ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়না অনৌবা ইম্পোর্ত গাইদলাইনগা লোয়ননা সীৱিদ ইন্দস্ত্রী চাউখৎহন্নবা মশক থোকপা খোঙথাং পায়খৎলে
“ভারত্তা অহিংবা সিৱীদ ইম্পোর্ত তৌবগী গাইদলাইন” খঙহনখ্রে
অয়াবা পীরিবা মতুং চয়োল মরিগী মনুংদা ইম্পোর্ত পর্মিত পীগনি
25 OCT 2024 1:54PM by PIB Imphal
মরুওইবা খোঙথাং অমদা, ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়না ভারত্তা অহিংবা সিৱীদশিং পুশিল্লকপগী গাইদলাইনশিং খঙহনখ্রে। খোঙথাং অসিনা সিৱীদ ইন্তর্প্রাইসশিংবু সমুদ্র মপান্দা লৈবা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা ঙম্বা মরু ওইবা শাফু অমা ওইহন্দুনা মখোয়বু চাউখৎপদা খোঙজেল হাপ্পগী পান্দম থম্লি, থৌওং অসিনা অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেনবা অমদি থবক খুদিংগী ময়োলদা বাইওসেক্যুরিতীগী থৌওংদা মিৎয়েং চঙহন্দুনা ঙামী খুন্নাইগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ফিভম ফগৎহনবগা লোয়ননা পুন্সি মহিংবু তুং কোইনা ফহনগনি।
গাইদলাইনশিং অসিনা মগুন লৈরবা সিদ মেতরিএল নৎত্রগা জর্মপ্লাজম মপান্দগী পুশিল্লকপদা মতেং পাংগনি। মসিনা লৌমীশিংদা মগুন লৈরবা সিদ স্তোক ফংহন্নবা দোমেস্তিক মল্তিপ্লিকেসন তৌবা ঙমহল্লগনি। হৌজিক্কী ওইনা, ভারতকী সিৱীদ এন্তর্প্রাইজশিং অসি কম্মর্সিএল ওইনা মমল য়াম্লবা স্পিসিসশিংগী মতীক চাবা মশীংদা সিদ ফংদবা অমসুং খ্বাইদগী তোয়না ফার্ম তৌরিবা কেপ্পাফিকসকী সিদ মেতরিএলশিংগী ক্বালিতী হন্থবা অসিগুম্বা শিংনবশিং মায়োক্নরি।
প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.), ভারত সরকারগী মরুওইবা স্কিম অসিনা সমুদ্রগী ঈশিং সেক্তরদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। মসিগী পান্দমদি 2025 ফাওবদা লৈবাক অসিগী সিৱীদ পুথোকপগী চাংদা মিলিয়ন তন 1.12 হেনগৎহনবনি। স্কিম অসিগী মখাদা, সরকারনা সিৱীদ ফার্মিংগী থবক থৌরমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎলে। মসিগী মরক্তগী মরুওইবা অমা হায়রগদি অপুনবা লুপা করোর 127.7গী শেনফমগা লোয়ননা তামিল নাদুদা মলতিপরপস সিৱীদ পার্ক অমা লিংখৎপনি।
গাইদলাইনশিং অসিনা অহিংবা সিৱীদ ইম্পোর্ত তৌনবগী প্রোসেস অমা, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহনবা, তিন অমসুং লায়নাশিং পুশিল্লকপা থিংনবা অকনবা ক্বারেন্তিনগী থৌওংশিং, ওইথোকপা য়াবা বাইওসেক্যুরিতীগী শিংনবশিং মশক খঙদোক্নবা রিস্ক এসেসমেন্ত অমসুং লেপ্তনা চৎথরিবা মোনিতরিং অমসুং রিস্ক এসেসমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পোস্ত-ইম্পোর্ত মোনিতরিং য়াওনা, অহিংবা সিৱীদ ইম্পোর্ত তৌনবগী ময়েক শেংবা রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি।
মসিগী গাইদলাইন অসিনা অকোয়বগী ফিবম লেংদনা লৈহন্নবা অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবগীদমক সিৱীদ থাববু পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিগী মথক্তা, অনৌবা সিৱীদ স্ত্রেইনশিং পুশিল্লকপনা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎলগনি। মসিনা সিৱীদ স্পিসিস মখল কয়াগী সিৱীদ প্রদক্সন হেঙ্গৎহল্লগনি।
গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না, ভারত্তা অহিঙবা সিৱীদ পুশিল্লকপদা, ইম্পোর্তরশিংনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজদা অকুপ্পা মরোল য়াওবা এপ্লিকেসন অমা পীশিনবা য়াই। এপ্লিকেসন অদু নেস্নেল কমিতী ওন ইন্ত্রোদক্সন ওফ এক্সোতিক এক্বাতিক স্পিসিস ইন ইন্দিয়ন ৱাতর্সনা রিভিয়ু তৌগনি। অয়াবা পীরবা মতুংদা, দিপার্তমেন্তনা ইম্পোর্তকী অয়াবা চয়োল মরিগী মনুংদা পীগনি, মসিনা অৱাংবা থাক্কী সিৱীদ জর্মপ্লাজম ইম্পোর্ত তৌবদা মতেং পাংগনি।
অসুম্না গাইদলাইনশিং অসিনা ভারত্তা অহিংবা সিৱীদ পুশিল্লকপদা মপুং ফাবা রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি। মসিনা প্রোসেস অসি তেক্ত কায়দনা, নীংথিনা অমসুং থৌদাং খঙনা পাংথোকপা ঙমহনগনি। ভারত সরকারগী ঙা য়োনবা বিভাগনা স্তেকহোল্দরশিং, খুদম ওইনা রিসর্চরশিং, ওন্তোপ্রিনরশিং অমসুং লৌমীশিংবু অনৌবা খুদোংচাবশিং অসিগী খুদোংচাবা লৌনবা অমসুং সিৱীদ ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা পুক্নিং থৌগৎলি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying takes Significant Step to Boost Seaweed Industry with New Import Guidelines
