Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Rashtriya Ekta Diwas programme at Kevadia, Gujarat
31 OCT 2024 3:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The inspiring words of Sardar Sahib... this grand event near the Statue of Unity... the breathtaking view of Ekta Nagar, and the magnificent performances here... a glimpse of Mini India... everything is so incredible, so inspiring. Just like August 15 and January 26... this event on October 31 fills the entire nation with new energy. I extend my heartfelt greetings to all citizens of the country on the Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day).
Friends,
This time, Rashtriya Ekta Diwas has brought an extraordinary coincidence. On one hand, we are celebrating the festival of unity, and on the other hand, it is also the auspicious occasion of Diwali. Diwali connects the entire nation through light, illuminating the whole country. And now, the festival of Diwali is also connecting Bharat with the world. It is being celebrated as a national festival in many countries. I wish all Indians living in the country and around the world, as well as all well-wishers of Bharat, a very happy Diwali.
Friends,
This Rashtriya Ekta Diwas is special for another reason as well. Today marks the beginning of the 150th birth anniversary year of Sardar Patel. The country will celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary for the next two years. This is a tribute from the people of the country to his extraordinary contributions. This two-year celebration will strengthen our resolve of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. This occasion will teach us that what seems impossible can be made possible. When Bharat gained independence, there were some people in the world who predicted the fragmentation of Bharat, and we just heard an elaborate account of this in Sardar Sahib's words. They had no hope that hundreds of princely states could be united to form one Bharat again. But Sardar Sahib proved that it was possible. This was achievable because Sardar Sahib was practical in action, truthful in resolution, humanitarian in work, and nationalist in purpose.
Friends,
Today we also draw inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. He united everyone to drive away invaders. The Raigad Fort of Maharashtra still tells that tale. Chhatrapati Shivaji Maharaj united the diverse thoughts of the nation for a common purpose from the Raigad Fort. The image of that historic Raigad Fort in Ekta Nagar stands before us as a symbol of inspiration. The Raigad Fort has been a sacred ground of social justice, patriotism, and the values of putting the nation first. Against this backdrop, we have gathered here today to achieve the resolution of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
The past ten years have been filled with unprecedented achievements for Bharat's unity and integrity. Today, every action and mission of the government reflects a commitment to national unity. A prime example of this is our Ekta Nagar... the Statue of Unity is here... and it's not just in the name that there is unity, but there is unity in its construction as well. Iron from agricultural tools used by farmers across the country was brought here to build this statue because Sardar Sahib was a man of iron, a farmer's son. Therefore, iron, especially from tools used in fields, was brought here. Soil from every corner of the country was also brought here. Its construction evokes a sense of unity. Here, we have an 'Ekta Nursery’. There is a ‘Vishwa Van’ here... where trees and plants from every continent of the world exist. There is a 'Children's Nutrition Park' where healthy food habits from across the country are displayed in one place. There is also an 'Arogya Van' here, incorporating the Ayurvedic traditions and plants from different parts of the country. Not only that, there is also an 'Ekta Mall' for visitors, where handicrafts from across the country can be found under one roof.
And friends,
The 'Ekta Mall' is not just here; we are encouraging the construction of 'Ekta Malls' in every state capital. The same message of unity is further strengthened through the annual 'Unity Run.'
Friends,
As true Indians, it is our duty to celebrate every effort for the unity of the country, filling it with joy and enthusiasm. Energy, self-confidence, and new resolutions and hopes at every moment—this is what celebration is about. When we emphasize Bharat’s languages, we are also forging a strong link of unity. We have placed special emphasis on education in Indian languages in the new National Education Policy. And as you all know, the country has felt pride in one of the recent decisions, which was celebrated worldwide. Do you know what that decision was? Recently, the government has granted classical language status to Marathi, Bengali, Assamese, Pali, and Prakrit. This decision by the government has been warmly welcomed by all. When we honour our languages as mother tongues... it also respects our mothers, our Mother Earth, and Bharat Mata. Just like language... the ongoing connectivity initiatives across the country are also strengthening the unity of the nation. Railways, roads, highways, and modern infrastructure like the internet have connected villages to cities. When the capitals of Kashmir and the Northeast are linked by rail... when the Lakshadweep and Andaman-Nicobar Islands are connected to high-speed internet via undersea cables... when people in the mountains connect to mobile networks... the feeling of being left behind in the race for development disappears, giving rise to new energy to move forward. The spirit of national unity is empowered.
