ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି ପରିଯୋଜନା ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ୧୦୦ କୋଟିର ବିକ୍ରି କରିଛି
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୧୭୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି
21 OCT 2024 4:46PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧି ପରିଯୋଜନା (ପିଏମ୍ବିଜେପି) ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକ୍ରି ସହ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି । ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବରରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସଫଳତା ସୁଲଭ ତଥା ଗୁଣାତ୍ମକ ଔଷଧ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହା କେବଳ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି, ଯେଉଁମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଔଷଧ କ୍ରୟ କରି ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିବଦ୍ଧୃି ହେଉଛି କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ତଥା ଶସ୍ତା କରିବା ନିମନ୍ତେ ପିଏମ୍ବିଆଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ପିଏମ୍ବିଆଇ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଗୋଟିଏ ମାସରେ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଔଷଧ ବିକ୍ରି କରିଥିଲା ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୧୭୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୪ରେ ମାତ୍ର ୮୦ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ଆସନ୍ତା ୨ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟ ୨୫ ହଜାର ହେବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଇଛି । ପିଏମ୍ବିଜେପିର ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୪୭ ଔଷଧ ଏବଂ ୩୦୦ ସର୍ଜିକାଲ ଉପକରଣ ରହିଛି, ଯାହାକି ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଚିକିତ୍ସା ଗୋଷ୍ଠୀ ଯଥା କାର୍ଡିଓଭାସ୍କୁଲାର, ଆଣ୍ଟି-କ୍ୟାନ୍ସର, ଆଣ୍ଟି-ମଧୁମେହ, ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫେକ୍ଟିଭସ୍, ଆଣ୍ଟି-ଆଲର୍ଜିକ୍, ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋ-ଇଣ୍ଟେଷ୍ଟାଇନାଲ୍ ଔଷଧ, ନ୍ୟୁଟ୍ରାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଶ୍ରେଣୀର ଔଷଧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି । ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୧ ମିଲିୟନ ଲୋକ ଏହି ଲୋକପ୍ରିୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ।
ପିଏମ୍ବିଜେପି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉଛି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହି ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ହୋଇଥିବା ରେକର୍ଡ ବିକ୍ରି କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାକୁ ଆଲୋକିତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana achieves sales worth Rs.1000 Crores in October 2024
Jan Aushadhi Kendras grew more than 170 times in number in last 10 years; more than 14,000 kendras now cover almost all the districts of the country
21 OCT 2024 4:46PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) has reached a remarkable milestone by achieving sales worth Rs. 1000 Crores in October 2024, a significant advancement from previous year when this target was met in December, 2023. This achievement highlights the growing trust and reliance of the people on affordable and quality medicines. This was possible only with the unwavering support of the citizens, who have embraced the initiative by purchasing medicines from over 14,000 Jan Aushadhi Kendras across the country. This substantial growth is a testament to PMBI’s commitment to making healthcare accessible and affordable for all by reducing out of pocket expenditure. Notably few days ago, PMBI had sold medicines worth Rs. 200 crores in one single month of September 2024.
In the last 10 years, there has been a growth of more than 170 times in number of Kendras which were only 80 in 2014 and have now grown to more than 14,000 Kendras covering almost all the districts of the country.
In next 2 years, there will be 25000 Jan Aushadhi Kendras in the country. The product basket of PMBJP comprises 2047 medicines and 300 surgical devices covering all major therapeutic groups such as Cardiovascular, Anti-cancers, Anit-diabetics, Anti-infectives, Anti-allergic, Gastro-intestinal medicines, Nutraceuticals, etc. Almost 1 million people are visiting these popular people-friendly Kendras daily.
The PMBJP initiative continues to empower communities, ensuring that quality healthcare is within reach for every citizen. The record-breaking sales not only highlight the success of the program but also it plays a vital role in promoting health equity in the country.