লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম “নমো দ্রোন দিদী”কী ওপরেস্নেল গাইদলাইন্স ফোঙখ্রে
লৈঙাক্না লুপা করোর ১২৬১গী শেনফম কাইথোক্তুনা DAY-NRLMগী মখাদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা দ্রোন পীননবা সেক্ত্রেল সেক্তর স্কীম ‘নমো দ্রোন দিদী’ অয়াবা পীখ্রে
স্কীম অসিনা লৌউ-শিংউদা শীজিন্ননবা লৌমীশিংদা শান্দোক্নবগীদমক ২০২৪-২৫ তগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা খনগৎলবা নুপী SHGs ১৪৫০০দা দ্রোন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি
01 NOV 2024 12:04PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না লুপা করোর ১২৬১গী শেনফম কাইথোক্তুনা DAY-NRLMগী মখাদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা দ্রোন পীননবা সেক্ত্রেল সেক্তর স্কীম ‘নমো দ্রোন দিদী’ অয়াবা পীখ্রে‍। স্কীম অসিনা লৌউ-শিংউদা (হৌজিক্কী ওইনা হার অমসুং তিলহাৎ হিদাক চাইবদা) শীজিন্ননবা লৌমীশিংদা শান্দোক্নবগীদমক ২০২৪-২৫ তগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা খনগৎলবা নুপী SHGs ১৪৫০০দা দ্রোন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍। দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যারনা স্কীম অসিগী ওপরেসস্নেল গাইদলাইন্স ফোঙখ্রে অমসুং স্তেকহোলদরশিংগী মফমদা ‘নমো দ্রোন দিদী’ স্কীম থুনা চৎনবা হৌহন্নবা ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং অসিবু নীংথিনা শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি‍। ওপরেস্নেল গাইদলাইন্স অসিগী মরুওইবা কম্পোনেন্তশিংদি মখাদা পীরি:
- স্কীম অসিনা কেন্দ্রগী থাক্তা দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যারো দিপার্তমেন্ত ওফ রুরেল দিভেলপমেন্ত, দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজর্স, মিনিস্ত্রী ওফ সিভিল এভিএসন, অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিভেলপমেন্তকী সেক্রেতরীশিংগী এম্পৱার্দ কম্মিতী অমনা চলাইগনি‍।
- দিপার্তমেন্ত ওফ রুরেল দিভেলপমেন্তকী এদিস্নেল সেক্রেতরীনা লুচিংবা অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তগী মীহুৎশিং য়াওবা ইমপ্লিমেন্তেসন এন্দ মোনিতরিং কম্মিতীনা স্কীম অসিগী ইফেক্তিব প্লান্নিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং মোনিতরিংগী থৌদাং লৌগনি অমসুং স্কীম অসি পায়খৎপগা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ওইবা ৱাফমশিংদা মপুং ওইবা পাউতাক অমসুং লমজিং পীগনি‍।
- স্কীম অসিগী মখাদা, দ্রোনশিং পেকেজ ওইনা লৈননবা দ্রোন অমসুং এসেসরী/এনসিলরী চার্জশিংগী শেঞ্জংগী ৮০% য়াম্লবদা লুপা লাখ ৮ ফাওবগী সেন্ত্রেল ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স নুপী SHG শিংদা ফংহনগনি‍।
- SHG শিংগী ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসন (CLFs)/SHG শিংনা লেমহৌরিবা শেনফম অদু (সবসিদী লৌথোকখ্রগা লৈবদা চঙগদবা অপুন্বা শেন্ফম) নেস্নেল এগ্রিকলচর ইনফ্রা ফাইনান্সিং ফেসিলিতী (AIF)গী মখাদা লোন ওইনা লৌবা য়াগনি‍। AIF লোন্দা ৩%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন CLFs/SHGs দা ফংহনগনি‍।.
