Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Rashtriya Ekta Diwas programme at Kevadia, Gujarat
31 OCT 2024 3:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The inspiring words of Sardar Sahib... this grand event near the Statue of Unity... the breathtaking view of Ekta Nagar, and the magnificent performances here... a glimpse of Mini India... everything is so incredible, so inspiring. Just like August 15 and January 26... this event on October 31 fills the entire nation with new energy. I extend my heartfelt greetings to all citizens of the country on the Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day).
Friends,
This time, Rashtriya Ekta Diwas has brought an extraordinary coincidence. On one hand, we are celebrating the festival of unity, and on the other hand, it is also the auspicious occasion of Diwali. Diwali connects the entire nation through light, illuminating the whole country. And now, the festival of Diwali is also connecting Bharat with the world. It is being celebrated as a national festival in many countries. I wish all Indians living in the country and around the world, as well as all well-wishers of Bharat, a very happy Diwali.
Friends,
This Rashtriya Ekta Diwas is special for another reason as well. Today marks the beginning of the 150th birth anniversary year of Sardar Patel. The country will celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for the next two years. This is a tribute from the people of the country to his extraordinary contributions. This two-year celebration will strengthen our resolve of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. This occasion will teach us that what seems impossible can be made possible. When Bharat gained independence, there were some people in the world who predicted the fragmentation of Bharat, and we just heard an elaborate account of this in Sardar Sahib's words. They had no hope that hundreds of princely states could be united to form one Bharat again. But Sardar Sahib proved that it was possible. This was achievable because Sardar Sahib was practical in action, truthful in resolution, humanitarian in work, and nationalist in purpose.
Friends,
Today we also draw inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. He united everyone to drive away invaders. The Raigad Fort of Maharashtra still tells that tale. Chhatrapati Shivaji Maharaj united the diverse thoughts of the nation for a common purpose from the Raigad Fort. The image of that historic Raigad Fort in Ekta Nagar stands before us as a symbol of inspiration. The Raigad Fort has been a sacred ground of social justice, patriotism, and the values of putting the nation first. Against this backdrop, we have gathered here today to achieve the resolution of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
The past ten years have been filled with unprecedented achievements for Bharat's unity and integrity. Today, every action and mission of the government reflects a commitment to national unity. A prime example of this is our Ekta Nagar... the Statue of Unity is here... and it's not just in the name that there is unity, but there is unity in its construction as well. Iron from agricultural tools used by farmers across the country was brought here to build this statue because Sardar Sahib was a man of iron, a farmer's son. Therefore, iron, especially from tools used in fields, was brought here. Soil from every corner of the country was also brought here. Its construction evokes a sense of unity. Here, we have an 'Ekta Nursery’. There is a ‘Vishwa Van’ here... where trees and plants from every continent of the world exist. There is a 'Children's Nutrition Park' where healthy food habits from across the country are displayed in one place. There is also an 'Arogya Van' here, incorporating the Ayurvedic traditions and plants from different parts of the country. Not only that, there is also an 'Ekta Mall' for visitors, where handicrafts from across the country can be found under one roof.
And friends,
The 'Ekta Mall' is not just here; we are encouraging the construction of 'Ekta Malls' in every state capital. The same message of unity is further strengthened through the annual 'Unity Run.'
Friends,
As true Indians, it is our duty to celebrate every effort for the unity of the country, filling it with joy and enthusiasm. Energy, self-confidence, and new resolutions and hopes at every moment—this is what celebration is about. When we emphasize Bharat’s languages, we are also forging a strong link of unity. We have placed special emphasis on education in Indian languages in the new National Education Policy. And as you all know, the country has felt pride in one of the recent decisions, which was celebrated worldwide. Do you know what that decision was? Recently, the government has granted classical language status to Marathi, Bengali, Assamese, Pali, and Prakrit. This decision by the government has been warmly welcomed by all. When we honour our languages as mother tongues... it also respects our mothers, our Mother Earth, and Bharat Mata. Just like language... the ongoing connectivity initiatives across the country are also strengthening the unity of the nation. Railways, roads, highways, and modern infrastructure like the internet have connected villages to cities. When the capitals of Kashmir and the Northeast are linked by rail... when the Lakshadweep and Andaman-Nicobar Islands are connected to high-speed internet via undersea cables... when people in the mountains connect to mobile networks... the feeling of being left behind in the race for development disappears, giving rise to new energy to move forward. The spirit of national unity is empowered.
Friends,
The feeling of discrimination in the policies and intentions of previous governments has weakened the unity of the country. Over the past 10 years, the new model of ‘Sushashan’ (good governance) has eliminated every possibility of discrimination... we have chosen the path of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. Today, the 'Har Ghar Jal' scheme aims to provide water to every household without discrimination. The PM Kisan Samman Nidhi is given to everyone, without discrimination. Today, homes under the PM Awas scheme are provided to all, without discrimination. The Ayushman Bharat scheme benefits every eligible individual without discrimination... this approach of the government has eliminated decades of discontent in society. As a result, people's trust in the government and its systems has increased. This unity of ‘Vikas’ (development) and ‘Vishwas’ (trust) propels the vision of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. I firmly believe that unity is our vital force in every scheme, every policy, and our intentions. I believe that Sardar Sahib's soul must be blessing us, seeing and hearing this.
Friends,
Pujya Bapu Mahatma Gandhi used to say, “Our capacity to live in unity amid diversity will be continually tested.” Gandhi ji further said that “we must pass this test at all costs.” In the past 10 years, Bharat has succeeded in every effort to live in unity amid diversity. The government has continuously strengthened the spirit of 'One Bharat' in its policies and decisions. Today, we all witness the success of 'One Nation, One Identity'... that is, the Aadhar system, and the world discusses it. Previously, there were different tax systems in Bharat. We created the 'One Nation, One Tax' system—GST. We strengthened the power sector of the country with 'One Nation, One Power Grid.' There was a time when some places had electricity while others were in darkness, and the power grid was fragmented. We fulfilled the resolution of 'One Nation, One Grid.' With 'One Nation, One Ration Card,' we integrated the benefits available to the poor. We provided 'One Nation, One Health Insurance' through Ayushman Bharat, benefiting every citizen.
