him the first Prime Minister to pay homage at the birthplace of the legendary tribal leader. This year's main event in Jamui marks another step in the government's ongoing efforts to honour the legacy of Birsa Munda and the contributions of the tribal communities.
Leaders to Join the Grand Celebration
The event in Jamui will witness the presence of key dignitaries, including Prime Minister Narendra Modi, Governor Shri Rajendra Vishwanath Arlekar, Chief Minister Shri Nitish Kumar, and several Union and State government ministers. MPs, MLAs, and local leaders are also expected to attend, ensuring a grand and inclusive celebration.
Union Minister expressed confidence in the preparations and called on all party members and local leaders to make the event a resounding success. The celebration of Janjatiya Gaurav Diwas aims to honour the rich cultural heritage of India's tribal communities and to continue the legacy of respect and empowerment initiated by the government.