মন্ত্রীমন্দল
ইন-স্পেসকী লমজিং মখাদা স্পেস সেক্তরগী লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ লিংখৎপা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
24 OCT 2024 3:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ইন-স্পেসকী লমজিং মখাদা স্পেস সেক্তরদা কৎথোক্লবা লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ লিংখৎপা অয়াবা পীরে।
শেন-থুমগী দরকার ওইবশিং :
লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ অসিগী থবক তৌবগী মতম অসি ফন্দ থবক হৌবা চপ চাবা তারিক্তগী হৌরগা চহি ৫ ফাওবা ওইনবা থৌরাং তৌরে। শেন থাদবগী খুদোংচাবশিং অমসুং ফন্দ দরকার ওইবগী মতুংইন্না, চাউরাক্না চহি অমদা লুপা করোর ১৫০-২৫০ ফাওবা থাদগনি। চহি চহিগী ওইনা থাদগবা শেনফম মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
শেনবা চহি
শেনফম (লুপা করোর)
২০২৫-২৬
১৫০.০০
২০২৬-২৭
২৫০.০০
২০২৭-২৮
২৫০.০০
২০২৮-২৯
২৫০.০০
২০২৯-৩০
১০০.০০
অপুনবা ভেঞ্চর কেপিতেল
1000.00
থাদনবা পান্দম থম্লিবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ১০-৬০ ফাওবা ওইগনি, মসি কম্পেনিগী তাঙ্কক, মসিগী চাউখৎলকপা অমসুং জাতিগী স্পেসকী থবকশিংদা মসিনা পীগদবা কান্নবশিংগী মখা পোনগনি। ইকুইতি ইনভেস্তমেন্ত রেঞ্জ মসি ওইগনি:
গ্রোথ স্তেজ : লুপা করোর ১০-লুপা করোর ৩০
লেত গ্রোথ স্তেজ : লুপা করোর ৩০-লুপা করোর ৬০
মথক্তা পীরিবা শেন থাদবগী রেঞ্জ অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, ফন্দ অসিনা চাউরাক্না স্তার্দঅপ ৪০ রোম মতেং পাংবা ঙমগনি।
অকুপ্পা মরোলশিং :
মখাদা পীরিবা মরুওইবা থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা লৈবাক্কী মরুওইবশিং পাংথোক্নবা অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা য়াংখৎনবা ভারতকী স্পেস সেক্তর খুমাঙচাউশিন্নবা ফন্দ অসি দিজাইন তৌবনি:
a. কেপিতেল থাদবা
b. কম্পেনিশিং ভারত্তা লেংদনা লৈহনবা
c. স্পেস ইকোনোমি চাউখৎহনবা
d. স্পেস তেক্নোলোজি শেমগৎপা য়াংখৎহনবা
e. মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা হেনগৎহনবা
f. অত্মনির্ভর ভারত মতেং পাংবা
g. অফবা ইন্নোবেসনগী থবক অমা শেমগৎপা
h. শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনবা
i. তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা থবকশিং পায়খৎপা
হায়রিবা ৱাফম অসি য়েংলগা, ভারত অসি মাংজিল থাবা স্পেস ইকোনোমিশিংগী মরক্ত অমা ওইহন্নবা ফন্দ অসিনা পান্দম থম্লি।
কান্নবশিং :
1. লনাই শেন থাদবা মীওইশিংদা থাজবা লৈহন্দুনা মতুং তারকপা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগীদমক অহেনবা শেনফম লাক্নবা মরোল কয়াগী ইনোৎ অমা পীনবা কেপিতেল থাদবা।
2. ভারত মনুংগী স্পেস কম্পেনিশিং লেংদনা লৈহনবা অমসুং ভারতকী কম্পেনিশিং মপান লৈবাকশিংদা হোংখিবগী চৎনবী অসি লেপহন্নবা হোৎনবা।
3. মথং চহি ১০দা ভারতকী স্পেস ইকোনোমি শরুক মঙা পাকথোক-চাউথোক্নবা পান্দম ফংনবা প্রাইভেত স্পেস ইন্দস্ত্রি চাউখৎপা য়াংখৎহনবা।