Friends,
Under our efforts for unity, we are now working on 'One Nation, One Election,' which will strengthen Bharat's democracy, optimize the outcome of Bharat's resources, and propel the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) towards new progress and prosperity. Bharat is also moving towards 'One Nation, One Civil Code'... that is, a secular civil code. I mentioned this from the Red Fort. The essence of this is also the social unity that Sardar Sahib spoke of, and it will help address the complaints of discrimination among different social classes, strengthening national unity, and advancing the country. The country will fulfil its commitments with unity.
Friends,
Today, the entire country is happy that the commitment to 'One Nation, One Constitution' has also been fulfilled after seven decades of independence; this is my greatest tribute to Sardar Sahib's soul. Citizens may not know that Baba Saheb Ambedkar's Constitution was not fully implemented across the country for 70 years. Those chanting the Constitution have greatly dishonoured it... what was the reason? The wall of Article 370 in Jammu and Kashmir stood as a barrier to the Constitution, depriving the people there of their rights. That Article 370 has now been buried forever. For the first time in this assembly election, votes were cast without discrimination in Jammu and Kashmir. For the first time, the Chief Minister of Jammu and Kashmir took an oath to the Indian Constitution after 75 years of independence. This scene must bring great satisfaction to the framers of the Indian Constitution, providing peace to their souls, and it is our humble tribute to them. I consider this a significant and strong milestone for Bharat's unity. The patriotic people of Jammu and Kashmir have rejected the age-old agenda of separation and terrorism. They have made the Constitution and democracy of Bharat victorious with their votes, demolishing the decades-long propaganda. On this Rashtriya Ekta Diwas, I salute the patriotic people of Jammu and Kashmir, those who respect the Constitution of Bharat.
Friends,
In the past 10 years, Bharat has resolved many issues that posed threats to national unity. Today, the masterminds of terrorism know that if they harm Bharat... Bharat will not spare them. Look at the North East, where there were significant crises. We have calmed the flames of separatism through dialogue, development, and trust. The Bodo Accord has ended a 50-year-old dispute in Assam... The Bru-Reang Agreement has allowed thousands of displaced people to return home after decades. The agreement with the National Liberation Front of Tripura has ended long-standing unrest. We have largely resolved the border dispute between Assam and Meghalaya.
Friends,
When the history of the 21st century is written... there will be a golden chapter on how Bharat uprooted and discarded the dreadful disease of Naxalism in the second and third decades. Remember the time when a Red Corridor extended from Pashupati in Nepal to Tirupati in Bharat. The tribal society that gave patriots like Bhagwan Birsa Munda, who fought the British for independence despite our limited resources, had seen the seeds of Naxalism sown as part of a calculated conspiracy. The fire of Naxalism was stoked. Naxalism became a significant challenge to Bharat's unity and integrity. I take satisfaction in knowing that after ten years of relentless efforts, Naxalism is now counting its last breaths in Bharat. Today, the development that has long been awaited is reaching the homes of my tribal community, instilling hope for a better future.
Friends,
Today, we face a Bharat that has vision, direction, and, most importantly, firmness. Today, the country possesses vision, direction, and determination. A Bharat that is empowered, inclusive, sensitive, vigilant, humble, and on the path to development—a Bharat that knows the importance of both ‘Shakti’ (strength) and ‘Shanti’ (peace). Amidst the global turmoil, achieving rapid development is no small feat. It is not common to propagate the messages of Buddha in the midst of war when conflicts are raging in different parts. It is not ordinary for Bharat to emerge as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend) when there are crises in relations among various countries. As distances between nations widen, countries are growing closer to Bharat. This is not normal... a new history is being written. What has Bharat done to achieve this?
Friends,
Today, the world is watching how Bharat is resolutely addressing its challenges. The world sees how Bharat is uniting to overcome decades-old challenges... and therefore... at this crucial time, we must preserve and manage our unity... we must repeatedly remember the oath of unity we have taken, live that oath, and if needed, fight for that oath. We must fill every moment with the spirit of this oath.
Friends,
Some forces, distorted ideas, and mentalities are very troubled by Bharat’s growing strength and the sentiment of unity within the country. There are people both within and outside Bharat trying to spread instability and chaos. They are focused on harming Bharat’s economic interests. These forces want to send a wrong message to investors around the world, creating a negative image of Bharat... They are even targeting our armed forces, running misinformation campaigns. They seek to create divisions within the military... These people are trying to divide Bharat in the name of caste and community. Their only goal is to weaken Indian society and its unity. They never want Bharat to develop... because a weak Bharat and a poor Bharat suit their politics. For five decades, this filthy and disgusting politics has been used to weaken the nation. Therefore, while they invoke the Constitution and democracy, they work to break Bharat apart among the masses. We must recognize this coalition of urban Naxalites; we need to identify and confront those who dream of breaking the country and those who wear false masks while harbouring destructive ideas. As the Naxalism that grew in the jungles and misled tribal youth with bombs and guns fades away, a new model of urban Naxalism has emerged.
Friends,
Today, the situation has become such that even talking about unity has become a crime. There was a time when we sang songs of unity with pride in schools, colleges, homes, and outside. Those who are older will remember the songs we sang... "All residents of Hindustan are one. Regardless of our colours, forms, and languages." These songs were sung openly. If someone were to sing such a song today, they would be targeted by the urban Naxal group. And if someone states that "unity means safety," these people would misinterpret that too... Those who want to break the country and divide society are offended by national unity. Therefore, my fellow countrymen, we need to be more vigilant than ever against such people, ideas, tendencies, and attitudes.
