Ministry of Rural Development
Total person days generated between FY 2006-07 to FY 2013-14 were 1660 crore, whereas, the total person days between FY 2014-15 to FY 2024-25 has been 2923 crore
Aadhar seeding has been done for 13.10 crore active workers, which is 99.3% of total active workers (13.18 crore)
An alternative solution at NREGASoft in the form of NACH Payment mode (i.e. Account Based) for the regeneration of failed transactions under ABPS already exists
During the FY 2013-14, the Budget allocation was Rs.33,000 crore only at BE stage which is Rs 86,000 crore during the current FY 2024-25, which is the highest since inception
In FY 2024-25 the minimum average notified wage rate has increased by 7%
27 OCT 2024 2:04PM by PIB Delhi
It has been noticed by the Ministry of Rural Development that some section of the media has quoted that “Rural Employment under MGNREGS dip by 16% in first half of current year. The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act 2005 (Mahatma Gandhi NREGA) aims at enhancing livelihood security of households in rural areas of the country by providing at least one hundred days of guaranteed wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work. It may be noted that the total person days generated between FY 2006-07 to FY 2013-14 were 1660 crore, whereas, the total person days between FY 2014-15 to FY 2024-25 has been 2923 crore. Since MGNREGA is a demand driven scheme and current FY is still ongoing, hence, it is not possible to fix an exact target of person days generation. However, the states/UTs can send proposal for labour budget revision as per the local felt needs.
DBT & Aadhar Seeding
Under Mahatma Gandhi NREGA Direct Benefit Transfer, all payments to the workers are to be credited into the accounts of the workers. The crediting of payments are done using the Aadhaar number of the beneficiary with which the account is linked.
ABPS conversion is a major reform process where benefits are credited directly into the bank accounts based on the Aadhaar of the workers under Mahatma Gandhi NREGS, preferably Aadhaar Based Payments, cutting several layers in the delivery process. APBS helps in better targeting, increasing the efficiency of the system and reducing the delays in payments, ensuring greater inclusion by curbing leakages and thereby, controlling expenditure and promoting greater accountability and transparency.
The major benefit of ABPS conversion in Mahatma Gandhi NREGA is to minimize the rejection of transactions due to the frequent changing of accounts. Still, it also helps to maximize the performance of DBT. As on 26.10.2024, Aadhar seeding has been done for 13.10 crore active workers, which is 99.3% of total active workers (13.18 crore).
It is a fallacious argument that workers’ demand for work is not registered if their accounts are not ABPS-enabled and that their wages remain unpaid because of this reason. In case of non-eligible workers, whose ABPS is still pending, states/UTs have been requested to sensitize all banks to ensure timely seeding of Aadhar numbers of NREGS beneficiaries into NPCI mapper. In this regard, it is also informed that if any transaction returns from NPCI/Bank with any valid reason for rejection under ABPS then that transaction can be regenerated from NACH (National Automated Clearing House) payment mode. Therefore, there already exists an alternative solution at NREGASoft in the form of NACH Payment mode (i.e. Account Based) for the regeneration of failed transactions under ABPS. States/UTs have been continuously sensitized regarding this.
Deletion of Job Cards
Job card verification is a continuous process under Mahatma Gandhi NREGS. This exercise is conducted by states/UTs with the help of the Aadhaar number as a tool of de-duplication. Job cards can be cancelled/deleted, after due verification, only if it is a fake job card (incorrect job card)/ duplicate job card/ household not willing to work/ family shifted from Gram Panchayat permanently/ single person in job card and that person has expired.
As per NREGASoft, during the FY 2023-24, total number of job cards deleted by the states/UTs was 102.20 lakh, whereas, in current FY 2024-25 as on 26.10.24, it is 32.28 lakh. From the same document which has been cited, it is evident that in the state of Andhra Pradesh between April to September 2024, a total of 3.43 lakh new workers were added while 2.85 lakh workers were deleted resulting in a net addition of 58 thousand workers.
Importance of National Mobile Monitoring System (NMMS)
It is a fallacious argument that NREGA work is not undertaken in villages where mates do not have smartphones that support the NMMS app. NMMS attendance can be taken by Gram Rojgar Sewak or Mate whoever is readily available at the worksite. The introduction of NMMS has brought about enhanced transparency in the implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) in the states/UTs, it involves capturing of real time attendance with geo-tagged, two time-stamped photographs of the workers in a day through NMMS App for all the works (except individual beneficiary works) which was made mandatory from 1st January, 2023. In order to address the challenges which may arise due to internet connectivity, server or technical issues in remote areas, the geo-stamped and time-stamped attendance photographs can be captured in an offline mode and can be uploaded to the server once the device is in a network area within a day. In case of exceptional circumstances due to which attendance could not be uploaded, the District Programme Coordinator (DPC) has been authorized to approve the manual attendance. In FY 2024-25, attendance for 20.35 lakh worksites (95.66%) has been captured and uploaded on the portal.