Friends,
The feeling of discrimination in the policies and intentions of previous governments has weakened the unity of the country. Over the past 10 years, the new model of ‘Sushashan’ (good governance) has eliminated every possibility of discrimination... we have chosen the path of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. Today, the 'Har Ghar Jal' scheme aims to provide water to every household without discrimination. The PM Kisan Samman Nidhi is given to everyone, without discrimination. Today, homes under the PM Awas scheme are provided to all, without discrimination. The Ayushman Bharat scheme benefits every eligible individual without discrimination... this approach of the government has eliminated decades of discontent in society. As a result, people's trust in the government and its systems has increased. This unity of ‘Vikas’ (development) and ‘Vishwas’ (trust) propels the vision of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. I firmly believe that unity is our vital force in every scheme, every policy, and our intentions. I believe that Sardar Sahib's soul must be blessing us, seeing and hearing this.
Friends,
Pujya Bapu Mahatma Gandhi used to say, “Our capacity to live in unity amid diversity will be continually tested.” Gandhi ji further said that “we must pass this test at all costs.” In the past 10 years, Bharat has succeeded in every effort to live in unity amid diversity. The government has continuously strengthened the spirit of 'One Bharat' in its policies and decisions. Today, we all witness the success of 'One Nation, One Identity'... that is, the Aadhar system, and the world discusses it. Previously, there were different tax systems in Bharat. We created the 'One Nation, One Tax' system—GST. We strengthened the power sector of the country with 'One Nation, One Power Grid.' There was a time when some places had electricity while others were in darkness, and the power grid was fragmented. We fulfilled the resolution of 'One Nation, One Grid.' With 'One Nation, One Ration Card,' we integrated the benefits available to the poor. We provided 'One Nation, One Health Insurance' through Ayushman Bharat, benefiting every citizen.
Friends,
Under our efforts for unity, we are now working on 'One Nation, One Election,' which will strengthen Bharat's democracy, optimize the outcome of Bharat's resources, and propel the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) towards new progress and prosperity. Bharat is also moving towards 'One Nation, One Civil Code'... that is, a secular civil code. I mentioned this from the Red Fort. The essence of this is also the social unity that Sardar Sahib spoke of, and it will help address the complaints of discrimination among different social classes, strengthening national unity, and advancing the country. The country will fulfil its commitments with unity.
Friends,
Today, the entire country is happy that the commitment to 'One Nation, One Constitution' has also been fulfilled after seven decades of independence; this is my greatest tribute to Sardar Sahib's soul. Citizens may not know that Baba Saheb Ambedkar's Constitution was not fully implemented across the country for 70 years. Those chanting the Constitution have greatly dishonoured it... what was the reason? The wall of Article 370 in Jammu and Kashmir stood as a barrier to the Constitution, depriving the people there of their rights. That Article 370 has now been buried forever. For the first time in this assembly election, votes were cast without discrimination in Jammu and Kashmir. For the first time, the Chief Minister of Jammu and Kashmir took an oath to the Indian Constitution after 75 years of independence. This scene must bring great satisfaction to the framers of the Indian Constitution, providing peace to their souls, and it is our humble tribute to them. I consider this a significant and strong milestone for Bharat's unity. The patriotic people of Jammu and Kashmir have rejected the age-old agenda of separation and terrorism. They have made the Constitution and democracy of Bharat victorious with their votes, demolishing the decades-long propaganda. On this Rashtriya Ekta Diwas, I salute the patriotic people of Jammu and Kashmir, those who respect the Constitution of Bharat.
Friends,
In the past 10 years, Bharat has resolved many issues that posed threats to national unity. Today, the masterminds of terrorism know that if they harm Bharat... Bharat will not spare them. Look at the North East, where there were significant crises. We have calmed the flames of separatism through dialogue, development, and trust. The Bodo Accord has ended a 50-year-old dispute in Assam... The Bru-Reang Agreement has allowed thousands of displaced people to return home after decades. The agreement with the National Liberation Front of Tripura has ended long-standing unrest. We have largely resolved the border dispute between Assam and Meghalaya.
