Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Minister of State Sh. Kirti Vardhan Singh Highlights India's Commitment to Global Biodiversity Conservation at COP16 in Colombia
India Advocates for Global Conservation with ‘Plant4Mother’ Campaign at COP16 in Colombia
30 OCT 2024 4:30PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Environment, Forests and Climate Change, Shri Kirti Vardhan Singh delivered the national statement regarding the conservation of biological resources in the High Level Segment of the ongoing 16th meeting of the Conference of Parties (CoP) to the Convention on Biological Diversity, in Cali, Colombia on 29th October 2024.
MoS Shri Singh congratulated Ms. Susana Muhamad, Minister of Environment of Colombia on taking over the COP Presidency from the longest serving COP President Mr. Huang Runqiu of China.
Speaking on the occasion, Shri Singh said that India has a rich culture and tradition of worshipping Mother Earth and of living in harmony with Nature. India is one of the world’s 17 Mega-diverse rich Nations housing four out of the 36 globally recognised biodiversity Hotspots. He said, “To honour Mother Earth as we honour our own Mothers, our Prime Minister this year launched a nation-wide tree plantation campaign ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ or ‘Plant4Mother’ on the occasion of World Environment Day in our collective efforts to restore and protect our biodiversity.”
The Minister highlighted that ‘Peace with Nature’ has been part of India’s rich cultural heritage since ancient the Vedic age. The theme resonates with India’s mission of ‘Lifestyle for the Environment (LiFE)” an India led Global mass movement for adopting environment friendly lifestyles.
India has taken significant step in global wildlife conservation by establishing the International Big Cat Alliance (IBCA) aimed at protecting the world's seven major big cat species, as their presence is indicative of a healthy ecosystems and rich biodiversity, Shri Singh informed.
The Minister said that India’s efforts in rejuvenating our sacred river Ganga through ‘Namami Gange’ Mission was duly recognized by United Nations as one of the top 10 World Restoration Flagships to revive the riverine ecosystem. He informed that India's Ramsar sites has risen from 26 to 85 since 2014 and this number is shortly going to reach 100.
Shri Singh reiterated that India adopted a ‘Whole of Government’ and ‘Whole of Society’ approach while updating the National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP) with its targets aligned with the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KMGBF). He said that the Ministry would be releasing updated NBSAP on 30.10.2024 at Cali.
The Minister said that it is necessary to provide means of implementation including financial resources, as laid down in target 19 of the KMGBF as well as from DSI, for implementation of the NBSAP. Lot of ground needs to be covered in providing easily accessible means of implementation i.e. financial resources, technology and capacity building needs with the requisite Speed, Scope and Scale.
Shri Singh concluded by re-iterating India’s commitment towards protecting its own as well as global biodiversity for the present and future generations, in the true spirit of ‘Vasudhaiv Kutubakam - One Earth, One Family, One Future’.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কির্তি বর্ধন সিংহনা কোলোম্বিয়াদা পাঙথোকপা COP16 দা গ্লোবেল বাইওদাইভর্সিতী কঞ্জার্বেসন্দা ভারতকী খোঙফম ফোঙদোকখ্রে
ভারতনা কোলোম্বিয়াদা পাঙথোকপা COP16 দা ‘Plant4Mother’ কেম্পেনগা লোয়ননা গ্লোবেল কঞ্জার্বেসনগী ৱাফম পুখৎখ্রে