Budget Layout of Mahatma Gandhi NREGS
It is an inaccurate assessment to state that the budget of MGNREGA and workers' wages are being cut continuously. The Budget estimate for the scheme has been on an increasing trend. During the FY 2013-14, the Budget allocation was Rs.33,000 crore only at BE stage which is Rs 86,000 crore during the current FY 2024-25, which is the highest since inception. Further, it is stated that in FY 2024-25 the minimum average notified wage rate has increased by 7%.
The Ministry seeks additional funds for implementation of Mahatma Gandhi NREGS from the Ministry of Finance as and when required for meeting the demand for work on the ground. Under Mahatma Gandhi NREGS, States submit fund release proposals to Government of India. Fund release to the States is a continuous process and Central Government is committed to making funds available to States for the implementation of the Scheme as per the demand for the work on the ground.
Workers’ Wages
To say that workers' wages are not paid within the statutorily mandated period of 15 days (without any compensation for delay) is not accurate. Currently, 97% of Fund Transfer Orders (FTOs) are generated on time. Additionally, delay compensation rules have been notified so far in 27 states/UTs, with ₹5.27 lakh paid as compensation for delays in FY 2024-25.
Till 2008, Mahatma Gandhi NREGS workers were paid the same "minimum wages" as notified by the State Governments under the Minimum Wages Act, 1948. They were paid minimum wages applicable for agricultural labourers. In January 2009, the Central Government delinked Minimum Wages Act with MGNREG Act, by exercising its power under section 6(1) and froze the wage rates applicable to MGNREGS workers in different states. Accordingly, the Ministry notifies Mahatma Gandhi NREGA wage rate every year for states/UTs. To compensate the Mahatma Gandhi NREGA workers against inflation, the MoRD revises the wage rate every year based on the change in Consumer Price Index for Agricultural Labour (CPI-AL). The wage rate is made applicable from 1st April of every Financial Year. Centrally, this Ministry does not maintain agricultural minimum wage rates in respect of states/UTs. However, each state/UT can provide wage over and above the wage-rate notified by the Central Government. In FY 2013-14, the minimum average notified wage rate for Mahatma Gandhi NREGA was ₹155, while in FY 2024-25, the minimum average notified wage rate is ₹279.

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୦୬-୦୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିବସ ୧୬୬୦ କୋଟି ଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିବସ ୨୯୨୩ କୋଟି ରହିଛି
୧୩.୧୦ କୋଟି ସକ୍ରିୟ କର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧାର ସିଡିଂ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ଶ୍ରମିକ (୧୩.୧୮ କୋଟି)ର ୯୯.୩% ଅଟେ
ଏବିପିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ବିଫଳ କାରବାରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏନଆରଇଜିଏସଫ୍ଟରେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ସମାଧାନ ପୂର୍ବରୁ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଛି
୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କେବଳ ବିଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୩୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୮୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଆରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହାରାହାରି ଅଧିସୂଚୀତ ବେତନ ହାର ୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
27 OCT 2024 2:04PM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏହା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି କିଛି ଗଣମାଧ୍ୟମ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଚଳିତ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ମନରେଗା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ୧୬% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଶ୍ଚିତ କର୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ଆଇନ ୨୦୦୫ (ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ନରେଗା)ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯେଉଁ ପରିବାରର ବୟସ୍କ ସଦସ୍ୟମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ଅଣକୁଶଳୀ ମାନୁଆଲ କାମ କରିବାକୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅତି କମରେ ଶହେ ଦିନର ନିଶ୍ଚିତ ମଜୁରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ୨୦୦୬-୦୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିବସ ୧୬୬୦ କୋଟି ଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିବସ ୨୯୨୩ କୋଟି ରହିଛି। ଯେହେତୁ ମନରେଗା ଏକ ଚାହିଦା ଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଏବେ ବି ଜାରି ରହିଛି, ତେଣୁ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିବସ ଉତ୍ପାଦନର ସଠିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ତେବେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଶ୍ରମ ବଜେଟ୍ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ପଠାଇପାରିବେ।
ଡିବିଟି ଓ ଆଧାର ସିଡିଂ