Friends,
We are people who live the ideals of Sardar Sahib. Sardar Sahib used to say that Bharat's greatest goal should be to become a united and strongly connected power. We must remember that Bharat is a diverse country. We will celebrate diversity; only then will unity strengthen. The next 25 years are crucial for unity. Therefore, we must never let this mantra of unity weaken, confront every falsehood, and live the mantra of unity... This unity is essential for rapid economic development, for creating a ‘Viksit’ (developed) and ‘Samridh’ (prosperous) Bharat. This unity is the lifeblood of social harmony, crucial for social peace. If we are dedicated to true social justice, and if social justice is our priority, then unity is the foremost prerequisite... we must maintain unity. Development of better facilities cannot progress without unity. Unity is essential for jobs and investments. Let us move forward together as one. Once again, my best wishes to all of you on the occasion of the Rashtriya Ekta Diwas.
I will say, Sardar Sahib, you all say— Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী কেবারিয়াদা পাঙথোকপা রাস্ত্রিয় এক্তা দিবসকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
31 OCT 2024 3:25PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
সর্দার সাহেবকী মতিক লৈরবা ৱাহৈ…স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী মনাক্তা পাঙথোক্লিবা অচৌবা থৌরম… এক্তা নগরগী চীং লেম্লবা শক্তম, অমসুং মফমসিদা পাঙথোক্লিবা ফজরনা পর্ফোর্মেন্সশিং…অপীকপা ভারতকী শক্তম অসি… পুম্নমক অসি য়াম্না ফজৈ, য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি‍। ওগস্ত ১৫ অমসুং জনুৱারী ২৬ কুম্না… ওক্তোবর ৩১দা পাঙথোক্লিবা থৌরম অসিনা লৈবাক পুম্বদা অনৌবা ইনর্জীনা থলহল্লি‍। ঐনা নুংশিজরবা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা নেস্নেল য়ুনিতী দেগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মরূপশিং,
হন্দক্কী নেস্নেল য়ুনিতী দে অসিনা অঙকপনা থল্লবা তাঞ্জা চানরুবা অমসু পুরক্লি‍। নাকল অমরোমদা ঙসি ঐখোয়না অপুন্বগী শক্তমগী কুমহৈ পাঙথোক্লি, অদুগা নাকল অমরোমদনা শেংলবা দীপাবলিগী কুমহৈসু পাঙথোক্লি‍। দিপাবলিনা, থাউমৈশিংগী খুত্থাঙদা, লৈবাক পুম্ববু শম্নহল্লি, লৈবাক পুম্বা ঙানহল্লি‍। অদুগা দীপাবলিগী কুমহৈ অসিনা ভারতপু মালেমগা মরী শাগৎলি‍। কুমহৈ অসি লৈবাক কয়াদা নেস্নেল ফেস্তিবেল ওইনা পাঙথোক্নরি‍। ঐনা লৈবাকসিদা অমসুং মালেমসিদা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমক্কী মফমদা, লোয়ননা ভারতকীদমক খন্বিবা মীওইশিংগী মফমদা দীপাবলিগী য়াইফ-পাউজেল পীজর‍ি‍।
মরূপশিং,
চহি অসিগী এক্তা দিবস অসি অতোপ্পা মরম অমগীসু মরুওই‍। সর্দার পতেলগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমসু ঙসিদূগী হৌগদৌরি‍। চহি ২ চুপ্না, লৈবাক অসিনা সর্দার পতেলগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোক্কদৌরি‍। মসিনা মহাক্না ভারতকীদমক লৌরম্বা তোপ তোপ্পা থৌদাংবু লৈবাক মীয়াম্না শকখঙদুনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচবা ওইগদৌরিবনি‍। চহি অনি চুপ্পা পাঙথোক্কদৌরিবা অসিনা ৱন ইন্দিয়া, গ্রেত ইন্দিয়াগী ফিরেপ চেৎশিলহনগনি‍। থৌরম অসিনা ঐখোয়গী ইফমদা ওথোক্লোইদবা মান্বা ৱাফমশিংসু ওইথোকহন্বা ঙমগনি হায়না তম্বিগদৌরিবনি‍। ভারতনা নীংতম্বা ফংলকপা মতমদা, ভারত খাইবুং তারক্কনি হায়না খন্নরম্বা মীওই খরা লৈরম্মি, অমদি হৌজিক মসিগী মরমদা সর্দার সাহেবকী খোঞ্জেলদা নীংথিনা তাবা ফংলে‍। অদুগুম্বা মীওইশিংদুনা নিংথৌ পান্বা লৈবাক চা কয়া পুনশিন্দুনা ভারত অমা শেম্লক্কনি হায়না থাজবা ঙম্লমদে‍। অদুবু সর্দার সাহেবনা মদুমক তৌখি‍। মসি ওইরকপা ঙমখিবগী মরমদি সর্দার সাহেব মহাক্কী লমচত্তা চুম্লম্মি….