Friends,
When the history of the 21st century is written... there will be a golden chapter on how Bharat uprooted and discarded the dreadful disease of Naxalism in the second and third decades. Remember the time when a Red Corridor extended from Pashupati in Nepal to Tirupati in Bharat. The tribal society that gave patriots like Bhagwan Birsa Munda, who fought the British for independence despite our limited resources, had seen the seeds of Naxalism sown as part of a calculated conspiracy. The fire of Naxalism was stoked. Naxalism became a significant challenge to Bharat's unity and integrity. I take satisfaction in knowing that after ten years of relentless efforts, Naxalism is now counting its last breaths in Bharat. Today, the development that has long been awaited is reaching the homes of my tribal community, instilling hope for a better future.
Friends,
Today, we face a Bharat that has vision, direction, and, most importantly, firmness. Today, the country possesses vision, direction, and determination. A Bharat that is empowered, inclusive, sensitive, vigilant, humble, and on the path to development—a Bharat that knows the importance of both ‘Shakti’ (strength) and ‘Shanti’ (peace). Amidst the global turmoil, achieving rapid development is no small feat. It is not common to propagate the messages of Buddha in the midst of war when conflicts are raging in different parts. It is not ordinary for Bharat to emerge as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend) when there are crises in relations among various countries. As distances between nations widen, countries are growing closer to Bharat. This is not normal... a new history is being written. What has Bharat done to achieve this?
Friends,
Today, the world is watching how Bharat is resolutely addressing its challenges. The world sees how Bharat is uniting to overcome decades-old challenges... and therefore... at this crucial time, we must preserve and manage our unity... we must repeatedly remember the oath of unity we have taken, live that oath, and if needed, fight for that oath. We must fill every moment with the spirit of this oath.
Friends,
Some forces, distorted ideas, and mentalities are very troubled by Bharat’s growing strength and the sentiment of unity within the country. There are people both within and outside Bharat trying to spread instability and chaos. They are focused on harming Bharat’s economic interests. These forces want to send a wrong message to investors around the world, creating a negative image of Bharat... They are even targeting our armed forces, running misinformation campaigns. They seek to create divisions within the military... These people are trying to divide Bharat in the name of caste and community. Their only goal is to weaken Indian society and its unity. They never want Bharat to develop... because a weak Bharat and a poor Bharat suit their politics. For five decades, this filthy and disgusting politics has been used to weaken the nation. Therefore, while they invoke the Constitution and democracy, they work to break Bharat apart among the masses. We must recognize this coalition of urban Naxalites; we need to identify and confront those who dream of breaking the country and those who wear false masks while harbouring destructive ideas. As the Naxalism that grew in the jungles and misled tribal youth with bombs and guns fades away, a new model of urban Naxalism has emerged.
Friends,
Today, the situation has become such that even talking about unity has become a crime. There was a time when we sang songs of unity with pride in schools, colleges, homes, and outside. Those who are older will remember the songs we sang... "All residents of Hindustan are one. Regardless of our colours, forms, and languages." These songs were sung openly. If someone were to sing such a song today, they would be targeted by the urban Naxal group. And if someone states that "unity means safety," these people would misinterpret that too... Those who want to break the country and divide society are offended by national unity. Therefore, my fellow countrymen, we need to be more vigilant than ever against such people, ideas, tendencies, and attitudes.
Friends,
We are people who live the ideals of Sardar Sahib. Sardar Sahib used to say that Bharat's greatest goal should be to become a united and strongly connected power. We must remember that Bharat is a diverse country. We will celebrate diversity; only then will unity strengthen. The next 25 years are crucial for unity. Therefore, we must never let this mantra of unity weaken, confront every falsehood, and live the mantra of unity... This unity is essential for rapid economic development, for creating a ‘Viksit’ (developed) and ‘Samridh’ (prosperous) Bharat. This unity is the lifeblood of social harmony, crucial for social peace. If we are dedicated to true social justice, and if social justice is our priority, then unity is the foremost prerequisite... we must maintain unity. Development of better facilities cannot progress without unity. Unity is essential for jobs and investments. Let us move forward together as one. Once again, my best wishes to all of you on the occasion of the Rashtriya Ekta Diwas.
