তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
বৰ্ধিত অনলাইন স্কেম নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে চৰকাৰ আৰু মেটাৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টাত "স্কেম সে বচো" অভিযান
এইয়া ডিজিটেল সুৰক্ষা আৰু সতৰ্কতা বৃদ্ধিৰ দিশে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী: শ্ৰী সঞ্জয় জাজু, সচিব, আই এণ্ড বি
আমি এনে এক ব্যৱস্থা কৰিছো যি অধিক সুৰক্ষিত, অধিক সুনিশ্চিত আৰু স্থিতিস্থাপক ডিজিটেল ভাৰতৰ কল্পনা কৰা হয়: শ্ৰী সঞ্জয় জাজু
17 OCT 2024 10:39PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱহাৰকাৰী সজাগতা অভিযান "স্কেম সে বচো" কাৰ্যসূচীৰ শুভাৰম্ভনি ভাষণ প্ৰদান কৰে।
মেটাৰ এই প্ৰচেষ্টা ইলেকট্ৰনিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়, গৃহ মন্ত্ৰালয়, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰৰ সহযোগত আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে বৰ্ধিত অনলাইন অপৰাধৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি চৰকাৰে দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি চাইবাৰ জালিয়াতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বিপদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া।
শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে মেটাৰ "স্কেম সে বচো" অভিযানক সমৰ্থন জনায় কয় যে বৰ্ধিত অনলাইন জালিয়াতিৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিকক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ কৰা বাবে এইটো অতি সময় উপযোগী আৰু প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ। ই ডিজিটেল সুৰক্ষা আৰু সতৰ্কতাৰ সংস্কৃতিক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সমগ্ৰ দৃষ্টিকোণ প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰতে প্ৰযুক্তিৰ প্ৰগতিৰে বৰ্ধিত চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিছে
এই কাৰ্যসূচীত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সচিব গৰাকীয়ে কয় যে ৯০০মিলিয়নতকৈ অধিক ইণ্টাৰনেট উপভোক্তাৰে ভাৰতত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে অসাধাৰণ ডিজিটেল বিকাশ দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ইউ পি আই লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বনেতাত পৰিণত হৈছে।
সমান্তৰাল কৈ এই প্ৰগতিত চাইবাৰ অপৰাধৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পোৱা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ২০২৩ চনত ১.১ মিলিয়ন ঘটনা পোহৰলৈ আহে। ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিপদৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু ডিজিটেল সাক্ষৰতা বৃদ্ধিৰ বাবে শক্তিশালী উপায় আহ্বান কৰে।
স্কেম সে বচো: চাইবাৰ জালিয়াতিৰ পৰা সুৰক্ষিত 'বলৈ নাগৰিকক প্ৰস্তুত কৰা
এই কাৰ্যসূচীত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ সচিবে কয় যে "স্কেম সে বচো" এই অভিযান কেৱল এক সজাগতা অভিযান নহয়, ইয়াতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অভিযান এক ৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলন হ'ব পৰে, যি ভাৰতীয় নাগৰিকক এইসমূহ বিপদৰ পৰা নিজক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে জাগ্ৰত কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে আমাৰ লক্ষ্য সৰল, কিন্তু শক্তিশালী, যাৰ লক্ষ্য ডিজিটেল সুৰক্ষা আৰু সতৰ্কতাৰ সংস্কৃতিক প্ৰসাৰ কৰা। তেওঁ কয় মেটাৰ বিশ্বব্যাপী বিশেষজ্ঞতাৰ সুবিধাৰে এই অভিযানে প্ৰত্যেক ভাৰতীয়ক চাইবাৰ বিপদৰ পৰা নিজকে সুৰক্ষিত কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰিব যাৰ জৰিয়তে এইটো সুনিশ্চিত হ'ব যে আমাৰ ডিজিটেল প্ৰগতি শক্তিশালী ডিজিটেল সুৰক্ষাৰ সৈতে মিল আছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Government and Meta join forces for "Scam se Bacho" Campaign to tackle rising online scams
It is a whole-of-government approach towards fostering a culture of digital safety and vigilance: Sh. Sanjay Jaju, I&B Secretary
We are building a movement that envisions a safer, more secure, and resilient digital India: Sh. Sanjay Jaju
17 OCT 2024 10:39PM by PIB Delhi
Secretary of Information and Broadcasting, Sh. Sanjay Jaju, delivered the keynote address on the launch of "Scam se Bacho", a National User Awareness Campaign in New Delhi today.
This initiative of Meta, being launched in collaboration of key ministries Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), the Ministry of Home Affairs (MHA), Ministry of Information and Broadcasting (MIB) and the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), aims to combat the growing menace of scams and cyber frauds, aligning with the government's commitment to addressing the rising cases of online scams and enhancing cyber safety.
While extending support to the Meta’s ‘Scam se Bacho’ campaign, Sh Sanjay Jaju mentioned that it is a timely and much-needed step toward safeguarding our citizens from the growing threat of online scams .It reflects a whole-of-government approach towards fostering a culture of digital safety and vigilance.
India confronts rising cybersecurity challenges amidst rapid tech advancements
During the event I&B secretary highlighted that India, with over 900 million internet users, has seen extraordinary digital growth under the Digital India initiative, becoming a global leader in UPI transactions.
However, this progress comes with rising cyber frauds, with 1.1 million cases reported in 2023. The Prime Minister of India has called for stronger measures to combat these threats and enhance digital literacy.
Scams se Bacho: Equipping citizens to safeguard against cyber threats
During the event I&B secretary emphasized that the "Scam Se Bacho" Campaign is more than just an awareness drive. This campaign can be a national movement that can empower Indian citizens with the tools and knowledge to protect themselves from these threats. Our goal is simple but powerful to create a culture of digital safety and vigilance. “By leveraging Meta’s global expertise, the campaign will empower every Indian to protect themselves from cyber threats, ensuring that our digital progress is matched by robust digital security”, he added.