ফিরেপ চেৎনা লেপখি… তৌথোরকপদা মীনুংশিগী মচৎ উৎলি… অমসুং পান্দমনা লৈবাক নিংবগী পান্দম থমখি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ঐখোয়দা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজকী পুক্নিং থৌগৎনফমসু লৈরি‍। মহাক্না লান্দারকপশিংবু তকথোকখিনবা মীপুম খুদিংমকপু পুনশিনখি‍। মহারাস্ত্রগী রাইগর লান্বন্না ৱারী অদু লীরি‍। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোনশিংবু রাইগর ফোর্ত্তগী মরম অমখক্তগীদমক পুনশিনখি‍। ঙসি এক্তা নগর অসিদা, অদুগুম্লবা পুৱারীগা শাগোন্নরিবা রাইগর ফোর্তকী শক্তম ঐখোয় পুম্নমক্কী মীৎমাঙদা পুক্নিং থৌগৎনফমগী খুদম অমা ওইনা লেপ্লি‍। রাইগর ফোর্তনা খুন্নাইগী ৱায়েল, মরৈবাক নীংবা অমসুং লৈবাক্না মাঙদা থম্বগী শেংলবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি‍। ঙসি, বেকগ্রাউন্দ অসিদা, ঐখোয়না চাওখৎপা ভারত অমগী খোঙফম ফংনবগগীদমক ঐখোয় মফমসিদা পুল্লরি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসি ভারতকী য়ুনিতী অমসুং ইন্তেগ্রিতীগী লমদা হান্না পানরুদবা চাংদা মায় পাকপা কয়ানা থনখি‍। ঙসি, লৈঙাক্কী থবক অমসুং মিসন খুদিংদা লৈবাক্কী য়ুনিতীগী খোঙফম উবা ফংলি‍। মসিগী অচৌবা খুদম অমদি ঐখোয়গী এক্তা নগর অসিনি…মফমসিদা স্তেচু ওফ য়ুনিতী খিল্লি… অমদি মসি মমিং খক্তগী য়ুনিতী নত্তে, মসি শাগৎপদসু য়ুনিতী লৈখি‍। মসি শানবগীদমক শীজিন্নখিবা য়োৎ অমসুং খুৎশু খুৎলায়শিং লৈবাক্কী মফম পুম্নমক্তগী পুরকখি, লৈবাক্কী লৌমীশিংদগী পুরকখি, মরমদি সর্দার সাহেব আইরন মেন ওইরম্মি, লৌমী অমগী মচা ওইরম্মি‍। মরম অসিননি মফমসিদা লৌবুক্তা শীজিন্নবা য়োৎশিং পুরকখিবা‍। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদগী লৈবাক মফমসিদা পুরকখি‍। মসি শাবদা অমত্তা ওইবগী ইথিল অমা পীখি‍। মফমসিদা এক্তা নর্সরী শাগৎখি‍। মফমসিদা মালেমগী কন্তিনেন্ত খুদিংদগী পুরকপা উ পাম্বীশিং থাদুনা শেম্বা বিস্ব বন লৈ‍‍। মফমসিদা লৈবাক্কী মফম পুম্বদগী মশা ফগদবা ফুদ হেবিৎ মফম অমত্তদা উবা ফংগদবা চীলদ্রেন্স ন্যুত্রিসন পার্ক লৈ‍। মফম অসিদা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমদগী অয়ুর্বেদকী চৎনবী অমসুং পাম্বীশিং লৈবা অরোগ্য বন লৈ‍। মসিদসু নত্তনা, মফম অসিদা লৈবাক্কী মফম পুম্নমক্তগী পুরকপা খুৎশা হৈবগী পোৎলমশিং মফম অমত্তদা ফংহল্লিবা তুরিস্তশিংগী এক্তা মোলসু লৈ‍।
অদুগা মরূপশিং,
এক্তা মোল অসি মফম অসিখক্তদা নত্তে, ঐখোয়না লৈবাক্কী স্তেতকী কোনুং খুদিংদা এক্তা মোল শাগৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। হায়রিবা অপুন্বগী পাউজেল অসি চহি খুদিংগী পাঙথোক্লিবা এক্তা রন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍।
মরূপশিং,
অশেংবা ভারত মচা অমা ওইনা, লৈবাক্কী য়ুনিতীগীদমক হোৎনরিবা খুদিংমক সেলেব্রেত তৌবা, মসিবু মপুং ফাহন্বা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি‍। ইনর্জী, থাজবা, মীৎকুপ খুদিং অনৌবা ফিরেপ, অনৌবা মঙলান, অনৌবা ইথিল, পুম্নমকশিং অসিনি ঐখোয়না হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লিবা‍। ঐখোয়না ভারতকী লোলশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লকপা মতমদা, মসিনা ঐখোয়বু য়ুনিতীগী হেন্না চেৎপা মরী অমনা পুনশিল্লি‍। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা ঐখোয়না ভারতকী লোলশিং তম্বদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি, অমসুং অদোম্না খঙবদা লৈবাক্কীদমক চাউথোকচগদবা ৱাফম অমনা লৈঙাক্কী ফিরেপ অমখক মালেম পুম্বদা হরাওনা ওক্নখি‍। হন্দক্তা, লৈঙাক্না মরাথী, বেঙ্গলী, অসামিজ, পালি, অমসুং প্রাকৃৎ লোল দা ক্লাসিকেল লেঙ্গুএজ স্তেতস পীখি‍। মীপুম খুদিংমক্না লৈঙাক্কী ফিরেপ অদুবু তরাম্না ওক্নখি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী লোলবু ইমালোল কৌরি অমসুং ঐখোয়না ইমালোলবু ইকায়খুম্নবা উৎপা মতমদা ঐখোয়গী ইমাবুসু ইকায়খুম্নরিবনি, মালেম ইমাবুসু ইকায়খুম্নরিবনি, ভারত ইমাবুসু ইকায়খুম্নরিবনি‍। লোলগুম্না… লৈবাক পুম্বদা পায়খৎলিবা কন্নেক্তিবিতীগী থবক অসিনসু ঙসি লৈবাক্কী য়ুনিতী হেনগৎহল্লি‍। রেল, লম্বী, হায়ৱে অমসুং ইন্তরনেতনচিংবা মতমগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা খুঙ্গংশিংগা সহরশিংগা শম্নহল্লে‍। কাস্মির অমসুং অৱাং নোংপোক্কী কোনুংশিং রেলনা শম্নহনবা মতমদা… লক্সদ্বীপ অমসুং অন্দমান নিকোবর ঈথৎশিং সমুদ্র খোঙনুংগী কেবলনা খোঙজেল য়াঙবা ইন্তরনেতকা শম্নহনবদা… চীংদা লৈবা মীওইশিং মোবাইল নেতৱর্ক্না শম্নহন্বদা… চাওখৎ লমজেলদা মনিংদা শোত্থহৌবগী ইহুল অদু মাঙখিগদৌরিবনি, মাঙদা চঙশিন্নবা অনৌবা পাঙ্গল অমা মশা মথন্তা পোক্লক্কদৌরিবনি‍। অসুম্না লৈবাক্কী য়ুনিতীগী মপাঙ্গলসু হেনগৎলক্কদৌরিনি‍।
মরুপশিং,
মমাঙগী লৈঙাকশিংগী খুজিল থৌরাং অমসুং তৌথোরকপশিংদা অচান মীরান নাইবগী মওং অসিনা লৈবাক্কী য়ুনিতীবু মপাঙ্গল শোন্থহল্লম্মি‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা, লৈবাকসিদা পুরকখিবা অফবা লৈঙাক্লোনগী অনৌবা মওং মতৌনা অচান মীরান নাইবগী মফম লৈহনখিদ্রে… ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী লম্বী খনখি‍। ঙসি, হর ঘর জল স্কীমগী খুত্থাঙদা, খেন্নবা লৈতনা ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। ঙসি, মীপুম খুদিংনা PM কিসান সম্মান নিধীগী কান্নবা খেন্নবা লৈতনা ফংলি‍। ঙসিদি, PM অৱাস য়োজনাগী মখাদা খেন্নবা লৈতনা য়ুম শাবা ফংলি‍। ঙসিদি অয়ুস্মান য়োজনাগী কান্নবা খেন্নবা লৈতনা ফংবা য়াবা মীপুম খুদিংমক্না ফংলি… অসিগুম্বা লৈঙাক্কী থৌওং অসিনা দেকেদ কয়া মীয়াম মরক্তা লৈরম্বা পেন্নদবা কয়া লোইশিনখি‍। মসিনা মরম ওইরগা, মীয়াম্না লৈঙাক্তা থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লি, লৈবাক্কী সিস্তেমদা থম্লিবা থাজবা হেনগৎলক্লি‍। চাওখৎপা অমসুং থাজবগী য়ুনিতী অসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারত শেম্বদা ইনোৎ হাপ্লি‍। অদুগা ঐখোয়গী স্কীম খুদিংদা, পোলিসী খুদিংদা অমসুং ঐখোয়গী তৌথোরকপা খুদিংদা লৈরিবা য়ুনিতী অসিনা ঐখোয়গী থৱায় হাপ্লিবনি… মসি উরগা অমদি তারগা, সর্দার সাহেবকী থৱায়না লৈরুবা মফমদা অপেনবা পোকচরগা ঐখোয়গী থৌজাল ওইগদৌরিবনি‍।
মরুপশিং,
ইকায়খুম্নরবা বাপু মহাত্মা গান্থীনা হায়বিরম্মি … “ঐখোয়না খেন্নবা কয়াগী মরক্তা অমত্তা ওইনা লৈমিন্নবগী মতিং অসি লেপ্পা লৈতনা চাংয়েং তৌরক্কনি....” হায়না গান্ধীজীনা হায়বিরম্মি অমসুং মহাক্না মখা তাখি… “ঐখোয়না চাংয়েংশিং অসি ফীভম খুদিংদা মায় পাকপা তাই”‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা, ভারতনা খেন্নবা কয়ালক্তা অমত্তা ওইনা হিংনবা মায় পাক্না হোৎনদুনা লাক্লি‍। লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা মাগী পোলিসী অমসুং ফিরেপশিংদা অমত্তা ওইবা ভারতকী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল লাক্লি‍। ঙসি ঐখোয়না ৱন নেসন, ৱন আইদেন্তিতী… হায়বদি আধারগী মায় পাকপা উরি অমসুং মালেম অসিনা মসিগী মরমদা খন্নরি‍। মমাঙদা ভারত্তা তেক্স রেজিম তরুক লৈরম্মি‍। ঐখোয়না ৱন নেসন, ৱন তেক্স সিস্তেম ওইনা GST পুরকখি‍। ঐখোয়না লৈববাক্কী পৱার সেক্তরবু ৱন নেসন, ৱন পৱার গ্রিদ পুরক্তুনা মপাঙ্গল কনখৎহনখি, মদু নৎলমদ্রবদি মৈ সপ্লাই তৌনবা গ্রিদ শরুক কয়া থোক্না য়েন্থোক্তুনা মফম খরদা মৈ ঙাল্লগা মফম খরদনা মৈ মম্বা মতম অমা লৈরম্মি, অদুবু ঐখোয়না ফিরেপ অসি ৱন নেসন, ৱন পৱার গ্রিদ পুরক্তুনা থবক ওইনা পাঙথোক্লে‍। ঐখোয়না ৱন নেসন, ৱন রেসন কার্দকী খুত্থাঙদা লায়রবশিংদা খুদোংচাবা ফংহল্লে‍। অয়ুস্মান ভারতকী মওংদা, ঐখোয়না ৱন নেসন, ৱন হেল্থ ইন্স্যুরেন্স লৈবাক্কী মীপম খুদিংদা ফংহল্লি‍।
মরুপশিং,