- CLFs/SHGs শিংদা রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা সোর্স/প্রোগ্রাম/স্কীমশিংগী লোন লৌনবা লম্বীসু লৈগনি‍।
- স্কীম অসিগী মখাদা, দ্রোনখক্তা নত্তনা, দ্রোনশিং পেকেজ ওইনা সপ্লাই তৌগনি‍। পেকেজ অসিদা হার মহি অমসুং তিলহাৎ হিদাক চাইনবা স্প্রে এসেমব্লী য়াওরবা বেসিক দ্রোন, দ্রোন হাপ্নবা বোক্স, স্তেন্দর্দ বেত্তরী সেত, মখাদা ওন্থবা কেমেরা, দুএল-চেনেল ফাস্ত বেত্তরী চার্জর, বেত্তরী চার্জর হব, এনেমোমিতর, pH মিতর অমসুং পোৎলম খুদিংগী চহি ১গী ওনসাইত ৱারেন্তী য়াওগনি‍।
- পেকেজ অসিদা স্প্যার বেত্তরী সেত ০৪, স্প্যার প্রোপেল্লর সেত অমা (সেত অমমমদা প্রোপেল্লর ৬ য়াওগনি), নোজ সেত, দুএল চেনেল ফাস্ত বেত্তরী চার্জর, বেত্তরী চার্জর হব, দ্রোন পাইলোত অমসুং দ্রোন এসিস্তেন্তকী নুমিৎ ১৫নি ত্রেনিং, চহি অমগী মপুং ফাবা ইন্স্যুরেন্স, চহি ২গী চহিগী মেন্তেনেন্স কন্ত্রেক্ত অমসুং চৎনগদবা GST য়াওরি‍। অহেন্বা বেত্তরী সেত হাপ্লিবসিনা লেপ্তনা দ্রোন পাইবা য়াহন্দুনা নোংমদা একর ২০ লোম লায়না কোনশিন্বা ঙমহনগনি‍।
- নুপী SHG শিংগী মেম্বর অমমম মেন্দেতরী দ্রোন পাইলোত ত্রেনিং অমসুং নৃউত্রিএন্ত অমসুং তিলহাৎ হিদাক চাইবগী লৌউ-শিংউগী অহেন্বা ত্রেনিং য়াওবা নুমিৎ ১৫নিগী ত্রেনিংগীদমক খনগৎকনি‍। ইলেক্ত্রিকেল পোৎলমশিং শেমজিন্বা, ফিত্তিং অমসুং মেকানিকেল ৱর্কশিংদা হৈনিংবা SHG গী অতৈ মেম্বরশিং/ইমুংগী মীওইশিংনা দ্রোন এসিস্তেন্ত ওইনা ত্রেনিং পীগনি‍। দ্রোন মেনুফেকচররশিংনা ত্রেনিংশিং অসি ওপরেস্নেল গাইদলাইন্সতা পীরিবা ত্রেনিং সিদ্যুলগী মতুং ইন্না দ্রোন সপ্লাই তৌবগা লোয়ননা পেকেজ ওইনা ত্রেনিংসু পীগদবনি‍।
- স্তেতশিংগী থৌদাং পুরিবা লীদ ফর্তিলাইজর কম্পেনীশিং (LFCs)না স্তেতকী থাক্তা স্কীম অসিগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইগনি অমসুং মখোয়না স্তেত দিপার্তমেন্ত, দ্রোন মেনুফেকচরর, SHG শিংগী ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসন/SHGs, অমসুং লৌমী/বেনিফিসরীশিংগগী মরক্তা মথৌ তাবা কোওর্দিনেসন পুরক্কনি‍। দ্রোনশিং অসি অমকপা লৈতবা অমসুং ত্রান্সপেরেন্ত ওইবা থৌওংদা LFCs শিংনা লৈগনি অমসুং দ্রোনগী মপু SHGs শিংগী CLF নৎত্রগা SHGs শিংনা ওইগনি‍।
- স্কীম অসি পায়খৎপগী থৌরাং অসি এগ্রিকলচর সর্ভিস পীননবা দ্রোনগী দিমান্দ লৈবা মফমশিংদা লৈরিবা এরিয়া/ক্লসস্তর অমসুং SHG গ্রুপশিং মওং চুম্না খন্বদা লৈ‍। লৌউ-শিংউগী থবক্তা দ্রোন শীজিন্নবা অসি হৌরকপদা ঙায়রিবা মরম্না, স্তেতশিংনা ইন্তরভেন্সনগী থৌওং কুপ্না য়েংশিনগনি, নুপী SHGs শিংদা হেন্দহোল্দিং সপ্পোর্ত ফংহনগনি অমসুং মখোয়বু চহিদা য়ামদ্রবদা একর ২০০০ দগী ২৫০০ ফাওবগী লৌফম কোনশিন্নবা মতেঙ পাংবিগনি‍। লৌউ শিংউগী স্তেত দিপার্তমেন্ত অমসুং DAY-NRLMগী স্তেত মিসন দাইরেক্তরনা অকন্বা মওংদা য়েংশিনগদবনি অমসুং স্কীম অসি গ্রাউন্দদা মায় পাক্না পায়খৎনবগীদমক স্তেত লেভেল কম্মিতীশিংগী মতেঙগা লোয়ননা থৌবু ওইদুনা হোৎনগদবনি‍।
- স্কীম অসি মওং চুম্না মোনিতর তৌবগী থবক IT বেজ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (MIS) হায়বদি দ্রোন পোর্তেল অমগী খুত্থাঙদা তৌগনি, মসিনা সর্ভিস দেলিভরী অমসুং মোনিতরিং, ফন্দ ফ্লো অমসুং ফন্দ থাদোকপগী এন্দ-তু-এন্দ সোফ্তৱ্যার অমা ওইনা মথৌ তৌগনি‍। পোর্তেল অসিনা দ্রোন খুদিংগী ওপরেসন ত্রেক তৌগনি অমসুং দ্রোন শীজিন্নবগীম তাঙদা লাইব ইনফোর্মেসন ফংহনগনি‍।
- সস্কীম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা থৌশিল অসিনা SHG শিংদা তুং কোইগদবা বিজিনেস অমসুং লাইবলিহুদ সপ্পোর্ত পীগনি অমসুং মখোয়না অহেন্বা শেন্থোক তান্বা ঙমহনগনি হায়না পান্দম থম্লি‍।‍ স্কীম অসিনা লৌউ-শিংউগী লমদা মতিং হেনগৎহন্নবা, ফৌথোক হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংদা কান্নহন্নবা শেঞ্জং হন্থহন্নবা এদভান্স তেক্নোলোজী শীজিন্নহনবদা মতেঙ পাংগনি‍।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Department of Agriculture & Farmers’ Welfare has released the Operational Guidelines of Central Sector Scheme “NAMO DRONE DIDI”
Government has approved the Central Sector Scheme ‘Namo Drone Didi’ for providing Drones to the Women Self Help Groups under DAY-NRLM, with an outlay of Rs. 1261 Crores
The scheme aims to provide drones to 14500 selected Women SHGs during the period from 2024-25 to 2025-2026 for providing rental services to farmers for agriculture purpose
01 NOV 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Government has approved the Central Sector Scheme ‘Namo Drone Didi’ for providing Drones to the Women Self Help Groups (SHGs) under DAY-NRLM, with an outlay of Rs. 1261 Crores. The scheme aims to provide drones to 14500 selected Women SHGs during the period from 2024-25 to 2025-2026 for providing rental services to farmers for agriculture purpose (application of liquid fertilizers and pesticides for the present). The Department of Agriculture & Farmers’ Welfare has released the Operational Guidelines this scheme and all the stakeholders have been requested to make meaningful use of these operational guidelines to ensure prompt roll out and implementation of the ‘Namo Drone Didi’ Scheme. The major components of the operational guidelines are as under:
- The Scheme will be governed at the Central level by the Empowered Committee of the Secretaries of Department of Agriculture & Farmers’ Welfare, Department of Rural Development, Department of Fertilizers, Ministry of Civil Aviation and Ministry of Women and Child Development.
- The Implementation and Monitoring Committee headed by the Additional Secretary, Department of Rural Development and having representation from all other stakeholders will be responsible for effective planning, implementation and monitoring of the scheme and it will provide overall advice and guidance to all technical matters related to the implementation of the scheme.
- Under the scheme, a Central Financial Assistance @ 80% of the cost of drone and accessories/ancillary charges up to a maximum of ₹ 8.0 lakhs will be provided to the women SHGs for purchase of drones as a package.
- The Cluster Level Federations (CLFs) of SHGs/SHGs may raise the balance amount (total cost of procurement minus subsidy) as loan under National Agriculture Infra Financing Facility (AIF). Interest subvention @ 3% on the AIF loan will be provided to the CLFs/SHGs.
- The CLFs/SHGs shall also have the option to access loans from other sources/programmes/schemes of Ministry of Rural Development.
- Under the scheme, not only the drones but, drones as a package will be supplied. The package will consists of basic drone with spray assembly for spraying liquid fertilizers and pesticides, Drone carrying box, standard battery set, downward facing camera, dual-channel fast battery charger, battery charger hub, anemometer, pH meter and 1 year onsite warranty on all items.
- The package also includes 04 spare battery sets, one spare propeller set (each set contains 6 propellers), nozzle set, dual channel fast battery charger, battery charger hub, 15 days training for drone pilot and drone assistant, one year comprehensive insurance, 2 years annual maintenance contract and applicable GST. The additional sets of batteries will ensure continuous drone flying which can easily cover 20 acres in a day.
- One of the members of the women SHGs will be selected for 15 day training comprising of mandatory drone pilot training and additional training for agriculture purpose for nutrient and pesticide application. The other member/ family member of the SHG with inclination to take up repairs of electrical goods, fitting and mechanical works will be trained as drone assistant. The drone manufacturers shall provide these trainings as a package along with the supply of drones as per the training schedule indicated in the Operational Guidelines.
- The Lead Fertilizer Companies (LFCs) responsible for the States will be the implementing agencies of the scheme at the State level and they will establish necessary coordination with the State Departments, Drone manufacturers, Cluster Level Federations of SHGs/SHGs and the farmers/beneficiaries etc. The drones will be procured by the LFCs through a fair and transparent process and the ownership of drones will be placed with the CLF of SHGs or SHGs.
- Implementation of the scheme hinges on rightful selection of the area/cluster and SHG group where there is demand for drone to provide agriculture services. As the introduction of drones in agriculture is at nascent stage, the States will closely monitor the interventions, provide handholding support to the women SHGs and help them in getting the business to cover an area of at least 2000 to 2500 acres in a year. The State Departments of Agriculture & State Mission Directors of DAY-NRLM will have a very strong convergence and they will take the ownership of the scheme for its successful implementation at the ground level with the help of State Level Committee.
- Effective monitoring of the scheme will be through an IT based Management Information System (MIS) i.e. Drone Portal which will act as end-to-end software for service delivery and monitoring, funds flow and disbursement of funds. The portal will also track operations of each drone and provide live information on drone usage.
- It is envisaged that the initiatives under the scheme will provide sustainable business and livelihood support to SHGs and they would be able to earn additional income for them. The scheme will help in infusing advance technology in agriculture for improved efficiency, enhanced crop yield and reduced cost of operation for the benefit of farmers.