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ନରେଗା ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ଅଧୀନରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଦେୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯିବ । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର କରି ପେମେଣ୍ଟର କ୍ରେଡିଟିଂକରାଯାଏ ଯାହା ସହିତ ଆକାଉଣ୍ଟ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଛି ।
ଏବିପିଏସ୍ ରୂପାନ୍ତର ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯେଉଁଠାରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ ଅଧୀନରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆଧାର ଆଧାରରେ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଲାଭ ଜମା କରାଯାଏ, ବିଶେଷକରି ଆଧାର ଆଧାରିତ ଦେୟ, ଯାହା ବିତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅନେକ ସ୍ତରକୁ କାଟିଥାଏ । ଏପିବିଏସ୍ ଉତ୍ତମ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦେୟରେ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରିବା, ଲିକେଜ୍ କୁ ରୋକିବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏରେ ଏବିପିଏସ ରୂପାନ୍ତରଣର ମୁଖ୍ୟ ଲାଭ ହେଉଛି ବାରମ୍ବାର ଆକାଉଣ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ କାରବାର ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା। ତଥାପି, ଏହା ଡିବିଟିର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ୨୬.୧୦.୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୧୩.୧୦ କୋଟି ସକ୍ରିୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧାର ସିଡିଂ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ଶ୍ରମିକ (୧୩.୧୮ କୋଟି)ର ୯୯.୩% ଅଟେ
ଏହା ଏକ ଭୁଲ୍ ଯୁକ୍ତି ଯେ ଯଦି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଏବିପିଏସ୍ ସକ୍ଷମ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ମଜୁରି ବକେୟା ରହେ ତେବେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କାମ ପାଇଁ ଚାହିଦା ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୁଏ ନାହିଁ। ଅଯୋଗ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏବିପିଏସ୍ ଏବେ ବି ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବରକୁ ଏନପିସିଆଇ ମ୍ୟାପରରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଯୋଡ଼ିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଯଦି ଏବିପିଏସ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ପାଇଁ କୌଣସି ବୈଧ କାରଣ ସହିତ ଏନପିସିଆଇ / ବ୍ୟାଙ୍କରୁ କୌଣସି ଟ୍ରାଞ୍ଜାକ୍ସନ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଥାଏ ତେବେ ସେହି କାରବାରକୁ ଏନଏସିଏଚ (ନ୍ୟାସନାଲ ଅଟୋମେଟେଡ୍ କ୍ଲିୟରିଂ ହାଉସ) ପେମେଣ୍ଟ ମୋଡରୁ ପୁନଃସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ । ତେଣୁ, ଏବିପିଏସ ଅଧୀନରେ ବିଫଳ କାରବାରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏନଆରଇଜିଏସଏଚ୍ ପେମେଣ୍ଟ ମୋଡ୍ (ଅର୍ଥାତ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ଆଧାରିତ) ଆକାରରେ ଏନଆରଇଜିଏସଫ୍ଟରେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ସମାଧାନ ପୂର୍ବରୁ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଛି । ଏ ନେଇ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସଚେତନ କରାଯାଉଛି।
ଜବ୍ କାର୍ଡ ବିଲୋପ
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ ଅଧୀନରେ ଜବ କାର୍ଡ ଯାଞ୍ଚ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା । ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ଆଧାର ନମ୍ବର ସହାୟତାରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ଡି-ଡୁପ୍ଲିକେସନର ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିଥାନ୍ତି । ନକଲି ଜବ୍ କାର୍ଡ (ଭୁଲ୍ ଜବ୍ କାର୍ଡ)/ଡୁପ୍ଲିକେଟ୍‌ ଜବ୍ କାର୍ଡ/କାମ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନଥିବା ପରିବାର/ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିବା ପରିବାର/ଜବ୍ କାର୍ଡରେ ଥିବା ଏକକ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଜବ୍ କାର୍ଡରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଅବଧି ଶେଷ ହେଲେ ହିଁ ଜବ୍ କାର୍ଡ ବାତିଲ/ଡିଲିଟ୍ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏନ୍ଆରଇଜିଏସଫ୍‌ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଡିଲିଟ୍ ହୋଇଥିବା ଜବ୍ କାର୍ଡ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୨.୨୦ ଲକ୍ଷ ଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୨୬.୧୦.୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୨.୨୮ ଲକ୍ଷ ରହିଛି। ଯେଉଁ ଦସ୍ତାବିଜକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ସେଥିରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ସମୁଦାୟ ୩.୪୩ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଶ୍ରମିକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨.୮୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଙ୍କୁ ଛଟେଇ କରାଯାଇ ୫୮ ହଜାର ଶ୍ରମିକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି।
ନ୍ୟାସନାଲ ମୋବାଇଲ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ (ଏନଏମଏମଏସ)ର ଗୁରୁତ୍ବ
