Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah visited and offered prayers at the Shri Kashtabhanjandev Hanumanji Temple in Salangpur, Gujarat and inaugurates Yatri Bhawan having 1100 rooms, constructed at a cost of Rs. 200 crore
Shri Amit Shah extends Diwali greetings to all citizens of the country
Union Home Minister pays tribute to the country's first Home Minister Sardar Patel on the occasion of his 149th birth anniversary today
Sardar Patel laid the foundation for the construction of a united and powerful India
The decision by Prime Minister Narendra Modi to celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for two years will not only promote his thoughts and principles but also inspire the youth towards dedication and sacrifice for the country
When an ideal devotee, ideal warrior, ideal friend, and ideal messenger dedicates all these qualities at the feet of Lord Shri Ram, he becomes like Hanuman Ji Maharaj and attains immortality
The Kashtabhanjan Dev Hanuman Ji Temple is set to become a source of inspiration in spirituality and devotion for the youth
The idol of Hanuman Ji Maharaj in temple established through devotion and strength of Gopalanand Ji Maharaj
Having such dedication, sense of service and such reverence towards Swaminarayan Bhagwan, Gopalanand Swamiji is very humble person and personalities like him are only a few
31 OCT 2024 5:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, visited and offered prayers at the Shri Kashtabhanjan Dev Hanumanji Temple in Salangpur, Gujarat, and inaugurated the Yatri Bhawan having 1100 rooms, constructed at a cost of 200 crore rupees.
Shri Amit Shah, in his address, first wished Diwali greetings to the people of Gujarat and to all citizens of the country. He mentioned that the grand Yatri Bhawan has been constructed here and being inaugurated on the occasion of Narak Chaturdashi. He stated that this Yatri Bhawan can be claimedas a fully green facility. He emphasized that arrangements have been made for the accommodation of visitors coming from far and wide. Shri Shah noted that the Yatri Bhawan having over 1100 rooms has been built at a cost of approximately Rs. 200 crore covering an area of 9 lakh square feet, and was completed in just two years.
Union Home Minister said that they it was the devotion and strength of Gopalanand Ji Maharaj which enabled establishment of the idol of Lord Hanuman in this temple. He mentioned that this place is also a site of the blessings of Lord Swaminarayan. He said that Gopaland Swamiji has immense dedication, sense of service and deep reverence for Swaminarayan Bhagwan. He is very humble and such souls are only a few. He said that this Yatri Bhawan will also provide shelter and service to the travellers for many years to come.
Shri Amit Shah said that it will be only human to attempt to describe the qualities of Lord Hanuman Ji Maharaj and according to our scriptures, Lord Hanuman ji Maharaj is one of the seven living entities in our world. He said that Tulsidas Ji referred to Hanuman Ji as the ocean of knowledge and virtues. Shri Shah noted that when an ideal devotee, ideal warrior, ideal friend, and ideal messenger dedicates all these qualities at the feet of Lord Shri Ram, he becomes like Hanuman Ji Maharaj and attains immortality.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the Kashtabhanjan Dev Hanuman Ji Temple is set to become a place of inspiration in spirituality and devotion for the youth. He mentioned that there are many idols of Hanuman Ji, each embodying various qualities. Shri Shah explained that if the idol is Chaturmukhi (four-faced), it symbolizes the destruction of enemies; if it is Sankatmochan (remover of troubles), it signifies liberation from crises; if it is Dakshinamukhi (facing south), it represents freedom from fear and distress; if it is Panchmukhi (five-faced), it is worshiped for liberation from evil tendencies like Ahiravan; if it is Ekadashi, it represents freedom from demonic tendencies; and if it is Kashtabhanjan, it signifies the removal of all troubles, including those caused by Saturn.