30 OCT 2024 4:30PM by PIB Imphal
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কির্তি বর্ধন সিংহনা ওক্তোবর ২৯, ২০২৪দা কোলোম্বিয়াদা পাঙথোক্লিবা কন্ফরেন্স ওফ পার্তিজ (CoP) তু দি কনভেন্সন ওন বাইওলোজিকেল দাইভর্সিতীগী ১৫শুবা মীফমগী হায় লেভেল সেগমেন্ততা বাইওলোজিকেল রিসোর্সশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী মরমদা লৈবাক্কী ৱারোল থমখ্রে‍।
MoS শ্রী সিংহনা কোলোম্বিয়াগী এনভাইরনমেন্ত মিনিস্তর মিস সুসনা মুহম্মদকী মফমদা খ্বায়দগী মতম শাংনা COPগী প্রেসিদেন্তকী ফম পায়রম্বা চাইনাগী মিস্তর হুৱাং রুনচিদগী COP প্রেসিদেন্সী পায়হৌবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী সিংহনা ভারত্তা মালেম ইমাবু খুরুমজবগী ইনাক খুল্লবা নাৎ অমসুং চৎনবী লোয়ননা মহৌশাগা লোয়ননা লৈমিন্নবগী মচৎ লৈরকই হায়খি‍। ভারত অসি মালেমগী শকখঙলবা বাইওদাইভর্সিতী হোতস্পোত ৩৬কী মনুংদা মরি লৈবা মালেমগী মেগা-দাইবর্স রিচ লৈবাক ১৭কী মনুংদা অমন‍ি‍। “ঐখোয়না ঐখোয়গী পলেম ইমাবু ইকায়খুম্নবগুম মালেম ইমাবু ইকায়খুম্ননবা, ঐখোয়গী বাইওদাইভর্সিতী হঞ্জিলহন্নবা অমসুং ঙাকথোক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা ওইনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিগী ৱর্ল্দ এনভাইরনমেন্ত দে থৌরমদা লৈবাক পুম্বগী উ থাবগী কেম্পেন ‘এক পের মা কে নাম’ নৎত্রগা ‘Plant4Mother’ হৌদোকখি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
‘মহৌশাগী ইং-চিক্না লৈমিন্নবা’ হায়বসি ঙল্লিঙৈ বেদিক মতমদগী হৌনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা নাৎকী লনগী শরুক ওইদুনা লাক্লবনি‍। থীম অসি অকোয়বগী ফীভমদা চুনবা পুন্সি মহিং লৌশিন্নবা ভারতনা লুচিংবা মালেমগী মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরিবা ভারতকী ‘লাইফস্তাইল ফোর দি এনভাইরনমেন্ত (LiFE)’ মিসনগা চুশিন্নৈ হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
বিগ কেতশিং অসি মশা মউ ফবা ইকোসিস্তেম অমসুং ইনাক খুন্বা বাইওদাইবর্সিতী লৈ হায়ববা তাকপনা মরম ওইরগা মালেমগী অচৌবা বিগ কেত মখল তরেৎ ঙাক শেন্নবা পান্দমদা ইন্তরনেস্নেল বিগ কেত এলাইন্স (IBCA) লিংখত্তুনা মালেমগী ৱাইল্দলাইফ কঞ্জার্বেসনগী লমদা শিংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাং লৌখৎলে হায়না শ্রী সিংহনা পাউদমখি‍।
‘নমামি গঙ্গে’ মিসনগী খুত্থাঙদা ঐখোয়গী শেংলবা গঙ্গা তুরেল মশা ফগৎহন্নবা ভারতনা হোৎনরিবা থৌরাং অসিবু য়ুনাইতেদ নেসন্সনা রিভরাইন ইকোসিস্তেম হিঙ্গৎহন্নবা মকোক থোংবা ৱর্ল্দ রেস্তোরেসন ফ্লেগসিপ ১০গী মনুংদা অমা ওইনা শকখঙলি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারতকী রমসার সাইত মশিং ২০১৪দগী হৌরগা ২৬তগী ৮৫দা হেনগৎলক্লে অমসুং মশিং অসি অথুবা মতমদা ১০০ য়ৌরগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
ভারতনা কুনমিং-মোন্ত্রীল গ্লোবেল বাইওদাইভর্সিতী ফ্রেমৱর্ক (KMGBF)কা চুননা পান্দম থম্নবা নেস্নেল বাইওদাইভর্সিতী স্ত্রেতেজী এন্দ এক্সন প্লান (NBSAP) অপদেত তৌবা মতমদা ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ অমসুং ‘হোল ওফ সোসাইতী’ হায়বা পরিংদা চঙশিল্লি হায়না শ্রী সিংহনা নৌহৌননা নীংশিংখি‍। মন্ত্রালয়না কালিদা ৩০.১০.২০১৪দা অপদেত তৌরবা NBSAP ফোঙলগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
NBSAP থবক ওইনা পায়খৎনবগীদমক KMGBF গী লোয়ননা DSI গী পান্দম ১৯দা পীরিবগুম্না ফাইনেন্সিএল রিসোর্সসশিং য়াওনা থবক পায়খৎনবা পাম্বৈ ফংহনবা মরুওই হায়না মন্ত্রীনা হায়খ‍ি‍। মথৌ তাবা স্পীত, স্কোপ অমসুং স্কেলগা লোয়ননা, লায়না ফংবা য়াবা থবক পায়খৎপগী পাম্বৈশিং হায়বদি ফাইনেন্সিএল রিসোর্সশিং, তেক্নোলোজী অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা চঙশিনগদবা য়াম্না ৱাৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
‘বসুদৈব কুতুম্বকম – মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রিবা ৱাখল্লোনসিদা, ভারত মশাগী লোয়য়ননা মালেমগী বাইওদাইভর্সিতীবু হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মীরোলগীদমক ঙাক শেন্দুনা থম্বগী মায়কৈদা ভারতনা লেপ্লিবা খোঙফম অমুক হন্না ফোঙদোক্তুনা শ্রী সিংহনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।