ଏହା ଏକ ଭୁଲ ଯୁକ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଗାଁରେ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏନଏମଏମଏସ ଆପ୍ କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ନାହିଁ ସେଠାରେ ଏନଆରଇଜିଏ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ ନାହିଁ | ଏନଏମଏମଏସ ଉପସ୍ଥାନ ଗ୍ରାମ ରୋଜଗାର ସେବକ କିମ୍ବା ମେଟ୍ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇପାରେ ଯିଏ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ | ଏନଏମଏମଏସର ପ୍ରଚଳନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଶ୍ଚିତ କର୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା (ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛି, ଏଥିରେ ଜାନୁଆରୀ ପହିଲାରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ (ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ହିତାଧିକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟବ୍ୟତୀତ) ପାଇଁ ଏନଏମଏମଏସ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍, ଦୁଇଟି ଟାଇମ୍ ଷ୍ଟାମ୍ପ ଫଟୋ ସହିତ ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ଉପସ୍ଥାନ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହାକୁ ୧ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୩ ଠାରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ, ସର୍ଭର କିମ୍ବା ବୈଷୟିକ ସମସ୍ୟା କାରଣରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ଜିଓ-ଷ୍ଟାମ୍ପ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ସମୟ-ଷ୍ଟାମ୍ପ ହୋଇଥିବା ଉପସ୍ଥାନ ଫଟୋଗୁଡିକ ଏକ ଅଫଲାଇନ୍ ମୋଡ୍ ରେ କ୍ୟାପଚର୍ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଡିଭାଇସ୍ ଗୋଟିଏ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନେଟୱାର୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସର୍ଭରରେ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ। ଅସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଉପସ୍ଥାନ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇ ପାରିଲା ନାହିଁ, ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଯୋଜକ (ଡିପିସି)ଙ୍କୁ ମାନୁଆଲ ଉପସ୍ଥାନ ଅନୁମୋଦନ କରିବାକୁ ଅଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୦.୩୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ (୯୫.୬୬%) ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାନ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇଛି
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏସ୍ ର ବଜେଟ୍ ରୂପରେଖ
ମନରେଗା ର ବଜେଟ ଓ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କଟାଯାଉଛି ବୋଲି କହିବା ଏକ ଭୁଲ ଆକଳନ । ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କେବଳ ବିଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୩୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୮୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଆରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହାରାହାରି ବେତନ ହାର ୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍ଆରଇଜିଏସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଠାରୁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ମାଗିଛି। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍ଆରଇଜିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ପ୍ରସ୍ତାବ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜମିର କାମର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରି
୧୫ ଦିନର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ (ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ କୌଣସି କ୍ଷତିପୂରଣ ବିନା) ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ନାହିଁ ବୋଲି କହିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ବର୍ତମାନ ୯୭% ଫଣ୍ଡ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ଅର୍ଡର (ଏଫଟିଓ) ଠିକ୍ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ବାବଦରେ ୫.୨୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସହ ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଳମ୍ବ କ୍ଷତିପୂରଣ ନିୟମ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି।
୨୦୦୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍ଆରଇଜିଏସ୍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରି ଆଇନ, ୧୯୪୮ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ସମାନ "ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରି" ଦିଆଯାଉଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ କୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଜାନୁଆରୀ ୨୦୦୯ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଧାରା ୬(୧) ଅଧୀନରେ ଥିବା କ୍ଷମତା ବ୍ୟବହାର କରି ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରି ଆଇନକୁ ମନରେଗା ଆଇନ ସହ ସଂଯୋଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ମନରେଗା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ମଜୁରୀ ହାରକୁ ଫ୍ରିଜ୍ କରିଥିଲେ । ତଦନୁଯାୟୀ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିବର୍ଷ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନଆରଇଜିଏ ମଜୁରୀ ହାର ସୂଚିତ କରେ । ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବିରୋଧରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ନରେଗା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦେବା ପାଇଁ, କୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ (ସିପିଆଇ-ଏଏଲ)ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଧାରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମଜୁରି ହାର ସଂଶୋଧନ କରିଥାଏ । ମଜୁରୀ ହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ | କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାବରେ, ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃଷି ସର୍ବନିମ୍ନ ମଜୁରି ହାର ବଜାୟ ରଖେ ନାହିଁ | ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞାପିତ ମଜୁରୀ ହାରଠାରୁ ଅଧିକ ମଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍ଆରଇଜିଏ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ହାରାହାରି ବିଜ୍ଞାପିତ ମଜୁରି ହାର ୧୫୫ ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହାରାହାରି ବିଜ୍ଞାପିତ ମଜୁରି ହାର ୨୭୯ ଟଙ୍କା ରହିଛି।