ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ଜାମୁଇଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଜୁଏଲ ଓରାମ
ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ
11 NOV 2024 7:13PM by PIB Bhubaneshwar
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ଜାମୁଇରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଦେଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
୧୯୯୯ ମସିହାରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ୨୦୨୧ରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବାରୁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ଦିବସ ଏବେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପାଳନ କରାଯାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଚାଲିଛି ପ୍ରସ୍ତୁତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାମୁଇ ଜିଲ୍ଲାର ଖଇରା ବ୍ଲକ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବଲୋପୁର ଗ୍ରାମରେ ଆୟୋଜିତ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୪ରେ ଜାମୁଇରେ ପହଞ୍ଚିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ସଂପ୍ରଦାୟର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହା ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଗମନ ପୂର୍ବରୁ ବାଲୋପୁର ପରିଦର୍ଶନ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ରାସ୍ତା, ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ନିର୍ମାଣ, ବ୍ୟାରିକେଡିଂ ଏବଂ ଜର୍ମାନ ହ୍ୟାଙ୍ଗର ଟେଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ସମେତ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲିଛି। ଏହି ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ସତର୍କତାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ: ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓରାମ ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଳନ ହେବାକୁ ଥିବା ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୁପଦୀ ମୁର୍ମୁ ସଂସଦରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମୁଇରେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ବିଭିନ୍ନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଅବସର ହେବ ।
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଇତିହାସ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ କହିଛନ୍ତି।
ଗତବର୍ଷ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଉଲିହାଟୁସ୍ଥିତ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପୈତୃକ ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ମହାନ ଆଦିବାସୀ ନେତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାରେ ସେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ। ଜାମୁଇରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବେ ନେତୃବୃନ୍ଦ
ଜାମୁଇରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱନାଥ ଆର୍ଲେକର, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର ଏବଂ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ । ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଉତ୍ସବ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଦଳର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ନେତାଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣର ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।

Ministry of Tribal Affairs
Shri Jual Oram takes stock of preparations at Janjatiya Gaurav Diwas celebration at Jamui ahead of PM Modi's Visit
The Minister highlights Government's efforts to empower Tribals
11 NOV 2024 7:13PM by PIB Delhi
Minister of Tribal Affairs Shri Jual Oram arrived in Jamui, ahead of Prime Minister Shri Narendra Modi's much-anticipated visit for the celebration of Janjatiya Gaurav Diwas. The Union Minister emphasized the significant contributions made by the current government under the leadership of PM Modi in uplifting and respecting tribal communities across the country.
Shri Jual Oram highlighted the establishment of the Ministry of Tribal Affairs by former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee in 1999 as a milestone for tribal welfare. He praised the Modi government's initiatives, particularly the declaration of Janjatiya Gaurav Diwas in 2021 to honour the legacy of tribal freedom fighter Bhagwan Birsa Munda. This day is now celebrated nationwide to recognize the invaluable contributions of India's tribal communities.
Preparations Underway for Prime Minister’s Visit
Prime Minister Shri Narendra Modi is scheduled to arrive in Jamui on November 15, 2024, to participate in the Janjatiya Gaurav Diwas celebrations in Ballopur village, located in the Khaira block of Jamui district. During the event, the Prime Minister will inaugurate projects worth thousands of crores aimed at empowering tribal communities, reflecting the government's commitment to tribal welfare and development.
Union Minister Jual Oram conducted a site visit to Ballopur ahead of the Prime Minister's arrival, reviewing the preparations and giving necessary instructions to ensure a successful event. Extensive arrangements are in progress, including the construction of roads, helipads, barricading, and the installation of German hangar tents. The venue is being meticulously prepared, reflecting the importance of this national celebration.
Janjatiya Gaurav Diwas: A National Celebration
Union Minister Oram underscored the significance of Janjatiya Gaurav Diwas, which will be celebrated across 27 States and Union Territories. He mentioned that President Smt Droupadi Murmu will pay tribute to the statue of Birsa Munda in Parliament, while PM will lead the main event in Jamui. Various Chief Ministers, Governors, and Cabinet ministers will also participate in celebrations nationwide, making this a truly national occasion.
"Prime Minister Modi has ensured that the contributions of tribal communities are acknowledged at the highest levels. It was under his leadership that the birth anniversary of Birsa Munda was declared as Janjatiya Gaurav Diwas, a commendable step in recognizing tribal history and heritage," said Union Minister Shri Jual Oram.
The Union Minister also recalled the visit of the Prime Minister last year to the ancestral village of Birsa Munda in Ulihatu, Jharkhand, making him the first Prime Minister to pay homage at the birthplace of the legendary tribal leader. This year's main event in Jamui marks another step in the government's ongoing efforts to honour the legacy of Birsa Munda and the contributions of the tribal communities.
Leaders to Join the Grand Celebration
The event in Jamui will witness the presence of key dignitaries, including Prime Minister Narendra Modi, Governor Shri Rajendra Vishwanath Arlekar, Chief Minister Shri Nitish Kumar, and several Union and State government ministers. MPs, MLAs, and local leaders are also expected to attend, ensuring a grand and inclusive celebration.
Union Minister expressed confidence in the preparations and called on all party members and local leaders to make the event a resounding success. The celebration of Janjatiya Gaurav Diwas aims to honour the rich cultural heritage of India's tribal communities and to continue the legacy of respect and empowerment initiated by the government.