Notifies ‘Guidelines for Import of Live Seaweeds into India’
Import Permit to be issued within Four weeks of Approval
25 OCT 2024 1:54PM by PIB Delhi
In a significant move, the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying has notified the ‘Guidelines for Import of Live Seaweeds into India’. This initiative aims to bolster the development of seaweed enterprises as a key economic driver for coastal villages, ensuring livelihood sustainability and socio-economic upliftment of the fisher community while upholding environmental protection and biosecurity concerns at the core of all actions.
The guidelines will facilitate import of high-quality seed materials or germplasm from abroad, enabling domestic multiplication for ensuring farmers have access to quality seed stock. Currently, the growth of seaweed enterprises in India faces the challenge of seed availability in sufficient quantity for the commercially valuable species, and quality degradation in the seed materials of Kappaphycus, the most commonly farmed seaweed species
Pradhan Mantri Matsya sampada Yoiana (PMMSY), the flagship scheme of Government of India envisaged to revolutionize the seaweed sector, aiming to increase seaweed production of the country over 1.12 million tonnes by 2025. Under the scheme, the Government have taken many steps to strengthen the seaweed farming activities the prominent of which is establishment of Multipurpose Seaweed Park in Tamil Nadu with the total investment of Rs 127.7 crore.
The guidelines outline a process for importing live seaweed, including a clear regulatory framework for the import of live seaweed, ensuring transparency and accountability, strict quarantine procedures to prevent introduction of pests and diseases, risk assessment to identify potential biosecurity concerns and post-import monitoring for strengthening ongoing monitoring and risk assessment.
This guideline will encourage responsible cultivation of seaweed, ensuring environmental sustainability and economic growth. Further, the import of new seaweed strains will stimulate research and development, leading to enhanced seaweed production of variety of seaweed species belonging to red, brown and green algae, paving way for development of downstream seaweed processing and value addition enterprises which will yield additional livelihoods in the villages while bolstering the overall export of the country.
As per the guidelines, for import of live seaweed into India, the importers may submit a detailed application to the Department of Fisheries which will be reviewed by the National Committee on Introduction of Exotic Aquatic Species into Indian Waters. Upon approval, the Department will issue an import permit within four weeks, facilitating the import of high-quality seaweed germplasm.
The guidelines thus provide a comprehensive regulatory framework for the import of live seaweeds into India, ensuring that the process is conducted safely, smoothly and responsibly. Department of Fisheries, Government of India encourage stakeholders, such as researchers, entrepreneurs, and farmers, to take advantage of these new opportunities and contribute to the growth of the seaweed industry.