4. স্পেস তেক্নোলোজি চাউখৎহনবা অমসুং লনাই কাংবু শরুক য়াহন্দুনা ভারতনা মাংজিল থাবগী থবক ফগৎহনবা।
5. মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা হেনগৎহনবা।
6. অত্মানির্ভর ভারত শৌগৎপা।
থবক ফংনবগী খুদোংচাবা য়াওনা কান্নবশিং:
অপুনবা স্পেস সপ্লাই চেন-অপস্ত্রিম, মিদস্ত্রিম অমসুং দাউনস্ত্রিম শীনবা থুংনা স্তার্দঅপশিং মতেং পাংদুনা ভারত্তা স্পেস সেক্তরনা থবক পীবা হেনগৎহন্নবা ফন্দ অসিনা পান্দম থম্লি। মসিনা ললোন-ইতিক পাকথোক-চাউথোকপা, আর অমসুং দিদা শেন থাদবা অমসুং মখোয়গী শিন্মী হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। শেন থাদবা খুদিংগী ইঞ্জিনিয়ারিং, সোফৱায়র শেমগৎপা, দেতা নৈনবা অমসুং মেনুফেকচরিংগী হকথেংন্না থবক লিশিং কয়া পীগনি অমসুং সপ্লাই চেনশিং, লোজিস্তিক্স অমসুং প্রোফেসনেল সর্বিসশিংদা নাকোইন্না থবক লিশিং কয়া পীগনি। মপাঙ্গল কনবা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎতুনা, ফন্দ অসিনা থবক ফংহনবা খক নত্তনা হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মী শেমগৎকনি, ইন্নোবেসন চাউখৎহনগনি অমসুং স্পেসকী কৈথেলদা ভারতনা মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা হেনগৎহনগনি।
নুঙগীৱারোল :
ভারত সরকারনা, মসিগী ২০২০গী স্পেস সেক্তরগী অওনবশিংগী শরুক অমা ওইনা, স্পেসকী থবকশিংদা লনাই কাংবু শরুক য়াবা য়োকখৎনবা অমসুং য়েংশিন্নবা ইন-স্পেস লিংখৎখি। ভারতকী স্পেস চাউখৎলকপদা মতেং পাংনবা ইন-স্পেসনা লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ অমা লিংখৎনবা থবক পায়খৎলে। হৌজিক ভারতকী স্পেস ইকোনোমি অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৮.৪ ওইরি অমসুং মসি ২০৩৩ ফাওবগী মনুংদা দোল্লর বিল্লিয়ন ৪৪ য়ৌহন্নবা পান্দম অমা থম্লি। অৱাংবা তেক্নোলোজিগী সেক্তর অসিদা শেন থাদবা মীওইশিংনা চিংনরিবা লৈবদগী, রিক্স কেপিতেলগী দরকার ওইবা অদু ফংহন্নবা ফন্দ অসিনা পান্দম থম্লি।
অপুনবা ভেলু চেনদা চাউরাক্না স্পেস স্তার্দ অপ ২৫০ রোম লৈরে, মখোয় চাউখৎনবা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা মখোয় চৎখিগদবদগী মাঙজৌননা থিংহৌনবা মতম চানা শেন্থং পীবা দরকার ওই। সরকারনা শৌগৎপা ফন্দ অসিনা ইনভেস্তরশিংগী থাজবা হেনগৎহনগনি, লনাই কেপিতেল লাকহনগনি অমসুং স্পেসকী অওনবশিং পুরকপা চাউখৎহন্নবা সরকারনা থবক ওইনা পায়খৎপা অদু উৎলে। মসিনা সেবিগী চৎন-কংলোনশিংগী মখাদা অলতর্নেতিপ ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ অমা ওইনা থবক তৌগনি, স্তার্দঅপশিংদা অহানবা তাঙ্কক্কী ইকুইতি পীগনি অমসুং মখোয় মখা তানা প্রাইভেত ইকুইতি ইনভেস্তমেন্তশিংগী থাক্তা লাকপা ঙমহনগনি।

Cabinet
Union Cabinet approves establishment of Rs.1,000 crore Venture Capital Fund for Space Sector under aegis of IN-SPACe
24 OCT 2024 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved setting up of Rs.1000 crore Venture Capital Fund dedicated to space sector, under aegis of IN-SPACe.