য়ুনিতী পুরক্নবা হোৎনরিবসিগী শরুক অমা ওইনা, ঐখোয়না ৱন নেসন, ৱন ইলেক্সন পুরক্নবা থবক পায়খৎলি, মসিনা ভারতকী দিমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারতকী রিসোর্সশিংগী খ্বায়দগী ফবা মহৈ পুরক্কনি, অমসুং লৈবাক অসিনা চাওখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা অনৌবা খোঙজেল হাপকনি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্কনি‍। ঙসি, ভারতনা ৱন নেসন, ৱন সিভিল কোদ… হায়বদি সেকুলার সিভিল কোদকী মায়কৈদা মাঙদা খোঙ থাংজিল্লি‍। ঐনা রেদ ফোর্ততগী হায়খি, সর্দার সাহেবকী সোসিএল য়ুনিতীগী ৱাহৈশিংনা ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎলি‍। মসিনা তোঙান তোঙানবা খুন্নাইগী কাঙলুপশিংগী মরক্তা খেন্নবা লৈবগী ৱাকৎ লাকহন্দবদা মতেঙ ওইগনি, লৈবাক্কী য়ুনিতী হেনগৎহনগনি, লৈবাক অসিনা মাঙদা চঙশিন্দুনা অমত্তা ওইবা খোঙফমদা পান্দম ফংনবা চঙশিনবা ঙমহনগনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাক পুম্বনা ৱন কন্ত্রী, ৱন কন্সতিত্যুসনগী ফিরেপ নীংতম্লবা মতুংগী দেকেদ ৭কী মতুংদা ফংবা ঙমবসিদা হরাওনরি, মসিমক সর্দার সাহেবকী থৱায়দা কৎচবা ঐগী খ্বায়দগী চাউবা শ্রদ্ধাঞ্জলিনি‍। লৈবাক মীয়াম্না খঙদে মদুদি ববাবা সাহেব অম্বেদকরগী সংবিধান অসি চহি ৭০ চুপ্না লৈবাক শিন্বা থুংনা চৎনরমদে‍। সংবিধানগী মিংখৈ শোল্লিবা মীওইশিংনা সংবিধানবু শাথিনা ইকায়বা পীরম্মি… মদুগী মরমদি করিনো খঙবিবরা… জম্মু অমসুং কাসস্মিরদা লৈরম্বা আর্তিকল ৩৭০গী ফক্লাঙ অসিনি‍। আর্তিকল ৩৭০না ফক্লাঙগুম্না লেপ্তুনা সংবিধান মপুং ফানা চৎনবদা থিংলম্মি, মফমদুগী মীয়াম্না মখোয়গী হক মপুং ফানা ফংজবদা থিংলম্মি, অদুগুম্বা আর্তিকল ৩৭০ অদু লৈনুংদা ফুমজিনখ্রে‍। অহান্বা ওইনা হন্দক্কী এসেমব্লী মীখলদা, খেন্নবা লৈতনা ভোত থাদনখি‍। অহান্বা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা, ভারতনা নীংতম্লবা চহি ৭৫গী মতুংদা মুখ্য মন্ত্রীনা ভারতকী সংবিধান পায়দুনা ৱাশক লৌখি‍। শক্তম অদুনা ভারতকী সংবিধানগু শেম্লম্বা মীওইশিংদা অপেন্বা পোকহনগনি, মখোয়গী থৱায়না ইং চিকপা ফংগনি, অমসুং মসিনা সংবিধান শেম্বিরম্বশিংগী মফমদা ঐখোয়না পুকচেল শেংনা কৎচবা শ্রদ্ধাঞ্জলি ওইরি‍। ঐহাক্না মসিবু ভারতকী য়ুনিতীগীদমক থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি হায়না লৌই‍। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মরৈবাক নীংবা মীয়াম্না চহি কয়াগী তোখাই তাবা অমসুং তেররগী এজেন্দাবু নাথৈরম্লে‍। মখোয়না ভারতকী সংবিধান, ভারতকী মীয়ামগী লৈঙাকপু মায় পাকহল্লে‍। মখোয়গী ভোতকা লোয়না, মখোয়না চহি ৭০ চত্থরকপা প্রোপেগেন্দা থুগাইখ্রে‍। ঙসিগী নেস্নেল য়ুনিতী দে অসিদা ঐহাক্না ভারতকী সংবিধানবু ইকায়খুম্নরিবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মরৈবাক নীংবা মীয়ামগী মফমদা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা সলাম কৎচরি‍।
মরুপশিং,
হৌখিবা তহি ১০সিদা ভারতনা লৈবাক্কী য়ুনিতীদা শিংনরম্বা ৱাফম কয়াগী ৱারোয়শিন পুরকখ্রে‍। ঙসি তেরোরিস্তকী মপুশিংনা করিগুম্বা মখোয়না ভারত্তা অমাঙ অতা থোকহল্লবদি, ভারতনা মখোয়বু লেম্না থারোই হায়বা খঙলে‍। অৱাং নোংপোক্তা লৈরম্বা ফীভম অদু কয়া য়াম্না ফৎলমদে হায়বা অদোম উবিরমগনি‍। ঐখোয়না তোখাই তাবগী মৈরীবু ৱারী শানদুনা, চাওখৎপা পুরক্তুনা অমসুং থাজবা পীদুনা মুত্থৎলে‍। বোরো এগ্রীমেন্তনা অসামগী চহি ৫০ শুরবা য়েৎনবা অসি লোইশিনখ্রে… ব্রি-রীয়য়ং এগ্রীমেন্তনা দেকেদ কয়াগী তুংদা ময়ুম মকৈ থাদোক্তুনা চেন্নরুরবা মীওই কয়া মখোয়গী মরমদমদা হঞ্জিলহনখ্রে‍। নেস্নেল লিবরেসন ফ্রন্ত ওফ ত্রিপুরাগা য়ানচে ইনখিবসিনা মতম শাংনা লৈরম্বা তংদু লৈতাদবা লোইশিনখ্রে‍। অসাম অমসুং মেঘালয়গী মরক্তা লৈরম্বা ঙমখৈগী য়েৎনবসু ফনা য়াম্না লোইশিল্লক্লে‍।