I will say, Sardar Sahib, you all say— Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Sardar Sahib -- Amar Rahe… Amar Rahe!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର କେଭାଡିଆଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
31 OCT 2024 3:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ତେଜସ୍ଵୀ ଭାଷଣ... ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିକଟରେ ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ... ଏକତା ନଗରର ଏହି ମନୋରମ ଦୃଶ୍ୟ, ଏବଂ ଏଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ... ଏହା ହେଉଛି ମିନି ଇଣ୍ଡିଆର ଝଲକ... ସବୁକିଛି ବହୁତ ଚମତ୍କାର, କେତେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ । ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ଓ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ଭଳି... ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ....ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତିରେ ଭରି ଦେଇଥାଏ। ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଥର ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଏକ ଚମତ୍କାର ସଂଯୋଗ ଆଣିଦେଇଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆଜି ଆମେ ଏକତା ପାଳନ କରୁଛୁ, ଅନ୍ୟପଟେ ଦୀପାବଳି ମଧ୍ୟ ଏକ ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଦୀପାବଳି, ଦୀପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥାଏ । ଆଉ ଏବେ ଦୀପାବଳି ପର୍ବ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଡୁଛି। ଅନେକ ଦେଶରେ ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ପର୍ବ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ମୁଁ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛୁମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଏକତା ଦିବସ ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ବିଶେଷ। ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବ। ଭାରତ ପ୍ରତି ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଏହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ପର୍ବ... ଏକ ଭାରତ ଆମର 'ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ସୁଯୋଗ ଆମକୁ ଶିଖାଇବ ଯେ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିବା କାମକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ କରାଯାଇପାରିବ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଦୁନିଆରେ କିଛି ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ବିଭାଜନକୁ ଆକଳନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ସ୍ୱରରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା ଶୁଣିଛୁ । ଶହ ଶହ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରି ପୁଣି ଥରେ ଗୋଟିଏ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ଆଶା ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଏହା କରିଥିଲେ। ଏହା ସମ୍ଭବ ହେଲା କାରଣ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ... ଅଭ୍ୟାସରେ ବାସ୍ତବବାଦୀ... ସଂକଳ୍ପରେ ସତ୍ୟତା... କାର୍ଯ୍ୟରେ ମାନବିକତା... ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ଭାବରେ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କୁ ଘଉଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏହି ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ଏବେ ବି ସେହି କାହାଣୀ କହୁଛି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାୟଗଡର ଦୁର୍ଗରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିଚାରଗୁଡିକୁ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଧେଶ୍ୟ ନେଇ ମତକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ । ଆଜି ଏଠାରେ ଏକତା ନଗରରେ ଆମେ ରାୟଗଡ଼ର ସେହି ଐତିହାସିକ ଦୁର୍ଗ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଆମ ଆଗରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ। ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କାରର ପବିତ୍ର ଭୂମି ଅଟେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଜି ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି ସମୟ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏହି ଅବଧି ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ମିଶନରେ ଜାତୀୟ ଏକତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମ ଏକତା ନଗର। ଏଠାରେ ରହିଛି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି... ଆଉ ଏହା କେବଳ ଏହାର ନାମରେ ନୁହେଁ, ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ଏକତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଲୁହା ଅଣାଯାଇଥିଲା କାରଣ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଜଣେ ଲୌହ ପୁରୁଷ ଥିଲେ, ଜଣେ କୃଷକପୁତ୍ର ଥିଲେ । ତେଣୁ କ୍ଷେତରେ ବ୍ୟବହୃତ ଉପକରଣ ଥିବା ଲୁହା ଓ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାକୁ ମାଟି ଅଣାଯାଇଛି। ଏହାର ନିର୍ମାଣ ନିଜ ଭିତରେ ଏକତାର ଭାବନା ଦେଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଏକତା ନର୍ସରୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଏକ... ଯେଉଁଠି ପୃଥିବୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାଦେଶର ବୃକ୍ଷ-ଲତା ରହିଛି । ଏଠାରେ ଏକ ଶିଶୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏଠାରେ ଏକ ଆରୋଗ୍ୟ ବନ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତର ଆୟୁର୍ବେଦ ପରମ୍ପରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଉଦ୍ଭିଦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକତା ମଲ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ସାରା ଦେଶର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ମିଳେ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଏକତା ମଲ୍ କେବଳ ଏଠାରେ ନୁହେଁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀରେ ଏକତା ମଲ୍ ନିର୍ମାଣକୁ ଆମେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଏକତାର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ରନ୍ ଫର୍ ୟୁନିଟି ଠାରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ।