Financial implications:
The deployment period of the proposed Rs.1,000 crore VC fund is planned to be up to five years from the actual date of start of the fund operations. The average deployment amount could be Rs.150-250 crore per year, depending on the investment opportunities and fund requirements. The proposed break-up financial year wise is as below:
S.No.
Financial Year
Estimate (In Rs.Crores)
I
2025-26
150.00
2
2026-27
250.00
3
2027-28
250.00
4
2028-29
250.00
5
2029-30
100,00
Total Envelope (VC)
1000.00
The indicative range of investment is proposed to be Rs.10-Rs.60 Crore, contingent upon the stage of the company, its growth trajectory, and its potential impact on national space capabilities. Indicative Equity Investment Range could be:
• Growth Stage: Rs.10 Crore – Rs.30 Crore
• Late Growth Stage: Rs.30 Crore – Rs.60 Crore
Based on the above investment range, the fund is expected to support approximately 40 startups.
Details:
The Fund is strategically designed to advance India's space sector, aligning with national priorities and fostering innovation and economic growth through the following key initiatives:
a. Capital Infusion
b. Retaining Companies in India
c. Growing Space Economy
d. Accelerating Space Technology Development
e. Boosting Globa! Competitiveness
f. Supporting Atmanirbhar Bharat
g. Creating a Vibrant Innovation Ecosystem
h. Driving Economic Growth and Job Creation
i. Ensuring Long-Term Sustainability
By addressing these points, the fund aims to strategically position India as one of the leading space economies.
Benefits:
1. Capital infusion to create a multiplier effect by attracting additional funding for later-stage development, thereby instilling confidence in private investors.
2. Retention of space companies domiciled within India & countering the trend of Indian companies domiciling abroad.
3. Accelerate private space industry’s growth to meet the goal of a five-fold expansion of the Indian Space Economy in next ten years.
4. Drive advancements in space technology and strengthening India’s leadership through private sector participation.
5. Boost global competitiveness.
6. Supporting Atmanirbhar Bharat.
Impact, including employment generation potential:
The proposed fund is expected to boost employment in the Indian space sector by supporting startups across the entire space supply chain—upstream, midstream, and downstream. It will help businesses scale, invest in R&D, and expand their workforce. Each investment could generate hundreds of direct jobs in fields like engineering, software development, data analysis, and manufacturing, along with thousands of indirect jobs in supply chains, logistics, and professional services. By fostering a strong startup ecosystem, the fund will not only create jobs but also develop a skilled workforce, driving innovation and enhancing India's global competitiveness in the space market.
Background:
The Government of India, as part of its 2020 space sector reforms, established IN-SPACe to promote and oversee private sector participation in space activities. IN-SPACe has proposed a Rs.1000 crore Venture Capital Fund to support the growth of India's space, economy, currently valued at S8.4 billion, with a target to reach $44 billion by 2033. The fund aims to address the critical need for risk capital, as traditional lenders are hesitant to fund startups in this high-tech sector. With nearly 250 space startups emerging across the value chain, timely financial support is crucial to ensure their growth and prevent talent loss overseas. The proposed government-backed fund will boost investor confidence, attract private capital, and signal the government's commitment to advancing space reforms. It will serve as an Alternative investment Fund under SEBI regulations, providing early-stage equity to startups and enabling them to scale for further private equity investments.