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী পুৱারী ইরকপা মতমদা, ভারতনা মতৌ করম্না তমথিরবা নক্সলিজমবু অনিসুবা অমসুং অহুমশুবা দেকেদতা মুত্থৎখি হায়বগী সনা ফুদোংবা পন্দুপ অমা য়াওরগনি‍। নেপালগী পসুপতীদগী ভারতকী তিরুপতী ফাওবা রেদ কোরিদোর শাখিবা মতমদুং নীংশিংবিয়ু‍। ভগবান বির্সা মুন্দাগুম্বা মরৈবাক নীংবা মীওইশিং পীরম্বা ত্রাইবেল খুন্নাইশিংনা রিসোর্স মরাঙ কায়জদ্রবসু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদূগী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা নীংতম্বগীদমক ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনখি… অদুগুম্বা ত্রাইবেল খুনাই অমদা নক্সলিজমগী মরু নীংথিনা থৌরাং য়াত্তুনা হুনখ, নক্সলিজমগী মৈ চুখি‍। নক্সলিজম অসিনা ভারতকী য়নিতী অমসুং ইন্তেগ্রিতীদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরকখি‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা চোকথবা নাইদনা হোৎনবনা মরম ওইরগা, ভারত্তা নক্সলিজমগী অরোইবা নীংশা হোল্লি খঙবদা ঐ অপেন্বা পোকই‍। ঙসিদি, ত্রাইবেল খুন্নাইনা দেকেদ কয়া ঙাইদুনা লাকখিবা চাওখৎপা হায়বদু মখোয়গী ময়ুমদা য়ৌরি, অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎকী থাজবসু পোক্লক্লি‍।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়গী মাঙদা মঙলান অমসুং চঙশিনগদবা মায়কৈ লৈরবা ভারত অমা লৈরে‍। মসিদসু নত্তনা, মঙলান অমসুং মায়কৈগা লোয়ননা মরু ওইরিবসি হোৎনবা কন্বনি‍। ঙসি লৈবাক অসিদা মঙলান, মায়কৈ, অমসুং হোৎনবা কন্বা লৈরে‍। মপাঙ্গল কন্বা, পুম্নমক কোনশিন্বা, সেন্সিতিব ওইইবা, চেকশিন্না লৈবা, মরু লুকপা, চাওখৎপগী লম্বীদা চঙশিল্লিবা, শক্তি অমসুং ইং তপ্পা অনিমক্কী মরুওইবা খঙবা ভারত অমা ঙসিদি লৈরে‍। মালেমদা থেংনরিবা লাংফমশিং অসিগী মরক্তা খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎপা হায়বসি অচম্বা নত্তে‍। তোঙান তোঙানবা মফমদা লান চত্থরিঙৈ মরকসিদা বুদ্ধগী পাউজেল শন্দোকপা অচম্বা থবক নত্তে‍। মালেমগী লৈবাকশিংগী মরী ফৎচিল্লক্ত্রবা মতমদা ভারতনা মালেমগী মরুপ অমা ওইনা থোরকপা অচম্বা নত্তে‍। লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী লাপথোক্নরক্লবা মতমসিদা লমালেমগী লৈবাকশিংনা ভারতকা নক্নবা মরী শাগৎলক্লি‍। মসি অচম্বা নত্তে, অনৌবা পুৱারী অমা শেম্লিবনি‍। ভারতনা তৌখিবা পুম্নমক্তুনা পুরকপনি‍।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম অসিনা ভারতনা কমদৌনা মহাক্কী প্রোব্লেমশিং অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা লোইশিল্লি হায়বা য়েংলি‍। ঙসি মালেম অসিনা মতৌ করম্না ভারতনা দেকেদ কয়া শুরবা শিংনবশিং লোইশিন্দুনা অমত্তা ওইবা মরী শাগৎলিবগে হায়বা য়েংলি… মরম অদুনা… ঐখোয়না মরুওইখ্রবা মতম অসিদা ঐখোয়গী য়ুনিতী ঙাক্তুনা থম্বা তাই, চেকশিন্না শেন্নবা তাই… ঐখোয়না শকখিবা অমত্তা ওইবগী ৱাশক নীংশিংবা তাই… ঐখোয়না শকখিবা ৱাশক অদু মথৌ তারবদি হঞ্জিন হঞ্জিন শকপা তাই, ৱাশক অদুগীদমক ঐখোয়না থেংনবা তাই‍। ঐখোয়না মীৎকুপ খুদিং ৱাশক অসি পুক্নিংদা ফাওহন্বা তাই‍।
মরুপশিং,
শাফু খরদি, শেরান্নবা ৱাখল চেনবা মীওই খরদি ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মপাঙ্গল, অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন্দা হৈনদবা ফাওরি‍। অসিগুম্বা ৱাখল চেন্বা ভারত মনুং অমসুং মপান্দা লৈবা মীওইশিংনা ভারত্তা তংদু লৈতাদবা অমসুং এনার্কী শন্দোক্নবা হোৎনরি‍। মখোয় ভারতকী শেন্মিৎলোন মাঙহন্নবা থবক তৌরি‍। অসিগুম্বা শাফুশিং অসিনা মালেমগী ইনভেস্তরশিংগী মফমদা, অরান্বা পাউজেল শন্দোকপা পাম্মি, ভারতকী ফজদবা শক্তম অমা শেমগৎপা পাম্মি… অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ভারতকী লান্মীবুসু তার্গেৎ তৌরি, মিসইনফোর্মেসন কেম্পেন তৌরি‍। মখোয়না লান্মীগী মরক্তা খাইবুং তাহনবা পাম্মি… অসিগুম্বা মীওইশিংনা ভারতপু কাঙলুপ ফুরুপ নাইনা খায়দোকপা পাম্মি‍। মখোয়না হোৎনরিবা পুম্নমক্কী পান্দম অমখক লৈ – ভারতপু মপাঙ্গল শোন্থহন্বা… ভারতকী অমত্তা ওইবগী মতিক