ସାଥୀମାନେ
ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ଭାରତୀୟ ହିସାବରେ ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ, ଏହାକୁ ଉତ୍ସବ ଓ ଆନନ୍ଦରେ ଭରିଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ପାଳନ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଶକ୍ତି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ, ନୂଆ ଆଶା, ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ହିଁ ଉତ୍ସବ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତର ଭାଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏକତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗ ଆମକୁ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ । ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା, ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କ'ଣ ଥିଲା । ନିକଟରେ ସରକାର ମରାଠୀ ଭାଷା, ବଙ୍ଗଳା ଭାଷା, ଆସାମୀ ଭାଷା, ପାଲି ଭାଷା ଓ ପ୍ରକୃତ ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତିକୁ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆମେ ଆମ ଭାଷାକୁ ମାତୃଭାଷା କହିଥାଉ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମାତୃଭାଷାକୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ, ନା... ସେତେବେଳେ ଆମ ନିଜ ମା'ଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ, ଧରିତ୍ରୀ ମାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ । ଠିକ୍ ଭାଷା ଭଳି... ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ, ସଂଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ରେଳ ହେଉ, ସଡ଼କ, ରାଜପଥ ହେଉ କି ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଗାଁକୁ ସହର ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରାଜଧାନୀ ରେଳ ପଥ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ... ଯେତେବେଳେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ସମୁଦ୍ର ତଳ କେବୁଲରୁ ଦ୍ରୁତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସହ ସଂଯୋଗ ହୁଏ... ଯେତେବେଳେ ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନେ ମୋବାଇଲ ନେଟୱାର୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି... ତା'ପରେ ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯିବାର ଅନୁଭବ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଆପେ ଆପେ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ। ଦେଶର ଏକତା ଭାବନା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ନୀତି ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭେଦଭାବର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏକତାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ସୁଶାସନର ନୂଆ ମଡେଲ ଭେଦଭାବର ସବୁ ସୁଯୋଗକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି । ଆମେ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ର ମାର୍ଗ ବାଛିଛୁ । ଆଜି ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିନା ଭେଦଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମିଳୁଛି, ତେଣୁ ବିନା ଭେଦଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା ମିଳୁଛି। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛୁ। ତେଣୁ ବିନା ଭେଦଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା ମିଳୁଛି । ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ମିଳିବ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ... ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ବିନା ଭେଦଭାବରେ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଥାଏ । ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସମାଜ ଓ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ଅସନ୍ତୋଷର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି। ଏହି କାରଣରୁ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ବଢ଼ିଛି, ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଛି। ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଏହି ଏକତା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଗଠନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥାଏ । ଏବଂ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାରେ, ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିରେ ଏବଂ ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକତା ହେଉଛି ଆମର ଜୀବନଶକ୍ତି| ଏହାକୁ ଦେଖି ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଯେଉଁଠି ବି ଥାଆନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଆତ୍ମା ନିଶ୍ଚୟ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିବ।
ସାଥୀମାନେ
ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ..."ବିବିଧତା ଭିତରେ ଏକତା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାର ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟର ନିରନ୍ତର ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ। ଗାନ୍ଧିଜୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଆହୁରି କହିଥିଲେ... ଆମକୁ ସବୁବେଳେ ଏହି ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ସରକାର ନିଜର ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତିରେ ଏକ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ପରିଚୟ... ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଧାରର ସଫଳତା ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ କହୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା। ଆମେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଜିଏସ୍ ଟି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆମେ ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ପାୱାର ଗ୍ରିଡ୍ ସହିତ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲୁ, ନଚେତ୍ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କିଛି ସ୍ଥାନରେ ବିଜୁଳି ଏବଂ ଅନ୍ଧାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଗ୍ରିଡ୍ କୁ ଖଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍ର ଏହି ସଂକଳ୍ପପୂରଣ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡିଛୁ ଏବଂ ଏକୀକୃତ କରିଛୁ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଭାବରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ଏକତାର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଅଧୀନରେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ନିର୍ବାଚନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଯାହା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଯାହା ଭାରତର ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ଦେବ ଏବଂ ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରିବ, ଯାହା ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବ । ଭାରତରେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ସିଭିଲ କୋଡ୍ ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ମଧ୍ୟ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି। ଏହାର ମୂଳରେ ରହିଛି ସାମାଜିକ ଏକତା, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ କଥା ହିଁ ଆମର ପ୍ରେରଣା। ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ବର୍ଗମଧ୍ୟରେ ଭେଦଭାବର ଅଭିଯୋଗ ଦୂର ହେବ, ଦେଶର ଏକତା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ, ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଦେଶ ଏକତାର ସହ ସଂକଳ୍ପପୂରଣ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଖୁସି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ସମ୍ବିଧାନର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ପୂରଣ ହୋଇଛି, ଏହା ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଆତ୍ମା ପ୍ରତି ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଦେଶବାସୀ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସମ୍ବିଧାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ମାଳ ଜପ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଏଭଳି ଘୋର ଅପମାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର କାରଣ କ'ଣ ଥିଲା... ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଧାରା ୩୭୦ର ପାଚେରି ଦେଶରେ ପାଚେରୀ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଧାରା ୩୭୦ ଏଠାକାର ସମ୍ବିଧାନକୁ ବନ୍ଦ କରୁଥିଲା, ସେଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଥିଲା, ଧାରା ୩୭୦ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ମାଟିରେ ପୋତି ହୋଇଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିନା ଭେଦଭାବରେ ଚଳିତ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ନିଜେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ଦେଇଥାନ୍ତା, ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ଶାନ୍ତି ମିଳିଥାନ୍ତା ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଆମର ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ମୁଁ ଏହାକୁ ଭାରତର ଏକତା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଏବଂ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଦେଶପ୍ରେମୀ ଜନତା ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଓ ଆତଙ୍କବାଦର ବହୁ ପୁରୁଣା ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବିଜୟୀ କରିଛନ୍ତି। ନିଜ ଭୋଟରେ ସେମାନେ ୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରଚାରକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ହେଉଛି ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ । ମୁଁ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଦେଶପ୍ରେମୀ ଜନତା ଏବଂ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କରିଛି ଯାହା ଜାତୀୟ ଏକତା ପାଇଁ ବିପଦ ଥିଲା । ଆଜି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମାଲିକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି.... ତେବେ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡିବ ନାହିଁ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥିଲା। ଆମେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲୁ... ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ଅଲଗା ହେବାର ନିଆଁକୁ ଶାନ୍ତ କରୁଛ । ବୋଡୋ ଚୁକ୍ତି ରେ ଆସାମରେ ୫୦ ବର୍ଷର ବିବାଦର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି। ବ୍ରୁ-ରିଆଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହଜାର ହଜାର ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଘରକୁ ଫେରିପାରିବେ। ତ୍ରିପୁରାର ନ୍ୟାସନାଲ ଲିବରେସନ ଫ୍ରଣ୍ଟ ସହ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣା ଫଳରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ଅଶାନ୍ତିର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି। ଆସାମ ଓ ମେଘାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ସମାଧାନ ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଇତିହାସ କେବେ ଲେଖାଯିବ... ତେଣୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ କିପରି ନକ୍ସଲବାଦ ଭଳି ଭୟଙ୍କର ରୋଗକୁ ଜଡରୁ ଓ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ, ତାହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ରହିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ସମୟ ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ନେପାଳର ପଶୁପତିଠାରୁ ଭାରତର ତିରୁପତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ରେଡ୍ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭଳି ଦେଶଭକ୍ତଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମାଜ... ଆମର ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ସତ୍ତ୍ୱେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ସହ ଲଢ଼ିଥିଲେ । ଏଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଏକ ସୁପରିକଳ୍ପିତ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରରେ ନକ୍ସଲବାଦର ବିହନ ବୁଣାଯାଇଥିଲା, ନକ୍ସଲବାଦର ନିଆଁ ଲାଗିଥିଲା। ଏହି ନକ୍ସଲବାଦ ଭାରତର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଲଟିଥିଲା। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ନକ୍ସଲବାଦ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ନିଜର ଶେଷ ନିଶ୍ୱାସ ଗଣୁଛି । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୋ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଯେଉଁ ବିକାଶକୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ଆସୁଥିଲା, ଆଜି ସେହି ବିକାଶ ନିଜ ଘରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏମିତି ଏକ ଭାରତ ରହିଛି। ଯାହାର ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି, ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ... ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଦିଗ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଜି ଦେଶ ପାଖରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଦିଗ ଓ ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି। ଏଭଳି ଏକ ଭାରତ... ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ, ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭାରତ , ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାରତ, ଏକ ସତର୍କ ଭାରତ, ଏକ ଭାରତ ଯିଏ ନମ୍ର ଏବଂ ବିକଶିତ ହେବା ପଥରେ ଅଛି, ଏକ ଭାରତ ଯାହା ଉଭୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ | ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ତେଜନା ଭିତରେ... ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଛି... ତା'ହେଲେ ଯୁଦ୍ଧ ମଧ୍ୟରେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ସମ୍ପର୍କର ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥାଏ... ତା'ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ଭାବେ ଉଭା ହେବା ସ୍ବାଭାବିକ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ଦୁନିଆରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶର ଦୂରତା ଅନ୍ୟ ଦେଶଠାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି... ତା'ପରେ ଦୁନିଆର ଦେଶମାନେ... ସେମାନେ ଭାରତର ନିକଟତର ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ନୁହେଁ... ଏହି ନୂଆ ଇତିହାସ ରଚିବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତ କ'ଣ କରିଛି?
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ କିପରି ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଏହାର ସଙ୍କଟକୁ ମୁକାବିଲା କରୁଛି ତାହା ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି। ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଆହ୍ୱାନର ଅନ୍ତ ଘଟାଇ ଭାରତ କିପରି ଏକଜୁଟ ହୋଇଛି ତାହା ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି। ତେଣୁ... ଆମକୁ ଏହି ଜଟିଳ ସମୟରେ ଆମର ଏକତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ, ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମେ ଯେଉଁ ଏକତାର ଶପଥ ନେଇଛୁ... ତୁମକୁ ବାରମ୍ବାର ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ସେହି ଶପଥ କୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ତୁମକୁ ସେହି ଶପଥ ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏହି ଶପଥର ଅନୁଭବକୁ ଆପଣଙ୍କ ଝୋମ୍ ରେ ଭରିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଶକ୍ତି ସହିତ... କିଛି ଶକ୍ତି, କିଛି ବିକୃତ ଚିନ୍ତାଧାରା, କିଛି ବିକୃତ ମାନସିକତା, କିଛି ଏଭଳି ଶକ୍ତି ଭାରତରେ ବଢୁଥିବା ଏକତାର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ବ୍ୟଥିତ । ଭାରତ ଭିତରେ ଏବଂ ଭାରତ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଲୋକ ମାନେ ଭାରତରେ ଅସ୍ଥିରତା, ଭାରତରେ ଅରାଜକତା ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କୁ ଭୁଲ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେହି ଶକ୍ତି, ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଲା ଭାରତର ନକାରାତ୍ମକ ଛବି... ଏମାନେ ଭାରତର ସେନାକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ମିସ୍ ଇନଫର୍ମେସନ କ୍ୟାମ୍ପେନ ଚାଲିଛି । ସେନାରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି... ଏହି ଲୋକମାନେ ଜାତି ନାମରେ ଭାରତକୁ ବିଭାଜନ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି- ଭାରତର ସମାଜକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା। ଭାରତର ଏକତା ଦୁର୍ବଳ ରହିଛି। ଏମାନେ କେବେ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ ହେଉ। କାରଣ ଭାରତର ରାଜନୀତି ଦୁର୍ବଳ... ଗରିବ ଭାରତର ରାଜନୀତି ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ। ୫-୫ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ଅପରିଷ୍କାର, ଘୃଣ୍ୟ ରାଜନୀତି ଦେଶକୁ ଦୁର୍ବଳ କରି ଚାଲିଥିଲା। ତେଣୁ... ଏହି ଲୋକମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ନାମ ନେଇ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆମକୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲ, ସେମାନଙ୍କ ର ମେଣ୍ଟ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଏହି ମେଣ୍ଟକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଜଙ୍ଗଲରେ ଯେଉଁ ନକ୍ସଲବାଦ ବଢ଼ିଥିଲା, ଯେଉଁ ନକ୍ସଲବାଦ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବୋମା ଓ ବନ୍ଧୁକ ଦେଖାଇ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିଥିଲା, ତାହାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି। ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲବାଦର ଏକ ନୂଆ ମଡେଲ ଉଭା ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ଭାଙ୍ଗିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଦେଶକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ନେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି, ମୁହଁରେ ମିଥ୍ୟା ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ଏକତା କଥା କହିବା ମଧ୍ୟ ଅପରାଧ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, ଘରେ ଏବଂ ବାହାରେ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ ଏକତାର ଗୀତ ଗାଉଥିଲୁ । ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଆମେ କେଉଁ ଗୀତ ଗାଉଥିଲୁ... ଭାରତ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦା ଏକ ଅଟନ୍ତି । ଏଥିରେ ଅନେକ ରଙ୍ଗ, ପୋଷାକ ଓ ଭାଷା ରହିଛି। ଏହି ଗୀତଗୁଡ଼ିକ ଗାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଯଦି ଆଜି କେହି ଏହି ଗୀତ ଗାଇବେ, ତା'ହେଲେ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ ତାଙ୍କୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ। ଆଉ ଆଜି ଯଦି କେହି କୁହନ୍ତି ଯେ ସେ ଜଣେ, ତେବେ ସେ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏକ, ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୁଲ ଭାବରେ ସଂଜ୍ଞା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ ... ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସମାଜକୁ ବିଭାଜନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦେଶର ଏକତା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୋ ଦେଶବାସୀଗଣ, ଆମକୁ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଏଭଳି ଲୋକ, ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା, ଏଭଳି ମନୋଭାବ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସତର୍କ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ସମସ୍ତେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛୁ। ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ଥାନ୍ତି । ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ କହୁଥିଲେ, ଯେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଏକଜୁଟ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶକ୍ତି ହେବା । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ଭାରତ ଏକ ବିବିଧ ଦେଶ । ଆମେ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରିବୁ, ତା'ପରେ ହିଁ ଏକତା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଏକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ତେଣୁ ଆମକୁ ଏହି ଏକତାର ମନ୍ତ୍ରକୁ କେବେ ବି ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଛର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ହେବ, ଏକତାର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ । ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଏକତା ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନାର ଔଷଧ, ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯଦି ଆମେ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା, ତେବେ ଏକତା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା । ଏକତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏକତା ବିନା ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ଚାକିରି ପାଇଁ... ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକତା ଜରୁରୀ । ଆସନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ହୁଅନ୍ତୁ... ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ପୁଣି ଥରେ ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ମୁଁ କହିବି, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କୁହନ୍ତୁ- ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ !।
ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ – ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ !
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ – ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ !
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ – ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ !
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ – ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ !।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!