গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুজৰাটৰ চালাংপুৰৰ শ্ৰী কষ্টভঞ্জনদেৱ হনুমানজী মন্দিৰত প্ৰাৰ্থনা আৰু ২০০ কোটি টকা ব্যয়সাপে৭ ১১০০টা কোঠাযুক্ত যাত্ৰা ভৱন উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ দীপাৱলীৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
আজি ১৪৯সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে দেশৰ প্ৰথমজন গৃহমন্ত্ৰী চৰ্দাৰ পেটেলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ
চৰ্দাৰ পেটেলে ঐক্যবদ্ধ আৰু শক্তিশালী ভাৰত নিৰ্মাণৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দুবছৰৰ বাবে চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৫০তম জয়ন্তী উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্তই তেওঁৰ চিন্তা আৰু নীতিক প্ৰচাৰ কৰাই নহয়, দেশৰ বাবে সমৰ্পণ আৰু ত্যাগৰ দিশত যুৱ প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব
যেতিয়া এজন আদৰ্শ ভক্ত, আদৰ্শ যোদ্ধা, আদৰ্শ বন্ধু, আদৰ্শ দূতে এই সকলোবোৰ গুণ ভগৱান শ্ৰীৰামৰ চৰণত উৎসৰ্গা কৰে, তেতিয়া তেওঁ হনুমান জী মহাৰাজৰ দৰে হৈ অমৰত্ব লাভ কৰে
কষ্টভঞ্জন দেৱ হনুমান জী মন্দিৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে আধ্যাত্মিকতা আৰু ভক্তিৰ প্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে পৰিগণিত হ'ব
গোপালানন্দ জী মহাৰাজে ভক্তি আৰু শক্তিৰে এই মন্দিৰত হনুমান জী মহাৰাজৰ মূৰ্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল
স্বামীনাৰায়ণ ভগৱানৰ প্ৰতি এনে নিষ্ঠা, সেৱাবোধ আৰু এনে শ্ৰদ্ধা থকা গোপালানন্দ স্বামীজী অতি নম্ৰ ব্যক্তি আৰু তেওঁৰ দৰে ব্যক্তিত্ব একেবাৰে বিৰল
31 OCT 2024 5:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ চালাংপুৰৰ শ্ৰী কষ্টভঞ্জন দেৱ হনুমানজী মন্দিৰত উপস্থিত হৈ প্ৰাৰ্থনা কৰাৰ লগতে ২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত ১১০০টা কোঠাযুক্ত যাত্ৰী ভৱন উদ্বোধন কৰে।
এই উপলক্ষে তেওঁৰ ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰথমে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ লগতে দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ দীপাৱলী শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। নৰক চতুৰ্দশী উপলক্ষে ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা আৰু উদ্বোধন কৰা বিশাল যাত্ৰী ভৱনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই যাত্ৰী ভৱনক সম্পূৰ্ণ সেউজ সুবিধা বুলি দাবী কৰিব পাৰি। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই ভৱনত দূৰ-দূৰণিৰ পৰা অহা দৰ্শনাৰ্থীৰ থকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ১১০০ৰো অধিক কোঠা থকা প্ৰায় ৯ লাখ বৰ্গফুট এলেকা সামৰি ২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে মাত্ৰ দুবছৰতে যাত্ৰী ভৱনটো নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকে গোপালানন্দ জী মহাৰাজৰ ভক্তি আৰু শক্তিয়েই এই মন্দিৰত ভগৱান হনুমানৰ মূৰ্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই ঠাইখন ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰো আশীৰ্বাদৰ স্থান। তেওঁ কয় যে গোপালেণ্ড স্বামীজীৰ স্বামীনাৰায়ণ ভগৱানৰ প্ৰতি অপৰিসীম নিষ্ঠা, সেৱাবোধ আৰু গভীৰ শ্ৰদ্ধা আছে। তেওঁ অতি নম্ৰ আৰু এনে আত্মা অতি বিৰল। তেওঁ কয় যে এই যাত্ৰী ভৱনে আগন্তুক বহুসমূহক যাত্ৰীসকলক আশ্ৰয় আৰু সেৱাও প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভগৱান হনুমান জী মহাৰাজৰ গুণ বৰ্ণনা কৰাৰ প্ৰয়াস কৰাটো কেৱল মানৱীয় হ’ব আৰু আমাৰ শাস্ত্ৰ অনুসৰি ভগৱান হনুমান জী মহাৰাজ আমাৰ পৃথিৱীৰ সাতটা জীৱৰ ভিতৰত অন্যতম। তেওঁ কয় যে তুলসীদাস জীয়ে হনুমান জীক জ্ঞান আৰু গুণৰ সাগৰ বুলি উল্লেখ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে এজন আদৰ্শ ভকত, আদৰ্শ যোদ্ধা, আদৰ্শ বন্ধু, আদৰ্শ দূত যেতিয়া এই সকলোবোৰ গুণ ভগৱান শ্ৰীৰামৰ চৰণত উৎসৰ্গা কৰে তেতিয়া তেওঁ হনুমান জী মহাৰাজৰ দৰে হৈ অমৰত্ব লাভ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কষ্টভঞ্জন দেৱ হনুমান জী মন্দিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আধ্যাত্মিকতা আৰু ভক্তিৰ প্ৰেৰণাৰ স্থান হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে হনুমান জীৰ বহুতো মূৰ্তি আছে, প্ৰত্যেকেই বিভিন্ন গুণ সন্নিৱিষ্ট কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে বুজাই দিলে যে যদি মূৰ্তিটো চতুৰ্মুখী (চাৰিমুখী) হয়, তেন্তে ই শত্ৰুৰ ধ্বংসৰ প্ৰতীক; যদি সংকটমোচন (বিপদনাশক) হয়, তেন্তে ই সংকটৰ পৰা মুক্তিৰ সূচনা কৰে; যদি দক্ষিণমুখী (দক্ষিণমুখী) হয়, তেন্তে ই ভয় আৰু দুখৰ পৰা মুক্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে; যদি পঞ্চমুখী (পঞ্চমুখী) হয়, তেন্তে অহিৰাৱনৰ দৰে দুষ্ট প্ৰৱণতাৰ পৰা মুক্তিৰ বাবে ইয়াক পূজা কৰা হয়; যদি একাদশী হয়, তেন্তে ই আসুৰিক প্ৰৱণতাৰ পৰা মুক্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে; আৰু যদি কষ্টভঞ্জন হয় তেন্তে শনিৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা বিপদকে ধৰি সকলো বিপদ দূৰ হোৱাৰ কথা বুজায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৪৯সংখ্যক জয়ন্তী। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেল এখন সংযুক্ত আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়াৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তী দুবছৰৰ বাবে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্তই কেৱল তেওঁৰ চিন্তা আৰু নীতিক প্ৰচাৰ কৰাই নহয়, যুৱ প্ৰজন্মক দেশৰ বাবে সমৰ্পণ আৰু ত্যাগৰ দিশত অনুপ্ৰাণিত কৰিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah visited and offered prayers at the Shri Kashtabhanjandev Hanumanji Temple in Salangpur, Gujarat and inaugurates Yatri Bhawan having 1100 rooms, constructed at a cost of Rs. 200 crore