হন্থহন্বা‍। অসিগুম্বা মীওইশিংনা ভারতপু চাওখৎহনবা পামদে… মরমদি অশোন্বা ভারতকী রাজনিতীনা মখোয়গী চুন‍ৈ‍। অসিগুম্বা অমোৎপা, হঙ্গোইনিংঙাই ওইবা রাজনিতী অসি দেকেদ ৫ রোম চত্থদুনা লৈবাকপু মপাঙ্গল শোন্থহল্লম্মি‍। মরম অদুনা, হায়রিবা মীওইশিং অসিনা ভারতপু সংবিধান অমসুং দিমোক্রেসীগী মিংদা থুগাইনবা থবক তৌরি‍। ঐখোয়না অর্বান নক্সলাইতশিংগী খুৎপু, মখোয়গী খুৎপুবু মশক খঙবা তাই, ঐগী লৈবাক মীয়াম, উমংদা মশা ফন্দোরকখিবা নক্সলিজম্না ত্রাইবেল নহাশিংবু বোম্ব অমসুং নোংমৈনা লান্না লমজিংলম্বদু ঙসিদি লোইশিল্লক্লে…অর্বান নক্সলিজমগী অনৌবা মওং অমা থোরক্লি‍। লৈবাক অসিবু থুগাইনবা মঙ মঙলিবা, লৈবাক থুগাইনবগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌরিবা, মখোয়গী মায়থোঙদা অরানবা মায়খুম উপ্লিবা মীওইশিং অসি ঐখোয় খঙদোকপা তাই, ঐখোয় মখোয়গা থেংনবা তাই‍।
মরুপশিং,
ঙসি অমত্তা ওইবগী ৱা ঙাংবা ফাওবা ক্রাইম অমা ওইহল্লকপা ফীভম অদু য়ৌরে‍। ঐখোয়না স্কুল, কলেজ, য়ুম অমসুং মপান্দা চাউথোকচবগা লোয়ননা অমত্তা ওইবগী ঈশৈ শক্লম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍। অহল ওইরবশিংদি ঐখোয়না করি ঈশৈ শক্লম্বগে হায়বা খঙগনি… ভারতকী মী পুম্নমক অমত্তনি‍। কুচু, শক্তম, ফিজেৎ, লোল খেন্নরম্বদি য়াই‍। ঈশৈশিং অদু শক্লম্মি‍। করিগুম্বা কনাগুম্বা মীওই অমনা অদুগুম্বা ঈশৈ অদু ঙসি শক্লুরবদি অর্বান নক্সল কাঙলুপকী মীওইশিংনা মদুগী খুদোংচাবা লৌরগা মীওই অদুবু তাথি তাওইনা তৌবিগনি‍। ঙসি কনাগুম্বা মীওই অমনা ঐখোয় অমত্তা ওইনা পুল্লবদি সেফ ওইগনি হায়রুরবদি অদুগুম্বা মীওইশিংদুনা ৱাফমদুগী ৱাহন্থোক লান্না হল্লক্কনি‍। অসিগুম্বা ৱাহৈশিং অসি লৈবাকপু থুগাইবা পাম্বা, খুন্নাইদা খাইবুং তাহন্বা পাম্বা মীওইশিংগী মফমদি লৈবাক্কী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা খোয়শাওনহনগনি‍। মরম অসিননি লৈবাক মীয়াম, ঐখোয়না হান্নদগী হেন্না অসিগুম্বা মীওইশিং, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন, মওং মতৌশিংদগী চেকশিন্না লৈবা তারক্লিবা‍। ঐখোয় চেকশিন্বা তাই‍।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্বনা সর্দার সাহেবকী ৱাখল্লোন্দা হিংলিবা মীওইশৎংনি‍। ভারতকী খ্বায়দগী চাউবা পান্দমদি অমত্তা ওইনা অমসুং মপাঙ্গল কন্না লৈবদুনি হায়না সর্দার সাহেবনা হায়বিরম্মি‍। ভারত অসি খেন্নবা কয়াগী লৈবাক অমনি হায়বা ঐখোয়না নীংশিংবা তাই‍। ঐখোয়না খেন্নবা অসিবু তরাম্না ওক্লবা মতমদা ঐখোয় অমত্তা ওইনা পাঙ্গল কন্না লৈগদৌরবিনি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি য়ুনিতীগী লমদা য়াম্না মরুওইবা মতম ওইগদৌরিবনি‍। মরম অদুনা ঐখোয়না অমত্তা ওইবগী লাইৱা অসি মপাঙ্গল শোন্থহন্বা য়াদে, ঐখোয়না মীনম্বা পুম্বা থেংনবা তাই, ঐখোয়না অমত্তা ওইবগী লাইৱা পুদুনা হিংবা তাই… হায়রিবা লাইৱা অসি থুনা চাওখৎপা পুরক্নবা, চাওখৎপা ভারত অমা শেম্নবা, নুংঙাই য়াইফবা ভভারত অমা ওইহল্লক্নবা য়াম্না মরুওই‍। অমত্তা ওইবা হায়বসিনা খুন্নাইদা পুকচেল খোয়জেল তিন্নবগী হিদাক্নি, মসি য়াম্না মরুওই‍। করিগুম্বা ঐখোয়না অশেঙবা খুন্নাইগী ৱায়েলদা কত্থোক্লবদি, ঐখোয়গী অমত্তা ওইবা শক্তম অসিনা মকোক্তা থমগদবনি… য়ুনিতী কায়হন্দনা থম্বা তাই‍। য়ুনিতী লৈতনা হেন্না ফবা ফেসিলিতীশিং শেম্নবা গারী থৌবা য়ারোই‍। য়ুনিতী হায়বসি থবক পীনবা… শেল থাদনবা মরুওই‍। লাক্লো, ঐখোয় পুনশিল্লসি… পুন্না মাঙদা চঙশিল্লসি‍। অমুক্কা হন্না, ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা নেস্নেল য়ুনিতী দেগী য়াইফ পাউজেল পীজরি‍।
ঐনা সর্দার সাহেব হায়না লাউরকপদা, ময়াক্না – অমর ওইয়ু… অমর ওইয়ু হায়না খুম্বিরকউ‍।
সর্দার সাহেব – অমর ওইয়ু… অমর ওইয়ু‍।
সর্দার সাহেব – অমর ওইয়ু… অমর ওইয়ু‍।
সর্দার সাহেব – অমর ওইয়ু… অমর ওইয়ু‍।
সর্দার সাহেব – অমর ওইয়ু… অমর ওইয়ু‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!