Union Home Minister mentioned that today marks the 149th birth anniversary of Sardar Patel. He noted that Sardar Patel was committed to building a united and powerful India. Shri Shah said, the decision by Prime Minister Narendra Modi to celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for two years will not only promote his thoughts and principles but also inspire the youth towards dedication and sacrifice for the country.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা গুজরাতকী সালাঙপুরদা শ্রী কশতভঞ্জনদেব হনুমানজী মন্দিরদা চৎখি অমসুং লাই খুরুমখি অমসুং লুপা করোর ২০০ চংনা শাবা কা ১১০০ লৈবা য়াত্রি ভৱন শঙ্গাখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্তা দিৱালিগী য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা ঙসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অহানবা য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রী, সর্দার পতেলবু মহাক্কী ১৪৯শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখ্রে
সরদার পতেলনা অপুনবা অমত্তা ওইবা অমসুং য়াম্না শক্তি লৈবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক্তা উরেপ-উয়ুং তম্লমখি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরদার পতেলগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন চহি চুপ্না পাংথোক্নবগী ফিরেপ অদুনা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিং প্রোমোত তৌবদা নত্তনা নহাশিংবু লৈবাক অসিগীদমক্তা চেৎনা নিংজবা অমসুং কত্থোকপগী ৱাখল্লোন অসি পোকহল্লগনি
ফিদম্নিংঙাই ওইরবা ভক্ত, ফিদম্নিংঙাই ওইরবা লান্মী, ফিদম্নিংঙাই ওইরবা মরুপ অমসুং ফিদম্নিংঙাই ওইরবা পাউজেল্লোই অমনা মসিগী মগুনশিং আসি ভগবান শ্রী রামগী খুয়াখা কত্থোকপা মতমদা, মহাক্না হনুমান জী মহারাজগুম্না ওইরকই অমসুং শিবা নাইদবআ মীশক অমা ওইরকই
কশতাভঞ্জন দেব হনুমান জী মন্দিরনা নহাশিংগীমদক্তা স্পিরিচুৱেলিতী অমসুং দিভোসন ফাওহন্নবগী মচাক অমা ওইরগনি
মন্দির অসিদা লৈরিবা হনুমান জী মুর্তি অসি গোপালআনন্দ জী মহারাজগী নি
31 OCT 2024 5:32PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা গুজরাতকী সালাঙপুরদা শ্রী কশতভঞ্জনদেব হনুমানজী মন্দিরদা চৎখি অমসুং লাই খুরুমখি অমসুং লুপা করোর ২০০ চংনা শাবা কা ১১০০ লৈবা য়াত্রি ভৱন শঙ্গাখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোলদা, অহানবদা গুজরাতকী মীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী প্রাজাশিংদা দিৱালিগী য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না পনখি মদুদি চাউরবা য়াত্রি ভাৱন অসি মফম অসিদা শাখি অমসুং নারক চাতুরদাশিগী তাঞ্জা অসিদা শঙ্গারগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী য়াত্রি ভাৱন অসি মপুং ফানা ইকো-ফ্রেনলী ওইনা ফেসিলিতীনি হায়খি। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি অথাপ্পা মফমশিংদগী লাকপা ভিজিতরশিংগী লৈনবগীদমক্তা মতিক চানা শিল-লাংদুনা থম্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদিকা ১১০০ লৈবা য়াত্রি ভাৱন অসি স্ক্বয়্যার ফীত লাখ ৯না কোনবা মফমদা লুপা করোর ২০০ চংনা শাখিবনি অমসুং মসি চহি অনি খক্তদা শাবা লোইশিনখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইশঙ অসিদা ভগবান হনুমানগী মুর্তি খিবা ঙম্লিবা আসি গোপালআণন্দ জী মহারাজগী পুকচেল শেংনা নিংজাব অমসুং পাঙ্গলননি। মহাক্না পনখি মদুদি মসিগি মফম অসি ভগবান স্বামিনরায়নগী থৌজাল ফংলবা মফম্নি। মহাক্না হায়খি মদুদি গোপালআনন্দ স্বামিজী পুকচেল শেংনা কত্থোকপা, সেবা তৌনিংবগী ৱাখল্লোন অমসুং স্বামিনরায়ন ভগবানবু থমোই শেংনা নিংজবামীশক্নি। মহাক অসি য়াম্না চম্মি আমসুং অসিগুম্বা মীওই অসি য়াম্না তাঙি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী য়াত্রি ভাৱন অসিনা লাক্কদবা চহি কয়া অমা লমকোইবা মীশিংগীদমক্তা য়ারেকফম অমসুং সর্বিস পীরগনি।
.https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0040QGW.jpg
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি আভগবান হনুমান জী মহারাজকী মগুন অদুবু ফোংদোকপা হায়বসি মীওইবা অমা ওইনা ফোআদোকপা ঙম্লোই অমসুং ঐখোয়গী স্ক্রিপচরগী মতুং ইন্না, লোরদ হনুমান জী মহারাজ অসি ঐখোয়গী মালেম অসিদা হিংদুনা লৈরিবা মখোয় তরেতকী মনুংদা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি তুলসিদাস জীনা হনুমান জীবু ৱাখল-লৌশিংগী অমসুং মতিক-ময়াইনা থল্লবা ইপাক্নি হায়না হায়খি। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি ফিদম্নিংঙাই ওইরবা ভক্ত, ফিদম্নিংঙাই ওইরবা লান্মী, ফিদম্নিংঙাই ওইরবা মরুপ অমসুং ফিদম্নিংঙাই ওইরবা পাউজেল্লোই অমনা মসিগী মগুনশিং আসি ভগবান শ্রী রামগী খুয়াখা কত্থোকপা মতমদা, মহাক্না হনুমান জী মহারাজগুম্না ওইরকই অমসুং শিবা নাইদবআ মীশক অমা ওইরকই।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ আমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কশতাভঞ্জন দেব হনুমান জী মন্দিরনা নহাশিংগীমদক্তা স্পিরিচুৱেলিতী অমসুং দিভোসন ফাওহন্নবগী মচাক অমা ওইরগনি। মহাক্না পনখ মদুদি হনুমান জীগি মুর্তি ময়াম অমা লৈ, মখোয় খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা মগুন অমমম লোইনা য়াওই। শ্রী শাহনা তাক্লকখি মদুদি করিগুম্বা মুর্তি অদুনা চাতুরমুখি (মমাই মরি পানবা) ওইরবদি, মদুনা য়েক্নববু মাঙহন তাকহনবগী মশক তাকই; করিগুম্বা সঙ্কতমোচন (অৱা-অনা কোকহনবা), মদুনা অরুবা অৱা-অনা কয়াদগী কোকহলই; করিগুম্বা দক্সিনামুখি (খা রোমদা মাই ওনবা) ওইরবদি, মদুনা অকি-তুজুং অমসুং অৱা মৈশা লাংবদগী কোকহনবগী মশক তাকই; করিগুম্বা পাঞ্চমুখি (মমাই মঙা পানবা) ওইরবদি, অহিরাৱনগুম্বা ফত্তবা তৌনিংবগী ৱাখল্লোনশিং অদুদাগী কোক্নবা নিংনৈ; করিগুম্বাএকাদশি ওইরবদি, মদুনা হিংচা-য়াইতম্বগী ৱাখল্লোনদগী কোকহনবগী মশক তাকই; করিগুম্বা কশতাভঞ্জন ওইরবদি, মদুনা সনিনা থোকহনবশিং আদু য়াওনা অৱা-অনা খুদোংথিবশিংবু কোকহল্লি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ঙসি অসি সরদার পতেলগী ১৪৯শুবা মপোক কুমওন নুমিৎনি। মহাক্না পনখি মদুদি সরদার পতেলনা অপুনবা অমত্তা ওইবা অমসুং য়াম্না শক্তি লৈবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা হোৎনরম্মি। শ্রী শাহনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরদার পতেলগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন চহি চুপ্না পাংথোক্নবগী ফিরেপ অদুনা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিং প্রোমোত তৌবদা নত্তনা নহাশিংবু লৈবাক অসিগীদমক্তা চেৎনা নিংজবা অমসুং কত্থোকপগী ৱাখল্লোন অসি পোকহল্লগনি।