Shri Amit Shah extends Diwali greetings to all citizens of the country
Union Home Minister pays tribute to the country's first Home Minister Sardar Patel on the occasion of his 149th birth anniversary today
Sardar Patel laid the foundation for the construction of a united and powerful India
The decision by Prime Minister Narendra Modi to celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for two years will not only promote his thoughts and principles but also inspire the youth towards dedication and sacrifice for the country
When an ideal devotee, ideal warrior, ideal friend, and ideal messenger dedicates all these qualities at the feet of Lord Shri Ram, he becomes like Hanuman Ji Maharaj and attains immortality
The Kashtabhanjan Dev Hanuman Ji Temple is set to become a source of inspiration in spirituality and devotion for the youth
The idol of Hanuman Ji Maharaj in temple established through devotion and strength of Gopalanand Ji Maharaj
Having such dedication, sense of service and such reverence towards Swaminarayan Bhagwan, Gopalanand Swamiji is very humble person and personalities like him are only a few
31 OCT 2024 5:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, visited and offered prayers at the Shri Kashtabhanjan Dev Hanumanji Temple in Salangpur, Gujarat, and inaugurated the Yatri Bhawan having 1100 rooms, constructed at a cost of 200 crore rupees.
Shri Amit Shah, in his address, first wished Diwali greetings to the people of Gujarat and to all citizens of the country. He mentioned that the grand Yatri Bhawan has been constructed here and being inaugurated on the occasion of Narak Chaturdashi. He stated that this Yatri Bhawan can be claimedas a fully green facility. He emphasized that arrangements have been made for the accommodation of visitors coming from far and wide. Shri Shah noted that the Yatri Bhawan having over 1100 rooms has been built at a cost of approximately Rs. 200 crore covering an area of 9 lakh square feet, and was completed in just two years.
Union Home Minister said that they it was the devotion and strength of Gopalanand Ji Maharaj which enabled establishment of the idol of Lord Hanuman in this temple. He mentioned that this place is also a site of the blessings of Lord Swaminarayan. He said that Gopaland Swamiji has immense dedication, sense of service and deep reverence for Swaminarayan Bhagwan. He is very humble and such souls are only a few. He said that this Yatri Bhawan will also provide shelter and service to the travellers for many years to come.
Shri Amit Shah said that it will be only human to attempt to describe the qualities of Lord Hanuman Ji Maharaj and according to our scriptures, Lord Hanuman ji Maharaj is one of the seven living entities in our world. He said that Tulsidas Ji referred to Hanuman Ji as the ocean of knowledge and virtues. Shri Shah noted that when an ideal devotee, ideal warrior, ideal friend, and ideal messenger dedicates all these qualities at the feet of Lord Shri Ram, he becomes like Hanuman Ji Maharaj and attains immortality.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the Kashtabhanjan Dev Hanuman Ji Temple is set to become a place of inspiration in spirituality and devotion for the youth. He mentioned that there are many idols of Hanuman Ji, each embodying various qualities. Shri Shah explained that if the idol is Chaturmukhi (four-faced), it symbolizes the destruction of enemies; if it is Sankatmochan (remover of troubles), it signifies liberation from crises; if it is Dakshinamukhi (facing south), it represents freedom from fear and distress; if it is Panchmukhi (five-faced), it is worshiped for liberation from evil tendencies like Ahiravan; if it is Ekadashi, it represents freedom from demonic tendencies; and if it is Kashtabhanjan, it signifies the removal of all troubles, including those caused by Saturn.
Union Home Minister mentioned that today marks the 149th birth anniversary of Sardar Patel. He noted that Sardar Patel was committed to building a united and powerful India. Shri Shah said, the decision by Prime Minister Narendra Modi to celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for two years will not only promote his thoughts and principles but also inspire the youth towards dedication and sacrifice for the country.